Dakgoot repareren of vervangen

Een lekkende dakgoot is een probleem dat vaak voorkomt en heel vervelend is. Voor het herstel of de vervanging van een dakgoot doe je het best een beroep op een vakman. Dit is bijvoorbeeld een loodgieter of dakwerker. Via onze website kun je gratis verschillende offertes aanvragen om je dakgoot te laten herstellen. Ben je goed geïnformeerd over de prijsverschillen tussen diverse aannemers? En weet je wat er bij werken aan dakgoten komt kijken? Dan bespaar je een groot stuk van de prijs.

Goten voeren regenwater vanop het dak van je woning weg. Hierdoor beschermen ze je huis en de structuur van het gebouw. Dankzij dakgoten loopt het water niet naar beneden langs de muren. De funderingen van de woning blijft hierdoor vochtvrij en droog, en dit is belangrijk. Goede dakgoten zijn echt wel een must voor elk huis. Vocht dat uit de grond langs het huis opstijgt kan voor veel problemen zorgen.

Een bijkomend voordeel van dakgoten is dat je water kunt verzamelen in een regenput of tank. Dit water kun je dan hergebruiken als waterbron, om bijvoorbeeld in de zomermaanden planten water te geven.

Regelmatig onderhoud is nodig

Eens dakgoten geplaatst zijn, heb je er meestal geen oog meer voor. Ze vallen normaal gezien niet op. Helaas ontstaan de meeste problemen met dakgoten ook zonder dat je je er bewust van bent. Een probleem aan een dakgoot is immers het resultaat van een lang proces. Dakgoten kunnen bijvoorbeeld geleidelijk aan verstopt geraken. 

Dakgoot

Door een overdruk op een bepaald punt of een slechte hellingsgraad, kan er na verloop van tijd een gat in een dakgoot komen. Het is jammer dat veel mensen hier pas bij stilstaan op het moment dat het probleem acuut wordt.

Een dakgoot onderhouden en herstellen is specialistenwerk. Om te beginnen moet je vertrouwd zijn met het werken op een hoogte. Je moet veilig op een ladder of stelling kunnen werken zonder dat je schrik hebt om te vallen. Hier komen we verder nog op terug.

Groot verschil in prijzen

Je goot laten herstellen door een specialist, is dus de veiligste keuze? Zeker, maar nu is het zo dat verschillende dakwerkers elk hun eigen prijzen hanteren. En de prijs is voor jou als consument natuurlijk heel belangrijk. Het is een must om verschillende offertes aan te vragen en met elkaar te vergelijken.

Belangrijk is dat je bij offertes voor dakwerken, net zoals bij elke andere offerte trouwens, niet alleen op de prijs moet letten. Je kunt op basis van de offerte ook bekijken welke techniek de dakwerkers gebruiken en hoe de dakwerker de herstelling gaat aanpakken.

Ligt de voorgestelde prijs van een offerte een stuk lager ligt dan bij de andere offertes? Dan moet je wel even uitkijken. Misschien is het een soort nepofferte om toch maar de klus binnen te halen of heb je achteraf toch nog problemen aan de dakgoot. Gebruik je onze website, dan vraag je in één keer verschillende offertes aan die je dan op een systematische manier met elkaar kunt vergelijken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Materiaal van dakgoten

Er bestaan verschillende soorten dakgoten. Zink, kunststof en koper zijn het meest gebruikt als basis voor dakgoten. Daarnaast vind je dakgoten in andere metalen zoals aluminium of roestvrij staal. Dakgoten in lood komen ook voor, vooral bij oudere huizen.

Kunststof

Dakgoten in kunststof zijn vrij goedkoop en verkrijgbaar in allerlei maten. Let wel, binnen de kunststof dakgoten bestaan er grote kwaliteitsverschillen. Sommige goten in kunststof vervormen gemakkelijk door de invloed van bijvoorbeeld warmte of vrieskou. Dit soort goten is geschikt voor bijvoorbeeld een tuinhuis, maar niet voor een woning met een groot dak. Kunststof goten verslijten relatief snel door de invloed van de regen en de zon. In het geval van een lek is een kunststof dakgoot evenwel eenvoudig te herstellen.

Zink

Goten in zink zijn een stuk steviger dan goten in kunststof. Is er een lek in een dergelijke goot, dan kun je dit gemakkelijk laten dichten. Toch hebben goten in zink bepaalde nadelen. Zo moet je goed uitkijken met welke materialen een zinken goot in contact komt. 

Zink dakgoot

Bij de aanraking met een ander metaal krijg je al snel corrosie, wat op zijn beurt voor lekken kan zorgen. De goten en afvoerpijpen moeten daarom beiden uit hetzelfde materiaal gemaakt worden. Je kunt niet zomaar beslissen om een goot in zink te laten plaatsen zonder de hele situatie te bekijken.

Gecoat staal

Dakgoten uit gecoat staal lijken op goten in PVC. Dankzij de coating zijn ze kleurvast en zijn corrosiebestendig. Je verbindt deze goten met verbindingsstukken, zonder dat er laswerk bij komt kijken. Qua prijs situeert dit soort goten zich tussen zink en kunststof. Omdat je dit soort goten in verschillende kleuren kunt kopen, kies je een kleur dat bijvoorbeeld past bij de tint van de gevel van je woning.

Koper

Goten in koper zijn duurzaam en stevig. Plaats je dit soort dakgoten, dan ben je zeker dat je er weinig omkijken naar hebt. Als nadeel kunnen we noteren dat deze goten een groen patina krijgen. Wens je het regenwater dat je via de goten verzamelt te hergebruiken in huis, dan kan dit een nadeel zijn. Dit patina mengt zich dan in het water.

Soorten dakgoten

Soorten goten

Bakgoten

Een bakgoot maakt integraal deel uit van het dak van je woning. Bakgoten zijn geïntegreerd in de kroonlijst van het dak. De kroonlijst is een horizontale rand bovenaan de woning aan de overgang van de muren naar het dak. Je aannemer bekleedt deze goten vaak aan de onderkant met planken of plaatmateriaal. Daardoor zijn de goten niet zichtbaar vanop de begane grond, wat een voordeel is en je woning mooier maakt.

 Bijkomend voordeel is dat dit type van goot vrij breed is, waardoor ze een grote capaciteit hebben om water weg te voeren. Door de breedte en sterkte kan iemand zelfs in deze goot lopen, bijvoorbeeld om een dakpan terug te plaatsen. De plaatsing van bakgoten gebeurt vaak in combinatie met het plaatsen van een nieuw dak. Met andere woorden, laat je het dak van je woning vernieuwen, dan voorziet de aannemer meteen nieuwe en moderne goten.

Hanggoten

Hanggoten zijn goten die met beugels of ijzers tegen de muurplaat of aan de dakkepers aangebracht worden. De dakkepers zijn de balken die van de voet van het dak tot in de nok lopen en meestal wat uit de woning “uitspringen”. Hanggoten zijn op zich goedkoper dan bakgoten. Een nadeel is dat het niet eenvoudig is om ze stevig vast te maken. Dit gebeurt met ijzers die op een regelmatige afstand van elkaar geplaatst moeten worden en vast hangen aan de kepers. Bovendien moeten deze ijzers regelmatig gecontroleerd worden. Bij deze soort goten vind je verschillende vormen zoals halfronde hanggoten of vierkante hanggoten.

Zakgoten of kilgoten

Zakgoten of kilgoten bevinden zich op de snijlijn van twee naar binnen gerichte dakvlakken. De zakgoot of kilgoot is niet echt letterlijk een goot, maar meer een verbinding tussen de dakvlakken die bestaat uit zink, lood of kunststof. Kilgoten krijgen vaak veel water te verwerken. Is er een lek, dan sijpelt het water gewoon in je huis.

Welke soort goot voor jouw huis?

Je kunt niet altijd zomaar kiezen voor een welbepaalde soort of materiaal van goot. De noodzakelijke afmetingen van de woning spelen bijvoorbeeld een rol. De grootte en de hellingsgraad van het dak is eveneens een bepalende factor. Deze hellingsgraad bepaalt immers het debiet van het water en de hoeveelheid regen die moet kunnen wegstromen. 

Doe een beroep op een vakman om te bepalen welke goten je precies nodig hebt. Vaklieden beschikken bijvoorbeeld over gespecialiseerde tabellen met afmetingen en soorten goten in functie van het soort dak. Heb je een zadeldak van een gemiddelde grootte, dan is een breedte van 10 centimeter echt wel het minimum voor de dakgoten.

Dakgoot herstellen

Een dakgoot laten herstellen?

Een goot die niet tijdig het water kan wegvoeren loopt snel over en kan op gevoelige plaatsen waterschade berokkenen. Sneeuw, water, wind, zonlicht: het zijn allemaal factoren die voor slijtage van je dakgoten zorgen. Om waterschade aan je woning en je huis te vermijden, laat je een kapotte dakgoot best snel vervangen. Zelf een lekkende goot herstellen is niet eenvoudig. Om te beginnen moet je al bepalen waar en wat precies de oorzaak van de schade ligt. De bekleding van een goot kan bijvoorbeeld kapot gaan omdat er een verstopping in de goot is. Dan is het niet voldoende om enkel de bekleding te vervangen.

Misschien stel je het werk uit, omdat je denkt dat veel kosten gepaard gaan met het herstellen van een dakgoot. Een goed inzicht in de prijzen kan je hierbij wel helpen en je overtuigen. Op deze website kun je gratis verschillende offertes tegelijk aanvragen. Hoe sneller het probleem opgelost is, hoe minder schade je bovendien op lange termijn hebt.

Gemiddelde kosten

De prijzen die we hieronder vermelden geven een indicatie en zijn exclusief BTW.

Soort dakgoot

Gemiddelde kosten voor het hele project, exclusief BTW

Kunststof dakgoot

100 euro voor herstelling per dakgoot van 3 meter, inclusief werktijd en materiaalkosten

Zinken hanggoot

150 euro voor herstelling goot per dakgoot van 3 meter, inclusief werktijd en materiaalkosten

Zinken bakgoot

180 euro voor herstelling goot per dakgoot van 3 meter, inclusief werktijd en materiaalkosten

Tips om goten te onderhouden

Hieronder geven we enkele tips en tricks mee die je met je dakwerker kunt bespreken om ervoor te zorgen dat de goten in goede staat blijven.

Het plaatsen van dakgootbeschermers

Dankzij dakgootbeschermers kun je voorkomen dat dakgoten verstopt raken met bladeren, zand of gruis. Je kunt vaak niet geloven hoe vuil een dak wordt door opwaaiende bladeren, stof, aarde of zand. Regent het stevig, zoals wel vaker gebeurt in Nederland, dan eindigt dit materiaal in de dakgoot.

Dakgootbeschermers vind je in de vorm van een gaas waarmee je de dakgoot bedekt. Zeker als er in de buurt van je huis bomen staan zijn dakgootbeschermers echt wel een must. Ze laten weliswaar het water door, maar niet de bladeren, waardoor de opening van de afvoerpijp van het water vrij blijft.

Naast volledige dakgootbeschermers kun je ook boldraadroosters gebruiken. Dit is een soort bolvorm die je in de afvoer van de goot plaatst en die vuil tegen houdt. Dakgootbeschermers zijn dus echt wel goud waard. Anderzijds moet je de bescherming zelf ook regelmatig schoonmaken. Krijgt de dakgootbescherming te veel gewicht te verduren, dan kan je goot na verloop van tijd verzakken.

De goot zelf schoonmaken

Voor een dakwerker is het schoonmaken van een goot een eenvoudige klus. De ladder tegen de gevel plaatsen, met een stoffer en vuilblik wat vuil samen vegen en klaar is kees.

Als de goot zich op de hoogte van de eerste verdieping bevindt, kun je dit werk zeker zelf wel doen. Zijn de goten op een hoogte van 3,5 of 4 meter geplaatst, dan laat je dit werk beter over aan professionals.

Een klein lek zelf dichten

Hoewel het zeker mogelijk is om lekken aan de goot te repareren met lijm en andere materialen, gaan dit soort herstellingen zelden lang mee. Bovendien komt een lek vaak niet alleen. Als je nu op de ene plaats in de goot een probleem hebt, dan is de kans groot dat je na verloop van tijd op een andere plaats ook problemen krijgt.

Je dakwerker of loodgieter kan goed inschatten of het nog de moeite loont om een lek te herstellen. De kans is groot dat het beter en goedkoper is om gewoon de hele goot te vervangen.

Ander materiaal; Heb je een oude woning, dan is de kans groot dat de goten uit lood gemaakt zijn of een ander materiaal dat bij nieuwbouw niet meer gebruikt wordt

Is er een lek in een dergelijke goot? Dan overweeg je best of je de goot niet helemaal kunt laten vervangen door een goedkoper en moderner alternatief, dat bovendien milieuvriendelijker is. We denken hierbij aan een goot in kunststof of roestvrij staal. Je aannemer kan dan de oude goot meenemen om te laten recycleren

Veel gestelde vragen

Wat zijn de meest voorkomende problemen met goten?

Er kunnen heel wat problemen optreden bij dakgoten. Deze problemen kunnen ertoe leiden dat je dakgoten moet laten herstellen of zelfs helemaal moet laten vervangen. Verstopping met bladeren, vuil en ander afval is het meest voorkomende probleem.

Dakgoot vervangen

Als dakgoten niet regelmatig worden schoongemaakt, beginnen de verstopte goten uiteindelijk door te zakken en doen niet meer wat ze moeten doen, namelijk water wegvoeren. Er gutst of druppelt water over de rand van de goten tegen je woning. Of door het gewicht komt er een scheur of lek in. Vergelijk het met een emmer waar de hele tijd druppels in vallen, tot deze uiteindelijk overloopt.

Een ander typisch probleem is dat de bevestigingspunten van een goot roesten en verslijten, waardoor de goot verzakt. Felle regen of wind kan de positie van een goot wijzigen, waardoor het water niet meer goed wegloopt. Na verloop van tijd leidt dit tot een verstopping en een verzakking van de goot.

Hoeveel kost het om de dakgoten te vervangen?

Zoals gezegd hangt de prijs af van het materiaal waaruit de dakgoten zijn gemaakt (gietijzer is bijvoorbeeld veel duurder dan PVC), het type dakgoten, de totale lengte van de dakgoten en hoe gemakkelijk deze te bereiken zijn. In de tabel in dit artikel geven we een indicatie waarmee je zelf een handige berekening kunt maken. Aan de hand van deze indicatie kun je inschatten of een offerte correct geprijsd is of niet.

Waarom zou je goten laten reinigen?

Water dat voortdurend overloopt uit verstopte goten beschadigt uiteindelijk de structuur van het gebouw. Zodoende krijg je vocht en schimmel aan de binnenkant van je huis. Vergelijk het onderhoud van goten met het poetsen van je tanden. Je denkt misschien dat je dit niet elke dag hoeft te doen, maar eens je te maken krijgt met gaatjes in je tanden, wou je dat je dit wel regelmatig gedaan had.

Waarom zou je goten niet zelf schoonmaken en je zo de kosten van een loodgieter of dakwerker te besparen?

Helaas belanden elk jaar heel wat mensen in het ziekenhuis als gevolg van ernstige valpartijen van ladders of stellingen. Loop niet het risico op een ernstig letsel bij het werken op hoogte, tenzij je hier echt ervaren in bent en over het goede materiaal beschikt. Als je toch zelf je dakgoten wilt schoonmaken investeer je het beste in een goede ladder.Je dakgoten laten reinigen is geen vreselijk dure klus, dus roep gewoon de professionals erbij. Zij hebben al het juiste gereedschap en de juiste veiligheidsuitrusting. Daarnaast zijn ze ook nog eens volledig verzekerd.

Moet ik thuis zijn als de goten worden schoongemaakt of vervangen?

Je hoeft op zich niet speciaal vakantie te nemen om je goten te laten herstellen of schoonmaken. De dakwerkers hoeven in principe niet binnen in je woning te zijn, behalve als ze door het huis moeten om toegang te krijgen tot de achterkant van de woning. In dit geval moet je inderdaad wel thuis zijn om de dakwerker binnen te laten.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je wegwijs hebben kunnen maken in wat er bij het onderhoud en de herstelling van dakgoten komt kijken. Dankzij onze prijstabel heb je een goed zicht op wat er bij werken aan dakgoten komt kijken. Hou er rekening mee dat de goedkoopste offerte niet steeds de beste is. Bekijk bij de vergelijking zeker steeds het volledige plaatje. We wensen je veel succes met de herstelling van je dakgoot!

Tresna.nl
Logo