Bosch schuurmachine

Schuurmachines zijn er in allerlei soorten en maten. Voor elke toepassing heb je wel een geschikte schuurmachine. Voor jou, als doe-het-zelver, kan dat wellicht gecompliceerd zijn. Bij welke toepassing moet je nou welke schuurmachine gebruiken?

In feite zijn de volgende schuurmachines momenteel leverbaar:

 • Een vlakschuurmachine; een schuurmachine voor de grotere oppervlakten.
 • Een deltaschuurmachine; een schuurmachine die gemakkelijk in allerlei hoekjes kan komen.
 • Een excentrische schuurmachine; een schuurmachine die gemaakt is voor het stevige schuurwerk.
 • Een bandschuurmachine; een schuurmachine die ook gemaakt is voor het zwaardere werk.
 • Een accuschuurmachine; een schuurmachine die werkt op een accu.

In dit artikel kijken wij naar de meest populaire schuurmachines van het merk Bosch. Bosch is al jarenlang één van de grootste leveranciers van elektrische gereedschappen. Ook wat betreft schuurmachines heeft Bosch een uitermate uitgebreid assortiment.

[table id=41 /]

Wij helpen jou graag op weg. Hieronder kan je de populairste schuurmachines van het merk Bosch vinden. Wij hebben deze schuurmachines onderverdeeld in bovenstaande soorten schuurmachines.

Bosch PSS 250 AE Microfilter: vlakschuurmachine

Bosch PSS 250 AE Microfilter

Een vlakschuurmachine staat bekend om het feit dat je hiermee gemakkelijk grote oppervlakten kan schuren. Met de Bosch PSS 250 AE Microfilter is het bijvoorbeeld gemakkelijk om vlakke delen, wanden en houten vloeren te schuren.

Dit alles wordt aangestuurd door een 250 watt sterke motor. Deze motor zorgt ervoor dat er 24.000 schuurbewegingen per minuut gerealiseerd worden. Je kan dus in een kort tijdbestek een groot oppervlakte schuren.

Bij het schuren moet je gebruik maken van een vel schuurpapier. Het verwisselen van een dergelijk stuk schuurpapier gaat erg makkelijk dankzij de klittenbandhechting. Het vervangen van het vel schuurpapier is dus een fluitje van een cent.

Bij aankoop van deze vlakschuurmachine wordt tevens een microfilterbox meegeleverd. Hiermee kan het stof opgevangen worden. Je kan er echter ook voor kiezen om een stofzuiger aan te sluiten. Ook dat gaat gemakkelijk dankzij de stofafzuiging.

Een andere fijne feature is de variabele snelheidsregeling. Je kan hierdoor de optimale controle over de schuursnelheid en schuurbeweging houden. Je bent dus altijd in balans met deze vlakschuurmachine.

Ook willen we graag nog de innovatieve aan-uit schakelaar aanstippen. Deze schakelaar is dusdanig gemaakt dat het niet nodig is om deze continue in te drukken. Ook dat is erg fijn.

Als nadeel willen we graag het toerental bij zware belasting aanduiden. Als je de machine voor een langere tijd zwaar belast, kan het toerental afnemen. Hierdoor kan je minder gelijkmatig gaan schuren; dat komt het eindresultaat niet ten goede.

Ook is er enig commentaar op het microfilter te leveren. Dit filter heeft geen perfecte werking, waardoor er (veel) stof vrij kan komen gedurende de werkzaamheden.

Toerental kan afnemen bij zware belasting.
Conclusie:
Deze vlakschuurmachine is uitermate geschikt voor de doe-het-zelver die grote oppervlakten wil schuren. Dankzij de krachtige motor en de fijne variabele snelheidsregeling gaat het schuren erg soepel. Helaas kan wel het toerental afnemen gedurende zware belasting.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Krachtig
 • Gemakkelijk schuurpapier wisselen
 • Innovatieve aan-uit schakelaar
Nadelen
 • Toerental kan afnemen
 • Microfilter werkt niet optimaal

Bosch PEX 300 AE; excentrische schuurmachineBosch PEX 300 AE

Heb je een klus in het vooruitzicht waarbij je flink aan de bak moet wat betreft schuren? Kijk dan zeker naar een excentrische schuurmachine. In het assortiment van Bosch is de Bosch PEX 300 AE de meest populaire variant.

Deze excentrische schuurmachine weegt maar 1,5 kilogram en is daardoor erg makkelijk in gebruik. Je kan de machine zowel onderhands als bovenhands gebruiken. Dat komt deels ook door de ergonomische vormgeving en de fijne soft-grip handgreep.

Met behulp van de variabele snelheidsregeling kan je de schuursnelheid zelf bepalen. Dankzij deze snelheidsregeling blijf je continue in balans en weet je de oppervlakten perfect glad te schuren.

De motor heeft 270 watt tot zijn beschikking. Dat resulteert in een maximaal aantal schuurbewegingen van 24.000 per minuut. Het is dus goed te doen om grote(re) oppervlakten met deze schuurmachine te schuren.

Hecht je waarde aan een schone werkomgeving? Met behulp van het Bosch microfilter blijft de omgeving schoon. Mocht dit filter niet perfect werken, kan je ook kiezen om een stofzuiger simpel aan te sluiten op de schuurmachine.

Helaas heeft deze schuurmachine ook twee nadelen. Allereerst het microfilter; dit werkt niet altijd even optimaal. Een stofzuiger aansluiten is dan ook aan te raden.

Daarnaast kunnen je handen pijn gaan doen door de hoge trilling waarde van 9 m/s.

Hoge trilling waarde van 9 m/s.
Conclusie:
Deze excentrische schuurmachine is uitermate geschikt voor de doe-het-zelver die zwaar schuurwerk moet verrichten. De motor is krachtig, het apparaat is niet zwaar en met behulp van een stofopvangzak kan je de omgeving schoon houden.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Krachtig
 • Licht
 • Variabele snelheidsregeling
Nadelen
 • Hoge trilling waarde
 • Microfilter werkt niet optimaal

Bosch PDA 180 E; deltaschuurmachineBosch PDA 180 E

Bij het schuren heb je ook vaak te maken met kleine hoekjes en gaatjes. Voor dergelijke hoekjes is een deltaschuurmachine aan te raden. In het assortiment van Bosch valt de Bosch PDA 180 E positief op.

Het belangrijkste kenmerk van deze deltaschuurmachine is de vorm van de zool. De schuurmachine heeft een driehoekige zool. Hierdoor kan je de lastigste hoekjes gemakkelijk netjes glad schuren.

De motor heeft een vermogen van 180 watt. Dat is niet dusdanig veel, maar dit resulteert toch in 18.400 schuurbewegingen per minuut. Voor het schuren van hoekjes is dat meer dan voldoende.

Na verloop van tijd zal je het schuurpapier moeten verwisselen. Dankzij de klittenbandhechting gaat dat erg gemakkelijk. Je hoeft nooit meer moeilijk te doen als je schuurpapier versleten is.

Ook kan je deze deltaschuurmachine aansluiten op een externe stofzuiger. Dat alles gaat dankzij de stofafzuiging. Hecht jij waarde aan een schone omgeving? Dan is deze feature erg fijn.

Het is bovendien ook erg gemakkelijk om met deze schuurmachine het oppervlakte te schuren. Dat komt onder andere door de snelheidsregelaar. Hiermee kan je de snelheid optimaal instellen, zodat je altijd de volledige controle over het apparaat houdt.

Helaas is het geluidsniveau van deze deltaschuurmachine wel aan de hoge kant. Bij gebruik van de machine kan het geluid oplopen tot een té hoog niveau.

Daarnaast is deze schuurmachine ook niet aan te raden voor grote oppervlakten. Wanneer je grote oppervlakten gaat schuren, merk je dat de motor te weinig vermogen kan leveren.

Het geluidsniveau kan te hoog worden.
Conclusie:
Deze deltaschuurmachine is uitermate geschikt voor de doe-het-zelver die lastige hoekjes moet schuren. Dankzij de driehoekige zool is het gemakkelijk om de hoekjes netjes glad te schuren. De snelheidsregelaar, stofafzuiging en klittenbandhechting zijn andere fijne features.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Schuurpapier makkelijk te verwisselen
 • Snelheidsregelaar
 • Stofafzuiging
Nadelen
 • Te veel lawaai
 • Niet te gebruiken voor grote oppervlakten

Bosch PBS 75 AE; bandschuurmachineBosch PBS 75 AE

Een bandschuurmachine is uitermate geschikt om het zwaardere schuurwerk mee uit te voeren. In het assortiment van Bosch is de Bosch PBS 75 AE verreweg de meest populaire bandschuurmachine. Dat is uiteraard niet zonder reden.

Allereerst valt het op dat je bij deze bandschuurmachine de volledige controle hebt. Dit komt voornamelijk door de zogeheten traploze toerentalinstelling. Dankzij deze toerentalinstelling kan je zélf de schuursnelheid bepalen. Op die manier heb je de optimale controle over de schuurwerkzaamheden.

Dit alles wordt aangestuurd door een motor met maar liefst 750 watt. Dat is erg krachtig en daardoor is deze schuurmachine ook perfect geschikt voor het zwaardere schuurwerk.

Deze bandschuurmachine maakt, zoals de naam het al zegt, gebruik van een band. Die band zorgt ervoor dat de oppervlakten netjes glad wordt. Uiteraard slijt deze band ook. Gelukkig is het erg gemakkelijk om deze band te verwisselen dankzij het Bosch schuurbandspansysteem.

Ook hoef je je geen zorgen te maken over stof. Nee, deze bandschuurmachine heeft een ingebouwd stofzuigerelement. Dankzij dit element wordt het microfilter gevuld met de stofresten. Overigens krijg je deze microfilter bij een aankoop meegeleverd.

Dat is niet de enige accessoire die meegeleverd wordt. Je krijgt namelijk ook nog een K80 schuurband bij aankoop van de PBS 75 AE. Deze schuurband blijft, dankzij een automatisch bandsysteem, overigens altijd op de juiste plek zitten.

Als enig nadeel willen we het snoer aanstippen. Deze bandschuurmachine moet in een stopcontact geplugd worden en het snoer daarvoor is maar 2,5 meter. Hierdoor heb je weinig tot geen bewegingsruimte. Een minpuntje voor deze bandschuurmachine dus.

Kort snoer.
Conclusie:
Deze bandschuurmachine is optimaal geschikt voor de doe-het-zelver die zwaarder schuurwerk moet verrichten. De motor is krachtig, de toerentalinstelling is magnifiek en het bandsysteem werkt ook uitermate fijn en makkelijk.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Toerental zelf in te stellen
 • Band kan gemakkelijk verwisseld worden
 • Krachtige motor
Nadelen
 • Té kort snoer

Bosch PSM 18 LI; accuschuurmachineBosch PSM 18 LI

Een schuurmachine die op een accu werkt, is bij veel doe-het-zelvers geliefd. Bosch heeft ook meerdere accuschuurmachines in het assortiment. De PSM 18 LI is echter de favoriet van velen.

Het belangrijkste voordeel van een accuschuurmachine is de grote bewegingsvrijheid. Dat geldt ook bij deze schuurmachine. Door het ontbreken van een snoer, heb je simpelweg geen rekening te houden met je bewegingen. Je kan frank en vrij de gewenste oppervlakten schuren.

De stuwende kracht wordt gecreëerd door een 18 volt accu die 2,5 Ah levert. Hierdoor heb je een erg krachtige schuurmachine tot je beschikking. Het opladen van deze accu kan in 90 minuten tijd volledig gebeuren.

De Bosch PSM 18 LI heeft een driehoekige zool, waardoor je gemakkelijk in lastige hoekjes kan komen. Het verwisselen van het schuurpapier gaat ook erg gemakkelijk; hiervoor gebruik je de klittenbandhechting.

Tijdens het schuren komt er altijd stof vrij. Bij deze accuschuurmachine wordt deze stof direct opgevangen door het bijgeleverde microfilter. Je werkt dus altijd in een schone omgeving.

Gedurende je werkzaamheden hoef je niet de hele tijd de aan-uit schakelaar ingedrukt te houden. Nee, deze schakelaar is simpel vast te zetten. Als je klaar bent, kan je de schakelaar weer simpel uit zetten.

Maar, ook deze accuschuurmachine heeft enkele nadelen. Allereerst ontbreekt een variabele snelheidsregeling. Het is daardoor niet mogelijk om continue dezelfde schuursnelheid te hebben. Dat is erg jammer.

Daarnaast klagen sommige gebruikers over het gewicht van de schuurmachine inclusief de accu. Dit relatief hoge gewicht kan je in de weg zitten gedurende lange werkzaamheden. Dat geldt met name voor schuurklusjes die je bovenhands uit moet voeren.

Geen variabele snelheidsregeling.
Conclusie:
Deze accuschuurmachine is uitermate geschikt voor doe-het-zelvers die graag met een schuurmachine op accu werken. De accu is krachtig, is snel op te laden en dankzij de driehoekige zool kan je de meest lastige hoekjes schuren.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Schuurpapier makkelijk te verwisselen
 • Snel opgeladen
 • Stof wordt direct opgevangen
Nadelen
 • Geen variabele snelheidsregeling
 • Ietwat aan de zware kant

Bosch GEX 125-150 AVE; professionele schuurmachineBosch GEX 125-150 AVE

Bosch richt zich niet alleen op de doe-het-zelvers. Nee, ook voor professionals heeft Bosch een uitgebreid assortiment. Dat assortiment is te herkennen aan de blauwe kleur van de gereedschappen. De Bosch GEX 125-150 AVE is één van de meest populaire schuurmachines onder de professionals.

Deze schuurmachine is een zogeheten excentrische schuurmachine. Dat betekent dat je hiermee gemakkelijk het zwaardere schuurwerk kan verrichten.

Dat uit zich onder andere in de krachtige motor. Deze motor levert 400 watt en dat resulteert in 24.000 schuurbewegingen per minuut. Het schuren van een groot oppervlakte is dus een fluitje van een cent met deze schuurmachine.

Maar, deze schuurmachine is ook nog te gebruiken om te polijsten. Hiervoor kan je gemakkelijk de poetsschijf op de schuurmachine bevestigen.

Ook heeft deze professionele schuurmachine een toerentalregeling. Hiermee kan de professional handmatig de gewenste snelheid instellen. Op die manier kan je langdurig en gemakkelijk grote oppervlakten glad schuren, waarbij je weinig kracht hoeft te zetten.

Heb jij wel eens last gehad van je handen tijdens of na de schuurwerkzaamheden? Bij de Bosch GEX 125-150 AVE zal dat sowieso niet aan de orde zijn door de trilling demping. Het werken met deze schuurmachine is echt heel erg prettig.

Bij de aankoop krijg je ook meerdere accessoires meegeleverd, waaronder:

 • 2 keer schuurpapier K120
 • Binnenzeskantsleutel
 • Extra handsleutel
 • Microfilter
 • L-boxx
 • 3 keer slijpschijf

Tot slot willen we graag nog één nadeel benoemen. Bij langdurige belasting kan het toerental van deze machine af gaan nemen. Hierdoor zal je minder gelijkmatig gaan schuren.

Het toerental kan afnemen bij langdurig gebruik.
Conclusie:
Deze excentrische schuurmachine is uitermate geschikt voor de professional die zwaar schuurwerk moet verrichten. De motor is krachtig, het toerental is handmatig in te stellen en de trilling demping werkt perfect. Helaas kan wel het toerental afnemen bij langdurig gebruik.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Krachtig
 • Weinig trillingen
 • Ook te gebruiken om te polijsten
Nadelen
 • Toerental kan afnemen bij langdurig gebruik

Het merk Bosch

Duitse producten staan veelal bekend om de hoge kwaliteit, de betrouwbaarheid en een lange levensduur. Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat Bosch van oorsprong een Duits bedrijf is. Al in 1886 werd Bosch in Stuttgart opgericht door de heer Robert Bosch. Bosch logo

In de afgelopen eeuw is Bosch uitgegroeid tot één van de grootste leverancier van elektrische gereedschappen. Bosch levert niet alleen schuurmachines. Nee, voor zowel doe-het-zelvers als voor professionals heeft Bosch een oneindig assortiment van elektrische gereedschappen.

Als je voor een schuurmachine van Bosch kiest, weet je in ieder geval zeker dat je goed zit. Bovenstaande schuurmachines zijn de meest populaire schuurmachine van Bosch. Vergelijk de producten goed, zodat je tot de juiste keuze kan komen. Dan rest ons alleen nog om jou veel succes te wensen met de klus(sen).

Tresna.nl
Logo