Wil je plantjes of bloemen in je tuin planten? Wil je gewassen gaan kweken? Of wil je je tuin op een fraaie manier aankleden en afwerken? In al deze situaties heb je potgrond nodig. Dit lijkt een eenvoudig product te zijn, maar dat is het allerminst.
Ga maar eens na uit hoeveel soorten potgrond je kunt kiezen. Ga ook maar eens na wat de verschillen tussen deze soorten potgrond zijn. Mocht je hier nog niet alles over weten, zit je in dit artikel goed. In dit artikel zetten wij alle informatie over de verschillende soorten potgrond voor je op een rijtje!
Hierbij zoomen wij in op de populairste soorten potgrond. Per soort potgrond bespreken wij ook nog wat de beste varianten zijn, gebaseerd op ons eigen onderzoek. Die varianten kun je, indien gewenst, direct bij één van onze partners aanschaffen. Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval alles over de verschillende soorten potgrond!
Wat is potgrond?
Potgrond is een soort grond die samengesteld is voor het gebruik in potten, plantenbakken, kweeksets en borders. Deze grond beschikt over de juiste bestanddelen, waardoor planten alle benodigde voedingsstoffen in de potgrond vinden.
Wat zijn algemene kenmerken van potgrond?
Potgrond is niet zomaar potgrond. Zoals we eerder in dit artikel al stelden, kun je uit veel soorten potgrond kiezen. Ongeacht voor welke soort je kiest, heeft de potgrond een paar algemene kenmerken:
- Luchtig. Ten opzichte van tuinaarde is potgrond luchtiger te noemen. Dit zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof naar de wortels gebracht kan worden. Erg belangrijk, aangezien de wortels van de planten/bloemen dus hard aan moeten groeien.
- Waterdoorlatend. Potgrond is goed waterdoorlatend. Dit houdt in dat potgrond het overtollige water goed af kan voeren. Hiermee wordt wortelrot voorkomen en krijgen de planten de juiste hoeveelheid vocht aangereikt.
- Extra voedingsstoffen. Over het algemeen beschikt potgrond over extra voedingsstoffen. Door deze voedingsstoffen wordt de groei van planten ondersteund. Dit is wel per soort potgrond verschillen, waarover later meer.
- Ideale pH waarde. De pH waarde van potgrond is over het algemeen ‘ideaal’ te noemen. Waarom? Omdat de pH waarde van potgrond aangepast is om geschikt te zijn voor de meeste planten en gewassen.
- Vrij stevig. Wat ook opvalt, is dat potgrond vrij stevig is. Het klinkt niet snel in, waardoor de gewenste grondstructuur behouden blijft.
- Vrij van ziekten. Voordat potgrond aangeboden wordt, wordt de grond gesteriliseerd of behandeld. Hiermee worden mogelijke ziekteverwekkers volledig geëlimineerd.
De populairste soorten potgrond
De meeste soorten potgrond delen dus enkele kenmerken met elkaar. Het is tegelijkertijd ook een feit dat de verschillende soorten potgrond uniek zijn. Dit blijkt alleen al als je naar de populairste soorten potgrond kijkt. De populairste soorten worden hieronder aangeduid, waarbij wij je ook per soort potgrond op de beste varianten wijzen.
Kamerplanten potgrond
Het is vrij gebruikelijk om voor je kamerplanten potgrond te gebruiken. Deze kamerplanten potgrond heeft over het algemeen een paar opvallende kenmerken:
- De potgrond is relatief licht. Door de unieke samenstelling is kamerplanten potgrond relatief licht qua gewicht. De pot waarin je de grond én planten doet, blijft hierdoor ook relatief licht. Het is hierdoor eenvoudig(er) om de potten in je woning te verplaatsen.
- De potgrond zit vol met voedingsstoffen. Speciale kamerplanten potgrond is van talloze extra voedingsstoffen voorzien. Deze voedingsstoffen zijn nodig om de planten te voeden en de kamerplanten te laten groeien.
- De potgrond draineert goed. Het is uiteraard zaak dat je de kamerplanten voldoende water geeft. Dit water wordt gelukkig door de kamerplanten potgrond perfect gedraineerd. Bijkomend voordeel is dat deze grondsoort het water in voldoende mate aan de wortels van de kamerplanten afgeeft. Bovendien wordt het water langer vastgehouden, waardoor je minder vaak de kamerplanten water hoeft te geven.
- Langdurige werking. Over het algemeen heeft kamerplanten potgrond ook nog een langdurige werking. Kies je voor de beste soort kamerplanten potgrond? Dan biedt deze potgrond tot wel een half jaar lang alle bovenstaande voordelen.
Ben je voor je kamerplanten op zoek naar de juiste potgrond? Dan raden wij je één van de drie onderstaande soorten kamerplanten potgrond aan.
Pokon Kamerplanten Potgrond – 20l
Wij vinden deze kamerplanten potgrond van Pokon de beste koop. Deze potgrond beschikt over de juiste bestanddelen, wordt in een zak van 20 liter geleverd en voedt de planten maar liefst 6 maanden lang.
Dat laatste is vooral aan de toevoeging van verschillende bestanddelen te danken. Denk hierbij aan turf en andere hoogwaardige grondstoffen. Deze kamerplanten potgrond gaat hierdoor lang mee én houdt ook nog het water goed vast. Je hoeft hierdoor minder vaak de kamerplanten water te geven.
Het advies is wel om deze kamerplanten potgrond in combinatie met hydrokorrels te gebruiken. Overigens raden wij je de zak van 20 liter aan, maar je kunt ook voor een zak van 10 liter kiezen.
Pokon Bio Turfvrije Kamerplanten Potgrond
Ook over de Pokon Bio Turfvrije Kamerplanten Potgrond zijn wij enthousiast. Deze potgrond is van talloze hoogwaardige grondstoffen voorzien, maar juist niet van turf.
Dit is dus volledig tufvrije potgrond voor kamerplanten. Juist hierdoor is deze potgrond voor werkelijk waar alle kamerplanten in je woning geschikt. Ook heeft deze potgrond hierdoor een nog betere werking wat betreft het vasthouden van water.
Tevens is de langdurige voeding opvallend. Met deze potgrond zijn je kamerplanten voor 100 dagen van perfecte voeding verzekerd. Met déze potgrond heb je dus nog minder omkijken naar het verzorgen van je kamerplanten.
ECOstyle GroeiGrond Kamerplanten Fijne Potgrond
Ben je op zoek naar de beste kamerplanten potgrond? Kijk dan ook eens naar de ECOstyle GroeiGrond Kamerplanten Fijne Potgrond. Wij vinden dit één van de beste soorten potgrond voor je kamerplanten.
Dit is onder meer te danken aan de samenstelling. Deze potgrond is vrij licht en is van allerlei hoogwaardige voedingsstoffen voorzien. Daarbij valt direct op dat óók dit een tufvrije potgrond is. In plaats daarvan heeft men gekozen voor toevoegingen van veenmos en kokosvezels.
Dit komt de algehele werking van deze potgrond ten goede. Deze potgrond houdt het water nog beter vast en voedt de planten op de juiste manier. Dat blijkt alleen al uit de lange werkingsduur van deze potgrond: maar liefst 120 dagen.
Universele potgrond
Naar wat voor soort potgrond ben je op zoek? Dat is één van de belangrijkste vragen als je nieuwe potgrond wilt kopen. Om het antwoord op deze vraag te vinden, moet je goed naar je planten kijken. En naar de plaatsing van de planten.
Gelukkig kun je hoe dan ook voor universele potgrond kiezen. Deze potgrond bestaat hoofdzakelijk uit witveen en is hierdoor veelzijdig te gebruiken. De beste universele potgrond kun je zowel binnen als buiten gebruiken. Ook kun je deze potgrond in de volle grond, in potten en in plantenbakken gebruiken. Met andere woorden: je kunt alle kanten op met de beste universele potgrond.
In de meeste gevallen beschikt universele potgrond over turf. Dit zorgt voor een optimale waterhuishouding en voor de gewenste luchtigheid van de potgrond. Tóch is het niet altijd verstandig om altijd maar voor universele potgrond te kiezen. Voor bepaalde planten is het beter om voor een specifieke grondsoort te kiezen.
Speciaal voor jou zijn wij op zoek gegaan naar de 3 beste soorten universele potgrond.
Pokon Universele Potgrond – 5l
De Pokon Universele Potgrond – 5l is volgens ons de beste soort universele potgrond. Deze potgrond is binnen en buiten te gebruiken en is voor zo’n beetje alle planten geschikt.
Dat is onder meer aan de vele voedingsstoffen te danken. Deze voedingsstoffen maken deze soort potgrond veelzijdig inzetbaar. Bijkomend voordeel is dat deze voedingstoffen voor maar liefst 60 dagen voeding zorgen. Je planten hebben hierdoor niks te klagen.
Wil je deze potgrond voor je kamerplanten gebruiken? Dat is goed mogelijk. Wil je deze potgrond voor je buitenplanten gebruiken? Ook dat kun je prima doen. Het fijne is ook nog dat je deze potgrond in talloze volumes aan kunt schaffen. Check daarvoor het actuele aanbod bij onze partner Bol.com.
Pokon Potgrond Langwerkend
Ben je op zoek naar universele potgrond die zo lang mogelijk mee gaat? Dan is het een kwestie van goed zoeken. Veel soorten universele potgrond gaan namelijk maar een beperkte tijd mee. Dat geldt gelukkig niet voor de Pokon Potgrond Langwerkend.
Door een speciale samenstelling biedt deze universele potgrond voor 120 dagen voeding aan de planten. Dit maakt deze universele potgrond uiteraard uiterst geschikt. Uiteraard is het ook zo dat je deze potgrond binnen én buiten kunt gebruiken.
Deze potgrond gebruik je het beste in combinatie met hydrokorrels. Dat is althans het geval als je deze universele potgrond binnenshuis gaat gebruiken. Wij raden je ook aan om even goed naar de verpakking te kijken. De Pokon Potgrond Langwerkend wordt namelijk in zakken van 10, 20 en 40 liter aangeboden.
DCM Potgrond universeel 70L
Heb je veel universele potgrond nodig? Dan raden wij je de DCM Potgrond universeel 70L aan. Deze potgrond, van het A-merk DCM, wordt geleverd in een zak van 70 liter. Ideaal als je veel kamerplanten en/of buitenplanten hebt.
Uiteraard is ook deze universele potgrond binnen en buiten gebruiken. Je kunt hier onder meer bloembakken, schalen, potten en complete borders mee vullen. Binnenshuis komt deze potgrond maar al te goed van pas in bijvoorbeeld potten of zelfs een kweekset.
Deze potgrond is ook nog van organisch mest voorzien. Hierdoor biedt deze universele potgrond 100 dagen lang de juiste voeding aan de plant. Deze universele potgrond beschikt ook nog over de juiste keurmerken. Zeker met het oog op het prijskaartje is dit een absolute aanrader!
Culvita Universele Potgrond 60 l
Tot slot laten wij je ook nog graag kennismaken met de Culvita Universele Potgrond 60 l. Een van de voordelen is dat je deze potgrond in een zak van 60 liter geleverd krijgt. Een ander voordeel is de samenstelling.
Deze potgrond bestaat namelijk uit louter de beste veensoorten. Deze veensoorten zijn op de beste manier gemengd, waardoor je van veelzijdige potgrond geniet. Deze potgrond is geschikt voor nagenoeg alle binnen -en buitenplanten.
Met deze universele potgrond worden je planten op de juiste manier gevoed. Volgens het merk Culvita gebeurt dit voor een periode van 60 dagen. Gedurende 2 maanden heb je dus geen omkijken naar je binnen- en/of buitenplanten.
Zaai- en stekgrond
Wil je zelf tomaten kweken? Wil je zelf champignons kweken? Wil je zelf aardbeien kweken? Wil je zelf gember kweken? Of wil je één van de vele andere mogelijke gewassen thuis gaan kweken? Dan is het verstandig om voor zogeheten zaai- en stekgrond te kiezen.
Zoals de naam het al aangeeft, is deze potgrond uiterst geschikt voor het laten kiemen van zaden. Dit komt onder meer doordat deze potgrond weinig voedingsstoffen bevat. Wel houdt deze potgrond water erg goed vast, waardoor de zaden snel tot ontkieming kunnen komen.
Tevens zorgt deze potgrond voor een snelle- en goede inworteling. Ook dit komt de groei van bijvoorbeeld gewassen ten goede.
Met andere woorden: zaai- en stekgrond kun je niet vergelijken met normale potgrond. Deze potgrond bevat andere bestanddelen en heeft een compleet andere samenstelling. De belangrijkste eigenschappen sommen we graag even voor je op:
- Fijne structuur. Eén van de kenmerken van zaai- en stekgrond is de fijne structuur. Juist deze structuur zorgt ervoor dat zaden beter kunnen ontkiemen en jonge wortels beter kunnen groeien. Zaai- en stekgrond is hierdoor overigens ook erg licht.
- Weinig voedingsstoffen. Bij zaai- en stekgrond kiest de fabrikant bewust voor de toevoeging van weinig voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zouden de snelle ontkieming namelijk alleen maar in de weg staan.
- Volledig steriel. Voordat zaai- en stekgrond aangeboden wordt, wordt deze potgrond volledig steriel gemaakt. Hierdoor is de kans op ziektes en schimmels een stuk kleiner. Juist de jonge planten zijn hier namelijk gevoelig voor.
- Goede vochtretentie. De beste zaai- en stekgrond is erg goed in staat om water vast te houden. Dit is essentieel voor de groei van stekjes en de kieming van zaden. Ook deze eigenschap zorgt ervoor dat goede zaai- en stekgrond onmisbaar is voor de thuiskweker.
Maar, wat is nou de beste zaai- en stekgrond? Wij hebben alvast drie interessante varianten voor je uitgezocht.
Pokon Bio Zaai- en Stekgrond
De Pokon Bio Zaai- en Stekgrond is volgens ons de beste zaai- en stekgrond. Deze potgrond voldoet perfect aan bovenstaande eigenschappen, waardoor deze grond geschikt is voor zaden en stekjes.
Deze zaai- en stekgrond bevat voeding voor 2 maanden. Tijdens deze 2 maanden worden de zaden/stekjes dus voldoende gevoed. Ondertussen draagt deze potgrond ook nog bij aan de waterhuishouding.
Deze potgrond is speciaal ontwikkeld voor zaaien en stekken. Dit blijkt onder meer uit de ultieme ontwikkeling van wortels. De gewassen die je met deze grond verbouwt, komen zeer snel tot volle groei. Ook zorgt deze potgrond dus voor een (nog) snellere kieming van zaden.
Viano Zaai- & Stek potgrond- stekgrond
Een andere geschikt zaai- en stekgrond is deze variant van Viano. Met de Viano Zaai- & Stek potgrond- stekgrond kweek je ook prima zaden en stekken. Met name voor één- of tweejarige bloemetjes is dit geweldige potgrond.
Met deze potgrond kun je eigenlijk alle kanten op. Je kunt hiermee zaden tot ontkieming brengen, terwijl je hier ook stekjes mee kunt kweken. Verder geeft het merk Viano aan dat deze potgrond uiterst geschikt is voor het stekken van sierplanten!
Bij deze potgrond heeft Viano bewust voor een verrijking met zand gekozen. Op die manier is deze potgrond nóg beter in staat om water vast te houden en door te laten. Dit komt de groei van de jonge plantjes en wortels uiteraard alleen maar ten goede.
Ferrarium Speciale Zaai- en Stekgrond
Graag laten wij je ook nog kennismaken met de Ferrarium Speciale Zaai- en Stekgrond. Zoals de naam al aangeeft, kent deze potgrond een speciale samenstelling. Juist door die samenstelling is deze grond uiterst geschikt voor zaaien en stekken.
Deze potgrond is veelzijdig inzetbaar. Het merk Ferrarium geeft namelijk aan dat je de potgrond op meerdere plekken kunt gebruiken: in vensterbankkastjes, in grotere tuinkassen en ook in bloempotten. Je kunt dus op meerdere plekken stekken en zaaien met deze speciale potgrond.
De samenstelling van de Ferrarium Speciale Zaai- en Stekgrond is subliem. Dit komt doordat deze potgrond uit alleen maar hoogwaardige natuurlijke grondstoffen bestaat. Tevens heeft de grond een fijne structuur en houdt het water bijzonder goed vast. Deze zaai- en stekgrond bevat bovendien voeding voor 2 maanden.
Moestuingrond
De laatste populairste soort potgrond is de moestuingrond. Deze potgrond is om meerdere redenen uniek te noemen:
- Deze potgrond is doorgaans biologisch. Dit houdt in dat de moestuingrond géén kunstmeststoffen bevat. In plaats daarvan wordt gekozen voor organische meststoffen. Deze organische meststoffen leveren de belangrijkste bijdrage aan de groei van planten en gewassen in je moestuin.
- Deze potgrond is goed waterdoorlatend én houdt water goed vast. Dit klinkt misschien als een onmogelijke tegenstelling, maar dat is niet het geval. Moestuingrond is door de samenstelling goed in staat om water door te laten. Tegelijkertijd zorgt de samenstelling er ook nog voor het water goed vastgehouden wordt. Hierdoor groeien de gewassen optimaal en snel.
- Langdurige werking. In moestuingrond vind je onder meer witveen, zwartveen en lavameel terug. Al deze bestanddelen zorgen voor een langdurige werking én voeding. Over het algemeen blijven de organische meststoffen uit de moestuingrond zo’n 150 dagen werkzaam!
Is dit exact hetgeen waar je naar op zoek bent? Dan raden wij je de volgende soorten moestuingrond aan.
ECOstyle Moestuin Grond
De ECOstyle Moestuin Grond vinden wij één van de beste soorten moestuingrond van dit moment. Deze moestuingrond krijg je in een verpakking van 30 liter geleverd. In principe kun je deze grond hierdoor voor in elke moestuin gebruiken.
De samenstelling van deze moestuingrond is uniek te noemen. Deze grond bevat geen turf, maar juist kokosvezels, compost, boomschors en rijstkaf. Dit zijn alle organische meststoffen waar we het eerder in dit artikel over hadden.
De kokosvezels zorgen ervoor dat het water nog beter vastgehouden wordt. De overige voedingsstoffen blijven, net zoals de kokosvezels, 90 dagen lang hun werk doen. De komende 3 maanden heb je dus geen mokijken naar de voeding in je moestuin.
Pokon Bio Moestuingrond
Voor je moestuin kun je ook prima voor deze Pokon Bio Moestuingrond kiezen. Zoals we van het merk Pokon gewend zijn, is de kwaliteit en samenstelling van deze potgrond prima. Daarnaast blijkt direct al uit de naam dat het hierbij om biologische potgrond gaat.
De Pokon Bio Moestuingrond kent een prima samenstelling. Het merk Pokon heeft namelijk gekozen voor onder meer gemalen houtvezel en andere organische meststoffen. Deze meststoffen zorgen 100 dagen lang voor de juiste voeding.
Pokon heeft deze moestuingrond speciaal ontwikkeld voor moestuinen. De focus lag hierbij op onder meer kruiden-, groente- en fruitplanten. Al deze planten breng je perfect tot bloei met déze moestuingrond!
Pokon Bio Mix voor je Moestuinbak
Voor het kweken van gewassen kun je ook prima voor de Pokon Bio Mix voor je Moestuinbak kiezen. Zoals de naam al aangeeft, gaat het om potgrond met een mix van voedingstoffen. Het gaat om louter organische meststoffen; zoals het hoort bij moestuingrond dus.
Deze grond is geschikt voor alle kruiden-, groente- en fruitplanten. Deze planten komen, dankzij deze potgrond, perfect tot bloei. Ze groeien hard aan, ze groeien gezond aan en ze zijn bestand tegen mogelijke ziekten. Volgens het merk Pokon is het, dankzij deze potgrond, nog nooit zo makkelijk geweest om zelf gewassen te kweken.
Bijkomend voordeel: de Pokon Bio Mix voor je Moestuinbak wordt aangeboden in een zak van 45 liter. Deze moestuingrond is ook geschikt voor de grotere moestuinen dus. Maar, je kunt deze moestuingrond ook in een zak van 20 liter aanschaffen.
Andere soorten potgrond
Het blijft niet alleen bij bovenstaande 4 soorten potgrond. Nee, op dit moment kun je uit nog veel meer soorten potgrond kiezen. Andere populaire soorten potgrond bespreken we graag hieronder.
Potgrond voor mediterrane planten
Wil je je tuin op mediterraan inrichten? Dan heb je hier mediterrane planten nodig. Deze planten hebben baat bij onder meer klei en kokosvezels, waardoor je niet voor elke willekeurige soort potgrond kunt kiezen. Nee, kies in zo’n geval specifiek voor potgrond voor mediterrane planten.
Deze potgrond is onder meer voor oleander, lavendel en laurier geschikt. Deze planten hebben gewoonweg behoefte aan een luchtige potgrond die het water goed vasthoudt. Onder meer onderstaande potgrond is hier uiterst geschikt voor:
Potgrond voor vijverplanten
Heb je in je tuin een vijver? Wist je dan dat je voor die vijver ook voor speciale potgrond kunt kiezen? Het gaat hierbij om zogeheten potgrond voor vijverplanten. Deze potgrond is van extra zwaar substraat voorzien, waardoor het niet in het water blijft zweven. Het water in je vijver blijft hierdoor mooi helder.
Dat krijg je onder meer met onderstaande potgrond voor vijverplanten voor elkaar:
Potgrond voor cactussen en vetplanten
Wil je in je woning of tuin cactussen of andere vetplanten neerzetten? Dan heb je hier een speciale soort potgrond voor nodig. Deze planten hebben namelijk behoefte aan potgrond met lava.
Lava wordt bewust aan dergelijke potgrond toegevoegd. Dit bestanddeel zorgt namelijk voor een gelijkmatige verdeling van het water, waardoor de plantenwortels gezond blijven. Lava draagt overigens ook bij aan de natuurlijke drainage van het water.
Onder meer onderstaande potgrond is geschikt voor cactussen en vetplanten:
Potgrond voor orchideeën
Dacht je dat je orchideeën wel in alle soorten potgrond kunt zetten? Dan heb je het mis. Wij raden je namelijk aan om voor speciale potgrond voor orchideeën te kiezen.
Deze potgrond bevat kleine stukjes schors met turf- en kokosbrokjes. Deze toevoegingen voorkomen onder meer wortelrot. Tevens voorkomen deze toevoegingen de vorming van waterophoping. Ondertussen zorgt deze potgrond ook nog voor een optimale bloei van de orchideeën. Kijk hiervoor naar onderstaande potgrond voor orchideeën:
Perliet
Wist je dat je ook nog de bestaande potgrond aan kunt vullen? Dat doe je het beste met perliet. Dit is een speciaal bestanddeel dat bijdraagt aan de luchtigheid van de grondstructuur.
Is de structuur van de grond in je tuin niet optimaal? Dan is het dus verstandig om perliet aan de bestaande potgrond toe te voegen. Deze perliet zorgt vervolgens voor een optimale wortelontwikkeling. Dat krijg je voor elkaar met onder meer deze twee soorten perliet:
Potgrond voor palmen
Vind je het prachtig om een tropische woning in te richten? Dan mogen kleine palmbomen hier uiteraard niet in ontbreken. Je kunt echter niet standaard potgrond voor palmen gebruiken. Nee, je moet hier speciale potgrond voor palmen voor gebruiken.
Deze potgrond biedt de juiste basis voor palmbomen. Zo bevat deze potgrond onder meer tuinturf, turfblokjes en turfstrooisel. Door deze toevoegingen geeft deze potgrond de juiste (hoeveelheid) voeding aan de palmbomen af. Dit komt de gezondheid en groei van de boompjes ten goede. Kijk onder meer naar onderstaande potgrond voor palmen:
Waarom heb je potgrond nodig?
Zo, in dit artikel heb je met alle soorten potgrond kennis kunnen maken. Een terechte, volgende vraag is echter waarom je potgrond nodig hebt. Het antwoord op deze vraag is in onderstaande voordelen van potgrond te vinden:
- Potgrond biedt de juiste voedingsstoffen. Potgrond beschikt over alle essentiële voedingsstoffen waar planten of bloemen baat bij hebben. Door deze voedingsstoffen blijven de planten gezond en kunnen ze (hard) groeien. Voor de groei van planten is goede potgrond dus onmisbaar.
- Voert water goed af én houdt water goed vast. Goede potgrond heeft wat betreft de waterhuishouding een dubbele werking. Ten eerste wordt het overtollige water afgevoerd, waardoor onder meer wortelrot voorkomen wordt. Ten tweede zorgt de potgrond ervoor dat het water goed vastgehouden wordt. Hierdoor komt de plant of bloem nooit droog te staan.
- Potgrond biedt ondersteuning aan planten. Potgrond biedt ook nog eens fysieke ondersteuning aan de planten. De planten zijn hierdoor in staat om te groeien en om stabiel te blijven staan. Dit is onder meer aan de luchtige doch stevige structuur van potgrond te danken.
- Potgrond voorkomt ziekten. Door de beste potgrond te gebruiken, voorkom je ook nog dat de planten ziek worden. Dit komt onder meer doordat de beste soorten potgrond behandeld worden om vrij te zijn van ziekteverwekkers. De planten lopen hierdoor minder risico.
- Potgrond zorgt voor luchtcirculatie. Voor planten is een goede luchtcirculatie rondom de wortels erg belangrijk. Doordat potgrond relatief luchtig is, is er sprake van de juiste luchtcirculatie. Hierdoor groeien de wortels gezond en snel aan.
Het verschil tussen potgrond en tuinaarde
Dat je uit veel soorten potgrond kunt kiezen, is ideaal. Voor in elke situatie kun je hierdoor het beste potgrond gebruiken. Maar, je kunt ook voor tuinaarde kiezen. Van tuinaarde worden inmiddels ook meerdere soorten en varianten aangeboden.
Tussen potgrond en tuinaarde bestaan in ieder geval grote verschillen. De belangrijkste verschillen bespreken we graag hieronder voor je.
Samenstelling
De samenstelling van potgrond en van tuinaarde is significant anders. Zo is potgrond een lichtere mix en is tuinaarde een zwaardere mix.
Toepassingen
De toepassing van potgrond is ook niet gelijk aan de toepassing van tuinaarde. Tuinaarde wordt in de tuin gebruikt, bijvoorbeeld om borders op te vullen of om buitenplanten te kunnen laten groeien. Potgrond wordt daarentegen veelzijdiger ingezet.
Voedingsstoffen
Potgrond bevat allerlei voedginsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn per soort potgrond anders en afgestemd op de specifieke planten. Dat is bij tuinaarde een ander verhaal. De voedingsstoffen van tuinaarde zijn afhankelijk van de bron van de aarde. Tevens kent tuinaarde een mindere concentratie van voedingsstoffen.
Verpakking
Tot slot is een groot verschil terug te vinden in de verpakking. Over het algemeen kun je potgrond ook in kleinere zakken kopen, terwijl je tuinaarde veelal in grotere verpakking koopt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de volgende soorten tuinaarde: