Beste aggregaat

Werk je wel eens met een boormachine of een ander elektrisch werktuig op een plaats waar er geen stroom is? Dan moet je een aggregaat in huis halen. Een andere benaming voor aggregaat die je vaak hoort is generator, alhoewel beiden niet hetzelfde zijn. Een aggregaat biedt stroom als er nog geen stroomnet voorzien is of als de stroom uitgevallen is.

Onze top 5 aggregaten

Afbeelding

Product


Kraftworld KW8500

Onze beste koop!

Kraftworld KW8500

Beste koop

of

Güde GSE 951 2-Takt Benzine Generator 720 W

Güde GSE 951 2-Takt Benzine Generator 720 W

Beste budget aggregaat

of

Hyundai aggregaat

Hyundai aggregaat

Beste aggregaat met invertermotor

of

Makita EG5550A

Makita EG5550A

Beste koop professionele aggregaat

of

Wakawaka 10 watt zonnepanelen

Wakawaka 10 watt zonnepanelen

Beste koop aggregaat met zonnepanelen

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Kraftworld KW8500

Beste koop

Kraftworld KW8500

of

Güde GSE 951 2-Takt Benzine Generator 720 W

Beste budget aggregaat

Güde GSE 951 2-Takt Benzine Generator 720 W

of

Hyundai aggregaat

Beste aggregaat met invertermotor

Hyundai aggregaat

of

Makita EG5550A

Beste koop professionele aggregaat

Makita EG5550A

of

Wakawaka 10 watt zonnepanelen

Beste koop aggregaat met zonnepanelen

Wakawaka 10 watt zonnepanelen

of

Welk aggregaat kiezen?

Met een aggregaat ben je zeker van stroom. De lichte aggregaten zijn geschikt om doorsnee elektrische werktuigen van stroom te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan boormachines of schroefmachines. Zwaardere aggregaten zijn dan weer geschikt voor toestellen die meer vermogen vragen. We denken hier dan aan airco-toestellen of lasapparaten. 

Er bestaan gigantisch veel soorten aggregaten. Deze gaan van kleine draagbare toestellen tot heuse cabines die de grootte van een tuinhuis hebben. Denk bijvoorbeeld maar aan noodgeneratoren bij ziekenhuizen, die volgens een gelijkaardig principe werken. Hier bespreken we enkel aggregaten die voor doe-het-zelvers en bijvoorbeeld op de camping handig zijn.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte aggregaten voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de aggregaten. Sowieso zijn alleen aggregaten met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een aggregaat om snel en met weinig moeite stroom op te wekken, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en hou rekening met je eigen fysieke conditie of de tijd die je hebt. Het gewicht van het aggregaat speelt hier een grote rol in. Pas als je over alles hebt nagedacht, kies je het juiste aggregaat voor de juiste klus.

Beste koop aggregaat – Kraftworld KW8500

Ben je op zoek naar de beste koop als aggregaat, dan raden we een aggregaat met een viertaktmotor aan. Een dergelijk toestel werkt op pure benzine, zonder toevoeging van olie, en is geschikt om diverse toestellen van stroom te voorzien. Met deze Kraftworld KW8500 ben je inderdaad niet beperkt tot je boormachientje of een gloeilamp, integendeel. 

Het toestel heeft een continu vermogen van 2000 watt, waardoor je behoorlijk veel werktuigen op dit aggregaat kunt aansluiten. Het aggregaat heeft ook drie verschillende aansluitingen, een voor 230V, een voor 380V en een voor 12V. Dit heeft als resultaat dat het aggregaat 13 uur stroom levert met een enkele volle tank.

Hiermee zijn we bij de nadelen van dit aggregaat van Kraftworld gekomen. Wij vinden het een nadeel dat het toestel een trekstartsysteem (zie koopgids) heeft. Dit wil zeggen dat je aan een touw moet trekken om de motor te starten. Je moet behoorlijk krachtig trekken om de motor te laten werken. Er is een automatische voltcorrectie om gevoelige toestellen op te laden, maar een invertersysteem (zie eveneens in de koopgids) ontbreekt om je mobieltje of je laptop te beschermen.

Verder is de machine erg zwaar. Het toestel weegt maar liefst 38 kilogram. Het heeft geen wielen of een metalen kooi om het werktuig gemakkelijk te dragen, al dan niet met meerdere personen.

Het aggregaat is erg zwaar.

Voordelen
  • Tank van 15 liter
  • Drievoudige output, ook voor 12V accu’s
  • Continu vermogen van 2000 Watt
  • Werkt 13 u op één tank
Nadelen
  • Geen wielen
  • 38 kilo zwaar
  • Geen metalen kooi
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een krachtig aggregaat zoekt met een meervoudige output. Het toestel levert maar liefst 13u stroom op een volle tank benzine.

Beste budget aggregaat – Güde GSE 951 2-Takt Benzine Generator 720 W

Ben je op zoek naar een aggregaat om met elektrische werktuigen aan de slag te gaan op een werf waar nog geen elektriciteit voorzien is, dan raden we een eenvoudig tweetaktaggregaat aan. Tweetakt wil zeggen dat je olie doorheen de benzine moet mengen (zie koopgids). Het aggregaat zorgt voor de nodige stroom, maar het is tegelijk een draagbaar werktuig dat je zonder al te grote moeite verplaatst op de werf.

Het continue vermogen van dit aggregaat bedraagt 720 watt. Dit is voldoende voor klussen met elektrische werktuigen, maar is niet ideaal om bijvoorbeeld te koken, laat staan om bijvoorbeeld te lassen. We spreken hier dan over klussen met een eenvoudige boormachine of schroefmachine. 

Tegelijk voorzie je lichte apparaten met een volle tank benzine wel voor vijf uur van stroom. Verder is het een voordeel dat dit een compact toestel is dat je eenvoudig ergens kunt opbergen op momenten dat je het niet nodig hebt.

Hierbij komen we bij de nadelen van dit toestel. We noteren dat er maar een aansluiting is, namelijk een aansluiting voor 230V. Het toestel is minder geschikt om bijvoorbeeld de accu van je smartphone door de wisselingen in de stroomtoevoer. Verder vinden we dat de tweetaktmotor behoorlijk veel lawaai maakt.

Maakt veel lawaai.

Voordelen
  • Compact
  • 720 Watt
  • Tank van 3,8 liter
  • 5 uur stroom met een volle tank
Nadelen
  • Luid
  • Niet geschikt voor 12V batterijen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een budget aggregaat voor een scherpe prijs zoekt. Met de tweetaktmotor van het aggregaat voorzie je jezelf van stroom op een bouwwerf of een andere plaats zonder stroom. Het toestel is compact, maar is niet zo krachtig als een viertaktaggregaat.

Bekijk prijzen van de Güde GSE 951 2-Takt Benzine Generator 720 W bij verschillende winkels:

Beste aggregaat met invertermotor – Hyundai aggregaat

Ben je op zoek naar een krachtige, maar tegelijk lichte generator om overal stroom te gebruiken? En denk je bijvoorbeeld eraan om een aggregaat te kopen om in de camping of camper te gebruiken? Dan is dit toestel van Hyundai jouw ding. Het is geschikt om werktuigen met een groot vermogen te laten werken, maar is eveneens ideaal om je mobieltje en de accu van je laptop of schroefmachine op te laden. De viertaktmotor genereert een maximaal vermogen van 800 watt en een continu vermogen van 700 watt. 

De invertermotor loopt ruim 4 uur op een volle benzinetank. De grootte van de tank is trouwens 2.1 liter. Als het oliepeil onder de veiligheidsgrens komt te liggen, wordt de omvormer automatisch uitgeschakeld om schade te voorkomen. De generator is uitgerust met de nieuwste technologie. We denken hierbij aan de regelmatige snelheid. Daarnaast produceert het toestel maximaal 58 dB aan lawaai.

Hiermee komen we bij de nadelen van dit toestel. We vinden het jammer dat er niet meerdere uitgangen voorzien zijn. De tank van 2,1 liter zorgt ervoor dat het aggregaat draagbaar blijft. Het rendement is hoog, maar na 4 uur is de tank ook wel leeg. Verder is de trekstarter met koord niet voor iedereen even handig. Een startmechanisme met een sleutel of een drukknop zou gewoon handiger zijn.

Geen meervoudige output.

Voordelen
  • Draagbaar en licht
  • Zuinig in verbruik
  • Zo goed als onderhoudsvrij
Nadelen
  • Geen meervoudige output
  • Trekstarter koord
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een robuuste en krachtige aggregaat voor een scherpe prijs zoekt. Het toestel is zuinig in verbruik. Het heeft evenwel geen meervoudige output en de tank is eerder klein.

Beste koop professionele aggregaat – Makita EG5550A

Ben je op zoek naar een aggregaat en ga je graag voor het beste toestel op de markt, dan raden we Makita EG5550A aan. Dit toestel is gewoon onklopbaar als het op kwaliteit aankomt. Het is om te beginnen het ideale toestel om op een bouwwerf zonder stroom te gebruiken. Is er nog geen netstroom voorzien, of weet je dat deze regelmatig uitvalt, dan kun je altijd op deze machine vertrouwen.

De verbrandingsmotor loopt heel soepel en draagt de energie perfect over naar de stroomgenerator. Zo krijg je een heel regelmatige voorziening van stroom, zonder enige pieken of dalen, en dat is het beste om de goede werking te blijven garanderen. Het toestel heeft een grote uitlaat en een luchtfilter, die ervoor zorgen dat de motor rustig en gelijkmatig loopt en hierbij eerder een zacht gebrom dan een oorverdovend lawaai produceert.

 Om de motor te starten moet je aan een koord trekken, maar dit mechanisme is verfijnd en is voorzien van een veer. Je trekt zacht de koord uit het toestel en door de terugslag van de veer start de motor op. Verder zie je duidelijk het geleverde voltage en ampèrage op een display weergegeven.

Hiermee komen we bij de nadelen van dit toestel. Dankzij de wielen en de stalen behuizing is het toestel gemakkelijk te verplaatsen, maar al bij al weegt het met 98 kilo toch behoorlijk veel. Hoewel de motor heel zuinig benzine verbrandt en hierbij langdurig stroom levert, is de tank van 25 liter wel wat klein in een professionele omgeving. We hadden liever een grotere tank en een langere stroomvoorziening gezien. Omwille van deze eigenschappen is het een typisch aggregaat om op een bouwwerf te gebruiken, om het op de camping in te zetten, is de machine minder geschikt.

De brandstoftank mocht groter zijn, zodat het toestel nog langer stroom zou geven.

Voordelen
  • Kan tegen een stootje
  • Ideaal voor op de bouwwerf
  • Loopt soepel
  • Eenvoudig te starten
Nadelen
  • 98 kilogram zwaar
  • Brandstoftank van 25 liter
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een professionele aggregaat zoekt waar je altijd op kunt vertrouwen. Het aggregaat kan tegen een stootje, loopt soepel en is ideaal om op een bouwwerf te gebruiken. Met een gewicht van 98 kilogram verplaats je het aggregaat jammer genoeg niet altijd even gemakkelijk.

Beste koop aggregaat met zonnepanelen – Wakawaka 10 watt zonnepanelen

Een aggregaat hoeft zich niet te beperken tot een combinatie van een verbrandingsmotor en een stroomgenerator. Zo kun je ook draagbare zonnepanelen kopen, die voldoende stroom opwekken om bijvoorbeeld een laptop of een smartphone op een camping of op een festival op te laden. De beste koop in dit verband is het ecologische aggregaat van het merk Wakawaka. Deze zonnepanelen wekken een maximum vermogen van 10 watt op. De zonnepanelen zijn bovendien op te vouwen tot een compact stuk.

De Solar Panel wordt geleverd met de zogenaamde Solar Link. Dit is een klein kastje met twee usb-poorten, waarmee je de panelen eenvoudig aansluit op een ander usb-apparaat, zoals je telefoon of een powerbank.

Hiermee komen we bij de nadelen van dit aggregaat. Het is niet het toestel dat je kunt gebruiken om kookplaten of waterkokers op de camping te laten werken. Het spreekt voor zichzelf dat het ook niet geschikt is om op een bouwwerf een haakse slijper van stroom te voorzien. Het is echt een toestel om in je vrije tijd en op plaatsen waar er geen stroom is, toch voldoende energie op te wekken voor je digitale toestellen. Verder vinden we het jammer dat er geen haakje is om de zonnepanelen op te hangen. Een draagtas om ze op te bergen, is evenmin voorzien.

Beperkt in zijn gebruiksmogelijkheden.

Voordelen
  • Overal mee te nemen
  • Compact
  • Licht
  • Milieuvriendelijk
Nadelen
  • Niet om kookplaten of andere huishoudtoestellen op aan te sluiten
  • Niet voor professioneel gebruik
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een licht aggregaat zoekt dat je op een milieuvriendelijke manier van stroom voorziet op de camping of tijdens een trekking. Het is ideaal om een laptop of smartphone op te laden.

Koopgids

Nu we de beste aggregaten op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een aggregaat koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een aggregaat moet voldoen.

Hoe werkt een aggregaat?

Een aggregaat heeft twee onderdelen:

  • Een motor
  • Een generator

De motor van een aggregaat loopt op benzine, net zoals een bromfiets bijvoorbeeld, en heeft geen elektriciteit nodig om te werken. De verbranding van benzine in de benzinemotor stuurt de generator aan, die op zijn beurt elektriciteit opwekt.

Hoe werkt een aggregaat

De motor van een aggregaat is in principe een verbrandingsmotor. Deze zet brandstof om in mechanische energie of bewegingsenergie. De generator zet de bewegingsenergie vervolgens om in elektrische energie, meer bepaald in wisselspanning.

Er bestaan niet alleen aggregaten die met een verbrandingsmotor werken. Wij rekenen ook toestellen die met alternatieve energie stroom genereren ook tot de aggregaten. Daarom hebben we in onze selectie een toestel opgenomen dat stroom opwekt op basis van zonne-energie.

Welke aansluitingen zijn er op mijn aggregaat?

Een aggregaat kan verschillende aansluitingen hebben om apparaten op aan te sluiten. Het is daarom steeds belangrijk om te checken welk voltage het apparaat dat je wenst aan te sluiten nodig heeft. Heb je een aansluiting nodig voor 230V, 400V of 12V gelijkspanning? Dan kun je de meest diverse apparaten bedienen. Maar als je enkel op bouwwerven werkt, dan heb je misschien voldoende met een aansluiting voor 230V of 380V

Wat is het vermogen voor mijn aggregaat?

Er bestaan aggregaten met diverse vermogens. Je denkt dus best even na welke soort toestellen je op het aggregaat wenst aan te sluiten. Er is een groot verschil tussen een aggregaat met een vermogen van 800 watt en een met een vermogen van 2500 watt. Een doorsnee boormachine om in baksteen te boren heeft een vermogen tussen de 600 en de 900 watt. Wil je meerdere toestellen tegelijk gebruiken, dan moet je de respectieve vermogens optellen, en dan kom je gauw uit bij een aggregaat die een maximaal vermogen van 2500 watt heeft.

Invertermotor?

Wil je gevoelige apparatuur zoals je laptop, je televisie of je mobieltje op een aggregaat aansluiten, dan is het belangrijk dat de spanning constant is. Een aggregaat met invertertechniek zorgt voor een constante spanning die geschikt is voor deze apparatuur. Kies je dan voor een aggregaat met een vermogen tot 1000 watt, dan is het toestel nog gemakkelijk draagbaar ook.

Tweetakt of viertakt

Het verschil tussen een tweetakt en een viertaktmotor is dat je bij een tweetaktmotor de benzine moet mengen met olie.

Viertaktmotoren vind je over het algemeen bij grotere aggregaten met een groter wattage. Ze zijn iets zuiniger en stiller tijdens het draaien. Tweetaktaggregaten zijn iets lichter en vaak ook draagbaar.

Aggregaat soort

Manier van starten?

Het ene aggregaat start je met een sleutel, andere aggregaten met een trekkoord. Is er een sleutel, dan is er een kleine accu ingebouwd om de startmotor in gang te zetten. Met een trekkoord laat je de motor zelf draaien. Een sleutel is een stuk gemakkelijker dan een trekkoord uit te trekken.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over aggregaten. Een aggregaat kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken en natuurlijk welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een aggregaat gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele aggregaat om niets aan het toeval over te laten? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over aggregaten, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste aggregaat. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een aggregaat die geschikt is voor jou. Misschien leer je dan wel ooit je kleinkinderen werken met dit aggregaat. Welk project je er ook mee wil opknappen, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe aggregaat!

Tresna.nl
Logo