Hovenier info en kosten

Elk voorjaar is het weer een feest als het lente wordt. Vogels die fluiten, de eerste groene blaadjes die weer aan de bomen komen, alles komt weer tot leven. Dit is ook altijd een mooi moment om in de tuin te werken. De lente is natuurlijk niet het enige moment dat er werkzaamheden in de tuin moeten gebeuren, zomers moet het gras gemaaid worden, de planten in de tuin dienen weer gesnoeid te worden en ga zo maar door.

Het is natuurlijk lekker om lekker buiten te zijn om te tuinieren, maar als je niet oppast ben je alleen maar aan het werk in de tuin en vergeet je te genieten. Daarnaast kan je natuurlijk niet elke klus in de tuin zelf klaren. Op dat moment krijg je met een hovenier te maken.

Wat kan een hovenier voor jou betekenen?

Een hovenier is iemand die beroepshalve tuinen aanlegt of onderhoudt. De taken van een hovenier zijn erg uiteenlopend. Hoe kies je een goede hovenier om je tuin te laten onderhouden? In dit artikel leggen we je uit waar je bij deze keuze op moet letten.

Verder staan we in dit artikel stil bij het beroep van hovenier zelf. We leggen bijvoorbeeld uit wat het verschil is tussen een tuinarchitect en een hovenier en hoe je zelf hovenier kunt worden.

Hovenier

Een ding is zeker: het beroep van hovenier is gevarieerd en veelzijdig. Sommige hoveniers hebben zich in een bepaalde taak gespecialiseerd. Daar moet je rekening mee houden. Vraag je een offerte aan, dan is de prijs belangrijk, maar bekijk inderdaad ook of het werk van de hovenier bij jouw project aansluit.

Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar een hovenier om heel specifieke taken uit te voeren. We denken hierbij bijvoorbeeld aan iemand die hagen perfect kan trimmen of rozenstruiken in een mooie vorm kan snoeien, wat allebei een vak op zich is.

Een boomverzorger is een andere specialisatie. Je kunt een beroep doen op een boomverzorger als je oude en waardevolle bomen in je tuin hebt. De boomverzorger kan dan de boom snoeien om de boom te verjongen of afgekraakte takken verwijderen zonder dat de boom eronder te lijden heeft.

In grote lijnen kun je zeggen dat je een hovenier kunt inschakelen om:

 • Je tuin te onderhouden
 • Je tuin aan te leggen

Hovenier inschakelen voor tuinonderhoud: waarop moet je letten?

Een hovenier is een ideale persoon om onderhoudsklussen in de tuin op te knappen. Hieronder zien we taken die zich telkens herhalen en die na verloop van tijd fysiek lastig kunnen worden voor jou als opdrachtgever.

We denken hierbij aan:

 • Het snoeien van hagen in het voorjaar en het najaar
 • Het jaarlijks snoeien van bomen en heesters
 • Het wekelijks maaien van het gras
 • Het verticuteren van het gazon, een of twee keer per jaar
 • Het zorgen voor de juiste bemesting voor gazon en heesters, en dit op het juiste moment
 • Het verrijken van de bodem met compost en teelaarde
 • Het vrijmaken van grachten en greppels met een bosmaaier

Hierbij is het belangrijk dat je een hovenier selecteert die proactief met jou kan meedenken en de nodige kennis van zaken heeft.

 • Proactief denken? Wel, je moet op een hovenier kunnen rekenen wanneer het nodig is. In het beste geval kent de hovenier je tuin en weet deze vakman zelf wanneer het bijvoorbeeld nodig is maar ook niet nodig is om de hagen te snoeien of het gazon te verticuteren.
 • Kennis van zaken hebben? Van je hovenier mag je verwachten dat hij bijvoorbeeld vertrouwd is met het bodemtype in jouw regio. Daardoor weet deze vakman welke meststoffen er op welk moment nodig zijn.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Hovenier inschakelen voor tuin aanleggen: waarop moet je letten?

Het is natuurlijk eveneens mogelijk dat je een volledig nieuwe tuin wil laten aanleggen. Hiervoor kun je ook een hovenier inschakelen. Naast aanplantingswerken gaat de hovenier dan bijvoorbeeld paden aanleggen of zelfs een veranda of pergola bouwen in je tuin.

Hier spreken we dan over eenmalige, structurele werken:

 • Bij het aanleggen van de tuin denken we aan volgende taken:
 • Het aanplanten van bloembollen
 • Het beplanten van borders en perken
 • Het aanleggen van gazons of het plaatsen van grasmatten
 • Het plaatsen van scheidingen, schuttingen, poorten
 • Het plaatsen van tuinhuizen, pergola’s of veranda’s.
 • tuin aanleggen

  Wil je een hovenier inschakelen voor dergelijke taken? Dan vraag je een offerte aan. Je kunt bijvoorbeeld ook vragen welke projecten de hovenier in het verleden al heeft gerealiseerd.

  Het werk van de hovenier moet in dit geval ook bij jouw persoonlijke smaak aansluiten. Het heeft geen zin om samen te werken met een hovenier die bij wijze van spreken gespecialiseerd is in het gebruik van hardhout als je hier niet van houdt.

  De hovenier die dit soort werk doet is echt een expert. Vanuit deze rol adviseert hij jou als opdrachtgever bijvoorbeeld waar je het best paden legt of welke soorten struiken je het best aanplant.

  Hovenier aanleggen nieuwe tuin

  Wat kost een hovenier?

  Verschillende formules voor de samenwerking met een hovenier

  Wens je een beroep te doen op een hovenier, dan moet je goed weten hoeveel dit kost. Er bestaan verschillende formules waarin je een beroep kunt doen op deze vakman.

  Hoe moet het niet? Een hovenier kan een klus bij je komen klaren en je dan achteraf vertellen hoe veel je moet betalen. Is dit het geval, dan sta je als opdrachtgever gewoonweg voor een voldongen feit, wat geen leuke situatie is. Bovendien kun je dan op voorhand geen duidelijke inschatting maken van de kosten.

  Werken op basis van een offerte. Hierbij neemt de hovenier kennis van jouw wensen als opdrachtgever en stelt dan een offerte op. Dankzij deze offerte heb je een goed overzicht over de kosten van de werkuren, de materialen en de planten. Wens je een haag aan te planten over een bepaalde afstand, dan berekent de hovenier immers hoeveel planten er nodig zijn. Afhankelijk van hoe snel je een goed resultaat wil, kan de hovenier daarnaast kleine of onmiddellijk al volgroeide planten voor jou uitkiezen. Hier kun je trouwens zelf kosten besparen, iets waar we verder op terugkomen.

  Werken op basis van een contract. Je kunt met een hovenier een contract afsluiten. Hierin kom je dan tot een akkoord dat een hovenier of een hoveniersbedrijf het hele seizoen door de tuin onderhoudt en verschillende andere klussen in de tuin opknapt. Het voordeel voor de opdrachtgever van deze formule is dat je de volledige planning kunt overlaten aan de hovenier. Bovendien heb je ook een goed overzicht op de kosten. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld een eigen zaak of kantoor hebt. De tuin bij je kantoor moet er aantrekkelijk en verzorgd uitzien voor je klanten, maar anderzijds heb je zelf meestal geen tijd om dit onderhoud nog eens zelf uit te voeren.

  Uurprijs

  De prijzen die we hieronder vermelden geven een indicatie en zijn exclusief BTW.

  Soort hovenierswerk

  Uurprijs

  Tuinonderhoud

  35 - 45 euro per uur

  Gras maaien

  25 - 30 euro per uur

  Gazon verticuteren

  35 - 55 euro per uur

  Aanleg tuin

  45 - 55 euro per uur

  Je merkt het, er is een prijsverschil tussen het onderhoud van een tuin en het aanleggen van een tuin.

  Bij een typisch tuinonderhoud komt de hovenier wekelijks of maandelijks langs om het gras te maaien, onkruid te wieden of hagen en bomen te snoeien. Je bepaalt zelf wat nodig is en hoe vaak de hovenier hiervoor komt. Voor onderhoudswerken moet je dus een gemiddelde prijs tussen de € 35 en € 55 rekenen. Afhankelijk van de grootte van je tuin kun je samen met de hovenier inschatten hoeveel werkuren er nodig zijn.

  Sommige klussen zijn moeilijk aan een uurtarief te berekenen. We denken hier bijvoorbeeld aan afbraakwerken of eenmalige grote klussen zoals het kappen bomen. De grootte van de boom, met andere woorden de diepte van de wortels en de dikte van de stam, bepalen dan hoe veel tijd de hovenier nodig heeft. Reken voor het vellen, verzagen, verhakselen en wegvoeren van een gemiddelde boom toch wel op € 400 tot € 500 exclusief BTW.

  Pure repetitieve taken zoals het maaien van een gazon zijn meestal iets goedkoper dan een volledig tuinonderhoud. Hier moet je rekenen op € 25 à € 35 per uur.

  Wat zijn de voorrijkosten en de afvoerkosten van een hovenier?

  Het loont de moeite om bij een offerte te kijken wat de voorrij- en afvoerkosten zijn van een hovenier. Hiermee bedoelen we de tijd die de hovenier nodig heeft om tot bij jou te komen. Komt de tuinman van ver? Dan heeft hij al veel tijd nodig om tot bij jou te komen.

  Na een onderhoud in de tuin heb je steeds tuinafval. Meestal neemt de hovenier dit met zich mee om naar een verzamelpunt te brengen. Hier kan de hovenier eveneens een bepaalde kost voor aanrekenen.

  Een ander voordeel om een hovenier uit je eigen regio aan te nemen, is dat deze het klimaat en de bodemgesteldheid van je tuin goed kent. Deze hovenier weet dan goed welke aanplantingen er wel of beter niet gedaan worden.

  Het aanleggen van een tuin is een eenmalig werk, maar van een hovenier mag je verwachten dat hij of zij indien nodig gratis herstellingen uitvoert aan schuttingen of andere bouwwerken tijdens een afgesproken garantieperiode. Een hovenier moet met andere woorden handig op verschillende vlakken zijn en je ook na de afloop van het project bijstaan.

  Offerte aanvragen

  Om een goede samenwerking met een hovenier te verkrijgen, moet je goed weten waar je aan toe bent. We raden je dan ook aan om een goede en duidelijke offerte te laten opstellen voor de klus die je wenst te laten uitvoeren. Het is nog beter om verschillende offertes aan te vragen en deze dan te vergelijken. Via onze website kun je met één druk op de knop verschillende offertes aanvragen, handig nietwaar?

  Hoe offerte aanvragen?

  Dit is heel eenvoudig. Via onze website kun je specificeren welke klus je wenst op te laten knappen in de tuin. Daarna krijg je sowieso enkele offertes toegestuurd van hoveniers uit jouw regio. Zo kun je heel eenvoudig offertes vergelijken zonder dat je zelf op zoek hoeft te gaan naar hoveniers uit jouw streek.

  Waaran moet een goede offerte voldoen?

  Een goede offerte, zoals je die via onze website kunt aanvragen, moet duidelijk het uurtarief en een schatting van het aantal uren bevatten dat nodig is om de klus te klaren. Daarnaast moet ook de prijs voor de te gebruiken materialen en aanplantingen gespecificeerd worden. Bij de planten is het belangrijk om erop te letten hoe groot en hoe oud deze zijn. Bij bloembollen is het kaliber of de doorsnede van de bollen belangrijk.

  Wanneer is een offerte definitief?

  Een offerte aanvragen is vrijblijvend. Je bent pas gebonden aan een offerte van een hovenier als je deze ondertekent en een getekend exemplaar terugstuurt naar de hovenier.

  Besparen op hovenier

  Goed, je wil een beroep doen op een hovenier om je tuin aan te leggen of te laten onderhouden. Je wil echter tegelijk ook de knip op de beurs houden en geen onnodige kosten doen. Hieronder geven we je een aantal tips waarmee je kosten voor een hovenier kunt besparen. Tegelijk help je hier de hovenier mee vooruit. 

  Handige tips om verticuteren te voorkomen

  Hoveniers hebben de handen meestal meer dan vol en zijn blij als de opdrachtgever meewerkt. Zo kan de hovenier zich snel en efficiënt focussen op de taken waarvoor je hem echt wil inschakelen. Steek je graag de handen uit de mouwen, dan kun je zelf bijleren van een ervaren hovenier. Zo krijg je een echte win-win situatie.

  Voorbereidende werken zelf uitvoeren. We denken hierbij aan het inperken van onkruid met een bosmaaier of het rooien van kleine bomen en struiken vooraleer je de tuin heraan laat leggen. Je kunt zo veel mogelijk alle tuinafval groeperen of verwijderen, zodat de tuin overzichtelijk wordt voor de hovenier.

  Zelf een plan uittekenen. Je kunt zelf een plan uittekenen en opzoekingswerk doen naar planten die je graag in je tuin wil hebben. Deze kun je dan grafisch op het plan aanduiden. De hovenier kan de planten dan voor jou aankopen en uitplanten. Indien nodig kan de hovenier hierbij bijkomende tips of raadgevingen geven.

  Onderhoudsvriendelijke planten. Je kunt de tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk laten inrichten. Dit wil zeggen dat je na de aanleg relatief weinig onderhoudswerk hebt. Hierbij kies je bijvoorbeeld voor planten die traag groeien en weinig gesnoeid moeten worden. Rozenstruiken staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze veel onderhoud nodig hebben. Wil je besparen op de kosten van een hovenier, dan mijd je deze struiken best. Kies liever voor sterke planten die je voor een prikje kunt kopen en die traag groeien.

  Let op met grote gazons. Een gazon groeit snel en vraagt veel tijd en energie om te onderhouden. Wil je het onderhoud van een gazon volledig uitbesteden aan een hovenier, dan kost dit je op jaarbasis een behoorlijke duit. Wil je vermijden dat je al te veel moet betalen voor het onderhoud van je gazon, dan kun je volgende tips overwegen.

  • Je kunt een maairobot inzetten om het gras te maaien. Hier hebben we op deze site een apart artikel over geschreven, zie robotmaaier. Robotmaaiers hebben veel voordelen, maar hou er rekening mee dat je ze ook regelmatig moet onderhouden.
  • Bewust kiezen voor een klein gazon. Je kunt een strook gras voorzien waarop je met de kinderen kan spelen en voetballen, maar daarnaast kun je ook opteren voor plantsoenen die groen blijven en waar je weinig of geen onderhoudswerk voor hebt.
  • Opteren voor kunstgras. Kunstgras hoef je niet te maaien, wat een groot voordeel is. Hou er evenwel rekening mee dat kunstgras vuil kan worden. Je moet het soms letterlijk schoonmaken. Dit neemt gelukkig minder tijd in beslag dan het wekelijks maaien van een gazon.
  • De vorm van het gazon speelt ook een rol. Is je gazon rechttoe rechtaan gevormd als rechthoek, dan heb je minder werk dan bij een grillig gevormd siergazon.
  • Zo beperk je de kosten die met het maaien van gras gepaard gaan.

  Jonge planten aankopen voor je tuin. Bij de aanleg van een tuin hoor je bij de offerte een plantenlijst te krijgen. Wil je direct een “volgroeide” tuin, dan kan je hovenier volwassen planten voor je kopen, maar die zijn wel een stuk duurder dan jonge kleine planten. Wil je de kosten drukken, dan raden we je aan om voor kleine planten te kiezen. Het duurt dan wel even vooraleer ze de nodige grootte hebben, dat is waar. Anderzijds groeien planten sowieso sneller dan je denkt als ze op de juiste plaats staan en voldoende water hebben.

  Schuttingen en perceelsgrenzen. Voor erfafscheidingen heb je een grote keuze aan materialen. Je kunt specifiek aangeven welk budget je hiervoor wenst uit te geven, zodat de hovenier hier rekening mee kan houden. Er is een groot verschil tussen schuttingen met planken in hardhout zoals padoek of schuttingen in goedkopere houtsoorten zoals spar.

  Kies een hovenier die dicht in de buurt woont. Zo bespaar je op voorrij- en afvoerkosten.

  Probeer klussen zoals snoeiwerken goed op tijd in te plannen. In het seizoen hebben hoveniers het bijzonder druk. Hierdoor kunnen ze ervan profiteren om hun tarieven te verhogen. In het laagseizoen hanteren ze soms een lager tarief om toch de agenda gevuld te krijgen.

  Hovenier tuinman tuinarchitect

  Wat is het verschil tussen een tuinman, hovenier en tuinarchitect

  • Een hovenier is iemand die in de tuin klussen opknapt. We denken hierbij aan onderhoudswerken of beplantingen.
  • Een tuinman is hetzelfde als een hovenier. In dit artikel gebruiken we de term hovenier.
  • Een tuinarchitect is iemand die tuinen ontwerpt. De tuinarchitect of tuinontwerper bepaalt bijvoorbeeld waar er paden, bestrating of bloemperken komen. Hier komen we in een ander artikel op terug. Wil je enkel onderhoudswerken laten uitvoeren, dan kies je beter gewoon voor een hovenier. Een tuinarchitect kan ook onderhoudswerken voor zijn rekening nemen, maar de tarieven hiervoor gaan bij een tuinarchitect hoger liggen dan bij een hovenier.

  Werken als hovenier: een beroep met veel mogelijkheden

  In dit artikel staan we ook nog graag even stil bij de beroepsmogelijkheden die je als hovenier hebt. Het is immers een leuk beroep, en misschien krijg je zelf wel de smaak van het tuinieren te pakken eens je met een hovenier hebt samengewerkt. Wat is er immers leuker dan van je hobby je beroep te maken?

  Er zijn verschillende mogelijkheden om als hovenier aan de slag te gaan.

  Je kunt er voor kiezen om in dienstverband aan de slag te gaan bij een hoveniersbedrijf. Dan krijg je een vast loon uitbetaald en werk je dus in dienstverband.

  Anderzijds kun je er voor kiezen om je eigen hoveniersbedrijf op te starten. Dan werk je op zelfstandige basis en is je inkomen afhankelijk van het aantal opdrachten dat je binnenhaalt en tot een goed einde brengt.

  Opleidingen om hovenier te worden

  Er bestaan diverse opleidingen om hovenier te worden. Je kunt dit vak op mbo- (middelbaar beroepsonderwijs) of hbo- (hoger beroepsonderwijs) niveau leren.

  Wat is er typisch voor een mbo-opleiding tot hovenier?

  • Je leert groen aan te leggen en te onderhouden.
  • Je leert typische machines te gebruiken. We denken hierbij aan diverse zaagtoestellen, maar bijvoorbeeld aan graafmachines of grondboren.
  • Het menselijk aspect is belangrijk als je als hovenier wil functioneren. Tijdens de mbo-opleiding leer je bijvoorbeeld om klantvriendelijk te zijn.

  Wat is er typisch voor een hbo-opleiding tot hovenier?

  Hier leer je voor een stuk dezelfde vaardigheden als tijdens de opleiding op mbo-niveau.

  Daarnaast krijg je extra onderdelen die te maken hebben met het plannen van het werk en het beheren van opdrachten.

  Hou je van het ontwerpen van creatieve vormgeving, dan kun je tuinarchitect worden. Ben je een echte fanaat van planten, dan leg je je toe op plantuitwerking of kies je voor een specialisatie als herborist of botanicus. Ben je begaan met ecologie en natuurbehoud, dan is een specialisatie in landschapsontwikkeling iets voor jou?

  Los van de opleiding die je volgt, moet een hovenier enthousiast zijn om in open lucht te werken. Je moet verder goed en graag met mensen kunnen omgaan. Daarnaast moet je ook zakelijk ingesteld zijn en over goede time management skills beschikken. Het komt er vaak op aan om zoveel mogelijk klussen op een korte tijd op te knappen, zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen.

  Heb je geen echte opleiding tot hovenier gevolgd, maar voldoe je aan alle kwalificaties en wil je graag je droom waarmaken? Dan kun je via zelfstudie, ervaring of bijscholingen hovenier worden. Je kunt je specialiseren in een bepaalde taak. We denken hierbij aan bos- of groenbeheer en het snoeien van kwetsbare bomen in natuurgebieden. Als boomverzorger kun je bijvoorbeeld specifieke snoeiwerken uitvoeren in oude en waardevolle bomen.

  Mogelijkheden om als hovenier aan de slag te gaan

  • Werk je als zelfstandige en lopen de zaken goed, dan kun je als hovenier andere hoveniers in dienst nemen in jouw bedrijf. Vanaf dan word je een soort manager of leidinggevende, die de projecten en mensen aanstuurt.
  • Binnen een hoveniersbedrijf kun je ook in dienstverband doorgroeien als leidinggevende, waarbij je bijvoorbeeld het hele jaar door verantwoordelijk bent voor het onderhoud van grote tuinen of parken.

  Technologie voor hoveniers

  Als hovenier moet je evolueren met je tijd. Veel hoveniers gebruiken moderne technologie zoals smartphones tijdens hun werk. Je vindt heel wat apps die je helpen bij de planning van het tuinonderhoud. Sommige apps helpen je ook met het uitkiezen van de juiste planten. Door je te registreren op bepaalde websites, kun je er voor zorgen dat je opgemerkt wordt en dat klanten bij jou offertes gaan vragen. Als opdrachtgever kun je websites en apps gebruiken om gratis offertes aan te vragen.

  Besluit

  Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je een goed overzicht gegeven hebben over wat een hovenier voor je kan betekenen. Je hebt nu ook een goed idee over de kosten die bij het inschakelen van een hovenier komen kijken. Daarnaast kun je via deze website snel offertes aanvragen voor hoveniers in jouw streek. Wie weet vind je zo een hovenier die voor jou de droomtuin kan realiseren.

  Tresna.nl
  Logo