Klopboormachine of boorhamer

Tijdens het klussen heb je in veel situaties een stuk gereedschap nodig waarmee je gaten kan boren. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van een plank, het ophangen van een schilderij of het vastmaken van een lamp aan het plafond. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om één of meerdere gaten te boren, zodat het object stevig bevestigd kan worden. Maar, hoe ga je een dergelijk gat boren?

Voor het boren van een gat heb je meerdere mogelijkheden. In dit artikel richten wij ons op twee specifieke vormen; de boorhamer en de klopboormachine. Wij behandelen beide gereedschappen en kijken vervolgens per materiaal welk gereedschap de beste keus is.

Wat is een boorhamer?

Boorhamer

Een boorhamer is een boormachine waarmee je door harde materialen heen kan boren. Dat is mogelijk door de zogeheten hamerfunctie. Deze hamerfunctie werkt als volgt; er wordt een tik op de kop van de boorhamer gegeven, waardoor er een pulserende beweging tot stand komt. Deze pulserende beweging zorgt ervoor dat er veel kracht overgebracht kan worden. 

Bij gebruik van een boorhamer zal je dan ook merken dat je weinig kracht hoeft te geven. Dat valt met name op als je het vergelijkt met een klopboormachine. Maar, daarover lees je hieronder meer.

► Bekijk onze pagina's over boorhamers

Wat is een klopboormachine?

Een klopboormachine is vergelijkbaar met een boorhamer, maar de functie is anders. Een klopboormachine heeft namelijk een klopfunctie en geen hamerfunctie, zoals een boorhamer.

Klopboormachine

De klopfunctie werkt als volgt; bij het boren met een klopboormachine maakt de boor een draaiende én een kloppende beweging. Door deze kloppende beweging is het mogelijk om door sterk materiaal heen te boren. De kracht die hiermee gecreëerd wordt, is echter minder dat de kracht die de hamerfunctie creëert.

Maar, een klopboormachine heeft in de meeste gevallen wel 2 versnellingen én een handmatig in te stellen toerental. Dat toerental is ook van groot belang.

► Bekijk onze pagina's over klopboormachines

Materialen

Als je aan het klussen bent, komt het veelvuldig voor dat je even een gat dient te boren. We gaven in de inleiding al enkele voorbeelden hiervan, maar uiteraard zijn er nog véél meer voorbeelden denkbaar.

Feit is echter dat je door allerlei soorten materialen heen moet boren. Wat te denken van hout, metaal, gips, steen, tegels en beton? Al deze materialen hebben hun eigen kenmerken. Logischerwijs is beton een stuk dikker en sterker dan hout. Daardoor heb je meer kracht nodig om door beton heen te boren dan door hout.

Hieronder kijken wij per soort materiaal welke soort boormachine het beste is.

Boren in hout

Hout is over het algemeen een relatief zacht materiaal. Dat betekent dat je niet al te veel kracht nodig hebt om een gat in bijvoorbeeld een houten plank te boren. Maar, hout heeft een specifieke eigenschap. Als je té veel kracht op hout zet, kan het hout gaan bladeren of splinteren. Dat is uiteraard niet wenselijk.

Boren in hout

Wij raden je daarom aan om een klopboormachine te gebruiken bij het boren in hout. Een klopboormachine heeft namelijk in de meeste gevallen 2 versnellingen en een handmatig in te stellen toerental. Je kan de klopboormachine dus specifiek instellen voor het boren in hout.

Hierdoor krijg je gemakkelijk het gewenste gat, zonder dat je het risico loopt om het hout te beschadigen. Als je een boorhamer gebruikt, is de kans op beschadiging van het hout een stuk groter.

Conclusie: voor het boren in hout kan je beter een klopboormachine gebruiken.

Boren in kunststof

Bij het boren in kunststof kan je ook voor het dilemma staan; klopboormachine of boorhamer? Dat komt doordat kunststof ook niet een dusdanig hard materiaal is. Voor het boren van een gat is er dus weinig kracht nodig. Maar, ook bij kunststof loop je kans op beschadiging van het materiaal. Boren in kunststof

Ook bij kunststof raden wij je dus aan om een klopboormachine te gebruiken. Let wel op; gebruik een klopboormachine waarbij je het toerental handmatig in kan stellen. Op die manier kan je op de optimale manier een gat in kunststof boren.

Als je een boorhamer gebruikt, heb je te maken met een vast toerental. Dat is minder geschikt voor het boren van een gaten in kunststof.

Conclusie: voor het boren in kunststof kan je beter een klopboormachine gebruiken.

Boren in een muur

Een muur kan uit verschillende materialen bestaan. Je kan bijvoorbeeld een muur hebben van een harde steensoort, maar je kan ook een gasbeton muur hebben. Dat is één van de zachtste materialen.

Boren in muur

Bij het boren in een muur is het soort materiaal dan ook erg afhankelijk om te bepalen welk gereedschap het beste is.

  • Bij een zacht materiaal van de muur kies je voor een klopboormachine.
  • Bij een hard materiaal van de muur, bijvoorbeeld beton, kies je voor de boorhamer.

Maar, betreft het een stenen muur? Kies dan voor een boorhamer.

Conclusie: voor het boren in een muur is het exacte soort materiaal afhankelijk.

Boren in beton

Beton heeft als kenmerk dat het een erg hard materiaal is. Dat komt door de samenstelling; cement, zand, grind en water vormen de basis van beton. Het gevolg hiervan is dat beton een zeer lange levensduur heeft; mede daarom is het erg populair in nieuwbouwwijken.

Boren in beton

Als je in beton gaat boren, moet je hoe dan ook de boorhamer gebruiken. Met een boorhamer kan je meer kracht zetten en dat is absoluut noodzakelijk bij een betonnen muur. De hoeveelheid kracht wordt bij een boorhamer verkregen door de roterende en kloppende functie. Door deze combinatie kan je veel kracht verkrijgen.

Conclusie: voor het boren in beton kies je altijd voor de boorhamer.

► Bekijk onze tips voor boren in beton

Boren in gewapend beton

Bij het boren in gewapend beton geldt eigenlijk hetzelfde als bij het boren in normaal beton. Gewapend beton is namelijk een nóg harder materiaal dan normaal beton. Het is hoe dan ook noodzakelijk om hiervoor een boorhamer te gebruiken.

Met een klopboormachine heb je in gewapend beton niks te zoeken. Gebruik dus een boorhamer.

Conclusie: voor het boren in gewapend beton kies je altijd voor de boorhamer.

Boren in metaal

Het laatste soort materiaal dat we willen bespreken, is metaal. Bij metaal heb je niet zo zeer veel kracht nodig. Het is belangrijk om een laag toerentaal te hebben. Metaal dient namelijk met een lage snelheid geboord te worden.

Boren in metaal

Bij een klopboormachine kan je het toerental handmatig instellen en bij een boorhamer niet. Logischerwijs kan je daardoor beter een klopboormachine gebruiken en geen boorhamer.

Conclusie: voor het boren in metaal kan je beter een klopboormachine gebruiken.

Samenvattend

Onderstaande tabel vat bovenstaand verhaal kort samen. Hiermee kan je tot de juiste keuze komen gedurende het klussen. Veel succes met je klus.

[table id=23 /]

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo