Makita BO4565K review

De Makita B04565K is een uitermate interessante schuurmachine van het gekende merk Makita. De schuurmachine combineert een gunstig prijskaartje met een hoge kwaliteit. Dankzij verschillende interessante technieken en functies maak je op een onwijs prettige manier gebruik van deze schuurmachine. Ben je geïnteresseerd in de Makita BO4565K en wil je weten wat de voor- en nadelen van de machine zijn? Wil je voor jezelf kunnen bepalen of dit een geschikte aankoop voor jou is?

In deze review bespreken wij de belangrijkste voordelen én de belangrijkste nadelen van de Makita BO4565K. Door met een kritisch oog naar de kwaliteit, de functies en de mogelijkheden van het apparaat te kijken, krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden. Heb je na het lezen van de voor- en nadelen interesse om de machine direct te kopen? Dat kan via één van de linkjes van onze partners. Ben je nog niet volledig overtuigd? Dan kan je ook twee alternatieven voor deze schuurmachine vinden. Mogelijk sluit één van die twee alternatieven beter aan op jouw wensen en voorkeuren.

Makita BO4565k

De voordelen van de Makita BO4565K

Graag trappen we deze review af met het benoemen van de voordelen van deze schuurmachine. Het staat voor ons als een paal boven water dat deze machine veel voordelen met zich mee brengt. Maar, welke voordelen zijn nou écht belangrijk en met welke voordelen weet deze schuurmachine zich te onderscheiden? Wij hebben de belangrijkste voordelen in onderstaande lijst samengevat:

 • Multifunctioneel inzetbaar
 • Lage trillingswaarde
 • Gunstig geprijsd
 • Prettige & veilige bediening
 • Meerdere accessoires meegeleverd
 • Krachtige motor
 • Lange levensduur

Multifunctioneel inzetbaar

Als je een nieuwe vlakschuurmachine koopt, doe je dit ongetwijfeld met een bepaald doel. Je wilt bijvoorbeeld kozijnen schuren, houten planken schuren of een ander object schuren. Met de Makita BO4565K is het mogelijk om verschillende soorten objecten moeiteloos te schuren. Hoe dat komt? Dat is te danken aan de verwisselbare zolen. De zool van deze schuurmachine kan je moeiteloos wisselen, waardoor je kunt variëren tussen een deltaschuurmachine, een multischuurmachine en een vlakschuurmachine (standaard afmeting: 112 bij 190 mm).

Wat betekent dat concreet in de praktijk? Onder meer dat dat deze schuurmachine geschikt is voor detailwerk, maar dat je ook grotere oppervlakten relatief snel op kunt schuren. Onze partner Coolblue heeft het apparaat zelfs uitgeroepen tot de beste vlakschuurmachine voor hoeken en randen. Doordat je het apparaat dus voor meerdere doeleinden kunt gebruiken, is het een multifunctioneel én handig apparaat. Wat wens je nog meer?

Met deze schuurmachine kan je overigens meerdere soorten materialen opschuren. Volgens de gegevens van Makita is het mogelijk om hout, gelakt hout, metaal en kunststof op te schuren. Ook dit draagt bij aan de multifunctionele inzetbaarheid van deze machine.

Lage trillingswaarde

Als je aan het schuren bent, kan dit behoorlijk belastend zijn voor je handen en armen. Het schuren brengt een bepaalde wrijving met zich mee en die wrijving wordt één op één aan je hand en arm doorgegeven. Maar, bij deze schuurmachine van Makita valt dat relatief gezien mee. Deze machine is namelijk in staat om de trillingen vroegtijdig te verwerken, zodat je minder last van de trillingen hebt. Dankzij een lage trillingswaarde zijn de trillingen eigenlijk niet in je armen te voelen. De trillingswaarde is met 4 m/s absoluut miniem te noemen; dit is dan ook één van de meest duidelijke voordelen ten opzichte van vergelijkbare vlakschuurmachines.

Makita BO4565k

Deze lage trillingswaarde zorgt er overigens ook voor dat je moeiteloos lange stukken aaneengesloten met de vlakschuurmachine aan de slag kunt gaan. Dat wordt verder nog versterkt door de prettige bediening, waarover je later meer kunt lezen. Dat is namelijk één van de andere voordelen van deze schuurmachine.

Gunstig geprijsd

Bij de aanschaf van nieuw gereedschap let je hoogstwaarschijnlijk op meerdere criteria. Eén van die criteria is ongetwijfeld de prijs van de machine. Wat betreft de Makita BO4565K hebben wij dan goed nieuws voor je; deze machine is relatief gunstig geprijsd. Om je een voorbeeld van de prijs te geven; bij onze partner Bol.com betaal je een bedrag van 109,00 euro voor deze vlakschuurmachine.

We moeten bekennen dat er vergelijkbare, goedkopere varianten zijn. Die varianten kunnen echter niet tippen aan de voordelen die deze vlakschuurmachine levert. In onze ogen is het daarom terecht om deze vlakschuurmachine uit te roepen tot één van de apparaten met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Prettige & veilige bediening

Als je met een vlakschuurmachine aan de gang gaat, wil je uiteraard dat dit zo min mogelijk energie kost. Tegelijkertijd wil je zo snel mogelijk het gewenste resultaat bereiken. Is dat mogelijk met deze vlakschuurmachine van Makita? Ja, dat is zeker mogelijk. Deze machine heeft namelijk een onwijs prettige en veilige bediening.

Prettige bediening Makita BO4565K

Om dat iets concreter uit te leggen; bij sommige vlakschuurmachines moet je de aan- en uitknop continue ingedrukt houden tijdens het schuren. Dit brengt zeker een voordeel mee op het gebied van veiligheid, maar het is behoorlijk belastend voor je vinger. Makita heeft er daarom voor gekozen dat je deze aan- en uitknop ‘vast kunt zetten’. Zonder dat je aan deze aan- en uitknop zit, blijft de schuurmachine dus doorlopen en kan je moeiteloos door blijven schuren.

Deze prettige & veilige bediening wordt verder versterkt door het ergonomisch vormgegeven handvat. Dankzij dit handvat heb je altijd de optimale controle over het apparaat en kan je zo snel mogelijk het gewenste resultaat bereiken. Bovendien zorgt dit handvat ervoor dat je hand en arm minder belast wordt. Het werken met de Makita BO4565K is dankzij het ergonomisch vormgegeven handvat een feestje.

Ondertussen hoef je je over de veiligheid ook geen zorgen te maken. Zoals je wellicht van Makita gewend bent, is dit machine namelijk voorzien van meerdere veiligheidsfeatures. Van deze features ga je hopelijk niks merken, aangezien de features alleen bij gevaarlijke situaties aan het werk moeten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de oververhittingsbeveiliging. Dit systeem zorgt ervoor dat de machine nooit té warm kan worden tijdens het schuren van bijvoorbeeld een groot, houten object. Als de machine wel te warm wordt, wordt het apparaat uit voorzorg uitgeschakeld. Hiermee worden gevaarlijke situaties voorkomen en wordt ook de levensduur van het apparaat verlengd.

Tot slot willen we ook graag nog benoemen dat deze vlakschuurmachine weinig weegt. Met een totaalgewicht van 1,2 kilo is het alles behalve een zwaargewicht. Dit lage gewicht brengt uiteraard ook voordelen met zich mee; het vasthouden en bedienen van deze machine kost simpelweg veel minder energie en kracht. Met deze machine is het dus ook mogelijk om langdurig aaneengesloten een groot object op te schuren.

Meerdere accessoires meegeleverd

Bij het aanschaffen van een nieuwe vlakschuurmachine is het belangrijk om op meerdere criteria te letten. Eén van die criteria is het eerder genoemde prijskaartje, maar ook de meegeleverde accessoires zijn van doorslaggevend belang.

Gelukkig zit het bij deze vlakschuurmachine van Makita wel goed met de meegeleverde accessoires. Je krijgt namelijk meerdere handige accessoires meegeleverd, waaronder de volgende:

 • Een koffer
 • Een stofbox
 • Een papieren stofzak

Met name de als eerste en als tweede genoemde accessoires bieden absoluut meerwaarde. Dankzij de meegeleverde koffer kan je de vlakschuurmachine altijd op een prettige manier opbergen. Hiermee verleng je de levensduur van de machine, terwijl je ondertussen ook nog voorkomt dat bijvoorbeeld je kind met de schuurmachine aan de haal gaat. De koffer is al met al onmisbaar tijdens de levensduur van deze machine.

Als je met een vlakschuurmachine aan de slag gaat, komt er uiteraard een hoop zaagsel vrij. Dit zaagsel wordt dankzij de stofbox echter direct opgezogen, waardoor de werkruimte niet al te vies wordt. Dit scheelt je achteraf een hoop opruimwerk; mede daarom zijn wij bijzonder enthousiast over de meegeleverde stofbox.

Krachtige motor

Een vlakschuurmachine wordt in de basis meestal gebruikt voor het schuren van lastige hoekjes en randen. Als je hoekjes en randen gaat schuren, wil je uiteraard dat dit in een zo’n kort mogelijk tijdsbestek zo goed mogelijk gaat gebeuren. Dat lukt absoluut bij de Makita BO4565K dankzij de krachtige motor.

De motor levert een vermogen van 200 watt. Op papier klinkt dat niet zo spannend, maar in de praktijk levert dat zeker voordelen op. Je werkt namelijk behoorlijk snel en efficiënt met deze machine. Meerdere gebruikers van deze machine geven onder meer aan dat je tijdens het schuren goed op moet letten, aangezien de machine nóg sneller werkt dan je zou denken. Daarover lees je overigens later meer in deze review onder het kopje ‘Ervaringen van andere kopers’.

Lange levensduur

Ga je iets meer dan 100 euro aan een vlakschuurmachine uitgeven? Dan wil je hier uiteraard wel voor enkele jaren gebruik van maken. Gelukkig is dat absoluut mogelijk met deze Makita BO4565K vlakschuurmachine. Deze schuurmachine heeft een hoge kwaliteit en weet op verschillende manieren de levensduur te verlengen.

Deze lange levensduur is bijvoorbeeld deels te danken aan een rubberen bescherming over de schakelaar. Deze bescherming zorgt ervoor dat het stof/zaagsel niet tot in de machine kan treden. Op het moment dat er veel stof/zaagsel aan de binnenkant van de machine aanwezig is, kan dat tot motorschade leiden. Door deze rubberen bescherming is dat dus niet aan de orde. In onze ogen is dit een behoorlijk simpele doch efficiënte manier om de levensduur van de machine (flink) te verlengen.

Bij aanschaf van deze vlakschuurmachine krijg je bovendien standaard 3 jaar garantie van Makita. Het enige wat je hiervoor moet doen, is de machine aan te melden via makita.nl/garantie. Meld de machine na aankoop aan en verzeker jezelf van 3 jaar Makita garantie.

Om de voordelen van deze vlakschuurmachine samen te vatten, verwijzen wij je graag naar onderstaande video:

De nadelen van de Makita BO4565K

De bovenstaande voordelen laten duidelijk zien dat dit een uitermate interessante vlakschuurmachine is. Aangezien wij met een kritisch oog naar deze machine gekeken hebben, zijn er echter ook enkele nadelen aan het licht gekomen:

 • Lawaaierig
 • Ietwat kort snoer
 • Standaard geleverd zonder schuurpapier

Lawaaierig

Bij gebruik van deze vlakschuurmachine valt binnen de kortste keren het geluid op. Ja, de machine maakt simpelweg bovengemiddeld veel lawaai. Op zich is dit niet al te erg, maar in sommige situaties kan het behoorlijk hinderlijk worden.

Aan de andere kant is het wel prettig dat je niet te maken hebt met veel lawaai én met veel trillingen. De trillingswaarde is behoorlijk laag, maar dat geldt dus helaas niet voor het geluidsniveau. Volgens de fabrieksgegevens is het maximale geluidsniveau 81 decibel. Volgens verschillende instanties is een geluidsniveau van boven de 80 decibel schadelijk. Als je gebruik van deze vlakschuurmachine gaat maken, is het dus aan te raden om áltijd gehoorbescherming te dragen.

Ietwat kort snoer

De Makita BO4565K is een vlakschuurmachine die op netstroom werkt. Dit betekent dat je altijd te maken hebt met een snoer. Het snoer van deze vlakschuurmachine is helaas aan de korte kant; 2 meter is simpelweg te kort.

Doordat het snoer aan de korte kant is, ervaar je een beperkte bewegingsvrijheid. Een eventuele mogelijkheid om dit efficiënt op te lossen, is door een verlengsnoer te gebruiken. Feit is echter dat je met een langer snoer efficiënter en prettiger zou kunnen werken.

Kort snoer Makita BO4565K

Standaard geleverd zonder schuurpapier

Als je deze vlakschuurmachine van Makita wenst te kopen, moet je rekening houden met een bedrag van om en nabij de 100 euro. Het is echter goed om te weten dat de vlakschuurmachine standaard zonder schuurpapier geleverd wordt. Je moet dit schuurpapier dus separaat aanschaffen, maar daar hebben we helaas geen goede ervaringen mee.

Bij het kopen van het juiste schuurpapier stuit je al snel op een beperkt aanbod. In veel bouwmarkten is geen passend schuurpapier te vinden. Waar je het schuurpapier dan wel kunt kopen? Bijvoorbeeld via Makita zelf, maar daar moet je relatief veel geld voor betalen.

Dit nadeel heeft dus eigenlijk betrekking op drie facetten:

 • Bij de standaard versie zit geen schuurpapier
 • Het schuurpapier is lastig verkrijgbaar
 • Het schuurpapier is behoorlijk prijzig

Bij sommige van onze partners is het gelukkig mogelijk om bij de aanschaf separaat schuurpapier aan te schaffen. Mogen wij je een vrijblijvend advies geven? Kies daar te allen tijde voor; dan kan je tenminste alvast aan de slag. Bovendien geef je jezelf daardoor meer tijd voor het uitzoeken van het juiste schuurpapier.

Ervaringen van andere kopers

Is dit een behoorlijk populaire vlakschuurmachine? Ja, absoluut! Dat is een goed teken, aangezien het apparaat blijkbaar dus aan de eisen van veel mensen voldoet. Tegelijkertijd biedt dit voor ons ook een ideale mogelijkheid; het bekijken van de ervaringen van andere kopers.

Bij onze partner Bol.com zijn 21 reviews te vinden, waarbij de gemiddelde beoordeling een 4,3 op een schaal van 5 is. Bij onze partner Coolblue zijn maar liefst 94 beoordelingen te vinden, waarbij het gemiddelde cijfer een 8,9 op een schaal van 10 is.

Makita BO4565K ervaringen

Deze beoordelingen fungeren dus prima als hulpmiddel bij het beoordelen van deze vlakschuurmachine. Als we nader naar deze beoordelingen kijken, komen enkele punten keer op keer naar boven. Veel gebruikers waarderen de simpele bediening, de duurzaamheid van de machine en de prijs-kwaliteitsverhouding.

Om je een indruk van de meningen te geven, hebben wij enkele recensies er tussen uitgepikt:

 • Handige tool voor vlot werk
 • Goede machine voor een goede prijs
 • Super fijne schuurmachine, aanrader!
 • Handzaam, krachtig en makkelijk in gebruik
 • Top apparaat dat z’n geld zéker waard is
 • Onhandig in gebruik
 • Goede machine, aanrader!
 • Een handig en veilig hulpmiddel
 • Perfect ding
 • Sneller schuren met oog voor details
 • Goed product, nette prijs, goed resultaat
 • Dit toestel is wat mij betreft een absolute aanrader
 • Had meer van een Makita verwacht
 • Onhandig in gebruik

De positieve beoordelingen bij Coolblue en Bol.com komen niet uit de lucht vallen. Die beoordelingen hebben uiteraard betrekking op de vele voordelen, zoals je in bovenstaand lijstje ook kunt zien. Tegelijkertijd hebben we in bovenstaande lijst ook 3 minder positieve beoordelingen genoemd; deze beoordelingen staan schuingedrukt.

Waar komen deze negatieve beoordelingen vandaan? Nou, in de recensies van deze kopers valt te lezen dat het apparaat in zeldzame gevallen niet aan de verwachtingen voldoet. Onder meer de kabel, het schuurpapier en het schuurblad komen negatief in het daglicht te staan. Daarnaast geven kopers ook aan dat de machine nogal zwaar is, maar met een gewicht van 1,2 kilo lijkt dat toch mee te vallen.

Onder aan de streep kunnen we concluderen dat de ervaringen van andere kopers behoorlijk positief zijn. De kopers zijn te spreken over de prijs-kwaliteitsverhouding, de toepassingsmogelijkheden en de snelheid waarmee de machine werkt. Desalniettemin zijn er ook enkele negatieve beoordelingen die je ook zeker niet mag negeren.

Het product kopen

Heb je naar aanleiding van deze review interesse gekregen om een Makita BO4565K te kopen? Dan wil je dit uiteraard tegen de juiste voorwaarden en tegen een zo’n voordelig mogelijke prijs doen. Klik hieronder op de linkjes om de prijzen bij onze partners te bekijken.

Alternatieven

Is de Makita BO4565K bij je favoriete webshop niet meer verkrijgbaar? Of voldoet het apparaat niet aan al je wensen? In dat geval hebben wij twee interessante alternatieven voor je gevonden. De onderstaande alternatieven zijn vergelijkbaar met de vlakschuurmachine van Makita, maar hebben nét iets andere prestaties en eigenschappen. Lees de korte review door en bepaal direct of één van de genoemde alternatieven mogelijk beter op jouw situatie aansluit.

Bosch PSM 160 A25

Deze variant van Bosch is op veel vlakken vergelijkbaar met de hierboven genoemde variant van Makita. De machine is enkele euro’s duurder en heeft een iets lager vermogen (160 watt ten opzichte van 200 watt). Voordeel is echter dat je een set met 25 vellen schuurpapier standaard meegeleverd krijgt. 

Ook is het prettig dat deze variant van Bosch een ingebouwde stofafzuiging heeft. Het afzuigen van het stof werkt zodoende een stuk beter dan bij de Makita BO4565K.

Makita BO4555K

De Makita BO4555K is eigenlijk het kleinere broertje van de Makita BO4565K. De belangrijkste verschillen zijn onder meer terug te zien in de grootte van de schuurzool, de aanschafprijs (deze variant is goedkoper) en de meegeleverde accessoires. 

Bij deze variant krijg je bijvoorbeeld wel enkele vellen schuurpapier standaard meegeleverd. Door het kleinere schuuroppervlakte is het echter wel minder snel werken met deze variant.

Tresna.nl
Logo