Tuinonderhoud

Tuinieren; je houdt ervan of je vindt het verschrikkelijk. Voor sommige mensen is het een heerlijk moment van ontspanning, terwijl het voor andere juist als een kwelling aanvoelt. Feit is dat je jouw tuin moet onderhouden, indien je over een fraaie en nette tuin wenst te beschikken.

Tuinonderhoud kan onderverdeeld worden in allerlei verschillende bezigheden. Het verwijderen van onkruid, het snoeien van heggen en het bijknippen van tulpen; stuk voor stuk behoort dit tot de noemer tuinonderhoud. Dat geldt ook voor het reinigen van het terras, het reinigen van tuinmeubelen en voor het onderhouden van het gazon.

Tuin onderhoud

In dit artikel zetten we graag alle relevante informatie omtrent tuinonderhoud op een rijtje. We bespreken de verschillende bezigheden, het materiaal dat je hiervoor nodig hebt, in welke periode van het jaar je welk tuinonderhoud uit moet voeren en waar je zoal rekening mee moet houden. Ook bespreken we de mogelijkheid om het tuinonderhoud aan een professional uit te besteden.

Tuinonderhoud laten doen

Stel jij het tuinonderhoud telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om het tuinonderhoud te laten doen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman het tuinonderhoud komt doen.

Gazon onderhoud

Heb je een prachtige grasmat in jouw tuin liggen? Dan is het absoluut verstandig c.q. noodzakelijk om het gazon op de juiste manier te onderhouden. Dit betekent dat je het gazon regelmatig moet maaien, de kantjes bij moet knippen, het gazon moet verticuteren en het gazon moet bemesten.

Gras maaien maaihoogte

In ons artikel ‘Gras maaien’ hebben we uitgebreid besproken over hoe je het beste jouw gazon kunt maaien. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor het verticuteren van het gazon? Daarvoor schreven we een artikel ‘Verticuteren’. Door je gazon op de juiste manier te onderhouden, geniet je van jarenlang een prachtige groene grasmat!

Meer informatie over gazon onderhoud is in onderstaande video te vinden:

Snoeien

Bij het inrichten van je tuin heb je wellicht gekozen voor verschillende soorten begroeiing. Een gazon, verschillende struiken, verschillende plantjes en wellicht zelfs een boom. Als je struiken, heggen of grote planten in je tuin hebt staan, is het van belang om deze regelmatig te snoeien. Daarbij is het vóóral van belang dat je dit op de juiste momenten in het kalenderjaar doet.

Waarom je heggen, struiken en planten moet snoeien? Door deze begroeiingen te snoeien, stimuleer je de aangroei van nieuwe takken in een struik of knoppen in een plant. Door de heggen, struiken en planten te snoeien, zorg je dus voor een prachtige continue bloei.

Om van het optimale resultaat te kunnen genieten, is het van belang dat je tijdens de juiste periodes met het snoeien aan de slag gaat. Het advies is om sowieso nooit bepaalde struiken/heggen/planten in de wintermaanden te snoeien. Het snoeien dient voornamelijk plaats te vinden in het voorjaar, in de zomer en deels in het najaar.

Wat is snoeien

Voor een volledig overzicht verwijzen wij je graag naar onderstaand lijstje. In dit lijstje hebben wij per soort plant, struik en heg aangegeven wanneer je deze het beste kunt gaan snoeien:

 • Fruitbomen: van maart tot en met juni & augustus tot en met november
 • Klimplanten: van mei tot en met oktober
 • Sierstruiken: van juni tot en met december
 • Bessenstruiken: van april tot en met oktober
 • Druivenstruiken: van april tot en met oktober
 • Heggen: april & van september tot en met februari
 • Rozen: mei, juni, september, oktober, december, januari en februari
 • Kuipplanten: mei tot en met september & november tot en met februari

Wil je graag meer informatie over het snoeien van bepaalde struiken? Wij hebben meerdere uitgebreide artikelen geschreven over het snoeien van bepaalde struiken/heggen/planten. In onderstaande lijst kan je deze artikelen vinden:

Voor meer informatie kan je ook onze algemene pagina ‘snoeien’ raadplegen. Daar vind je ook meer informatie over bijvoorbeeld het gereedschap dat je nodig hebt en de voorbereidingen die je moet treffen. Ook is het leuk en raadzaam om naar onderstaande video te kijken, waarin het een en ander verteld wordt over het snoeien van planten en struiken:

Tuinonderhoud laten doen

Stel jij het tuinonderhoud telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om het tuinonderhoud te laten doen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman het tuinonderhoud komt doen.

Overig tuinonderhoud

Tuinonderhoud heeft uiteraard niet alleen betrekking op het onderhouden van het gazon en het snoeien van struiken, planten en heggen. Nee, er zijn nog véél meer bezigheden die onder de noemer tuinonderhoud vallen. De meest voorkomende bezigheden waar je in jouw tuin mee bezig kunt zijn, bespreken we hieronder in het kort.

Terras reinigen

Zit je graag aan jouw eettafel te dineren of een kopje koffie te drinken? Of lig je graag hele dagen languit op jouw loungeset? Deze genietmomenten worden nóg leuker als je op een heerlijk schoon en gereinigd terras ligt. Voor het reinigen van een terras kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een hogedrukreiniger in combinatie met een speciale terrasreiniger.

Als voorbereiding kan je het beste ons artikel ‘Groene aanslag verwijderen’. Groene aanslag is namelijk meestal datgene dat je op jouw terras ziet. Deze groene aanslag, ook wel mos genoemd, ontstaat op plekken waar veel vocht zich bevindt. Aangezien het in Nederland meer dan regelmatig regent, zijn de stenen van jouw terras regelmatig nat. Juist op dat moment ontstaat de groene aanslag.

Om een terras te kunnen reinigen, heb je absoluut een goede hogedrukreiniger nodig. In ons artikel ‘Beste hogedrukreiniger’ kan je direct de verschillende apparaten zien die als beste uit de test zijn gekomen. Met die apparaten is het relatief makkelijk om jouw terras perfect te reinigen.

Tuinmeubelen schoonmaken

Het is heerlijk om te leven in Nederland, maar helaas hebben we wel met natte en koude wintermaanden te maken. In deze wintermaanden is het van belang dat je tuinmeubelen goed beschermd zijn. Om deze tuinmeubelen goed te beschermen, is een schoonmaak in het najaar aan te raden. Vervolgens kan je een afdekhoes over de meubelen doen, zodat deze niet al té vies worden tijdens de natte wintermaanden.

Als je in het voorjaar vervolgens weer je tuin gereed wilt maken, kan je de tuinmeubelen nogmaals schoonmaken. Hoe je jouw tuinmeubelen het beste schoon kunt maken? Dat lees je in ons artikel ‘Groene aanslag verwijderen’. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden voor het schoonmaken c.q. reinigen van de tuinmeubelen.

Wil je jouw schutting een schoonmaakbeurt geven? Ook dan kan je het hierboven genoemde artikel doornemen. Voor het reinigen van een schutting kan je namelijk in de meeste situaties dezelfde stappen doorlopen als bij het reinigen van tuinmeubelen.

Verwijderen van onkruid

In alle tuinen is er sprake van de groei van onkruid. Door dit onkruid op de juiste manier te verwijderen, kan je de invloed hiervan zoveel mogelijk beperken. Voor het verwijderen van onkruid heb je verschillende mogelijkheden:

 • Je kunt met een onkruidverdelger aan de slag gaan. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing en verdeel de verdelger over het onkruid.
 • Leg worteldoek onder je terras/vlonder; worteldoek voorkomt dat de onkruid door bijvoorbeeld je tegels of houten vlonderplanken heen kan groeien
 • Verwijder het onkruid met handige gereedschappen, zoals een onkruidborstel of een onkruidverwijderaar
 • Brand onkruid weg
 • Giet kokend water over het onkruid heen. Door de hitte hiervan gaat het onkruid dood en kan je het gemakkelijk verwijderen
Onkruid verwijderen

Wil je meer informatie over het verwijderen van onkruid? Daarvoor is onderstaande video absoluut aan te raden:

Tuinonderhoud laten doen

Stel jij het tuinonderhoud telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om het tuinonderhoud te laten doen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman het tuinonderhoud komt doen.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Wil je jouw tuin op de juiste manier onderhouden? Dan is het onwijs belangrijk dat je het juiste gereedschap tot je beschikking hebt. Per onderhoudsvorm kan je hieronder vinden welk gereedschap je nodig hebt:

Bij bijvoorbeeld de gereedschappen voor het snoeien is het van belang dat deze onwijs scherp zijn. Met bijvoorbeeld een botte snoeischaar richt je alleen maar schade aan de heggen/planten/struiken aan. Zorg er dus voor dat al het gereedschap altijd in optimale conditie is.

Redenen om tuinonderhuid uit te voeren

In dit artikel heb je veel informatie over verschillende soorten onderhoud voor in de tuin kunnen vinden. Het mag duidelijk zijn dat je jouw vrije tijd prima kunt vullen met het onderhouden van jouw tuin. Maar, waarom is het zo belangrijk om je tuin te onderhouden?

