Zelf champignons kweken

Kun je ook zo genieten van de heerlijke smaak van champignons? Dan ben je zeker niet de enige. Maar al te veel mensen verwerken graag champignons in de maaltijden die zij bereiden. Dit heeft met de unieke smaak van champignons te maken, maar ook met de verschillende bereidingsmogelijkheden.

Voordat het zover is, moet je uiteraard wel champignons in huis halen. Hier heb je in de basis twee mogelijkheden voor: je kunt champignons kopen of zelf champignons kweken. Gaat jouw voorkeur naar de laatstgenoemde optie uit? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres!

In dit artikel vertellen wij je van A tot Z hoe je zelf champignons kunt kweken. We bespreken onder meer wat je nodig hebt, hoe je zelf champignons moet kweken en waar je rekening mee moet houden. Tevens hebben wij de beste tips voor je verzameld. Met behulp van deze tips kweek je nóg lekkerdere champignons. Volledig zelf. Volledig vanuit je huis!

Waarom zelf champignons kweken?

Relatief veel mensen zijn bezig met kweken van eigen champignons. Dat heeft simpelweg met de volgende voordelen van zelf champignons kweken te maken:

  • Het is ontzettend leuk om te doen. Het kweken van champignons is als het op laten bloeien van een plant. Je ziet de champignons steeds groter worden, met alle dank aan de handelingen die jij uitvoert. Het zelf kweken van champignons brengt zodoende een voldaan gevoel met zich mee.
  • Je kunt er een hoop geld mee besparen. Ben je ontzettend gek op champignons? Dan koop je mogelijk wekelijks de nodige champignons in de supermarkt. Zeker door de gestegen prijzen in de afgelopen jaren is dit geen goedkope aangelegenheid meer. Besluit je om thuis zelf champignons te kweken? Dan heb je opeens met een flink lagere boodschappenrekening te maken. Door zelf de champignons te kweken, bespaar je dus het nodige geld.
  • Je leert er een hoop van. Heb je de beste kweekset in huis gehaald? Dan kun je hier alle kanten mee op. Je kunt verschillende gewassen kweken, waarvan je ook nog een hoop gaat leren. Mede daarom raden wij je aan om echt met kweken van champignons aan de slag te gaan. Het is simpelweg leerzaam.
  • Je geniet van echt verse champignons. Koop je nu de champignons in de supermarkt? Dan lijken deze champignons vers te zijn. Lijkt in ieder geval, totdat je de eigen gekweekte champignons eet. Vanaf dat moment weet je hoe onwijs lekker je eigen geweekte champignons zijn. Vanaf dat moment hoef je ook geen champignons meer van de supermarkt.
  • Voor in elk huis geschikt. Voor het kweken van champignons hoef je niet al te veel ruimte vrij te houden. Dit maakt het kweken van champignons dan ook voor in elk huis geschikt. Zelfs als je in een kleine flat of klein appartement woont.
  • Je kunt met de smaak variëren. Hecht je nogal veel waarde aan de exacte smaak van de champignons? Ook dan is het aan te raden om zelf champignons te gaan kweken. Door het kweken volledig zelf te doen, oefen je namelijk veel invloed op de uiteindelijke smaak uit.
  • Geen sprake van bestrijdingsmiddelen. Als je champignons in de supermarkt koopt, weet je niet wat hiermee gebeurd is. Grote kans dat de champignons onder de bestrijdingsmiddelen zitten. Dit proef je wellicht niet direct, maar het is mogelijk wel schadelijk voor bijvoorbeeld het milieu. Besluit je om zelf champignons te kweken? Dan is er geen sprake meer van bestrijdingsmiddelen. Wat wil je nog meer?
  • Je kunt meerdere soorten champignons kweken. Wil je graag zelf paddenstoelen kweken op stam? Wil je graag zelf kastanjechampignons kweken? Of wil je een ander soort champignon kweken? De keuze is volledig aan jou. Je kunt simpelweg vanuit huis meerdere soorten champignons kweken.

Wat heb je nodig om zelf champignons te kweken?

Wat heb je nodig om zelf champignons te kweken

Zelf champignons kweken is geen hogere wiskunde. Zolang je weet waar je mee bezig bent en zolang je de beschikking over de juiste hulpmiddelen hebt. Wat je absoluut nodig hebt, hangt af van de manier waarop je de champignons wilt kweken.

