Beste piepschuimsnijder

Een piepschuimsnijder is een instrument waarmee je, zoals de naam al een beetje verraadt, piepschuim op maat kan snijden. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, zou je voor één van de beste piepschuimsnijders gebruik moeten maken. Wij zijn alvast op zoek gegaan naar de vijf beste piepschuimsnijders van dit moment!

Onze top 5 piepschuimsnijders

Afbeelding

Product


Velleman Piepschuimsnijder 3-in-1

Onze beste koop!

Velleman Piepschuimsnijder 3-in-1

Beste koop piepschuimsnijder met boog

of

Toolcraft Tc-FC-Usb Piepschuimsnijder

Toolcraft Tc-FC-Usb Piepschuimsnijder

Beste veelzijdige piepschuimsnijder met boog

of

Wisegoods draagbare piepschuimsnijder

Wisegoods draagbare piepschuimsnijder

Beste piepschuimsnijder met snijstaaf

of

MSW piepschuimsnijder met groeffrees

MSW piepschuimsnijder met groeffrees

Beste piepschuimsnijder voor isolatiematerialen

of

MSW 150 W

MSW 150 W

Beste universeelsnijder

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Velleman Piepschuimsnijder 3-in-1

Beste koop piepschuimsnijder met boog

Velleman Piepschuimsnijder 3-in-1

of

Toolcraft Tc-FC-Usb Piepschuimsnijder

Beste veelzijdige piepschuimsnijder met boog

Toolcraft Tc-FC-Usb Piepschuimsnijder

of

Wisegoods draagbare piepschuimsnijder

Beste piepschuimsnijder met snijstaaf

Wisegoods draagbare piepschuimsnijder

of

MSW piepschuimsnijder met groeffrees

Beste piepschuimsnijder voor isolatiematerialen

MSW piepschuimsnijder met groeffrees

of

MSW 150 W

Beste universeelsnijder

MSW 150 W

of

Informatie over piepschuimsnijders

Wat is piepschuim?

Piepschuim is de populaire benaming voor geëxpandeerd polystyreen. Het is een witte kunststof die uit kleine bolletjes bestaat. Een kubieke meter piepschuim bestaat wel uit 10 miljoen bolletjes.

De bekendste toepassingen van piepschuim zijn verpakkingsmateriaal en woningisolatie.

Voor dit laatste zie je ook het gebruik van andere materialen zoals geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS), thermoplastische polymeer of PU-schuimen.

Hoe werkt een piepschuimsnijder?

Een piepschuimsnijder doet zijn werk dankzij een verhitte draad. In tegenstelling tot een klassiek mes, snijd je dus niet doorheen het oppervlak dankzij de scherpte van het lemmet, maar door een dunne laag van het piepschuim te laten smelten. In combinatie met de vorm van het snijvlak, krijg je een mooi en gaaf resultaat dat niet gaat brokkelen. Met deze draad ga je in diverse richtingen over en door het piepschuim, waardoor het smelt en oplost. Naast piepschuim voor hobbydoeleinden, zijn diverse soorten piepschuimsnijders eveneens goede werktuigen om isolatiemateriaal op maat te snijden.

Wat zijn de voordelen van een piepschuimsnijder?

 • We noemden het al in de vorige alinea. Als je piepschuim met een klassiek mes op maat verzaagt, dan is het resultaat meestal niet zo netjes. De structuur van piepschuim is zo opgebouwd dat je een vorm van opgeperste bolletjes hebt. Eens je erin snijdt, komen de bolletjes makkelijk los.
 • Met een piepschuimsnijder houd je de werkplek schoon en netjes, je hebt geen last van die kleine bolletjes die zich ergens aan gaan hechten.
 • Verder is het zo dat blokken in piepschuim behoorlijk groot en dik kunnen zijn. Een piepschuimsnijder geeft meer mogelijkheden dan een mes of een zaag om er doorheen te snijden. Door gebruik te maken van warmte kun je bijvoorbeeld midden in een blok piepschuim een stuk wegnemen. Met een zaag is dit bijvoorbeeld al een heel stuk moeilijker, omdat je de zaag moet kunnen inzetten in het werkstuk van piepschuim.
 • Een piepschuimsnijder is geschikt om vrije vormen te snijden, dit is ideaal voor hobby projecten met uitgewerkte figuren in piepschuim.

Heeft een piepschuimsnijder ook nadelen?

Een piepschuimsnijder heeft inderdaad ook wel enkele nadelen.

 • De hitte loopt soms aardig op, tot 600°C. Goed om efficiënt te werken, maar veiligheid is dan extra belangrijk om brand of brandwonden te vermijden.
 • Het vraagt wat organiseerwerk op de werkplek of aan de keukentafel. Je moet dicht bij een stopcontact zitten.
 • Je laat je kinderen best niet te veel alleen werken met een piepschuimsnijder en houdt best een oogje in het zeil.
 • Piepschuim snijden geeft een bepaalde geur af, je moet de ruimte dus goed kunnen luchten.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte piepschuimsnijders voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de piepschuimsnijders. Sowieso zijn alleen piepschuimsnijders met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een piepschuimsnijder om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen kennis van het werken met isolatiemateriaal, piepschuim en piepschuimsnijders zelf. Pas dan kies je de juiste piepschuimsnijder voor de juiste klus.

Beste koop piepschuimsnijder met boog – Velleman Piepschuimsnijder 3-in-1

Ben je op zoek naar de beste koop als piepschuimsnijder voor kleine hobbyprojecten, dan raden we een piepschuimsnijder aan die over een snijboog beschikt. De beste koop is dan het toestel van Velleman.

Om te beginnen is deze piepschuimsnijder heel eenvoudig in gebruik. Je kunt dus ook het snijden van piepschuim aan je kinderen overlaten als je samen een knutselwerkje maakt.

Dat je bij je aankoop verschillende snijstiften en tools krijgt, is daarbij mooi meegenomen. Zo kies je voor de ene klus een mes, terwijl je voor een ander project bijvoorbeeld de snijboog kiest. Verder krijg je bij je aankoop ook een handige houder of standaard om de piepschuimsnijder op te laten rusten als je hem niet gebruikt.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze piepschuimsnijder van Velleman. Het toestel heeft om te beginnen een beperkt vermogen, wat het echt een apparaatje maakt om voor hobby doeleinden te gebruiken. Grote platen isolatiemateriaal snijden met deze piepschuimsnijder is niet zo’n goed idee. Verder kan het een nadeel zijn dat je steeds in de buurt van een stopcontact moet werken. Een piepschuimsnijder met een usb-aansluiting heeft dergelijk probleem niet. Tenslotte duurt het ook wel een tijd vooraleer het toestel opgewarmd en klaar voor gebruik is.

Niet voor harde isolatiematerialen, vooral voor knutselwerkjes.

Voordelen
 • Eenvoudig in gebruik
 • Verschillende stiften en snijd methodesGeleverd met handige houder
 • Interessante prijs
Nadelen
 • Beperkt vermogen
 • Vooral voor hobbyprojecten
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige piepschuimsnijder zoekt om piepschuim in diverse vormen te snijden. De piepschuimsnijder is eenvoudig in het gebruik en krijg je voor een scherpe prijs geleverd met drie verschillende opzetstukken. Hou er rekening mee dat dit toestel niet geschikt is om voor doe-het-zelf doeleinden zoals het snijden van isolatiemateriaal te gebruiken.

Beste veelzijdige piepschuimsnijder met boog – Toolcraft Tc-FC-Usb Piepschuimsnijder

Ben je nog niet helemaal overtuigd van de beste koop, dan is dit toestel van Toolcraft misschien wel iets voor jou. Het grote verschil is dat deze piepschuimsnijder stroom krijgt via een usb-aansluiting.

Dit is daardoor een ideale piepschuimsnijder voor hobbydoeleinden. Je snijder er kleine stukken piepschuim perfect mee in de vorm die je nodig hebt. Mooi meegenomen is dat dit toestel zijn stroom krijgt via een usb-aansluiting. Je kunt dus even goed buiten in je tuin werken en de piepschuimsnijder aansluiten op een power bank of een aggregaat op zonne-energie. Dat je verschillende opzetstukken krijgt om op diverse manieren te snijden, is ook een mooi voordeel. En het scharnier in de handgreep laat je toe om in de moeilijkste hoeken te snijden zonder je handen in onmogelijke hoeken te plooien.

Heeft de Toolcraft TC-FC USB piepschuimsnijder ook nadelen, horen we je al vragen? Welnu, we noteren er toch wel enkele. Om te beginnen is dit net zoals onze beste koop een toestel dat je vooral voor kleinere hobbyprojecten wil gebruiken. Het is niet geschikt om gevelisolatie volledig op maat te snijden. Daarnaast moet je ook de nodige tijd wachten vooraleer de snijdraad volledig opgewarmd is. En tenslotte is de snijdraad ook wat broos. Je neemt dus best echt je tijd om ermee te werken en loopt best niet te hard van stapel.

Enkel voor kleinere hobbyprojecten.

Voordelen
 • Ideaal voor hobbywerkzaamheden
 • Krijgt stroom via usb-aansluiting: geen stopcontact nodig
 • Verschillende opzetstukken
 • Draaibaar scharnier in handgreep
Nadelen
 • Enkel voor kleine projecten
 • Wat beperkt qua opwarmtijd
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een piepschuimsnijder zoekt voor hobbyprojecten zoals modelbouw of het maken van schaalmodellen van gebouwen. Handig is dat je met deze piepschuimsnijder niet aan een stopcontact gebonden bent. Hou er evenwel rekening mee dat de snijdraad tijd nodig heeft om op te warmen en dat dit toestel niet geschikt is voor het snijden van dik isolatiemateriaal in piepschuim.

Beste piepschuimsnijder met snijstaaf – Wisegoods draagbare piepschuimsnijder

Ben je specifiek op zoek naar een piepschuimsnijder die snijdt met een opgewarmde staaf, dan is de beste koop de piepschuimsnijder van Wisegoods.

Om te beginnen is de snijbuis stevig en ruim 20 cm lang. Dit betekent dat je grote stukken piepschuim vrij gemakkelijk op maat kan snijden. De opwarmtijd valt ook op. In een tiental seconden is dit toestel gebruiksklaar. Zeker als je een grote hoeveelheid isolatiemateriaal op korte tijd op maat wenst te snijden en je woning snel helemaal wil isoleren, is dit een mooi meegenomen voordeel. De Wisegoods piepschuimsnijder is eigenlijk een allround toestel: je beleeft er veel plezier mee om hobbyprojecten mee uit te voeren, maar je gebruikt de piepschuimsnijder even goed om grote klussen in huis op te knappen.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Wisegoods draagbare piepschuimsnijder. We vinden het jammer dat er bij de aankoop geen accessoires of wisselstukken inbegrepen zijn. Als het snijvlak stuk gaat, dan kun je niet zomaar een reserve mes gebruiken. Als geheel is het werktuig niet zo stevig. Het elektrische snoer geeft de indruk wat losjes te zitten. De piepschuimsnijder werkt op netstroom, waardoor je altijd in de buurt van een stopcontact moet werken.

Geen wisselstukken zoals een snijboog meegeleverd.

Voordelen
 • Stevige snijbuis
 • Groot werkvermogen
 • Snelle opwarmtijd
 • Ideaal voor modelbouw, maar ook voor doe-het-zelf klussen
Nadelen
 • Geen wisselstukken
 • Snoer zit nogal losjes
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een piepschuimsnijder zoekt om vooral grotere en rechte stukken polystyreen te snijden. Het is een stevig werktuig dat een groot vermogen heeft, wat het ideaal maakt voor grote modelbouwprojecten maar ook voor doe-het-zelfklussen.

Beste piepschuimsnijder voor isolatiematerialen – MSW piepschuimsnijder met groeffrees

Wil je een gevel volledig isoleren of wil je vermijden dat er warmte doorheen je zolderwanden verdwijnt, dan kun je de oppervlakte isoleren met piepschuim of een ander specifiek isolatiemateriaal. Om dit op maat te snijden heb je best een piepschuimsnijder in huis die geschikt is om deze klus op te knappen. De beste koop in dit verband is voor ons de MSW piepschuimsnijder met groeffrees.

Om te beginnen is het een groot voordeel dat het mes een lengte van 300 mm heeft. Hiermee kun je best wel wat grote stukken piepschuim op maat snijden.

De maximale temperatuur die het mes krijgt is 600°C. Je moet dus goed uitkijken om je niet te branden aan dit werktuig, maar anderzijds zorgt deze temperatuur er wel voor dat je snel kan werken. 

Hiermee komen we bij de nadelen van de MSW piepschuimsnijder met groeffrees. Het is om te beginnen best wel een duur toestel. Als je het koopt, en je knapt er de nodige klussen mee op, dan win je de investering wel uit. Is het enkel je bedoeling om heel af en toe een klusje op te knappen, dan ben je misschien beter af met een ander toestel. Verder is de behuizing niet zo stevig. Het voelt wat plastiekerig aan en lijkt niet zo sterk. Er is een klein statiefje voorzien om het mes op te laten rusten zolang het warm is, maar dit mocht voor ons wat groter en steviger zijn.

Het toestel doet perfect wat het moet doen, maar het ligt niet zo goed in de hand en voelt wat plastiekerig aan.

Voordelen
 • Mes van 300 mm
 • Snelle opwarmtijd tot 600°C
 • Diverse accessoires zoals borstels en opbergkoffer
 • Grote bewegingsvrijheid
Nadelen
 • Niet goedkoop
 • Voelt wat plastiekerig aan
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een piepschuimsnijder zoekt voor isolatiemateriaal in bouwprojecten. Je snijdt dikke platen snel door en kunt in het materiaal ook snel en handig uitsparingen aanbrengen. Dit bespaart je heel wat werk tijdens het plaatsen van isolatiematerialen en andere constructies waarbij je van piepschuim gebruik maakt.

Beste universeelsnijder – MSW 150 W

De beste koop als universele piepschuimsnijder is voor ons de MSW 150 W. Met universele snijder bedoelen we een toestel dat piepschuim netjes snijdt, maar ook geschikt is voor andere materialen zoals geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS), thermoplastische polymeer of PU-schuimen.

Als belangrijkste voordeel van dit werktuig noteren we het grote snijvlak van 30 cm. Hiermee kun je dus behoorlijk grote stukken isolatie of piepschuim snel op maat snijden. Daarnaast valt de snelle opwarmtijd van het mes op. In geen tijd kun je er mee aan de slag. 

Verder is dit meer dan alleen een piepschuimsnijder. Je krijgt bij je aankoop meteen ook een borstel en een koffer meegeleverd. Het toestel ligt goed in de hand en is wendbaar tijdens het gebruik. Het is dan ook de ideale tool voor het aanbrengen van grillige vormen in isolatiemateriaal. We denken bijvoorbeeld aan uitsparingen voor schouwen, stopcontacten.

We noteren bij de MSW 150W ook wel enkele nadelen. Zo vinden we het vermogen wat beperkt als je intensief wil werken met een piepschuimsnijder. Voor een grote klus moet je toch wel de hele dag door een beroep moeten kunnen doen op dit toestel, terwijl je hier toch beter niet te lang aan een stuk ermee door werkt. Voor echt dicht isolatiemateriaal is een verhitting tot 500°C van het snijmes wat beperkt. Dan hebben we liever een toestel dat tot 600°C gaat. En tenslotte moet je altijd werken in de buurt van een stopcontact of moet je een verlengkabel voorzien.

Het vermogen is wat beperkt waardoor je regelmatig rustpauzes in je werk moet inlassen.

Voordelen
 • Stevig mes van 30 cm met plat snijvlak
 • Snelle verhitting
 • Diverse accessoires zoals borstel en koffer
 • Ligt goed in de hand
 • Vooral voor gevelisolatie en het aanbrengen van uitsparingen voor schouwen, stopcontacten of verpakkingsmateriaal
Nadelen
 • Beperkt vermogen
 • Verhitting slechts tot 500°C
 • Je bent gebonden aan een stopcontact
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een piepschuimsnijder zoekt om snel en handig uitsparingen aan te brengen in piepschuim en ander isolatiemateriaal. Dankzij het platte snijmes breng je heel nauwkeurig vormen aan en kun je echt maatwerk leveren. Hou er rekening mee dat het vermogen wat beperkt is en dat je dus niet te lang aan een stuk kunt doorwerken.

Koopgids

Nu we de beste piepschuimsnijders op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een piepschuimsnijder koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een piepschuimsnijder moet voldoen.

Wil je een piepschuimsnijder kopen voor persoonlijk gebruik of voor professionele doeleinden, dan moet je alle aspecten en eigenschappen van het toestel goed bekijken. We zetten hier even de belangrijkste eigenschappen van een piepschuimsnijder op een rij.

Waarvoor wil je een piepschuimsnijder gebruiken?

Een piepschuimsnijder is ideaal om in diverse situaties piepschuim te bewerken. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie of gevelafwerking van gebouwen, waarbij je piepschuim of gelijkaardige materialen inzet in combinatie met pleisterwerk. Om piepschuim op maat te snijden voor vloerisolatie of dakranden is een piepschuimsnijder eveneens onmisbaar.

Voor decoratieve toepassingen is een piepschuimsnijder een dankbaar werktuig. Denk maar aan het maken van bloemstukken of fotokaders met speciale vormen. Werken met piepschuim is gemakkelijker dan werken met hout en je ziet sneller resultaat. Het grote voordeel om figuratieve vormen te maken, is dat je een piepschuimsnijder overal in het werkstuk kunt “inzetten”. Je maakt bijvoorbeeld volledig afgewerkte holtes, terwijl de buitenkant van je werkstuk gaaf blijft. Dit maakt piepschuim ook ideaal om schaalmodellen te maken.

Waarvoor wil je een piepschuimsnijder gebruiken

Productontwikkelaars zien in een piepschuimsnijder een dankbaar werktuig om van een schets of een computertekening een eerste ruimtelijke vorm te maken. In die zin is een piepschuimsnijder vaak een goedkoper alternatief voor een 3D-printer.

Zowel voor isolatiemateriaal als voor creatieve toepassingen is het grote voordeel dat je in een vrije vorm werkt.

Toestellen die je stationair bedient of die je in de hand neemt?

In onze selectie hebben we enkel toestellen gekozen die je zoals een schroevendraaier of een ander werktuig in de hand neemt. Er bestaan evenwel ook stationaire piepschuimsnijders. Deze kun je dan vergelijken met zaagtafels of kolomboormachines. Ze hebben een vaststaande draad

Bij deze toestellen heeft u de keuze tussen piepschuimsnijders om in de hand te nemen en piepschuimsnijders die stationair werken.

 • Bij handmatige piepschuimsnijders neem je de piepschuimsnijder in de hand en ga je ermee door het materiaal.
 • Bij stationaire piepschuimsnijders beweeg je een blok piepschuim doorheen de snijdraad.

Accessoires voor piepschuimsnijders

Om het meeste uit een piepschuimsnijder te halen, kun je gebruik maken van een aantal accessoires. Deze helpen je om bijvoorbeeld in specifieke vormen te snijden of om een bepaalde snijdiepte te behalen. Er is een grote keuze in draden, haken of andere verwarmbare snijelementen. Eventueel krijg je er al meteen enkele mee bij de aankoop van je toestel.

Het vermogen

Het vermogen varieert bij de meeste piepschuimsnijders van 5W tot 250W. 

Toestellen met een klein vermogen zijn geschikt voor hobby-doeleinden, terwijl een groot vermogen noodzakelijk is voor professionele toepassingen zoals het versnijden van isolatie.

Piepschuimsnijder vermogen

De maximale temperatuur

Bij piepschuimsnijders geldt dat hoe hoger de temperatuur van de snijdraad is, hoe sneller je werkt. Verder moet je de snijdraad ook snel kunnen opwarmen. Hierbij speelt het vermogen dan ook weer een rol. Hoe groter het vermogen, hoe sneller de draad opwarmt.

De kenmerken van de snijdraad of het snijvlak

Is dit snijvlak bijvoorbeeld gemakkelijk aanpasbaar en vervormbaar? Kun je dit buigen, dan zijn er nog meer mogelijkheden om in verschillende vormen te snijden.

Wil je rechte en uniforme stukken snijden, dan is een piepschuimsnijder met een geleiderail een goed idee.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over piepschuimsnijders. Een piepschuimsnijder kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een piepschuimsnijder gebruikt en voor welke lasten het toestel geschikt moet zijn, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak als professional of ervaren hobbyist en wil je meteen een professionele piepschuimsnijder? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over piepschuimsnijders, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste piepschuimsnijder. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een piepschuimsnijder die geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit samen met je kleinkinderen deze piepschuimsnijder om klussen op te knappen. Veel succes met de aankoop van jouw nieuwe piepschuimsnijder!

Tresna.nl
Logo