Beste satineermachine
Op deze pagina
Een satineermachine is een toestel dat je goed kunt gebruiken als je grote oppervlakken grondig wil schuren of schoon wil maken. Een andere naam voor satineermachine is borstelschuurmachine.
Typisch voor de satineermachine is de cilindervormige schuur- of borstelrol. Deze cilinder of rol maakt het oppervlak schoon zoals een ronddraaiende borstel in de carwash je wagen schoonmaakt. Wij raden de aanschaf van onderstaande vijf satineermachines aan.
Onze top 5 satineermachines
Afbeelding | Product | ||
---|---|---|---|
Onze beste koop! Silverline Satineermachine 60 mm Beste koop satineermachine | of | ||
Lemato GDS115 Beste satineermachine voor zwaardere klussen | of | ||
Rupes RU SR200AE Beste professionele satineermachine | of | ||
Flex BSE 14-3 100 Beste koop satineermachine set | of | ||
HBM 310W mini Beste mini satineermachine | of |
Producteigenschappen |
---|
ONZE BESTE KOOP Silverline Satineermachine 60 mm Beste koop satineermachine of |
Lemato GDS115 Beste satineermachine voor zwaardere klussen of |
Rupes RU SR200AE Beste professionele satineermachine of |
Flex BSE 14-3 100 Beste koop satineermachine set of |
HBM 310W mini Beste mini satineermachine of |
Informatie over een satineermachine
Bij een satineermachine kun je de rol aanpassen volgens de klus die je wenst op te knappen. Voor de ene klus kies je dan voor een schuurrol met een grove korrel, terwijl je voor andere klussen een zachte borstel op de machine plaatst.
Er bestaat een groot aanbod borstelmachines en schuurmachines op de markt. Waarom zou je dan nog een satineermachine kopen? Voor ons is een satineermachine de ideale tool om grote oppervlakken grondig schoon te maken. We denken dan in het bijzonder aan metalen oppervlakken die vaak onderhevig zijn aan corrosie, zoals bijvoorbeeld de romp van een boot of een auto die je in een ander kleur wil herspuiten. Een grondige schoonmaak en schuurbeurt van deuren, trappen, poorten en schuttingen vooraleer je ze opnieuw schildert is eveneens een goed idee.
Welke klussen opknappen met satineermachines?
Omdat een satineermachine een veelzijdig toestel is, kun je er verschillende soorten klussen mee opknappen. Deze klussen hangen samen met de soort rol die je op de satineermachine plaatst.
We denken aan volgende klussen die vallen onder de noemer van “grof schoonmaakwerk”:
- Het ontbramen, polijsten en roest verwijderen van metalen oppervlakken.
- Het schilderklaar maken van gelakte metalen oppervlakken.
- Het schilderklaar maken van houten panelen, bijvoorbeeld kastdeuren.
- Het recyclen van oude en verweerde houten objecten. Met een satineermachine geef je een oude vloer of oude meubels een nieuw leven.
Hoe werkt een satineermachine?
Satineermachines werken volgens een eenvoudig principe. Een motor op elektriciteit laat een horizontale staaf rond zijn as draaien. Op deze as is een rolvormige borstel aangebracht. Door de werking van de motor draait de borstel of de cilinder met schuurpapier rond. Breng je deze rol dan in contact met een oppervlak, dan kun je het continu blijven borstelen of schuren.
In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte satineermachines voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de satineermachines. Sowieso zijn alleen satineermachines met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.
Ben je op zoek naar een satineermachine om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen kennis van het werken met metalen plaatmateriaal of schilderwerk en satineermachines. Pas dan kies je de juiste satineermachine voor de juiste klus.
Beste koop satineermachine – Silverline Satineermachine 60 mm
Wil je gewoonweg de beste koop als satineermachine scoren? Dan raden we je aan de Silverline satineermachine met een cilinder van 60 mm breedte te kopen. Het is een allround toestel voor een scherpe prijs.
Met de Silverline satineermachine koop je best wel een handig toestel. Dankzij de verstelbare armhoek bijvoorbeeld kun je de machine aanpassen aan de manier waarop jij het liefste werkt. Handig als je bijvoorbeeld groot of net heel klein bent. Daarnaast wissel je gemakkelijk de cilinders voor elke satineerklus die je wenst op te knappen.
Voor een ruwe schuurklus kies je een schuurrol, terwijl je in andere situaties eerder een zachte cilinderborstel gebruikt. De snelheid van het satineren pas je ook aan volgens je eigen wens. En tenslotte hoeft satineren geen stoffige boel te worden. De beschermkap met mogelijkheid om een stofzuiger op aan te sluiten verhindert dit.
Hiermee komen we bij de nadelen van de Silverline satineermachine. Het is moeilijk om echte nadelen te bedenken. Het toestel doet perfect wat het moet doen, maar hou er rekening mee dat de afwerking in plastic niet zo aangenaam aanvoelt aan je handen. Verder is het vermogen ook wel wat beperkt, wat het toestel niet zo geschikt maakt om in een professionele omgeving te gebruiken.
Het toestel weegt 1,4 kg, wat op zich wel zwaar is. Jammer genoeg is er geen extra beugel voorzien als handgreep. Nu moet je met je beide handen de behuizing van het toestel vastgrijpen, een beetje zoals je doet bij een multitool.
Het vermogen is wat beperkt, waardoor je regelmatig rustpauzes moet inlassen.
Dit product is vooral geschikt voor wie een satineermachine zoekt die doet wat hij moet doen, en dit voor een correcte prijs. Je wisselt de cilinders snel en zonder extra gereedschap en kunt de armhoek instellen zoals je zelf het liefste wil. Bij dit toestel moet je er wel rekening mee houden dat je geen extra beugel hebt om het toestel vast te houden en dat het toestel op zich wat zwaar is.
Bekijk prijzen van de Silverline Satineermachine 60 mm bij verschillende winkels:
Beste satineermachine voor zwaardere klussen – Lemato GDS115
Als alternatieve keuze voor onze beste koop raden we de Lemato GDS115 aan. Het kost iets meer dan onze beste koop, maar is geschikt voor zwaardere satineerklussen.
Met de Lemato GDS115 koop je een toestel waar je zware klussen mee kunt opknappen. Daar zorgt het vermogen van 1200W voor. Bovendien is de bouw en het ontwerp van de machine afgestemd op grote klussen. De romp van een boot satineren of het koetswerk van een wagen helemaal mat zetten? Het kan met dit toestel.
Dankzij de extra handbeugel positioneer je de satineermachine perfect waar je wil werken. De cilinderrol is goed beschermd door een metalen kap en bij de aankoop krijg je diverse accessoires meegeleverd, zoals rollen voor zacht en ruw satineerwerk en een handige draagtas.
Hiermee komen we bij de nadelen van de Lemato GDS 115. Het is al bij al wel een zwaar toestel. Een vlak satineren met een toestel dat 2 kg weegt is niet voor iedereen eenvoudig. Daarnaast is dit toestel ook meteen een stuk duurder dan onze beste koop. Je krijgt hier dan wel extra accessoires voor je geld, maar toch blijft het een redelijke investering van een bedrag van ongeveer €150.
De stroomkabel mocht voor ons wat langer zijn, al is het altijd een goed idee om een verlengkabel bij de hand te hebben als je werkt met een satineermachine. Bij dit toestel is er ook geen mogelijkheid tot stofafzuiging voorzien.
Een stuk duurder dan de beste koop.
Dit product is vooral geschikt voor wie een satineermachine zoekt waar je gedurende een lange tijd intensief mee kunt werken. Het toestel is vrij groot en zwaar, maar biedt anderzijds ook het nodige werkcomfort dankzij de stevige werkbeugel en bescherming van de cilinder. Het toestel is niet zo goedkoop, maar je krijgt bij de aankoop meteen behoorlijk wat accessoires.
Bekijk prijzen van de Lemato GDS115 bij verschillende winkels:
Beste professionele satineermachine – Rupes RU SR200AE
Wil je meteen gaan voor een professioneel toestel met alle mogelijke features? Dan raden we de Rupes RU SR200AE aan.
We zijn zeker een fan van de volledig afgedekte schuurcilinder. Zo krijg je weinig of geen last van rondvliegend stof of eventueel ijzervijlsel. Je kunt op deze beschermkap ook nog eens een systeem van stofafzuiging aansluiten, waardoor je helemaal stofvrij werkt.
Je stelt de draaisnelheid van de cilinder in zoals je dit zelf het liefste wilt. Grof schuren of polijsten met een borstelcilinder, het kan dus allemaal. Dit maakt het een toestel waar je bijvoorbeeld als metaalbewerker je voordeel mee doet, maar ook als schilder om oppervlakken verfklaar te maken.
Heeft de Rupes RU SR200AE ook nadelen, horen we je al vragen? Welnu, kritisch als we zijn noteren we er toch wel enkele. Zo is het toestel een ruime 4 kg zwaar, wat wel veel is voor een machine waarmee je een langere tijd werkt. Satineren is inderdaad wel eens wat anders dan een gaatje boren in een muur of een sleuf maken met een slijpschijf.
Alhoewel er een extra handvat voorzien is om een goede grip te hebben op het toestel, is het omwille van het gewicht niet gemakkelijk om verticale vlakken te satineren. Verder is het een professioneel toestel, wat ook het prijskaartje van het toestel de hoogte in drijft.
Moeilijk hanteerbaar als je niet zo sterk bent.
Dit product is vooral geschikt voor wie een professionele machine zoekt om perfect borstelwerk en schuurwerk af te leveren. Je werkt zo goed als stofvrij dankzij de beschermkap en stofafzuiging en kunt het toerental en de cilinder perfect volgens jouw wensen instellen. De hoge aankoopprijs en het gewicht van 4 kg moet je er wel bijnemen.
Bekijk prijzen van de Rupes RU SR200AE bij verschillende winkels:
Beste koop satineermachine set – Flex BSE 14-3 100
Je kunt bij de keuze van een satineermachine ook gaan voor een volledige set met diverse accessoires, zoals bijvoorbeeld de Flex BSE 14-3 100.
Ga je voor de aankoop van dit toestel, dan koop je meteen een volledige set met opbergkoffer, diverse cilinders en schuurrollen. Het is een uiterst veelzijdige satineermachine. Zo kun je de draai- en werkhoek instellen zoals je dit zelf wil. Er is een handgreep voorzien, die je ook instelt volgens jouw wensen.
Het opgenomen vermogen is met 1400W zonder meer sterk te noemen. Dit maakt het een toestel waar je langdurig mee kunt werken zonder dat de motor plots oververhit. Daarnaast is het ook nog eens een soepel en gebruiksvriendelijke satineermachine waar iedereen wel mee aan de slag kan.
Hiermee komen we bij de nadelen van de Flex BSE 14-3 100. Om te beginnen is dit geen satineermachine die je zomaar even snel koopt. Het is een duur apparaat, waar je voldoende mee moet werken om de investering er terug uit te halen. Verder vinden we het jammer dat er in de beschermkap geen opening voorzien is om een stofzuiger op aan te sluiten. Dit had toch wel gemogen voor deze prijs.
En tenslotte is de kabel van het toestel wat kort. Je houdt dus best een verlengkabel bij de hand, al is dit altijd wel een goed idee en kun je dit niet echt een nadeel van het toestel noemen.
Een professionele set met veel accessoires, maar wel een aanslag op je portemonnee.
Dit product is vooral geschikt voor wie schuur en borstelwerk perfect en professioneel wil aanpakken. Met deze set van Flex lever je geen half werk. Het vermogen is krachtig en het toestel is soepel in gebruik. Hou er rekening mee dat er geen systeem van stofafzuiging is en dat de aankoop van deze set duur uitvalt.
Bekijk prijzen van de Flex BSE 14-3 100 bij verschillende winkels:
Beste mini satineermachine – HBM 310W mini
De beste mini satineermachine is voor ons de HBM 310W mini. Het toestel werkt met kleine cilinders, waardoor je er ook op moeilijk bereikbare plaatsen mee kunt satineren. Verder ligt de satineermachine best wel goed in de hand.
Er is een mogelijkheid voorzien om een systeem van stofafzuiging aan te sluiten op het toestel, waardoor je ook nog eens stofvrij werkt.
Hiermee komen we bij de nadelen van de HBM 310W mini. We vinden dat het toestel eigenlijk perfect doet wat het moet doen. Het is een satineermachine die je gebruikt voor kleine vlakken of hoeken, en niet voor grote oppervlakken.
Toch hadden we graag gezien dat de motor een wat groter vermogen had. Nu merk je dat je het toestel niet te intensief mag gebruiken. Verder is het ook wel een behoorlijk zwaar toestel. Je moet er wat mee leren werken om er het meeste uit te halen, al geldt dit natuurlijk voor elk toestel.
Het vermogen van het toestel is wat beperkt, waardoor je regelmatig wat pauzes moet inlassen.
Dit product is vooral geschikt voor wie een compacte en goed in de hand liggende satineermachine zoekt voor kleine borstelklussen. Het toestel is bijvoorbeeld ideaal om koetswerk dof te maken en om bijvoorbeeld ruw schuurwerk op trappen en raamkozijnen op te knappen. Voor een toestel voor kleine klussen, weegt deze satineermachine va HMB al bij al nog behoorlijk veel. Daar moet je wel rekening mee houden als je denkt dit toestel te kopen.
Bekijk prijzen van de HBM 310W mini bij verschillende winkels:
Koopgids
Nu we de beste satineermachines op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een satineermachine koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een satineermachine moet voldoen.
Wil je een satineermachine kopen voor persoonlijk gebruik of voor professionele doeleinden, dan moet je alle aspecten en eigenschappen van het toestel goed bekijken. We zetten hier even de belangrijkste eigenschappen van een satineermachine op een rij.
Tips voor het gebruik van een satineermachine
Wil je een bepaald oppervlak grondig aanpakken, dan gebruik je een satineermachine. Hierbij is het echter wel belangrijk om op een aantal zaken te letten.
- Beweeg de satineermachine steeds van boven naar beneden om zo een gelijkmatig schuurpatroon te krijgen. Het is niet de bedoeling om een satineermachine van links naar rechts te bewegen.
- Gebruik je een satineermachine om hout op te schuren, dan is het belangrijk om steeds de draad van de houtvezels te volgen.
- Gebruik de satineermachine steeds met beide handen om er de controle over te behouden. Dit is in combinatie met het volgen van een vast patroon een goede garantie om geen oppervlakken over te slaan.
Het vermogen van een satineermachine
Het vermogen van een motor staat letterlijk voor het vermogen van een machine om gedurende een bepaalde tijd te werken zonder de motor uit te putten. Het vermogen van sterke satineermachines loopt op tot 1500W. Wil je een satineermachine kopen om gedurende lange tijd intensief te gebruiken, dan is het belangrijk dat je een toestel kiest met een groot vermogen.
De draaisnelheid
De draaisnelheid van de cilinder is eveneens belangrijk bij de keuze van een satineermachine. Deze varieert tussen de 800 en de 4000 omwentelingen per minuut. De hoogste snelheid is niet altijd de beste, dit hangt af van de taak die je wenst uit te voeren. Het is een goed idee om een satineermachine te kiezen waarbij je de snelheid traploos kunt regelen. Zo bepaal je in de meeste gevallen de beste snelheid.
Het gewicht van een satineermachine
Het gewicht van een satineermachine kan behoorlijk oplopen. Het varieert voor het gros van de machines tussen de 3 en de 7,5 kg. Een zware machine is een aanrader als je ruwe en horizontale vlakken wenst te bewerken. Wil je bijvoorbeeld de bekleding van een dakgoot satineren of een andere klus in de hoogte opknappen, dan is een lichte satineermachine wel een stuk handiger.
De grootte van de schuurrol of borstel
Bij satineermachines is er een onderscheid in de diameter van de as. Let er bij de aankoop van reserverollen steeds op dat de rol compatibel is met de as van je satineermachine
Handige eigenschappen van satineermachines
- Een “soft start”-systeem is handig. Dit betekent dat de rol eerst zacht begint te draaien. Dit voorkomt eventuele schade aan je werkstuk.
- Is er een stroomonderbreking, dan is een herstartbeveiliging mooi meegenomen. Herstartbeveiliging betekent dat je het toestel opnieuw in moet schakelen als er een stroomonderbreking geweest is. Zo vermijd je dat de rol begint te draaien op een plek waar je beter niet schuurt.
- Een elektrische rem zorgt ervoor dat de rol onmiddellijk stopt met draaien als je het toestel uitschakelt. De rol blijft dus niet even “voortrollen”. Dit is veiliger en verhindert onnodige schade aan je werkstuk.
Stofafzuiging
Schuren, dat betekent stof produceren. Om te vermijden dat dit stof te veel in de ruimte dwarrelt, is het een goed idee om te werken met een systeem van stofafzuiging. Dit kan een industriële stofzuiger zijn die je aansluit op je toestel, maar bijvoorbeeld ook een vaste installatie in je werkplek. Welk systeem je ook gebruikt, het is belangrijk dat je satineermachine hiervoor uitgerust is. Dit kan bijvoorbeeld met een opening in de beschermkap, waarop je dan de slang van je stofafzuigingssysteem aansluit.
Slotwoord
Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over satineermachines. Een satineermachine kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een satineermachine gebruikt en voor welke borstel- en schuurklussen het toestel geschikt moet zijn, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak als metaalbewerker en wil je meteen een professionele satineermachine? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.
Heb je nog bepaalde vragen over satineermachines, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste satineermachine. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een satineermachine die geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit samen met je kleinkinderen deze satineermachine om klussen op te knappen. Veel succes met de aankoop van jouw nieuwe satineermachine!