Bosch PMF 250 CES review

De Bosch PMF 250 CES is in onze ogen één van de beste multitools. Met dit apparaat kan elke doe-het-zelver meerdere klussen uitvoeren. Onder meer zagen, schuren, slijpen en schrapen is mogelijk met deze alleskunner. Voor eigenlijk alle doe-het-zelvers is de aanschaf van een multitool, bijvoorbeeld deze variant van Bosch, aan te raden. 

Bosch PFM 250 CES review

In deze Bosch PMF 250 CES review bespreken we de belangrijkste voordelen en de belangrijkste nadelen van deze multitool. We hebben met een kritisch oog naar het apparaat gekeken, waardoor we uiteindelijk achter alle sterke- en zwakke punten gekomen zijn. Door deze review kan je direct voor jezelf bepalen of je deze multitool aan wenst te schaffen. Is dat het geval? Dan kan je dat direct doen via één van de linkjes op deze pagina. Je koopt de multitool dan voor een voordelige prijs bij één van onze partners.

Ben je geïnteresseerd in de Bosch PFM 250 CES? Maar, wil je nog de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje zien? Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres. De belangrijkste voor- en nadelen lees je hieronder.

De voordelen van de Bosch PMF 250 CES

Uit onze strenge keuring is gebleken dat deze multitool onwijs veel voordelen met zich mee brengt. Mede vanwege al deze voordelen zijn wij uitermate te spreken over deze multitool. Maar, over welke voordelen hebben we het zoal? De belangrijkste voordelen staan in onderstaand rijtje opgesomd:

 • Geschikt voor meerdere doeleinden
 • Onwijs gunstig geprijsd
 • Inclusief veel accessoires meegeleverd
 • Prettige & veilige bediening
 • Lange levensduur
 • Lage trillingswaarde

Geschikt voor meerdere doeleinden

Een multitool schaf je uiteraard niet zomaar aan; dat doe je wellicht omdat je het apparaat voor meerdere werkzaamheden kunt gebruiken. Dat is ook absoluut het geval bij deze Bosch PMF 250 CES. Met deze multitool van Bosch kan je onder meer schuren, zagen, slijpen en schrapen. Je doet dit in onder andere hout, metaal, kunststof, gipsplaat, voegspecie en mortel.

Je kunt het apparaat bij nagenoeg elke klus gebruiken, waardoor het een onwijs veelzijdig apparaat te noemen is. Bijkomend voordeel is dat je niet allerlei andere apparaten separaat aan moet schaffen. Die apparaten kosten stuk voor stuk veel geld, waardoor je met deze multitool ook veel geld kunt besparen.

Heb je een klus in of rondom huis? Dan is de kans onwijs groot dat je met veel plezier gebruik van deze multitool kunt maken. Dat heeft óók te maken met de andere voordelen, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Wil je graag variëren met de werkzaamheden? Wil je bijvoorbeeld eerst een houten plank op maat zagen en deze houten plank vervolgens netjes opschuren? Voor beide werkzaamheden kan je deze multitool dus gebruiken. Doordat het wisselen van het opzetstukje ook onwijs makkelijk gaat, kan je het apparaat binnen enkele seconden voor weer een andere klus gaan gebruiken.

Voor het wisselen van de opzetstukjes heb je géén extra gereedschap nodig. Bosch heeft hier een innovatief kliksysteem voor ontwikkeld. Je hoeft het gereedschap alleen maar los- of vast te klikken, waarna je direct aan de slag kunt gaan.

Wil je regelmatig verschillende klussen uit kunnen voeren? Dan is dit apparaat dus voor jou op het lijf geschreven. Dat is ook te danken aan de meegeleverde accessoires, waar je later meer over kunt lezen. Ook de hoeveelheid meegeleverde accessoires is in onze ogen namelijk één van de grootste voordelen van deze multitool.

Onwijs gunstig geprijsd

Als je een nieuwe multitool gaat kopen, is het prijskaartje ongetwijfeld één van de criteria waar je goed naar kijkt. Bij de Bosch PMF 250 CES hebben we daar goed nieuws over. Voor deze multitool van het gekende merk Bosch hoef je slechts 159 euro te betalen. In sommige gevallen komen onze partners met een nóg lagere prijs; op dat moment bieden zij deze multitool met een mooie korting aan.

Bosch PMF 250 CES

Deze gunstige prijs is wat ons betreft absoluut één van de grootste voordelen van deze multitool. Het apparaat is van de gekende kwaliteit van Bosch, waardoor je verzekerd bent van een lange levensduur. Ondertussen hoef je dus niet de hoofdprijs voor deze multitool te betalen.

Doordat de multitool pak hem beet 160 euro kost, is deze ook voor een grote groep doe-het-zelvers binnen handbereik. Ook als je geen al te ruim budget hebt, behoort de aanschaf van deze multitool tot de mogelijkheden.

Wij benoemen uiteraard niet zonder slag of stoot dat deze multitool voordelig geprijsd is. Nee, daarvoor hebben we ook gekeken naar de prijskaartjes van vergelijkbare multitools. Ook hebben we gekeken naar de hoeveelheid accessoires die meegeleverd worden én de prijs-kwaliteitsverhouding. Onder aan de streep kunnen we dan maar één ding concluderen; de prijs-kwaliteitsverhouding van de Bosch PMF 250 CES is dik in orde.

Inclusief veel accessoires geleverd

Bij het uitkiezen van een multitool moet je je niet blind staren op het prijskaartje. Het is vele malen verstandiger om naar het totaalplaatje te kijken. Daarbij hebben we het onder andere ook over de meegeleverde accessoires. Bij deze multitool van Bosch krijg je in ieder geval meer dan genoeg accessoires meegeleverd:

 • BIM segmentzaagblad hout en metaal, 85 mm
 • Set deltaschuurbladen
 • Deltaschuurplateau 93 mm
 • HCS invalzaagblad hout, 32 x 40 mm
 • Kunststof koffer
 • 4-traps diepteaanslag voor segmentzaagbladen

Door deze meegeleverde accessoires kan je eigenlijk direct starten met het werken met deze multitool. We zijn daarbij niet alleen te spreken over de kwantiteit van de meegeleverde accessoires, maar ook over de kwaliteit van de meegeleverde accessoires. De hierboven genoemde opzetstukjes en koffer zijn stuk voor stuk van een hoge kwaliteit.

Graag willen we deze koffer nog nader aanstippen. Als je deze multitool gebruikt hebt, wil je hem uiteraard wel op een veilige en handige manier op kunnen bergen. Die mogelijkheid biedt deze kunststof koffer van Bosch absoluut.

In deze koffer kan je niet alleen de multitool veilig opbergen, maar ook alle opzetstukjes en overige accessoires. Je hebt hierdoor alles bij elkaar, waardoor je ook minder snel dingen kwijt kunt raken. Je zet de koffer vervolgens op een veilige plek neer, zodat ook je kinderen niet met de multitool aan de slag kunnen gaan. Al met al zijn we bijzonder te spreken over de meegeleverde koffer.

Ook willen we graag nog aanstippen dat deze multitool rechtstreeks op een stofzuiger aangesloten kan worden. Je kunt hierdoor al het stof, zaagsel en vuil direct opvangen in de stofzuiger. Handig, aangezien je nadien niet je kamer weer schoon hoeft te maken.

We moeten hierbij wel bekennen dat we ook één nadeel met betrekking tot de accessoires gevonden hebben. Daarover lees je later in deze Bosch PMF 250 CES review meer onder het kopje ‘De nadelen’.

Prettige & veilige bediening

Wil je graag langdurig aaneengesloten met een multitool werken? Dan ben je bij deze variant van Bosch verzekerd van een prettige bediening. Het is namelijk een feit dat het apparaat onwijs ergonomisch vormgegeven is. Dat is echter niet het enige voordeel die wij onder de noemer ‘prettige & veilige bediening’ scharen. 

Voordelen Bosch PFM 250 Ces

Laten we aftrappen met het handvat van deze multitool. Dit handvat is behoorlijk dik (het apparaat zelf is ook behoorlijk dik) en houdt dus prima vast. Dat wordt verder versterkt door de structuur die aan de boven- en onderkant aangebracht is. Door deze structuur kan je de multitool nóg prettiger vasthouden.

Bijkomend voordeel is dat de machine absoluut niet veel weegt. Een gewicht van 1,3 kilogram is prima te noemen. Door dit gewicht is het mogelijk om langdurig achtereen gesloten te werken met deze multitool. Ter vergelijking; de DeWalt DWE315KT multitool weegt 1,5 kilogram. Op papier is 200 gram wellicht niet al te veel, maar op een schaal van 1,5 kilogram scheelt dat absoluut een hoop. Ook in de praktijk is dit verschil duidelijk merkbaar.

De prettige bediening wordt ook versterkt door de aanwezigheid van de variabele snelheidsregeling. Dankzij deze regeling kan je zelf de snelheid van de multitool bepalen. Je behoudt hierdoor altijd de optimale controle over de multitool én over de werkzaamheden.

Tevens willen we graag nog de oscillerende motor van deze multitool aanstippen. Deze motor is in staat om 250 watt aan kracht te leveren, waarbij de motor roterende bewegingen maakt. Hierdoor kan de kracht perfect overgebracht worden op het opzetstukje, waarbij er weinig tot geen sprake van energieverlies is. Ook dat draagt bij aan de prettige bediening van deze multitool.

Tot slot willen we nog aanstippen dat niet alleen het handvat ergonomisch vormgegeven is, maar ook de rest van het apparaat. Hierdoor ben je ook in staat om in lastige hoekjes te werken. Al met al is dit dus een multitool meer een zeer prettige bediening.

Lange levensduur

Deze multitool is van de kwaliteit zoals je van Bosch gewend bent. Hierdoor kan je van een onwijs lange levensduur genieten. Dit voordeel gaat eigenlijk hand in hand met het al tweede genoemde voordeel; de gunstige prijs. Deze twee voordelen zorgen er namelijk samen voor dat deze machine een prima prijs-kwaliteitsverhouding heeft.

De lange levensduur komt onder meer door de hoogwaardige motor. Deze motor is door Bosch volledig in eigen beheer ontwikkeld en levert een maximaal vermogen van 250 watt. In de basis is dat niet het meest hoge vermogen, maar dit vermogen wordt wel zeer effectief overgebracht. Er is sprake van weinig tot geen energieverlies, waardoor de motor ook niet al té zwaar belast wordt.

Bijkomend voordeel is dat de accessoires ook van een hoge kwaliteit zijn. Meer informatie over de accessoires is hierboven te lezen onder het kopje ‘Inclusief veel accessoires geleverd’.

Lage trillingswaarde

Het mag duidelijk zijn; we zijn te spreken over deze multitool. Om het totaalplaatje compleet te maken, willen we graag het laatste voordeel nog bespreken. Deze machine heeft een lage trillingswaarde en dat spreekt ons ontzettend aan.

Als je langdurig aaneengesloten met een elektrisch gereedschap aan de slag gaat, voelt je arm na verloop van tijd behoorlijk moe. Dit komt enerzijds door het gewicht van het stuk gereedschap, maar ook door de trillingen waar je arm te maken mee krijgt.

Bij deze Bosch PMF 250 CES multitool zijn deze trillingen echter tot een miniem beperkt. Je voelt de trillingen nagenoeg niet; de trillingswaarde is slechts 14 m/s. Wat betekent dit concreet? Als we het in vergelijk met de DeWalt DWE315KT multitool trekken, zien we dat de Bosch multitool op dit vlak wint. De DeWalt multitool heeft namelijk een trillingswaarde van 16,1 m/s.

Wil je meer informatie over de voordelen van de Bosch PMF 250 CES vinden? Daarvoor verwijzen wij je graag naar onderstaande video:

De nadelen van de Bosch PMF 250 CES

Over het algemeen zijn we bijzonder te spreken over deze multitool. Tijdens onze strenge keuring van dit apparaat zijn we echter ook achter enkele nadelen gekomen. De belangrijkste nadelen hebben we in onderstaand rijtje opgesomd:

 • De accessoires zijn duur
 • Hoog geluidsniveau
 • Snoer had langer gemogen

De accessoires zijn duur

Je hebt hierboven kunnen lezen dat je bij aanschaf meerdere accessoires meegeleverd krijgt. Over deze meegeleverde accessoires hebben we niks te klagen, maar wel over het aanbod van overige accessoires.

Het aanbod van de geschikte accessoires voor deze multitool is uitgebreid te noemen, maar is tegelijkertijd ook onwijs prijzig. Als je extra accessoires voor deze multitool aan wilt gaan schaffen, moet je absoluut rekening houden met een flinke extra kostenpost. Houd daar dan ook rekening bij tijdens je zoektocht naar de meest geschikte multitool.

Hoog geluidsniveau

Bij het werken met een multitool is het te allen tijde aan te raden om geluidsbescherming te dragen. Dat is ook absoluut het dringende advies bij deze multitool van Bosch.

Volgens opgaven van het merk zelf produceert deze multitool het volgende lawaai:

 • Geluidsvermogensniveau: 95 dB
 • Geluidsdrukniveau: 84 dB

Het aantal decibel is simpelweg te hoog om géén gehoorbescherming te dragen. Als je met deze multitool zonder gehoorbescherming aan de slag gaat, kan dit al snel leiden tot chronische gehoorschade. Hier kunnen je oren niet meer van herstellen; voorkom dat dus ten koste van alles. Draag altijd gehoorbescherming en doe daarmee dit nadeel van de Bosch PMF 250 CES eigenlijk teniet.

Snoer had langer gemogen

Deze multitool werkt op basis van netstroom. Dit betekent dat je altijd een stopcontact of een verlengsnoer in de buurt nodig hebt. Dat is bij deze multitool zeker noodzakelijk, aangezien het snoer aan de korte kant is. In onze ogen is een snoer van 3 meter simpelweg (veel) te kort.

Nadelen Bosch PMF 250 CES

Het snoer had in onze ogen minstens 5 meter moeten zijn. Met een dergelijk lang snoer kan je moeiteloos bewegen, zonder dat je rekening met het snoer hoeft te houden. Met dit snoer van 3 meter moet je daarbij veel meer rekening houden.

Ons advies is daarom ook om altijd een lang verlengsnoer bij je te hebben als je met deze multitool aan de slag wilt gaan. Met een lang verlengsnoer kan je alsnog van de gewenste bewegingsvrijheid genieten.

Ervaringen van andere kopers

Getuige de hoeveelheid beoordelingen bij onze partners Coolblue en Bol.com kunnen we één ding concluderen: de Bosch PMF 250 CES is een populaire multitool. Bij onze partner Coolblue scoort deze multitool bovendien behoorlijk goed: een 8,6 op een schaal van 10.

Bosch PMF 250 CES beoordelingen andere kopers

Binnen deze beoordelingen valt met name op dat veel mensen onwijs positief zijn. De prijs-kwaliteitsverhouding, de meegeleverde accessoires en de prettige bediening kunnen op veel waardering rekenen. Tegelijkertijd zijn er ook enkele negatieve beoordelingen te vinden, waarbij het óók over de accessoires gaat. Daarbij gaat het met name om de aanschafprijs van extra accessoires.

Op basis van de ervaringen van andere kopers is de aanschaf van deze multitool in ieder geval aan te raden. Om je een indruk van de ervaringen van andere kopers te geven, hebben wij de vele beoordelingen doorgespit. Vanuit de grote stapel met beoordelingen hebben we enkele beoordelingen er tussen uitgepikt en in onderstaande lijst opgesomd:

 • Handig toestel, jammer van de dure accessoires
 • Universeel toepasbaar apparaat
 • Een goede aanwinst
 • Prima apparaat
 • Goed product tegen een goede prijs
 • Vooral prijs-kwaliteit is dit een aanrader
 • Fijn en praktisch makkelijk apparaat
 • Een top product en we hebben er heel veel plezier van
 • Robuuste machine
 • Must-have voor elke klusser
 • Voor schuren is het niks
 • Is voor sommige klussen gemakkelijk

Het is duidelijk dat niet iedereen te spreken is over het apparaat. Dat blijkt onder meer uit de opmerkingen die we in bovenstaande lijst schuingedrukt hebben geplaatst. Volgens sommige kopers is het gebruik van regulier gereedschap makkelijker, terwijl andere gebruikers aangeven dat de aanschaf van de accessoires veel te prijzig is.

Al met al kunnen we concluderen dat de Bosch PMF 250 CES bij veel mensen in de smaak valt.

De Bosch PMF250 CES kopen

Heb je naar aanleiding van deze review interesse gekregen om de Bosch PMF 250 CES te kopen? Of heeft deze review je zelfs al volledig over de streep getrokken? Wij werken samen met enkele partners waar je deze multitool voor een scherpe prijs aan kunt schaffen. Klik op de linkjes hieronder om de exacte prijzen bij onze partners te vinden.

Alternatieven

Voldoet deze multitool op de meeste vlakken aan jouw eisenpakket? Zijn er desondanks factoren waardoor je niet helemaal overtuigd bent van deze multitool? Ook dan is er geen nood aan de man; je hebt immers de keus uit een uitgebreid aanbod van verschillende multitools. Wij hebben het aanbod van multitools nader bekeken en op basis daarvan twee geschikt alternatieve gevonden.

Bosch UniversalMulti 12

Deze multitool is eveneens van het merk Bosch, maar is een multitool die op accu werkt. Het apparaat wordt met meerdere accessoires meegeleverd, heeft een vergelijkbaar prijskaartje en is ook geschikt voor meerdere doeleinden. Als je liever een multitool hebt die op een accu werkt, is dit een uitermate geschikte mogelijkheid. Let bij het aanschaffen van deze multitool alleen goed op of de accu standaard meegeleverd wordt; dat is namelijk niet altijd het geval.

Fein MultiTalent Start FMT250SL

Gaat jouw voorkeur uit naar een goedkopere multitool? Dan is deze variant van Fein een prima keuze. Deze variant kost, bij onze partner Bol.com, slechts 140 euro. Daarmee is deze multitool ongeveer 20 euro goedkoper dan de Bosch multitool van deze review. Ook deze multitool wordt met meerdere accessoires meegeleverd, is geschikt voor meerdere doeleinden en werkt op netstroom. Belangrijk voordeel is dat deze multitool een snoer van maar liefst 5 meter lang heeft.

Tresna.nl
Logo