Boren in beton (tips!)

Als doe-het-zelver vormen de meeste klussen een uitdaging voor je. Het is belangrijk om het juiste gereedschap te hebben en enigszins kennis te hebben. Maar, dan kunnen de klusjes alsnog als een uitdaging aanvoelen. Hoe dat komt? Voornamelijk vanwege het feit dat je de klusjes niet dagelijks uitvoert. Hoe vaak boor jij bijvoorbeeld een gat in beton? Dat zal niet op dagelijkse basis Boorhamervoorkomen, indien je geen professional bent.

Mede daardoor is het ontzettend belangrijk om je vooraf goed in te lezen. In dit artikel nemen wij je mee in de wondere wereld van het boren in beton. We geven onder andere antwoord op de volgende vragen:

  • Waar moet je op letten?
  • Welk gereedschap moet je hebben?

Tot slot geven we nog enkele handige tips met betrekking tot het boren in beton. Dankzij deze tips wordt het voor jou een fluitje van een cent.

Welk gereedschap moet je gebruiken?

Beton is één van de hardste materialen. Dat betekent dat je niet met een simpel boortje door beton heen kan boren. Het is derhalve van belang om een krachtige boorhamer aan te schaffen. Een boorhamer kan veel kracht leveren dankzij een pulserende werking. Door deze pulserende werking is het mogelijk om een gat in hard materiaal, zoals beton, te boren.

Een boorhamer heeft overigens geen functies die je nog handmatig in kan stellen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om het toerental, het koppel of de versnelling in te stellen. Nee, de pulserende werking van een boorhamer zorgt voor meer dan voldoende kracht.

Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.

Steenboor

Steenboor

Steenboor

Je hebt kunnen lezen dat je altijd een boorhamer moet gebruiken. Het is daarbij wel belangrijk dat je een steenboor op de boorhamer monteert. Een steenboor heeft een erg harde punt. Die hardheid is gecreëerd door gebruik te maken van wolfraamcarbide. Door deze harde punt is het makkelijker om een gat in beton te boren.

Door de hardheid van deze punt is het ook niet nodig om erg veel kracht te zetten. Je kan de boorhamer soepel de muur in laten gaan. De kracht wordt voornamelijk gecreëerd door de pulserende werking van de boorhamer. Niet zo zeer door lichamelijke kracht van jou zelf.

Bekijk steenboren op gereedschapcentrum.nl

Waar moet je verder op letten?

Als je een gat in een betonnen muur wilt boren, zal dit gat een bepaalde functie hebben. Je kan echter niet zomaar een gat gebruiken. Nee, in een dergelijk gat zou je een plug moeten plaatsen. In die plug kan vervolgens weer een passende schroef geplaatst.

Dieptestop

Dieptestop

Het is daardoor van belang dat je niet té diep boort. Dat wil zeggen; het gat moet niet te diep worden, anders kan de plug niet op de juiste manier in het gat geplaatst worden. Hoe zorg je daarvoor? Door gebruik te maken van een dieptestop. 

Een dieptestop is niks meer dan een stang die je vooraan op de boorhamer kan bevestigen. Deze stang zorgt ervoor dat het gat niet te diep wordt. Je kan met behulp van de diepte van de plug gewoon de dieptestop op de juiste lengte instellen.

Let op: gebruik dus een boor die dezelfde diameter als de plug heeft. Stem dit vooraf goed op elkaar af, anders ga je tegen problemen aan lopen.

Ook is het van belang om goed op eventuele leidingen te letten. Het is logischerwijs niet handig om in een leiding te boren. Je kan het beste een leidingzoeker gebruiken. Een leidingzoeker spoort ijzer materiaal op; op die manier kan je bepalen waar eventuele leidingen lopen.

Boren in tegels

Voordat je in een betonnen muur kan boren, is het soms noodzakelijk om ook door tegels heen te boren. Tegels hebben een specifieke eigenschap en dat is dat ze nog wel eens kunnen barsten. Dat komt puur door de bovenste laag die op tegels zitten; deze glazuurlaag is erg gevoelig.

Boren in tegels

Als je in een tegel gaat boren met een boorhamer, zal je al gauw merken dat de boor gaat ‘lopen’. Dat betekent dat de boor niet op één vaste plek blijft, maar gaat zoeken. Door dit ‘lopen’ is het mogelijk dat je de tegels beschadigt. Het kan zelfs zo erg zijn dat een gehele tegel in duizenden stukjes breken.

Gelukkig hebben wij ook een handige oplossing voor jou om dergelijke problemen te voorkomen. Heb je de plaats bepaald waar je een gat in een tegel wil boren? Plak rondom die plek dan schilders tape. Deze tape zorgt ervoor dat de boor op de juiste plek in de muur komt en niet gaat ‘lopen’. Op die manier kan je veilig in een tegel boren, zonder dat je gevaar loopt voor het beschadigen van de tegel.

Handige tips

Ben je voornemens om een gat in een betonnen muur te gaan boren? Lees dan bovenstaand artikel grondig door en bereid je goed voor. We hebben de handigste tips nog even op een rijtje voor je gezet:

  • Gebruik te allen tijde een boorhamer;
  • Gebruik hierbij altijd een steenboor;
  • Zet niet te veel kracht. De boorhamer doet het werk voor je;
  • Gebruik te allen tijde een dieptestop;
  • Gebruik te allen tijde een leidingzoeker;
  • Gebruik te allen tijde een stofzuiger om het stof etc. op te vangen.

Ook willen we je adviseren om onderstaande video van onze partner Bosch te bekijken. In deze video wordt bovenstaand verhaal kort samengevat:

Als je bovenstaande tips correct volgt, zal je merken dat het boren in beton helemaal niet zo lastig is. Een goede voorbereiding is echter wél noodzakelijk. Veel succes met de klus.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo