Beste bollenplanter

Een bollenplanter (ook wel bollenpoter genoemd) is een tuingereedschap dat niet in je tuinhuis mag ontbreken als je van tulpen, narcissen en andere bollenplanten houdt. Het is een heel eenvoudig maar toch zo handig werktuig. Bovenaan heeft een bollenplanter een handvat, dat verbonden is met een buisvorm uit metaal. Je drukt de buis in de grond, waardoor deze gevuld wordt met aarde. Daarna trek je de bollenplanter uit de grond. Het resultaat is dat je een gat in de grond hebt gemaakt waarin je een bloembol kunt laten vallen.

Wat is nu het grote voordeel hiervan? Met een bollenplanter kun je heel snel en op een regelmatige afstand gaten in de grond maken. Bollenplanters zijn verder uitgerust met een mechanisme waarmee je de buis kunt openmaken door op het handvat te knijpen. Zo valt de aarde terug in het gat en is de bloembol netjes bedekt.

Onze top 5 bollenplanters

Afbeelding

Product


Wolf-Garten Plantautomaat

Onze beste koop!

Wolf-Garten Plantautomaat

Beste koop bollenplanter

of

Bollenpoter 60mm van DeWit

Bollenpoter 60mm van DeWit

Gewoonweg de beste bollenplanter op de markt

of

Talen Tools verzinkte bollenpoter

Talen Tools verzinkte bollenpoter

Beste koop budget bollenplanter

of

Fiskars Ergo bollenplanter 1057078

Fiskars Ergo bollenplanter 1057078

Beste koop bollenplanter op een steel

of

DeWit korte bollenpoter

DeWit korte bollenpoter

Beste bollenplanter voor krokusjes

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Wolf-Garten Plantautomaat

Beste koop bollenplanter

Wolf-Garten Plantautomaat

of

Bollenpoter 60mm van DeWit

Gewoonweg de beste bollenplanter op de markt

Bollenpoter 60mm van DeWit

of

Talen Tools verzinkte bollenpoter

Beste koop budget bollenplanter

Talen Tools verzinkte bollenpoter

of

Fiskars Ergo bollenplanter 1057078

Beste koop bollenplanter op een steel

Fiskars Ergo bollenplanter 1057078

of

DeWit korte bollenpoter

Beste bollenplanter voor krokusjes

DeWit korte bollenpoter

of

Voor- en nadelen van een bollenplanter

Werken met een bollenplanter heeft niet alleen voordelen, er zijn ook bepaalde nadelen. We zetten zowel de voor- als de nadelen hier even op een rij.

Voordelen van een bollenplanter:

 • Je maakt telkens opnieuw een gat van een gelijke diepte en kunt deze diepte in veel gevallen ook op het werktuig aflezen. Op de buis van de bollenplanter zie je immers vaak een meter die je helpt om de diepte te bepalen.
 • Je werkt snel.
 • Je schept niet meer aarde dan nodig uit de grond om een bol te planten.
 • Het gat dat je in de grond maakt is telkens even groot.

Nadelen van een bollenplanter:

 • Is de grond te hard, dan kun je gewoon niet diep genoeg gaan met een bollenplanter.
 • Bollenplanters vervormen en plooien snel als ze niet uit sterke materialen gemaakt zijn.
 • Het lossen van de aarde gaat niet zo gemakkelijk; de aarde blijft soms in de buis vast zitten.

Er bestaan verschillende soorten bollenplanters. Sommigen houd je gewoon los in de hand, waardoor je er gehurkt mee moet werken. Anderen zijn gemonteerd op een steel. Zodoende werk je er rechtstaand mee.

Een bollenplanter kun je vergelijken met een grondboor. Het verschil tussen beide werktuigen is dat een bollenplanter de aarde “vasthoudt” tot je deze terug lost. Een grondboor freest een gat in de grond en de aarde komt dan naast het geboorde gat terecht. Meer informatie hierover vind je in ons artikel over grondboren.

In dit artikel hebben we vijf bollenplanters voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de hanteerbaarheid. Sowieso zijn alleen bollenplanters met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een bollenplanter? Dan raden we je aan om onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Je moet daarbij bedenken hoe je de bollenplanter precies wil gebruiken. Pas dan kies je de juiste bollenplanter voor de juiste klus.

Beste koop bollenplanter – Wolf-Garten Plantautomaat

Onze beste koop is de bollenplanter van Wolf Garten. Deze bollenpoter ligt goed in de hand en is ideaal om jaar na jaar uit het tuinhuis te halen om bollen te planten. De tanden onderaan zijn ideaal om de bollenplanter snel in de grond te werken. De bollenplanter ligt verder goed in de hand en is best wel sterk. Een ander voordeel is dat deze bollenplanter qua prijs goed zit. Aan het handvat vind je een knijper waarmee je de aarde die je uit de grond hebt gehaald terug kunt lossen.

Met een gewicht van 350 gram is de bollenplanter van Wolf Garten helemaal niet zo zwaar. Het werktuig gaat lang mee als je het goed verzorgt en is geschikt om bollen te planten met een maximale doorsnede van 60 mm. Dit doe je tot op een diepte van eveneens 60 mm.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze bollenplanter. Wij vinden de diepteaanduiding op het werktuig niet zo duidelijk. Daarnaast is deze bollenplanter van Wolf Garten ook niet zo geschikt om intensief te gebruiken. Is de grond waarin je bollen wil planten te hard aangestampt, dan vervormt je bollenpoter. Kijk dus goed uit in welke grond je de bollen plant, of hak het bloembed waarin je wil werken eerst los.

Diepteaanduiding is niet zo duidelijk.

Voordelen
 • Ligt goed in de hand
 • Ideaal om eens per jaar bollen te planten
 • Tanden onderaan
 • Niet zo duur
 • Knijpmechanisme om aarde te lossen
Nadelen
 • Diepteaanduiding is niet zo duidelijk
 • Niet zo stevig
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige en veelzijdige bollenplanter zoekt. Je kunt de bollenpoter jaar na jaar blijven gebruiken en betaalt er een scherpe prijs voor. Alleen jammer dat de diepteaanduiding niet zo duidelijk weergegeven is.

Gewoonweg de beste bollenplanter op de markt – Bollenpoter 60mm van DeWit

Wil je niets aan het toeval overlaten en zoek je gewoon de beste bollenplanter op de markt? Dan ga je voor dit werktuig van het merk DeWit.

Alles klopt aan deze bollenpoter. Zo zie je een stevig handvat dat aangenaam in de hand ligt en gemaakt is uit essenhout. De buis van de bollenplanter is dan weer uit gesmeed staal geproduceerd, dat gelukkig niet vervormt door de bollenpoter in de grond te drukken, hoe hard de grond ook is. Het poten van bloembollen is echt een plezier met dit ambachtelijke en oer-Nederlandse werktuig.

De bollenpoter is onverwoestbaar en toch leuk om mee te werken. Daarnaast is het ook gewoon een mooi werktuig, dat zelfs leuk is als decoratief object.

Hiermee zijn we bij de nadelen van deze bollenplanter aangekomen. Zo is dit werktuig zeker niet goedkoop te noemen. Met een gewicht van 640 gram weegt de bollenplanter ook wel wat. Er is geen knijper op het handvat om de aarde uit de buis te laten vallen. Omdat deze buis aan de binnenkant glad en uit een stuk gesmeed is, hoeft dit in principe ook niet. Enkel als je met vochtige en kleiachtige grond te maken hebt, verstopt de buis hierdoor wel. Er is tenslotte ook geen diepteaanduiding voorzien op de bollenpoter.

Weegt 640 gram.

Voordelen
 • Gesmeed ijzer
 • Stevig houten handvat uit essenhout
 • Ligt goed in de hand
 • Mooie ambachtelijke look
Nadelen
 • Niet goedkoop
 • Weegt ruim 640 gram
 • Geen knijpmechanisme
Conclusie

Dit product is vooral geschikt als je een robuuste en oerdegelijke bollenpoter zoekt. Het smeedijzer is werkelijk onverwoestbaar en je kunt er kleine en grote bollen mee planten.

Beste koop budget bollenplanter – Talen Tools verzinkte bollenpoter

Ben je gewoonweg op zoek naar een sterke bollenplanter en dit voor een zacht prijsje? Dan raden we de bollenplanter in verzinkt staal van Talen Tools aan. Dit handige werktuig is gemaakt van verzinkt staal en is daardoor roestvrij. Daarnaast is het mogelijk om de diepte van het plantgat af te lezen op de buis van de bollenplanter. De tanden onderaan de buis maken het gemakkelijk om in de aarde te graven.

Deze bollenpoter van Talen Tools is bovendien uitgerust met een knijpmechanisme om de aarde te lossen. Dit maakt het werk meteen een stuk gemakkelijker. Je plant naar hartenlust grote en kleine bollen met dit werktuig.

Hiermee zijn we bij de nadelen van deze bollenplanter aangekomen. Het is echt wel een werktuig om occasioneel te gebruiken, bijvoorbeeld om een keer per jaar een aantal bollen te planten. Heb je te maken met harde grond, werk deze dan eerst los met een spade of een riek vooraleer je de bollenpoter gebruikt. Daarnaast merken we dat het plastic van het handvat snel los komt en dat de bollenplanter letterlijk plooit onder de druk als je hem in te harde grond duwt.

Plastic handvat is niet zo stevig.

Voordelen
 • Handig
 • Verzinkt staal
 • Roestvrij
 • Tanden onderaan
Nadelen
 • Plastic komt snel los
 • Vervormt snel
 • Niet voor precisiewerk
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een degelijke bollenplanter zoekt voor een zacht prijsje. De bollenplanter is niet zo sterk, maar als je er voorzichtig mee werkt en de klus goed voorbereidt, dan heb je er toch jarenlang plezier aan.

Beste koop bollenplanter op een steel – Fiskars Ergo bollenplanter 1057078

Wil je graag een bollenplanter gebruiken, maar is het niet aan jou besteed om te hurken of te knielen terwijl je bollen plant? Dan een bollenplanter op een steel een ideale aankoop.

De bollenplanter van Fiskars met referentie 1057078 is voor ons de beste koop. Deze heeft een steel van 1 meter lang waarmee je de klus snel klaart. Hiervoor heeft de buis van de bollenplanter een scherpe rand die zelfs door harde grond snijdt. Dankzij de knijper bovenaan de steel los je de aarde die je uit de grond geboord hebt terug in het plantgat.

Omdat het binnenoppervlak van de buis glad is, glijdt de aarde er trouwens gemakkelijk uit. Een ander bijkomend voordeel is dat je de bollenplanter zelf met je voet in de grond kunt drukken, zoals je met een spade zou doen.

Hiermee zijn we bij de nadelen van deze bollenplanter aangekomen. Hoewel dit niet zou mogen, is de buis van deze bollenplanter vaak verstopt als je in kleigrond werkt. Het handvat van de bollenpoter is broos en gaat soms stuk. Tenslotte is deze bollenplanter niet goedkoop. We moeten hier dan wel bij vermelden dat dit geen doorsnee werktuig is.

Buis verstopt soms, ondanks de gladde afwerking.

Voordelen
 • Steel van 1 meter lang
 • Scherpe rand
 • Knijpmechanisme bovenaan de steel
Nadelen
 • Niet zo geschikt voor kleigrond
 • Handvat is broos en kan stuk gaan
 • Niet goedkoop
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige bollenplanter op een steel zoekt, zodat je niet hoeft te bukken om bollen te planten. Bijkomende voordelen zijn de stevigheid en het gebruiksgemak. Wel moet je even opletten dat de buis niet verstopt als je in kleigrond werkt, maar dit geldt voor zowat alle bollenplanters.

Bekijk prijzen van de Fiskars Ergo bollenplanter 1057078 bij verschillende winkels:

Beste bollenplanter voor krokusjes – DeWit korte bollenpoter

Ben je vooral op zoek naar een bollenplanter om krokusjes te planten? Dan raden we een stevige en professionele bollenplanter voor kleine bollen aan. Zeker als je de krokusjes in het gras wil planten, moet een bollenplanter tegen een stootje kunnen. De beste bollenplanter voor deze klus is de korte bollenplanter van het merk DeWit. Je prikt er als het ware een gaatje mee in het gras om de bol te planten.

Deze bollenplanter heeft verder alle eigenschappen van een stevig werktuig. We denken bijvoorbeeld aan het handvat dat uit essenhout is gemaakt en zo goed als onverwoestbaar is. Daarnaast is de buis van de bollenplanter gemaakt uit gesmeed ijzer, waardoor je er ook best wel wat druk op mag geven.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze bollenpoter. Zoals de meeste bollenplanters is zelfs ook dit professionele werktuig van DeWit niet echt handig als je in kleigrond werkt. De buis van de bollenpoter verstopt snel en er is geen knijpmechanisme voorzien om de aarde terug te lossen.

Verstopt snel.

Voordelen
 • De ideale bollenpoter voor krokusjes
 • Je prikt er zo mee door het gras
 • Sterk gesmeed ijzer
 • Handvat uit essenhout
Nadelen
 • Niet voor kleigrond
 • Verstopt snel
 • Geen knijpmechanisme om aarde te lossen
Conclusie

Deze bollenplanter is vooral geschikt voor wie een stevig en onverwoestbaar werktuig zoekt om bollen van krokusjes in het gras of in volle heester border te planten. Het is een robuuste bollenplanter, die evenwel niet geschikt is voor kleigrond.

Koopgids

Nu we de vijf beste bollenplanters grondig besproken hebben, staan we in de koopgids even stil bij een aantal algemene kenmerken van bollenplanters.

Narcissen, tulpen, sneeuwklokjes en krokussen brengen leven en kleur in lenteborders en -potten. Welke bollen je ook kiest, een bollenplanter kan het werk om ze te planten een beetje minder zwaar maken. Let bij jouw aankoop zeker op volgende kenmerken:

 • Een scherp afgelijnde metalen buis. Hiermee maak je een mooi en afgerond gat voor elke bloembol, dat telkens een uniforme grootte heeft.
 • Een meter op de buis. Dankzij deze meter maak je elk plantgat even diep. Elke soort bol heeft een bepaalde plantdiepte, dus het is handig als je de bollen meteen op de juiste diepte plant.
 • De juiste maat. Afhankelijk van de bollen die je wil planten, kies je een bepaalde maat van bollenplanter.
 • Ontwerp en stijl. Bollenplanters zijn vaak charmante werktuigen met een ouderwetse en ambachtelijke look. Vind je dit belangrijk, kies dan een exemplaar dat hierbij aansluit.
 • De steel. Wil je niet bukken om bollen te poten, kies dan een bollenplanter op een steel, die je gebruikt zoals een spade.

Hoe gebruik je een bollenplanter?

Om een bollenplanter te gebruiken, duw je de buis van de bollenpoter lichtjes in de grond. Je blijft druk uitoefenen terwijl je tegelijk lichtjes aan het handvat draait. Heb je de juiste diepte bereikt? Dan trek je de bollenplanter uit de grond. In dit gat plaats je de bloembol. Dit doe je met de punt naar boven en de wortels aan de onderkant. 

Je houdt de bollenplanter dan opnieuw boven het plantgat en laat de aarde los om de bol te bedekken. Dit loslaten doe je bijvoorbeeld met een knijper die bovenaan het handvat bevestigd is en waarmee je de buis open klapt.

Hoe gebruik je een bollenplanter

Met of zonder steel

Ben je op zoek naar een bollenplanter, dan heb je de keuze tussen bollenplanters met of zonder steel. Een bollenplanter met een lange steel heeft als voordeel dat je hem staand kunt gebruiken. Deze is handig als je veel bollen op een kleine oppervlakte wil planten. Je hoeft niet te bukken en de planter met de hand in de grond te duwen. In plaats daarvan druk je de buis van de bollenplanter met je voet in de grond, zoals je een spade gebruikt.

Een bollenplanter met een lange steel kan staand worden gebruikt en is handig als je veel bollen in hetzelfde gebied wil planten. In plaats van te bukken en de planter met de hand in de grond te duwen, duw je de handgreep naar beneden en gebruik je je voet om de planter in de grond te graven.

Gekartelde rand

Sommige modellen van bollenplanters hebben een gekartelde rand aan de kop van de buis, dit wil zeggen de kant die je in de grond drukt. Hiermee snijd je als het ware gemakkelijker door de grond en maak je een plantgat met een mooie aflijning.

Handgreep met knijper

Wil je de aarde die je met een bollenplanter uit de grond haalt gemakkelijk terug in het plantgat laten vallen, kies dan voor een bollenplanter met een knijpmechanisme op het handvat. Door hierop te knijpen, open je de buis en valt de aarde uit de buis.

Wat als de grond te hard is?

Knijpmechanisme bollenplanter

Heb je te maken met harde grond, bijvoorbeeld kleigrond, dan is werken met een bollenplanter vaak een frustrerende klus. Door de bollenplanter in de grond te drukken vervormt het werktuig vaak. En als je er aarde mee uit de grond haalt, dan blijft deze bovendien vaak in de buis vast zitten.

Een alternatief voor een bollenplanter in klei- of andere harde grond is een grondboor of een bollenboor. Dit is ideaal voor het planten in verdichte grond. Meer informatie hierover vind je in ons artikel over grondboren.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over bollenplanters. Een bollenpoter kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over wat je precies wil. Investeer je in een professioneel werktuig dat een behoorlijke duit kost, maar dat je dan ook voor de rest van je leven gebruikt? Of ga je voor een budget-bollenplanter, met het risico dat je deze beschadigt door hem te intensief te gebruiken? Hoe vaak je een bollenpoter gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze.

Heb je nog bepaalde vragen over bollenpoters? Aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van het juiste werktuig. We wensen je veel succes met de aankoop van een bollenpoter.

Tresna.nl
Logo