Beste dompelpomp

Een dompelpomp is, zoals de naam het zegt, een pomp die je helemaal onder water kunt dompelen om water op te pompen.

Het is een toestel dat in elk huishouden wel eens van pas komt. Met een dompelpomp kun je vanuit een grote diepte water naar boven pompen of stuwen. Bovendien heeft een dompelpomp niet veel plaats nodig om zijn werk te doen. Het is een compact toestel dat je bijvoorbeeld in een smalle opening kunt laten zakken naar een plaats die gevuld is met water.

Onze top 5 dompelpompen

Afbeelding

Product


Kärcher SP2 Flat

Onze beste koop!

Kärcher SP2 Flat

De beste koop

of

Gardena Classic Dompelpomp 7000

Gardena Classic Dompelpomp 7000

Beste koop voor hogere doorvoercapaciteit

of

Metabo Dompelpomp PS 7500 S

Metabo Dompelpomp PS 7500 S

Beste koop voor veelzijdige dompelpomp

of

Makita PF1110

Makita PF1110

Beste koop voor vervuild water

of

Gardena Dompelpomp 2000 2 Li-18 set

Gardena Dompelpomp 2000/2 Li-18 set

Beste koop voor dompelpomp op accu

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Kärcher SP2 Flat

De beste koop

Kärcher SP2 Flat

of

Gardena Classic Dompelpomp 7000

Beste koop voor hogere doorvoercapaciteit

Gardena Classic Dompelpomp 7000

of

Metabo Dompelpomp PS 7500 S

Beste koop voor veelzijdige dompelpomp

Metabo Dompelpomp PS 7500 S

of

Makita PF1110

Beste koop voor vervuild water

Makita PF1110

of

Gardena Dompelpomp 2000/2 Li-18 set

Beste koop voor dompelpomp op accu

Gardena Dompelpomp 2000 2 Li-18 set

of

Verschillende types dompelpompen

Online kun je heel wat verschillende dompelpompen kopen. Hoe kies je nu de pomp die je nodig hebt? Om te beginnen is het belangrijk te weten waarvoor je deze pomp precies wil gebruiken. Als je dit weet, dan kun je op zoek gaan naar de toestellen die geschikt zijn voor de gewenste klus. Hieronder geven we je even een overzicht van de belangrijkste types van dompelpompen en hun toepassingen.

  • Dompelpompen om water af te voeren. Staat er water in je kelder? Dan kun je met dit type van dompelpomp het ongewenste water wegpompen. Bij deze soort heb je continue en automatische dompelpompen. Vooral de laatste soort is interessant. Staat je kelder bij elke zware regenbui onder water, dan kun je de dompelpomp laten staan. Deze pomp treedt pas in werking zodra er water is. Om het water zelf af te voeren sluit je een tuinslang of een andere flexibele buis op de pomp aan. Met dit type van dompelpomp pomp je verder ook water weg uit vijvers, zwembaden, putten en bronnen, op voorwaarde dat je met vrij zuiver water te doen hebt. Kortom, deze soort van dompelpomp is overal waar je relatief helder water wil wegwerken inzetbaar.
  • Dompelpompen voor vuil water en rioolwater. Wil je op een bouwplaats water wegpompen? Of wil je sterk vervuild of rioolwater afvoeren of zelfs een septische put leegmaken? Dan moet je een dompelpomp kopen die hier geschikt voor is. Zeker als er brokstukken in het water zitten, kun je dit soort van dompelpomp gebruiken. Met een pomp die hier niet voor uitgerust is, verstopt het aanzuiggedeelte snel. Heel dikwijls vermaalt deze soort pomp de stukken die opgezogen worden, zodat de motor niet verstopt. Dit type van pomp is handig bij funderings- of kelderwerken, waarbij er naast water ook zand of betongruis moet verwijderd worden vooraleer de woning waterdicht is.
  • Een dompelpomp om de tuin te irrigeren. Er bestaan ook dompelpompen op de markt waarmee je het water niet alleen maar gewoon kunt wegvoeren. Dit zijn dan pompen die geschikt zijn om irrigatiesystemen of automatische gazonsproeiers aan te sturen. Met deze soort van pomp kun je bijvoorbeeld ook een buitendouche met regenwater installeren. Je kunt deze dompelpomp ook meenemen als je gaat kamperen bijvoorbeeld, om op verplaatsing een heerlijke buitendouche te nemen. Het verschil met het eerste type is dat je er allerlei opzetstukken op kunt aansluiten, waarmee je dan het water in de tuin kunt verspreiden en hergebruiken.

Hoe werkt een dompelpomp?

Bij een dompelpomp is de motor hermetisch afgesloten. Daardoor kan het water de elektronica in het toestel niet schaden. Begint de motor te werken, dan zuigt het toestel het water eerst in de pomp. Hiervoor zorgen de zogenaamde schoepen. Dit zijn een soort roeispanen die het water in beweging brengen. In de pomp ontstaat er vervolgens een druk die het water naar de uitvoerkant perst. Op deze uitvoerkant kun je een tuinslang of een andere buis aansluiten. Langs deze buis komt het water waar je het wil hebben. De uitvoerkant heeft vaak een terugslagklep, waardoor het water niet terug de pomp in kan lopen.

Verschil automatische en continue dompelpompen

Sommige dompelpompen hebben een simpele aan-uitknop om het toestel te bedienen. Zet je dit toestel aan, dan begint het te pompen, ook al is er geen water te bespeuren. Dit noemen we continue dompelpompen. Dit continue pompen is uiteraard niet zo goed voor de motor.

Daarom bestaan er ook dompelpompen die pas beginnen werken als ze effectief onder water staan. Om dit mogelijk te maken heeft deze soort dompelpomp een vlotter die met een elektrische kabel met de pomp verbonden is. Als er water komt op de plaats waar de dompelpomp staat, dan stijgt de vlotter mee met het water. Dit is dan voor de pomp het signaal om zijn werk te beginnen doen.

Hieronder hebben we voor jou een selectie gemaakt van de vijf beste dompelpompen die je op de markt kunt kopen. Elk toestel is in zijn domein een beste koop te noemen. Het hangt er gewoon vanaf waarvoor je het toestel nodig hebt.

Kärcher SP2 Flat - De beste koop

De beste koop voor wie een lichte dompelpomp zoekt is voor ons de Kärcher SP2 Flat. Dit is een compacte dompelpomp met een vermogen van 250 watt, waarbij je aan de uitvoerkant diverse maten van slangen kunt aansluiten. Met deze pomp kun je het water wegwerken uit je kelder, aquarium of zwembad. Je hebt hierbij de keuze tussen het zogenaamde “normaal bedrijf”, waarbij er een halve centimeter water blijft staan, of een intensive care functie, die het water tot 1 mm hoogte wegneemt. Dan is de ruimte dweil-droog, zoals dit genoemd wordt.

Deze Kärcher beschikt over een vlotter die de pomp automatisch in- en uitschakelt. Bovendien werkt de dompelpomp ook heel stil. De doorvoercapaciteit van het water is zeker sterk te noemen. Per uur kun je tot 6000 liter water wegpompen. 

Je kunt het toestel tot een maximum diepte van 7 meter laten zakken, wat behoorlijk indrukwekkend is. Daarnaast heeft de pomp een maximale opvoerhoogte van 5 meter. Met deze pomp kun je in theorie dus water uit de tuin naar de tweede verdieping van je huis pompen, om maar iets te noemen.

Heeft dit toestel ook nadelen? We noteren er toch wel enkele. Je moet om te beginnen een beetje opletten met de kwaliteit van het water dat je wil oppompen. Dit water moet echt wel schoon zijn. Bij vervuild water verstopt de pomp snel. De opvoerhoogte van 5 meter komt misschien ook wel wat beter. De waterdruk aan de uitvoerkant ligt wat laag. Hou er ook rekening mee dat je er geen aansluiting voor een gewone tuinslang bij krijgt.

De pomp is niet geschikt voor vervuild water.

Voordelen

  • Compact
  • Snel
  • Grote doorvoercapaciteit

Nadelen

  • Niet voor vuil water
  • Geen aansluiting voor tuinslang

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop als compacte dompelpomp zoekt. De pomp heeft een grote maximale doorvoercapaciteit en is handig in het gebruik. Hou er rekening mee dat het toestel niet geschikt is voor vuil water. De Kärcher SP2 Flat is een toestel dat in elk huishouden wel eens van pas komt, bijvoorbeeld om water uit een kruipkelder of opblaasbaar zwembad weg te pompen.

Gardena Classic Dompelpomp 7000 - Beste koop voor hogere doorvoercapaciteit

Ben je op zoek naar een dompelpomp met een extra grote doorvoercapaciteit? Dan is de Gardena Classic dompelpomp 7000 de beste keuze. Dit is een volautomatische dompelpomp die uitgerust is met een vlotter. Deze vlotter bepaalt aan de hand van het waterniveau wanneer de pomp in actie treedt en wanneer het toestel uitgeschakeld wordt.

Met deze dompelpomp maak je in een handomdraai een kelder, een kruipkelder, een aquarium of een zwembad helemaal leeg. Het toestel heeft een vermogen van 250 watt en pompt het water tot één millimeter boven de vloer weg. Er is verder een universele aansluiting voor de uitvoerslang voorzien. Je kunt er met andere woorden een hele waaier slangen van 13 tot 38 mm diameter op aansluiten.

Het materiaal waaruit de pomp gemaakt is, voelt heel stevig aan. En dit is nog niet alles. Je kunt bijvoorbeeld instellen tot op welke hoogte het toestel het water precies moet wegpompen. Dit is handig om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat gruis op de bodem niet in het toestel opgezogen wordt.

De werkdruk van dit toestel is 0,6 bar, wat voor een behoorlijke druk aan de uitvoerzijde zorgt. De maximale doorvoercapaciteit bedraagt dan ook 7000 liter per uur. Daarmee kun je al aardig wat water wegpompen. Heel handig vinden we ook de lengte van het netsnoer. Dit is maar liefst 10 meter lang.

Met een gewicht van 5 kilogram is de dompelpomp wel een beetje zwaar. Om het toestel bijvoorbeeld uit een traploze kelder omhoog te tillen, moet je al redelijk sterk zijn. Ook moet je er steeds aan denken om deze pomp te begieten met water vooraleer je hem wil gebruiken, anders werkt hij niet. Het is jammer dat er niet wat meer accessoires zijn meegeleverd. In de praktijk is de opvoerhoogte toch een meter lager dan de 6 meter die in de specificaties beloofd zijn.

Meer aansluitstukken zouden handig zijn geweest.

Voordelen

  • Stevig
  • Krachtig
  • In hoogte verstelbaar

Nadelen

  • Moeilijke start bij weinig water
  • Geen opzetstukken

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de dompelpomp met de hoogste aanzuigcapaciteit zoekt voor huis-tuin-en-keukengebruik. Met 7000 liter per uur kun je heel wat water wegpompen op korte tijd. We vinden het jammer dat er niet meer opzetstukken meegeleverd zijn.

Metabo Dompelpomp PS 7500 S- Beste koop voor veelzijdige dompelpomp

Ben je op zoek naar een dompelpomp waarmee je niet alleen water kunt afvoeren, maar bijvoorbeeld ook je tuin mee kunt irrigeren? Dan raden we de Metabo TP 7500 cm. Dit is best wel een veelzijdige dompelpomp, waarmee je heel gemakkelijk een ondergelopen kelder kunt leegpompen, maar evengoed een project in de tuin kunt opzetten om continu water te laten circuleren.

Deze pomp is uitgerust met een vlotter, waardoor de motor automatisch aan- en uitschakelt als het niveau van het water stijgt. De maximale doorvoercapaciteit van het water is 7500 liter per uur, wat een record is. Je kunt deze pomp tot een diepte van 5 meter in het water laten zakken. De opvoerhoogte van deze pomp is eveneens 5 meter

Net omdat het zo'n krachtige pomp is, kun je dit toestel gebruiken om in je tuin een waterval te creëren of continu rozen te besproeien. Het toestel heeft een vermogen van maar liefst 450 watt, waardoor het de hele dag door kan werken. Met een breedte van 20 cm, een hoogte van 31,5 cm en de diepte van 25 cm is het bovendien heel compact product.

Het is niet gemakkelijk om nadelen te vinden, maar de onderdompeldiepte van 5 meter mocht misschien wel iets meer zijn. Dit is wat weinig in vergelijking met sommige andere toestellen. Zoek je een dompelpomp om eenmalig een kelder leeg te pompen, dan raden we toch een ander toestel aan. Deze waterpomp is meer bedoeld om langdurig en intensief te gebruiken, bijvoorbeeld in tuininstallaties. De maximale doorvoercapaciteit is met 7520 liter per uur heel groot, maar heel vaak heb je deze capaciteit ook niet nodig.

Opvoerhoogte van 5 meter.

Voordelen

  • Groot vermogen
  • Compact
  • Veelzijdig

Nadelen

  • Vooral voor professioneel gebruik
  • Opvoerhoogte mocht groter
  • Zwaar

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een veelzijdige pomp zoekt om voor verschillende doeleinden te gebruiken. Niet alleen om water uit een kelder of uit een zwembad op te pompen, maar bijvoorbeeld ook om water te laten circuleren. Het toestel is niet goedkoop, maar de motor is onverslijtbaar.

Makita PF1110 - Beste dompelpomp voor vervuild water

Zoek je vooral een dompelpomp voor vervuild water, dan is de Makita DF 1110 ideaal voor jou. Dit is een heel sterke dompelpomp in een behuizing uit roestvrij staal. Met deze dompelpomp kun je gerust vervuild water opzuigen, de motor en de pomp laten je nooit in de steek.

Een typische situatie waarin je deze dompelpomp wil gebruiken, is bijvoorbeeld het leegpompen van volgelopen fundamenten van bouwwerven. Het inschakelen gebeurt automatisch door toedoen van een vlotter.

Anders dan bij andere toestellen is er hier een dubbele dichting met een tussenkamer. Deze staat garant voor de levensduur van de pomp en vangt het vuil op. De openingen voor de invoer en de uitvoer zijn voldoende breed, waardoor ook vervuilde deeltjes gemakkelijk meegezogen worden. De opvoerhoogte van dit toestel is maar liefst 10 meter.

Met een nettogewicht van 5,3 kilogram is dit toestel wat zwaar, maar dit is natuurlijk door de roestvrijstalen behuizing die er anderzijds wel voor zorgt dat de levensduur van dit toestel extra lang is.

Als nadeel noteren we dat dit vooral een toestel is om heel intensief water weg te pompen. Verder is het jammer dat de aansluitstukken voor de buizen niet uit metaal maar uit kunststof gemaakt zijn.

Het is niet gemakkelijk om de tuinslang aan dit toestel te koppelen.

Voordelen

  • Metalen behuizing
  • Opvoerhoogte van 10 meter
  • Tussenkamer voor vuil

Nadelen

  • Zwaar
  • Vooral voor professioneel gebruik
  • Geen metalen koppeling voor slang

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een heel krachtige dompelpomp zoekt voor sterk vervuild water. Het toestel is op alle mogelijke vlakken krachtig. Het heeft een goede pomp een stevige behuizing. Is het de bedoeling om eenmalig ontvankelijk verklaren, dan is het toestel misschien wat te zwaar.

Gardena Dompelpomp 2000/2 Li-18 set - Beste koop voor dompelpomp op accu

Er bestaan ook dompelpompen die op accu werken. In dit segment is de Gardena 2000 de beste koop. Dit is een compact toestel van amper 3 kilo, dat je heel gemakkelijk kunt dragen en overal kunt plaatsen waar je het nodig hebt. Deze dompelpomp heeft een maximale onderdompeldiepte van 1,8 meter en een maximale opvoerhoogte van 2 meter.

Het is best wel een veelzijdig toestel dat je in en om je huis kunt gebruiken om water te recyclen. De pomp heeft een maximale doorvoercapaciteit van 1900 liter per uur. Dit is misschien wat weinig in vergelijking met andere pompen, maar anderzijds is dit ook een toestel dat je op een andere manier moet gebruiken.

Deze dompelpomp is vooral handig als je op zoek bent naar een kleine en lichte pomp, die bovendien ook stil is. Zo kan het toestel zijn werk doen terwijl je gewoon buiten in de tuin geniet van het zonnetje. Een ander voordeel is uiteraard dat deze pomp snoerloos werkt. Je hoeft geen verlengkabel te hebben om de dompelpomp te gebruiken.

We noteren als nadeel dat de batterij relatief snel leeg is. Je moet deze regelmatig herladen. En terwijl de batterij aan het opladen is, kun je uiteraard niet pompen. Het toestel is ook niet geschikt om vervuild water op te pompen.

Verder vinden we dat er een handig handvat ontbreekt aan deze pomp. Er is ook geen vlotter om het toestel aan- en uit te schakelen. Wel is het toestel heel handig om bijvoorbeeld water uit een boot weg te pompen of om op de camping te gebruiken om te douchen.

Geen vlotter

Voordelen

  • Compact
  • Werkt op accu
  • Veelzijdig

Nadelen

  • Accu snel leeg
  • Geringe doorvoercapaciteit
  • Kleine onderdompeldiepte

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige en kleine dompelpomp zoekt voor allerhande klussen in en om het huis. Het toestel werkt op accu, dus het heeft als voordeel dat je geen netsnoer hoeft te gebruiken. Je kunt het toestel zelfs op reis meenemen om te gebruiken als waterbron voor een douche.

Koopgids

Wil je online een dompelpomp kopen, dan word je om de oren geslagen met termen zoals debiet, opvoerhoogte, druk enzovoort. Het belangrijkste dat je moet weten is dat je met dompelpompen heel efficiënt water kunt verwijderen uit een ruimte of volume. Hier een overzicht van de belangrijkste begrippen.

Debiet. De hoeveelheid water die een dompelpomp per uur kan wegwerken. De meeste dompelpompen maken het mogelijk om tot 7000 liter per uur weg te pompen. Dit is behoorlijk wat.

De opvoerhoogte staat voor de hoogte naar waar je het water kunt pompen. Is de opvoerhoogte bijvoorbeeld zeven meter, dan kun je anders gezegd water vanuit de kelder naar de zolder pompen. De opvoerhoogte geeft je dus een indicatie van hoeveel druk de pomp kan produceren. Een grote opvoerhoogte is zeker belangrijk als je water uit de kelder wil oppompen en het water voldoende ver van je woning wil lozen, bijvoorbeeld in een beek of een andere regenput. Het heeft geen zin om water op te pompen als je het te dicht terug moet lozen.

De hoeveelheid bar toont de maximale druk die een dompelpomp kan geven. Meestal ligt deze maximale druk ergens tussen 0,5 of 1 bar. Dit kun je niet vergelijken met bijvoorbeeld een regenwaterpomp die je gebruikt om een kraan op aan te sluiten, of een pomp die je gebruikt om je wasmachine van regenwater te voorzien. Voor dergelijke types pompen moet de druk rond de 4 bar liggen. Hou er dus rekening mee dat dompelpompen niet zo geschikt zijn om continu een kraan of douche van water te voorzien.

Koppelingen voor de afvoerslang

Bij sommige dompelpompen krijg je als accessoire wel de nodige verbindingsstukken mee. Dit vinden we een groot voordeel. De koppeling aan de uitvoerzijde bepaalt voor een groot stuk hoe gemakkelijk en efficiënt je water weg kunt pompen, dus het is wel belangrijk om hier op te letten.

Je moet altijd goed controleren welk soort slang je aan de uitvoerzijde op een dompelpomp kunt monteren. Dit laatste is echter meestal niet zo eenvoudig. De meeste dompelpompen hebben gewoon een eindstuk aan de uitvoerzijde, waarop je dan zelf een koppeling moet voorzien. Je kunt bijvoorbeeld zelf een stuk flexibele buis kopen, dat je dan met een spanring op je dompelpomp aansluit.

Netstroom of accu?

Bij de meeste toestellen bestaat er een versie op netstroom en een versie op accu. Dit is bij dompelpompen ook zo. Het grote voordeel van toestellen die op accu werken is dat er geen stopcontact in de nabijheid moet zijn om het toestel te laten werken. Een toestel met een accu kan ook handig zijn als je preventief een huis tegen wateroverlast wil beschermen. Wateroverlast kan er precies voor zorgen dat de stroom uitvalt, en in dit geval werkt een toestel op netstroom dus niet.

Voor situaties waarin je een dompelpomp gewoon voor diverse klussen gebruikt, zoals het leegmaken van een zwembad of een vijver, of om een kelder eenmalig leeg te pompen, is het niet zo belangrijk of het toestel op accu werkt of niet.

Het is wel handig als je voldoende stopcontacten hebt die je kan gebruiken om je pomp op aan te sluiten. In dit verband kun je er ook op letten hoe lang de stroomkabel van je dompelpomp is.

Welk soort vloeistof wil je wegpompen?

De dichtheid en de zuiverheid van het water of de vloeistof die je wil oppompen is ook van groot belang. In de meeste gevallen wil je relatief helder regenwater wegpompen. Als je vervuild water wil wegpompen, dan heb je een speciaal toestel nodig. Dit is zeker het geval als je dikkere vloeistoffen zoals olie of heel sterk verontreinigd water wil wegpompen. Let zeker op de specificaties over het type vloeistof dat je kunt verwerken als je een dompelpomp koopt.

Met of zonder vlotter

Behalve enkele uitzonderingen zoals de Gardena dompelpomp op accu, hebben de meeste dompelpompen tegenwoordig een vlotter, die automatisch bepaalt wanneer de pomp ingeschakeld moet worden. Deze feature is heel handig, omdat de pomp zo enkel zijn werk doet op het moment dat er water is. Zodoende kun je ook ergens preventief een dompelpomp plaatsen die begint te pompen op het moment dat het water van een fikse regenbui bijvoorbeeld voor overtollig vocht in de kelder zorgt.

Vermogen van de pomp

Hoe hoger het vermogen van een pomp is, hoe langer het toestel onafgebroken kan werken. Als je een eenmalige klus wil klaren, dan is het vermogen niet zo’n belangrijk criterium. Als je de pomp echter de hele dag door moet werken of echt grote volumes water moet wegpompen, dan speelt dit wel een rol. Professionele gebruikers kopen best een dompelpomp met een voldoende groot vermogen.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je voldoende informatie gegeven hebben die je kan helpen bij de aankoop van je dompelpomp. Zoals je gezien hebt zijn er veel zaken waar je bij de aankoop van een dompelpomp op kunt letten.

Heb je nog vragen over een bepaald toestel, neem dan zeker contact op met onze partners. Ze helpen je graag verder met je aankoop. Je kunt de medewerkers van deze dienst telefonisch bereiken, maar ook via Facebook of Messenger bijvoorbeeld. Binnen het half uur heb je een antwoord op zelfs de moeilijkste technische vragen. Veel succes met de aankoop van je dompelpomp!

Tresna.nl
Logo