Stukadoor info en kosten

Een stukadoor is een vakman die muren en plafonds voor je bepleistert. Dit bepleisteren gebeurt met zogenaamd pleister, een mengsel van kalk, gips en wat cement. Vaak hoor je het woord “stuc” als synoniem voor pleister. In dit artikel gebruiken we het woord pleister.

Stuken, stukadoor, pleisteren: even wat vakterminologie

Om het lezen van dit artikel te vergemakkelijken en voor een goed begrip van zaken, geven we je eerst wat woordenschat mee vooraleer we het werk van een stukadoor bespreken.

Stuken
  • Stukadoor: een vakman die beroepshalve muren en plafonds met stuc bepleistert
  • Stuc: mengsel van kalk, gips en cement om te pleisteren
  • Pleister: synoniem van stuc, de specie waarmee muren worden bestreken. We spreken in dit artikel over “het pleister”. “De pleister” bestaat ook, maar dit verwijst naar het zelfklevend wondverband uit de EHBO-koffer.
  • Stuken/stuccen: het bepleisteren met stuc of pleister.
  • Bepleisteren: synoniem van stuken, het bedekken van oppervlakken met pleister.
  • Reien: dit is het egaal maken van het pleister, met een rei of een richtlat.
  • Pleisterprofielen of afstijkprofielen: Dit zijn metalen profielen die op een regelmatige afstand van elkaar tegen de muur of op hoeken geplaatst worden. Dankzij deze profielen kan de stukadoor het op de muur aangebrachte pleister afstrijken met een rei.
  • Stucwerk: in dit artikel beschouwen we stucwerk (spreek uit als “stukwerk”) als de decoratieve variant van het pleisteren. Stucwerk heeft een lange traditie. Deze kunst wordt vaak ook stuc, stucco of sierpleisterwerk genoemd.

Een mooie afwerking van je woning of kantoor

Door het aanbrengen van pleister, zorgt een stukadoor voor een mooie afwerking van muren en plafonds. Deze vlakken krijgen dankzij het pleister een mooie egale en vlakke structuur. De oppervlakken zijn helemaal gaaf na het pleisteren, waardoor ze klaar zijn voor de verdere afwerking. Bepleisterde muren en plafonds kun je direct sauzen en behangen. Een sauslaag is noodzakelijk voor je behangt, omdat een gepleisterde muur een grote zuigkracht heeft. Rechtstreeks behanglijm op een gepleisterde muur aanbrengen is niet ideaal, omdat de lijm onmiddellijk geabsorbeerd wordt door het pleisterwerk, waardoor het behang snel loskomt.

Stuken of pleisteren niet zomaar een klusje, het is echt vakwerk. Als stukadoor heb je veel materiaalkennis en praktische vaardigheden nodig. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om het perfecte mengsel te maken. Elke stukadoor heeft zijn eigen geheimen om dit te doen. Je kunt het maken van pleister vergelijken met een chef-kok die aan bepaalde gerechten zijn eigen invulling geeft.

Bovendien bestaan er verschillende soorten pleister. Voor een eerste laag gebruikt je stukadoor een dikke specie die een wat grove en korrelige structuur heeft. De afwerking gebeurt dan met een fijne laag pleister, die helemaal gaaf en glad aanvoelt.

Eens het pleister gemaakt is, moet een stukadoor snel en zorgvuldig te werk gaan. Het pleister droogt immers snel, waardoor de tijd beperkt is om het op de muren aan te brengen. Het pleister moet bovendien perfect egaal op de muur aangebracht worden, want eens het droog is kun je het niet meer veranderen. Het vraagt heel wat kennis en skills om bijvoorbeeld hoeken of net grote oppervlakken mooi te bepleisteren.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

De fasen van het pleisterwerk

Voordat een stukadoor aan de slag kan gaan, moet hij enkele acties ondernemen. Vervolgens moet de stukadoor verschillende fases doorlopen om het beste resultaat te verkrijgen. De verschillende fasen van het pleisterwerk hebben we hieronder in het kort samengevat.

Fase 1: De voorbereiding of het inrichten van de werkplaats

  • Dit houdt in dat de stukadoor een plaats inricht waar hij het pleister kan maken en waar hij zijn voorraad aan materialen en de nodige werktuigen kan plaatsen. Een stukadoor heeft elektriciteit en een aansluiting op de waterleiding nodig om het werk te doen.
  • Het afdekken van de vloer met sterk plastic of tetrakarton. Pleister is een vochtig materiaal en het kan lelijke vlekken maken op een houten vloer of op de voegen tussen keramische tegels. Daarom is het belangrijk om de woning goed te beschermen. Het voordeel van materialen zoals tetrakarton is dat het stevig op zijn plaats blijft liggen en desgewenst ook schoongemaakt kan worden tijdens de pleisterwerken.
  • Indien nodig bewerkt de stukadoor de muur met een vloeistof die de hechting van het pleister sterker maakt.
  • Het plaatsen van pleisterprofielen. De profielen worden waterpas geplaatst tegen de muur en op hoeken. De plaatsing van deze profielen bepaalt voor een groot stuk de kwaliteit van het eindresultaat.
Stucen

Fase 2: Pleisteren

De tweede fase is deze van het pleisteren. Dit werk moet snel gaan. Pleister droogt snel, waardoor de gemaakte voorraad snel op de muur aangebracht en afgestreken moet worden. Is het pleisterwerk mooi en egaal, dan kan de stukadoor de pleisterprofielen wegnemen en het pleisterwerk afwerken met een schuurspaan. Voor grote projecten is het pleisteren vaak teamwork waarbij de ene stukadoor pleister aanbrengt en een andere stukadoor de pleister uitstrijkt.

Fase 3: Afwerking

  • Na het pleisteren moet het pleisterwerk drogen. Daarvoor mag de ruimte niet te warm of te koud zijn. Afhankelijk van de omstandigheden plaatst de stukadoor een ventilator of bouwdroger. In de lente of herfst volstaat het meestal om de ruimte gewoon goed te luchten door de ramen open te zetten.
  • Indien gewenst schuurt de vakman het pleisterwerk met een machine op om het schilder- of sausklaar te maken
  • Je stukadoor ruimt ook de werkplek en afdekmaterialen op.

Verschillende soorten klussen

Een stukadoor kan verschillende pleisterklussen voor je opknappen. Zo maken stukadoors bijvoorbeeld een onderscheid tussen pleisterwerk en raapwerk. Voor beide werken gebruikt je stukadoor pleister, maar er is wel een verschil tussen beide soorten klussen.

Pleisterwerk

Pleisterwerk heeft een dikte van 1 tot 6 millimeter. Je kiest voor pleisterwerk om je muren mooi en vlak te maken. Pleisterwerk is ideaal als de muur een vlakke en egale structuur heeft. 

Pleisterwerk is goedkoper dan raapwerk omdat er minder pleister voor gebruikt wordt, maar anderzijds is het niet ideaal als de muur sterk oneffen is.

Pleisterwerk

Raapwerk

Raapwerk heeft een dikte tussen de 7 millimeter en 5 centimeter. Dit type van werk is geschikt als je met ruwe, ongelijke wanden te maken hebt. Met raapwerk kun je een schuine muur zelfs waterpas maken, door op de ene plaats meer pleister te gebruiken dan op een andere plaats. 

Het aanbrengen van de pleister gebeurt in verschillende lagen. Men spreekt eveneens over raapwerk als je stukadoor of aannemer een laag mortel uitstrijkt, bijvoorbeeld op de buitenmuren van een woning. Het is een arbeidsintensieve klus waar je een echte vakman voor nodig hebt.

Raapwerk

Hoeveel kost een stukadoor?

Wil je een stukadoor inhuren? Dan moet je natuurlijk weten hoeveel het werk je gaat kosten. Je moet bij de keuze van een stukadoor absoluut vermijden dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. De beste manier om dit te voorkomen is door op voorhand prijzen aan te vragen bij verschillende stukadoors. Dit kun je doen via onze website. Door prijzen te vergelijken kun je tot een aanzienlijke prijsbesparing komen, tot wel 40%. Vul je het formulier op onze website in, dan krijg je gratis en vrijblijvend meerdere offertes voor jouw project.

De kosten van stucwerk kunnen sterk uiteenlopen. Veel hangt af van de technieken en de soort pleister die de vakman gebruikt. Er is een prijsverschil tussen de individuele stukadoor uit je buurt en een stukadoorsbedrijf, dat grootschalige projecten uitvoert.

Vaak krijg je van een stukadoor een prijs per vierkante meter. Dit is inderdaad een vrij eenvoudige manier om een offerte op te stellen. Je betaalt gewoon voor wat er gedaan is. Een eenvoudige berekening van de oppervlakte van de muren en de plafonds volstaat als informatie voor de stukadoor om je een correcte prijs te geven.

Het is echter niet altijd mogelijk om de prijs per vierkante meter te berekenen. De ondergrond kan heel oneffen of glad zijn, waardoor het pleister minder goed hecht. De muren kunnen scheef staan, wat het werken bemoeilijkt. Of je kunt bijvoorbeeld afgeronde overgangen tussen muren hebben, die moeilijk te reien zijn. Verder in dit artikel komen we terug op factoren die het werk moeilijk kunnen maken en de prijs van het pleisteren verhogen.

Er is bovendien een verschil qua prijs tussen het uurloon van een stukadoor als deze manueel pleistert of een machine gebruikt. De stukadoor rekent het gebruik van de machine ook aan, omdat dit toestel onderhoud nodig heeft en aan slijtage onderhevig is.

Hieronder presenteren we u een aantal richtprijzen voor stucwerk. Dit zijn prijzen waarbij u nog BTW moet rekenen. Werkt je stukadoor volgens een uurtarief? Dan moet je rekenen op een uurtarief tussen de 30 en de 50 euro exclusief BTW.

Soort schilderwerk

Prijs

Spuitwerk

7,50 - 12,50 euro per vierkante meter

Pleisterwerk algemeen

10 - 25 euro per vierkante meter

Plafond bepleisteren

15 - 20 euro per vierkante meter

Muren bepleisteren

10 - 15 euro per vierkante meter

Sierpleister aanbrengen

15 - 25 euro per vierkante meter

Luxe stukwerk (beton of mortel)

100 - 225 euro per vierkante meter

Raapwerk

15 - 30 euro per vierkante meter

Factoren om rekening mee te houden bij pleisterwerk

Door een aantal klussen uit de voorbereiding zelf op te knappen, kun je de kosten van een schilderklus aanzienlijk beperken. Je schilder zal ook zeker weten te waarderen dat je bereid bent om een steentje bij te dragen aan het eindresultaat.

Machinaal pleisteren

Machinaal pleisteren, snel en goedkoop? Bij simpel stucwerk maakt een stukadoor vaak gebruik van een spuitmachine. Dankzij deze machine gaat het werk snel vooruit. Een stukadoor kan echter niet elke klus machinaal klaren. Een machine is enkel handig voor grote, rechte en vlakke stukken. De afwerking in de hoeken of in moeilijke stukken gebeurt vaak manueel. Pleisteren is een klus waar sowieso altijd veel manueel werk bij komt kijken.

Een machine dient vooral om de pleister te mengen en het met een spuit op de muur aan te brengen. Het reien en het afwerken gebeurt manueel. Wie al eens zelf pleister gemaakt heeft, weet hoe zwaar dit materiaal is. Een machine is dus sowieso handig om te vermijden dat je telkens een hap pleister op een spatel moet nemen en tegen de muur moet aanbrengen.

De grootte van het oppervlak

Hoe groter het oppervlak, hoe minder het project relatief gezien kost. Bij een groot project gebruikt de stukadoor veel pleister. De totale prijs zal hoger liggen dan bij een klein project, maar omdat het eenvoudiger is om grote muren te bepleisteren, blijven de meerkosten beperkt. Forfaitaire kosten zoals het inrichten van de werkplek of het transport zijn dezelfde bij kleine of grote klussen, dus je doet er voordeel mee als je de klussen zo veel mogelijk groepeert. De gemakkelijkste ruimtes om te bepleisteren zijn grote leefruimtes van nieuwbouwwoningen of appartementen. Het werk wordt moeilijker en dus duurder als je bijvoorbeeld een kleine toiletruimte of nachthal wil laten bepleisteren. Om de kosten te drukken, laat je best alle pleisterwerk in één keer uitvoeren. Dan heeft je stukadoor ook het minste werk met de voorbereiding.

Zelf stucen?

  • Kun je zelf stucwerken uitvoeren? Wens je te pleisteren in je eigen woning, dan kun je dit uiteraard doen. Mits wat oefening kun je zeker zelf leren om stucwerk uit te voeren. Hou echter rekening met volgende factoren vooraleer je de beslissing neemt.
  • Pleisterwerk vraagt veel oefening. Het is niet gemakkelijk om de pleister mooi gaaf op een muur of een plafond aan te brengen. Een vakman kent alle kneepjes van het vak. Je betaalt enkel voor het werk dat de vakman presteert, de ervaring krijg je er gratis bij.
  • Als particulier is het moeilijk in te schatten hoe je stuc moet maken en welke hoeveelheid je nodig hebt. Voor een vakman is dit geen probleem. Bovendien koopt hij het nodige materiaal in grote hoeveelheden aan, waardoor de prijs uiteindelijk goedkoper is.
  • Professionele stukadoors hebben het materiaal om de werkplek steeds mooi en netjes te houden. We denken bijvoorbeeld aan vochtbestendig tetrakarton of aan een bouwdroger om het stuc te laten drogen.

Decoratief bepleisteren

Tot nu toe hebben we vooral het functionele pleisterwerk besproken. Leuk om weten is dat pleisterwerk ook esthetisch en mooi op zich kan zijn. We spreken over het ambacht van “stucwerk” als pleisteren een decoratieve functie krijgt. Dit kan zowel op een binnen- als op een buitenmuur, of op een plafond of gewelf aangebracht worden. De stukadoor gebruikt in dit geval een sjabloon, dat de stukadoor afstemt op de ruimte. Sierlijsten, rozetten en pilasters worden vaak decoratief bepleisterd.

Decoratief pleisteren

We spreken over vrij stucwerk als we denken aan het decoratief bewerken van pleister, waarbij het resultaat een plastisch geheel is. Je kunt je voorstellen dat de stukadoor in dit geval een grote vakkennis en handigheid moet hebben. De tijd om een mooi motief te maken met pleister is immers heel kort, want het materiaal droogt snel.

Een speciale pleistertechniek is de zogenaamde sgraffito. Dit is ook wel kraspleisterwerk genoemd, waarbij in een natte pleisterlaag tekeningen gekrast of gesneden worden. Hierdoor kun je een onderlaag zichtbaar maken die dan bijvoorbeeld een andere kleur heeft.

Wat kan de prijs van pleisterwerk verhogen?

Een goede stukadoor kan op basis van plannen en metingen een correcte prijs voor pleisterwerken bepalen. Toch zijn er factoren die het ene project duurder maken dan het andere. Twee projecten met dezelfde oppervlakte aan pleisterwerken kunnen een verschillende prijs hebben. Denk bijvoorbeeld aan volgende moeilijkheden:

  • Schuine constructies en hoeken. Pleisteren in hoeken of tot aan de rand van deurkozijnen is een moeilijk en tijdrovend werk. Hiervoor moeten eerst hoekprofielen geplaatst worden. Dit is op zich al een moeilijk werk waarvoor je stukadoor heel handig moet zijn. De profielen moeten perfect in de haak staan in de verschillende dimensies. Hoekprofielen zelf hebben ook hun prijs, dus je moet niet alleen rekening houden met de werkuren van de stukadoor, maar ook met het gebruikte materiaal. Hoekprofielen kosten 5 à 7 euro per lopende meter. Voor een grootschalig project in een nieuwbouwwoning heb je al gauw 100 lopende meter hoekprofielen nodig. Zodoende is het sommetje snel gemaakt. De profielen zelf kosten dan al een bedrag in de orde van 500 tot 700 euro.
  • Schuine lijnen zoals langs een trap of langs een dakrand vragen meer tijd van de stukadoor en zorgen ervoor dat het bedrag op de factuur hoger wordt.
  • Vaak heeft een stukadoor ook te maken met allerlei onvoorziene omstandigheden. We denken hierbij aan fouten in het metselwerk. Slecht gemetselde muren komen vaker voor dan je denkt. In zo’n gevallen moeten stukadoors de laag pleister dikker maken, wat de prijs uiteraard hoger maakt. Draagbalken of restauratiewerken zorgen soms voor niveauverschillen in de muur, waardoor stukadoors bijkomende profielen moeten plaatsen om alles mooi egaal te pleisteren.

Conclusie

Je merkt het, bij pleisterwerken komt er heel wat kijken. Gelukkig kun je via deze website gemakkelijk verschillende stukadoors contacteren en offertes opvragen. Zo heb je de volledige controle over je project. Je kiest zelfs de stukadoor die de beste prijs biedt. Eens je beslist om met een stukadoor samen te werken, kun je de praktische details persoonlijk met de stukadoor bespreken. 

Hoe grondiger je alle mogelijke factoren op voorhand bespreekt, hoe kleiner de kans is dat je voor een verrassing komt te staan. Gelukkig staan in Nederland veel stukadoors klaar om jou te helpen bij het realiseren van je droomwoning. We wensen je veel succes met het bepleisteren van je woning!

Tresna.nl
Logo