Verschillende soorten boormachines

Het boren van een gat klinkt simpel, maar in de praktijk blijkt dit vaak lastiger dan gedacht. Dat heeft niet zo zeer betrekking op het boren zelf, maar op de keuze: welke boormachine ga ik gebruiken? 

Gat boren

Anno 2018 zijn er vele soorten boormachines op de markt. Elke boormachine heeft zijn eigen kenmerken en bijbehorende voor- en nadelen. Tevens heeft elke klusser zijn/haar eigen voorkeuren; werk jij bijvoorbeeld liever met gereedschap op netstroom of met gereedschap op accu?

[table id=42 /]

In dit artikel behandelen wij de verschillende soorten boormachines. We maken hierbij onderscheid in de volgende soorten:

  • Klopboormachine
  • Boorhamer
  • Kolomboor
  • Boormachine op accu

Klopboormachine

Een klopboormachine is een boormachine die je in veel gevallen kan gebruiken. Zo kan je een klopboormachine gebruiken voor het boren in hout, gips, metaal, steen en licht beton.

Klopboormachine

Bij de aankoop van een klopboormachine is het van belang om te kijken naar de maximaal diameter die geboord kan worden. Een lichte klopboormachine kan een diameter van 22 millimeter behalen. Een zwaardere (lees: sterkere) klopboormachine kan een diameter van 30 millimeter behalen. Het is aan jou om te bepalen wat je gewenste maximale diameter is.

Een klopboormachine is overigens in vele varianten te verkrijgen. Je kan bijvoorbeeld een klopboormachine op netstroom aanschaffen, maar je kan ook kiezen voor een klopboormachine op accu.

Qua features willen we graag nog even het aantal versnellingen aanstippen. De meeste klopboormachines hebben namelijk meerdere versnellingen. In de meeste gevallen zijn dit twee versnellingen. Op die manier kan je het toerental aanpassen op je werkzaamheden. Het doel hiervan is om sneller en secuurder te werken.

Dankzij deze twee versnellingen is het ook mogelijk om de boormachine te gebruiken om te schroeven:

  • Versnelling 1: een lager toerental en een hoger koppel. Hierdoor kan je gemakkelijk en snel schroeven.
  • Versnelling 2: een hoger toerental en een lager koppel. Hierdoor kan je snel en met veel kracht gaten boren in zachter materiaal.

Tip: gebruik een klopboormachine nooit om in (hard) beton te boren. Een klopboormachine kan simpelweg te weinig kracht leveren om in beton te boren. Een klopboormachine is derhalve uitermate geschikt om gaten te boren in zachtere materialen, zoals hout, gips en metaal.

BoorhamerBoorhamer

In de volksmond worden de klopboormachine en de boorhamer vaak met elkaar vergeleken. Dat is niet zonder reden, aangezien beide boormachines veel op elkaar lijken.

Het belangrijkste kenmerk van een boorhamer is dat je door hard materiaal heen kan boren. Wil je een gat in beton boren? Gebruik een boorhamer. Wil je een gat in gewapend beton boren? Gebruik een boorhamer.
De kracht bij een boorhamer wordt verkregen door een pulserende werking. Deze pulserende werking zorgt ervoor dat de machine veel kracht over kan brengen. Dat is ook noodzakelijk, aangezien je bij een boorhamer niet handmatig het toerental in kan stellen. Een boorhamer kan je maar op één stand gebruiken.

Gaat jouw voorkeur uit naar een boormachine op netstroom? Of een boormachine die werkt op een accu? Bij een boorhamer maakt dit niet heel veel uit; je kan tegenwoordig beide varianten aanschaffen. Feit is wel dat een boormachine op netstroom op de lange termijn meer vermogen/kracht kan leveren.

Ook bij de boorhamer valt er onderscheid te maken in de diameter van de gaten. Een lichte boorhamer kan een gat met een diameter van 22 millimeter boren. Als je een sterkere boorhamer hebt, kan je een diameter van 30 millimeter boren.

Tip: gebruik bij een boorhamer een dieptestop. Bij het boren van een gat in beton, is het uiteraard niet wenselijk dat het gat te diep wordt. In dat geval zal de plug niet passen en kan er ook geen schroef in de plug geplaatst worden. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om een dieptestop te gebruiken.
Een dieptestop is een stang die je vooraan op de boorhamer kan bevestigen. Dankzij deze dieptestop kan je de diepte van het gat perfect instellen.

Kolomboor

Een kolomboormachine is een beetje de vreemde eend in de bijt. Deze boormachine is absoluut niet te vergelijken met bovenstaande besproken varianten. Nee, een kolomboormachine is een uniek soort gereedschap.Kolomboormachine

Allereerst is een kolomboormachine niet handmatig te verplaatsen. Nee, de machine staat vast op een onderstel of op een werkbank. Je kan een dergelijke machine vastzetten met behulp van een voetplaat.

Vervolgens kan je tussen de voetplaat en de boor een stuk materiaal neerleggen. Door de boor naar beneden te halen, kan je gemakkelijk een gat in het materiaal boren. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat het absoluut onmogelijk is om een scheef gat te boren.

Als voordelen van een kolomboormachine worden dan ook vaak de stabiliteit en nauwkeurigheid aangestipt. Je boort hoe dan ook 100% rechte gaten met behulp van een kolomboormachine. Dat is uiteraard wenselijk.

Een kolomboormachine heeft logischerwijs ook nadelen. Allereerst kan je de machine niet verplaatsen. Het is daardoor niet mogelijk om bijvoorbeeld een gat in de muur te boren. Een kolomboormachine kan je alleen gebruiken als je het materiaal naar de machine toe kan brengen. Denk hierbij aan een houten plaat of een tegel.

De laatste jaren zijn de kolomboormachines steeds innovatiever geworden. Zo kan je ook een boormachine bestellen met een kantelbare tafel; hierdoor kan je ook schuin boren. Ook zijn er machines met een ingebouwde ledverlichting en een laserlicht om het boorpunt exact aan te wijzen.

Tip: bij aankoop van een kolomboormachine is het van belang om de afmetingen van de verstelbare tafel in te schatten. Ga je grote stukken materialen gebruiken? Zorg er dan voor dat je een verstelbare tafel met grote afmetingen hebt. Op die manier maak je het voor jezelf alleen maar gemakkelijker.

Accuboormachine

In dit artikel heb je al meerdere keren kunnen lezen dat je een boormachine op netstroom of op accu kan kopen. Een boormachine die werkt op een accu is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Accuboormachine

Het belangrijkste voordeel van een accuboormachine is het feit dat je veel bewegingsvrijheid hebt. Je hoeft geen rekening te houden met een snoer. Je kan de machine bovendien overal gebruiken; je bent niet afhankelijk van een stopcontact of verlengsnoer. Het is derhalve erg gemakkelijk om een accuboormachine te gebruiken.

Voor een doe-het-zelver is een accuboormachine ook ideaal, aangezien de batterijen gemakkelijk opgeladen kunnen worden. De fabrikanten, zoals Bosch en Makita, leveren snelladers. Met dergelijke snelladers is het mogelijk om binnen 60 of 90 minuten de accu volledig op te laden.

Helaas is het niet alleen maar koek en ei met accuboormachines. Als je écht zwaar boorwerk moet verrichten, kan een dergelijke boormachine te weinig vermogen leveren. Het vermogen moet tenslotte uit de accu’s verkregen worden en dat werkt niet altijd feilloos. Als je écht zwaar boorwerk moet verrichten, is een accuboormachine dan ook niet altijd aan te raden.

Bij de aankoop van een accuboormachine is het belangrijk om na te gaan of je handmatig de versnelling in kan stellen. Veel accuboormachines hebben namelijk twee versnellingen:

  • Versnelling 1: een lager toerental en een hoger koppel. Hierdoor kan je gemakkelijk en snel schroeven.
  • Versnelling 2: een hoger toerental en een lager koppel. Hierdoor kan je snel en met veel kracht gaten boren in zachter materiaal.

Een accuboormachine kan dus ook veelzijdig ingezet worden.

Klopboormachine of boorhamer?

Uit ervaring weten we dat veel doe-het-zelvers twijfelen tussen een klopboormachine en een boorhamer. Wij hebben hier reeds een uitgebreid blog over geschreven. Hierin behandelen we de de vraag klopboormachine of boorhamer?

Om dit blog netjes af te sluiten, hebben wij onderstaande tabel opgesteld. Met behulp van onderstaande tabel zie je in één oogopslag of je een klopboormachine of een boorhamer nodig hebt. Veel succes met de klus.

[table id=22 /]

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo