Beste sleuvenfrees

Met een sleuvenfrees slijp je sleuven om bijvoorbeeld elektrische of andere leidingen in een muur in te werken. Een sleuvenfrees is een slijpmachine met twee of meerdere slijpschijven, die parallel met elkaar geplaatst zijn. Daarnaast heeft een sleuvenfrees een zogenaamde freesvlak of freesvoet. Dit is een vlak dat je plat op de muur plaatst en het toestel langs de muur geleidt.

Je stelt zelf in hoeveel centimeter of millimeter de slijpschijven uit het freesvlak moeten komen en dus hoe diep je de schijven in de muur laat gaan. Typisch is ook dat de slijpschijven met een kap bedekt zijn. Absoluut noodzakelijk voor de veiligheid, maar ook gewoon zeer handig. Deze kap verzamelt namelijk zo goed als alle stof dat vrijkomt. Een stofuitgang op deze kap sluit je op een industriële stofzuiger aan.

Onze top 4 sleuvenfrezen

Afbeelding

Product


Ferm WSM1009

Onze beste koop!

Ferm WSM1009

Beste koop sleuvenfrees

of

Metabo MFE 40

Metabo MFE 40

Gewoonweg de beste sleuvenfrees, ongeacht budget

of

Makita SG1251J

Makita SG1251J

Beste sleuvenfrees qua veiligheid en gebruiksgemak

of

vonroc sleuvenfrees

Vonroc Muurfrees

Krachtigste sleuvenfrees voor scherp budget

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Ferm WSM1009

Beste koop sleuvenfrees

Ferm WSM1009

of

Metabo MFE 40

Gewoonweg de beste sleuvenfrees, ongeacht budget

Metabo MFE 40

of

Makita SG1251J

Beste sleuvenfrees qua veiligheid en gebruiksgemak

Makita SG1251J

of

Vonroc Muurfrees

Krachtigste sleuvenfrees voor scherp budget

vonroc sleuvenfrees

of

Voor- en nadelen van een sleuvenfrees

Voordelen

Nadelen

Mooie, nette sleuven

Met alleen het gebruik maken van een sleuvenfrees ben je nog niet klaar

Beperkte hoeveelheid stof

Sleuvenfrezen kunnen ook behoorlijk zwaar zijn

In dit artikel hebben we vier vaak verkochte sleuvenfrezen voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de sleuvenfrezen. Sowieso zijn alleen sleuvenfrezen met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een sleuvenfrees om elektrische leidingen in de muur in te werken, dan raden we je aan onze top 4 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van de sleuven die je wenst te slijpen en hou rekening met je eigen fysieke conditie of de tijd die je beschikbaar hebt. Pas dan kies je de juiste sleuvenfrees voor de juiste klus.

Beste koop sleuvenfrees – Ferm WSM1009

Ben je gewoonweg op zoek naar de beste koop als sleuvenfrees, dan raden we de Ferm WSM1009 aan. Je krijgt hier als het ware veel “sleuvenfrees” voor een goede prijs. Het toestel is geschikt voor alle basisfuncties van dit soort toestel. We hebben het dan over de freesdiepte en -breedte instellen en uiteraard het frezen zelf. 

De diepte voor het frezen stel je in met een draaimoer. Dit gaat niet supervlot en je kunt niet exact tot op de millimeter werken, maar dit is ook niet altijd nodig. De maximale freesdiepte van 28 mm lijkt ook niet zo veel, maar het is ruim voldoende voor het inbouwen van elektriciteitsleidingen in de muur.

 Verder vinden we de beugelhandgrepen best wel handig, net zoals de knop waarmee je het toestel kunt laten werken zonder de trekker in te drukken. Hierdoor geef je meer kracht met je handen tijdens je werk. Het is mogelijk de frees op een stofzuiger aan te sluiten. Deze stofafzuiging werkt echt goed en je vangt dus tijdens het schijven al meteen heel wat stof op. Heel handig vinden wij ook de lasergeleiding. Daardoor kun je goed de uitgetekende lijn op de muur blijven volgen.

Hiermee komen we bij de nadelen van dit toestel. Frees je in een muur die uit verschillende materialen is samengesteld (bijvoorbeeld beton, baksteen en metaal), dan merk je wel wat haperingen. De freesdiepte zoals we stelden is wat beperkt en er is geen soft start voorzien. Je krijgt niet echt een toestel met een motor van professionele kwaliteit, maar de prijs is er hier natuurlijk ook naar. Met een gewicht van 8 kilogram moet je al behoorlijk sterk zijn om met dit toestel te werken.

Het toestel is zwaar.

Voordelen
  • Groot vermogen
  • Stofafzuiging
  • Lasergeleiding
  • Volledig naar wens te verstellen
  • Polycarbonaat lenzen
Nadelen
  • Zwaar
  • Beperkte freesdiepte
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop bij de sleuvenfrezen zoekt. Het toestel heeft een uitstekende prijskwaliteitsverhouding en doet zijn werk heel goed. Je doet vooral je voordeel met dit toestel als je in het kader van een verbouwing sleuven wil frezen, en het daarna niet meer echt nodig hebt.

Gewoonweg de beste sleuvenfrees, ongeacht budget – Metabo MFE 40

Zoek je gewoonweg de beste sleuvenfrees en wil je hier wel een aardige duit voor betalen, dan raden we de Metabo MFE40 aan. Je merkt gewoon in alles dat dit een topper is. Met zijn twee robuuste beugelvormige handvatten heb je een goede grip op het toestel. Je geleidt het heel efficiënt langs de muur. 

En dat is echt wel noodzakelijk, want met een vermogen van 1900 watt is de Metabo MFE 40 echt wel een krachtpatser. De slijpschijven zitten mooi en veilig weggeborgen in een robuuste kap uit gegoten aluminium. De aansluiting voor een bouwstofzuiger is ruim en efficiënt.

De kwaliteit van dit toestel zit in de details. Zo zie je op de basis kleine rubberen wieltjes die het gemakkelijk maken het toestel langs de muur te geleiden. Als sleuvenfrees is de Metabo MFE 40 geschikt voor slijpschijven met een diameter van 125 mm. Daardoor kun je sleuven van maximaal vier centimeter diep frezen, wat behoorlijk indrukwekkend is. Er is zelfs een mogelijkheid om drie slijpschijven te gebruiken. De middelste frees dient dan om het uitkappen achteraf makkelijker te maken.

Bovendien kun je niet twee maar zelfs drie slijpschijven in dit toestel monteren. Je gebruikt de buitenste schijven om de kanten van je sleuf uit te frezen. Waarvoor dient de middelste frees dan? Wel, met deze schijf frees je dan de sleuf al voor een stuk uit, waardoor je minder werk hebt om de stenen achteraf uit te kappen.

De gegoten aluminium beschermkap is stevig en tegelijk licht, wat het gebruiksgemak bevordert. Bovendien is er ook aan veiligheid gedacht. Zo is het toestel uitgerust met een herstartbeveiliging.

Metabo beste koop sleuvenfrees

Hiermee komen we bij de nadelen van dit toestel. We moeten al heel erg kritisch zijn om minpunten te bedenken. Het toestel weegt 4,6 kilogram. Dit is een behoorlijk gewicht. Gelukkig is het wel een stuk lichter dan de meeste andere sleuvenfrezen, maar toch kan het toestel voor een minder geoefende doe-het-zelver wat zwaar doorwegen. Wil je echt van de stofafzuiging profiteren, dan gebruik je best de alleszuiger van Metabo zelf. Maar dit toestel moet je dan ook nog eens aankopen. Het toestel is duur, al krijg je natuurlijk een toestel van professionele kwaliteit voor je geld.

Het toestel is behoorlijk zwaar.

Voordelen
  • Grote freesbreedte en -diepte
  • Veilig
  • Constant toerental
  • Herstartbeveiliging
Nadelen
  • Koffer niet zo sterk
  • Stofafzuigsysteem niet universeel
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de allerbeste sleuvenfrees op de markt zoekt. Bij deze Metabo vind je heel wat handige features en alles aan dit toestel is gewoon duurzaam. Je gebruikt deze sleuvenfrees je hele leven lang.

Beste sleuvenfrees qua veiligheid en gebruiksgemak – Makita SG1251J

Ben je op zoek naar een sleuvenfrees en wil je vooral op een ergonomische manier werken zonder gedoe, koop dan de Makita SG1251J. Het is een bijzonder handig toestel. Met zijn twee robuuste beugelhandvatten plaats je het toestel tegen de muur zonder dat je bicepsen in verzuring gaan. Het toestel is bovendien compact en het heeft een hoog toerental van 10000 toeren per minuut, waardoor je heel snel werkt.

Dankzij het constante toerental corrigeert de snelheid zich als je bijvoorbeeld op een hard stuk beton botst, je hoeft dus zelf deze schok niet op te vangen. Met andere woorden, je werkt rustig en efficiënt tot de volledige klus geklaard is.

De diepte van het frezen stel je in met een hefboompje. Dit kan tot op de millimeter precies. Met de soft start komt het toestel lekker traag op gang, altijd handig, want anders trekt de sleuvenfrees in sprinttempo over je muur. Eens je begint te frezen, blijf je dus de controle over het toestel behouden. De stofafzuiging werkt bijna perfect als je de sleuvenfrees op een krachtige stofzuiger aansluit.

Veilig is de Makita SG1251J zeker ook. Zo beveiligt het SJS-veiligheidssysteem jou en je toestel tegen schokken. In een zeldzaam geval kan het gebeuren dat je schijf vastloopt, maar dit systeem vangt dit op. Het toestel zit bovendien in een zeer handige box verpakt. Deze doos is kubusvormig en gemakkelijk te stapelen.

Hiermee zijn we bij de nadelen van dit toestel aangekomen. De freesdiepte is wat beperkter dan bij andere toestellen, 30 mm. De groefbreedte van 30 mm kon ook iets breder. Er zijn geen rubberen wieltjes voorzien om de sleuvenfrees langs de muur te geleiden. Dit wordt wel voor een stuk gecompenseerd door de super egale en geleidende freesvoet. Tenslotte is er slechts één inkeping die toont waar je precies schijft. Het was iets handiger geweest als er twee inkepingen waren.

Jammer dat er geen geleidingswielen zijn.

Voordelen
  • Soft start
  • Stofafzuiging
  • Werkt heel precies
Nadelen
  • Beperkte freesdiepte
  • Slechts één aanduiding van freespositie
  • Geen geleidingswielen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een sleuvenfrees van een professionele kwaliteit zoekt. Het toestel is bijzonder handig en gebruiksvriendelijk. Misschien is de freesdiepte wat beperkt, maar de ergonomie en de veiligheidsfeatures maken veel goed.

Krachtigste sleuvenfrees voor scherp budget – Vonroc Muurfrees

Ben je op zoek naar een toestel waarmee je handig enkele sleuven in een muur kunt frezen, maar heb je voor de rest niet de ambitie om het toestel nog vaak te gebruiken, dan is de Vonroc Muurfrees zeker een goede keuze en een waardevolle investering. Met dit toestel bepaal je exact de breedte en de diepte van de sleuven die je wenst te frezen. Het toestel heeft een krachtig vermogen van 1700 watt. Daardoor kun je door cement, baksteen, maar ook door beton slijpen.

De Vonroc ligt zeker goed in de hand. Dankzij de twee beugelhandgrepen kun je de machine bovendien goed onder controle houden. Dit is echt wel nodig, want eens je het toestel in de muur slijpt, dan trekt het zichzelf hard vooruit. De werkrichting is trouwens mooi op het toestel aangeduid, wat de veiligheid verhoogt.

De maximale freesdiepte en - breedte is echt wel heel groot. Een sleufdiepte van 45 mm is zeker voldoende om grote leidingen in op te bergen. En ook de breedte van 44 mm is voldoende voor een hele set leidingen.

Tijdens het frezen kun je het meeste stof opvangen als je een alleszuiger op het toestel aansluit. Door het grote gewicht van het toestel is het evenwel niet zo gemakkelijk om handig te frezen als je ook nog de darm van de stofzuiger moet geleiden.

Daarmee zijn we bij de nadelen van dit toestel gekomen. Wat bij dit toestel bijvoorbeeld ontbreekt is het constante toerental. Bij toestellen die deze feature wel hebben blijft de snelheid netjes gelijk, terwijl deze hier kan schommelen. En is het toerental trager, dan moet je meer kracht met je armen geven. Het toestel heeft wel wat te lijden onder het stof dat het zelf produceert. Er blijft bijvoorbeeld stof in de kap zitten. Schakel je het toestel in, dan stuift dit eerst in het rond. Als je het toestel niet onderhoudt, kan het na een bepaalde tijd zelfs onbruikbaar worden.

Toerental niet constant.

Voordelen
  • Geschikt voor beton
  • Rolt vlot over de muur
  • Grote freesdiepte
Nadelen
  • Stof bij opstarten
  • Zwaar
  • Kap moeilijk open te maken
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een krachtpatser van een sleuvenfrees zoekt voor een scherpe prijs. De motor is wel wat slijtagegevoelig, maar voor een grote en eenmalige verbouwing is de sleuvenfrees zeker geschikt. Hou er rekening mee dat het toestel behoorlijk zwaar is.

Koopgids

Nu we de beste sleuvenfrezen op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een sleuvenfrees koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een sleuvenfrees moet voldoen.

Om je tijd en kopzorgen te besparen, zetten we hieronder ook nog eens de belangrijkste zaken waar je op moet letten op een rijtje. De beste sleuvenfrezen hebben volgens ons telkens een aantal gemeenschappelijke sterke punten:

  • De slijpschijven zijn van topklasse
  • Het stofafzuigsysteem werkt feilloos
  • Je kunt de freesdiepte en -breedte instellen
  • De toestellen zijn veilig

Wat is het verschil tussen een sleuvenfrees en een haakse slijper?

Kun je om sleuven te maken dan niet gewoon je haakse slijper gebruiken? Dit toestel werkt toch ook met een slijpschijf?

Er zijn inderdaad wel wat overeenkomsten tussen een sleuvenfrees en een haakse slijper.

  • Meestal hebben ze hetzelfde vermogen, hetzelfde onbelaste toerental en typische features zoals soft start en herstartbeveiliging
  • De toestellen gebruiken dezelfde slijpschijven. Dit kunnen bijvoorbeeld diamantslijpschijven zijn. Er bestaan verschillende groottes op de markt.
Sleuvenfrees of haakse slijper

Toch zijn er ook grote verschillen tussen een sleuvenfrees en een haakse slijper.

  • Een sleuvenfrees heeft twee slijpschijven, een haakse slijper heeft er maar een. Een haakse slijper is dus ideaal om door blokken steen of door leidingen te slijpen. Om een sleuf in een muur te maken moet je met een haakse slijper al twee keer over de muur gaan.
  • Een sleuvenfrees heeft een freesvlak, een haakse slijper niet.
  • Je kunt bij een sleuvenfrees de positie van de slijpschijven aanpassen. Zodoende lijkt een sleuvenfrees een beetje op een tafelzaag, waarbij je ook de positie van de zaag aanpast. Dit kan niet bij een haakse slijper.
  • Een sleuvenfrees sluit je gemakkelijk op een industriële stofzuiger aan. Het meeste stof wordt onder de kap verzameld en via een uitgang in deze kap zuigt je stofzuiger het op. Bij een haakse slijper vliegt het stof echt wel in het rond als je in de muur slijpt.

Kwaliteit van de slijpschijf

Een sleuvenfrees moet uitgerust zijn met twee sterke slijpschijven, bij voorkeur diamantslijpschijven. Deze schijven zijn zo goed als onverwoestbaar. Je weet nooit precies wat er achter een laagje pleister van een muur zit. Zodoende kun je maar beter geen risico lopen en meteen de sterkste slijpschijven gebruiken. Het voordeel van diamantschijven is dat ze dus niet afslijten aan de rand. Daardoor kun je ook keer op keer de diepte goed afstellen. Kortom, het succes van je freeswerk hangt voor een groot stuk af van de slijpschijven in je toestel. Je zaagt zonder probleem in metselwerk, beton en zelfs door metalen rasters.

Stofafzuigsysteem

Het is een must dat je sleuvenfrees is uitgerust met een goed stofafzuigsysteem. Dankzij een stofafzuigsysteem heb je een goed overzicht over de zaaglijn die je afgetekend hebt op de muur. Je wordt met andere woorden niet verblind door het stof. Achteraf is het schoonmaakwerk beperkt en je spaart ook het toestel zelf. Schakelaars hebben bijvoorbeeld wel te lijden onder stof. Stof inademen is tenslotte nooit goed voor de gezondheid. Een goed stofafzuigsysteem beschermt je longen.

Je zoekt dus best een toestel met een brede stofgeleider op de kap. Deze stofgeleider kun je dan met een kliksysteem of zelfs gewoon met een elastiek op je stofzuiger aansluiten.

De flexibiliteit qua freesdiepte en -breedte

Om een sleuf te frezen die diep genoeg is om elektriciteitsleidingen in op te bergen, moet je toestel een maximale freesdiepte van toch wel 3 centimeter hebben. 

Ook de afstand tussen de slijpschijven is belangrijk. Een sleuf met een breedte van 4 à 5 centimeter breed is wel heel handig om verschillende leidingen in één keer op te bergen.

Sleuvenfrees koopgids

Veiligheid

Een sleuvenfrees is potentieel een gevaarlijk toestel. De slijpschijven kunnen zowat door alles frezen, dus is het belangrijk dat je mogelijke risico’s zoveel mogelijk beperkt. Hieronder zetten we even enkele belangrijke veiligheidsfeatures op een rij. Bij je keuze kun je erop letten of deze in je toestel aanwezig zijn.

Herstartbeveiliging

Herstartbeveiliging wil zeggen dat je het toestel bij elke stroomonderbreking opnieuw moet starten. Stel dat er bijvoorbeeld een stroomuitval is of dat je het snoer van de sleuvenfrees per ongeluk uit het stopcontact trekt. Als er dan opnieuw stroom is of je steekt de stekker terug in het stopcontact, dan moet je ook het toestel opnieuw starten, wat de veiligheid ten goede komt. Het toestel gaat dus niet direct aan zonder dat je de aan-uitknop hebt ingedrukt. Het valt te verwachten dat een herstartbeveiliging op termijn verplicht zal worden bij elke haakse slijper en bij elke sleuvenfrees.

Soft start

Soft start wil letterlijk zeggen dat de schijven eerst traag draaien en pas na enige tijd op volle snelheid. Hierdoor kun je je sleuvenfrees beter op de muur positioneren en gaan de slijpschijven niet afketsen op de muur.

Constante toerental

Nog zo’n handige én veilige functie is het constante toerental. Dit betekent dat de snelheid van het frezen steeds elektronisch geregeld wordt. Stoot je op beton, dan past de motor zich automatisch aan. Daardoor blijft het toerental constant en werk je veilig en gelijkmatig verder.

SJS-systeem

Het SJS (Super Joint System) -systeem is een veiligheidsfeature die we vooral bij Makita zien. Deze technologie is een mechanisch koppelingssysteem dat motor- en versnellingsschade helpt voorkomen door de aandrijfas te laten slippen als het wiel gedwongen wordt te stoppen. Je kunt het een beetje vergelijken met het ABS-remsysteem van een auto.

Gehoorbescherming en stofbril

Veilig werken doe je niet alleen omdat je toestel veilig is. Als je zelf tijdens het frezen een stofbril en stofmasker opzet en gehoorbescherming draagt, dan werk je zeker en vast ook veiliger dan zonder deze accessoires. Ook stevige werkhandschoenen zijn altijd handig en veilig om een goede grip op het toestel te hebben.

Hoe je precies begint te werken met een sleuvenfrees?

Dit is eigenlijk heel simpel. Stel, je wil een verticale sleuf uitfrezen, dan doe je het volgende:

  • Je tekent een loodrechte lijn op je muur op de plaats waar de sleuf moet komen.
  • Je plaatst de linker of rechter slijpschijf op de lijn.
  • Je schakelt de motor in, waarbij de slijpschijven zich een weg zoeken in de muur.
  • Je beweegt de sleuvenfrees naar beneden.
  • Uitsparingen in de muur maken voor stopcontacten of schakelaars maken met een sleuvenfrees? Dit kan, al is een klokboor daarvoor beter geschikt.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over sleuvenfrezen. Een sleuvenfrees kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over welke klussen je ermee wil opknappen. Hoe vaak je een sleuvenfrees gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele sleuvenfrees? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over sleuvenfrezen, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste sleuvenfrees. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een sleuvenfrees die geschikt is voor jou. Welk project je er ook mee wil opknappen, je gevel reinigen of je terras schoonmaken: we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe sleuvenfrees!

Tresna.nl
Logo