Festool schuurmachine

Voor een doe-het-zelver zijn bepaalde gereedschappen onmisbaar. Een voorbeeld hiervan is een schuurmachine. Als je met hout aan de slag gaat, is een schuurmachine sowieso onmisbaar. Een goede schuurmachine bespaart je een hoop tijd én levert een mooier resultaat op.
Festool is één van de fabrikanten van schuurmachines. Een schuurmachine is echter niet zomaar een schuurmachine. Nee, er zijn vele verschillende soorten schuurmachines. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten schuurmachines:

 • Een vlakschuurmachine; een schuurmachine voor de grotere oppervlakten.
 • Een deltaschuurmachine; een schuurmachine die gemakkelijk in allerlei hoekjes kan komen.
 • Een excentrische schuurmachine; een schuurmachine die gemaakt is voor het stevige schuurwerk.
 • Een bandschuurmachine; een schuurmachine die ook gemaakt is voor het zwaardere werk.
 • Een accuschuurmachine; een schuurmachine die werkt op een accu.
[table id=34 /]

In dit artikel kijken wij naar de meest populaire schuurmachines van het merk Festool. Van alle bovenstaande soorten hebben wij de meest populaire schuurmachines geselecteerd. Jij kan dit artikel gebruiken om de zoektocht naar je nieuwe schuurmachine te vergemakkelijken.

Festool RTS 400 REQ Plus; vlakschuurmachine

Festool RTS 400 REQ vlakschuurmachineMet een vlakschuurmachine is het makkelijk om grotere oppervlakten te schuren. De Festool RTS 400 REQ Plus is de populairste schuurmachine van het merk Festool. En dat is uiteraard niet zonder reden.

Het ontwerp van deze vlakschuurmachine is uitermate ergonomisch. Dat wil zeggen; een gewicht van maar 1,2 kilogram en een perfecte gewichtsverdeling. Het schuren is dus een fluitje van een cent met deze vlakschuurmachine.

De motor in deze vlakschuurmachine levert een vermogen van 250 watt. Dankzij dit vermogen kan je moeiteloos grote oppervlakten glad schuren.
Festool maakt hierbij gebruik van de zogeheten MMC regelelektronica. Dankzij deze nieuwe techniek is het mogelijk om 25% sneller te werken ten opzichte van eerst.

De vlakschuurmachine kan voor vele verschillende toepassingen gebruikt worden. Zo kan je raamvlakken, kozijnen en houten panelen schuren. Je kan deze vlakschuurmachine ook gebruiken voor vlak natuurhout van bijvoorbeeld meubelen.

Ook is het mogelijk om stofvrij te werken, dankzij de mobiele stofzuiger of de Longlife-stofopvangzak. Dat is gezond voor jou én goed voor je omgeving.

Als we naar de nadelen kijken, zien we niet hele duidelijke nadelen. Het enige is dat deze vlakschuurmachine niet geschikt is voor het zwaardere werk.

Niet geschikt voor het zwaardere werk.
Conclusie:
Deze vlakschuurmachine is ideaal voor de doe-het-zelver die gemakkelijk grote oppervlakten wil schuren. Het gebruiksgemak wordt gecreëerd door onder andere het lage gewicht, de fijne motor in combinatie met de MMC regelelektronica en de fijne ergonomische vorm.

► Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl of Geerdink.nl

Voordelen
 • Licht
 • Krachtig
 • Efficiënt
Nadelen
 • Niet geschikt voor het zwaardere werk

Festool DTS 400 REQ Plus; deltaschuurmachine

Het kenmerk van een deltaschuurmachine is dat je hiermee gemakkelijk in allerlei hoekjes en gaatjes kan komen. Met de Festool DTS 400 REQ Plus zit je hoe dan ook goed. Festool DTS 400 REQ Plus

Deze fijne deltaschuurmachine is één van de populairste modellen van Festool. Dat is uiteraard niet zonder reden. Nee, deze deltaschuurmachine heeft bijzonder veel unieke voordelen ten opzichte van de concurrentie.

Het is erg gemakkelijk om met deze machine te werken, zowel onderhands als bovenhands. Dat komt voornamelijk door het geringe gewicht van maar 1,2 kilogram.

Ook is de vorm van deze deltaschuurmachine geoptimaliseerd door Festool. Dat wil zeggen; fijne soft-grip handgrepen, een laag gewicht en een optimale verdeling van het gewicht. Het is dus absoluut niet zwaar om langdurig dit gereedschap te gebruiken.

Wat betreft de motor; dit is een krachtige 250 watt motor die werkt volgens de nieuwe MMC regelelektronica. Deze elektronica zorgt voor de volgende formule; onbelast toerental = werktoerental. Dat betekent dat er nauwelijks verlies is op het geleverde vermogen. Met andere woorden; je kan erg efficiënt werken. Hoe fijn is dat?

Deze deltaschuurmachine wordt door Festool geleverd in combinatie met onder andere een StickFix schuurzool 100 x 150 mm. Dankzij deze schuurzool, in combinatie met de vorm, is het mogelijk om de lastigste hoekjes te schuren.

Ook wordt er een Longlife-stofopvangzak meegeleverd. Dankzij deze stofopvangzak houd je je omgeving schoon gedurende je werkzaamheden. Dat zal hoe dan ook gewaardeerd worden.

Als we naar de nadelen kijken, zien we het relatief hoge prijskaartje. De Festool DTS 400 REQ Plus is duur in vergelijking met deltaschuurmachines van concurrenten.

Het apparaat is aan de dure kant.
Conclusie:
Deze deltaschuurmachine is ideaal voor doe-het-zelvers die ook gemakkelijk de lastige hoekjes wilt schuren. De ergonomische vorm, het lage gewicht en de fijne motor zorgen voor een top machine.

► Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl of Geerdink.nl

Voordelen
 • Licht
 • Efficiënt
 • Stofopvangzak meegeleverd
Nadelen
 • Relatief duur

Festool Rotex RO 90 DX FEQ Plus; excentrische schuurmachine

Festool Rotex RO 90 DX FEQ Plus;

Heb jij wel eens snel en grof schuurwerk te verrichten? Dan kan je niet om een excentrische schuurmachine heen. In het assortiment van Festool vinden we de Rotex RO 90 DX FEQ Plus terug; een uitermate geschikte excentrische schuurmachine.

Het allereerste wat bij deze schuurmachine opvalt, is de veelzijdigheid. Je kan de schuurmachine voor grof schuren gebruiken, maar ook voor fijn schuren en voor polijsten.
Dat is echter nog niet alles. Je kan de schuurmachine ook omtoveren tot een deltaschuurmachine. Dat gaat met behulp van de driehoekschijf die je gemakkelijk kan verwisselen.

De RO 90 DX FEQ Plus is dusdanig vormgegeven dat de machine erg fijn vast houdt. Je kan langdurig met deze machine werken, onder andere dankzij het lage gewicht. De machine weegt maar 1,5 kilogram.

Het vermogen van de motor is maar liefst 400 watt. Dat betekent dat je een erg krachtige motor tot je beschikking hebt. Het is daardoor mogelijk om grof te schuren. Dankzij de kracht van deze machine gaat het grove schuren ook nog eens snel. Dat is een win-win situatie.

Bij aankoop van deze excentrische schuurmachine krijg je ook nog enkele accessoires bijgeleverd. Te weten:

 • Fast Fix steunschijf 90mm
 • Stick Fix schuurzool V93
 • Festool Protector
 • In Systainer SYS 2 T-Loc

Helaas heeft deze excentrische schuurmachine wel één belangrijk nadeel. Bij aankoop krijg je namelijk geen stofopvangzak of iets dergelijks meegeleverd. Nee, je zou er handmatig een stofzuiger van Festool op aan moeten sluiten.

Geen stofopvangzak meegeleverd bij aankoop van deze excentrische schuurmachine.
Conclusie:
Deze excentrische schuurmachine is uitermate geschikt voor doe-het-zelvers die grof schuurwerk moeten verrichten. Daarnaast is dit simpelweg een veelzijdige schuurmachine, waarbij ook polijsten tot de mogelijkheden behoort. De motor is bovendien erg krachtig.

► Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl of Geerdink.nl

Voordelen
 • Krachtig
 • Veelzijdig
 • Ligt fijn in de hand
Nadelen
 • Geen stofopvangzak meegeleverd

Festool BS 105 E-set; bandschuurmachine

Het kenmerk van een bandschuurmachine is dat je gemakkelijk het zwaardere schuurwerk kan verrichten. Als we naar het assortiment van Festool kijken, zien we één populaire bandschuurmachine terugkomen; de Festool BS 105 E-set.

Festool BS 105 E-set;

Als we naar deze bandschuurmachine kijken, zien we direct een paar opvallende features. Allereerst valt de werking van deze machine op. De machine schuurt in één richting, waardoor er geen schuurkringen in het hout kunnen ontstaan. Je hoeft dus achteraf het hout niet meer verder te behandelen.

Daarnaast heeft deze bandschuurmachine een breedte van maar liefst 105mm; hierdoor kan je gemakkelijk grote(re) oppervlakten feilloos schuren.

De motor levert een vermogen van maar liefst 1200 watt. Hierdoor is een zware schuurklus een fluitje van een cent.
Als we naar de plaatsing van de motor kijken, zien we nog iets opvallends. De motor is in de lengte geplaatst, waardoor de machine een gebalanceerd zwaartepunt heeft. De machine is dus erg makkelijk in gebruik; je hoeft niet al te veel kracht te gebruiken.

Een fijn voordeel is ook dat deze bandschuurmachine inclusief stofafzuiging geleverd. Sterker nog; de BS 105 heeft de beschikking over een geïntegreerde stofafzuiging.

Verder worden ook nog de volgende accessoires meegeleverd: Schuurband P100, stationaire voorziening, vlakschuurraam, afzuigadapter, stofzak en IN Systainer SYS Maxi.

Als nadeel willen we het prijskaartje benoemen. Deze machine is relatief duur, waardoor het niet voor elke doe-het-zelver geschikt zal zijn.

Aan de dure kant.
Conclusie:
Deze bandschuurmachine is optimaal geschikt voor doe-het-zelvers die grote en zware schuurklussen moeten verrichten. De motor is erg krachtig, efficiënt en makkelijk bedienbaar. Bovendien valt de breedte, 105mm maar liefst, erg positief op.

► Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl of Geerdink.nl

Voordelen
 • Breed schuurvlak
 • Krachtig
 • Inclusief stofafzuiging
Nadelen
 • Aan de dure kant

Festool DTSC 400 LI 3,1 plus; accuschuurmachine

Sommige doe-het-zelvers zijn bewust op zoek naar een schuurmachine die op een accu werkt. In het assortiment van Festool valt dan de DTSC 400 LI 3,1 plus accuschuurmachine direct op. Festool DTSC 400 LI 3,1 plus

Het belangrijkste kenmerk van een dergelijke schuurmachine is de grote bewegingsvrijheid. Je hebt tenslotte niet te maken met een snoer.

Bovendien is deze accuschuurmachine erg compact vormgegeven. Dat is ook te terug te zien in het geringe gewicht; maar 1,4 kilogram.

De meegeleverde accu’s hebben een capaciteit van 3,1 Ah. Dat betekent dat je lange tijd gebruik kan maken van deze accu’s. Hoe lang dat exact is, hangt af van verschillende factoren. Het opladen kan in korte tijd gebeuren dankzij de meegeleverde snel lader TCL 6.

Deze accuschuurmachine wordt geleverd inclusief een Longlife-stofopvangzak. Je bent daardoor verzekerd van een schone werkruimte en je hoeft je geen zorgen te maken over al het puin. Hoe makkelijk en fijn is dat?

De motor is bovendien erg sterk, ondanks dat deze op een accu werkt. Dat komt deels door de koolborstelloze EC-TEC techniek. Deze zorgt ervoor dat het toerental tussen de 6.000 en 10.000 toeren per minuut ligt.

Qua accessoires worden de volgende attributen standaard meegeleverd:

 • StickFix schuurzool, 100 x 150 mm
 • 2 keer Accupack BP 18 Li 3,1 Ergo
 • Sneloplaadapparaat TCL 6
 • Festool PROTECTOR
 • Longlife-stofopvangzak
 • Systainer SYS 2 T-LOC

Als nadeel willen we graag het prijskaartje aanstippen. De machine is, in vergelijking met de concurrentie, aan de dure kant.

Aan de dure kant.
Conclusie:
Deze accuschuurmachine is uitermate geschikt voor de doe-het-zelver die graag een schuurmachine op accu heeft. Het apparaat weegt maar 1,4 kilogram en is daardoor erg fijn te bedienen. Ook worden er veel accessoires meegeleverd.

► Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl of Geerdink.nl

Voordelen
 • Veel accessoires
 • Licht van gewicht
 • Sterke accu’s
Nadelen
 • Aan de dure kant

Het merk FestoolFestool

Wij hebben dit hele artikel aan één fabrikant gewijd; Festool. Dat hebben we uiteraard niet zonder reden gedaan. Nee, Festool is één van de pioniers op de markt van schuurmachines. Bovenstaand artikel geeft ook duidelijk aan dat het assortiment van Festool erg omvangrijk is. Je hebt de keus uit een excentrische schuurmachine, een deltaschuurmachine, een accuschuurmachine, een bandschuurmachine en een vlakschuurmachine. Dankzij de gereedschappen van Festool heb je voor elke klus wel de juiste schuurmachine(s).

Net zoals vele concurrenten heeft Festool ook zijn oorsprong in Duitsland. Tot op heden is Festool een gigantische onderneming geworden met ruim 700 werknemers. Het bedrijf bestaat al sinds 1925.

Leverancier

Festool is niet alleen leverancier van allerlei verschillende schuurmachines. Nee, ook voor allerlei elektrische gereedschappen zoals zaagmachines, boormachines, cirkelzagen en bovenfrezen heeft Festool een geschikt apparaat. We kunnen derhalve absoluut stellen dat Festool een gigantisch ruim aanbod heeft. Ook jij kan daar van profiteren.

Met bovenstaand artikel hebben we jou wegwijs gemaakt in de wondere wereld van de schuurmachines van het merk Festool. Dankzij bovenstaande informatie kan jij tot de juiste keuze komen met betrekking tot de aankoop van een schuurmachine. We wensen jou alvast erg veel succes met je (schuur)klus.

Tresna.nl
Logo