Zelf tomaten kweken

Tomaten behoren tot de groep van populairste vruchten. Talloze mensen verwerken tomaten in hun maaltijden of eten de tomaten los uit het vuistje. Geldt dit ook voor jou? Ben je zelf ook helemaal dol op de unieke smaak van een tomaat? Dan is het goed mogelijk dat je naar de mogelijkheden zit te kijken om zelf tomaten te kweken.

Kun je zelf tomaten kweken? Ja, zeker. Is het moeilijk om zelf tomaten te kweken? Nee, dat valt volgens ons reuze mee. Met de informatie uit dit artikel kun je snel én op de juiste manier thuis tomaten kweken. Wij bespreken hierbij ook precies welke benodigdheden je in huis moet halen.

Zelf tomaten kweken is in ieder geval behoorlijk populair geworden. Dit komt enerzijds door de populariteit van tomaten en anderzijds door de gestegen prijzen van tomaten in de supermarkt. Daar komen we ook in dit artikel graag op terug.

Met andere woorden: in dit artikel vind je alle mogelijke informatie over zelf tomaten kweken. Neem onze informatie door, haal de juiste benodigdheden in huis en volg ons stappenplan op. Met dit stappenplan kweek je thuis overheerlijke tomaten!

Waarom zelf tomaten kweken?

Is het niet veel makkelijker om gewoon in de supermarkt tomaten te kweken? Ja, het is inderdaad makkelijker. Het is echter niet de beste optie. Nee, wat ons betreft doe je er juist verstandig aan om zelf tomaten te kweken. Dat heeft puur met de onderstaande voordelen van zelf tomaten kweken te maken:

 • Je bespaart hier geld mee. Wat betaal je op dit moment in de supermarkt voor een bakje tomaten? Met name als je vaak tomaten koopt, loopt de totale investering aanzienlijk op. Door zelf tomaten te kweken, bespaar je plots dit geld. Met dit geld kun je andere, leuke dingen doen!
 • Je hebt uit talloze tomaten soorten de keuze. Wist je dat er niet één tomaten soort bestaat, maar honderden verschillende tomaten soorten? Door zelf tomaten te kweken, bepaal je dus zelf welke soort tomaat je gaat kweken. Daarmee oefen je in de basis al invloed op de smaak uit.
 • Je geniet van een ongekende versheid. Heb je enig idee welk proces de tomaten doormaken die je in de supermarkt koopt? Wij kunnen je één ding verklappen: deze tomaten worden behoorlijk bewerkt. Ze zijn hierdoor niet meer écht vers als ze eenmaal in de supermarkt liggen. Kies voor het zelf kweken van tomaten? Dan geniet je wel van een heerlijke versheid.
 • Je oefent invloed op de smaak uit. De twee bovenstaande voordelen brengen nóg een voordeel met zich mee: je kunt veel invloed op de smaak uitoefenen. Tijdens het kweekproces kun je meerdere handelingen uitvoeren, waarmee je de smaak aan kunt passen. Daar lees je verderop in dit artikel meer over
 • Zelf tomaten kweken is erg leuk. Het is ook nog eens erg leuk om zelf tomaten te kweken. Je ziet de vrucht letterlijk en figuurlijk tot bloei komen. Ook heb je al snel door dat je zelf invloed op de tomaat uit kunt oefenen. Geniet je uiteindelijk van de door jou zelf gekweekte tomaten? Dan geniet je al helemaal van een voldaan gevoel.
 • Geen chemische middelen meer nodig. De tomaten die je in de supermarkt koopt, worden behoorlijk bewerkt. Dit gebeurt met chemische middelen die van invloed op het milieu zijn. Kies je ervoor om zelf tomaten te kweken? Dan zijn deze chemische middelen niet meer nodig. Je bent hierdoor ook nog milieubewust bezig.
 • Super gezond. Eet je zelf gekweekte tomaten? Dan weet je één ding zeker: deze tomaten zijn super gezond. Doordat de tomaten volledig tot rijp kunnen komen én niet bewerkt worden, bevatten de zelf gekweekte tomaten ontzettend veel voedingsstoffen. Dit komt de versheid, de smaak en het gezonde aspect alleen maar ten goede.
 • Het is ontzettend leerzaam. Ben je van plan om zelf tomaten te kweken? Grote kans dat je dan ook champignons wilt kweken, gember wilt kweken of knoflook wilt kweken. Als je hier eenmaal mee bezig bent, heb je al snel de smaak te pakken. Het is bovendien leerzaam. Daardoor kun je ook met andere gewassen en vruchten aan de slag!

Veel tomatensoorten

Veel tomatensoorten

Wil je graag thuis zelf tomaten kweken? Verstandig, gezien alle bovenstaande voordelen. Eén van de voordelen is dat je veel invloed op de smaak uit kunt oefenen. Dit komt onder meer doordat je uit ontzettend veel tomatensoorten kunt kiezen.

Door de jaren heen zijn er honderden tomatensoorten ontstaan. Als je thuis zelf tomaten gaat kweken, is het voor de hand liggend om voor één van de volgende soorten te kiezen:

 • Roma of pruimtomaten. Deze tomaten hebben een ovale vorm, zijn relatief stevig en bevatten minder zaden. Deze tomaten kun je perfect kweken om te gebruiken in sauzen en pasta’s.
 • Cherrytomaten. De zogeheten cherrytomaten zijn kleine en vaak zoete tomaten. Deze tomaten kun je prima uit het vuistje eten, maar kun je ook verwerken in bijvoorbeeld een salade.

Wist je dat je ook verschillende kleuren tomaten thuis kunt kweken? Zo kun je kiezen voor paarse tomaten, zwarte tomaten en witte tomaten. De mogelijkheden op dit gebied zijn eindeloos. In dít artikel richten wij ons echter op de rode tomaten. Eigenlijk horen tomaten rood te zijn.

Waar kun je zelf tomaten kweken?

Het zelf kweken van tomaten brengt ongekend veel voordelen met zich mee. Een voordeel dat we nog niet eens benoemd hebben, is de diversiteit. Je kunt namelijk op meerdere plekken zelf tomaten kweken.

Eén van de mogelijkheden die je hebt, is je eigen tuin. In je tuin kun je vrij eenvoudig tomaten kweken. Je kunt dit bijvoorbeeld in een border met aarde doen, maar je kunt ook je eigen moestuin creëren. Of wil je het helemaal serieus aanpakken? Dan kun je bijvoorbeeld een complete kweekkas creëren in je tuin.

Een andere mogelijkheid die je hebt, is om tomaten te kweken in een pot. Deze pot kun je in je tuin zetten, maar ook in je woning. Dit is een geschikte optie voor mensen met een kleine tuin of voor mensen die in een appartement/flat wonen.

Heb je geen geschikte pot tot je beschikking? Dan kun je ook nog voor een kweekbak of iets vergelijkbaars kiezen. In plaats van een kweekbak kun je ook voor een complete kweekset of een kweektafel kiezen. Verderop in dit artikel laten wij je kennis maken met de beste kweeksets voor het zelf kweken van tomaten!

Met andere woorden: je kunt op veel plekken én op veel manieren zelf tomaten kweken. De verschillende mogelijkheden die je hebt, bespreken we uiteraard graag in dit artikel!

Wat heb je nodig om zelf tomaten te kweken?

Het is niet al te lastig om zelf tomaten te kweken. Dat is zeker niet het geval als je de juiste benodigdheden allemaal in huis haalt. Voordat je tomaten kunt kweken, heb je onderstaande benodigdheden nodig.

Tomatenzaden of jonge tomatenplantjes

Wil je zelf tomaten kweken? Dan heb je tomatenzaden nodig. Of je kiest ervoor om met jonge tomatenplantjes te beginnen. De jonge tomatenplantjes en de tomatenzaden kun je bij bijvoorbeeld het plaatselijke tuincentrum kopen.

De keuze voor de juiste tomatenzaden is een belangrijke keuze. Het soort zaad waar je voor kiest, is namelijk bepalend voor het soort tomaat. Zoals eerder al aangegeven, kun je uit honderden tomatensoorten kiezen. Bepaal daarom eerst goed wat voor soort tomaten je graag wilt kweken.

Vervolgens kun je bijvoorbeeld voor één van de volgende soorten tomatenzaden kiezen:

Goede tuinaarde/potgrond

Om zelf tomaten te kunnen kweken, heb je ook goede tuinaarde of potgrond nodig. Waar je het beste voor kunt kiezen, hangt af van de plek waar je de tomaten gaat kweken.

Ga je de tomaten kweken in een pot? Dan heb je uiteraard goede potgrond nodig. Deze potgrond is idealiter geschikt voor het kweken van groenten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de volgende soorten potgrond:

Kies je ervoor om de tomaten in je tuin te kweken? Dan heb je goede tuinaarde nodig. Idealiter gaat het om een mix van tuinaarde, compost en perliet. Al deze bestanddelen zijn namelijk nodig voor de tomatenplanten om hard/snel te groeien. Onder meer onderstaande soorten potgrond zijn geschikt voor het kweken van tomaten:

Een geschikte locatie

Waar ga je tomaten kweken? Dat is uiteraard één van de belangrijkste vragen om naar te kijken. Eén van de belangrijkste benodigdheden is een goede locatie. Dit kan dus zowel binnen als buiten zijn.

Een geschikte locatie moet in ieder geval aan een paar eisen voldoen:

 • Er moet 6 á 8 uur direct zonlicht per dag zijn. Mocht je de tomaten binnen willen kweken, moet je de zaden of plantjes direct bij een raam plaatsen. Indien je de tomaten buiten wilt kweken, heb je een zonrijke plek in je tuin nodig.
 • Er moet voldoende ruimte aanwezig zijn. Wil je bijvoorbeeld de tomaten in een pot kweken? Dan moet de pot een minimale diameter van 30 cm hebben.

Steun

Ben je bezig met het kweken van tomaten? Dan merk je al snel op dat de tomatenplanten vrij snel groeien. Het is daarbij al snel van belang dat je deze planten op de juiste manier ondersteunt. Dit doe je bijvoorbeeld met de volgende producten:

Tuinhandschoenen

Bij het kweken van tomaten krijg je vanzelf met vieze handen te maken. Dit komt mogelijk door de aarde/potgrond of door de tomatenplanten zelf. Het is hoe dan ook aan te raden om altijd goede tuinhandschoenen aan te trekken:

Gieter of tuinslang

Waar ga je de tomatenplanten precies kweken? Het antwoord op deze vraag is ook bepalend voor of je een gieter of tuinslang moet gebruiken. Het is bij tomatenplanten namelijk erg belangrijk om de planten goed vochtig te houden. Dat doe je binnen met een geschikte gieter:

Als je buiten de tomaten kweekt, kun je ook voor één van deze gieters kiezen. Een andere optie is om gebruik te maken van een tuinslang. Kies idealiter voor een tuinslang die bij de afmetingen van je tuin past. Ga hierbij uiteraard ook goed na waar je de tomaten precies in je tuin gaat kweken. Dit moet je ook afstemmen op de lengte van je nieuwe tuinslang.

Voldoende tijd

Voor het zelf kweken van tomaten moet je voldoende tijd vrijhouden. Hoe lang dit precies is, is afhankelijk van de tomaten soort. Het duurt vervolgens al snel 6 maanden voordat je de tomaten kunt oogsten.

Met andere woorden: houd rekening met een vrij lange tijdsduur. Tijdens deze vrij lange periode moet je ook de nodige arbeid verrichten. Zo moet je ervoor zorgen dat de tomaten altijd goed ondersteund worden. Ook moet je de tomatenplanten goed bewateren.

Hoe kun je zelf tomaten kweken in een pot? Volg dit stappenplan!

zelf tomaten kweken in een pot

Ben je van plan om zelf tomaten te kweken in een pot? Dan is het van essentieel belang dat je een goede pot koopt. Een geschikte pot voor het kweken van tomaten moet aan meerdere eisen voldoen:

 • De pot moet groot genoeg zijn. Wij adviseren je hierom een pot met een diameter van minimaal 30 centimeter. Als de pot zó groot is, hebben de tomatenplanten voldoende ruimte om volledig tot groei te komen.
 • De pot moet afwateringsgaten hebben. De potgrond in een pot moet vochtig zijn, maar moet ook weer niet al té vochtig worden. Het is daarom van belang om een pot met afwateringsgaten te gebruiken.

Heb je de juiste pot in huis gehaald? Dan hoef je alleen maar de volgende stappen te doorlopen.

 • Stap 1: vul de geschikte pot met een juiste hoeveelheid potgrond. Het is hierbij van belang om de juiste potgrond te gebruiken. Daar hebben we je eerder in dit artikel al een paar geschikte voorbeelden van gegeven. Het advies is om de pot tot 2,5 centimeter onder de rand met potgrond te vullen.
 • Stap 2: zet de pot op een geschikte plek in je woning neer. Op deze plek moet veel zonlicht aanwezig zijn én je moet de plant makkelijk kunnen bewateren. Zet de pot daarom niet in een lastig te bereiken hoekje neer.
 • Stap 3: plant nu de tomatenzaden in de pot. Doe dit in het midden van de pot en bedek de wortels direct met aarde. Druk deze aarde vervolgens rustig aan.
 • Stap 4: geef de tomatenzaden direct water. Je moet er continu voor zorgen dat de grond vochtig is, maar niet onder water staat.
 • Stap 5: houd de tomatenplant goed in de gate en geef voldoende water. In de maanden dat de tomatenplant tot groei komt, moet je ‘m voldoende water blijven geven. Daar heb je dus een geschikte gieter voor nodig.
 • Stap 6: zorg voor ondersteuning. Zoals eerder al besproken, is het belangrijk om de tomatenplanten op de juiste manier te ondersteunen. Dit doe je onder meer met een steunstok of een tomatenspiraal.

Stap 7: geef de tomatenplanten om de 2 weken voeding. Hiervoor raden wij je de volgende soorten voeding aan:

Wanneer moet je de tomatenzaden binnen kweken?

Een veelgemaakte fout is dat mensen te vroeg beginnen met het kweken van tomaten. Je moet hier idealiter tot half maart mee wachten. De tomaten kiemen en groeien erg snel, waardoor de tomaten in de zomer helemaal tot bloei komen. Dat is precies wat je wilt.

Tijdens dit proces zijn de stappen 5 tot en met 7 erg belangrijk. Zorg altijd voor de juiste ondersteuning, geef voldoende water en geef de juiste voeding.

Wanneer moet je de tomaten binnen oogsten?

Het oogsten van de tomaten binnenshuis kun je na ongeveer een half jaar doen. Dit houdt in dat je de tomaten halverwege augustus kunt oogsten.

Hoe kun je zelf tomaten buiten kweken? Volg dit stappenplan!

Geef je er de voorkeur aan een om buiten tomaten te kweken? Dan krijg je met een ander stappenplan en andere aandachtspunten te maken. Wij wijzen je daarom graag op onderstaand stappenplan:

 • Stap 1: haal de juiste tomatenzaden of plantjes in huis. Je moet allereerst een keuze maken tussen de vele tomatensoorten. Probeer hierbij vooral te bepalen naar welke tomatensoorten je eigen voorkeur uitgaat. Die soorten kun je vervolgens in je eigen tuin kweken.
 • Stap 2: zaai de tomatenzaden. Mocht je voor tomatenzaden kiezen, is het van belang om deze eerst binnenhuis te zaaien. Dit kun je voor een periode van pakweg 2 maanden doen. Vanaf 14 mei kun je de tomatenplanten vervolgens in je tuin planten.
 • Stap 2: kies een geschikte locatie in je tuin uit. Het is belangrijk dat op deze locatie minimaal 6 uur zonlicht per dag aanwezig is. Ook is het belangrijk dat de grond een goede drainage heeft.
 • Stap 3: bereid de tuinaarde voor. Dit doe je onder meer door organische meststoffen aan de grond toe te voegen. Ook kun je bijvoorbeeld perliet aan de tuingrond toevoegen.
 • Stap 4: zet de tomatenplantjes in de tuin. Dit kun je het beste na 14 mei doen, aangezien het vanaf dat moment niet meer in de nacht kan gaan vorsten in ons land. Het advies is om een plantafstand van pakweg 40 á 50 centimeter aan te houden. Wil je de tomatenplanten in meerdere rijen zetten? Kies dan voor een rijafstand van minimaal 90 centimeter.
 • Stap 5: geef de tomatenplanten voldoende water. Je kunt hier een goede gieter voor gebruiken, maar je kunt ook een goede tuinslang gebruiken. Het is vooral van belang dat je de grond vochtig genoeg houdt.
 • Stap 6: geef de tomatenplanten om de 2 weken voeding. Je kunt hiervoor ook voor bovenstaande soorten voeding kiezen.
 • Stap 7: ondersteun de planten. Ook de tomatenplanten in de buitenlucht moet je goed ondersteunen. Gebruik hiervoor een geschikte tomatenspiraal of steunstok, zodat de tomatenplanten gezond en stevig blijven groeien.
 • Stap 8: hou een oogje in het zeil. Tijdens de gehele kweekperiode moet je een goed oogje in het zeil houden. Dit doe je bijvoorbeeld door regelmatig te checken of de grond nog vochtig genoeg is.

Wanneer moet je de tomatenplanten buiten planten?

Het is allereerst van belang om de zaden binnen tot groei te brengen. Dit doe je idealiter vanaf half maart tot half mei. Het advies is om vanaf halverwege mei de planten in je tuin te planten. Vanaf dat moment is er namelijk geen kans meer op nachtvorst.

Wanneer moet je de tomatenplanten buiten oogsten?

Ongeveer halverwege augustus kun je de tomatenplanten oogsten. Wat de exacte datum om te oogsten is, hangt onder meer van de tomatensoort af.

De beste kweekkas voor het kweken van tomaten

Zo, je weet nu precies hoe je tomaten kunt kweken. We hebben uitgebreid uitgelegd hoe je dit zowel binnen als buiten wilt doen. Gaat je voorkeur uit naar het kweken van tomaten binnenshuis? Zie je het alleen niet zitten om hier een pot voor te gebruiken? Dan wijzen wij je graag op onderstaande kweekkassen, kweeksets en kweektafels.

Baza Seeds Cerise

Dit is één van de leukste mini kweeksets voor het kweken van tomaten. In deze set tref je een potje met biologische potgrond aan. Tevens is bij deze kweekset een zakje tomatenzaden te vinden. Volog de instructies op en kweek heel simpel je eigen tomaten. Dit is ook een leuke tomaten kweekset om cadeau te geven.

Florus Kweektafel set

De Florus Kweektafel set is ook geschikt voor het zelf kweken van tomaten. Deze kweektafel is lekker hoog (78 centimeter), is groot genoeg en is op elke willekeurige plek in je woning te gebruiken. Doordat ‘ie over een deksel beschikt, kun je ‘m zelfs in je tuin neerzetten. Dit is dan ook een ideale optie voor mensen met alleen een balkon.

Dobar Moestuinbak

Wil je graag het zelf kweken van tomaten serieus aanpakken? Dan raden wij je graag de Dobar Moestuinbakaan. Deze moestuinbak is 80 bij 58 bij 80 centimeter groot, is hierdoor diep genoeg voor tomatenplanten en ziet er ook nog leuk uit. Deze moestuinbak kun je zowel binnen als buiten gebruiken.

Zelf tomaten kweken: dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Zelf tomaten kweken; het is geen hogere wiskunde, maar je moet het wel goed aanpakken. Dit doe je door goed met onderstaande aandachtspunten rekening te houden.

Tomatenplanten hebben vocht nodig

Ongeacht waar je tomaten kweekt, hebben de tomatenplanten altijd vocht nodig. De grond moet altijd vochtig zijn, maar moet ook weer niet té vochtig zijn. Dit houdt onder meer in dat je een goede pot met afwateringsgaten zou moeten gebruiken. Ook houdt dit in dat je regelmatig de grond op de vochtigheid moet controleren.

Tomatenplanten hebben voeding nodig

Niet alleen vocht is voor de planten van belang, maar ook voeding. Over de beste voeding voor tomatenplanten lopen de meningen nogal uiteen. Sommige mensen geven de voorkeur aan bijvoorbeeld organische meststoffen, terwijl andere kiezen voor voeding die ook voor moestuinen gebruikt wordt.

Wij zijn van mening dat je vooral voor gevarieerde voeding moet zorgen. De tomatenplanten hebben namelijk baat bij verschillende voedingsstoffen. 

Tomatenplanten hebben zonlicht nodig

Ga je binnen of buiten de tomaten kweken? Het doet er eigenlijk niet toe: tomatenplanten hebben hoe dan ook veel zonlicht nodig. Idealiter plant je de planten op een plek waar minimaal 6 uur zonlicht per dag aanwezig is.

Zet je de tomatenplanten op een donkere plek neer? Dan komen de tomatenplanten niet tot groei. Je kunt wachten tot je een ons weegt, maar je gaat hierdoor nooit van lekkere zelf gekweekte tomaten genieten.

Tomatenplanten groeien hard

Het is goed om te beseffen dat tomatenplaten (erg) hard groeien. Voordat je het doorhebt, zijn de planten al een halve- tot een hele meter hoog. Het is hierom van belang om de juiste ondersteuning aan de planten te bieden.

Daar heb je dus meerdere mogelijkheden voor, zoals reeds besproken. Kies in ieder geval voor één van deze mogelijkheden, aangezien de juiste ondersteuning van vitaal belang is.

Kijk goed naar het soort tomatenplantje of –zaadje

Heb je dit artikel tot zover doorgenomen? Dan heb je al gelezen dat je uit honderden tomatensoorten kunt kiezen. Deze keuze is uiteindelijk bepalend voor tal van zaken, waaronder de uiteindelijke smaak van de tomaten. Ook de manier waarop je de tomaten precies moet kweken, is per tomatensoort verschillend.

Check daarom goed voor welke tomatensoort je wilt gaan. Weet je dat? Dan is het verstandig om de handleiding van de tomatenzaden of tomatenplantjes goed door te nemen.

Houd rekening met ziekten

Tomatenplanten kunnen door verschillende ziekten geïnfecteerd raken. Wij raden je daarom aan om regelmatig de tomatenplanten te checken. Bekijk of je opvallende zaken of afwijkingen ziet.

Plant de tomatenplanten op verschillende plekken

Ga je jaarlijks zelf tomaten kweken? Plant de tomatenplanten dan niet op dezelfde plek. Je moet een roterend schema aanhouden wat betreft de locatie waar je de planten plant. Op die manier verklein je de kans op ziekten aanzienlijk.

Plant de planten niet te dicht bij elkaar

Het is belangrijk om tussen de tomatenplanten voldoende afstand te houden. Denk aan een minimale afstand van 40 á 50 centimeter. Deze ruimte hebben de planten nodig om volledig tot groei te kunnen komen.

Plant de planten niet té vroeg

Veel mensen maken één en dezelfde fout bij het kweken van tomaten: zij planten de planten te vroeg buiten. Het gevolg hiervan is dat de planten dood kunnen gaan door vorst. Alleen als de kans op nachtvorst volledig uitgesloten is, is het verstandig om de planten in je tuin neer te zetten.

Veelgestelde vragen over zelf tomaten kweken

Hoe weet je wanneer je de tomaten kunt oogsten?

Hoe weet je wanneer je de tomaten kunt oogsten

Oogst de tomaten zeker niet te vroeg, aangezien ze dan nog niet rijp zijn. Ook moet je de tomaten weer niet te laat in het jaar oogsten, aangezien ze dan alweer een stuk minder rijp zijn. Je kunt over het algemeen de tomaten het beste in de maand augustus oogsten.

Wat de juiste oogstdatum is, herken je aan de kleur. Indien de tomaten volledig rood gekleurd zijn, is dit het juiste moment om de tomaten te oogsten. Ook moet je lichtjes in de tomaten kunnen drukken. Zolang de tomaten te hard zijn, is het niet verstandig om ze te oogsten.

Hoe moet je tomaten oogsten?

Tomaten oogsten doe je als volgt:

 • Pak de tomaat voorzichtig vast en voel of ‘ie hard genoeg is.
 • Draai hem voorzichtig los van de stengel. Let op dat je hierbij de tomaat niet beschadigt.

Ben je buiten tomaten aan het kweken? Mochten in dat geval de stelen te hard zijn, kun je ook een goede snoeischaar gebruiken. Met zo’n snoeischaar knip je eenvoudig de tomaat van de plant af.

Hoe lang duurt het voordat tomaten zaailingen ontkiemen?

Dit duurt over het algemeen 5 tot 10 dagen. Binnen 5 tot 10 dagen na het zaaien is de tomatenzaailing volledig ontkiemd. Dit hangt wel af van onder meer de zaadkwaliteit, de temperatuur en de vochtigheid van de bodem.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo