Gras maaien

Voor de conditie van jouw gazon is het belangrijk dat je met enige regelmatig het gras maait. Rondom het gras maaien hangen de nodige ‘ongeschreven’ regels. Bij Tresna.nl informeren we jou over onder meer de beste maaimachines. Mede daarom willen we jou ook graag informeren over alle ‘ongeschreven’ regels die bij het gras maaien om de hoek komen kijken.

In dit artikel bespreken we onder meer hoe je gras moet maaien, wanneer je dit het beste kunt doen en waar je zoal rekening mee moet houden. Ook vertellen we wat de beste maaihoogte is, of je het beste het gras op kunt vangen of direct kunt mulchen en met welke frequentie je het gras moet maaien. Kortom: dit artikel staat bomvol met allerlei nuttige informatie omtrent het maaien van gras.

Het belang van gras maaien

Voor het behoud van een prachtig gazon is het belangrijk om het gras te maaien. Dit heeft voornamelijk te maken met de groei van nieuwe en bestaande grassprieten. Gras kan groeien door het licht dat op de grassprietjes schijnt. Des te langer het gras wordt, des te minder licht door de grassprieten heen kan komen. Te lang gras zorgt er zodoende voor dat de grassprieten niet verder kunnen groeien. De bestaande grassprieten worden hierdoor minder sterk; dit biedt onder andere mos en onkruid de mogelijkheid om te groeien.

Door het gras regelmatig te maaien, zorg je er dus voor dat het gras altijd op de juiste manier kan blijven groeien. Hiermee verkrijg je een mooie en volle grasmat met een hoge dichtheid. Zoals gezegd hebben mos en onkruid dus ook géén enkele mogelijkheid om zich in de grasmat te nestelen.

Wanneer kan je het beste gras maaien?

Wanneer gras maaien

Bij het gras maaien telt eigenlijk één belangrijke stelregel: maai zo vaak mogelijk. Door het gras vaker te maaien, wordt de grasmat alleen maar mooier. Maar, het is daarbij wel van belang dat je op de juiste momenten maait. Om jou hierbij te helpen, hebben we in onderstaande lijst verschillende maanden uitgelicht. Per maand kan je vinden wat ons advies met betrekking tot de frequentie van het maaien van de grasmat.

  • Maart: één keer per twee weken.
  • April: één keer per 10 dagen.
  • Mei tot en met augustus: minimaal één keer per week
  • September & oktober: één keer per 10 dagen.
  • Vanaf november t/m februari: maai alleen als het weer het toelaat.

In de maanden mei tot en met augustus is het dus aan te raden om minimaal één per week het gras te maaien. Ons advies hierbij is om dit niet op het warmste moment van de dag te doen. Als de zon vol schijnt en jij het gras gaat maaien, kan dit tot uitdroging van de grasmat leiden.

In de maanden november tot en met februari is het aan te raden om het gras niet frequent te maaien. Doe dit alleen als het zacht weer is. In deze maanden zijn er weinig zonuren, waardoor het gras ook met weinig licht te maken krijgt. In deze maanden groeien de grassprieten daardoor nauwelijks.

Hoe moet je het gras maaien?

Niet alleen het moment van gras maaien is belangrijk, maar ook de manier waaróp je het gras maait. Allereerst is het aan te raden om hier de juiste machine voor te gebruiken. Alle informatie over de verschillende machines kan je verderop in dit artikel vinden.

Graag willen we je adviseren om niet altijd dezelfde kant op te maaien. Als je het gras maait, wordt het gras namelijk plat. Zodra je continue dezelfde maairichting aanhoudt, gaat het gras op een gegeven moment echt plat gaan liggen. Varieer daarom met de maairichting. Ga de ene kant van links naar rechts en de volgende keer van rechts naar links. Heb je een relatief groot gazon? Dan kan je ook meerdere patronen vasthouden. Zo kan je diagonaal gaan werken of het gras in verschillende delen opsplitsen. Het belangrijkste is dus dat je varieert met de maairichting.

Daarnaast is het aan te raden om altijd veilige kleding te dragen. Doe bij voorkeur schoenen met een harde neus aan en een lange broek. Uit onderzoek is gebleken dat behoorlijk veel ongelukken in de tuin plaatsvinden tijdens of na het grasmaaien. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je in aanraking komt met scherpe messen van de maaimachine. Ons advies is dan ook om goede handschoenen te dragen.

Wat is de perfecte maaihoogte?

Gras maaien maaihoogte

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het belangrijk om het gras niet altijd in een bepaalde richting te maaien. Daarbij is het ook van belang dat je altijd de juiste maaihoogte aanhoudt.

Bij het instellen van de maaihoogte is het belangrijk om naar de lengte van het gras te houden. Je kunt hierbij het volgende ezelsbruggetje aanhouden: maai nooit meer dan één derde van de lengte van het gras. Meet dus de lengte van een grassprietje op en deel dit door drieën. Houd die lengte aan als de maximale maaihoogte.

De maaihoogte verschilt dus per seizoen. In de hoogtijmaanden – mei tot en met augustus – willen we adviseren om een lengte van ongeveer 3,5 centimeter aan te houden. Met een lengte van 3,5 centimeter heb je een prima maaihoogte te pakken tijdens de warme maanden. In deze maanden groeien de grassprieten behoorlijk hard, waardoor je zeker één keer per week het gras moet maaien.

Voor de maanden maart, april, september en oktober hebben we ook nog een handige tip. In deze maanden is het aan te raden om het gras iets langer te laten groeien. Tijdens deze maanden is het namelijk van belang dat de bestaande grassprieten kunnen groeien. Als je het gras té kort maait, kunnen de bestaande grassprieten te maken krijgen met nieuwe grassprieten. Deze nieuwe sprietjes zorgen ervoor dat de bestaande grassprieten niet naar hartenlust kunnen groeien. Het gevolg is dat de dichtheid van het gras minder wordt. Voor een mooie grasmat met een hoge dichtheid kan je het gras dus beter in het voor- en in het najaar iets langer laten.

Let op: heb je siergazon in jouw tuin liggen? Dan kan je deze grasmat iets korter maaien dan speelgazon.

Welke machine kan je het beste gebruiken?

Voor het maaien van een grasmat heb je de keus uit meerdere soorten machines. Deze machines lichten we hieronder in het kort toe; per machine benoemen we de belangrijkste voordelen. Voor welke machine je uiteindelijk kiest, is onder meer afhankelijk van de grootte van jouw gazon, jouw budget en jouw voorkeuren.

Cirkelmaaiers

Een cirkelmaaier is één van de populairste varianten van een grasmaaier. Bij deze machine draait een mes in horizontale rondjes om zijn eigen as. Dergelijke machines zijn met verschillende aandrijvingen verkrijgbaar: op elektriciteit, op benzine of op handmatige energie.

Wil je meer weten over de verschillende soorten cirkelmaaiers? Wij hebben de beste cirkelmaaiers voor jou op een rijtje gezet.

Elektrische grasmaaier

Elektrische grasmaaier

Elektrische grasmaaier

Een elektrische grasmaaier is met name geschikt als je een gazon van maximaal 500 vierkante meter heeft. De bediening van de elektrische grasmaaier dien je zelf te doen, waarbij je gebruik kunt maken van de motor van de grasmaaier. Bij een elektrische grasmaaier heb je altijd een snoer/verlengkabel nodig, aangezien je deze grasmaaier in een stopcontact moet doen.

Wil je meer weten over de verschillende soorten elektrische grasmaaiers? Wij hebben de beste elektrische grasmaaiers voor jou op een rijtje gezet.

Robotmaaier

Wil je liever zelf geen tijd aan het gras maaien besteden? Dan kan je voor een robotmaaier kiezen. Deze machines werken op dezelfde manier als een robotstofzuiger; ze gaan volledig hun eigen gang.

Wil je graag meer weten over de robotmaaiers? Wij hebben de beste robotmaaiers voor jou op een rijtje gezet; je kunt in dat artikel tevens meer informatie over deze unieke grasmaaier vinden.

Bosmaaier

Een andere variant is een bosmaaier. Met een bosmaaier ben je in staat om lastige hoekjes, randen en hoeken van gras en onkruid te ontdoen. Hierbij maakt de machine gebruik van een nylondraad of van een stalen mes in de vorm van een gekartelde schijf.

Wil je meer weten over de bosmaaier en de unieke voordelen van dit apparaat? Wij hebben de beste bosmaaiers voor jou op een rijtje gezet.

Bosmaaier benzine

De hierboven beschreven bosmaaier is ook in een benzine variant verkrijgbaar. In ons artikel over de beste bosmaaiers op benzine kan je meer informatie over deze apparaten vinden.

Grastrimmer

Grastrimmer

Grastrimmer

Met een grastrimmer ben je in staat om de randen van je gazon perfect af te werken. De grastrimmer heeft een lange steel waardoor je een perfecte houding aan kunt houden. Een grastrimmer kan een accu hebben, maar er bestaan ook benzine varianten.

Wil je meer weten over de verschillende grastrimmers? In ons artikel de beste grastrimmers kan je alle informatie over deze unieke grasmaaier vinden.

Kooimaaier

Voor de kleine gazons kan je ook voor een kooimaaier kiezen. De werking van een kooimaaier is eigenlijk te vergelijken met de werking van een schaar. Deze machine knipt in feite het gras op de gewenste lengte. Een kooimaaier moet je te allen tijde zelf vooruit duwen; je moet heir de nodige kracht voor leveren.

Wil je meer weten over een kooimaaier? In ons artikel de beste kooimaaiers hebben wij alle benodigde informatie én de beste varianten van deze maaimachine op en rijtje gezet.

Grasschaar

Tot slot willen we ook graag de grasschaar nog benoemen. Met een grasschaar ben je in staat om – handmatig – het gras te knippen. Dit is met name geschikt voor kleine gazons en voor lastig te bereiken randjes/hoeken.

In ons artikel de beste grasschaar hebben we alle informatie én de beste varianten op een rijtje gezet.

Gras opvangen of mulchen?

Grasmaaier gras opvangen

Bij het maaien van het gras is het belangrijk dat je het gemaaide gras zo snel mogelijk van de grasmat afhaalt. Als je het gras op de grasmat laat liggen, komt er minder licht bij de grassprieten terecht. Op deze manier kunnen waardevolle voedingsstoffen verloren gaan en zodoende kan de conditie van de grasmat achter uit gaan.

Je hebt hierbij eigenlijk twee mogelijkheden:

  • Het gras opvangen in bijvoorbeeld de opvangbak van de grasmaaier
  • Het gras mulchen; hierbij wordt het gemaaide gras weer terug gestopt tussen het gras

Ons advies is om het gras te allen tijde op te vangen. Mulchen brengt enkele voordelen met zich mee, maar het brengt ook één groot nadeel met zich mee. De grasmat krijgt namelijk minder licht en zuurstof, waardoor de mat sneller uit kan drogen. Daarnaast kan dit de vorming van een viltlaag bevorderen. Deze viltlaag moet je nadien weer weghalen door het gras te verticuteren. Dit kost allemaal extra tijd waar je hoogstwaarschijnlijk niet op zit te wachten.

Hoe snel maaien na het aanleggen van graszoden?

In dit artikel heb je onwijs veel informatie kunnen lezen over het maaien van gras. We sluiten dit artikel af met het antwoord op de vraag ‘hoe snel kan je maaien na het aanleggen van graszoden?’. Ons advies is om het gras eerst volledig aan te laten groeien. Dit duurt meestal minimaal een week.

Je kunt dit op een handige manier testen. Pak aan de zijkant van het grasveld voorzichtig een stukje gras vast. Probeer dit op te tillen. Lukt dit? Dan moet je het gras nog later aan laten groeien en kan je dus nog niet maaien. Kan je het stukje gras niet optillen? Dan is het gras voldoende aangegroeid en kan je voor de eerste keer het gras maaien. Gebruik daarbij de instructies en informatie die je in dit uitgebreide artikel hebt kunnen vinden. Veel plezier & succes!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo