Zelf gember kweken

Weinig voedingsmiddelen hebben zo’n kenmerkende smaak als gember. Dit komt onder meer doordat gember van origine een tropische plant is. Net zoals bijvoorbeeld bij tropische vruchten het geval is, is de smaak erg uniek te noemen. Dat is dan ook één van de redenen waarom veel mensen gek zijn op gember.

Geldt dit ook voor jou? Vind je alleen de smaak van de gember uit de supermarkt niet subliem? Of is er een andere reden waarom je graag zelf gember zou willen kweken? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Zelf zijn wij ook gek op het kweken van verschillende voedingsmiddelen, zoals zelf knoflook kweken.

Tevens zijn wij groot fan van het zelf kweken van gember. Daarvoor hebben wij dan ook dit uitgebreide artikel opgesteld. In dit artikel bespreken wij van A tot Z hoe je zelf gember kunt kweken. We bespreken onder meer wat je hiervoor nodig hebt, hoe je dit kunt doen en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn.

Waarom zelf gember kweken?

Waarom zelf gember kweken

Twijfel je nog enigszins over het zelf kweken van gember? Dat is op zich goed voor te stellen. Je denkt wellicht dat het lastig is om zelf gember te kweken. Of je denkt wellicht dat het niet al te veel zin heeft om zelf gember te kweken. Nou, het tegendeel is waar. Het is juist om meerdere redenen wel verstandig om zelf gember te kweken:

  • De smaak is vele malen beter. Zoals we eerder in dit artikel al aangegeven hebben, is de smaak van gember vrij uniek te noemen. Kies je ervoor om zelf gember te kweken? Dan geniet je nóg meer van deze smaak. De ervaring leert namelijk dat zelf gekweekte gember een veel betere smaak heeft. Dit komt onder meer doordat er in dat geval geen chemische middelen gebruikt worden.
  • Je kunt invloed op de smaak uitoefenen. Ga je langere tijd aan de slag met het zelf kweken van gember? Dan ben je, na verloop van tijd, ook nog in staat om invloed op de smaak uit te oefenen. Dit doe je onder meer door te variëren met de verschillende manieren waarop je gember kunt kweken. Daar komen we verderop in dit artikel graag op terug.
  • Je kunt geld besparen. Koop je nu nog vaak gember in de supermarkt? Dan moet je hier mogelijk aardig de knip voor trekken. Net zoals veel levensmiddelen is ook gember steeds duurder aan het worden. Ook dit is voor veel mensen een reden om zelf gember te kweken. Door zelf gember te kweken, kun je op zowel de korte- als op de lange termijn geld besparen.
  • Het is ontzettend leuk om te doen. Het is sowieso erg leuk om zelf voedingsmiddelen te kweken. Zo kun je zelf champignons kweken, waarmee je bijvoorbeeld heerlijke champignonsoep kunt maken. Ook is het dus mogelijk om op een leuke manier gember te kweken. Je geniet van een voldaan gevoel en je besteedt je tijd ook nog eens nuttig. Vele malen beter dan veel tijd achter je smartphone te besteden.
  • Het is leerzaam. Ga je aan de slag met het zelf kweken van gember? Dan doe je ook nog eens veel kennis op. Je doet niet alleen over gember specifiek kennis op, maar ook over bijvoorbeeld het kweken van voedingsmiddelen. Hierdoor is het overigens ook erg leuk om gember samen met je kind te kweken.
  • Het is een milieubewuste keuze. Kies je er voor om zelf gember te gaan kweken? Dan belast je in principe het milieu minder. Indien iedereen dit zou doen, zouden er bijvoorbeeld minder vrachtwagens naar de supermarkten toe hoeven. Ook worden er minder chemische middelen gebruikt, want ja ook die worden gebruikt bij het kweken van gember.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gember?

Er is nóg een reden om zelf gember te kweken: Dit voedingsmiddel brengt ontzettend veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Dat is dan ook één van de meest gehoorde redenen waarom mensen zelf een gemberplant gaan kweken. De gember is niet alleen op te eten, maar biedt ook op andere gebieden belangrijke voordelen:

  • Verbetering van je spijsvertering. Heb je op dit moment moeite met je spijsvertering? Gaat het verteren van je eten bijvoorbeeld te traag? Dan kan zit zorgen voor onder meer misselijkheid en braken. Dát kun je echter (deels) tegengaan door gember te nuttigen.
  • Werkt ontstekingsremmend. Een ander voordeel van gember is dat het ontstekingsremmend werkt. Bij verschillende aandoeningen, zoals osteoartritis, wordt gember ingezet als ontstekingsremmer.
  • Verlichting van pijn. Nuttig je dagelijks gember? Dan kun je hier ook je pijn mee tegengaan. Onderzoek wijst uit dat gember een verlichting van pijn met zich mee brengt. Goed voor de vrouwen om te weten: gember gaat ook menstruatiepijn tegen.
  • Stabiele bloedsuikerspiegel. Heeft je bloedsuikerspiegel moeite om op een stabiel level te blijven? Ook dan heb je gember nodig. Uit meerdere studies is gebleken dat gember bijdraagt aan een stabiele(re) bloedsuikerspiegel.
  • Tegen maagzweren en misselijkheid tegen. Heb je regelmatig last van maagzweren en/of misselijkheid? Dan is het ook verstandig om met enige regelmaat gember te nuttigen. Uit meerdere studies is gebleken dat gember prima helpt tegen zowel maagzweren als tegen misselijkheid.

Met andere woorden: gember is een culinair ingrediënt en een traditioneel geneesmiddel. Voldoende reden dus om zelf gember te kweken!

Moet je gember binnen of buiten kweken?

Moet je gember binnen of buiten kweken

Ben je van plan om zelf gember te kweken? Het is mogelijk om gember zowel binnen als buiten te kweken. Als je binnen gember wilt kweken, heb je hier wel een relatief grote kweekset of kweekkast voor nodig. Ook moet je deze set of kast op een handige plek neerzetten; gember heeft namelijk warme grond nodig.

Gember buiten kweken

Het is voor de hand liggend om gember buiten te kweken. Dit heeft eigenlijk meerdere redenen:

  • Gember gedijt het beste bij warme grond. Met name in de zomermaanden is het hierdoor logisch om gember buiten te kweken. Het zonlicht warmt de grond op, waardoor gember op de best mogelijke manier aan kan groeien.
  • Gember heeft veel ruimte nodig. Het is sowieso een feit dat gember relatief veel ruimte nodig heeft. Dit komt alleen als doordat je een gemberwortel tot zo’n 10 centimeter diep in de grond moet planten.
  • Gember houdt van een vochtige ondergrond. Ook is het een feit dat gember van een vochtige ondergrond houdt. Zolang je gember buiten kweekt, doe je dus een beroep op de regelmatige regenval in ons land.

Gember binnen kweken

Geniet het je voorkeur om gember binnen te kweken? Dit is op zich mogelijk, maar je hebt wel met bovenstaande aandachtspunten rekening te houden. Zo moet je voor vochtige grond zorgen. Tegelijkertijd moet de grond warm zijn, aangezien gember het beste gedijt in warmere omstandigheden.

Tevens is het zo dat gemberplanten gek zijn op vochtige lucht. Heb je last van droge lucht in je woning? Dan heb je dus vochtige lucht in je woning nodig. Zo kun je met een plantenspuit water nevelen in de ruimte óf je kunt gebruik maken van een luchtbevochtiger.

Wat heb je nodig om zelf gember te kweken?

Het is absoluut een verstandige keuze om zelf gember te kweken. Je bespaart hier immers veel geld mee, het is leuk om te doen en je oefent veel invloed op de smaak uit. Voordat het zover is, heb je wel de juiste benodigdheden nodig. Alles wat je voor gember kweken nodig hebt, vind je in onderstaand lijstje:

Gemberwortel

Ten eerste heb je een gemberwortel nodig. Deze wortel plant je in de grond, waarna in de weken daarna een gemberplant tot bloei komt. Het is hierbij sowieso van belang om voor een goede gemberwortel te kiezen.

Dit houdt onder meer in dat de gemberwortel meerdere vingervertakkingen zou moeten hebben. Idealiter beschikt de gemberwortel ook nog over meerdere knoppen.

Waar je gemberwortels kunt kopen? Dit kun je onder meer bij een groentezaak of speciaalzaak aanschaffen. Wij hebben online gekeken, maar bij bijvoorbeeld Bol.com zijn geen gemberwortels te verkrijgen.

Een kweekpot of ruimte buiten

Ben je van plan om binnen gember te kweken? Dan heb je een goede kweekpot nodig. Deze kweekpot moet minimaal een diameter van 15 centimeter hebben. Met een dergelijke diameter heeft gember voldoende ruimte om (hard) te groeien.

Ben je van plan om gember buiten te kweken? Dan heb je voldoende ruimte in je tuin nodig. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld wat aarde in je tuin vrijlaten. Of je kunt een plekje in je moestuin vrijhouden voor de gemberwortel(s).

Potgrond

Je hebt niet alleen een kweekpot nodig, maar ook potgrond. Het is hoe dan ook verstandig om voor normale potgrond te kiezen. Deze potgrond zou je echter wel met compost aan moeten vullen.

Wij raden je onder meer onderstaande soorten potgrond aan:

Tevens heb je dus goede compost nodig. Normale potgrond is niet rijk aan alle benodigde voedingsstoffen, waardoor je de potgrond aan moet vullen. Dit doe je bijvoorbeeld met onderstaande soorten compost:

Voldoende tijd

Wil je graag zelf gember kweken? Houd dan rekening met een relatief arbeidsintensief proces. Zo is het van belang dat je de gemberplant dagelijks water geeft. Gember houdt immers van een vochtige ondergrond.

Wij raden je daarom aan om voldoende tijd vrij te houden voor het kweken van gember.

Hoe kun je gember binnen kweken? Een stappenplan!

Wil je graag zelf gember in je woning kweken? Dat is mogelijk, zolang je maar de juiste benodigdheden in huis haalt. Vervolgens is het zaak om onderstaand stappenplan op te volgen. Met deze stappen kweek je gember thuis:

  • Stap 1: kies voor een geschikte kweekpot. De keuze voor een geschikte kweekpot is een belangrijke eerste stap. Als de kweekpot te klein is, is het namelijk niet mogelijk om de gemberplant te laten groeien. De kweekpot moet daarom zowel breed als diep genoeg zijn.
  • Stap 2: kies voor een geschikte gemberwortel. Het is ook zaak om voor een geschikte gemberwortel te kiezen. Deze wortel moet bij voorkeur zoveel mogelijk vertakkingen en knoppen hebben.
  • Stap 3: splits de gember in kleinere stukjes. Als je een geschikte gemberwortel gekocht hebt, zou je deze wortel in kleinere stukjes op moeten splitsen. Het is vervolgens zaak om deze stukjes 3 uur lang in een kom met lauw tot warm water te leggen.
  • Stap 4: vul ondertussen de kweekpot met potgrond en compost. Vul de kweekpot met voldoende grond, maar zorg wel nog voor voldoende ruimte voor de gemberwortel.
  • Stap 5: zet de kweekpot op de juiste plek in je woning. Dit moet een warme plek zijn, dus bijvoorbeeld dicht in de buurt van een raam. Ook moet het in de betreffende ruimte vochtig genoeg zijn.
  • Stap 6: graaf een gat van 5 á 10 centimeter diep. In dit gat kun je vervolgens de gemberwortel plaatsen.
  • Stap 7: dek de gemberwortel af en geef de gemberwortel vervolgens elke dag voldoende water.

Wanneer kun je thuis gember kweken?

In principe kun je het gehele jaar binnen gember kweken. Het belangrijkste is dat je de bodem warm houdt. Zolang je dit voor elkaar krijgt, kun je het gehele jaar door starten met het kweken van gemberplanten thuis.

Wanneer kun je thuis gember oogsten?

Het oogsten doe je normaal gesproken na 8 á 10 maanden. Het duurt dus vrij lang voordat je pas de gemberplanten kunt oogsten.

Wanneer het verstandig is om de gemberplanten te oogsten? Dit is het geval al de bladeren beginnen te verwelken. Op dat moment hebben de wortels van gember namelijk de meeste smaak.

Het oogsten van gember is overigens vrij eenvoudig. Pak een schepje erbij en graaf de gemberwortel in zijn totaliteit uit de grond. Laat de gember vervolgens even drogen en gebruik ‘m vervolgens op de gewenste manier!

Hoe kun je gember buiten kweken? Een stappenplan!

Ga je liever aan de slag met het kweken van gember in je tuin? Dan hoef je alleen maar onderstaande stappen te doorlopen:

  • Stap 1: kies een geschikte plek in je tuin uit. Op deze plek moet je diep genoeg kunnen graven en moet er ook voldoende ruimte voorhanden zijn. Tevens is het van belang dat de grond op deze plek vrij warm blijft. Om dát voor elkaar te krijgen, is het verstandig om voor een zonrijke plek te kiezen.
  • Stap 2: kies voor een geschikte gemberwortel. Ook als je gember in de buitenlucht gaat kweken, heb je een goede gemberwortel nodig. Kies ook hierbij voor een wortel met zoveel mogelijk knoppen en vertakkingen.
  • Stap 3: controleer of de grond vochtig en warm genoeg is. Check ook of je eventueel nog wat compost aan de grond toe moet voegen. Idealiter voeg je nog wat zanderige grond aan de bodem toe.
  • Stap 4: plant nu de gemberwortel met een diepte van 5 á 10 centimeter in de grond. Je kunt dit eenvoudig doen door een gat te graven en vervolgens de gember met de knoppen naar boven gericht.
  • Stap 5: houd de grond vochtig. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is de grond vochtig te houden. Ook is het verstandig om regelmatig te checken of de grond nog warm genoeg is. Gember gedijt immers het beste bij een warme ondergrond/bodem.

Wanneer kun je gember buiten kweken?

Idealiter plant je gember rond augustus of september in de grond. Na ongeveer 7 á 10 dagen komen al de eerste worteltjes uit de geplante gemberwortel. Na ongeveer 2 tot 6 weken zie je een plantje ontstaan. Het is daarvoor dus wel van belang om de grond – rondom de gemberplant – vochtig te houden.

Wanneer kun je gember buiten oogsten?
Het is na zo’n 8 á 10 maanden mogelijk om gember buiten te oogsten. Je moet dit ook met een schepje doen; met dit schepje graaf je eenvoudig de gemberwortel uit de grond.

Wat is beter: gember binnen of buiten kweken?

Onze voorkeur gaat uit naar het kweken van gember binnen. Dit heeft met de volgende redenen te maken:

  • Het is buiten lastig om de vochtigheid van de bodem te reguleren. Je bent simpelweg hiervoor te veel afhankelijk van de regenval in ons land. Aangezien de regenval steeds lastiger te peilen is, is het beter om binnenshuis de gember te kweken.
  • Gember is gevoelig voor lage temperaturen. Gember kan absoluut niet tegen lage temperaturen en vorst. Heb je een gemberwortel in augustus of september geplant? Dan is het goed mogelijk dat deze wortel al tijdens de winterperiode komt te ‘overlijden’. Je hebt in dat geval niks meer aan de gemberwortel. Behalve dan als je ‘m binnenhuis kweekt. Dan kun je alle invloed uitoefenen op de binnenhuistemperatuur.

Zelf gember kweken: dit zijn de belangrijkste aandachtspunten!

Zelf gember kweken is op zich geen hogere wiskunde. Je moet hierbij echter wel met meerdere, belangrijke aandachtspunten rekening houden. Wat de belangrijkste aandachtspunten zijn, vertellen we je graag hieronder.

Gember houdt van warmte en vocht

Dit is eigenlijk het belangrijkste om te weten: gember houdt van warmte en vocht. Binnenshuis gedijt een gemberplant het beste bij een temperatuur van 24 tot 29 graden Celsius. Bij een kamertemperatuur van 18 tot 24 graden Celsius kan de gemberplant alsnog op de gewenste manier aangroeien.

Verder is het belangrijk om de bodem vochtig genoeg te houden. Dit is wel lastig te definiëren, aangezien gember niet goed gedijt in een compleet vochtige bodem. Je moet de bodem daarom vochtig houden, maar niet té vochtig.

Je kunt een gemberwortel niet overal planten

Wil je graag binnenshuis gember kweken? Dan is het belangrijk om te weten dat je de gemberwortel niet overal kunt planten. De wortel heeft ruimte nodig, moet in de diepte kunnen groeien en moet ook in een warme omgeving groeien.

Tegelijkertijd is het niet wenselijk dat direct zonlicht op de gemberplant terechtkomt. Als dat wel het geval is, kan dit schadelijk zijn voor de gemberplant. En daarmee voor de eventuele oogst.

Je moet een gemberplant regelmatig water geven

Je moet een gemberplant regelmatig water geven

Zoals hierboven al besproken, houdt gember van warmte. Ongeacht of je ‘m binnen- of buitenshuis kweekt, moet je daarom de plant voldoende water geven. Wij raden je aan om dit elke dag even te doen. Doe dit met kleine hoeveelheden, zodat de bodem niet té vochtig wordt.

Een gemberplant groeit niet super snel

Plant je een gemberwortel in de grond? Dan moet je ongeveer 7 á 10 dagen wachten totdat de eerste worteltjes uit de gemberwortel groeien. Vervolgens is het een kwestie van maximaal 6 weken wachten totdat er een plantje verschijnt.

Met andere woorden: je ziet een gemberplant niet direct tot groei komen. Dit heeft enige tijd nodig. Dat blijkt ook uit de mogelijke oogsttijd: dit is pas zo’n 8 á 10 maanden nadat je de gemberwortel geplant hebt.

Je kunt een gemberplant stekken

Het is ook mogelijk om een gemberplant te stekken. Dit doe je als volgt:

  • Graaf de gemberplant op en knip een deel van de gemberwortel af. Dat deel kun je gebruiken, bijvoorbeeld om in je maaltijden te verwerken.
  • Stek de gemberplant vervolgens weer in de grond. Je kunt nu een ander deel van de gemberplant nogmaals in de grond stoppen. Het is hierbij van belang dat je dit diep genoeg doet.

Kijk goed naar het soort gemberwortel

Wil je gemberwortel in bijvoorbeeld je supermarkt kopen? Dan moet je even goed kijken naar de verschillende soorten gemberwortels. Het is namelijk zo dat je uit meerdere soorten kunt kiezen. Ook is het goed om te weten dat gemberwortels uit de supermarkt behoorlijk bewerkt zijn.

Wij raden je daarom aan om naar een tuincentrum of biologische winkel te gaan. Bij dergelijke aanbieders vind je ‘pure’ gemberwortels.

Je kunt een kweekset gebruiken

Ben je van plan om zelf gember te kweken? Dan is het eventueel mogelijk om een kweekset te gebruiken. Deze kweekset moet wel aan één belangrijke eis voldoen: de kweekset moet groot en diep genoeg zijn. Zo moet ‘ie een minimale diameter van 15 centimeter hebben. Ook moet de gemberwortel diep genoeg de grond in kunnen groeien.

Kijk bijvoorbeeld eens naar ons artikel beste kweekset. In die top 5 vind je mogelijk een kweekset die perfect geschikt is voor het kweken van gember.

Een gemberplant kan bruine bladeren krijgen

In een ideale situatie heeft een gemberplant mooie groene bladeren. De ervaring leert echter dat een gemberplant relatief snel bruine bladeren kan krijgen. Dit heeft met de bodem te maken.

Als de bodem te droog is, zorgt dit vanzelf voor uitgedroogde bladeren. Uitgedroogde bladeren kleuren bruin en vallen na verloop van tijd af. Het is mede hierom erg belangrijk om de bodem vochtig genoeg te houden.

Een gemberplant kan last van plagen krijgen

Heb je een gemberplant in je woning staan? Dan moet je even goed beseffen dat een gemberplant last van plagen kan krijgen. Onder meer spintmijten, wortelrot en bladluizen zijn gek op gemberplanten. Om deze plaag te voorkomen, moet je eigenlijk twee dingen doen:

  • Je moet voor voldoende luchtcirculatie zorgen. Zet een gemberplant daarom nooit in een volledig afgesloten ruimte.
  • Vermijd stilstaand water. Op de aarde/potgrond moet je stilstaand water voorkomen. Juist door stilstaand water is de kans op een plaag namelijk extreem groot.

Gemberplanten houden niet van de wind

Plant je gemberplanten in je tuin? Plant de gemberplanten dan op een zonrijke plek, aangezien gember het beste gedijt bij hogere temperaturen. Tevens moet je de gemberplanten ietwat beschut planten. Deze planten houden namelijk absoluut niet van de wind.

Je kunt gember bewaren

Heb je de gember geoogst? Dan is het goed om te weten dat je gember lang kunt bewaren. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een koele en droge plaats. Wij raden je daarom een goede voorraadbus aan. In zo’n voorraadbus kun je de gemberwortelstokken op een koele en droge manier bewaren. Bovendien blijft gember hierdoor lekker lang vers:

Veelgestelde vragen over gember kweken

Hoe lang duurt het voordat gember groeit?

Gember is een behoorlijk traag groeiende plant. Het duurt tot wel 10 maanden voordat je gember eenmaal kunt oogsten. Het komt dus aan op het opbrengen van voldoend geduld en het langdurig bewateren van de gemberplanten.

Kun je ook stukjes van een gemberplant afsnijden?

Ja, het is mogelijk om een kleiner stukje van een gemberplant af te snijden. Als je dit doet, moet je de gemberplant in zijn totaliteit zo min mogelijk beschadigen.

Wanneer is gember klaar om te oogsten?

Dit herken je vooral aan de bladeren. Als de gemberplant over meerdere bladeren beschikt, is dit een goed teken. Ook moet je even goed kijken naar de kleur van de gemberwortel; deze moet idealiter lichtbruin of crèmekleurig zijn. Tevens moet je goed naar de textuur van de gemberwortel kijken. Merk je een vleesachtige en knobbelige textuur op? Dan is het de hoogste tijd om gember te oogsten. Als je op dat moment gember oogst, heeft de gember de beste smaak!

Kun je gember elke keer op dezelfde plek kweken?

Het is mogelijk, maar het is niet aan te raden. Het is verstandiger om regelmatig te variëren met de plek waar je gember kweekt. Wil je de gemberplant toch elke keer op dezelfde plek kweken? Dan is het vooral van belang dat je de grond goed verrijkt met compost.

Kun je gember in een moestuin kweken?

Ja, dit is mogelijk. Wel brengt dit een paar aandachtspunten met zich mee:

  • De grond moet vochtig genoeg zijn. Een te droge grond of een té vochtige grond staat de groei van een gemberplant in de weg. Je moet daarom in je moestuin de bodem op de perfecte manier zien te bevochtigen.
  • De temperatuur moet vrij hoog zijn. Als je een moestuin in de open buitenlucht hebt, krijgt de gemberplant vanzelf met lagere temperaturen te maken. Niet ideaal, aangezien een gemberplant hier niet goed tegen kan.

Het is daarom verstandig om voor een afgesloten moestuin te kiezen. Denk hierbij aan een moestuin in bijvoorbeeld een grote kweekkas.

Waarom worden bladeren van een gemberplant geel?

De bladeren van een gemberplant kunnen om meerdere redenen geel worden. Dit kan bijvoorbeeld komen door een tekort aan bepaalde voedingstoffen, een te vochtige bodem een ziekte. Mocht je de gemberplant binnen hebben staan, is het verstandig om de luchtvochtigheid aan te passen. Ook zou je even goed naar de standplaats van de gemberplant moeten kijken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo