Beste schoffel

Een schoffel is een werktuig waarmee je onkruid in de tuin bestrijdt. Het is een soort mes dat je net onder de grond heen en weer beweegt. Dit mes is verbonden aan een korte of lange steel. Je gebruikt een schoffel om onkruid aan de wortel door te snijden. Hierdoor droogt het onkruid uit. De wortel beschadig je eveneens, zodat hij in principe afsterft. Schoffelen, zoals het werkwoord heet, is verder goed voor de bodemkwaliteit. Je maakt de aarde los, waardoor die beter belucht wordt. Hierdoor krijgt nieuw gezaaid onkruid minder de kans om te wortelen.

Onze top 5 schoffels

Afbeelding

Product


Wolf Garten Multi Star

Onze beste koop!

Wolf Garten Multi Star

Beste koop schoffel

of

Burgon & Ball RHS Schoffel Dutch hoe

Burgon & Ball RHS Schoffel Dutch hoe

Beste koop hoefvormige schoffel

of

Talen Tools Hartschoffel

Talen Tools Hartschoffel

Beste schoffel voor borders

of

Gardena Gardex

Gardena Gardex

Beste koop extra brede schoffel

of

Talen Tools Grind en Onkruidschoffel

Talen Tools Grind en Onkruidschoffel

Beste koop grindschoffel

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Wolf Garten Multi Star

Beste koop schoffel

Wolf Garten Multi Star

of

Burgon & Ball RHS Schoffel Dutch hoe

Beste koop hoefvormige schoffel

Burgon & Ball RHS Schoffel Dutch hoe

of

Talen Tools Hartschoffel

Beste schoffel voor borders

Talen Tools Hartschoffel

of

Gardena Gardex

Beste koop extra brede schoffel

Gardena Gardex

of

Talen Tools Grind en Onkruidschoffel

Beste koop grindschoffel

Talen Tools Grind en Onkruidschoffel

of

Voordelen en nadelen van een schoffel

Zoals elk werktuig heeft een schoffel bepaalde voor- en nadelen.

Wat zijn de voordelen van een schoffel?

 • Het is een natuurlijke manier om onkruid te bestrijden. Je hebt geen onkruidbestrijders nodig.
 • Je neemt niet alleen onkruid weg, maar verbetert ook de kwaliteit van de grond. Een schoffel is bijvoorbeeld handig om compost met de grond te mengen.
 • Schoffelen is een vorm van lichaamsbeweging. Het is ideaal om je hoofd leeg te maken. Veel oudere mensen schoffelen om een tuintje te verzorgen en tegelijk wat van de buitenlucht te genieten. Maar ook kinderen zijn graag actief met een schoffel. Jong geleerd is oud gedaan!
 • Als je goed schoffelt ziet je tuin er altijd mooi en netjes uit.

Zijn er ook nadelen aan schoffelen?

 • Wil je onkruid echt uitroeien, dan moet je wel volhardend zijn als je een schoffel gebruikt. Het is vaak niet voldoende om een keer te schoffelen en dan te denken dat je van het onkruid verlost bent. Je snijdt dan misschien wel de wortel van het onkruid door, maar deze is vaak sterk genoeg om opnieuw te gaan groeien. Het komt er echt op aan om onkruid uit te putten, zoals hoveniers dat noemen. Dit betekent dat je keer op keer het onkruid weg schoffelt en dat het niet kan zaaien. Hierdoor krijg je na verloop van tijd een mooie en onkruidvrije tuin.
 • Je hebt wel wat werk om je schoffel in een goede conditie te houden. Na het werken moet je hem altijd schoonmaken. Toch gebeurt het wel eens dat je schoffel begint te roesten of afbreekt. Dan moet je een nieuwe kopen.
 • Heb je een pijnlijke rug of bepaalde andere blessures, dan is het niet altijd leuk om te schoffelen, ook al is dit dan een vorm van gezonde lichaamsbeweging.
 • Onkruidbestrijding op een chemische manier is gewoonweg sneller. Er bestaan ook onkruidbestrijders die ecologisch verantwoord zijn, dus daarvoor hoef je het ook niet altijd te laten.
 • Met een schoffel kun je moeilijk onkruid verwijderen op grind en tussen stenen, tenzij je een speciale grindschoffel gebruikt (zie onze top vijf).

Interessant om weten is verder dat er ook schoffels op accu bestaan. Deze worden meestal gebruikt door professionele tuinaannemers. We laten ze hier buiten beschouwing. Schoffels op accu worden dikwijls ook “pendelschoffels” genoemd, omdat de motor zorgt voor een automatische heen-en-weer gaande beweging van het schoffelmes.

In dit artikel hebben we vijf schoffels voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de hanteerbaarheid. Sowieso zijn alleen schoffels met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een schoffel, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Je moet daarbij in gedachten houden voor welke taken je een schoffel wil gebruiken. Pas dan kies je de juiste schoffel voor de juiste klus.

Beste koop schoffel – Wolf Garten Multi Star

Ben je op zoek naar een schoffel die doet wat hij moet doen en dit voor een correcte prijs? Dan raden we de schoffel van Wolf-Garten aan. Deze heeft een breedte van 14 cm en een dubbelzijdig geslepen blad. Hierdoor kun je zowel licht stoten als trekken om onkruid door te snijden. 

Het blad is extra gehard, waardoor het lang meegaat en waardoor geen enkel onkruid veilig is voor je schoffel. Daarnaast is dit een vrij lichte schoffel, waardoor iedereen er wel mee kan werken: zowel dames als heren, zowel jong als oud.

Bij deze schoffel moet je de steel apart kopen. Hiervoor raadt Wolf-Garten de ZM 150 steel van het eigen merk aan. Het grote voordeel is dat je die steel dan ook voor een hele reeks andere tuinwerktuigen kunt gebruiken. We denken aan een hak, een krabber, of zelfs een hark, allemaal van WOLF-Garten dan weliswaar.

Hiermee zijn we bij de nadelen van deze schoffel aangekomen. Het valt ons op dat hij snel zijn scherpte verliest, waardoor je hem regelmatig moet slijpen. Bovendien is het niet zo handig om de achterkant van de schoffel te slijpen. Deze schoffel is ook niet zo handig als je op grind of op steentjes werkt. Daar snijd je vaak het onkruid niet door. Het systeem met inwisselbare steel is best wel goed, maar je mist wat de kracht van een schoffel die vast op een houten steel gemonteerd is.

Niet zo sterk als een schoffel die vast op een houten steel gemonteerd is.

Voordelen
 • Universeel
 • Gemaakt uit gehard staal
 • Niet zo duur
Nadelen
 • Niet zo stevig
 • Regelmatig slijpen noodzakelijk
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een schoffel voor een correcte prijs zoekt, waarmee je je moestuintje en een plantenborder mooi en netjes onkruidvrij houdt. Koop je de bijbehorende steel, dan kun je die ook voor andere werktuigen van WOLF-Garten gebruiken.

Beste koop hoefvormige schoffel – Burgon & Ball RHS Schoffel Dutch hoe

Ben je een tuinier in hart en nieren, en hou je van goed en degelijk tuinmateriaal zodat je tuin er altijd piekfijn bij ligt? Dan raden we deze hoefvormige schoffel van Burgon & Ball aan. Dit is op zich geen goedkope schoffel, maar je hebt er je hele leven lang plezier van. 

Niet voor niets is deze schoffel goedgekeurd door de RHS. Dit is de bekende Engelse Royal Horticultural Society. Er is een garantie op van maar liefst 10 jaar. De schoffel is robuust en stevig, en is dan ook geschikt voor alle soorten ondergronden. 

Je koopt deze schoffel samen met een lange steel, die er stevig aan vast zit. Aan de steel zelf is er een lusje, waardoor je de schoffel handig kunt ophangen. De kwaliteit zit hem inderdaad vaak in de details.

De schoffel is verder ergonomisch gebouwd: je houdt de schoffel gemakkelijk in een rechte hoek ten opzichte van de grond, zodat je weinig hoeft te bukken.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze schoffel. Om te beginnen moeten we zeggen dat dit zeker geen goedkoop werktuig is.

Een ander nadeel is dat de schoffel af en toe vastloopt op stug onkruid, dat je dus niet helemaal doorsnijdt.

RHS schoffel

Loopt soms eens vast op stug onkruid.

Voordelen
 • Robuust
 • Ergonomisch
 • Snijdt goed
 • Gemakkelijk om ermee te bewegen tussen planten
Nadelen
 • Niet goedkoop
 • Loopt soms eens vast op onkruid
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een schoffel zoekt waarmee je je hele leven lang goed zit. Hoewel het geen goedkoop werktuig is, krijg je echt waar voor je geld. Het is een comfortabele schoffel met een goed blad en een stevige steel.

Beste schoffel voor borders – Talen Tools Hartschoffel

Ben je op zoek naar een schoffel om op moeilijk bereikbare plaatsen te werken? Dan is een hartvormige schoffel een handige optie. De beste hartschoffel die je op de markt kunt vinden, is voor ons deze van het merk Talen Tools. Om te beginnen valt het hartvormige werkblad op, dat in een punt eindigt. Hierdoor is het werktuig geschikt om op moeilijk bereikbare plaatsen te schoffelen. Denk bijvoorbeeld aan hoekjes in borders of bloembedden, die afgegrensd zijn met tegels of een andere vorm van bestrating. 

De schoffel zelf is gemaakt uit verzinkt staal, waardoor hij niet gemakkelijk roest en zichzelf ook slijpt door te schoffelen. Daarnaast is de schoffel voorzien van een lange steel van 160 cm. Je hebt steeds een fijne werkhouding dankzij de zogenaamde “hilt”, dit is een kromming in de schoffel die als hefboom werkt.

Hiermee zijn we bij de nadelen van deze schoffel gekomen. We merken op dat de onkruidbestrijder vooral geschikt is om in lichtere grondsoorten te werken. Daarnaast is de steel soms iets te lang als je klein bent van gestalte of in een beperkte ruimte moet werken.

Vooral voor lichtere grondsoorten.

Voordelen
 • Goed voor moeilijk bereikbare plekken
 • Stevige steel
 • “Hilt” aanwezig
Nadelen
 • Vooral voor lichtere grondsoorten
 • Steel is soms wat te lang
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een schoffel zoekt waarmee je op de moeilijkste plaatsen schoffelt en onkruid wegneemt. De hartvormige schoffel is handig en praktisch en beschikt over een stevige steel, die in sommige situaties wel wat lang is.

Beste koop extra brede schoffel – Gardena Gardex

Heb je best wel een grote tuin, en zoek je een schoffel die extra groot is en waarmee je snel kunt werken? Dan raden we de schoffel van het merk Gardena met een breedte van 18 cm aan. Deze schoffel heeft een groot bereik en kun je gebruiken om onkruid te wieden terwijl je duwt én trekt. 

Het mes is immers aan beide kanten geslepen. Dit mes is trouwens gemaakt in de vorm van een halve maan. Het hangt er maar van af wat jouw persoonlijke voorkeur is en welke schoffel je precies nodig hebt, maar deze vorm is in veel gevallen wel een voordeel. 

De schoffel heeft een poedercoating in het typische blauw van Gardena. De coating beschermt de schoffel tegen roestvorming. Let op, bij de aankoop van deze schoffel is de steel nog niet inbegrepen. De schoffel maakt deel uit van het Gardena combisysteem, waarbij je een steel voor diverse andere werktuigen van Gardena gebruikt. We denken bijvoorbeeld aan een hak of een hark.

Hiermee zijn we bij de nadelen van dit werktuig aangekomen. Je hebt slechts een steel nodig die je met diverse andere werktuigen combineert. Dit systeem heeft echter wel een prijs. Vaak is een schoffel met een vaste steel bovendien wel steviger en robuuster om mee te werken. Daarnaast is deze schoffel niet zo scherp en moet je hem regelmatig slijpen.

Niet zo scherp.

Voordelen
 • Breed
 • Gepoedercoated
 • Mes is aan beide kanten geslepen
Nadelen
 • Steel apart kopen en is duur
 • De schoffel is niet zo scherp
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een brede schoffel zoekt om grote borders of bloembedden onkruidvrij te houden. De schoffel heeft een handige vorm en je werkt er snel mee, al mocht hij voor ons wel wat scherper zijn.

Beste koop grindschoffel – Talen Tools Grind en Onkruidschoffel

Iedereen die een pad, oprit of terras in grind heeft, weet dat het soms een heel karwei is om deze plaatsen onkruidvrij te houden. Gelukkig bestaan er schoffels die precies gemaakt zijn om in grindvlakken onkruid weg te schoffelen. Met deze schoffel van Talen Tools snijd je tussen het grind door het onkruid aan de wortel af. Dit kan omdat hij een beugelvorm heeft. 

Het onkruid zelf droogt na het schoffelen uit en verdwijnt, terwijl de wortel eveneens verzwakt en in principe afsterft. De grindlaag blijft dus intact als je werkt met deze schoffel, die uit stevig roestvrij staal is gemaakt.

Als nadeel noteren we dat bij de aankoop de steel niet inbegrepen is. Deze moet je apart kopen. Het is een praktische en handige tool, maar je moet wel de nodige tijd nemen voor de klus, want schoffelen tussen grind is vrij zwaar werk. Je monteert je eigen steel op deze schoffel, maar deze staat in een wat vreemde hoek ten opzichte van de schoffel zelf, zodat je wel wat moet bukken tijdens het werk.

Je moet bukken tijdens het schoffelen.

Voordelen
 • Grindlaag blijft intact
 • Stevig
 • Roestwerend
Nadelen
 • Zwaar werk
 • Schoffel is niet zo ergonomisch
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie veel grind paden rond het huis heeft en deze graag op een snelle en ecologische manier onkruidvrij maakt. De grindschoffel van Talen Tools doet zijn werk goed, al moet je er zelf wel een behoorlijke inspanning voor leveren.

Koopgids

Nu we onze top vijf van schoffels gepresenteerd hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin overlopen we enkele algemene kenmerken, waar je op moet letten als je een schoffel koopt.

Wat is het verschil tussen een schoffel, een hak en een schrepel

Er bestaan veel verschillende soorten schoffels. Het mes waarover we spraken, kan recht, gebogen, of zelfs rond zijn. Van bepaalde schoffels is de voorkant van het mes geslepen. Hierdoor snijd je dus met een duwbeweging in de grond. Er bestaan ook schoffels die vooraan én achteraan een geslepen mes hebben, waardoor je de schoffel heen en weer kunt bewegen en langs beide kanten het onkruid aanpakt.

Dit wat betreft het mes van de schoffel. De steel kan per schoffel ook heel erg verschillen. Er bestaan schoffels met een korte steel, die je in de hand neemt en waarmee je gebukt of geknield werkt. Anderzijds zijn de meeste schoffels op een lange steel gemonteerd. Je werkt er dus rechtstaand mee.

Schoffelen is vooral interessant als je het regelmatig doet. Je bestrijdt er onkruid mee dat zich boven de grond uitzaait en eveneens onkruid dat zich via de wortel verspreidt. Om deze laatste soort onkruid helemaal uit te roeien, moet je evenwel heel regelmatig schoffelen.

Er bestaan nog andere tuinwerktuigen om onkruid efficiënt te verwijderen. Naast een schoffel is het meest bekende een hak. Wat is nu het verschil tussen een schoffel en een hak?

 • Bij een hak is het blad naar achteren gericht. Je hakt er letterlijk mee in de grond en trekt het werktuig door de grond naar je toe. Een hak is over het algemeen geschikt als je met harde grond te maken hebt. Je hebt minder kracht nodig om de grond los te maken dan in het geval je een schoffel gebruikt.
 • Een schoffel duw je naar voren of trek je naar achter. Een schoffel is vooral interessant om precisiewerk te leveren. Het is handig om een schoffel te gebruiken in perkjes, in bloembedden, of in heesterborders.
 • Een schrepel is dan weer een klein werktuig je dat je eveneens gebruikt om onkruid te wieden in de tuin. Je kunt een schrepel zien als een kleine hak. In plaats van een steel heeft hij gewoon een handvat. Net zoals bij een hak of bij een schoffel, kan de vorm van de schepel verschillen van soort tot soort. Sommigen hebben bijvoorbeeld de vorm van een halve maan. Ze zijn ideaal om bijvoorbeeld te gebruiken in borders waar plantjes heel dicht bij elkaar staan, waardoor je er niet zomaar even tussen kunt schoffelen. Daarom gebruik je een handwerktuig zoals een schrepel. Met je ene hand kun je dan de plantjes wat naar een kant buigen, terwijl je met de andere hand en de schrepel het onkruid wegneemt.

De steel

Laten we eerst even de steel bekijken. Een schoffel gebruik je heel frequent, dus hij moet goed in de hand liggen en de steel moet de juiste lengte hebben.

De meeste stelen van schoffels zijn gemaakt uit hout. Dit materiaal is hier ideaal voor. Het is niet te zwaar, het voelt comfortabel in de hand aan en het is bovendien een natuurlijk product. Als een houten steel toch te zwaar is, dan kun je opteren voor een steel in aluminium. Dit is inderdaad een stuk lichter, maar het voelt niet zo lekker tijdens het werken. Soft grip rubberen handgrepen of een coating met rubber of plastic, zijn hierbij handigheden die voor dat extra beetje werkcomfort zorgen.

Steel schoffel

De lengte van de steel is eveneens belangrijk. Is de steel te kort, dan moet je je de hele tijd bukken en krijg je gegarandeerd pijn aan je rug. Is de steel te lang, dan kun je moeilijk bewegen en schoffelen op kleine plaatsen of tussen planten. Je moet de lengte dus kiezen in functie van je eigen lengte en van het oppervlak waarop je wil werken.

De schoffel zelf

De meeste schoffels zijn gemaakt uit roestvrijstaal, heel vaak met een laagje poedercoating of epoxyverf. Dit verhindert roestvorming en houdt het blad lange tijd in een nieuwe vorm. Na verloop van tijd moet je de schoffel slijpen, waardoor wel een deel van deze coating verloren gaat. Dan komt het er op aan om de schoffel goed te onderhouden en te verzorgen.

Welke schoffel je ook kiest, zorg ervoor dat hij niet te zwaar is en dat je er op een handige manier mee aan de slag gaat. Kies bijvoorbeeld een klein blad als je tussen jonge en kleine planten wil schoffelen. Wil je een grote heesterborder onkruidvrij houden, kies dan voor een eerder grotere schoffel of een zogenaamde hoefvormige schoffel zoals van het merk Burgon & Ball.

Wist je trouwens dat een hoefvormige schoffel in het Engels een “Dutch hoe” of dus letterlijk een “Nederlandse schoffel” genoemd wordt? In Engeland importeerden ze in de 16de eeuw veel Nederlandse producten, en deze soort schoffel was er een van.

Onderhoud van de schoffel

De kwaliteit van een schoffel bij de aankoop is een ding. Het komt er ook op aan om de schoffel goed te onderhouden om deze kwaliteit te behouden. Dit zorgt ervoor dat de schoffel scherp blijft, wat je dan weer tijd en moeite bespaart tijdens het schoffelen zelf.

Je kunt een schoffel altijd bijslijpen met een slijpsteen. Dit doe je dan bijvoorbeeld net voordat je de schoffel in de winter opbergt. Nadat je hem geslepen hebt, zorgt een laagje olie ervoor dat de schoffel roestvrij blijft.

Onderhoud schoffel

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je goed hebben kunnen informeren over schoffels. Een schoffel is een handig en doeltreffend werktuig om onkruid weg te werken uit je tuin. Zoals we in de inleiding gezien hebben, is het bovendien een ecologische manier om onkruid te bestrijden. Schoffel je regelmatig in je tuin, dan werk je bovendien ook aan je eigen fysieke conditie. Goed voor je lichaam en goed voor je geest!

Heb je nog vragen over een bepaalde schoffel, aarzel dan niet om de klantendienst van onze partners te contacteren. Ze helpen je graag verder met concrete vragen die je zou hebben. Je neemt gewoon contact op zoals jij dit het liefste wil: via de telefoon, mail of social media zoals Twitter of Facebook. Binnen het half uur heb je meestal al een antwoord op je vraag. We wensen je veel succes met de aankoop van een schoffel en wensen je een mooie tuin toe!