Beste tegelzaagmachine

Tegels op maat zagen lijkt een moeilijke klus. Een tegel is niet bepaald een stuk hout waar je even gemakkelijk doorheen zaagt. Keramische tegels breken bovendien gemakkelijk. Daarnaast moet de rand van een gezaagde tegel kaarsrecht zijn. Anders passen de tegels niet langs de muur of in de hoeken van de ruimte die je wenst te betegelen.

Blauwe hardsteen is niet voor niets “harde steen”, het materiaal is keihard, dus je moet een zaagtoestel hebben dat wel wat aankan. Met een tegelzaagmachine snij je evenwel snel tegels op maat. Om een vloer of een badkamerwand helemaal gaaf af te werken, moet je tegels op maat kunnen snijden. Dit doe je met een tegelzaagmachine.

Onze top 5 tegelzaagmachines

Afbeelding

Product


Einhell TC-TC 800

Onze beste koop!

Einhell TC-TC 800

Beste koop tegelzaagmachine

of

Carat MZMB18AREN TC-1800

Carat MZMB18AREN TC-1800

Gewoonweg de beste handtegelzaagmachine

of

T-Mech Wet Tile Cutter Bench

T-Mech Wet Tile Cutter Bench

Beste koop tegelzaagmachine op werkbank

of

T-Mech Tegelzaagmachine - 600 W

T-Mech Tegelzaagmachine - 600 W

Beste budget tegelzaagmachine voor badkamers

of

DeWalt D24000S Tegelzaagmachine

DeWalt D24000S Tegelzaagmachine

Beste professionele tegelzaagmachine

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Einhell TC-TC 800

Beste koop tegelzaagmachine

Einhell TC-TC 800

of

Carat MZMB18AREN TC-1800

Gewoonweg de beste handtegelzaagmachine

Carat MZMB18AREN TC-1800

of

T-Mech Wet Tile Cutter Bench

Beste koop tegelzaagmachine op werkbank

T-Mech Wet Tile Cutter Bench

of

T-Mech Tegelzaagmachine - 600 W

Beste budget tegelzaagmachine voor badkamers

T-Mech Tegelzaagmachine - 600 W

of

DeWalt D24000S Tegelzaagmachine

Beste professionele tegelzaagmachine

DeWalt D24000S Tegelzaagmachine

of

Er bestaan verschillende types tegelzaagmachines. De bekendste zijn de manuele tegelzaagmachine (meestal tegelsnijder genoemd) en de elektrische tegelzaagmachine. In dit artikel beperken we ons tot tegelzaagmachines, dus de elektrische toestellen. Tegelsnijders behandelen we in dit artikel niet, maar hiervoor kun je in ons artikel over tegelsnijders terecht.

In deze top 5 hebben we vijf handige en veel verkochte tegelzaagmachines geselecteerd. We geven telkens een uitgebreide review, zodat je kan inschatten of dit toestel geschikt is voor jouw klussen. We hebben telkens oog voor de voordelen, maar gaan ook de minpunten niet uit de weg. Als aanvulling op de top 5 hebben we ook nog een koopgids over tegelzaagmachines opgesteld, waarin we de voornaamste kenmerken en eigenschappen van deze toestellen presenteren. In de koopgids bespreken we de typische eigenschappen van een tegelzaagmachine.

Beste koop tegelzaagmachine – Einhell TC-TC 800

De Einhell TC-TC 800 is een tegelzaagmachine die zowel doe-het-zelvers als professionals weten te waarderen. Met dit werktuig zaag je vloer- en wandtegels in een handomdraai op maat. Je neemt het toestel overal mee en snijdt de tegels op maat op de plaats waar je ze nodig hebt. De enige voorwaarde is een stopcontact in de buurt. Hierdoor werk je flexibel en snijd je de tegels op maat op het moment dat je ze nodig hebt.

De tegelzaagmachine is geschikt om tegels van verschillende groottes te snijden, met een maximumlengte van 67 centimeter weliswaar. De dikte van de tegels die je kunt bewerken is bovendien ook variabel. De tegels kunnen een dikte hebben van 4 tot 14 mm.

De meegeleverde slijpschijf is sterk en je kunt ook tegels in een verstekhoek tot 45° zagen. Dit maakt het toestel geschikt om voor verschillende soorten tegels te gebruiken. Dit gaat van kleine keramische wandtegels tot grote vloertegels, je snijdt ze gewoonweg allemaal op maat. Smalle stroken van een tegel snijden gaat vlot met dit toestel. Voor dikkere tegels is de tegelzaagmachine eveneens nauwkeurig. De tegel zelf kun je goed perfect tot op de millimeter positioneren en op het snijvlak fixeren.

Hiermee komen we bij de nadelen van dit toestel. Zo merken we dat het onderstel soms wat wiebelig is. De schroeven om de machine in verstek te laten zagen zijn niet zo stevig. Zeker om het laatste stuk van een volledige tegel door te zagen, moet je zelf wat druk geven, waardoor de kans op breken groter wordt.

Het toestel is wat wiebelig.

Voordelen
 • Rechte zaagsnede
 • Diamantslijpschijf
 • Precieze schaalverdeling
 • Licht
Nadelen
 • Wiebelig
 • Regelmatig breekt er toch eens een tegel
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige tegelzaagmachine zoekt geschikt voor diverse types tegels. Het toestel levert sterk werk en is licht, waardoor je het makkelijk overal kunt gebruiken. Samen met de interessante prijs zorgen deze eigenschappen ervoor dat dit onze beste koop is als tegelzaagmachine.

Gewoonweg de beste handtegelzaagmachine – Carat MZMB18AREN TC-1800

De meeste tegelzaagmachines hebben een soort ingebouwde werktafel waarop je een tegel positioneert. Er bestaan evenwel ook tegelmachines die je gewoon met de hand geleidt over een tegel, een beetje zoals je een invalzaag zou gebruiken voor hout. De beste koop in dit verband is voor ons de tegelzaagmachine van het Nederlandse Carat, de MZMB18AREN TC-1800. Het is een toestel waarvoor de term “maatwerk” lijkt te zijn uitgevonden. 

Wil je een stuk tegel in een driehoekige of andere ongewone vorm zagen, dan kan dit perfect met dit toestel. Het toestel neemt weinig plaats in en het is gewoon uitgerust met een heel sterke motor en een onverwoestbaar zaagblad.

Er is zoals dit hoort voor een tegelzaagmachine een koeling met water voorzien. Dit water koelt de zaag af tijdens het zagen en verhindert dat er al te veel stof rondvliegt. Je sluit het systeem aan op een waterkraan.

Hiermee komen we bij de nadelen van dit toestel. Deze handtegelzaagmachine heeft geen geïntegreerd werkblad, je moet hier dus zelf voor zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een stevige workmate en bankvijzen om een tegel vast te zetten. Een goede geleiderail is ook een must, en deze moet je er apart bij kopen. Het is een kost die nog eens boven de al niet goedkope aankoopprijs komt. Net zoals je moet leren werken met een invalzaag, moet je ook deze tegelzaagmachine van Carat leren gebruiken. In het begin gaat er misschien al eens een tegel verloren hierdoor.

De hoge kostprijs van het toestel.

Voordelen
 • Neemt weinig plaats in
 • Handige watertoevoer
 • Accuraat resultaat
Nadelen
 • Geleverd zonder geleiderail
 • Duur
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een oerdegelijke handtegelzaagmachine zoekt en hier graag ook de noodzakelijke prijs voor betaalt. Je levert heel precies werk, waardoor je snel de klus afwerkt en snel geniet van het resultaat. Hierdoor is de prijs zeker te verantwoorden.

Beste koop tegelzaagmachine op werkbank – T-Mech Wet Tile Cutter Bench

Wens je veelzijdig werk te leveren met tegels? En wil je keramische tegels, maar bijvoorbeeld ook marmer, bakstenen of blauwe hardsteen op maat zagen, dan doe je met dit toestel van het merk T-Mech je voordeel.

Een groot voordeel is dat de tegelzaagmachine op een handige werkbank staat. Je duwt je werkstuk onder de zaag door, wat bijdraagt aan de veiligheid. Het zaagblad wordt continu gekoeld door geïntegreerde waterkoeling. Dit is ook een groot voordeel, want bij de meeste elektrische tegelzaagmachines moet je zelf onderaan het toestel een bakje met water zetten, wat niet altijd handig is.

De motor trekt zich traag op gang, wat zorgt voor een gave rand aan je werkstuk. Deze trage start zorgt er ook voor dat de belasting geleidelijk aan opgedreven wordt en de motor gespaard blijft.

Met een vermogen van 800 watt is het toestel geschikt voor het sterke werk en je kunt desgewenst ook een eigen dikker of dunner zaagblad plaatsen. Het is uitgerust met een lasergeleider die de zaaglijn op het werkstuk projecteert.

Heel leuk zijn ook de mogelijkheden om in verstek of in hoeken te zagen. Hiervoor krijg je speciale geleiderails en hoekstukken meegeleverd die je volgens wens op het werkvlak plaatst. Verder is dit toestel met een totaalgewicht van 32,5 kilogram, inclusief onderstel dus, relatief licht.

Hiermee komen we bij de nadelen van dit toestel. Zo is het niet gemakkelijk om in de lengte te snijden en je werkstuk doorheen het zaagvlak te bewegen. Het opstellen van de werkbank vraagt verder wat tijd. En ondanks de goede koeling kan de motor soms oververhit geraken bij te intensief gebruik. Wie echt veelvuldig graniet of blauwe hardsteen wil snijden (bijvoorbeeld voor terrassen), moet in een professionele machine investeren.

Het opstellen van de werkbank kost wat tijd.

Voordelen
 • Sterk
 • Handige werkbank
 • Snijden in verstek
 • Gratis extra zaagblad
Nadelen
 • Niet voor al te intensief gebruik
 • Werkbank opstellen vraagt tijd
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een veelzijdige tegelzaagmachine zoekt die niet alleen geschikt is voor keramische tegels, maar bijvoorbeeld ook om blauwe hardsteen of graniet in stukken te zagen. Wens je je badkamer te betegelen en een terras te plaatsen? Dan kun je dit toestel voor beide klussen gebruiken. De prijs is bovendien heel interessant in vergelijking met andere gelijkaardige toestellen.

Beste budget tegelzaagmachine voor badkamers – T-Mech Tegelzaagmachine - 600 W

Wil je je badkamer of keuken zelf betegelen, dan kun je investeren in de T-Mech Tegelzaagmachine van 600 watt met een diamanten zaagblad.

Het toestel heeft een vermogen van 600 watt. Dit betekent dat je door behoorlijk sterke tegels zaagt. De maximale snijdiepte is 41mm, wat ook niet gering is en perfect is voor badkamer- of keukentegels.

Je kunt je tegel goed positioneren op het werkvlak dankzij de geleiderail die je op twee plaatsen vastmaakt. Om een tegel in een hoek te zagen, gebruik je het speciale opzetstuk. De bediening gebeurt met een aan-uitknop vooraan het toestel die goed zichtbaar is. Om het zaagblad te koelen, plaats je een bakje water onder het zaagblad.

Handig is dat je met dit toestel ook in verstek kunt zagen. Hiervoor kantel je gewoonweg de volledige snijtafel tot je de gewenste hoek bereikt hebt.

Het zaagblad is overdekt met een beschermkap, maar deze mocht wel iets sterker en groter zijn. Bij dit toestel kun je na verloop van tijd ook problemen krijgen met het sikkelmes. Het sikkelmes is het metalen stuk dat zich achter de zaag bevindt. Soms heeft het de neiging om te vervormen en dan kun je een tegel meer niet goed doorheen het toestel geleiden. Tegels van 60 centimeter verzagen met dit toestel is eigenlijk niet mogelijk, maar voor eerder kleine badkamertegels is het ideaal. Om accuraat werk te leveren, schroef je het toestel het best vast op een werkbank.

Gewoonweg niet geschikt voor grote keramische tegels.

Voordelen
 • Koeling met waterbakje
 • Zagen in verstek
 • Diamantschijf
Nadelen
 • Niet voor grote tegels
 • Steeds vastschroeven op werkbank
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige elektrische tegelzaagmachine zoekt voor een eenmalig project, zoals het betegelen van een badkamer of keuken. Als deze tegels dan gemakkelijk hanteerbaar zijn en een beperkte grootte hebben, dan hoef je eigenlijk niet verder te zoeken.

Beste professionele tegelzaagmachine – DeWalt D24000S Tegelzaagmachine

Wil je zelf je huis betegelen en meteen ook de wanden van de badkamer en keuken met tegels bedekken? En misschien heb je ook wel plannen om zelf een terras te leggen? Dan is het niet zo’n gek idee om de aankoop van een professionele tegelzaagmachine zoals de DeWalt D24000S te overwegen.

Je betaalt er wel wat voor, maar hebt dan ook een toestel waarmee je rustig en efficiënt werkt en alle nodige accessoires om comfortabel te werken bij de hand hebt.

Zo is er bij dit toestel een geïntegreerde werkbank voorzien, waarop er ook bakjes geïntegreerd zijn die je vult met water vooraleer je gaat zagen. Dit water koelt dan het mes af tijdens het zagen. 

De motor heeft een groot vermogen, waardoor je rustig en met overzicht werkt en zelf bijna geen druk hoeft te geven. De afwerking van de zaagsnede is zo goed als perfect. De zaagkop laat je zachtjes zakken op de tegel als je met de klus begint. Hierdoor bespaar je heel wat gebroken tegels.

Hiermee komen we bij de nadelen van dit toestel. Het is zeker een grote investering van meer dan € 1000. Je moet dus goed de voor- en de nadelen tegenover elkaar afwegen bij de aankoop. Daarnaast hadden we wel liever gezien dat er een continue watertoevoer is om het zaagmes te koelen, al heeft dit systeem ook wel zijn voordelen.

De hoge kostprijs.

Voordelen
 • Geïntegreerde werkbank
 • Zeer krachtige motor
 • Goede ergonomie
 • Waterkoeling
 • Diverse accessoires
Nadelen
 • Veel ruimte nodig
 • Duur
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een professionele tegelzaagmachine zoekt om heel regelmatig mee te werken. Dankzij de uitstekende ergonomische eigenschappen is het echt comfortabel werken en ben je altijd zeker van een goed zaagresultaat. Je betaalt wel wat voor dit toestel, maar bent dan ook zeker van topkwaliteit en hoeft niet meer te investeren in extra accessoires.

Koopgids

Nu we de beste tegelzaagmachines op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een tegelzaagmachine koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed overzicht te krijgen van de eigenschappen waaraan een tegelzaagmachine moet voldoen.

Elektrische tegelzaagmachines

Een elektrische tegelzaagmachine is een vaak gebruikt en verkocht toestel. Het is de meest praktische tegelzaagmachine. Ga je voor het eerst tegels snijden, dan krijg je met dit toestel bijna altijd een mooi resultaat. Professionals gebruiken heel vaak elektrische tegelzaagmachines tijdens klussen of projecten.

Een elektrische tegelzaagmachine kun je vergelijken met een tafelzaag. De tegelzaagmachine bestaat uit een tafel, waaruit een ronddraaiende zaag steekt. Je leidt tegel langs een geleiderail doorheen deze zaag. Eens voorbij de zaag, heb je dus twee stukken.

Elektrische tegelzaagmachine

Typisch voor een elektrische tegelzaagmachine is dat het zaagblad (ook wel slijpschijf genoemd) afgekoeld wordt met water, dat je onderaan in een bakje zet. Het vocht koelt het zaagblad langs de onderkant af, maar het is ook een smeermiddel voor het blad en het zorgt ervoor dat je nauwelijks stof hebt in de ruimte waar je zaagt. Je hebt bovendien minder last van gensters of vonken die van de tegel afspringen.

Eigenschappen van een goede tegelzaagmachine

Een tegelzaag moet aan verschillende vereisten voldoen. Dit toestel moet:

 • Door keihard materiaal kunnen zagen, maar ook delicate klussen aankunnen. Er is een groot verschil tussen keramische tegels en bijvoorbeeld porselein, maar met een tegelzaagmachine moet je beide materialen kunnen snijden.
 • Heel precies werk kunnen leveren, tot op de millimeter
 • Veilig zijn
 • Handig te bedienen zijn
 • De toestellen in dit artikel voldoen allemaal aan deze vereisten.

Kenmerken elektrische tegelzaagmachines

Wil je een elektrische tegelzaagmachine kopen, dan moet je op volgende eigenschappen letten.

 • Overbelastingsbeveiliging. Deze eigenschap zorgt ervoor dat de motor stilvalt als het toestel overbelast is, bijvoorbeeld als het materiaal van de tegel te hard blijkt te zijn voor de machine.
 • Beschermkap. Bij een elektrische tegelzaagmachine moet het zaagblad bedekt zijn met een beschermkap. Deze beschermkap kun je vergelijken met deze van een tafelzaag. De beschermkap moet stevig zijn en mag niet te veel meetrillen met het toestel. Bij tegelzaagmachines is deze beschermkap meestal niet transparant, terwijl dit bij een goede tafelzaag wel het geval is. De beschermkap bij een tegelzaagmachine heeft heel wat stof te verwerken, dus je zou er sowieso niet doorheen kunnen kijken.
 • Aan-uit-knop. De aan-uitknop moet op een veilige plaats zijn en moet goed zichtbaar zijn. Het is bij voorkeur een grote knop in een opvallende kleur zoals rood.
 • Veiligheidsuitrusting. Belangrijk is dat je zelf ook denkt aan een goede veiligheidsuitrusting. Denk hierbij aan gehoorbescherming en een beschermende bril. Het is altijd leuk als je deze items met je toestel meegeleverd krijgt.
 • Verder moet je zeker ook op volgende zaken letten bij elektrische tegelzaagmachines.
 • Vermogen elektrische tegelzaagmachine. Het vermogen van de elektrische tegelzaagmachine bepaalt welke soorten tegels je kunt snijden. Tegelzaagmachines met 500 watt of minder zijn ideaal voor dunne, kleine tegels. Als je gaat werken met grotere tegels, dan kijk je best uit voor een tegelzaagmachine met meer vermogen.
 • Mogelijkheid om eerdere zaagbladen te gebruiken. Ben je van plan om tegels in verschillende materialen en groottes te snijden, dan moet je weten dat je niet elk type tegel met hetzelfde zaagblad kunt verwerken. Daarom moet je controleren of je tegelzaagmachine met verschillende diktes van zaagbladen kan werken. Heb je het toestel maar voor één type tegel nodig, dan is dit minder belangrijk.
 • Zaagbladtype. Zoals het voorgaande eigenlijk al zegt, er is een grote keuze in bladen waaruit je kunt kiezen. Er is een groot assortiment van bladtypes om uit te kiezen. Sommige bladtypes zijn goed combineerbaar met een watergekoelde zaagmachine. Voor “nat” zagen zijn diamantschijven het best.
 • Werkbank. Om een elektrische tegelzaagmachine te gebruiken, heb je ook een werkbank of werktafel nodig, waarop je deze kunt monteren. Dit is noodzakelijk om de nodige stevigheid te garanderen. Soms moet je wel wat kracht op de tegel geven. Als de machine niet vastgevezen is, dan gaat hij verschuiven. Je kunt ook een toestel met een werkbank kopen, dan zijn de tegelzaagmachine en de werkbank perfect op elkaar afgesteld.
 • Geïntegreerde waterkoeling of koeling met een bakje. Op de markt vind je elektrische tegelzaagmachines waarbij je een bakje met water moet vullen en dit aan de onderkant van de machine moet zetten. Dit is niet de meest handige oplossing. Het bakje verschuift gemakkelijk en zo mors je snel water. Bovendien vermindert het water ook tijdens het snijden. Ben je tegels aan het snijden, dan heb je geen zo’n goed zicht op de inhoud van het bakje. Er bestaan gelukkig ook toestellen met een geïntegreerde waterkoeling. De dosering is dan steeds goed. Toch kan een toestel met een geïntegreerde waterkoeling ook oververhitten. Je moet nu en dan een rustpauze inlassen. Dit is niet alleen goed voor de machine. Bij een kopje koffie kun je het werk dat je tot dan toe gepresteerd hebt even controleren en bekijken.

Handigheid

De bedieningselementen om de tegel precies te positioneren zijn erg belangrijk. Je moet je tegel tot op een millimeter goed kunnen plaatsen en zeker zijn dat hij niet verschuift terwijl je aan het zagen bent, anders is het resultaat niet goed. Hoe gemakkelijk kun je de snijtafel bijstellen? Zijn de hendels en schroeven hiervoor stevig? Zetten ze tegelijk niet te veel spanning op de tegel? Dit zijn belangrijke zaken om te controleren. Om niet te veel spanning op een tegel te zetten, maken goede toestellen gebruik van rubberen, elastische hulpstukken om de tegel vast te zetten (zie ook hierboven).

Tot slot, wens je een specifieke vorm in een tegel te snijden, of een klein hoekje uit een tegel te zagen? Dan kun je steeds gebruik maken van een tegelschaar of van een haakse slijpschijf. Over haakse slijpers hebben we een ander artikel geschreven.

Handigheid tegelzaagmachine

Slotwoord

Wens je zelf tegels te zetten? Goed idee! Met de nodige tips en tricks die je op het internet vindt is dit helemaal geen zo’n moeilijke klus als je misschien denkt. En goede werktuigen zijn al het halve werk.

We hopen dat we je met onze top vijf en onze koopgids wegwijs gemaakt hebben in het aanbod tegelzaagmachines. Het aanbod tegelzaagmachines is enorm groot. Er bestaat niet zoiets als dé beste tegelzaagmachine. Het komt erop aan om het werktuig te kiezen dat het best bij jouw klus past. Heb je vragen over een concrete tegelzaagmachine uit onze top vijf of een andere tegelzaagmachine, aarzel dan niet om contact op te nemen met de klantendienst van onze partners. Binnen het half uur heb je een antwoord op je vragen, waardoor je beter kunt beslissen welk toestel je zal kopen.

We wensen je een goed doordachte aankoop toe en hopen dat je met je nieuwe tegelzaagmachine veel mooie projecten zal realiseren!

Tresna.nl
Logo