Schommel maken

Ben je de trotse ouder van één of meer kinderen? Dan wil je ongetwijfeld een kinderproof tuin hebben. Bij het inrichten van een kinderproof tuin kan je onder andere denken aan een zandbak, aan een grasveld(je) en aan de juiste planten. Prikkende planten of planten met een sterke geur zijn bijvoorbeeld niet wenselijk in een kindvriendelijke tuin. Om je tuin nóg meer kindvriendelijk te maken, kan je ook voor de aanschaf van een schommel kiezen.

Een schommel is een simpel doch onwijs leuk speelobject voor in de tuin. Zowel jij als je kind(eren) beleven veel lol met een schommel. De aanschaf van een schommel is zodoende zeker aan te raden. Maar, als je bij bijvoorbeeld Bol.com naar het aanbod van schommels kijkt, zie je dat de aanschafprijzen behoorlijk hoog liggen. Je kunt daarom wellicht beter kiezen voor het zelf maken van een schommel. In dit artikel vertellen we jou daar graag van alles over; het maken van een schommel is namelijk niet al te lastig. Als je een juist ontwerp maakt, de juiste benodigdheden in huis haalt en de juiste gereedschappen tot je beschikking hebt, is het zelfs een fluitje van een cent. Alle relevante informatie over het maken van een schommel voor in jouw tuin vind je in dit artikel!

Waarom zelf een schommel maken?

Schommel zelf maken

Je vraagt je nu misschien wel af waarom het verstandig is om zelf de handen uit de mouwen steken. Nou, allereerst kan je hier een behoorlijke som geld mee besparen. De aanschaf van een schommel kan al snel enkele honderden euro’s kosten. Als je zelf aan de slag gaat, hoef je eigenlijk vrij weinig geld uit te geven. Je moet alleen het juiste materiaal in huis halen en eventueel (extra) gereedschap. Als je een doe-het-zelver bent, heb je het gereedschap hoogstwaarschijnlijk al in huis.

Daarnaast is het maken van een schommel ook onwijs leuk. Het maken van meubelen is namelijk een moment van ontspanning. Een moment waarin je tot rust kunt komen en even je gedachten kunt verzetten. Als de schommel eenmaal in je tuin staat en gebruikt wordt door je kind(eren), geeft dat een onwijs voldaan gevoel. Je kunt op dat moment trots zijn op je handigheid, op je inzet en op de tijd die je voor dit bouwproject uitgetrokken hebt!

Tot slot is het ook onwijs prettig dat je alles omtrent de schommel zelf kunt bepalen. Je bepaalt zelf waar de schommel komt te staan, je bepaalt zelf hoe de schommel eruit komt te zien en je bepaalt zelf de afmetingen van de schommel. Je hebt al met al volledige zeggenschap over de schommel en dat spreekt veel mensen ongetwijfeld aan.

Het maken van een schommel brengt al met al behoorlijk wat voordelen met zich mee. Je moet je echter wel beseffen dat je hier enige tijd voor uit moet trekken. Een schommel moet uiteraard 100% veilig zijn en dat vergt de nodige voorbereidingen c.q. maatregelen. Hieronder kan je lezen welke voorbereidingen je moet treffen, welke benodigdheden je in huis moet halen en welke stappen je moet volgen voor het maken van een schommel.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Voordat je een schommel gaat maken, moet je het nodige denkwerk gaan verrichten. Je moet bijvoorbeeld over de volgende aspecten na gaan denken:

  • Waar komt de schommel te staan?
  • Wat worden afmetingen van de schommel?
  • Welk materiaal ga je gebruiken?
  • Hoe komt de schommel er uit te zien?
  • Welke veiligheidsmaatregelen ga je nemen?

Ons advies is in ieder geval om voor hout te kiezen. Met hout kan je een prachtige schommel maken, terwijl je ook van een lange levensduur geniet. Bovendien is hout behoorlijk sterk, waardoor de schommel dus voldoende gewicht kan dragen. Daarnaast is de aanschaf van hout ook niet al te duur, waardoor je de kosten nóg lager kunt houden. Last but not least; hout is makkelijk bewerkbaar, waardoor je de schommel bijvoorbeeld makkelijk & perfect met de juiste afmetingen kunt maken.

Als je zelf een schommel van hout gaat maken, moet je wel goed na gaan denken over de constructie. Een schommel moet zoals gezegd 100% veilig zijn. Het advies is dan ook om voor een stabiele ondergrond te kiezen. Je kunt een schommel bijvoorbeeld in het gras of op het zand plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om dik en stevig hout te gebruiken. Voor advies hierover kan je het beste naar de plaatselijke bouwmarkt of houthandel gaan; de medewerkers kunnen je daar ongetwijfeld perfect adviseren over de te gebruiken houtsoort.

Tot slot willen we op het gebied van veiligheid ook nog adviseren om speciale hoekverbindingen te gebruiken. Deze hoekverbindingen zorgen ervoor dat de verschillende houten componenten van een schommel perfect aan elkaar gemonteerd worden. Door de hoekverbindingen kan je een stevige constructie verkrijgen, zodat je kinderen veilig kunnen schommelen.

We willen je graag adviseren om een ontwerp van de schommel te gaan maken. Teken hoe de schommel er uit moet komen te zien, benoem overal de afmetingen en schaaf je ontwerp bij. Ben je er helemaal tevreden over? Dan heb je direct een prima leidraad voor het bouwen van je eigen schommel. Bovendien weet je nu precies hoeveel hout je moet kopen bij de plaatselijke bouwmarkt of houthandel.

Welke benodigdheden heb je nodig?

Zelf maken van een schommel

Aan de hand van jouw ontwerp dien je de juiste hoeveelheid hout aan te schaffen. Qua houtsoort kunnen wij tuinhout of hardhout aanraden, maar je kunt hier ook advies voor vragen bij de houthandel of bouwmarkt bij jou in de buurt.

Behalve het hout heb je ook nog de volgende benodigdheden nodig:

  • Een boormachine
  • Een zaag
  • Een schuurmachine
  • Een rolmaat
  • Speciale hoekverbindingen
  • Een schep
  • Een hamer
  • Schroeven
  • Ringen
  • Schommelhaken
  • Karabijnhaken
  • Touw

Heb je bovenstaande benodigdheden allemaal in huis? Dan kan je starten met het maken van een schommel. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in onderstaand stappenplan.

Hoe kan je een schommel maken?

Maken van een schommel

Als je alle voorbereidingen getroffen hebt, is het tijd voor het echte werk. Doe veilige kleding aan, pak je ontwerp erbij, verzamel alle benodigdheden en volg onderstaand stappenplan.

Note: in onderstaand stappenplan bespreken wij een schommel met de volgende afmetingen: 270 centimeter breed, 270 centimeter diep en 270 centimeter hoog.

Stap 1: je begint allereerst met het op maat maken van de houten planken. Daarnaast is het ook aan te raden om het hout direct op te schuren. Daarmee maak je het hout immers fraaier én veiliger.

Stap 2: als je de houten planken netjes opgeschuurd hebt, kan je beginnen met het maken van de eerste staander. Leg hiervoor twee staanders met een lengte van 310 centimeter in een hoek van 60 graden. Deze staanders kan je vervolgens aan elkaar vast maken met een plank; deze plank kan je net iets boven het midden van de planken bevestigen.

Stap 3: herhaal stap 2 voor de andere staander van de schommel.

Stap 4: monteer aan de bovenkant van de staanders de speciale hoekverbindingen. Deze hoekverbindingen kan je conform de gebruiksaanwijzing monteren.

Stap 5: nu is de tijd aangebroken om de twee staanders aan elkaar vast te maken. Je kunt hiervoor een plank van 270 centimeter voor gebruiken. Zorg ervoor dat je de plank stevig monteert door meerdere schroeven te gebruiken.

Stap 6: monteer bij de staander op zo’n 30 centimeter van de bovenbalk nog een smal plankje. Doe dit ook bij de andere staander.

Stap 7: je kunt nu een dwarsbalk aanbrengen tussen de bovenbalk en de twee plankjes die je bij stap 6 gemaakt hebt. Deze kleine dwarsbalk biedt nog meer stevigheid.

Stap 8: monteer aan de onderkant van beide staanders een plank op ongeveer 40 centimeter van de grond. Ook deze plank biedt meer stevigheid.

Stap 9: graaf vervolgens 4 diepe kuilen op de plek waar de schommel moet komen te staan. Deze kuilen moeten bij voorkeur zo’n 40 centimeter diep zijn. Je kunt vervolgens de schommel in deze 4 kuilen neerzetten en de afgegraven gaten opvullen met aarde en/of beton. Met beton kan je nóg meer stevigheid creëren.

Tip: tijdens het ingraven van de schommel is het aan te raden om regelmatig een waterpas te gebruiken. Daarmee controleer je of de gaten allemaal dezelfde diepte hebben, zodat de schommel waterpas staat. Controleer dit met enige regelmaat en zeer kritisch; je wilt immers niet dat je kinderen op een scheve schommel moeten schommelen.

 Stap 10: monteer nu de speciale schommelhaken & ringen in de bovenbalk van de schommel. Hoe je dit moet doen, lees je in de gebruiksaanwijzing van de schommelhaken.

Stap 11: maak vervolgens het houten schommeltje. Monteer hiervoor twee planken aan elkaar met meerdere dwarsplankjes. Boor vervolgens 4 gaten bij de hoeken van het zitje en laat hier het touw doorheen lopen. Breng aan de onderkant van het touw een stevige knoop aan, zodat het touw nooit los kan schieten.

Stap 12: hang vervolgens met behulp van karabijnhaken en het touw de schommel op aan de gemonteerde schommelhaken.

Tip: het advies is om regelmatig het zitje van de schommel te inspecteren. Zitten de touwen nog goed in de knoop? Zijn de ringen en schommelhaken nog in perfecte conditie? Let goed op dergelijke zaken en pas ze aan, indien het niet helemaal naar je wens is.

Stap 13: zo, je schommel staat nu helemaal. Het enige wat je nu nog kunt doen, is de schommel verven of op een andere manier personaliseren. Je kind is in ieder geval klaar om de eerste keer op zijn/haar schommel te schommelen. Je hebt goed werk afgeleverd.

Schommel maken zelf

Besluit

Het maken van een schommel is niet al te lastig, toch? Je moet echter wel onwijs goed rekening houden met de constructie en de veiligheid. Zorg ervoor dat je hoogwaardige materialen gebruikt, dat de schommel écht waterpas staat en dat je meerdere dwarsbalken aanbrengt. Deze balken/plankjes hoeven niet eens al te groot te zijn; door de vorm en constructie bieden ze hoe dan ook de gewenste kracht.

Ook is het dus aan te raden om de schommel regelmatig te controleren op eventuele mankementen. Veel succes & plezier met het maken van een schommel!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo