Bosch multitool

Bij een klus in je huis zal je altijd de volgende afweging moeten maken: “Ga ik het klusje zelf proberen of ga ik een professional inhuren?”. Uiteraard is het een stuk goedkoper om de klus zelf uit te voeren. Daarnaast kan het ook nog eens voldoening opleveren. Hoe mooi is het als je je eigen huis mooier kan maken?

Bosch multitool

Bij klusjes is het voor een doe-het-zelver van belang om het juiste gereedschap bij de hand te hebben. Een multitool is één van de stukken gereedschap die absoluut niet mag ontbreken. Zo kan je onder andere met een multitool zagen, slijpen, schuren en krabben.

In de praktijk blijkt dat een doe-het-zelver vaak niet zeker weet welke multitool de beste keus is. Wij helpen jou daar graag mee. In dit artikel kan je de vier beste multitools van het merk Bosch vinden. Iedereen is bekend met het merk Bosch en dat is uiteraard niet zomaar. Men levert kwaliteitsproducten, waaronder de multitool.

[table id=29 /]

In dit artikel maken we onderscheid tussen de groene en blauwe lijn van Bosch. De groene lijn is specifiek voor de doe-het-zelver, terwijl de blauwe lijn specifiek voor de professional is.

Bosch PMF 250 CES – beste multitool voor kleinere klusjes

Je kent het wel; allerlei kleine klusjes in en rondom het huis die je graag af wil ronden. Het schuren en verven van een klein muurtje of het afzagen van een plint die net iets te ver uitsteekt. Voor dergelijke kleine klusjes is de Bosch PMF 250 CES de meest geschikte multitool.

Bosch PMF 250 CES

Deze multitool kenmerkt zich door zijn veelzijdigheid. Zo kan je er bijvoorbeeld mee schuren, zagen, slijpen en schrapen. Dit gaat allemaal gepaard met een oscillerende beweging van de motor.

De motor levert een vermogen van 250 watt en het maximale toerental is 20.000 toeren per minuut. Deze motor zorgt ervoor dat je op een fijne manier kan werken.

Een bijkomend voordeel is dat deze multitool de beschikking heeft over een variabele snelheidsregeling. Je kan de snelheid dus naar eigen wens aan passen en daardoor houdt je altijd de controle over je werkzaamheden.

In de naam van deze multitool staan de letters CES. Die afkorting heeft betrekking op de manier waarop de accessoires verwisseld kunnen worden. Bosch noemt dit zelf het ‘Autoclic’ systeem en dit betekent dat je in 3 seconde je opzetstukje kan verwisselen. Dat gaat dus echt razendsnel.

De Bosch PMF 250 CES wordt standaard geleverd met BIM segmentzaagblad hout en metaal, een set deltaschuurbladen, deltaschuurplateu 93 mm, HCS invalzaagblad hout, een kunststof koffer en 4-traps diepteaanslag voor segmentzaagbladen.

Heeft deze multitool dan helemaal geen nadelen? Jawel, ook deze multitool heeft zo zijn gebreken. Allereerst is het feit dat de accessoires behoorlijk prijzig zijn. Mocht bijvoorbeeld één van je zaagbladen kapot raken, kan je je portemonnee trekken.

Een ander nadeel van de Bosch PMF 250 CES is het feit dat deze multitool niet op alle stofzuigerslangen bevestigd kan worden.

De accessoires zijn behoorlijk aan de prijs.
Conclusie:
Voor een doe-het-zelver die in en rondom huis kleine klusjes uit wil voeren, is dit de meest geschikte optie. De motor is sterk, met behulp van het Autoclic systeem verwissel je razendsnel van accessoires en je hebt altijd controle over je werkzaamheden dankzij de variabele snelheidsregeling. Helaas zijn de accessoires wel behoorlijk prijzig voor deze multitool.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Variabele snelheidsregeling
 • Autoclic systeem
 • Veelzijdig
Nadelen
 • Dure accessoires
 • Stofzuigerslang werkt niet altijd optimaal

Bosch PMF 350 CES – de beste voor de grotere klussen

Hoe fijn zou het zijn als je met één gereedschap allerlei verschillende grote klussen uit kan voeren? Met de Bosch PFM 350 CES behoort dat tot de mogelijkheid. Deze multitool kan zowel frezen, zagen, slijpen, schuren als snijden. Met deze handige multitool kan je dus gigantisch veel grotere klussen tot een goed einde voltooien. 

Bosch PMF 350 CES; beste multitool voor de grotere klussen

De Bosch PMF 350 CES heeft de beschikking over een motor die gebruik maakt van een zogeheten oscillerende beweging. Hierdoor is het vermogen maar liefst 350 watt; dat is ruim voldoende voor een doe-het-zelver die grote klussen uit wil voeren.

Deze multitool wordt geleverd in een handige koffer, waardoor de multitool altijd veilig opgeborgen kan worden. Daarnaast worden er meerdere zaagbladen, schuurbladen en andere accessoires meegeleverd.

Bij klusjes kan je soms in een donker hoekje terecht komen. Dat is voor deze multitool ook absoluut geen probleem. Dankzij de verlichting die standaard aanwezig is in de multitool kan je altijd in een goed verlichte omgeving werken. Hoe fijn is dat?

Het product wordt standaard geleverd met een Antitrillingshandgreep, een BIM invalzaagblad hout én metaal, 4-traps diepteaanslag voor segmentzaagbladen, BIM segmentzaagblad hout en metaal, deltaschuurplateau, een set met deltaschuurbladen, een kunststof koffer en HCS invalzaagblad hout.

Het grootste voordeel is wellicht het innovatieve Autoclic System. In de naam van deze multitool wordt dit systeem aangeduid met ‘CES’. Eigenlijk betekent dit dat je razendsnel een accessoire kan verwisselen, zonder daarbij een inbussleutel of iets dergelijks te gebruiken. Het is gewoon een simpel doch erg doeltreffend systeem. Je kan hiermee veel tijd en irritaties besparen.

Naast alle bovenstaande voordelen heeft dit product helaas ook enkele nadelen. Het eerste nadeel dat we graag aan willen stippen, is het geluid dat deze multitool maakt. Dat kan soms als té hard worden ervaren.

Anderzijds zijn de accessoires voor dit product ook behoorlijk aan de prijs. Mocht één van je accessoires kapot gaan, zal je dus flink moeten investeren in een vervangingsaccessoire.

De motor maakt soms veel geluid.
Conclusie:
Voor de doe-het-zelver die graag de grotere klussen aanpakt, is dit de beste multitool. Dankzij het Autoclic systeem wissel je razendsnel van accessoires en met een vermogen van 350 watt is de motor erg krachtig. Ook is het erg handig dat deze multitool de beschikking heeft over verlichting. Helaas maakt het apparaat wel soms iets té veel lawaai.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Autoclic Systeem
 • Hoog vermogen
 • Handige koffer
Nadelen
 • Lawaaierig
 • Dure accessoires

Bosch AdvancedMulti 18 – beste multitool op accu

Gebruik jij liever een multitool met een snoer of een multitool die op een accu werkt? Als jij tot de laatste categorie behoort; kijk dan niet verder dan de Bosch AdvancedMulti 18.

Het grootste voordeel van deze Bosch multitool is simpelweg het feit dat je ongelooflijk veel bewegingsvrijheid hebt. Je hoeft geen rekening te houden met een snoer of iets dergelijks.Bosch AdvancedMulti 18; beste multitool op accu

De accu die meegeleverd wordt is een 18 volt 2,5 Ah Li-lon accu. Deze accu zorgt ervoor dat je zonder snoer kan werken. Deze accu kan bovendien erg snel opgeladen worden door de meegeleverde 1-uurs lader. Zoals de naam het al zegt, kan je met deze oplader de accu in 1 uur tijd volledig opladen.
Het is helaas niet bekend hoelang je exact met 1 accu kan doen. Dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren en daardoor zijn er geen harde cijfers van bekend.

Ook deze multitool heeft de beschikking over het handige Autoclic-systeem. Hiermee kan je binnen 3 seconde je opzetstukje veranderen. Dat bespaart je veel tijd en irritaties. Dit is simpelweg één van de meest innovatieve systemen van Bosch en daardoor is het razend populair bij vele doe-het-zelvers.

Ook is het erg fijn om met deze multitool in het donker te werken. In de multitool zit namelijk een lampje ingebouwd, waardoor je altijd goed zicht hebt op je werkzaamheden.

Bij deze multitool worden enkele accessoires meegeleverd, waaronder een extra handgreep, een schuurplateau, 6x schuurbladen, inval zaagblad, segmentzaagblad, diepteaanslag en een koffer.

Zoals je kan lezen, heeft dit product bijzonder veel fraaie voordelen. Maar, helaas zijn er ook enkele nadelen te vinden. Allereerst is het een feit dat de accessoires behoorlijk prijzig voor deze multitool zijn. Dat komt bovenop de al eveneens relatief hoge aanschafprijs.

Daarnaast komt het feit dat er simpelweg weinig accessoires meegeleverd worden. Je bent dus genoodzaakt om meerdere accessoires zelf nog separaat aan te schaffen. Om een voorbeeld te geven; er wordt helaas maar één accu meegeleverd.

Weinig accessoires meegeleverd.
Conclusie:
Deze multitool is uitermate geschikt voor de doe-het-zelver die graag kleine klusjes opknapt zonder last te hebben van een snoer. Dankzij het handige Autoclic-systeem wissel je razendsnel van opzetstukjes. Ook is het fenomenaal dat de accu binnen 1 uur opgeladen kan worden. Helaas worden er wel erg weinig accessoires meegeleverd.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Autoclic systeem
 • Bewegingsvrijheid
 • Snel opladen
Nadelen
 • Relatief duur
 • Weinig accessoires meegeleverd

Bosch GOP 55-36 – de beste voor de professional

We gaven het in de inleiding al aan; Bosch heeft een specifieke lijn voor professionals. Dat heet de blauwe lijn en deze producten zijn puur toegespitst op de professionals. Voor een professional zou de Bosch GOP 55-36 de beste keuze zijn op het gebied van multitools.

Bosch GOP 55-36; de beste voor de professional

De motor in deze multitool is een krachtige, aangezien de motor maar liefst 550 watt kan leveren. Daarmee is deze Bosch één van de krachtigste multitools. Je kan deze multitool gebruiken voor meerdere materialen; bijvoorbeeld hout, ijzer, stalen buizen en kunststof.

De GOP 55-36 levert een toerental tussen de 8000 en 22000 toeren per minuut. Dankzij een innovatief 3D interface kan is het vermogensverlies miniem. Normaliter is er sprake van vermogensverlies; dat vindt plaats tussen de machine zelf en het accessoire. Bij de GOP 55-36 is dat vermogensverlies dus geminimaliseerd, waardoor je al het vermogen kan gebruiken tijdens de werkzaamheden.

Een groot voordeel van deze multitool is het geringe gewicht van 1,6 kilogram. Dat is echt bijzonder laag te noemen en daardoor kan je de multitool gemakkelijk verplaatsen en bedienen.

Ook is er op deze multitool een metalen kap aanwezig. Deze metalen kap beschermt de machine tegen slijtage gedurende het zagen, schuren, slijpen of schrapen. Deze metalen kap verlengt derhalve eigenlijk de levensduur van de multitool.

Deze Bosch heeft eveneens de beschikking over het ingenieuze systeem waardoor je zonder gereedschap van accessoire kan wisselen. Zeker voor een professional is dat fijn, want tijd is geld.

Helaas is deze Bosch multitool wel behoorlijk aan de prijs. In vergelijking met andere multitools moet je meer geld uitgeven voor dit apparaat.

Daarbij komt eveneens om de hoek kijken dat het aantal meegeleverde accessoires miniem is. Je krijgt het volgende meegeleverd; verschillende soorten schuurpapier, 6x invalzaagblad, 2x segmentzaagblad, 2x schuurplateau en een kunststof koffer. Een echte professional die allerlei zware klussen uit gaat voeren, heeft de behoefte aan meerdere verschillende soorten accessoires.

Weinig accessoires meegeleverd.
Conclusie:
Deze Bosch multitool is uitermate geschikt voor de professional die zware klussen uit wil voeren. Dankzij de krachtige motor en het lage gewicht is het een erg fijn apparaat om te bedienen. Helaas is het apparaat wel behoorlijk prijzig én worden er relatief weinig accessoires meegeleverd.

► Bekijk de actuele prijs op Gereedschapcentrum.nl

Voordelen
 • Krachtig
 • Laag gewicht
 • Accessoires wisselen zonder gereedschap
Nadelen
 • Weinig accessoires meegeleverd
 • Relatief duur

Bosch

Bosch is van oudsher één van de grootste fabrikanten van allerlei elektrische gereedschappen. In de loop der jaren heeft Bosch zich toegespitst op twee verschillende afnemers; de doe-het-zelver en de professional. Uiteindelijk heeft Bosch besloten om daar twee speciale lijnen voor te lanceren; de groene lijn voor de doe-het-zelver en de blauwe lijn voor de professional.Bosch

Naast multitools levert Bosch nog oneindig veel andere gereedschappen. Deze producten kenmerken zich door een fraai design, een hoge kwaliteit en een lange levensduur. Met de producten van Bosch kan je, als doe-het-zelver, allerlei klussen in en rondom het huis uitvoeren.
Ondertussen is Bosch uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven wereld wijd en zijn ze in oneindig veel land één van de marktleiders op het gebied van elektrische apparaten.

Als je eens tien minuutjes over hebt, is het aan te raden om de website van Bosch eens te bekijken. Je zal versteld staan van het gigantisch ruime aanbod van deze fabrikant. Wellicht kan je dan ook nog inspiratie opdoen over hoe je klussen in en rondom je huis kan voltooien.

Tresna.nl
Logo