Met tuinonderhoud zorg je ervoor dat jouw tuin er altijd spik en span uit ziet. De begroeiing ziet er prachtig uit, het gazon is netjes gemaaid, het terras is keurig schoon en er is geen enkel stukje onkruid in jouw tuin te vinden.

Daarnaast kan je op deze manier ook langer van bijvoorbeeld je planten, struiken, heggen en het gazon genieten. Door hier voldoende tijd en aandacht aan te besteden, blijft alles in een optimale conditie. Elk voorjaar groeit alles weer prachtig aan, waardoor je de gehele zomer kunt genieten van een heerlijke én fraaie tuin.

Tuinonderhoud uit laten voeren

Bij sommige huishoudens wordt er voor gekozen om het tuinonderhoud uit te besteden. Een hovenier of een tuinman zijn professionals die exact weten hoe een tuin het beste onderhouden kan worden. In de volgende situaties is het absoluut interessant om eens naar het inhuren van een hovenier/tuinman te kijken:

Tuinonderhoud uit laten voeren
 • Niemand in jouw huishouden heeft genoeg tijd om de tuin te onderhouden
 • Niemand in jouw huishouden heeft voldoende kennis om de tuin te onderhouden
 • Jullie hebben niet de juiste tuingereedschappen in huis
 • Jullie zijn lichamelijk niet meer in staat om de tuin te onderhouden
 • Jullie verblijven langere tijd in het buitenland
 • Niemand in jouw huishouden heeft zin om in zijn/haar vrije tijd te gaan tuinieren

Is er bij jou in het huishouden sprake van één of meerdere bovengenoemde redenen? Dan is het absoluut interessant om eens naar het inhuren van een hovenier of tuinman te kijken. Als je een dergelijke vakman in gaat huren, moet je uiteraard wel rekening houden met een kostenplaatje. Dit kostenplaatje wordt gebaseerd op het aantal uur waarvoor je de tuinman/hovenier in gaat huren.

Als je jouw tuin door een hovenier wilt laten onderhouden, moet je rekening houden met een bedrag van 35 tot 50 euro per uur. De kosten hiervoor verschillen van hovenier tot hovenier, waardoor het zeker lonend is om meerdere offertes op te vragen. Probeer daarbij direct duidelijk aan te geven naar wat voor soort tuinonderhoud je exact op zoek bent. Daarmee stel je de hovenier in staat om een passende offerte op te stellen.

Is een tuinman hetzelfde als een hovenier? Nee, zeker niet. Een tuinman is namelijk in staat om jouw tuin te onderhouden, terwijl een hovenier in staat is om een tuinontwerp te maken en om een volledige tuin aan te leggen. Het dienstenpakket van een hovenier is dus eigenlijk vele malen uitgebreider.

Is daardoor een tuinman goedkoper dan een hovenier? Ja, in veel gevallen wel. Voor een tuinman betaal je gemiddeld tussen de 30 en 40 euro per uur.

Wil je graag gebruik gaan maken van de diensten van een tuinman of een hovenier? Dan is het aan te raden om bij meerdere bedrijven een offerte op te vragen. Deze offertes kan je niet alleen op prijs beoordelen, maar ook op de voorwaarden die gehanteerd worden. Let daarbij bijvoorbeeld op de planning van de tuinman/hovenier, op eventuele voorrijkosten en op eventuele materiaalkosten.

Besluit

Wil je graag optimaal van jouw tuin kunnen genieten? Dan is tuinonderhoud onmisbaar. Het gazon netjes maaien, de struiken/heggen/planten netjes snoeien, onkruid verwijderen en je terras/tuinmeubelen schoonmaken behoren allemaal tot de noemer tuinonderhoud.

Onderhoud tuin

Het onderhouden van een tuin kan een arbeidsintensieve klus zijn. Dat is zeker het geval als je een grote tuin hebt of veel struiken/heggen/planten hebt die veel aandacht vergen. Mede doordat het arbeidsintensief is, is het niet iedereens favoriete hobby. Gelukkig kan je er altijd voor kiezen om een hovenier of tuinman in te huren!

Wil je wel zelf jouw tuin gaan onderhouden? Dan is het aan te raden om de juiste voorbereidingen te treffen en de juiste gereedschappen in huis te hebben. Hierbij hebben we eigenlijk nog één afsluitende tip: zorg altijd voor veilige kleding. Als je met de verschillende tuingereedschappen aan de slag gaat, moet je eigenlijk altijd handschoenen dragen. Ook een lange broek en dichte schoenen zijn hierbij aan te raden.

Dan rest ons nu nog één ding: we wensen jou graag veel succes & plezier met het onderhouden van jouw tuin. Met de informatie en tips uit dit artikel moet dat ongetwijfeld goed komen!  

Tresna.nl
Logo