Beste tuinhark

Een tuinhark is een werktuig dat je nodig hebt zodra je er nog maar aan denkt om een klus in de tuin op te knappen. Het is een van de meest bekende werktuigen om in het groen mee aan de slag te gaan.

Een tuinhark is maar een van de soorten harken die er bestaan. Naast tuinharken bestaan er bijvoorbeeld ook bladharken. Bladharken bespreken we in een ander artikel.

Onze top 4 tuinharken

Afbeelding

Product


12-tands hark, gepoedercoated

Onze beste koop!

12-tands hark, gepoedercoated

Beste koop tuinhark

of

WOLF-Garten DR-M30

WOLF-Garten DR-M30

Beste koop tuinhark zonder steel

of

KINZO Tuinharkje

KINZO Tuinharkje

Beste tuinharkje voor in de hand

of

Gardena tuinhark 8 tanden

Gardena tuinhark 8 tanden

Beste kleine tuinhark

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

12-tands hark, gepoedercoated

Beste koop tuinhark

12-tands hark, gepoedercoated

of

WOLF-Garten DR-M30

Beste koop tuinhark zonder steel

WOLF-Garten DR-M30

of

KINZO Tuinharkje

Beste tuinharkje voor in de hand

KINZO Tuinharkje

of

Gardena tuinhark 8 tanden

Beste kleine tuinhark

Gardena tuinhark 8 tanden

of

Voor- en nadelen van een tuinhark

Een tuinhark is een werktuig dat je vooral voor volgende klussen gebruikt:

  • De aarde vlak maken en egaliseren. Dit kun je eventueel in combinatie met een gazonrol doen. Je rolt eerst voor een stuk de grond egaal, waarna je hobbelige stukken open rakelt met een tuinhark en vervolgens weer plat rolt.
  • Het zaaiklaar maken van de grond. Omdat je met een bladhark een soort voegen in de grond trekt, nestelen zaadjes zich gemakkelijk in de grond als je er eerst geharkt hebt.
  • Onkruid verwijderen in een bloemenperk of in een border met heesters en struiken.
  • Grind egaliseren
  • Tuinafval op hoopjes harken

Het is niet zo gemakkelijk om een tuinhark te kiezen. Er bestaan heel wat verschillende soorten. Bepaalde tuinharken zijn een stuk duurder dan andere, maar ze zijn dan vaak ook duurzamer. Tuinharken bestaan in verschillende breedtes en hebben bijvoorbeeld 10, 12 of 14 tanden. Je kiest meestal voor een bepaalde breedte in functie van de grootte van de tuin. Je eigen sterkte of de klus die je wenst op te knappen spelen ook een rol. Met een bredere hark ga je bijvoorbeeld normaal gezien sneller werken, maar hij is ook een stuk zwaarder en minder wendbaar. Meer informatie hierover vind je in de koopgids.

Een ding is zeker: een mooie tuin krijg je pas als je deze plaats regelmatig onderhoudt en onkruidvrij maakt. Dit doe je het beste met diverse werktuigen. Een tuinhark is daarvan toch wel een van de belangrijkste.

In onze top 4 hebben we onze persoonlijke keuze gemaakt in het aanbod van tuinharken. Dit zijn tuinharken voor elk budget. Ze springen elk op een of andere manier uit het aanbod en hebben telkens een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Beste koop tuinhark – 12-tands hark, gepoedercoated

Ben je op zoek naar een tuinhark die doet wat hij moet doen, koop dan een kant-en-klare tuinhark met een steel. De beste koop voor ons is deze gepoedercoate tuinhark met 12 tanden. Met deze hark kun je snel en efficiënt tuinafval verwijderen en grind egaliseren. De tanden zijn sterk en duurzaam. Omdat je over een werkbreedte van 30 centimeter beschikt, kun je behoorlijk wat oppervlak in één keer harken. Het egaliseren van grond of zelfs het effen trekken van grindpaden is geen enkel probleem.

De hark heeft een steel van 150 cm. Dit is een ideale lengte voor wie wat groot is van gestalte. Voor kleine of minder sterke mensen is dit waarschijnlijk een wat grote hark.

Hiermee zijn we bij de nadelen van deze tuinhark aangekomen. We merken dat de hark na verloop van tijd wel wat los kan komen van de steel. Je moet deze dan terug aanspannen, eventueel met een nieuwe vijs. Deze hark heeft geen “kliksysteem” om de steel vast te maken, zoals je dit ziet bij werktuigen van Wolf Garten of Gardena. Voor tuinharken van deze laatste merken betaal je echter wel een stuk meer.

De hark kan na verloop van tijd wat loskomen.

Voordelen
  • Steel inbegrepen
  • 12 tanden met poedercoating
  • Duurzaam
  • Werkbreedte van 30 centimeter
Nadelen
  • Hark komt na verloop van tijd wat losser
  • Vooral voor grote en eerder sterke tuinliefhebbers
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie en kant-en-klare tuinhark zoekt voor stevige tuinklussen. De hark is betaalbaar en naar duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid zit je heel goed.

Beste koop tuinhark zonder steel – WOLF-Garten DR-M30

Ben je op zoek naar een tuinhark die ideaal is om grindpaadjes egaal te harken en om aarde aan te harken voor de aanleg van een gazon, dan is deze WOLF-Garten tuinhark de beste koop voor jou. De hark is voorzien van 12 tanden en heeft een werkbreedte van 30 cm. De tanden zijn robuust en stevig. Ze zijn gemaakt van drievoudig verzinkt staal, een duurzaam materiaal dat tegen een stootje kan. 

Bovendien zijn de tanden daardoor slijtvast en roestvast. Een uurtje met deze tuinhark werken, en je tuin ziet er weer schoon en netjes uit. Het leuke is dat het jou nog eens een fysieke boost geeft ook.

Hiermee zijn we bij de nadelen van deze tuinhark gekomen. We noteren als nadeel dat je de steel van deze tuinhark apart moet kopen. Hiervoor heb je dan de Wolf Garten ZM 170 steel nodig. Je moet wel even slikken als je leest dat je ongeveer evenveel betaalt voor de steel als voor de hark. Anderzijds kun je de steel ook voor andere WOLF-Garten werktuigen gebruiken.

Nog een nadeel is dat er een kleine speling is tussen de hark en de steel. Als je er mee schudt, dan hoor je een licht geluid.

Kleine speling tussen hark en steel.

Voordelen
  • 12 tanden, werkbreedte 30 centimeter
  • Kan tegen een stootje
  • Slijtvast en roestvast
Nadelen
  • Steel apart te kopen
  • De hark heeft een kleine speling bij de verbinding met het handvat
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een duurzame en handige tuinhark zoekt. Omdat je de hark en de steel apart moet kopen, betaal je er wel wat voor, maar de hark is zijn kostprijs zeker waard.

Beste tuinharkje voor in de hand – KINZO Tuinharkje

Een tuinharkje om perkjes of bloembedden te kruien is eigenlijk een onmisbaar werktuig in je verzameling tuinmateriaal. Ben je op zoek naar een klein manueel tuinharkje, dan raden we dit item van het merk Kinzo aan. Het is compact, 30 cm lang, en ideaal om onkruid tussen struiken weg te halen, op nauwe plaatsen of in de moestuin. Het is bovendien een stevig werktuigje met een scherpe prijs. Het handvat is belegd met kunststof, waardoor het goed in de hand ligt.

Hoewel het stevig is, blijkt het ook vrij licht. Met een gewicht van 130 g kun je niet spreken van een zwaar werktuig. Hou je van een klusje in de tuin en wil je graag dat bloemperken of bloembakken er onberispelijk bij liggen, dan is dit tuinharkje van Kinzo echt een werktuig voor jou.

Hiermee zijn we bij de nadelen deze Kinzo hark aangekomen. Veel minpunten zijn er niet. Hoewel de tanden best wel stevig zijn, gaan ze na een tijdje wel vervormen, zeker als je de hark intensief gebruikt.

De tanden vervormen na een tijdje.

Voordelen
  • Compact
  • Ergonomisch handvat
  • Goedkoop
Nadelen
  • Oppassen voor vervorming
  • Niet om te kloppen of te klauwen
Conclusie

Dit product is vooral bedoeld voor wie een kleine, manuele tuinhark zoekt. Het product doet perfect wat het moet doen, en dit voor een scherp prijsje.

Beste kleine tuinhark – Gardena tuinhark 8 tanden

Ben je op zoek naar een extra smalle tuinhark? Dan raden we de tuinhark met 8 tanden van Gardena aan. Dit is inderdaad een werktuig dat in veel situaties van pas komt. Denk bijvoorbeeld maar aan het harken van smalle paadjes of aan het netjes maken van bloembedden en moestuinen. Bovendien is een smalle tuinhark gewoon handig voor oudere mensen of voor kinderen. Kleine harkklusjes zijn ideaal voor hen. Met deze tuinhark hebben ze het geschikte werkmateriaal.

Deze tuinhark heeft 8 tanden en is perfect voor kleine tuinen. Verder is het ook goed om deze kleine tuinhark af te wisselen met een grotere hark. Handig hierbij is dat deze tuinhark deel uitmaakt van het Gardena combisystem. Dit betekent dat bij de aankoop de steel niet inbegrepen is, dat is waar. Hou hier zeker rekening mee bij je aankoop. Dat je de steel apart moet kopen, is anderzijds ook een voordeel, omdat je deze steel dan ook kunt gebruiken voor een schoffel of bladhark. Deze items moeten dan allemaal wel van het merk Gardena zijn.

Dit is voor ons meteen ook een van de nadelen van dit product. Koop je deze hark, en dus ook de bijbehorende steel, dan zit je wat vast aan producten van Gardena. Het is dan meteen minder interessant om een bladhark van een ander merk te kopen.

Verder merken we op dat de tanden wel snel vervormen. Het is een kwestie om niet te diep te harken, maar gelukkig is dit meestal ook niet nodig. Als je bijvoorbeeld met de hark aan wortels van een haag blijft haken, en je trekt hard aan de hark, dan heb je een probleem.

Tanden vervormen snel bij ruwe ondergrond.

Voordelen
  • Ideaal als je niet veel kracht hebt
  • Perfect voor kleinere tuinen
  • Roestbestendige, metalen tanden
Nadelen
  • Tanden vervormen snel
  • Niet om zware klussen op te knappen
  • Steel apart te kopen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een kleine tuinhark zoekt die past binnen het Gardena combisysteem. Deze kleine tuinhark met een breedte van 15 cm is niet geschikt voor zware klussen, maar wel om lichte onderhoudswerken in de tuin te doen.

Koopgids

Een tuinhark is een klassiek tuinwerktuig. Iedereen heeft al wel eens een tuinhark gezien of in zijn handen gehad. Je harkt er perkjes mee aan en egaliseert grond in je tuin vooraleer je er gras zaait. Je kunt er ruwe aardkluiten mee losmaken en herverdelen over het oppervlak van de tuin. Maar waar moet je nu precies op letten bij de aankoop van een tuinhark?

Nu we de belangrijkste tuinharken op de markt besproken hebben, is het tijd voor onze koopgids. Hierin bespreken we de algemene kenmerken van een tuinhark. Zodoende weet je waar je op moet letten als je een tuinhark koopt, ook al vind je jouw ding niet in het aanbod hierboven.

Materiaal

Het materiaal waaruit een hark gemaakt is, verschilt van tuinhark tot tuinhark. Zo zijn er tuinharken die tanden in plastic hebben, maar ook tanden in staal of zelfs hout zijn mogelijk.

  • Plastic tuinharken zijn over het algemeen niet duur, maar ze zijn ook net iets minder duurzaam dan tuinharken met stalen tanden. Een tuinhark uit plastic heeft ook wel te lijden onder de kou in de winter en het zonlicht in de zomer. Het plastic versterft een beetje, waardoor de tanden gemakkelijk van de hark afbreken.
  • Houten harken. Er bestaan ook tuinharken met tanden in hout. Dit zijn dan bijvoorbeeld tanden uit bamboe. Deze harken zijn heel licht om te gebruiken. Bovendien zijn ze best wel milieuvriendelijk. Ze gaan lang mee, maar enkel op voorwaarde dat je ze goed bewaart en goed verzorgt.
  • Stalen harken. De beste tuinharken hebben tanden in staal. Als dit staal dan nog eens een laagje poedercoating heeft of extra gehard is, dan zit je zeker goed. Gehard staal is gewoonweg het beste. Dit staal is echter wel zwaar en een hark uit gehard staal is niet zo gemakkelijk te hanteren voor iedereen. Een goed alternatief voor het zware geharde staal is aluminium.

Het beste materiaal? Dit hangt voor een stuk af van wat je precies met de tuinhark wil doen. Voor lichte tuinklussen is een plastic tuinhark zeker een goed idee. Ben je een professionele tuinman of heb je een echte passie voor tuinieren, dan is een stalen tuinhark wellicht de beste optie.

De breedte

De breedte van de hark bepaalt hoeveel aarde je in een keer kunt harken. Je hebt een vrij ruime keuze hierin. Dit kan gaan van een halve meter tot wel een meter. Sommige tuinharken kun je in principe ook achter een zitmaaier of achter een quad voortrekken als je dit wil. Deze harken zijn dan meer kleine eggen. Over het algemeen geldt dat een brede hark je beter zal helpen als je grond wil egaliseren, bijvoorbeeld om een nieuw gazon in te zaaien. Dit is zo omdat je met een dergelijke hark een groter vlak overspant.

Breedte van de tuinhark

Toch hebben brede harken ook wel wat nadelen. Ze zijn behoorlijk zwaar en niet zo gemakkelijk te bedienen. Soms is het net een voordeel dat een tuinhark smal en wendbaar is. Zo kun je in een kleine tuin gemakkelijk de klus klaren. Met een smalle hark kun je bijvoorbeeld ook tussen of onder heesters harken, terwijl dit met een brede hark niet zo gemakkelijk is.

Tanden

De tanden van een hark bepalen de kwaliteit van het werk dat je levert. Deze tanden moeten puntig zijn, zodat je kleine greppeltjes trekt in de grond. Hoe scherper ze zijn, hoe meer ze aardkluiten en aarde open kunnen rakelen, waardoor je bijvoorbeeld ook onkruid kan wegnemen. De scherpte van de tanden bepaalt dus de kwaliteit van je werk, al moet je er ook wel voor uitkijken dat je jezelf niet verwondt met een scherpe hark. Bovendien moeten de punten roestbestendig zijn. Precies daarom is het goed als ze bijvoorbeeld uit gegalvaniseerd staal, inox of gehard staal bestaan.

Handvat en steel

De steel van een hark moet stevig zijn en moet goed in de hand liggen. Anderzijds moet de steel ook aangenaam zijn om vast te grijpen. Het is niet de bedoeling dat je van al je mooie werk telkens opnieuw blaren op je handen krijgt. Al is een paar goeie tuinhandschoenen altijd wel handig als je een tuinhark gebruikt.

Een punt waar je zeker aandacht aan kunt besteden is of de hark goed en stevig aan de steel bevestigd is. Het werktuig krijgt heel wat te verduren en het is niet leuk als de hark middenin de klus van de steel los komt of daar maar wat hangt te rammelen.

Waarvoor een tuinhark gebruiken?

Iedereen weet wel wat een tuinhark is, maar hoe kun je het meeste uit de tuinhark halen? Lees even de tips hieronder om dit te weten te komen.

Een tuinhark gebruik je om in borders de aarde los te woelen en onkruid te verwijderen. Hark steeds diep genoeg zodat je de wortels van het onkruid bloot legt, maar ook niet te diep, om de hark niet te beschadigen. Nadien moet je het onkruid wel oprapen, maar je bespaart je toch wel wat werk en moeite door het eerst met een tuinhark los te werken.

Een tuinhark gebruik je om de bodem om te keren. Voor je tuin is het altijd een goed idee om de aarde regelmatig los te maken en zodoende te beluchten. Onkruid wortelt net iets minder gemakkelijk in een losse ondergrond. Je neemt het er gewoonweg makkelijker uit met een klauwtje of een ander tuinwerktuig. Hark je de grond regelmatig om, dan wordt de kwaliteit van de aarde beter en krijg je na verloop van tijd minder onkruid.

Een tuinhark is ook geschikt om aarde, keitjes, takjes of ander materiaal op een hoopje te vegen of om precies een greppel te trekken waardoor het water bijvoorbeeld naar een lager punt kan stromen.

Verdere tips

  • Goede tuinhandschoenen gebruiken, dat is altijd handig om blaren te vermijden. Koop tuinhandschoenen die de maat van jouw handen hebben, zeker niet te groot of niet te klein.
  • De grond in je tuin verrijken met compost, is altijd een goed idee om de kwaliteit van de bodem te verbeteren en minder last van onkruid te hebben. Compost meng je met de ondergrond door een tuinhark te gebruiken.
  • Verzorg de tuinhark goed. Bewaar hem in een tuinhuis en maak hem goed schoon als je hem een langere tijd niet gebruikt. Zorg ervoor dat er geen aardkluiten of droge bladeren aan hangen en houd het geheel mooi en netjes.
Tips tuinhark

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je de nodige informatie hebben kunnen bijbrengen over het werken met een tuinhark. Het is een werktuig dat iedereen wel kent, maar toch valt er nog veel over te leren en te ontdekken. Hoe meer je weet over tuinharken, hoe beter je een keuze kan maken als je er eentje koopt.

Heb je nog bepaalde vragen over een tuinhark, aarzel dan niet en neem contact op met de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met antwoorden op concrete vragen die je zou hebben. Op het internet vind je ook heel wat tuinblogs en sites met tips over tuinieren waar je je voordeel mee kunt doen bij de aankoop van een tuinhark. Veel succes met de aankoop van een tuinhark!

Tresna.nl
Logo