Fein multitool

Een multitool is in feite voor elke doe-het-zelver een onmisbaar stuk gereedschap. Een multitool heeft, zoals de naam het al zegt, vele verschillende toepassingen. Met een multitool wordt het voor een doe-het-zelver makkelijker om een klus uit te voeren.

In dit artikel richten wij ons vizier specifiek op de multitools van het merk Fein. Dit merk staat bekend om kwalitatief goede en betrouwbare multitools. Hieronder vind je de vijf beste multitools van dit merk. Maar, voordat we de top 5 presenteren, kijken we eerst naar de verchillende reeksen binnen het assortiment.

Assortiment

Fein multitool accessoires

Het assortiment is bij Fein in te delen in een paar verschillende klassen. De zogeheten Fein MultiTalent multitools zijn geschikt voor de doe-het-zelvers die een goede multitool zoekt met daarbij een ideale prijs-prestatieverhouding.
Vervolgens is de ‘hogere’ klasse de Fein MultiMaster. Deze multitool is nog iets geavanceerder dan de multitools uit de MultiTalent klasse.

Binnen deze klassen wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen ‘Top’, ‘Start’ en ‘Quickstart’. De Quickstart is puur gericht op de doe-het-zelver, terwijl de Top meer gericht is op de professionals.
Het verschil hiertussen is onder andere te zien in het aantal accessoires dat meegeleverd wordt bij een aankoop.

Fein maakt overigens gebruik van het zogeheten QuickIN snelspansysteem; hiermee is het mogelijk om snel en gemakkelijk van opzetstukje te wisselen. Bij Fein wordt dit aangeduid met de lettercombinatie QSL.

Sommige multitools van Fein hebben de aanduiding SL; dat heeft betrekking op het zogeheten Starlock systeem. Dit is een samenwerking tussen verschillende fabrikanten waardoor universele opzetstukjes gebruikt kunnen worden. De volgende merken werken hier aan mee: Bosch, Fein, Makita, Milwaukee, Ridgid en Rockwell.

[table id=31 /]

Toepassingen

Een multitool kan je bij vele verschillende klussen uitermate goed gebruiken. We hebben de meest voorkomende klusjes op een rijtje gezet:

 • Uitsparingen zagen;
 • Doorzagen van materiaal;
 • Afkorten van materiaal;
 • Schrapen;
 • Schaven;
 • Schuren;
 • Voegen verwijderen;
 • Tegels verwijderen;
 • Tegels op maat snijden.

Fein MultiMaster TOP FMM350QSL – Beste koop

Ben je op zoek naar een uitermate professionele multitool? Dan is de TOP FMM 350 QSL de beste optie voor jou. Deze multitool komt uit de meest professionele reeks van Fein; de MultiMaster reeks. Met deze multitool kan je onder andere zagen, schrapen, schaven, schuren en tegels/voegen verwijderen.Fein MultiMaster TOP FMM350QSL

De multitool kenmerkt zich door een 350 watt krachtige motor, waarbij er sprake is van een oscillerende beweging, hoog vermogen en maximale snijsnelheden. Dankzij dit hoge vermogen is het een fluitje van een cent om een klus uit te voeren.

Daarnaast heeft deze multitool ook de beschikking over het QuickIN snelspansysteem. Je kan dus gemakkelijk en snel het opzetstukje op de multitool aanpassen. Hoe fijn is dat? Deze manier wordt bij Fein overigens aangeduid met de lettercombinatie SQL.

Ook is deze multitool erg fijn om in de hand te houden. Dat is met name te danken aan de softgrip-zone. Maar, daarnaast heeft Fein er ook voor gezorgd dat er tot 70% minder trillingen te voelen zijn.

Bij de aankoop van de Fein MultiMaster TOP FMM350QSL krijg je veel accessoires meegeleverd, waaronder een handige koffer. Na afloop kan je de multitool dus weer netjes en veilig opbergen in deze koffer. Naast de koffer wordt er ook schuurpapier meegeleverd, maar ook onder andere een steunplateau, een schuurplateau, afzuiginrichting, een starre spatel, een segmentzaagblad en een hardmetalen raspvijl.

Heeft deze multitool dan geen nadelen? Ja, toch wel. Er is helaas geen verlichting aanwezig op de multitool. Het is daardoor enigszins lastig om in donkere hoekjes te werken.

Geen verlichting aanwezig.
Conclusie:
Deze multitool is uiterst geschikt voor de professionele doe-het-zelver die veel eist van een multitool. Dankzij het krachtige vermogen, de fijne handgrepen en de vele accessoires is dit een multifunctioneel gereedschap. Het enige grote minpunt is dat er geen verlichting aanwezig is op de multitool zelf

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Krachtig
 • Veel accessoires meegeleverd
 • Weinig last van trillingen
Nadelen
 • Geen verlichting aanwezig
 • Dure accessoires

Fein MultiMaster Talent FMT250QSL – beste voor metaal

Ben je op zoek naar een multitool waarmee je makkelijk metaal kan bewerken? Kijk dan niet verder dan de MultiMaster Talent FMT250QSL. Deze multitool van Fein staat bekend om zijn robuustheid en veelzijdigheidFein MultiMaster Talent FMT250QSL

Een multitool is in de basis een multifunctioneel gereedschap, maar soms is het fijn om een gespecialiseerd stuk gereedschap te hebben. Deze multitool van Fein is een dergelijk gespecialiseerd stuk gereedschap; het is de beste multitool om metaal te bewerken.

Met dank aan de krachtige motor met een vermogen van 250 watt is het mogelijk om allerlei klusjes op metalen onderdelen uit te voeren. Wat te denken van schuren of zagen? Er is zoveel mogelijk met deze multitool.

Dankzij het handige QuickIN snelspansysteem kan je binnen een paar seconde een opzetstuk verwisselen. Op die manier kan je nóg efficiënter werken.

Een ander voordeel van deze multitool is het 5 meter lange netsnoer. Je kan dus probleemloos, zonder verlengsnoer, aan de slag gaan. Dat is erg prettig voor een doe-het-zelver.

Als laatste voordeel willen we graag alle accessoires benoemen. Deze multitool wordt geleverd met vele accessoires, waaronder een handige opbergkoffer, meerdere schuurvellen, een afzuiginrichting, meerdere soorten E-CUT- long life zaagbladen en een rasp driehoek.

Als nadeel willen we graag het ontbreken van verlicht aanstippen. In het donker zou je dus een externe lamp moeten gebruiken. Dat is enigszins jammer.

Daarnaast zijn de accessoires voor deze multitool behoorlijk prijzig. Maar, je krijgt daar wel een goede kwaliteit voor terug.

Dure accessoires.
Conclusie:
Deze multitool is uitermate geschikt voor een doe-het-zelver die veelvuldig metaal wilt bewerken. Dankzij onder andere de krachtige motor is het een fluitje van een cent om metaal te bewerken. Helaas zijn de accessoires wel behoorlijk prijzig.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Krachtige motor
 • Gemakkelijk opzetstukje wisselen
 • Handige opbergkoffer meegeleverd
Nadelen
 • Dure accessoires
 • Geen verlichting aanwezig

Fein MultiTalent Start FMT250SL – Budget

Ben je een doe-het-zelver en wil je een simpele doch doeltreffende multitool? Dan is de MultiTalent Start FMT250SL de meest geschikte multitool voor jou. Geen bijzondere poespas, maar gewoon een uitermate fijne multitool.  Fein MultiTalent Start FMT250SL

Deze multitool heeft de beschikking over een 250 watt krachtige motor waarmee je allerlei klussen uit kan voeren. Dat loopt uiteen van het schuren van de vloer tot aan het uitzagen van een gat in een metalen plaat. Een multitool van Fein is simpelweg een erg multifunctioneel gereedschap.

Dankzij het handige Starlock systeem hoef je je geen zorgen te maken over de opzetstukjes. Je kan namelijk universele opzetstukjes gebruiken van de merken Bosch, Fein, Makita, Milwaukee, Ridgid en Rockwell.

Bij aankoop van deze multitool krijg je een mooie opbergkoffer meegeleverd. Maar dat is niet alles, je krijgt ook nog een zaagblad, verschillende soorten schuurvellen en een spansleutel.

Helaas heeft deze multitool wel enkele nadelen. Het is een instapmodel en dat is terug te zien in het aantal accessoires; dat is ietwat beperkt.

Daarnaast is er geen verlichting aanwezig op de multitool. Het is dus lastig om in een donker hoekje te werken. Gezien het prijskaartje zijn deze nadelen echter compleet logisch. Deze multitool van Fein is relatief goedkoop en dat kan voor veel doe-het-zelvers een interessant gegeven zijn.

Weinig accessoires meegeleverd.
Conclusie:
Deze multitool is uitermate geschikt voor een beginnende doe-het-zelver die een doeltreffende multitool wilt. Dit apparaat heeft geen bijzondere poespas, maar is simpelweg goed in datgene waar het goed in moet zijn. Helaas zijn er weinig accessoires meegeleverd.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Universele opzetstukjes
 • Handige opbergkoffer
 • Multifunctioneel
Nadelen
 • Geen lampje aanwezig
 • Weinig accessoires meegeleverd

Fein Accu Multimaster AFMM18QSL – Beste op accu professioneel

Heb je behoefte aan een professionele multitool die werkt op een accu? Kijk dan niet verder dan de Fein Accu Multimaster AFMM18QSL. Deze multitool is de beste multitool voor professionals die waarde hechten aan een accu. Fein Accu Multimaster AFMM18QSL

Het werken met een multitool op accu is anders dan het werken met een multitool met een snoer. Dit is direct dan ook een voordeel aan deze multitool; je hebt een grote bewegingsvrijheid. 

De accu is een 18v Lithium-ion batterij die standaard meegeleverd wordt bij aankoop. Tevens wordt er een snellader meegeleverd. Deze snellader zorgt ervoor dat de multitool binnen 50 minuten volledig opgeladen is. Helaas kunnen we niet aangeven hoe lang je met één accu lading doet. Dit is namelijk afhankelijk van het soort gebruik.

Het is gemakkelijk om van opzetstuk te wisselen dankzij het innovatieve QuickIn systeem. Dit systeem is ontworpen door Fein en zorgt ervoor dat je razendsnel en zonder irritaties van opzetstuk kan verwisselen.

Deze multitool heeft ook nog de beschikking over een trillingsontkoppelingsysteem. Hierdoor worden de trillingen, en het lawaai, beperkt.

Helaas is dit apparaat ietwat aan de zware kant; inclusief de accu weegt deze multitool 1,8 kilo. Ter vergelijking; multitools met een snoer wegen normaliter zo’n 1,4 kilo.

Ietwat aan de zware kant.
Conclusie:
Deze multitool is uitermate geschikt voor een professionele doe-het-zelver die graag een multitool op accu heeft. Dankzij de krachtige motor en het trillingsontkoppelingsysteem is het een fluitje van een cent om deze multitool te gebruiken. Helaas is de multitool wel aan de zware kant.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Bewegingsvrijheid
 • Gemakkelijk opzetstukje verwisselen
 • Weinig trillingen
Nadelen
 • Relatief duur
 • Zwaar

Fein Accu MultiTalent Quickstart AFMT12QSL – Beste op accu doe-het-zelver

Heb je interesse in een multitool die op een accu werkt en bovendien zeer prettig werkt? Dan zit je bij de Fein Accu MultiTalent Quickstart AFMT12QSL helemaal goed. Fein Accu MultiTalent Quickstart AFMT12QSL - Beste op accu doe-het-zelver

Zoals de naam het al zegt, werkt deze multitool op een accu. Dat betekent dat je veel bewegingsvrijheid hebt; je hoeft tenslotte geen rekening te houden met een snoer.

Bij deze multitool wordt een 12 volt batterij meegeleverd. Dankzij een handige snellader is deze batterij binnen 30 minuten volledig opgeladen. De capaciteit is vervolgens 2500 mAh. Hoe lang je daarmee kan doen, is afhankelijk van het soort werkzaamheden. Bij zwaardere werkzaamheden zal de accu logischerwijs sneller leeg raken.

Deze multitool heeft de beschikking over een zelfdragende motor mét trilling ontkoppeling. Dit zorgt ervoor dat de trillingen en het lawaai gereduceerd worden. Het is derhalve erg fijn om met deze multitool te werken.

Maar, dat is nog niet alles. Je hebt namelijk ook de beschikking over het handige QuickIn wissel systeem. Je kan daarbij zonder extra gereedschap het opzetstukje verwisselen.

Een nadeel van de Quickstart AFMT12QSL is echter het feit dat er weinig accessoires meegeleverd worden. Je krijgt een steunplateau meegeleverd, verschillende soorten schuurpapier, één zaagblad en een kunststof koffer. Dat is nihil. Maar, gezien het prijskaartje valt dat ook wel te verklaren. In vergelijking met bovenstaande Fein Accu Multimaster AFMM18QSL is deze multitool goedkoper.

Weinig accessoires.
Conclusie:
Deze multitool is uitermate geschikt voor een doe-het-zelver die een kwalitatief goede multitool op accu wilt hebben. Dankzij het handige ontkoppeling systeem heb je weinig last van trillingen en lawaai. Helaas worden er weinig accessoires meegeleverd.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Accu snel opgeladen
 • Weinig trillingen
 • Veel bewegingsvrijheid
Nadelen
 • Weinig accessoires meegeleverd

Fein

In dit artikel hebben we enkel en alleen gesproken over multitools van het merk Fein. Maar, het merk is nog véél groter. Het assortiment van Fein is onderhand oneindig te noemen. Fein levert onder andere schuurmachines, polijstmachines, boormachines, tapmachines en schroefmachines. Ook is Fein de leverancier van vele verschillende soorten accessoires voor bovenstaande machines.

Een mooi kenmerk aan het assortiment van Fein is de veelzijdigheid. Dat heeft niet alleen betrekking op het aantal verschillende machines. Nee, Fein richt zich op zowel professionals als op doe-het-zelvers. Daarnaast is Fein nadrukkelijk bezig om samen te werken met andere fabrikanten, zodat de consument hiervan uiteindelijk kan profiteren. Dat is onder andere terug te zien in het universele Starlock systeem.

Het merk Fein heeft dan ook al een lange historie achter zich liggen. Al in 1867 werd het bedrijf namelijk opgericht door de eigenaar Wilhelm Fein. Het doel van Wilhelm Fein was om elektrische apparaten te ontwikkelen. In 1877 kwam Fein bijvoorbeeld met een telefoon met een hoefijzermagneet eraan.
Sindsdien staat het merk Fein als een zeer betrouwbare en grote speler binnen de machinemarkt te boek. Het hoofdkantoor is momenteel gevestigd in de Duitse industriestad Stuttgart.

Tresna.nl
Logo