Verticuteren

Voor de staat van het gazon is het belangrijk dat je het nodige onderhoud uitvoert. Onder onderhoud verstaan we onder andere het maaien van het gras, het verticuteren van het gras en het eventueel mesten van het gras. In dit artikel richten we onze pijlen specifiek op het verticuteren van het gras.

We leggen hieronder onder meer uit waarom het belangrijk is om het gras te verticuteren. Daarbij vertellen we ook welke apparaten je hier zoal voor kunt gebruiken. Tot slot kan je nog enkele handige tips geven. Met die tips wordt het nóg makkelijker (en leuker) om jouw gazon tot in perfectie te verzorgen.

Wat is verticuteren precies?

Verticuteren

Laten we allereerst nader kijken naar de term ‘verticuteren’. Wat betekent dit nou precies? Het woord is afkomstig van de Engelse woorden ‘vertical cut’. Dit betekent niets meer dan het bewerken van het gazon met behulp van een hark of een verticuteermachine.

Waarom is verticuteren zo belangrijk?

Om meerdere redenen is het aan te raden om jouw gazon te verticuteren. Na verloop van tijd krijgt jouw gazon namelijk te maken met een laag mos, een laag met gras- en met plantenresten. Deze aspecten zorgen ervoor dat vocht, voedingsstoffen en het licht niet meer tot de bodem van de grasmat door kunnen dringen. Om jouw gazon in een optimale conditie te kunnen houden, zijn juist de voedingsstoffen, het vocht en het licht benodigd.

Door te verticuteren kan je het gazon vrij maken van de laag met mos en gras- en plantresten. Je laat het gras hierdoor in feite weer ‘vrij ademen’, waardoor het gras gezond kan blijven. Ondertussen krijgt het gras ook alle benodigde voedingsstoffen om te kunnen groeien.

Kale plekken in het gras zijn een andere reden om het gazon te verticuteren. Door het gazon te verticuteren, kan je het gras nadien namelijk weer opnieuw inzaaien. Net ingezaaid gras heeft een open structuur van de bodem nodig; dat kan je alleen voor elkaar krijgen door het gazon te verticuteren.

Wat zijn de voor- en nadelen van verticuteren?

Hoe moet je verticuteren

In onderstaande tabel hebben wij de belangrijkste voor- en nadelen van verticuteren op een rijtje gezet:

Voordelen:

 • De staat van het gazon wordt verbeterd
 • Mos wordt verwijderd
 • De viltlaag wordt verwijderd
 • De bodem wordt belucht
 • Het gazon kan je nadien bijzaaien
 • Je verlengt de levensduur van het gazon

Nadelen:

 • Het gazon wordt beschadigd
 • Verticuteren kost tijd en geld
 • Je moet het gazon enige tijd ontzien na het verticuteren
 • Je geeft onkruid de ruimte om te groeien in het gazon

Feit is dat de voordelen in dit geval zwaarder wegen dan de nadelen. De nadelen zijn namelijk behoorlijk simpel tegen te gaan c.q. op te lossen. Dat is dan ook dé reden waarom verticuteren altijd aan te raden is. Daarbij is het wel van belang dat je op de juiste manier verticuteert. Daarover vertellen we je hieronder graag meer. Eerst zoomen we in op de vorming van mos.

Verticuteren & mos

Het mag duidelijk zijn dat verticuteren dé mogelijkheid is om mos te verwijderen. Je kunt echter ook al maatregelen treffen om de vorming van mos te voorkomen. Het lastige aan mos is echter dat dit op vele manieren kan ontstaan. Een te zure grond, een onvruchtbare grond, een te natte grond of te weinig zonlicht kunnen voor de groei van mos zorgen.

Het kan raadzaam zijn om het gazon te behandelen met ijzersulfaat. Met ijzersulfaat is het mogelijk om de vorming van mos grotendeels te voorkomen. Je kunt het ijzersulfaat met water mengen en vervolgens met een gieter over de grasmat verspreiden. Het ijzersulfaat trekt in de het gras en kan de vorming van mos voorkomen.

Daarnaast is het ook mogelijk om hier kalk voor te gebruiken. Met korrelkalk kan je het gras voorzien van een ideale zuurgraad. De voedingsstoffen kunnen hierdoor beter worden opgenomen door de wortels van het gras. Op deze manier heeft het mos weinig mogelijkheden om te groeien.

Hoe moet je verticuteren?

Het proces van verticuteren is niet al te lastig te noemen. Je moet alleen weten wat je moet doen en je moet het juiste apparaat gebruiken. Allereerst willen we je graag naar onderstaande video verwijzen. In deze video wordt verteld welke voorbereidingen je moet treffen en waar je zoal aan moet denken:

In deze video wordt onder meer verteld dat een goede voorbereiding van vitaal belang is. Zorg altijd voor veilige kleding; dichte schoenen en een lange broek. Vervolgens is het een kwestie van de verticuteermachine aan te zetten en aan de slag te gaan. De exacte instructies komen duidelijk in bovenstaande video naar voren.

Bovenstaande video hebben wij, voor het gemak, even samengevat in 4 te nemen stappen:

 • Stap 1: Maai het gazon
 • Stap 2: Pak de hark/verticuteermachine erbij en verticuteer het gazon in de lengte
 • Stap 3: Verticuteer het gazon nogmaals, maar dan in breedte
 • Stap 4: Maak het gazon vrij van al het losgekomen mos en overige plant- en grasresten.

Welke machine moet je gebruiken?

WOLF-Garten Verticuteerroller UR-M 3

Voordat je gaat verticuteren, heb je de keus uit twee soorten machines. Je kunt een hark of een verticuteermachine gebruiken. Een hark komt met name bij kleinere gazons van pas. De kleinere gazons zijn relatief makkelijk te verticuteren en daardoor komt een hark prima van pas. Je moet hierbij wel rekening houden met een behoorlijke lichamelijke inspanning.

Voor middelgrote tot grote gazons kunnen we van harte een verticuteermachine aanraden. Deze machine doet het zware werk voor jou, waarna je kunt genieten van een strakke grasmat in jouw tuin. Wil je graag meer weten over de voor- en nadelen van deze beide machines? Wij schreven recent artikelen over de beste harken en de beste verticuteermachines.

Wanneer moet je verticuteren?

Om jouw gazon de best mogelijke behandeling te geven, is het aan te raden om het gras tijdens de groeifase te verticuteren. Dit betekent indirect dat je het beste in het voorjaar met de verticuteermachine aan de slag kunt gaan. Vanaf omstreeks half maar tot eind mei is de beste periode om te verticuteren.

In het najaar kan je jouw gazon nogmaals verticuteren. Daarmee bereid je jouw grasmat goed voor op de mogelijk strenge winter. Ons advies is hierbij om tussen medio september en begin november het gazon te verticuteren.

Wat te doen na het verticuteren?

Heb je bovenstaand stappenplan gevolgd? Dan heb je bij de laatste stap als het goed is alle resten van het gazon verwijderd. Na deze laatste stap is er eigenlijk ook nog een allerlaatste stap. Je moet namelijk het gazon weer gaan herstellen.

Eerder in dit artikel hebben we de nadelen van verticuteren benoemd. Eén van die nadelen is dat het gazon beschadigd raakt. Door na het verticuteren onderstaande stappen uit te voeren, begin je al direct met het herstel hiervan:

 • Stap 1: Meet de pH waarde van het gazon. Hiervoor kan je een pH-bodemtest gebruiken.
 • Stap 2: Brengt vervolgens de pH waarde op peil met behulp van gazon kalk.
 • Stap 3: Bemest het gazon.
 • Stap 4: Zaai het gazon in.

Met dit stappenplan zorg je ervoor dat het gazon zo snel mogelijk weer hersteld. Hiermee zorg je er tevens voor dat het gras weer snel aan gaat groeien. De volgende stap is uiteraard weer om het gras te maaien.

Handige tips om verticuteren te voorkomen

Handige tips om verticuteren te voorkomen

Is verticuteren niet jouw hobby? Vind je het bijvoorbeeld te zwaar om te doen? Dan is het goed om te weten dat het ook mogelijk is om verticuteren zoveel mogelijk te voorkomen. Met onderstaande tips kan je verticuteren voorkomen c.q. uitstellen:

 • Strooi het gazon regelmatig in met kalk
 • Strooi het gazon regelmatig in met 100% organische gazonmest
 • Besproei het gazon regelmatig (zeker als het een tijdje niet geregend heeft)
 • Maai tijdens het groeiseizoen het gras bij voorkeur wekelijks
 • Belucht het gazon minimaal 4 keer per jaar (bij voorkeur verspreid over de vier seizoenen)
 • Haal bladeren en gemaaid gras zo snel mogelijk van het gazon af

Besluit

Door het gazon regelmatig te verticuteren, houd je het gazon in goede conditie. Je kunt hiermee het gazon laten stralen en je verlengt tevens de levensduur van het gras. In dit artikel hebben we onder meer verteld waarom verticuteren belangrijk is, hoe je moet verticuteren en wanneer je moet verticuteren. Om het artikel waardig af te sluiten, hebben we ook nog tips toegevoegd waarmee je verticuteren kunt voorkomen. Niet voor een ieder is het namelijk een favoriete bezigheid in de tuin.

Wil je het verticuteren een stukje makkelijker maken? Dan is het aan te raden om met een verticuteermachine aan de slag te gaan. Met een dergelijke machine kan je met name middelgrote- en grote gazons verticuteren. Bij de kleinere gazons raden wij je aan om met een hark aan de slag te gaan.

We wensen je veel succes met het onderhouden van het gazon. Het mag duidelijk zijn dat verticuteren één van de belangrijkste bezigheden is om een prachtige grasmat in jouw tuin te verkrijgen én te behouden. Haal de juiste producten in huis, lees dit artikel aandachtig door en ga direct aan de slag!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo