Zandbak maken

Heb je één of meerdere kinderen? Dan is het aan te raden om je tuin aan te passen op hen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een gazon aan te leggen en/of door een zandbak in je tuin te maken.

Een zandbak kan je bij verschillende winkels aanschaffen, maar je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken. Het zelf maken van een zandbak is namelijk niet al te lastig. Bijkomend voordeel is dat je volledig zelf kunt bepalen hoe de zandbak er uit komt te zien. Je bepaalt zelf wat de afmetingen van de zandbak worden en je bepaalt zelf de vormgeving van de zandbak. Kortom; voldoende redenen om zelf aan de slag te gaan.

Graag helpen we jou een handje met het maken van een zandbak. In dit artikel kan je namelijk alle relevante informatie voor het maken van een zandbak vinden. We bespreken waarom het aan te raden is om een zandbak zelf te maken, we bespreken welke benodigdheden je nodig hebt en we bespreken waar je zoal op moet letten. Aan het einde van dit artikel vind je ook nog een handig stappenplan. Door dit stappenplan te volgen, heb jij binnen een mum van tijd een prachtige zandbak in je tuin staan. Lees het artikel op je gemakje door, tref de juiste voorbereidingen en ga voortvarend van start met het maken van een zandbak!

Redenen om zelf een zandbak te maken

Zelf een zandbak maken

Als je bijvoorbeeld bij onze partner Bol.com naar het aanbod van zandbakken kijkt, weet je niet wat je ziet. Het aanbod is onwijs uitgebreid, maar het is behoorlijk lastig om de perfecte zandbak te vinden. De zandbak moet namelijk aan al jouw eisen op het gebied van afmetingen, vormgeving en kleurstelling voldoen. Daarnaast moet de zandbak ook nog binnen je budget passen. Het aanschaffen van een zandbak is, zo weten wij uit eigen ervaring, een behoorlijk prijzige aangelegenheid. Als je op een snelle manier kosten wilt besparen, is het dus sowieso aan te raden om zélf een zandbak te maken.

Het maken van een zandbak brengt de volgende voordelen met zich mee:

 • Je bespaart kosten.
 • Je bepaalt zelf hoe de zandbak er uit komt te zien. Dit geldt zowel voor de afmetingen, de kleurstelling als voor de vormgeving van de zandbak.
 • Het maken van een zandbak is leuk om te doen; na afloop krijg je een voldaan gevoel.
 • Je kunt aan je kind(eren) & partner aantonen dat je een ‘supermama’ of ‘superpapa’ bent.

Bovenstaande redenen zijn voldoende om je te overtuigen, niet waar? Zo ja; lees dit artikel verder door om er achter te komen welke benodigdheden je zoal in huis moet halen. Aan het einde van het artikel vind je, zoals gezegd, een handig stappenplan. Met dit stappenplan kan je op een snelle en gemakkelijke manier aan de slag gaan met het bouwen van je eigen zandbak.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Zandbak zelf maken

Heb je besloten om zelf een zandbak te gaan maken? Dan dien je allereerst te beginnen met te bepalen waar de zandbak moet komen te staan. Op welke plek in je tuin heb je voldoende ruimte voor de zandbak? Is die plek veilig voor je kinderen om te spelen? En is die plek geschikt zodat je continue een oogje in het zeil kan houden?

Als je eenmaal een geschikte plek in je tuin gevonden hebt, is het belangrijk om de ruimte op te gaan meten. Hoeveel ruimte heb je op de desbetreffende plek voor de zandbak? Op basis van die informatie kan je gaan starten met het tekenen van een ontwerp. Teken het ontwerp uit, schaaf her en der het ontwerp bij en verkrijg zodoende uiteindelijk het perfecte ontwerp. Ons advies is hierbij om ook de afmetingen in het ontwerp te vermelden. Mocht je ergens een reken- en/of denkfout hebben gemaakt, weet je dit in een vroegtijdig stadium te signaleren.

Staat het ontwerp volledig op papier en zijn zowel jij als je partner hier blij mee? Dan is het belangrijk om na te gaan denken over het materiaal. Van welk materiaal ga je de zandbak maken? Het is voor de hand liggend om hier hout voor te gebruiken, maar welke houtsoort kan je het beste gebruiken? Ons advies is om te gaan voor hardhout of voor geïmpregneerd hout. Deze houtsoorten zijn bestand tegen houtrot, schimmels en insecten én kunnen alle weersomstandigheden prima verteren.

Vervolgens is het tijd om de volgende materialen/gereedschappen in huis te gaan halen:

 • Geïmpregneerd of hardhout. Hoeveelheid is afhankelijk van jouw ontwerp
 • Worteldoek
 • Zandbakzand
 • Schroevendraaier
 • Zaag
 • Schop
 • Boormachine

Voor het aanschaffen van het hout hebben we nog één tip; koop iets meer hout in dan dat je eigenlijk nodig is. Mocht je onverhoopt tijdens onderstaand stappenplan een foutje maken, heb je altijd nog wat hout achter de hand. Mocht je het hout nadien over houden, kan je hier altijd nog iets anders moois van gaan maken. Het aanschaffen van het hout kan je overigens het beste bij de plaatselijke bouwmarkt of houthandel doen; daar kan je ook nog verschillende houtsoorten met elkaar vergelijken.

Stappenplan

Maken van een zandbak

Ben je er helemaal klaar voor om te beginnen met het maken van de zandbak? Trek oude kleding aan, doe veilige schoenen aan en ga met onderstaand stappenplan aan de slag. Volg de stappen één voor één op en maak snel en gemakkelijk een zandbak!

Stap 1:het advies is om allereerst te beginnen met het bewerken van het hout. Schuur het hout netjes op, zodat alle splinters verwijderd worden. Hierdoor wordt het hout niet alleen veiliger, maar krijgt het ook een strakke uitstraling.

Stap 2: vervolgens kan je beginnen met het uitgraven van de grond. Graaf de plek uit waar de zandbak moet komen te staan. Je kunt dit het beste doen door vier kleine paaltjes neer te zetten op de plekken waar de hoeken van de zandbak komen te staan. Span een touw om deze paaltjes heen en graaf vervolgens de grond tot ongeveer 20 á 25 centimeter uit.

Stap 3: zorg er vervolgens voor dat je de ondergrond goed vlak maakt. Verwijder eventuele wortels en stenen en leg vervolgens het worteldoek over het uitgegraven gat.

Worteldoek zorgt ervoor dat onkruid en wortels niet in de zandbak kunnen groeien. Tegelijkertijd zorgt het worteldoek er ook voor dat regenwater afgevoerd kan worden, zodat de zandbak niet volledig blank komt te staan bij een (hevige) regenbui.

Stap 4: je kunt nu de houten planken op het juiste formaat afzagen. Ons advies is om te beginnen met de houten planken aan de lange zijde van de zandbak. Zaag deze planken af en maak ze vast aan de houten paaltjes die je in stap 2 op de juiste plek gezet hebt.

Stap 5: herhaal stap 4 vervolgens ook voor de planken aan de korte zijde van de zandbak. Na het uitvoeren van stap 5 staat eigenlijk de zandbak al. Je hebt dan planken aan alle zijden en deze vormen, samen met de houten paaltjes, één geheel.

Tip: voor het monteren van de planken aan de houten paaltjes kan je het beste alvast kleine gaatjes in de houten paaltjes boren. Hiermee voorkom je dat het hout gaat splijten.

Stap 6: je bent nu in principe al klaar. Het advies is om nu zandbak volledig af te werken. Zet bijvoorbeeld het hout in de beits, geef het hout een gewenste kleur en personaliseer de zandbak. Je kunt bijvoorbeeld de namen van je kinderen op de zandbak schilderen.

Stap 7: nu is hét moment aangebroken; je kunt de zandbak met zand gaan vullen.

Bonusstap: wil je graag een deksel op de zandbak hebben? Ook dat is mogelijk. Het advies is om van meerdere houten planken één gedeelte te maken. Deze constructie kan je vervolgens op de zandbak neerleggen. Heb je een grote zandbak? Dan is het beter om de deksel in twee delen op te splitsen.

Maken van een zandbak zelf doen

Besluit

Zo, met bovenstaand stappenplan kan je in enkele stappen een zandbak voor je kind(eren) maken. Het maken van een zandbak brengt absoluut enkele voordelen met zich mee. Steek dus de handen uit je mouwen, maak een fraai ontwerp en volg vervolgens bovenstaand stappenplan. Uiteraard kan je de zandbak naar eigen wens nog aanvullen met extra’s. We wensen je in ieder geval veel succes met het maken van de zandbak. Daarbij wensen we je kind(eren) ook veel plezier met het gebruik maken van de zandbak!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo