Nom, nom, nom. Kun je ook zo genieten van heerlijke aardbeien? De structuur, en daardoor de smaak, van aardbeien is uniek. Deze smaak valt bovendien bij heel veel mensen erg goed. Mocht dit ook voor jou gelden, is het wellicht interessant om zelf aardbeien te kweken.
Is het lastig om aardbeien te kweken? Nee, niet zolang je weet wat je precies moet doen. Tevens moet je precies weten welke benodigdheden je nodig hebt en waar je zoal rekening mee moet houden. Voor al deze onderwerpen ben je in dit artikel aan het juiste adres.
In dit artikel bespreken wij van A tot Z hoe je aardbeien moet kweken. We bespreken waar je dit kunt doen, wat je hier nodig voor hebt, wat je precies moet doen en wat de belangrijkste punten van aandacht zijn. Tevens voorzien wij je van handige tips én antwoord op de meest gestelde vragen over zelf aardbeien kweken.
Waarom zelf aardbeien kweken?
Is het niet gewoon veel makkelijker om aardbeien in de supermarkt te kopen? Ja, dit is inderdaad veel gemakkelijker. Maar, er zijn juist veel meer redenen waarom je zelf aardbeien zou gaan kweken. Dit zijn, wat ons betreft, de belangrijkste redenen om zelf aardbeien te kweken:
- Het is super leuk om zelf te doen. Aan het zelf aardbeien kweken beleef je onwijs veel plezier. Dit komt onder meer doordat je de aardbeien letterlijk en figuurlijk ziet groeien. Als je de aardbeien eenmaal kunt oogsten/plukken, geniet je bovenal van een voldaan gevoel.
- Het is leerzaam aan te doen. Dat wat voor zelf champignons kweken, zelf knoflook kweken en zelf tomaten kweken geldt, geldt ook voor zelf aardbeien kweken: het is leerzaam om te doen. Je leert meer over de manier waarop gewassen groeien en hoe je hier zelf invloed op uit kunt oefenen. Leuk én leerzaam dus!
- Je geniet van super verse aardbeien. Koop je aardbeien in de supermarkt? Dan is het altijd maar afwachten de smaak precies is. De aardbeien liggen mogelijk al langere tijd in de vakken, waardoor de kwaliteit minder is. Als je zelf aardbeien kweekt, geniet je hoe dan ook van verse aardbeien. Super verse aardbeien zelfs.
- Het is duurzaam. Kies je ervoor om zelf aardbeien te kweken? Dan ben je ook nog eens duurzaam bezig. Er hoeven immers minder aardbeien vervoerd te worden, terwijl er ook minder bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Want ja, bij de normale kwekerijen van aardbeien komen er zeker bepaalde middelen aan te pas. Door die middelen blijven de aardbeien langer vers, maar die middelen zijn mogelijk wel schadelijk voor het milieu.
- Je bespaart geld. Heb je één of meerdere aardbeienplantjes in je tuin staan? Dan heb je hier waarschijnlijk slechts een paar euro aan uitgegeven. Dat is een heel ander verhaal ten opzichte van het kopen van de aardbeien in de supermarkt. Mogelijk heb je het al gemerkt, maar de aardbeien zijn steeds duurder geworden. Door zelf je aardbeien te kweken, kun je dus ook nog eens (veel) geld besparen.
- Je oefent invloed op de smaak uit. Bij het zelf kweken van aardbeien heb je alle touwtjes in eigen handen. Zo bepaal je zelf waar je de aardbeien precies gaat kweken. Ook bepaal je zelf hoe je dit gaat doen en wanneer je de aardbeien bijvoorbeeld oogst. Op die manier kun je ook nog invloed op de smaak van aardbeien uitoefenen.
- Het staat leuk in je huis of tuin. Zelf aardbeien kweken, brengt ook nog een leuke uitstraling met zich mee. De plantjes met daarin aardbeien staan bijvoorbeeld leuk in je vensterbank in je woning. Of in je tuin, mocht je ervoor kiezen om de aardbeien in je tuin te kweken.
Al met al zijn er voldoende redenen om zelf aardbeien te kweken. Daar denken overigens meer en meer mensen over. Wij zien namelijk dat meer en meer mensen de keuze maken om zelf aardbeien te kweken. Speciaal voor hen, én voor jou, hebben wij dit artikel opgesteld. Neem al onze informatie en tips door en start direct met het zelf kweken van aardbeien.
Veel soorten aardbeien
Welke soorten aardbeien wil je precies zelf kweken? Voordat je met het kweken van de aardbeien aan de slag gaat, is dit een belangrijke vraag om over na te denken.
Je kunt op dit moment namelijk uit veel soorten aardbeien kiezen. Binnen dit aanbod van aardbeien kan onderscheid gemaakt worden tussen twee hoofdsoorten:
- Eenmaal-dragende rassen. Deze soorten aardbeien geven één keer in het jaar een grote oogst. Deze oogst vindt plaats in juni of juli.
- Doordragende rassen. Deze rassen spreiden hun oogst over een langere periode uit. Het gaat hierbij in veel gevallen dan ook om een grotere oogst qua hoeveelheden. Deze oogst vindt plaats vanaf half juni tot en met eind september.
Voor welk soort aardbeien je het beste kunt kiezen? Dat hangt onder meer van je wensen én je smaakvoorkeuren af. De verschillende soorten aardbeien hebben namelijk allemaal een net iets andere smaak. Gelukkig kun je bij het zelf kweken van de aardbeien de verschillende soorten aardbeien uitproberen!
Waar kun je zelf aardbeien kweken?
Als je zelf aardbeien wilt kweken, heb je hier veel mogelijkheden voor. Je kunt namelijk zowel binnen als buiten de aardbeien kweken.
Binnenshuis kan dit enigszins een uitdaging zijn, maar op zich is het goed te doen. Het is vooral van belang dat je de aardbeienplantjes op de juiste plek in je woning neerzet. Ook is het van belang dat je een goede pot met goede drainage gebruikt. De grond moet namelijk niet té vochtig zijn.
Tevens is het goed om te weten dat aardbeienplantjes veel licht nodig hebben. Zet de plantjes daarom altijd bij een raam neer. Of je kunt gebruik maken van groeilampen. Idealiter zet je de plantjes echter op bijvoorbeeld een vensterbank neer.
Een andere optie die je hebt, is om buiten aardbeien te kweken. Volgens velen is dit een betere keuze, omdat de smaak van de aardbeien in dit geval nóg beter wordt. Ook hierbij geldt weer dat je met een paar aandachtspunten rekening moet houden.
Zo moet je voorkomen dat de aardbeienplanten in de volle zon komen te staan. Ook moet je voorkomen dat de aardbeienplanten vol in de wind staan. Kies bovendien voor een plek waar de afwatering goed is. Aardbeienplantjes houden namelijk niet van een (te) vochtige grond.
Wat heb je nodig om zelf aardbeien te kweken?
Ben je van plan om zelf aardbeien te kweken? Dan moet je dus eerst een keuze voor binnen of buiten maken. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zowel binnen als buiten de aardbeien te kweken. Dan zie je direct wat de invloed van de plaatsing op de smaak van de aardbeien is.
Maar, wat heb je nou nodig om zelf aardbeien te kweken? Graag bespreken we hieronder de belangrijkste benodigdheden voor het kweken van aardbeien.
Aardbeien zaden
Met de juiste aardbeien zaadjes kun je eenvoudig zelf aardbeien kweken. Het is echter wel van belang dat je voor de juiste aardbeien zaden kiest. Dit houdt onder meer in dat je altijd aardbeien zaden moet kopen én niet de zaden van bestaande aardbeien moet gebruiken. Die zaadjes doen het vaak niet zo goed als de zaden die je kunt kopen.
Kies bijvoorbeeld voor één van de volgende aardbeien zaden:
Aardbeiplantjes
Je hoeft niet per sé voor aardbeien zaden te kiezen. Je kunt ook prima voor aardbeiplantjes kiezen. Deze plantjes komen eerder tot bloei, waardoor je sneller van de heerlijke aardbeien geniet. Bovendien is het, over het algemeen, makkelijker om aardbeienplantjes te verzorgen dan aardbeien zaden.
Voor de aardbeiplantjes heb je wel voldoende ruimte nodig. Dit komt doordat de plantjes al deels volgroeid zijn. Mocht je meerdere van deze plantjes kopen, moet je ze bovendien niet te dicht tegen elkaar aan zetten.
Grond
Het kweken van aardbeien moet je in goede grond doen. Deze grond moet doorlatend, vruchtbaar en voedend zijn. Het is eventueel mogelijk om normale potgrond te gebruiken, maar dat geniet niet direct de voorkeur. Wij geven zelf de voorkeur aan potgrond met toevoegingen, zoals meststof. Onder meer over deze soorten grond zijn wij uitermate te spreken:
Stro
Wil je zelf aardbeien kweken? Dan is het ook van belang dat je stro gebruikt. Dit helpt om de grond vochtig te houden, om te voorkomen dat vruchten in contact met de grond komen en om onkruid te onderdrukken. Dit alles zorgt ervoor dat je niet bang hoeft te zijn voor het rotten van de zaden of de plantjes.
Een grote pot of kweekbak
Waar wil je precies zelf aardbeien kweken? Het antwoord op die vraag is voor meerdere factoren van belang. Zo maakt het nogal uit of je voor een grote pot of kweekbak kiest. Wij raden je in ieder geval de volgende producten aan:
Groeilampen
Ga je binnen aardbeien kweken? Dan heb je mogelijk nog groeilampen nodig. Dit is vooral het geval als de planten/zaden binnenshuis met te weinig zonlicht in contact komen. Idealiter gaat het om 6 á 8 uur zonlicht per dag.
Mocht dat niet het geval zijn, kun je bijvoorbeeld de volgenden kweeklampen gebruiken:
Tuingereedschap
Kies je ervoor om buiten zelf aardbeien te kweken? Dan heb je hier ook goed tuingereedschap voor nodig. Denk hierbij aan een goede schep, een hark, een snoeischaar en goede handschoenen. Tevens heb je een goede gieter of slang nodig, aangezien je de aardbeienplantjes voldoende water moet geven.
Het is belangrijk om altijd tuinhandschoenen te dragen. Je wilt namelijk niet met je blote handen in contact met de aardbeien komen. Voor je handen maakt dit niks uit, maar mogelijk wel voor de aardbeien. Mogelijk zitten er bacteriën op je handen die schadelijk zijn voor de aardbeien. Draag daarom altijd goede tuinhandschoenen, zoals deze varianten:
Tijd en geduld
Als je zelf aardbeien gaat kweken, heb je hier de nodige zaken voor nodig. Dat blijkt duidelijk uit bovenstaand lijstje met benodigdheden. Wat je echter óók nog nodig hebt, is zowel tijd als geduld. Het kweken van aardbeien vraagt nu eenmaal om de nodige inspanningen voor je.
Je moet bovendien niet verwachten dat je binnen één week de aardbeien kunt eten. Nee, hier gaat een behoorlijk lang proces aan vooraf. Dit proces moet je stap voor stap doorlopen, waarna je uiteindelijk van heerlijke aardbeien kunt genieten.
Voordat het zover is, moet je dus veel geduld opbrengen. Tevens heb je altijd wel enig omkijken naar het zelf kweken van aardbeien. Daar komen we graag verderop in dit artikel nog uitgebreid op terug.
Hoe kun je zelf aardbeien binnen kweken? Een stappenplan!
Het is de hoogste tijd om je met ons stappenplan kennis te laten maken. Met onderstaand stappenplan kweek je zonder enige moeite thuis zelf aardbeien.
- Stap 1: kies de juiste aardbeienvariëteit. Zoals we eerder al besproken hebben, kun je uit veel soorten aardbeien kiezen. Bepaal daarom goed welk soort aardbeien je wilt kweken.
- Stap 2: kies een juiste pot uit. Het is vervolgens van belang om de juiste pot uit te kiezen. Deze pot moet een vrij grote diameter hebben en moet over een goed drainagesysteem beschikken.
- Stap 3: zet de pot op de juiste plek neer. Het is ook van belang dat je de pot op de juiste plek neerzet. Zet ‘m dicht tegen een raam aan, zodat het zonlicht volledig op de aardbeienplantjes valt.
- Stap 4: vul de pot met de juiste potgrond. Het is van belang om de pot met de juiste potgrond te vullen. Kies daarbij voor één van de bovenstaande soorten potgrond.
- Stap 5: zaai de zaden in de potgrond. Je kunt nu de zaden in de potgrond zaaien. Het advies is om de instructies op de verpakking van de zaden te volgen. Kies je ervoor om plantjes te planten? Plaats ze dan in een pot waarbij de kroon net iets boven de grond moet liggen. Dat is de plek waar de bladeren groeien.
- Stap 6: bevochtig de grond. Nadat je de zaadjes gezaaid hebt, moet je de grond met enige regelmaat bevochtigen. Doe dit niet met te veel water, maar ook weer niet met te weinig water. In veel gevallen is dit een kwestie van experimenteren en aftasten.
- Stap 7: voorkom temperatuurschommelingen. Voor de aardbeien is het van belang dat het in de kamer constant qua temperatuur is. Voorkom daarom temperatuurschommelingen. Houd bijvoorbeeld de deuren en ramen gesloten. Draag tevens zorgt voor een binnenhuistemperatuur van 18 tot 24 graden Celsius.
- Stap 8: bemest de grond één keer in de 4 weken. Het is ook nog verstandig om één keer in de 4 weken de grond te bemesten. Dit kun je het beste met één van de volgende soorten meststoffen doen:
Wanneer moet je aardbeien binnen kweken?
Als je binnenshuis de aardbeien kweekt, ben je minder afhankelijk van het weer. Toch is het van belang om de zaden in de vroege lente te zaaien. Vanaf dat moment wordt het steeds warmer; de zaadjes gedijen het beste bij hogere temperaturen.
Heb je jonge aardbeienplanten die je wilt planten? Dan is het verstandig om de plantjes in het vroege voorjaar in je woning neer te zetten.
Nadat je de zaadjes of plantjes geplant hebt, ben je er nog niet. De stappen 6, 7 en 8 uit bovenstaand stappenplan vragen namelijk om enige tijd en aandacht van je.
Wanneer moet je aardbeien binnen oogsten?
De zaadjes hebben een paar maanden nodig om uit te groeien tot aardbeien. Het advies is daarom om de aardbeien in de zomermaanden te oogsten. Wanneer je dit precies moet doen, hangt onder meer van de omstandigheden af.
Je kunt de aardbeien oogsten als ze aan een paar eisen voldoen:
- Een rijpe aardbei moet stevig aanvoelen, maar je moet ‘m wel zachtjes in kunnen drukken.
- Een rijpe aardbei is over het algemeen volledig rood.
- Een rijpe aardbei moet een zoete geur hebben.
- Een rijpe aardbei heeft vaak een mooie glans.
Het oogsten van aardbeien binnen is geen hogere wiskunde. Je kunt het beste de aardbei tussen je vinger en duim nemen, waarna je voorzichtig de steel met een draaiende beweging af kunt breken. Het is vooral van belang om dit met beleid te doen. Aardbeien zijn namelijk behoorlijk delicaat.
Hoe kun je zelf aardbeien buiten kweken? Een stappenplan!
Geef je er de voorkeur aan om aardbeien buiten te kweken? Dan raden wij je aan om onderstaand stappenplan nauwkeurig op te volgen:
- Stap 1: kies de juiste aardbeienvariëteit uit. Welk soort aardbeien wil je kweken? Maak onder meer een keuze tussen de eenmaal-dragende en doordragende rassen.
- Stap 2: kies de juiste plek in je tuin uit. Het is van belang dat je de aardbeien niet in het volle zonlicht kweekt, maar ze moeten wel voldoende in contact met het zonlicht komen. Tevens is het belang dat de aardbeienplantjes niet in de volle wind komen te staan.
- Stap 3: bereid de grond voor. Op de betreffende plek moet je vervolgens de grond voorbereiden. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is. Voorkom daarbij dat water zich in de grond op kan hopen. Tevens is het verstandig om compost of oude mest door de grond heen te mengen.
- Stap 4: plant de zaadjes of de planten. Het is vervolgens zaak om de zaadjes of de planten op de juiste plek te planten. Indien je voor jonge aardbeienplantjes kiest, moet je de kroon net boven de grond uit laten steken. Het is ook van belang om voldoende ruimte tussen de plantjes te houden, denk hierbij aan pakweg 30 tot 45 centimeter.
- Stap 5: geef de plantjes regelmatig water. Als de aardbeienplantjes eenmaal staan, moet je ze regelmatig water geven. Doe dit niet te vaak en niet te weinig. Dit klinkt wellicht algemeen, maar dat is het in principe ook. Je moet dit bijvoorbeeld ook nog aan de weersomstandigheden aanpassen.
- Stap 6: bescherm de plantjes met netten. Het is tevens belangrijk om je aardbeienplantjes met netten te beschermen. Onder meer vogels houden namelijk maar al te graag van de aardbeien. Bescherm de plantjes daarom goed.
- Stap 7: bemest de grond. Het is ook nog van belang om de grond regelmatig van nieuwe meststof te voorzien. Hiermee stel je de aardbeienplanten in staat om (hard) door te groeien.
- Stap 8: verzorg de plantjes goed. In de maanden na het planten is het belangrijk om de plantjes goed te verzorgen. Dit doe je onder meer door oude bladeren weg te snoeien. Ook is het van belang om de bloesems van de planten in het eerste jaar deels te verwijderen. Daarmee stimuleer je de groei van aardbeien in de komende jaren.
Wanneer moet je aardbeien buiten kweken?
Het is verstandig om de zaadjes of planten in de vroege lente te planten. Vanaf dat moment stijgen de temperaturen, waardoor de aardbeienplantjes volledig tot bloei kunnen komen.
Uiteraard moet je wel even goed naar het exacte weer kijken. Is er bijvoorbeeld in maart nog een vorstperiode? Wacht dan tot april met het planten van de aardbeienplantjes.
Wanneer moet je aardbeien buiten oogsten?
De aardbeien die je buiten kweekt, moet je ook in de zomerperiode oogsten. Wanneer je dit precies moet doen, hangt onder meer van de temperatuur af. Het advies is om vooral te checken of de aardbeien volledig rood zijn. Als ze eenmaal volledig rood zijn, is dat het juiste moment om de aardbeien te oogsten.
Zelf aardbeien kweken: dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
Met bovenstaande stappenplannen kun je eenvoudig zelf aardbeien kweken. Tijdens dit kweekproces zijn er wel belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Díe zaken voorzien we hieronder graag van extra toelichting.
Aardbeienplantjes hebben zonlicht nodig
Aardbeienplantjes gedijen het beste bij voldoende zonlicht. Zorg ervoor dat het zonlicht zo’n 6 á 8 uur per dag op de plantjes schijnt.
Mocht je de plantjes binnen kweken, brengt dit dus een extra aandachtspunt met zich mee. Je moet de plantjes immers binnenshuis in contact met de zon laten komen. Dat doe je het beste door de plantjes in je vensterbank neer te zetten.
Aardbeiplantjes houden niet van vochtige grond
Ongeacht waar je de aardbeien kweekt, moet je voor een goede drainage zorgen. Dit doe je binnenshuis door voor een goede pot of kweekkas met drainage te kiezen. Dit doe je buitenshuis door de grond op de juiste manier te bewerken.
Tevens moet je goed kijken naar het bewateren van de aardbeienplantjes. Je moet dit niet té vaak doen, maar ook weer niet te weinig. Het is lastig om hier een algemene richtlijn voor op te stellen. Wij raden je daarom aan om hier gewoon even mee te experimenteren.
Aardbeien hebben een lichtzure grond nodig
Voor een optimale groei hebben aardbeienplantjes baat bij een lichtzure grond. De pH-waarde moet idealiter tussen de 5,5 en 6,5 liggen. Mocht de pH-waarde te hoog of te laag zijn, moet je dus zo snel mogelijk de grond bewerken. Daarbij is het ook van belang om de grond doorlatend te laten blijven. Op die manier voorkom je wortelrot.
Aardbeienplantjes houden niet van onkruid
Ga je de aardbeien in je tuin kweken? Dan moet je de aardbeienplantjes volledig vrij van onkruid houden. De plantjes houden hier niet van, mede doordat het onkruid vocht wegtrekt. Ook is het onkruid in staat om voedingsstoffen weg te trekken, terwijl de aardbeienplantjes daar juist behoefte aan hebben.
Met andere woorden: hou de grond vrij van onkruid. Dit vraagt dus regelmatig om een (extra) inspanning van je.
Aardbeienplantjes zijn gevoelig voor plagen
Het is ook goed om te weten dat aardbeienplantjes gevoelig zijn voor plagen. Denk hierbij aan een plaag van slakken, vogels of spintmijten. Tevens kunnen de plantjes op meerdere manieren ziek worden, bijvoorbeeld door meeldauw.
Ons advies is daarom om je aardbeienplantjes goed te monitoren. Check goed of je veranderingen ziet. Zo ja, dan moet je direct in actie komen.
Pas het wisselbeleid toe
Als je gezonde aardbeienplantjes hebt, kun je hier jarenlang aardbeien mee kweken. Het is hierbij wel van belang om het wisselbeleid toe te passen. Verander om de 3 á 4 jaar de plaats waar je de aardbeien kweekt. Daarmee maak je de plantjes minder gevoelig voor bijvoorbeeld plagen of ziekten.
Aardbeienplantjes houden van warmte
Het is ook een feit dat aardbeienplantjes van warmte houden. In een ideale situatie is de omgevingstemperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. In je tuin heb je hier uiteraard weinig invloed op, maar binnenshuis wel. Zorg binnenshuis voor een optimale temperatuur, aangezien de plantjes dit echt nodig hebben.
Aardbeienplantjes moeten beschermd worden
Heb je gezonde aardbeienplantjes in je tuin staan? Dan kun je na enige tijd van heerlijke aardbeien genieten. Je bent echter niet de enige die hier van wilt genieten. Ook vogels en andere dieren houden namelijk van aardbeien.
Ons advies is daarom om je aardbeienplantjes goed te beschermen. Dit doe je bijvoorbeeld met de volgende soorten netten:
Aardbeienplantjes hebben ruimte nodig
Met name in je tuin is het belangrijk om de aardbeienplantjes voldoende ruimte te geven. Houd een onderlinge afstand van wel 30 á 40 centimeter aan. Deze ruimte hebben de plantjes nodig om gezond en volwaardig aan te groeien.
Ga je binnen de aardbeien kweken? Dan is het lastig(er) om hier rekening mee te houden. Dit komt onder meer doordat je binnenshuis niet al te veel aardbeienplantjes kunt kweken. Als je daar toch voor kiest, heb je voor elk plantje een aparte pot nodig.
Veelgestelde vragen over aardbeien kweken
Kun je aardbeien uit de supermarkt planten?
Theoretisch gezien zou dit mogelijk zijn, maar het is niet aan te raden. Dit komt vooral doordat de zaden van bestaande aardbeien niet dezelfde vruchten kunnen produceren. Je kunt daarom het beste jonge aardbeienplantjes of aardbeien zaden gebruiken.
Hoe kun je je aardbeien beschermen?
Aardbeien beschermen doe je het beste met een goed vogelnet. Hiermee hou je zowel vogels als andere dieren bij de aardbeienplantjes vandaan.
Wat zijn lange stengels met kleine plantjes aan het uiteinde bij aardbeienplanten?
Dit zijn de zogeheten uitlopers. Deze uitlopers worden door aardbeienplanten geproduceerd om zichzelf voort te planten. Je kunt de uitlopers verwijderen of hiermee nieuwe plantjes creëren.
Hoe lang gaat een aardbeienplant mee?
Een goed verzorgde aardbeienplant kan tot wel 5 jaar lang mee gaan. Wel is het advies om ‘m na 3 of 4 jaar op een andere plek te kweken. Na de 5 jaar neemt overigens de vruchtproductie van de aardbeienplant aanzienlijk af.
Hoe vaak moet je aardbeien water geven?
In de drogere perioden moet je de aardbeien dagelijks water geven. Hierbij moet je wel voorkomen dat de aardbeien in het water komen te staan. In de nattere perioden hoef je zelf de aardbeien geen water te geven. Binnenshuis is het advies om de aardbeienplantjes om de paar dagen water te geven.
Waarom worden aardbeien niet rood?
Dit kan komen door een gebrek aan zonlicht. Of door een gebrek aan voedingstoffen. Of door een gebrek aan zowel zonlicht als aan voedingsstoffen. Dit kan er overigens ook voor zorgen dat je te maken krijgt met kleine- of misvormde aardbeien.