Groene aanslag verwijderen

Je kent het ongetwijfeld wel: groene aanslag op de muren, groene aanslag op de tegels en groene aanslag op je tuinmeubelen. Wat moet je met deze groene aanslag doen? Hoe kan je het beste deze groene aanslag verwijderen? En is het mogelijk om de vorming van groene aanslag volledig te voorkomen? Op al deze vragen vind je in dit uitgebreide artikel een volledig antwoord.

Groene aanslag

Als je een willekeurige Nederlandse tuin binnenstapt, is de kans groot dat je de groene aanslag ziet zitten. Deze aanslag ontstaat door een bepaalde samenloop van omstandigheden; daarover lees je later ook meer in dit artikel.

Feit is dat de groene aanslag van grote invloed kan zijn op bijvoorbeeld het terras, de tegels en de tuinmeubelen. De aanslag zorgt niet alleen voor een minder fraai aangezicht, maar kan ook de conditie van bijvoorbeeld de tegels aantasten. Al met al is het dus om meerdere redenen aan te raden om de groene aanslag zo spoedig mogelijk te verwijderen. Hoe doe je dat? Daar zijn meerdere mogelijkheden voor; al deze mogelijkheden worden in dit artikel uitgebreid besproken. Eerst willen we graag nader inzoomen op de manier waarop de groene aanslag ontstaat.

Hoe ontstaat groene aanslag?

De groene aanslag is eigenlijk niks meer en niks minder dan onkruid. De groene aanslag bestaat uit mossen en algen; als je mos op een straattegel ziet liggen, is dat in feite dus ook groene aanslag.

Net zoals al het ander onkruid groeit groene aanslag op verschillende plekken. Maar, de mossen en algen hebben een voorkeur voor donkere en vochtige plekken. Dat is dan ook de reden waarom de groene aanslag met name in de herfst- en winterperiode zichtbaar is. In deze seizoenen is het relatief donker buiten en valt er uiteraard de nodige regen in Nederland.

Door de hoeveelheid regen hebben de tegels in jouw tuin geen tijd om volledig droog te worden. De tegels blijven dus altijd (een beetje) nat, waardoor de mossen en algen maar al te graag op de tegels gaan groeien. Dat is in feite de manier waarop de groene aanslag ontstaat. Even alle feiten op een rijtje:

 • Groene aanslag bestaat uit mossen en algen
 • Groene aanslag is in principe gewoon onkruid
 • Groene aanslag is met name zichtbaar in de herfst en winterperiode
 • Groene aanslag groeit het liefste op donkere en vochtige plekken
 • Groene aanslag is behoorlijk hardnekkig

Waar kan de aanslag zitten?

Groene aanslag houten tuinmeubelen

De aanslag is in de tuin meestal als eerste zichtbaar op de tuintegels. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hebben deze tegels tijdens regenperiodes niet de gelegenheid om volledig droog te worden. doordat ze continue vochtig zijn, is het een ideale broedplek voor de aanslag. Dat geldt niet alleen voor de tegels.

Ook (houten) tuinmeubelen kunnen in de herfst en winterperiode het slachtoffer van de groene aanslag worden. De tuinmeubelen worden in de winterse periode ook nat en hebben ook geen tijd om volledig op te drogen. Met name de houten tuinmeubelen zijn daardoor onwijs gevoelig voor de vorming van de aanslag.

Het advies is mede daarom ook om tuinmeubelen in het najaar af te dekken. Koop een speciale beschermhoes of zet je tuinmeubelen binnen, in bijvoorbeeld de schuur. Op die manier kan je voorkomen dat de tuinmeubelen volledig onder de groene aanslag komen te zitten. Verderop in dit artikel lees je hoe je de aanslag van de tuinmeubelen kunt verwijderen.

De kenmerken van groene aanslag

Van een afstandje kan je de groene aanslag probleemloos op je tegels, terras en/of tuinmeubelen zien zitten. De groene aanslag valt simpelweg op en zorgt zodoende voor een minder fraai aangezicht van jouw tuin. Een belangrijk kenmerk van de aanslag is verder dat het onwijs hardnekkig is. Met een sponsje en een sopje ga je het niet voor elkaar krijgen om de aanslag te verwijderen. Daar heb je namelijk ‘grof geschut’ voor nodig.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je mogelijk de tegels of tuinmeubelen kunt beschadigen bij het verwijderen van de aanslag. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om de hogedrukreiniger op de hoogste stand te zetten.

Een ander kenmerk van de groene aanslag is dat het onwijs glibberig is. Als jij op tegels met groene aanslag loopt, moet je je best doen om niet uit te glijden. De aanslag zorgt er simpelweg voor dat de tegels onwijs glad worden. Dat is tevens één van de redenen waarom mensen graag de groene aanslag willen verwijderen. De aanslag brengt simpelweg gevaarlijke situaties met zich mee, zeker als je bijvoorbeeld jonge kinderen in je tuin hebt rond lopen.

Groene aanslag verwijderen

Het verwijderen van groene aanslag is absoluut aan te raden. Tegelijkertijd is het ook een proces waar je de nodige tijd voor uit moet trekken. De aanslag is hardnekkig en je moet ervoor oppassen dat je bijvoorbeeld de tegels of tuinmeubelen niet beschadigd. Hoe je het beste groene aanslag kunt verwijderen? Daar zijn meerdere mogelijkheden voor, waarbij het soort mogelijkheid ook afhankelijk is van het materiaal waar de aanslag op zit. In dit artikel bespreken we twee verschillende materialen: groene aanslag op (houten) tuinmeubelen en groene aanslag op de tuintegels. Laten we aftrappen met de aanslag op de houten tuinmeubelen, gevolgd door de kunststof tuinmeubelen.

Groene aanslag verwijderen van houten tuinmeubelen

Als je in de herfst en/of winterperiode je tuinmeubelen buiten laat staan, is de vorming van groene aanslag hoogstwaarschijnlijk een feit. In deze periode regent het tamelijk veel in Nederland, waardoor de tuinmeubelen eigenlijk niet droog kunnen worden. Het vochtige hout is voor de groene aanslag een perfecte plek om zich heerlijk te nestelen. Het advies is dan ook om de tuinmeubelen af te dekken of om de tuinmeubelen binnen te zetten. Doe je dat niet? Dan is de kans groot dat je in het voorjaar aan de slag moet gaan om de aanslag van je houten tuinmeubelen te verwijderen.

Voor het verwijderen van de aanslag van de houten tuinmeubelen heb je enkele opties. Wij zijn voorstander van het gebruik van lauwwarm water in combinatie met soda of zout. In onderstaande video kan je in ieder geval een prima manier zien om teakhouten tuinmeubelen keurig schoon te maken:

Bovenstaande video komt eigenlijk op het volgende neer:

 1. Maak de houten tuinmeubelen eerst goed nat. Door de tuinmeubelen volledig nat te spuiten, gaan de poriën van het hout open staan.
 2. Maak een sopje van lauwwarm water met soda of zout
 3. Pak een grove borstel en schrob het sopje in de richting van de houtnerf. Op deze manier zorg je ervoor dat het vuil uit de poriën van het hout gaat verdwijnen.
 4. Spoel vervolgens je tuinmeubelen goed af met de tuinslang. Indien gewenst kan je er ook nog voor kiezen om de tuinmeubelen nu droog te maken.

Is de aanslag direct van de tuinmeubelen af? Dan heb je goed werk geleverd. Het wil echter wel eens voorkomen dat de aanslag niet volledig verdwenen is. Dit heeft puur met de hardnekkigheid van de aanslag te maken. Maak daarom de tuinmeubelen nog een keer nat en herhaal nogmaals bovenstaand stappenplan.

Groene aanslag verwijderen van kunststof tuinmeubelen

Heb je kunststof tuinmeubelen in je tuin staan? Dan geldt eigenlijk hetzelfde als bij de houten tuinmeubelen; hier kan in de natte seizoenen ook groene aanslag op ontstaan. Bij het schoonmaken van kunststof tuinmeubelen kan je voor zogeheten kunststof cleaners kiezen. Dit zijn krachtige producten waarmee je de hardnekkige groene aanslag van de tuinmeubelen kunt verwijderen.

Een andere optie is om een sopje te maken van soda, groene zeep en lauwwarm water. Dit sopje kan je vervolgens met een zachte borstel of een zachte spons over de kunststof tuinmeubelen uitwrijven. Het advies hierbij is om niet te hard te wrijven, aangezien je daar mogelijk het kunststof mee kunt beschadigen.

Om die reden is het ook aan te raden om nooit een hogedrukreiniger of drukspuit te gebruiken. Ook moet je vloeibaar schuurmiddel, schuursponsjes of harde borstels links laten liggen. Deze middelen zijn simpelweg te krachtig voor het kunststof.

Groene aanslag verwijderen van tegels

Terrasreiniger

De kans is relatief groot dat je tuintegels onder de groene aanslag zitten. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn de vochtige tegels immers een geliefde plek voor de mossen en algen. Bij het schoonmaken van je tegels heb je meerdere opties; deze opties bespreken wij hieronder nader. Per optie bespreken we ook waar je rekening mee moet houden en op welke manier je het beste resultaat kunt behalen.

Hogedrukreiniger

Het is absoluut mogelijk om de groene aanslag met behulp van een hogedrukreiniger te verwijderen. Wel moet je goed oppassen dat je de tegels niet beschadigd. Het advies is daarom om de druk van de hogedrukreiniger niet al te krachtig in te stellen. Met een lagere druk doe je er langer over, maar je weet wel de levensduur van je tegels te verlengen.

Spuit de tegels goed nat, zet vervolgens de hogedrukreiniger op een relatief lage druk en spuit de tegels schoon. Lukt het op deze manier niet om de tegels schoon te spuiten? Dan is het aan te raden om met de terrasreiniger aan de slag te gaan. Een terrasreiniger wordt bij de Kärcher hogedrukreinigers in sommige gevallen standaard meegeleverd, terwijl je bij sommige varianten deze terrasreiniger ook nog separaat aan moet schaffen. Met een terrasreiniger kan je in ieder geval zeer grondig het terras en de tegels schoonmaken:

Hogedrukspuit

Een andere mogelijkheid is om met een drukspuit aan de slag te gaan. Een drukspuit is in staat om een vloeistof en/of mengsel onder een hoge druk te verspreiden. Op deze manier ben je ook in staat om de groene aanslag te verwijderen, maar daarbij moet je ook rekening houden met de druk van het apparaat. Een té hoge druk kan ervoor zorgen dat je jouw tegels beschadigd.

Azijn

Een prima optie om de groene aanslag te verwijderen, is azijn. Met azijn kan je de groene aanslag zeer efficiënt verwijderen. Bovendien komen de tegels niet onder een hoge druk te staan, waardoor je de tegels ook niet kunt beschadigen. Het terras schoonmaken met azijn kan op de volgende manier:

 1. Veeg eerst het gehele terras goed schoon. Je verwijdert hiermee zandresten en bladeren.
 2. Vul een plantenspuit met azijn en kraanwater
 3. Besproei vervolgens de tegels met dit mengsel en laat het mengsel enige tijd intrekken
 4. Spuit vervolgens de tegels af
 5. Vul nu een emmer met azijn en water en schrob de hele bestrating met een borstel of spons. Je kunt hier best een iets hardere borstel voor gebruiken.
 6. Spuit het terras nogmaals af en geniet van schone tegels.

Speciaal middel gebruiken

Sommige tuincentra bieden speciale producten aan. Met deze producten zou het een fluitje van een cent moeten zijn om de groene aanslag te verwijderen. Hoe dit exact werkt, kan je in onderstaande video van tuincentrum Welkoop vinden. In deze video maakt men gebruik van een drukspuit in combinatie met speciaal middel:

Groene zeep en soda

De laatste mogelijkheid die je hebt, is om met groene zeep en soda aan de slag te gaan. Vul een emmer met water, 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep. Gooi deze emmer vervolgens leeg over de tegels met de aanslag en laat dit vervolgens een uurtje intrekken. Pak vervolgens een harde bezem en veeg zo de groene aanslag van je tegels af. Voor het afspuiten van de tegels kan je in plaats van een bezem ook een hogedrukspuit gebruiken.

Groene aanslag voorkomen

Groene aanslag voorkomen

Het is duidelijk dat je meerdere opties hebt om groene aanslag te verwijderen. Bij elke optie blijkt echter hetzelfde; het is een langdurig proces aangezien de groene aanslag hardnekkig is. Mede daarom is het absoluut verstandig om de vorming van groene aanslag te voorkomen. Is dat mogelijk? En zo ja, wat moet je hiervoor doen?

Ja, het is zeker mogelijk om de groene aanslag te voorkomen. Dit kan je voor elkaar krijgen door wekelijks je gehele terras te vegen. Door je terras te geven, verwijder je de delen van de groene aanslag. De mossen en algen krijgen zodoende geen tijd om zich te nestelen.

Daarnaast is het ook een kwestie van het opbergen c.q. afdekken van de tuinmeubelen. Hierdoor voorkom je in ieder geval dat de groene aanslag op je tuinmeubelen gaat zitten.

Door je tuinmeubelen af te dekken en je terras wekelijks te vegen, kan je de vorming van groene aanslag zoveel mogelijk voorkomen. Is er alsnog sprake van groene aanslag in jouw tuin? Dan kan je dit met behulp van de informatie uit dit artikel verwijderen. Veel succes met het verwijderen van de aanslag. Onthoud tijdens de werkzaamheden één ding; na afloop van de klus kan je weer heerlijk genieten van jouw prachtige tuin!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo