Deur schuren: een compleet stappenplan & de beste tips!

Ben je niet meer tevreden met de huidige kleur van je deur? Wil je graag een andere woonstijl creëren? Of is er een andere reden waarom je aanpassingen aan je deur wilt verrichten? Voordat je deze aanpassingen kunt verrichten, moet je je deur schuren.

Deuren en deurkozijnen in pvc

Alles over het schuren van een deur vind je in dit artikel. Wij bespreken hoe je een deur moet schuren, waarom je een deur zou moeten schuren, wat je hiervoor nodig hebt en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. Uiteraard voorzien wij je ook nog van de beste tips. Met deze tips is het schuren van een deur een fluitje van een cent.

Een deur schuren kent zeker de nodige aandachtspunten. Neem daarom dit artikel op je gemakje door. Zorg ook dat je de juiste voorbereidingen treft voor het schuren van de deur. Een goed begin is nu eenmaal het halve werk. Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval precies hoe je een deur moet schuren!

Waarom een deur schuren?

Het is om meerdere redenen aan te raden om een deur goed te schuren. In sommige situaties is het zelfs noodzaak om een deur te schuren. Dit heeft puur met de volgende redenen te maken:

 • Voorbereiden op lakken of verven. Heb je de wens om een deur in je woning een andere kleur te geven? Dan is de eerste stap het opschuren van de deur. Door de deur op te schuren, kun je ‘m vervolgens een nieuwe laag verf of lak geven. Het schuren zorgt er overigens ook voor dat de verf of lak zich beter kan hechten.
 • Verwijderen van oude verflagen. Heb je ergens in de schuur nog een oudere deur staan? Wil je die deur nu eindelijk eens ophangen? Ook dan moet je de deur goed opschuren. Je verwijdert hiermee namelijk de oude verflagen, waarna je de deur eenvoudig de gewenste kleur kunt geven.
 • Je creëert een glad oppervlak. Door een deur goed te schuren, creëer je eenvoudig een geheel glad oppervlakte. Dit komt de esthetiek ten goede, evenals de hechting van de nieuwe laag verf. Tevens is het hierdoor beter te doen om de deur nauwkeurig af te hangen. Dit heeft dan vooral met de gladde randen van de deur te maken.
 • Je beschermt de deur hiermee. Kies je ervoor om een deur te schuren? Met name als het om een buitendeur gaat, zorg je hiermee op termijn voor een betere bescherming. Door een nieuwe laag op de deur aan te brengen, is de deur beter bestand tegen de verschillende omstandigheden. Dit begint dus bij het schuren van de deur.
 • Je kunt de deur goed controleren. Ben je van plan om een deur te schuren? Voordat je dit doet, kun je direct de deur even controleren. Merk je nou grote beschadigingen of bijvoorbeeld houtrot op? Dan is het wellicht verstandiger om voor een nieuwe deur te kiezen. Ook tijdens het schuren kun je de deur perfect controleren. Hiermee voorkom je in ieder geval dat je oude deuren onnodig schuurt en opnieuw in de verf zet. Dit is namelijk onbegonnen werk en zonde van je tijd.
 • Je verbetert hiermee de esthetiek. Het belangrijkste doel van een deur is uiteraard de functionaliteit. Maar, een deur is ook van grote invloed op de uitstraling van je woning of een bepaalde ruimte. Het is daarom met het oog op de esthetiek ook belangrijk om een deur goed op te schuren. Dit is de eerste stap om een prachtige deur te creëren!

Deur schuren of laten doen?

Overweeg je om een deur te gaan schuren? Dan zit je in dit artikel in ieder geval. Wij vertellen je in dit artikel immers alles over het schuren van een deur.

Je kunt prima zelf een deur schuren. Dat is althans de opvatting die wij over het schuren van een deur hebben. Dit is geen vakwerk of hogere wiskunde, waardoor in principe iedereen dit zou kunnen. Tegelijkertijd kan het ook raadzaam zijn om een vakman in te schakelen.

Laat je een vakman een deur schuren? Dan geniet je van een tijdbesparing. Je hoeft immers zelf geen tijd (meer) vrij te maken voor het schuren van de deur. In plaats daarvan zet je een vakman aan het werk. Zeker als je al een druk leven hebt, is dit een geweldig voordeel van het inschakelen van een vakman.

Een ander voordeel van een vakman is de uitmuntende kwaliteit. Een vakman weet exact hoe een deur opgeschuurd moet worden. Zeker als het een deur met een bijzonder patroon is, is het fijn dat je op de kwaliteit van een vakman kunt rekenen. Of ben je een behoorlijk pietje precies? Ook dan is het fijn dat je op de kwaliteiten van een vakman kunt bouwen.

multischuurmachine

Tegelijkertijd is het ook zo dat het zelf schuren van een deur voordelen met zich mee brengt. Zo kun je hier veel geld mee besparen. Als je een vakman voor een deur schuren in moet schakelen, rekent de vakman hier al snel een fors uurtarief voor. Bovendien wordt het schuren van de deur veelal gecombineerd met andere werkzaamheden. De teller loopt hierdoor al snel op.

Kostentechnisch is het dus interessant om zelf een deur te schuren. Tegelijkertijd is het ook nog leuk om zelf een deur te schuren. Je komt even tot rust, je hoeft nergens over na te denken en je ziet de deur gaandeweg opknappen. Hangt de deur uiteindelijk – geschuurd en al – weer op de juiste plek? Dan geniet je ook nog van een voldaan gevoel.

Een bijkomend voordeel is dat je onafhankelijk bent. Je bent niet afhankelijk van de agenda van een vakman. Ook ben je niet afhankelijk van bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Nee, op het moment dat het regent, stel je het schuren van de deur eventjes uit. Bij een vakman inschakelen zou dit een ander verhaal zijn.

Al met al valt voor beide opties wel iets te zeggen. Het is aan jou om op dit gebied de juiste afweging te maken. Als je enigszins handig bent, raden wij je vooral aan om zelf een deur te schuren. Dit is namelijk echt niet lastig. Zeker niet als je ons stappenplan voor het schuren van een deur opvolgt!

Welke deuren kun je schuren?

Een deur is uiteraard niet zomaar een deur. Je hebt een binnendeur, een buitendeur, speciale branddeuren en deuren van talloze materialen. Voordat je een deur gaat schuren, moet je daarom eerst checken of je de deur wel kunt schuren.

In principe kun je zo’n beetje alle deuren schuren. Alleen de volgende deuren kun je eigenlijk niet zelf schuren:

 • Volledig glazen deuren. Heb je nou een deur die volledig van glas gemaakt is? Dan heeft het uiteraard geen zin om deze deur te schuren. Je kunt in dat geval beter voor een geheel nieuwe deur kiezen, mocht de deur niet meer naar je wens zijn.
 • Deuren met ingewikkelde reliëfpatronen. Als je in een ouder huis woont, zijn er mogelijk deuren met ingewikkelde reliëfpatronen aanwezig. Het is vrij lastig om dit zelf nauwkeurig te schuren; je kunt dit dan ook beter uitbesteden aan een vakman. Of je moet hier echt vele tijd aan besteden.
 • Oude deuren met loodhoudende verf. Woon je in een huis die voor de jaren 80 gebouwd is? En zijn de deuren van deze woning niet eerder vervangen? Dan is het belangrijk om op te passen met de deuren. De kans is namelijk groot dat deze deuren met loodhoudende verf geverfd zijn. Indien je deze verf opschuurt, komen er gevaarlijke looddeeltjes kwijt. Deze deuren kun je dan ook beter in zijn geheel vervangen.
 • Deuren in een hele slechte conditie. Heb je bijvoorbeeld een houten deur waarvan het hout is gaan rotten? Of tref je in bijvoorbeeld een metalen deur allerlei breuken in het materiaal aan? In dergelijke situaties is het verstandig om toch voor een nieuwe deur te kiezen. Het is bij zo’n deur eigenlijk dweilen met de kraan open, indien je toch besluit om de deur weer opnieuw te schuren.

Kun je gewoon kunststof deuren of PVC deuren schuren? Ja, in veel gevallen is dit gewoon mogelijk. Net zoals dat het in veel gevallen mogelijk is om metalen deuren te schuren. Dit is niet al te gebruikelijk, maar je kunt bijvoorbeeld roest of oude verf van een metalen deur verwijderen.

Wat heb je nodig om een deur te schuren?

Het is de hoogste tijd om op het schuren van een deur in te zoomen. Dit doen we allereerst door te bespreken wat je nodig hebt:

 • Een goede schuurmachine. Om een deur te schuren, heb je uiteraard een geschikte schuurmachine nodig. Verderop in dit artikel geven we graag aan voor welke schuurmachine je het beste kunt kiezen.
 • Schuurpapier. Met een schuurmachine kun je de grote oppervlakten van de deur schuren. Voor de lastig te bereiken hoekjes is schuurpapier aan te raden.
 • Ontvetter of reinigingsmiddel. Voordat je de deur kunt schuren, zou je ‘m volledig schoon moeten maken. Gebruik hiervoor idealiter een goede ontvetter.
 • Veiligheidsuitrusting. Bij het schuren van een deur moet je veiligheid op 1 staan. Draag altijd werkhandschoenen, een veiligheidsbril en eventueel een stofmasker.
 • Afplaktape. Zit er op de deur nog een klink die je niet wilt schuren? Of zitten er raampjes in de deur? Plak deze onderdelen dan goed af met afplaktape.
 • Plamuurmes & houtvuller. Ga je een houten deur schuren? Zorg er dan voor dat je houtvuller en een plamuurmes in huis haalt. De oneffenheden in de houten deur vul je perfect met deze houtvuller op.
 • Een stabiele ondergrond. Voordat je de deur kunt schuren, moet je ‘m uit het kozijn halen. Dat is althans het advies; je maakt het schuren hiermee een stuk eenvoudiger voor jezelf. Om de deur stabiel neer te leggen, heb je uiteraard wel een stabiele ondergrond nodig.
 • Voldoende tijd. Ga het schuren van een deur niet overhaast doen. Trek in plaats daarvan juist voldoende tijd uit.

Ben je van plan om binnenshuis een deur te schuren? Zorg dan voor een goede ventilatie. Tijdens het schuren van een deur binnenshuis komt namelijk allerlei vuil, stof en zaagsel vrij. Door de ruimte goed te ventileren, waarborg je de gewenste luchtkwaliteit.

Schuurmachine

Wil je een deur schuren? Dan heb je sowieso een schuurmachine nodig. Zo’n machine is uitermate geschikt voor het snel opschuren van een deur. Ook leent zo’n machine zich uiteraard geweldig voor de grotere oppervlakten. Maar, ook voor de lastig te bereiken hoekjes kun je een schuurmachine gebruiken. De beste soorten schuurmachines bespreken we graag hieronder.

Excentrische schuurmachine

Voor het schuren van de grotere oppervlakten is een excentrische schuurmachine aan te raden. Deze machine doet zijn werk snel, is geschikt voor volledig vlakke oppervlakten (zoals een deur) en is veelal naar wens instelbaar. Wij raden je vooral deze excentrische schuurmachines aan:

Vlakschuurmachine

Voor de grotere oppervlakten kun je ook voor een vlakschuurmachine kiezen. Deze machine is uiteraard geschikt voor de grotere oppervlakten en voor het verwijderen van oude materialen. Ook voor het schuren langs randen en hoeken is een vlakschuurmachine, door de voetzool, erg handig. Kies idealiter voor één van deze soorten vlakschuurmachines:

€53,49
Op voorraad
Bol.com
€75,95
Op voorraad
Bol.com
€87,99
Op voorraad
Bol.com

Deltaschuurmachine

Wil je een deur met veel details opschuren? Of wil je de moeilijk bereiken hoekjes perfect opschuren? In deze beide gevallen heb je baat bij een deltaschuurmachine. Deze machine heeft een driehoekige zool, waardoor je de meest lastig te bereiken hoekjes perfect kunt bereiken.

Multitool met opzetstuk

Voor het gedetailleerde schuurwerk kun je ook een multitool met opzetstuk gebruiken. Monteer het schuuropzetstuk op de multitool en schuur nauwkeurig alle lastig te bereiken hoekjes. Deze multitools zijn ook geschikt voor het schuren van een deur met ingewikkelde patronen:

Schuurpapier

Voor het opschuren van een deur heb je ook schuurpapier nodig. Het is hierbij zaak om meerdere soorten schuurpapier te gebruiken. Elk soort schuurpapier leent zich namelijk voor een andere situatie:

 • Verwijderen van oude verflagen. Om de oude verflagen op een deur te verwijderen, heb je schuurpapier met korrelgrootte 60 of 80 nodig.
 • Oppervlak egaliseren. Om het oppervlak vervolgens te egaliseren, heb je schuurpapier met korrelgrootte 100 of 150 nodig.
 • Deur afwerken. Tot slot heb je nog schuurpapier met korrelgrootte 180 of 200 nodig. Met dit schuurpapier werk je de deur zeer nauwkeurig af.

Check ons artikel over het beste schuurpapier en schaf direct het meest geschikte schuurpapier aan.

Deur schuren: een compleet stappenplan

Je weet nu precies wat je nodig hebt om een deur te schuren. Ook weet je dat het belangrijk is om voldoende tijd uit te trekken voor het schuren van een deur. Graag laten we je nu kennismaken met het juiste stappenplan. Door onderstaande stappen op te volgen, schuur je de deur op de perfecte manier.

Stap 1: bereid de klus goed voor

Start niet lukraak met het schuren van een deur. Nee, je moet eerst de juiste voorbereidingen treffen:

 • Haal de deur los van het kozijn. Dit stelt je in staat om de deur eenvoudig en comfortabel te schuren.
 • Leg de deur op een stabiele ondergrond neer. Vervolgens is het zaak om de deur op een stabiele ondergrond neer te leggen. Dit maakt het eenvoudiger om de deur te schuren. Tip: leg ‘m idealiter op een hoger onderstel, zodat je niet gebukt hoeft te werken.
 • Plak andere onderdelen af. Heb je een deur met glas of zit er nog een klink op de deur? Plak deze onderdelen nauwkeurig af met tape. Hiermee hou je deze onderdelen eenvoudig volledig schoon.
 • Waarborg je veiligheid. Het schuren van een deur is niet geheel risicoloos. Zo kan er een splinter in je vinger of oog komen. Ook kun je de losgekomen stof/zaagsel inademen. Waarborg daarom je veiligheid door de juiste veiligheidsmiddelen te gebruiken.

Stap 2: inspecteer en reinig de deur

Als je de voorbereidingen doorlopen hebt, kun je starten met het inspecteren van de deur. Check goed wat de conditie van de deur is. Is de deur nog in een goede conditie? Dan is het belangrijk om de deur goed te reinigen.

Onderschat deze stap niet. Om de oppervlak zo glad mogelijk te reinigen, moet de oppervlak volledig vrij van vuil en stof zijn. Gebruik daarom een goede ontvetter en nadien een goed reinigingsmiddel.

Stap 3: verwijder de oude verflagen (optioneel)

Je kunt nu starten met de eerste fase van het schuren. Dit houdt in het verwijderen van de oude verflagen. Is het een deur waar nog niet eerder verf op heeft gezeten? Dan kun je deze stap uiteraard overslaan.

Bij deze stap is het belangrijk om het juiste schuurpapier te gebruiken. Of om de juiste schuurmachine te gebruiken. Daarover vind je hierboven alle informatie.

Stap 4: vul de deur op (optioneel)

Deze stap is vooral van belang bij een houten deur. Nadat je de oude verflagen verwijderd hebt, merk je mogelijk oneffenheden in het hout op. Het is eerst zaak om deze oneffenheden met een houtvuller op te vullen. Kies idealiter voor een plamuurmes om de houtvuller goed aan te brengen.

Stap 5: schuur de deur nu op

Als je stap 4 afgerond hebt, kun je met de schuurmachine verder aan de slag gaan. Je kunt de deur nu helemaal glad schuren. Neem hier de tijd voor en schuur in de juiste richting. Bij een houten deur betekent dit dat je met de houtnerf mee moet schuren.

Stap 6: schuur de randen & details goed op

Heb je de grotere oppervlakten van de deur opgeschuurd? Dan kun je starten met de randen, hoekjes en lastige details. Hiervoor heb je dus een andere schuurmachine nodig; een deltaschuurmachine of multitool met opzetstuk. Neem ook hier voldoende tijd voor en ga echt nauwkeurig te werk. Werk de deur volledig af met schuurpapier, mocht dit nog nodig zijn.

Stap 7: maak de deur nu goed schoon

Na stap 6 komt het aan op een goede reiniging. Bij het schuren van een deur komt er veel stof, vuil en zaagsel vrij. Dit komt op de deur terecht, waardoor het niet direct mogelijk is om de deur te verven. Maak daarom nu direct de deur schoon.

Stap 8: bewerk de deur verder naar wens

Je kunt nu met de gewenste vervolgstappen aan de slag gaan. Zo kun je nu de deur verven of lakken. Mogelijk moet je eerst nog een primer aanbrengen; dit hangt af van het soort deur en het soort verf.

Vind je het fijner om dit stappenplan in beeld te zien? Dan raden wij je aan om deze video even te bekijken. In deze video zie je precies hoe een buitendeur ontvet en geschuurd moet worden:

Deur binnen of buiten schuren: maakt dit nog verschil?

Met bovenstaand stappenplan kun je eenvoudig een deur schuren. Maakt het hierbij nog uit of het om een binnen- of buitendeur gaat? Nou, er zijn wel een paar zaken waar je goed rekening mee moet houden.

Binnendeur schuren

Bij het schuren van een binnendeur komt het vooral op de voorbereiding aan. Idealiter haal je de deur uit deurpost, waarna je ‘m op een vlakke ondergrond neer kunt leggen. Houd vervolgens rekening met de stof en dergelijke dat vrij komt.

Buitendeur schuren

Bij het schuren van een buitendeur komt het vooral op de vervolgstappen aan. Wil je na het schuren van de buitendeur de deur een nieuw likje verf geven? Dan moet je een speciale buitenverf gebruiken. Deze verfsoort is net iets robuuster, waardoor ‘ie beter bestand is tegen de weersomstandigheden.

Verder moet je goed kijken naar de staat van de deur. Een buitendeur krijgt immers met zwaardere omstandigheden te maken; dit heeft mogelijk de conditie van de deur aangetast. Bij een buitendeur moet je daarom wellicht eerder ervoor kiezen om de deur te vervangen.

Deur schuren: de belangrijkste aandachtspunten & beste tips

Een deur schuren is op zich niet al te lastig. Het komt vooral op een goede voorbereiding aan. Ook is het van belang om de juiste middelen te gebruiken en je eigen veiligheid te waarborgen.

Graag maken wij het schuren van een deur nog iets makkelijker voor je. Dat doen we door hieronder de belangrijkste aandachtspunten en tips te bespreken.

Haal de deur los van de deurpost

De beste tip die wij je mee willen geven, is om de deur sowieso van de deurpost te halen. Dit duurt wellicht eventjes, maar het levert wel veel gemak op.

Nadien je de deur los gehaald hebt, kun je ‘m namelijk op een onderstel neerleggen. Hierdoor kun je de deur vele malen eenvoudiger schuren. Leg je ‘m op een iets hoger onderstel neer? Dan hoef je niet eens te bukken. Dat is dus een mooie win-win situatie voor je.

Investeer in het juiste schuurpapier

Voor het schuren van een deur heb je sowieso een goede schuurmachine nodig. Durf daarom te investeren in de beste schuurmachine. Wat echter ook belangrijk is, is om in het beste schuurpapier te investeren. Met het beste schuurpapier schuur je eenvoudig de randen, hoeken en details van een deur op. Houd hiervoor deze richtlijnen aan:

 • Verwijderen van oude verflagen: grof schuurpapier, korrelgrootte 60-80.
 • Egaliseren van de deur: medium schuurpapier, korrelgrootte 100-150.
 • Afwerken van de deur: fijn schuurpapier, korrelgrootte 180-220.

Gebruik de juiste schuurtechniek

Bij het schuren van een deur moet je de juiste schuurtechniek gebruiken:

 • Schuur altijd in de richting van de houtnerf. Deze tip is van toepassing op houten deuren. Door in de richting van de houtnerf te schuren, voorkom je dat het materiaal beschadigd raakt.
 • Laat de schuurmachine het werk doen. Indien je van een schuurmachine gebruik maakt, moet je alles aan de machine zelf overlaten. Zet vooral zelf niet te veel druk.

Waarborg je veiligheid

Voordat je start met het schuren, moet je je veiligheid waarborgen. Zo adviseren wij om altijd werkhandschoenen te dragen. Met deze handschoenen voorkom je onder meer splinters in je hand.

Verder is het verstandig om een stofmasker te dragen. Tijdens het schuren komt er immers een hoop stof vrij. Het is niet gezond om deze vervuilde lucht voortdurend in te ademen. Je ogen bescherm je idealiter met een goede veiligheidsbril.

Controleer de deur regelmatig goed

Bij het schuren van een deur komt het ook op controle aan. Je moet eigenlijk op drie verschillende momenten een controle uitvoeren:

 • Voorafgaand het schuren. Ga eerst goed na of de deur nog wel te schuren valt. Mocht het om een oude deur gaan die aanzienlijk beschadigd is, is het beter om de deur door een nieuw exemplaar te vervangen.
 • Gedurende het schuren. Tijdens het schuren zou je ook een controle uit moeten voeren. Ga goed na of het naar wens is en of er eventueel oneffenheden zijn die je op moet vullen.
 • Na het schuren. Na het schuren moet je nogmaals de deur controleren. Check of alles feilloos geschuurd is en of er toch ergens oneffenheden te vinden zijn.

Maak de deur goed schoon

Bij het schuren van een deur komt het ook op het schoonmaken aan. Voorafgaand het schuren moet je de deur eerst goed ontvetten. Doe je dit niet? Dan merk je al snel op dat je de deur niet helemaal gladgeschuurd krijgt.

Ook na het schuren moet je de deur weer goed schoonmaken. Dit is al helemaal van belang als je de deur ook nog gaat verven. Besteed ook aan het schoonmaken dus enige tijd.

Deur schuren: onze conclusie

Een deur schuren is niet al te lastig voor een doe-het-zelver. Je hebt enige tijd nodig om een deur te schuren. Je kunt zo’n beetje elke deur schuren. Dit zijn de drie belangrijkste conclusies die wij over het schuren van een deur kunnen trekken. Neem je tijd voor het schuren, volg ons stappenplan op en geniet vervolgens van een voldaan gevoel. Veel plezier & succes met schuren van de deur!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo