Makita haakse slijper

Met een haakse slijper kan je gemakkelijk metaal, steen en hout bewerken. Een andere naam voor een haakse slijper is in de volksmond ook wel slijptol. Een haakse slijper wordt aangedreven door een motor en is verkrijgbaar in twee verschillende varianten: Makita haakse slijper

 • Met net snoer
 • Op accu

Beide varianten hebben uiteraard hun eigen voor- en nadelen. Als jij op zoek bent naar een haakse slijper, is het dan ook van belang om vooraf te bepalen waar jouw keuze naar uit gaat. Gelukkig helpen we jou daar een handje mee.

In dit artikel bespreken we namelijk de beste haakse slijpers van het merk Makita. Dit merk staat bekend om de kwalitatief hoogwaardige elektrische gereedschappen die men maakt en levert. Ook de haakse slijpers van Makita zijn robuuste en krachtige producten.

Makita hanteert een relatief ingewikkelde aanduiding voor de verschillende types van de haakse slijpers. Het belangrijkste onderscheid tussen de verschillende haakse slijpers is de grootte van de diameter. Op dit moment zijn de volgende soorten in het assortiment verkrijgbaar:

 • 230 mm
 • 180 mm
 • 125 mm

Hieronder zoomen we eerst nader in op de verschillende type aanduidingen. Vervolgens kan je de meest bekendste en beste haakse slijpers van het merk Makita vinden. Over deze haakse slijpers hebben wij een review geschreven, inclusief de voor- en nadelen.

Diameter slijpschijf

Diameter slijpschijf

Typenummers

Zoals we aangaven, zijn de typenummers van Makita niet al te duidelijk. Wij hebben echter het één en ander opgezocht, waardoor we jou duidelijkheid hierover kunnen verschaffen.

RTJ

De lettercombinatie RTJ is een veelvoorkomende combinatie binnen het assortiment van Makita. Deze letters staan aan het einde van de volledige typeaanduiding, als voorbeeld: Makita DGA506RTJ.

De letters RTJ staan voor meerdere zaken. Allereerst geven de letters RTJ aan dat het een haakse slijper met een BL-motor is. Een BL motor is een koolborstelloze motor. Een koolborstelloze motor biedt de volgende voordelen:

 • De motor is zuiniger
 • De motor wordt minder snel warm
 • De accu heeft een langere looptijd
 • De koolborstels hoeven niet vervangen te worden

Maar, er bestaan ook haakse slijpers binnen het assortiment van Makita met de benaming RTJ, terwijl het een gereedschap betreft mét een koolborstel motor.

De benaming RTJ staat daarnaast ook voor de accessoires die meegeleverd worden. Bij de aankoop van een haakse slijper met de benaming RTJ krijg je sowieso 2 accu’s meegeleverd en een snellader.

Als je een haakse slijper zonder accu’s en snellader koopt, zal de benaming bijvoorbeeld ZJ of ZJU zijn.

CVR

9565CVR haakse slijper 125mm 1400w

9565CVR haakse slijper 125mm 1400w

Een andere lettercombinatie binnen het assortiment van Makita is CVR. Deze lettercombinatie komt op dit moment bij één haakse slijper voor; de Makita 230 V haakse slijper 125 mm, oftewel de Makita 9565 CVR.

Deze haakse slijper maakt gebruik van het zogeheten SJS systeem. Dit is een geavanceerd veiligheidssysteem van Makita, waarbij de duurzaamheid en veiligheid centraal staat. Dit systeem zorgt ervoor dat de tandwielen van de haakse slijper niet beschadigd kunnen raken indien de slijp vastslaat.

Bij Makita zijn meerdere haakse slijpers met dit systeem, waarbij de benaming CVR of HR kan zijn. Het unieke kenmerk van de CVR lettercombinatie is dan echter het opgenomen vermogen. Dat ligt bij de CVR op 1400 watt, terwijl de lettercombinatie HR maar een vermogen van 1100 watt heeft.

Daarnaast geeft de lettercombinatie CVR aan dat het toerental onbelast tussen de 2800 en 11000 toeren per minuut ligt.

HNRGK

De lettercombinatie HNRGK wordt gegeven aan een kleine haakse slijper met een diameter van 125 mm. De motor levert een vermogen van 840 watt en het onbelaste toerental ligt op 11000 toeren per minuut.

In het assortiment van Makita bestaat ook de HNRGK2. Het verschil hiermee is dat de HNRGK2 inclusief accessoires set geleverd wordt. Dat is bij de HNRGK niet het geval.

PZ

De lettercombinatie PZ is op dit moment aan één haakse slijper gegeven. Wij bespreken hieronder kort de kenmerken van dit model, zodat direct duidelijk wordt waar PZ voor staat:

Opgenomen vermogen: 1100 watt
Diameter slijpschijf: 125 mm
Toerental onbelast: 12000 toeren per minuut
Veiligheid schakelaar: Ja
Veiligheidsslipkoppeling: Ja

Veiligheidssystemen

De haakse slijpers van Makita zitten boordevol verschillende veiligheidssystemen. Deze systemen worden veelal aangeduid met een korte benaming, waaronder BL, XPT, AFT, ADT en AWS. Wij hebben hieronder kort de belangrijkste systemen op een rijtje gezet:

LXT: deze benaming staat voor Lithium-Ion eXtreme Technology en heeft betrekking op de accu’s. Makita maakt gebruik van de lithium-ion technologie in hun accu’s. Dat brengt vele voordelen met zich mee, waaronder een langere levensduur, zuinigheid en meer kracht.

Bl-motor

Bl-motor

BL: deze benaming staat voor de koolborstelloze motor waar Makita soms gebruik van maakt. Deze motoren zijn veel terug te vinden in de haakse slijpers, dankzij de vele voordelen. De stroomoverdracht is beter, de motor wordt minder warm en er gaat minder energie verloren.

XPT: deze benaming staat voor eXtreme Protection Technology en hiermee zorgt Makita ervoor dat de machines goed beschermd zijn indien deze bijvoorbeeld buiten of in een vieze ruimte gebruikt worden. Afdichtingen worden goed afgedicht, waardoor stof en waterdruppels geen toegang tot de interne systemen hebben.

AFT: deze benaming staat voor Active Feedback sensing Technology en heeft betrekking op de uitschakeling van de machine. Zodra het toerental plotseling vertraagt, door bijvoorbeeld terugslag, schakelt deze techniek de machine automatisch uit. Alles ten behoeve van jouw veiligheid.

ADT: deze benaming staat voor Automatic Torque Drive Technolgy en meet continue de weerstand van de motor. Indien de weerstand te hoog wordt, schakelt de motor automatisch terug naar een lager toerental.

AWS: deze benaming staat voor Auto-start Wireless System en heeft betrekking op de samenwerking met de stofzuiger. Dankzij een bluetooth verbinding kan je de stofzuiger en de haakse slijper tegelijkertijd aanzetten. Hierdoor kan er geen vuil ontsnappen.

Assortiment van Makita

Hierboven heb je kort de meest voorkomende lettercombinaties van Makita kunnen lezen. Deze lettercombinaties hebben dus meestal betrekking op de uitrusting van het model, op het toerental, op veiligheidssystemen of op het opgenomen vermogen van de motor.

Als we naar het assortiment van Makita kijken, zien we enkele machines die er écht boven uit springen. Deze machines hebben wij hieronder besproken.

Makita rode serie

Makita M9000

Makita M9000

De eerste serie die we willen bespreken, is de rode serie. Deze serie dankt de naam aan het uiterlijk van de haakse slijpers. Alle haakse slijpers die onder deze serie vallen, zijn namelijk fel rood.

Binnen de rode serie bestaan op dit moment vier verschillende producten:

 • Makita M9000 180 mm
 • Makita M9001 230 mm
 • Makita M9002 125 mm
 • Makita M9503 RK 125 mm

De haakse slijpers in de rode serie zijn het instapmodel binnen het assortiment van Makita. Deze modellen zijn bestemd voor doe-het-zelvers die heel incidenteel een klein klusje op moeten knappen met een haakse slijper.

De modellen M9000, M9001 en M9002 lijken qua naam op elkaar, maar in de praktijk zijn er genoeg verschillen te ontdekken.

Vermogen Diameter Toerental
M9000 2000 180 mm 8500
M9001 2000 230 mm 6600
M9002 1050 125 mm 11000

Het model M9503 RK is de vreemde eend in de bijt in deze serie. Dit is namelijk het echte instapmodel. De gegevens van dit model zijn als volgt:

 • Opgenomen vermogen: 570 watt
 • Diameter slijpschijf: 125 mm
 • Toerental onbelast: 11000 toeren per minuut

Het vermogen van de motor is dus verreweg het laagste en ook de diameter is in de kleinste maat. Deze machine heeft echter wél een lager geluidsniveau, maar daarentegen weer geen softgrip.

Al met al kunnen we stellen dat de producten binnen de rode serie van Makita echt de instapmodellen zijn. Deze modellen hebben niet de meest geavanceerde (veiligheid)systemen en zijn met name bestemd voor doe-het-zelvers.

► Bekijk de Makita M-serie op Bol.com, Toolmax.nl of Coolblue.nl

Makita 230 mm (netstroom en op accu)

GA9020SFYK 230mm

GA9020SFYK 230mm

In het assortiment van Makita zijn drie verschillende maten van de diameter van de slijpschijf te vinden. De diameter van 230 mm is de grootste. Deze diameter is veelal terug te vinden in het assortiment van Makita.

In dit artikel zoomen we nader in op de verschillende haakse slijpers binnen het assortiment van Makita.

Binnen het assortiment van Makita zijn er meerdere 230 mm haakse slijpers, waarbij twee benamingen veelvuldig gebruikt worden. De benamingen beginnen met DGA of met GA. Wat is het verschil tussen deze twee varianten?

DGA

Deze benaming wordt gegeven aan haakse slijpers die op een accu werken. Momenteel zijn dat de DGA900ZKX1 en de DGA901ZKU1. Deze haakse slijpers werken op accu en hebben dus een grote bewegingsvrijheid.

Deze haakse slijpers hebben echter wel een hoger prijskaartje ten opzichte van de GA variant. Maar, dat prijskaartje komt uiteraard niet uit de lucht vallen. Deze haakse slijpers zitten bomvol nieuwe veiligheids- en duurzaamheidsystemen. Als je een dergelijke haakse slijper koopt, ben je verzekerd van een uitermate goed en fijn product.

GA

De andere variant is de GA-variant. Deze benaming wordt gegeven aan haakse slijpers met net snoer. Dit betekent dus dat je de haakse slijper in een stopcontact aan moet sluiten, voordat je hem kan gebruiken.

Binnen het assortiment van Makita wordt er onderscheid gemaakt tussen kabels met een lengte van 2,0 meter en van 2,5 meter. Naar welke lengte gaat jouw voorkeur uit?

De prijzen van de GA-variant met een diameter van 230 mm variëren tussen de € 175,00 en € 250,00. Een en ander is afhankelijk van de aanwezige systemen op de haakse slijpers. Ook worden de duurdere haakse slijpers meestal met meerdere accessoires geleverd.

► Bekijk Makita 230mm haakse slijpers op Toolmax.nl

Makita 180mm (op netstroom en op accu)

GA7020SFYK 180 mm

GA7020SFYK 180 mm

Bij de haakse slijpers met een diameter van 180 mm werkt de typebenaming exact hetzelfde. De letterbenaming DGA geeft aan dat het een haakse slijper op accu is, terwijl de letterbenaming GA aangeeft dat het een haakse slijper met net snoer is.

Binnen deze soorten zijn er echter vele varianten te vinden. De haakse slijpers met 180 mm zijn veelvuldig terug te vinden in het assortiment van Makita. De prijzen lopen hierbij uiteen van € 160,00 tot aan € 305,00. De duurdere varianten zijn de varianten met de DGA benaming; op accu dus.

De haakse slijpers met de DGA benaming, op accu, zijn onderverdeeld in twee groepen wat betreft de spanning:

 • 36 volt
 • 230 volt

De 36 volt spanning haakse slijpers worden aangeduid met de lettercombinaties ZKX1 of ZKU1.

De 230 volt spanning haakse slijpers worden aangeduid met de lettercombinaties CFY, CF01, RFK1, SFYK, SFY of RK02.

Overigens leveren de haakse slijpers met een diameter van 180 mm maximaal 8500 toeren per minuut. Dat heeft te maken met het maximale vermogen dat een slijpschijf van 180 mm over kan brengen.

Bij de GA varianten wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende lengtes van het net snoer:

 • 2,0 meter
 • 2,5 meter
 • 4,0 meter

► Bekijk Makita 180mm haakse slijpers op Toolmax.nl

Makita 125 mm (op netstroom en op accu)

De kleinste diameters slijpschijven in het assortiment van Makita zijn die met een diameter van 125mm. Ook deze variant is veelvuldig terug te vinden in het assortiment van Makita.

Ook bij deze varianten wordt er onderscheid gemaakt tussen:

 • DGA: op accu
 • GA: op netstroom

Na de lettercombinatie DGA of GA volgt er vaak nog een cijfercombinatie van 3 cijfers. Dit kan bijvoorbeeld 508, 510 of 514 zijn. Wat betekent dit dan exact? Deze cijfers hebben betrekking op de veiligheidssystemen die aanwezig zijn op de desbetreffende haakse slijper. 

DGA508ZJ

DGA508ZJ

De DGA508ZJ is bijvoorbeeld een 125 mm haakse slijper zonder overbelastingbeveiliging, maar met een veiligheidsschakelaar.

Daartegenover staat de DGA506ZJ; deze haakse slijper heeft geen overbelastingbeveiliging en ook geen veiligheidsschakelaar.

De DGA512ZJU heeft een asblokkering, een softgirp, een overbelastingbeveiliging, een veiligheidsschakelaar, een softstart en een variabele toerentalregeling. Maar, deze variant heeft dan weer geen elektrische rem.

De DGA514ZJU heeft een asblokkering, een softgirp, een overbelastingbeveiliging, een veiligheidsschakelaar, een softstart, een variabele toerentalregeling en wél een elektrische rem.

De cijfercombinaties binnen de typebenamingen hebben dus betrekking op de aanwezige systemen. Deze verschillen per type en daardoor is het belangrijk om dit goed met elkaar te vergelijken.

Maar, bij de 125mm variant zijn er ook vele haakse slijpers vindbaar zonder één van deze combinaties. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de 9565 CVR of de 9558HNRGK. Deze haakse slijpers hebben een andere benaming van Makita gekregen. Deze haakse slijpers worden dan ook zonder enige accessoires meegeleverd.

De desbetreffende haakse slijpers zijn echter allemaal haakse slijpers op netstroom en hebben een kabellengte van 2,0 meter. Het verschil tussen de verschillende varianten heeft betrekking op het vermogen, het onbelaste toerental, het geluidsniveau en het gewicht. Qua prijs zijn dit echter hele interessante toestellen.

► Bekijk Makita 125mm haakse slijpers op Toolmax.nl, Bol.com of Coolblue.nl

Tresna.nl
Logo