Je kunt namelijk volledig zelf een kweekset maken. Je hebt hiervoor onder meer mest, zwamvlokken, een bak en andere toebehoren voor nodig. Je kunt echter ook voor een speciale champignons kweekset kiezen. Met zo’n kweekset heb je direct alle toebehoren in huis.

Zelf een kweekset maken

Wil je helemaal zelf een kweekset maken? Dan sta je voor een leuke uitdaging. Je hebt hier namelijk de nodige toebehoren voor nodig:

  • Mycelium. Dit is een substraat dat je nodig hebt om champignons te kweken. In mycelium zitten namelijk de ‘wortels’ van champignons.
  • Substraat. Dit materiaal heb je nodig om de champignons te kunnen laten groeien. Je kunt hierbij denken aan stro, houtsnippers, compost of een combinatie van deze materialen.
  • Kweekzakken of kweekbakken. Voor het zelf kweken van champignons heb je uiteraard ook een kweekzak of kweekbak nodig. Verderop in dit artikel maak je kennis met de beste kweekbakken voor champignons.
  • Sporen. Voor het kweken van champignons heb je ook nog sporen nodig. Deze kun je kopen in de vorm van sporenafdrukken, van spuitjes of van agarplaten.
  • Handschoenen en desinfectiemiddelen. Bij het kweken van de champignons wil je niet met je blote handen aan de champignons komen. Draag daarom altijd handschoenen en gebruik desinfectiemiddelen.
  • Sprayfles of plantenspuit. Om de champignons met de juiste hoeveelheid water te bewateren, heb je een goede sprayfles of plantenspuit nodig.
  • Thermometer c.q. hygrometer. Met deze middelen kun je de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte in de gaten houden.
  • Verlichting. Tot slot heb je ook nog verlichting nodig voor je eigen kweekset. Alleen onder licht zijn de champignons in staat om aan te groeien. Maar, je hoeft niet per sé verlichting te kopen. Je kunt er ook voor kiezen om de kweekbak in het volle zonlicht neer te zetten.

Champignons kweekset kopen

Wil je het zelf kweken van champignons zo makkelijk mogelijk maken? Dan is het verstandig om een champignons kweekset te kopen. Wij hebben de drie beste varianten alvast voor je verzameld.

MiniChamp bruine champignons

Wil je graag thuis zelf bruine champignons kunnen kweken? Dan heb je deze kweekset van het merk MiniChamp nodig. Met deze set kun je tot wel 3 keer oogsten. Voor deze set betaal je bovendien een eerlijke prijs én je kunt hier direct mee aan de slag gaan. Dit is immers een complete set voor het kweken van champignons.

Esschert Design – Kweekset Champignon B1009

Zelf thuis champignons kweken? Dat is vrij eenvoudig met deze kweekset van het merk Esschert Design. Deze kweekset is helemaal compleet en levert al binnen 3 weken het gewenste resultaat op. Bovendien geeft het merk Esschert Design aan dat de kweek ‘altijd lukt’. Je hoeft hiervoor alleen maar het bijbehorende stappenplan goed te doorlopen.

Fryslan Fungies Oesterzwam kweekset

Wat voor champignons wil je graag kweken? Als je voorkeur naar oesterzwammen uitgaat, zit je goed met déze champignons kweekset. Deze kweekset stelt je in staat om zelf eenvoudig paddenstoelen te kweken. Naast deze kweekset heb je hier nog maar één ding voor nodig: koffiedik. Op dit koffiedik kun je vervolgens eenvoudig zelf de champignons kweken.

Wat is beter: zelf een kweekset maken of kopen?

Onze voorkeur gaat uit naar het kopen van een kweekset. Door een complete champignons kweekset te kopen, geniet je gewoonweg van een paar voordelen:

  • Je hebt in één keer alle benodigdheden tot je beschikking. Voor het kweken van champignons heb je simpelweg veel benodigdheden nodig. Sommige van deze benodigdheden, zoals mycelium, kun je ook niet zomaar overal kopen. Door voor een complete kweekset te kiezen, ben je dus in één keer klaar wat betreft aankopen.
  • Je kunt direct aan de slag. Kies je voor de beste kweekset? Dan kun je hier ook direct mee aan de slag. Dit gaat uiteraard hand in hand met het hierboven benoemde voordeel.
  • Je krijgt een stappenplan meegeleverd. Als je voor de beste kweekset voor champignons kiest, krijg je hier hoogstwaarschijnlijk een stappenplan bij meegeleverd. Met dit stappenplan kun je eenvoudig de champignons op de juiste manier kweken. Wat wil je nog meer?

Hoe moet je zelf champignons kweken? Een stappenplan!

Hoe moet je zelf champignons kweken

Wil je thuis zelf champignons kweken? Dan is het zaak om met onderstaand stappenplan aan de slag te gaan. Met dit stappenplan kun je, binnen een paar weken, thuis zelf champignons kweken.

Stap 1: bereid de kweekset voor

De eerste stap heeft betrekking op de kweekset. Je moet de juiste kweekset namelijk in huis halen, waarover je hierboven al meer hebt kunnen lezen.

Ga je de kweekset zelf maken? Koop dan de juiste zwamvlokken (mycelium) en zorg ervoor dat je een juiste kweekbak tot je beschikking hebt.

Ga je de champignons kweekset kopen? Dan hoef je alleen maar voor één van bovenstaande kweeksets te kiezen.

Stap 2: bereid de bodem voor

Het is nu zaak om de bodem – de grond – in de kweekbak voor te bereiden. Je hoeft hiervoor alleen maar gecomposteerde mest met mycelium te combineren. Leg dit vervolgens in de juiste kweekbak.

Stap 3: zet de kweekbak op de juiste plek neer

Als de bodem klaar is, kun je de kweekbak op de juiste plek neerzetten. Kies hierbij altijd voor een vochtige, koele en schaduwachtige plek. Denk hierbij aan de kelder van je woning, een kast in je woning of de schuur.

Stap 4: vermeng het broed

Je kunt nu het broed vermengen in de substraat. Je hebt hier het eerder aangegeven spuitje of lepeltje voor nodig. Dit broed is simpelweg nodig om de champignons te kunnen laten groeien.

Stap 5: laat het mengsel 2 weken lang staan

Je moet het mengsel nu 2 weken lang laten staan. Dit zou je dus in een vochtige, koele en schaduwachtige plek moeten doen. Het is hierbij belangrijk dat de temperatuur altijd rond de 21 graden Celsius schommelt.

Stap 6: bekijk of je draden ziet

Na deze 2 weken is het wenselijk dat je draden van schimmels ziet ontstaan. Is dit inderdaad het geval? Dan bouw je de temperatuur in de kweekbak af naar pakweg 15 graden Celsius.

Stap 7: dek de draden af

Het is ook van belang dat je de draden van de schimmels afdekt. Dit kun je met bijvoorbeeld keukenpapier of oude kranten doen. Je kunt echter ook een klein laagje grond over de draden heen leggen.

Stap 8: houd de laag vochtig

Het is van belang om de bovenstaande laag in de kweekbak vochtig te houden. Dit doe je het beste met een plantenspuit.

Zorg ervoor dat de laag vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Dit doe je simpelweg door af en toe de bodem met een kleine hoeveelheid water nat te spuiten.

Stap 9: wacht 10 dagen af

Nadat je stap 8 doorlopen hebt, moet je 10 dagen wachten. Na deze 10 dagen kun je het papier – of het laagje grond – van de draden van de schimmels verwijderen. Nadien is het zaak om alsnog 2 keer per dag de bodem te laten bevochtigen.

Stap 10: wacht tot de champignons volgroeid zijn

Het is nu een kwestie van wachten, wachten en nog eens wachten. Als de champignons helemaal volgroeid zijn, kun je ze eenvoudig plekken/oogsten.

Wil je dit stappenplan graag in beeld terugzien? Dan raden wij je graag aan om onderstaande video te bekijken. In deze video zie je in ongeveer 5 minuten hoe champignons thuis gekweekt worden:

Investeer in de beste kweekbak

Wil je graag thuis zelf champignons kweken? Dan raden wij je van harte aan om in de beste kweekbak te investeren. De beste kweekbak heb je nu eenmaal nodig om de champignons volledig te kweken.

Hierbij raden wij je aan om te durven in de beste kweekbak. Het klopt dat dit je geld kost, maar het levert je tegelijkertijd veel voordelen op. Je hoeft bovendien geen al te bijzondere kweekbak te hebben. Met onderstaande kweekbakken kweek je thuis eenvoudig champignons.

Florus Kweektafel set

De Florus Kweektafel set vinden wij de beste kweekbak voor champignons. Deze bak is lekker groot, is van een deksel voorzien en staat op 78 centimeter hoogte. Dit maakt het thuis kweken van de champignons een heel stuk comfortabeler. Met deze kweekbak kun je bovendien van alles kweken. Denk hierbij aan allerlei mogelijke vruchten, groenten en kruiden. Als je thuis van alles wilt kunnen kweken, ben je dus gebaat bij deze Florus Kweektafel set.

Nature – Mini-kweekbak

Wil je het kweken van champignons thuis gewoon eens uitproberen? Dan raden wij je de Nature – Mini-kweekbak aan. Deze kweekbak is ontzettend goedkoop en is 37,5 bij 24 centimeter groot. Voor veel groenten en fruit is dit aan de kleine kant, maar voor champignons is prima. Met deze kweekbak kweek je al met al op een eenvoudige en aangename manier thuis champignons.

Elho Green Basics Kweektray

Ook over de Elho Green Basics Kweektray zijn wij te spreken. Deze kweekbak is van een deksel voorzien, is 32 bij 13,2 centimeter hoog en is ook nog duurzaam vervaardigd. Deze rechthoekige kweekbak kun je bovendien overal gebruiken, zolang het klimaat maar voldoet aan de ‘eisen’ van de champignons. Voor deze prima kweekbak betaal je ook niet de hoofdprijs.

Houten bak

Zie je het niet zitten om geld aan een kweekbak uit te geven? Dan kun je ook voor een houten bak kiezen. Zo’n bak kun je eventueel zelf maken. Of mogelijk heb je nog wel een houten bak ergens in je schuur staan. Idealiter is zo’n bak minstens 20 centimeter diep, maar dat is geen harde eis. Het is vooral van belang dat je de houten kweekbak op de juiste plek neerzet.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het kweken van champignons?

Aandachtspunten bij het kweken van champignons

Op zich is het kweken van champignons niet super lastig. Wel is het belangrijk om met een paar belangrijke aandachtspunten rekening te houden. De belangrijkste punten bespreken we graag voor je.

Houd rekening met de hygiëne

Ga je thuis zelf champignons kweken? Houd dan altijd goed rekening met de hygiëne. De champignons zijn namelijk nogal kwetsbaar voor verschillende bacteriën, ziekteverwekkers en schimmels.

Ons advies is daarom om altijd handschoenen aan te trekken, zodra je iets bij de kweekbak gaat doen. Je moet simpelweg voorkomen dat je handen in direct contact met de champignons komen.

Let goed op de vochtigheid

In één van de laatste stappen van het stappenplan moet je de bodem goed vochtig houden. Dit is een belangrijk aandachtspunt, want wat is nou ‘goed vochtig’? Dit hangt vooral van het soort champignons en de algehele situatie af.

Je kunt hier het beste een goede plantenspuit voor gebruiken. Spray met deze plantenspuit ongeveer 2 keer per dag een kleine hoeveelheid water op de champignons. Dat zou voldoende moeten zijn om de grond vochtig genoeg te houden.

Houd rekening met de temperatuur

Bij het kweken van champignons moet je de temperatuur heel goed bewaken. In eerste instantie moet de temperatuur rond de 20 graden Celsius liggen. Naderhand moet de temperatuur naar ongeveer 15 graden Celsius dalen. Deze temperatuur is simpelweg benodigd om het juiste klimaat te beheren.

Wij raden je daarom een goede vochtmeter én hygrometer voor planten aan. Met deze meters kun je niet alleen de vochtigheid meten, maar ook de temperatuur.

Houd rekening met het licht

Wil je op de best mogelijke manier champignons kweken? Dan is het verstandig om in goede verlichting te investeren. Deze verlichting kan rechtstreeks op de champignons schijnen, waardoor er aan verlichting nooit gebrek is.

Maar, in eerste instantie moet de kweekbak juist in een schaduwrijke omgeving staan. Het is dus belangrijk om de hoeveelheid licht gedurende het stappenplan aan te passen.

Heb je altijd kunstlicht nodig? Nee, zeker niet. Je kunt de kweekbak – verderop in het stappenplan – ook prima in het directe zonlicht zetten. Ook zonlicht is voldoende voor de champignons om (hard) aan te groeien.

Zorg voor frisse lucht

Weet je wat er tijdens het kweken van champignons gebeurd? Er komt allerlei kooldioxide vrij in de ruimte waarin de kweekbak staat. Je hebt hierom voldoende frisse lucht in de betreffende ruimte nodig. Hiermee kun je de kooldioxide doen verwijderen en voldoende zuurstof in de lucht verkrijgen.

Ons advies is daarom om regelmatig de ruimte goed door te luchten. Zet hiervoor de ramen – en/of deur – open. Houd hierbij wel goed rekening met de gewenste temperatuur voor de champignons.

Houd besmettingen in de gaten

Tijdens het kweken van champignons lopen de champignons de nodige risico’s. Ons advies is daarom om de besmettingen (erg) goed in de gaten te houden. Dit doe je onder meer door regelmatig even goed te ruiken. Merk je een andere geur op? Dan duidt dit mogelijk op een besmetting.

Ook is het verstandig om af en toe goed naar de champignons te kijken. Merk je een verandering van kleur op? Dan is ook dit een teken van besmetting van de champignons.

Veelgestelde vragen over champignons kweken

Veelgestelde vragen over champignons kweken

We sluiten dit artikel graag in stijl voor je af. Dat doen we door in te zoomen op de meest gestelde vragen over champignons kweken.

Welk substraat is het beste voor het kweken van champignons?

Er bestaat niet één beste soort substraat. Wat het beste substraat is, hangt vooral van het soort champignons af. Je kunt in ieder geval een overweging maken tussen compost, houtsnippers en stro. Dit zijn de meest gebruikte – en daarmee ook de beste – soorten substraat.

Hoe kun je contaminatie voorkomen tijdens het kweekproces?

Door contaminatie te voorkomen, hou je de champignons gezond. Dat doe je met deze tips:

  • Werk altijd in een schone omgeving. Het is daarom aan te raden om desinfectiemiddel in de buurt van de kweekbak neer te zetten.
  • Draag handschoenen of was je handen altijd goed. Draag je geen handschoenen tijdens het kweken? Dan is het belangrijk om je handen goed te wassen. Wij geven in ieder geval de voorkeur aan het dragen van handschoenen.
  • Gebruik een mondmasker. Het kan ook geen kwaad om een mondmasker te dragen, tijdens het kweken van de champignons. Je moet bij champignons kweken simpelweg het zekere voor het onzekere nemen.

Hoe lang duurt het voordat champignons beginnen te groeien nadat je het broed hebt geplaatst?

De exacte tijdsduur is van talloze factoren afhankelijk. Onder meer het soort champignon, het soort substraat, de kwaliteit van het substraat en de omgevingstemperatuur zijn van grote invloed. In alle gevallen duurt het hoe dan ook een paar weken. Je hebt dus enig geduld nodig tijdens het zelf kweken van champignons.

Welke soorten champignons zijn het meest geschikt voor beginners om te kweken?

Als beginner is het verstandig om voor snelgroeiende champignons te kiezen. Goede voorbeelden hiervan zijn witte champignons, oesterzwammen en bruine beukenzwammen.

Hoe kun je zelf kastanje champignons kweken?

Voor het kweken van kastanje champignons hoef je niks bijzonders te doen. Je hoeft hiervoor alleen maar bovenstaand stappenplan op te volgen. Binnen een paar weken geniet je vervolgens van heerlijke kastanje champignons.

Waar kun je champignonsporen of broed kopen?

Champignonsporen of broed kun je online bij meerdere aanbieders kopen. Bij onder meer homegreen.nl en bol.com kun je meerdere soorten champignonsporen of broed kopen.

Hoe en wanneer moet je de champignons oogsten?

Het juiste moment kiezen voor het oogsten van champignons is onwijs belangrijk. Het advies is om dit te doen als de champignons een hoedjesvorm hebben. Zodra de randen van de hoed beginnen te krullen, is dat het moment om de champignons te oogsten.

Dit doe je vervolgens aan de hand van de draai en trek methode. Pak de stam van champignon stevig vast en draai hem voorzichtig met een cirkelbeweging los. Vervolgens kun je ‘m voorzichtig omhoog trekken.

Wat zijn de ideale temperatuur en vochtigheid voor het kweken van champignons?

De ideale temperatuur is in beginsel 20 graden Celsius, waarna dit langzaam afgebouwd moet worden naar 15 graden Celsius. De vochtigheid is lastig(er) aan te duiden. De champignons moet je sowieso in een vochtige ruimte kweken, maar de bodem moet ook weer niet al té vochtig worden. Houd dit daarom met een goede vochtmeter in de gaten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo