Tuinarchitect info en kosten

Wens je een nieuwe tuin aan te leggen? Goed idee, want in een mooi aangelegde tuin is het heerlijk toeven. Je geniet er met je familie en vrienden van het mooie weer of komt helemaal tot rust met een leuk boek. Om het ontwerp van je tuin professioneel aan te pakken, doe je een beroep op een tuinontwerper of tuinarchitect.

In dit artikel overlopen we wat een tuinontwerper voor jou kan betekenen. Dit is heel wat, zoals je tijdens het lezen van dit artikel zal ontdekken. Een tuinontwerper heeft immers veel verschillende vaardigheden die je helpen bij het realiseren van je droomtuin. Zo kan de ontwerper een mooi esthetisch ontwerp maken voor je tuin, maar tegelijk ook de meest geschikte planten voor je tuin kiezen.

Verder overlopen we in dit artikel wat een tuinontwerper nu precies kost. Zoals we zullen merken, is deze vraag niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Er bestaan immers verschillende formules om met een tuinarchitect te werken. Het beste wat je kunt doen, is verschillende offertes aanvragen en met elkaar vergelijken. En dit is nu precies wat je op deze pagina kunt doen. Via deze website vraag je immers online offertes aan voor het werk van verschillende tuinarchitecten in jouw regio.

Wat kan een tuinontwerper voor jou betekenen

Wat kan een tuinontwerper voor jou betekenen?

Een beroep doen op een tuinarchitect heeft een grote meerwaarde voor de aanleg van je tuin.

 • Een tuinontwerper beschikt over de knowhow om vanuit het niets een mooi ontwerp te maken.
 • De tuinontwerper luistert naar jouw wensen en vraagt naar jouw persoonlijke smaak.
 • Een tuinontwerper houdt rekening met je budget en past het ontwerp hieraan aan.
 • Een tuinontwerper bekijkt het volledige plaatje. De ontwerper bestudeert niet alleen de plaats waar de tuin moet komen, maar kijkt ook naar de ligging van het huis en hoe de omgeving eruit ziet.

Een goede ontwerper luistert naar de opdrachtgever

Het lijkt misschien vreemd, maar het werk van een goede tuinarchitect bestaat inderdaad voor een groot stuk uit het luisteren naar de wensen van de klant. Op basis daarvan maakt deze ontwerper een eerste inventaris van deze wensen op.

Zo mag je een aantal typische vragen verwachten. Deze vragen zetten jou als opdrachtgever ook aan het nadenken.

Tuinontwerp
 • Wat wil je precies doen in de tuin? Wil je gewoon genieten van het mooie weer? Wil je aan de slag gaan in een moestuin?
 • Hoe veel tijd heb je voor het onderhoud? Of wil je liever een tuin met zo weinig mogelijk onderhoud?
 • Heb je een verharde parkeerplaats nodig? Of een bergruimte voor de wagen of camper?
 • Misschien wil je wel een buitenkeuken?
 • Wil je één terras of wil je verschillende plaatsjes in de tuin waar je kunt genieten van de zon, bijvoorbeeld ’s morgens of ’s avonds?

Stadia van het ontwerp

Op basis van de inventaris, gaat de ontwerper aan de slag. Het ontwerp zelf verloopt dan in verschillende stadia:

 • Het voorontwerp. Dit is een eerste schets van het idee of tuinconcept dat de tuinontwerper voor ogen heeft. Om onnodig werk te vermijden, bespreekt de ontwerper dit voorontwerp met de opdrachtgever. Op basis van het voorontwerp kan de tuinontwerper dan verder de nodige input krijgen om het ontwerp volledig uit te werken.
 • Het definitieve ontwerp. Dit is, zoals de naam het zegt, een volledig uitgewerkt ontwerp van de tuin op basis van de verzamelde gegevens. Het bevat een plan op schaal waar aanplantingen en bestrating of bouwwerken mogen komen. Naast dit eigenlijke plan, hoort hier eventueel ook een plantenlijst bij. In deze lijst zijn de planten die aangeplant moeten worden geïnventariseerd. Bij de plantenlijst en het plan hoort dan mogelijk eveneens een offerte, waarin de tuinontwerper de prijs geeft voor de gekozen materialen, zoals bijvoorbeeld terrastegels of klinkers.
 • Goedkeuring. Nadat het definitieve ontwerp gemaakt is, geef je als opdrachtgever je goedkeuring.
 • Uitvoering. Als het plan gemaakt is en als je het goedgekeurd hebt, dan kan de uitvoering beginnen. De tuinarchitect en zijn team kunnen zorgen dan voor de realisatie van de tuin. Een andere mogelijkheid is dat je betaalt voor het afgewerkte ontwerp, en dan zelf een andere aannemer of hovenier zoekt die het werk voor jou uitvoert. Je kunt op basis van een plan van een tuinarchitect inderdaad perfect zelf je tuin aanleggen. Zo bespaar je op werkuren, maar weet je tegelijk dat je volgens een professioneel plan werkt.

Tuinontwerper voor het aanleggen van beplantingen: waarop moet je letten?

Planten kiezen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Daarom kan een tuinontwerper jou daarbij helpen. Je kunt op basis van een aantal aanwijzingen de keuze helemaal aan de tuinarchitect overlaten. Komt het op het kiezen van planten aan, dan bestaat het werk van de tuinontwerper uit volgende taken:

 • Planten uitkiezen die bij het bodemtype passen. Woon je in een omgeving met een vochtige grond, droge grond, kleigrond of mergelgrond?
 • Onderhoudsvriendelijke planten kiezen, voor opdrachtgevers die zelf niet van snoeien en tuinieren houden.
 • Planten die qua kleur en vorm passen in de omgeving. In een kleine tuin kun je bijvoorbeeld geen grote planten plaatsen. In een ideale tuin voorziet de ontwerper planten die op verschillende momenten bloeien en verschillende kleuren hebben.
 • De hoeveelheid planten per vierkante meter bepalen en de grootte van de planten bepalen. Dit bepaalt hoe snel de tuin helemaal volgroeid is.

Centraal hierbij staat de plantenlijst. Een plantenlijst bepaalt welke planten er in je tuin komen en hoeveel planten je aankoopt. Daarnaast kan deze plantenlijst ook tips bevatten over het onderhoud. Dan vind je bijvoorbeeld in deze lijst terug wanneer je de planten mag snoeien.

Eventueel kan een tuinontwerper voor jou een computersimulatie opstellen, waarop je de aangelegde tuin op verschillende momenten in het jaar ziet. Een fout die immers vaak voorkomt, is dat een tuin in de winter al te doods lijkt. Daarom moet de tuinontwerper steeds voldoende groenblijvende planten voorzien. Denk bijvoorbeeld aan planten zoals de photinia phraseri of de helleborus, die in de winter groen blijven. Deze planten vallen in de zomer niet zo erg op, maar zijn dan in de winter leuk om naar te kijken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Tuinontwerper voor het aanleggen van bestratingen, terrassen of veranda’s: waarop moet je letten?

Een tuinontwerper adviseert je niet alleen bij het kiezen van het groen. De ontwerper is ook jouw partner om tuingebouwen en bestratingen op maat te ontwerpen. We denken hierbij aan:

 • Tuinhuizen
 • Tuinbergingen
 • Paden
 • Vijvers
 • Zwembaden
 • Poolhouses
 • Pergola’s
 • Parkeerplaatsen en opritten

Zoek je een tuinarchitect om deze bouwwerken in de tuin te ontwerpen? Ga dan zeker na of de ontwerper voldoende referenties heeft. Er komt immers heel wat technische knowhow kijken bij het aanleggen van opritten, paden en bestratingen. Het eerste jaar kan alles er mooi uitzien, maar het is niet de bedoeling dat de paden of de oprit verzakt na een jaar of vijf.

Elke tuinontwerper heeft ook zijn eigen specialiteit. De ene ontwerper is gespecialiseerd in grote tuinen, de andere bijvoorbeeld in kleine. Beide soorten projecten hebben elk hun eigen uitdagingen.

Een tuinontwerper kan gespecialiseerd zijn in het gebruik van verschillende materialen. De ene tuinontwerper houdt van houtwerk en kiest per definitie voor een terras in houten planken, terwijl een andere ontwerper een voorkeur heeft voor tegels of klinkers in natuursteen.

Tuinarchitect en tuinontwerpen

Hecht je veel belang aan de herkomst van materialen en wil je natuursteen gebruiken? Dan kun je vragen of deze natuursteen op een ecologische en verantwoorde manier ontgonnen is en er geen gebruik gemaakt is van kinderarbeid om de steen te winnen.

Wat kost een tuinontwerper?

Een tuinontwerper kan op verschillende manieren de kosten van zijn werk berekenen.

 • Een vaste prijs per ontwerp. De ontwerper kan ervoor kiezen om een prijs op een volledig uitgewerkt ontwerp te plaatsen. Een beperkt plan kost dan bijvoorbeeld € 200, een uitgewerkt plan € 400 en een plan met een computersimulatie en plantenlijst € 600.
 • Een prijs per uur. Daarnaast kan een tuinontwerper ook een vaste prijs per uur voor bepaalde prestaties rekenen. Dan rekent de tuinontwerper het aantal uren aan dat hij aan jouw ontwerp besteedt. Meestal ligt dit bedrag tussen de € 30 en de € 60 per uur, afhankelijk van de ontwerper.
 • De kosten van een tuinarchitect hangen dus af van project tot project. Voor een tot in de puntjes op de computer uitgewerkt ontwerp voor een middelgrote tuin, kun je zoals gezegd gemakkelijk rekenen op een bedrag rond de € 500. Hier spreken we over een tuin van bijvoorbeeld 500 m². Is de tuin kleiner, dan wordt dit bedrag ook kleiner. Afhankelijk van wat je overeenkomt met de tuinarchitect, kun je betalen voor dit ontwerp en er verder zelf mee aan de slag gaan. Dan betaal je voor de inzichten van de tuinarchitect en kun je bijvoorbeeld zelf in fasen de tuin aan te leggen. Wens je graag een plantenlijst bij het ontwerp, dan reken je best nog eens de helft van het ontwerpbedrag bij het eindbedrag. Een ontwerp van € 200 met plantenlijst kost met plantenlijst € 300.

Hierbij geven we het nog eens in een tabel weer. 

De prijzen die we hieronder vermelden geven een indicatie en zijn exclusief BTW.

Soort werkzaamheden

Gem. prijs per ontwerp excl. BTW

Tuinontwerp tot 100 m2

€ 200

Tuinontwerp 100 - 200 m2

€ 500 - € 600

Tuinontwerp 200 - 400 m2

€ 500

Tuinontwerp 400 - 800 m2

€ 500 - 800

Belatingsplan

+50% van de ontwerpkosten

Je merkt het, er komt wel wat kijken bij het ontwerp van een tuin. De bedragen in de tabel zijn daarom niet sluitend. Ze zijn een richtlijn waar je zelf verder mee kunt werken. De bedragen gelden alleen voor het ontwerp zelf, niet om het project uit te voeren. Om alles wat concreter te maken, kun je via onze website verschillende offertes in één keer aanvragen. Samen met mogelijke tuinontwerpers, kun je dan verder specificeren wat je precies wil.

Hier zetten we nog eens de mogelijkheden op een rij.

 • Globaal ontwerp. Je kunt specifiek vragen naar een globaal tuinontwerp. Dit is een goedkope formule, die je kan helpen als je vooral graag zelf de handen uit de mouwen steekt. Bij een tuin tot 100m² kost je dit dus gemiddeld € 200. Hou er wel rekening mee dat je als resultaat geen gedetailleerd plan krijgt. Het is een goed uitgewerkt voorontwerp. Bij een dergelijk ontwerp moet je een goed en duidelijk advies krijgen over volgende zaken:
  • Waar leg je het best een terras aan?
  • Waar is een plantenbak of border voorzien?
  • Waar komen er bomen
  • Waar komt er een pad?

Dit kan op zich al waardevolle informatie zijn.

 • Een meer specifiek plan. Wil je dat een tuinontwerper ingaat op meer specifieke vragen over materialen en voor jou een totaalconcept ontwikkelt, dan ligt de prijs hoger. In dit geval moet je bij een tuin van 100 m² wel rekenen op € 300 à € 400. Dan mag je wel meer details verwachten:
  • Wat zijn de materialen voor de tuinmeubels, de bestrating?
  • Waar komen er kleine plantvakken of waar komen grote coniferen?
  • Op welke plaats kun je een vast tuinmeubel voorzien en hoe is dit gemaakt?
 • Wil je exact weten hoe je tuin eruit komt te zien? Dan kun je je tuinontwerper een 3D tuinontwerp laten maken. 3D ontwerpen worden steeds populairder. Zo krijg je een volledig beeld van hoe de tuin er gaat uitzien, eventueel zelfs in de verschillende seizoenen. Wil je dit voor elkaar laten krijgen, dan moet je rekenen op minstens € 500, afhankelijk van de grootte van de tuin.
 • Voor een uitgebreide plantenlijst, reken je best nog eens de helft van het bedrag van het ontwerp bij het totaal. Bij een ontwerp van € 500, moet je dus nog € 250 rekenen voor een uitgebreide plantenlijst.

TIP: Denk je eraan om de ontwerper van het plan ook de werken te laten uitvoeren, dan kun je vragen om een deel van de prijs voor het ontwerp in mindering te brengen op de eindfactuur.

Offerte aanvragen

Wil je een goed en professioneel ontwerp voor je tuin verkrijgen? Dan moet je goed weten waar je financieel aan toe bent. Je moet dus een goede en duidelijke offerte voor het gevraagde werk hebben, en ook een goed idee hebben wat je mag verwachten voor de aangeboden prijs. Het voordeel van deze website is dat je voor eenzelfde werk verschillende offertes kunt aanvragen. Heb je deze offertes in je mailbox, dan kun je ze rustig vergelijken.

Tuin laten ontwerpen kosten

Hoe een offerte aanvragen?

Via de knop op deze website kom je in een scherm terecht waar je kunt specificeren welk ontwerp je wil laten maken. Daarna komt deze vraag automatisch bij een groot aantal tuinontwerpers uit jouw regio terecht. Zij stellen daarna zelf een offerte op en sturen deze toe naar jou. Zodoende hoef je niet zelf op zoek te gaan naar tuinontwerpers.

Waaraan moet de offerte voldoen?

Het is belangrijk te weten waar een goede offerte voor staat. Zoals we hierboven uitgelegd hebben, kan de offerte begroot zijn op het totaalbedrag van het ontwerp. De mate van uitwerking moet gespecificeerd zijn. Er kan ook gewoon een raming van het aantal uur gespecificeerd zijn. Dit is dan het aantal uur dat de tuinarchitect ziet voor het ontwerp. Bij een meer gedetailleerde offerte, merk je een opsplitsing tussen de diverse posten. Je weet dan de prijs van het aanleggen van het gazon of het plaatsen van de materialen afzonderlijk. Zo kun je achteraf nog wijzigingen vragen in specifieke items als je kosten wenst te besparen.

Wanneer is een offerte definitief?

Een tuinarchitect stelt een offerte steeds vrijblijvend op. De offerte is meestal maar een beperkte tijd geldig. Hou daar zeker rekening mee. Wacht je enkele maanden, dan kan een bepaalde prijs niet meer haalbaar zijn. Je bent gebonden aan een offerte als je deze ondertekent en terugstuurt naar de tuinarchitect. De offerte ondertekenen is een belangrijke beslissing. Bespreek hierbij ook zeker de planning van de eventuele uitvoering.

Tuin laten ontwerpen kosten

Wens je een beroep te doen op de diensten van een tuinarchitect, dan hoeft dit zeker niet zo duur te zijn. Je beperkt de kosten als je met volgende tips rekening houdt:

 • Zoek een lokale tuinontwerper, die niet te ver bij jou in de buurt woont. Deze tuinontwerper komt gemakkelijk eens bij jou langs en rekent weinig voorrijkosten aan voor de verplaatsing.
 • Bereid zelf zo goed mogelijk het tuinontwerp voor. Hou je van een bepaalde plant, maar weet je de naam er niet van, neem er dan een foto van en toon deze aan de tuinontwerper. De kans is groot dat de ontwerper de plant wel kan benoemen. Op deze manier krijgt de tuinontwerper een idee van jouw smaak en de richting die je uit wil.
 • Je kunt zelf ook al enkele schetsen maken en je tuin goed opmeten.
 • Kies je voor een eenvoudige vorm, dan liggen de kosten lager dan bij een grillige vorm qua tuin.
 • Sommige tuinarchitecten bieden standaardplannen aan, die minder kosten dan volledig gepersonaliseerde tuinontwerpen.
 • Je kunt samen met je buren een tuinarchitect inschakelen en zo een korting krijgen omdat de ontwerper meerdere projecten in één keer kan aanpakken.
 • Om de kosten van een tuinarchitect te drukken, kun je ook de tips gebruiken die we in het artikel over de hovenier gaven. Zo kies je bijvoorbeeld best voor kleine planten en kun je ook besparen op de kosten van materialen voor bestratingen en tuinhuizen.

Wat is het verschil met een hovenier of tuinman/landschapsontwerper?

Tuinaanleg is een bloeiende sector. Heel wat mensen zijn actief in deze sector. Daardoor zie je soms niet echt een orde in het aanbod van hoveniers, tuinlieden, tuinarchitecten of tuinontwerpers. We zetten daarom hier even enkele begrippen op een rijtje.

Iedereen kan zich tuinontwerper noemen. Je moet daarom zeker zijn dat je niet bedrogen wordt. Een scholing is niet verplicht, maar dan speelt ervaring een grote rol. Om zeker te zijn, kun je bij de tuinontwerper referenties vragen, of foto’s van al uitgevoerde projecten.

Tuinarchitect hovenier tuinontwerper
 • Tuinarchitect of landschapsarchitect. In Nederland kun je aan de universiteit studeren voor tuinarchitect of landschapsarchitect. Met dit diploma geef je advies over de bescherming van landschappen of kun je aan de slag in grote ontwerpbureaus. Tuinarchitect en landschapsarchitect zijn beschermde titels. Niet iedereen mag zichzelf zomaar deze titel geven, je moet het juiste diploma hebben.
 • Tuinontwerper. Een tuinontwerper is iemand die voor anderen de tuin vormgeeft op een plan of in een computerprogramma. Je kunt op diverse plaatsen studeren voor tuinontwerper. Dit kan bijvoorbeeld ook in het avondonderwijs. Het gevolg daarvan is dat iedereen zichzelf tuinontwerper mag noemen. Ben je een hovenier, dan kun je je ook bijscholen in het ontwerpen van tuinen om zo meer opdrachten binnen te halen.
 • Hovenier. Een hovenier is een synoniem voor tuinman of tuinier.

Werken als tuinontwerper: een veel gevraagd beroep

Om een goede tuinontwerper te zijn, moet je heel wat vaardigheden hebben.

 • Een creatieve ingesteldheid. Je moet op een bepaalde plaats mogelijkheden zien die jouw opdrachtgevers niet hebben. Typisch in dat verband is dat veel mensen graag een terras dicht bij het huis zien. Als ontwerper moet je echter oog hebben voor de plaats waar bijvoorbeeld de zon het meeste schijnt en dan bijvoorbeeld voorstellen om een terras achteraan in de tuin aan te leggen en met een pad te verbinden met het huis.
 • Je moet houden van ontwerpen en graag schetsen, tekeningen of computersimulaties maken.
 • Je moet ervan houden om met planten en in de buitenlucht te werken
 • Je moet ervan houden om met mensen te overleggen en samen de droom van de opdrachtgever te realiseren.
 • Je moet goed zijn in “project management” en veel verschillende projecten tegelijk kunnen opvolgen.
 • Technisch moeilijke ontwerpen mogen je niet afschrikken. Veel mensen willen bijvoorbeeld graag zwemvijvers en tuinhuizen laten plaatsen. Hierop moet je voorzien zijn en de nodige knowhow aan de dag kunnen leggen.

Besluit

Zo, hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. Zoals je al gemerkt hebt, bestaan er heel wat verschillende formules om met een tuinontwerper te werken. Wat er een ontwerper precies goed maakt, kun je niet objectief definiëren. Veel hangt af van je eigen wensen en het budget dat je wenst te besteden. De gouden tip die we kunnen geven is om verschillende offertes aan te vragen. Voor sommige situaties volstaat het om een globaal ontwerp te hebben, maar in andere gevallen is een volledig uitgewerkt ontwerp een must.

Heb je diverse offertes in je bezit? Dan kun je ze rustig vergelijken. Neem hier zeker je tijd voor en vergelijk de voor- en de nadelen van het plan.

Denk dus goed na over het project dat je wenst te laten uitvoeren door een tuinontwerper. Vraag je offertes aan, dan kun je rustig in je luie stoel zelf de nodige opzoekingen doen, terwijl de tuinontwerpers hun offertes voor jou opstellen. We wensen je veel succes met de keuze van een tuinarchitect.

Tresna.nl
Logo