Beste vijverpomp

Je tuin is nog zo prettig om in te vertoeven als je er een vijver hebt. Welke vijver je ook kiest, een grote of kleine, een uitgegraven vijver met terrassen of gewoon een kuip die je op je terras plaatst: je hebt zeker een vijverpomp nodig. Maar hoe kies je nu een goede vijverpomp? Dat lees je in dit artikel, inclusief onze persoonlijke top 5 van beste vijverpompen.

Onze top 5 vijverpompen

Afbeelding

Product


PondoMax Eco 3500

Onze beste koop!

PondoMax Eco 3500

Beste koop vijverpomp

of

Aquaforte EC 10000 Vijverpomp

Aquaforte EC 10000 Vijverpomp

Beste koop vijverpomp met pompcapaciteit van 10000 liter

of

SolarMax 600 fonteinpomp

SolarMax 600 fonteinpomp

Beste koop vijverpomp op zonne-energie

of

Superfish Pond Eco Plus Rc 5000

Superfish Pond Eco Plus Rc 5000

Beste koop vijverpomp met afstandsbediening

of

Velda Pond Skimmer

Velda Pond Skimmer

Beste koop vijverpomp met skimmer

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

PondoMax Eco 3500

Beste koop vijverpomp

PondoMax Eco 3500

of

Aquaforte EC 10000 Vijverpomp

Beste koop vijverpomp met pompcapaciteit van 10000 liter

Aquaforte EC 10000 Vijverpomp

of

SolarMax 600 fonteinpomp

Beste koop vijverpomp op zonne-energie

SolarMax 600 fonteinpomp

of

Superfish Pond Eco Plus Rc 5000

Beste koop vijverpomp met afstandsbediening

Superfish Pond Eco Plus Rc 5000

of

Velda Pond Skimmer

Beste koop vijverpomp met skimmer

Velda Pond Skimmer

of

Meer informatie over een vijverpomp

Een vijverpomp heeft een heel eenvoudige functie. Die bestaat er in het water te laten circuleren. Omdat het water circuleert, komt er meer zuurstof in. En dit is nodig om ervoor te zorgen dat planten en vissen kunnen overleven in het water. Je wil letterlijk “stille wateren” vermijden. Stilstaand water heeft weinig zuurstof en wordt hierdoor troebel. Het kan een vieze wasem geven en is gewoon niet aantrekkelijk. Kortom, welke vijver je ook hebt, een vijverpomp is steeds belangrijk.

In dit artikel beperken we ons tot de aankoop van een vijverpomp als circulatiepomp. Er bestaan ook pompen die je combineert met een vijverfilter. Een vijverfilter is belangrijk als je bijvoorbeeld specifieke planten en vissen zoals kois een plaatsje in je vijver geeft. Een dergelijk filtersysteem te kopen is echt maatwerk, waarvoor je je best heel gericht informeert.

De vijverpompen die wij bespreken zijn geschikt om water te laten circuleren en bijvoorbeeld een speels accent toe te voegen zoals een fontein, een beekje of een kleine waterval.

Het is niet altijd gemakkelijk te bepalen welke pomp je nodig hebt. Je moet met een aantal factoren rekening houden als je wil kiezen. Zo zijn de grootte en het volume van de vijver belangrijk. Daarnaast hou je ook best rekening met elektriciteitsverbruik en de pompcapaciteit. Wil je de pomp enkel gebruiken om water te laten circuleren of wil je meteen ook een fonteintje in de vijver maken? Het bepaalt allemaal welke vijverpomp je het beste kiest.

Om te beginnen moet je het volume van de vijver berekenen. Hiervoor vermenigvuldig je de lengte, de breedte en de diepte van de plas. Op basis daarvan sluit je al een aantal pompen uit en hou je er een aantal over waaruit je moet kiezen.

Het is de bedoeling dat een tuin bijdraagt aan de schoonheid van je tuin. Daarom moet je ook rekening houden met het uitzicht van de vijverpomp. Een idyllische vijver heeft geen nood aan een mega-pomp die naast de vijver lawaai staat te maken. Ben je op professioneel of hobbyvlak bezig met het kweken van vis in een groot bassin, dan kan een pomp naast de vijver wel.

Om tot een eerste idee te komen welke vijverpomp je nodig hebt, gebruik je dus volgende checklist.

  • Het volume van de vijver berekenen.
  • Bepalen wat je ermee wil doen: enkel water laten circuleren of ook een fontein, waterval of beekje maken?
  • Bepalen of en welke vissen of planten je in het water wil houden, om zodoende te beslissen of je ook een filtersysteem nodig hebt

In dit artikel hebben we alvast vijf vijverpompen voor jou geselecteerd. We bespreken ze telkens met hun voor- en nadelen.

Beste koop vijverpomp – PondoMax Eco 3500

We hebben het aanbod vijverpompen op de markt grondig bekeken, en onze conclusie is dat de PondoMax Eco 3500 in de meeste gevallen de beste koop is. De vijverpomp heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding en is voor de doorsnee vijver in Nederland prima geschikt. 

We spreken hier dan over tuinvijvers met een maximumcapaciteit van 8000 liter water. De vijverpomp zorgt voor een watercirculatie van 3600 liter per uur. Dit is ruim voldoende om de vijver te laten ademen en vuil weg te zuigen. Zo geniet jij toch ook dubbel en dik van je vijver, toch?

De PondoMax Eco 3500 is voorts een pomp die je voor verschillende doelen kunt inzetten. We denken aan watercirculatie, als je een fontein wil installeren, dan zit je ook goed met deze vijverpomp. Daarnaast gebruik je het toestel indien nodig ook gewoon om water uit de vijver of van een andere ruimte weg te pompen, of in combinatie met een waterfilter.

De PondoMax Eco 3500 mag dan wel de beste koop zijn, toch heeft het toestel ook wel wat nadelen. Ben je op zoek naar een vijverpomp met een skimmer (zie koopgids) dan kom je hier bedrogen uit. Deze is niet inbegrepen in het pakket. Is er veel vuil in het water? Dan moet je af en toe de pomp eens uit het water halen om de aanzuiggaatjes schoon te maken. Er is ook geen UVC lamp voorzien. Daarnaast is de PondoMax Eco 3500 evenmin een pomp die gebruik maakt van een venturisysteem. Voor een uitleg over deze begrippen verwijzen we naar de koopgids.

Geen UVC lamp.

Voordelen
  • Voldoende pompcapaciteit
  • Krachtig
  • In het water te plaatsen
Nadelen
  • Geen skimmer
  • Geen UVC lamp
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop als vijverpomp op de markt zoekt. Het is een product waar iedereen met een vijver van maximum 8000 liter zijn voordeel mee doet. De pomp is niet uitgerust met een skimmer of UVC-lamp.

Beste koop vijverpomp met pompcapaciteit van 10000 liter – Aquaforte EC 10000 Vijverpomp

Zegt de beste koop jou wel iets, maar is je vijver gewoonweg groter dan 8000 liter? Dan raden we de Aquaforte EC 10000 vijverpomp aan. Deze pomp doet hetzelfde als de PondoMax Eco 3500, maar is gewoon ontworpen voor grotere vijvers. 

Er is bij deze waterpomp een grotere maximum pompcapaciteit van 10000 liter per uur. De pomp is geschikt om onder water te gebruiken, waardoor je geen last hebt van het uitzicht of van het lawaai. Je hebt er gewoonweg weinig omkijken naar, wat ideaal is, nietwaar?

Daarnaast gebruik je de pomp voor verschillende doeleinden, zoals watercirculatie, maar ook om een fontein in je vijver aan te leggen. De opvoerhoogte van de pomp is ruim twee meter, waardoor je bijvoorbeeld met een vijver met hoogteverschillen en terrassen kunt werken. Het resultaat is dat het water continu blijft circuleren en ademen op verschillende hoogtes. Je hebt met andere woorden een gezonde en natuurlijke vijver die er schoon uit blijft zien.

De nadelen van deze pomp zijn dezelfde als van de PondoMax Eco 3500. Er zijn weinig accessoires bij de aankoop inbegrepen. Je vindt bijvoorbeeld geen skimmer en evenmin een venturisysteem. Is je vijver gelegen in de buurt van bomen, dan moet je in de herfst best een aparte pomp met skimmer installeren.

Er is ook geen systeem met een UVC-lamp voorzien. Bij de aankoop van de Aquaforte EC 10000 Vijverpomp is een garantie van twee jaar voorzien, terwijl dit bij gelijkaardige pompen van andere merken vaak drie jaar is.

Aquaforte EC 10000 Vijverpomp beste

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop zoekt als vijverpomp voor een grote vijver. De pomp heeft een maximum pompcapaciteit van maar liefst 10000 liter per uur waardoor je vijver er steeds schoon en gezond bij ligt.

Voordelen
  • Grote pompcapaciteit
  • Geschikt voor vijvers tot 20000 liter
  • Ideaal voor watercirculatie of fonteinen
Nadelen
  • Geen venturisysteem
  • Slechts 2 jaar garantie
  • Geen skimmer
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop zoekt als vijverpomp voor een grote vijver. De pomp heeft een maximum pompcapaciteit van maar liefst 10000 liter per uur waardoor je vijver er steeds schoon en gezond bij ligt.

Beste koop vijverpomp op zonne-energie – SolarMax 600 fonteinpomp

Ben je op zoek naar een vijverpomp voor om voor een kleine vijver of een vijverbassin op je terras te gebruiken, dan is een pomp op zonne-energie een goede keuze. De SolarMax 600 fonteinpomp is geschikt voor eerder kleine vijvers met een maximaal volume van 1200 liter. Dit zijn dus vrij kleine vijvers of decoratieve vijvers met enkele waterplanten. De vijverpomp werkt vooral bij zonneschijn, zoals je van een toestel op zonne-energie mag verwachten.

Bij een matig bewolkte hemel start de pomp echter ook te pompen. Omdat de pomp een opvoerhoogte heeft van 1,7 meter kun je de SolarMax 600 fonteinpomp eveneens gebruiken om een fontein te installeren of om het water in een vijver met terrassen te laten circuleren. Je krijgt trouwens verschillende accessoires om in no time een fontein te installeren.

De nadelen bij dit toestel spreken eigenlijk een beetje voor zich. Je bent voor het pompen van het water afhankelijk van de zon. Daarnaast neemt het zonnepaneel behoorlijk wat ruimte in. Het heeft afmetingen van 40 x 25 x 2,5 centimeter. Je maakt het zonnepaneel best ook regelmatig eens schoon.

Zonnepaneel neemt veel ruimte in.

Voordelen
  • Energiezuinig
  • Grote opvoerhoogte
  • Ideaal voor kleine vijvers
Nadelen
  • Afhankelijk van de zon
  • Plaatsing aan het water, niet in het water
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste vijverpomp op zonne-energie zoekt. Omwille van deze energiebron werkt de pomp niet continu. Het toestel is geschikt voor vijvers met een maximale inhoud van 1200 liter.

Beste koop vijverpomp met afstandsbediening – Superfish Pond Eco Plus Rc 5000

Wil je graag vanuit je luie stoel je pomp instellen, dan moet je een waterpomp met afstandsbediening hebben. Dan bedien je de pomp, die op de bodem van je vijver ligt, gewoon vanuit je ligzetel. Deze afstandsbediening is niet zomaar een gadget. Het toestel laat je toe om het energieverbruik van de vijverpomp beter te controleren. De pomp zelf kun je zowel naast als in de vijver, onder water dus, plaatsen. 

De Superfish Pond Eco Plus Rc 5000 is geschikt voor vijvers met een maximaal volume van 10000 liter en heeft een pompcapaciteit van 5000 liter per uur. Daarnaast is er een opvoerhoogte van maximum twee meter, ideaal voor een vijver met verschillende hoogtes waar je wil genieten van het geluid van een waterval

Als nadeel noteren we dat de pomp vrij zwaar is. Hij weegt meer dan 4 kilogram. Het is daardoor niet voor iedereen gemakkelijk om hem uit het water te halen. Je betaalt vrij veel voor deze pomp in vergelijking met andere vijverpompen met een gelijkaardige pompcapaciteit. Daarnaast is de Superfish Pond Eco Plus Rc 5000 dus niet geschikt voor vijvers die een volume van meer dan 10000 liter hebben.

Beperkt tot vijvers met een maximaal volume van 10000 liter.

Voordelen
  • Afstandsbediening
  • Capaciteit 5000 liter per uur
  • Opvoerhoogte maximum 2 meter
Nadelen
  • Zwaar
  • Behoorlijk duur
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een vijverpomp voor middelgrote vijvers zoekt die je met een afstandsbediening kunt bedienen. Zo regel je zelf het circuleren van het water helemaal vanuit je luie stoel, waardoor je nog meer geniet van je vijver.

Beste koop vijverpomp met skimmer – Velda Pond Skimmer

Ben je specifiek op zoek naar een vijverpomp met een skimmer, dan raden we de Velda Pond Skimmer aan. Dit is, zoals de naam het al een beetje verraadt, een handige pomp en tegelijk een skimmer voor je vijver. Zeker als je vijver zich situeert op een plaats waar je veel last hebt van stof, vallende bladeren of ander vuil, is dit een onmisbaar werktuig. De Velda Pond Skimmer werkt razendsnel en zuigt een wateroppervlak van 20m² in enkele minuten helemaal schoon. 

Het toestel heeft een pompcapaciteit van ruim 2000 liter per uur en is geschikt voor vijvers met een maximaal volume van 4000 liter. Verder vinden we het handig dat je er heel wat accessoires bij krijgt. De Velda Pond Skimmer is bovendien voorzien van een kabel van 10 meter.

Toch heeft de Velda Pond Skimmer ook wel wat nadelen. Zo is het gewoonweg niet een pomp met een grote pompcapaciteit. Het toestel is bijvoorbeeld niet geschikt om water in grote vijvers te laten circuleren. Gebruik je enkel deze skimmer, dan krijg je na verloop van tijd wel troebel water in je vijver. Het is geen volwaardig alternatief voor een vijverpomp, enkel een bijkomend hulpmiddel.

Niet geschikt voor grote vijvers.

Voordelen
  • Zuigt het water schoon
  • Perfect werkende skimmer
  • Veel accessoires meegeleverd
Nadelen
  • Niet geschikt voor grote vijvers
  • Geen volwaardige vijverpomp
Conclusie

De Velda Pond Skimmer is vooral geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een vijverpomp inclusief een skimmer. Met dit apparaat geniet je eigenlijk van twee voordelen, waaronder het zuiveren van de vijver!

Koopgids

Nu we de vijf beste vijverpompen besproken hebben, is het tijd om nog eens stil te staan bij de belangrijkste kenmerken van een vijverpomp. Lees deze koopgids helemaal door en je weet waar je bij de aankoop op moet letten!

Vijverpomp in of naast de vijver plaatsen?

Bij de aankoop van een vijverpomp moet je de keuze maken of je er een wil die je in het water of langs het water plaatst. Beide soorten pompen hebben voor- en nadelen.

Een vijverpomp die op de bodem van het water ligt kan volledig doen wat hij moet doen, namelijk pompen. Een nadeel is dan weer dat je de werking van de pomp niet zo gemakkelijk kan opvolgen. Wil je de pomp onderhouden, dan moet je hem uit het water tillen. Hierbij moeten we opmerken dat de meeste pompen nu wel niet zo veel onderhoud nodig hebben (zie verder in onze koopgids).

Plaatsing van vijverpomp

Een voordeel van pompen die op de bodem van je vijver liggen is dat je ze minder in het oog springen. Omdat ze in het water liggen, heb je ook weinig last van het lawaai. Het is net de bedoeling van een vijver om van een rustig plekje te genieten. En dan wil je niet dat daar de hele tijd een pomp staat te brommen.

Toch hebben externe of “droge” pompen, dit wil dus zeggen vijverpompen die langs het water staan, ook wel voordelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meestal wel grotere volumes water pompen. Als er een probleem is zoals een verstopping, dan merk je dit bovendien direct. Wij vinden externe waterpompen geschikt voor grote vijvers die je gewoon op een efficiënte manier van zuurstof wil voorzien. Ze zijn bijvoorbeeld ook geschikt als je puur om functionele redenen een vijver aanlegt, bijvoorbeeld om vissen te kweken, want ze hebben in de meeste gevallen een zwaardere motor. Ze zijn minder geschikt voor siertuinen en siervijvers.

Moet de pomp de hele tijd aan staan?

Om de kwaliteit van het water optimaal te onderhouden, moet een waterpomp inderdaad wel 24 uur per dag werken. Het water moet continu circuleren, zoals het water in een beek, een rivier of de zee dat uiteindelijk ook doet. Het heeft geen zin om de pomp bijvoorbeeld ’s avonds uit te schakelen. Dit brengt met zich mee dat een pomp wel behoorlijk wat energie verbruikt. Je kunt daarom rekening houden met het wattage (zie verderop in dit artikel). Heb je een pomp die beschikt over een afstandsbediening, dan stel je de pompcapaciteit in zoals jij dit wil. De pompcapaciteit kan je dan ’s avonds en ’s nachts wat minder instellen dan overdag.

Beveiliging

Let er bij de aankoop van een vijverpomp zeker op dat de pomp goed beveiligd is. Omdat je de meeste vijverpompen in het water plaatst, zie je ze niet altijd staan. Loopt de pomp om een of andere reden droog, of is het aanzuiggedeelte volledig verstopt, dan moet de pomp zichzelf uitschakelen. Anders raakt hij oververhit en krijg je eventueel zelfs een kortsluiting.

Filterfunctie

De meeste vijverpompen hebben eveneens een filterende functie. Dit wil zeggen dat vuil dat aangezogen wordt blijft hangen aan het aanzuiggedeelte. Is er veel natuurlijk afval in je vijver? Dan zuigt de vijverpomp dit afval aan. Het is dan aan jou om het weg te nemen. Wil je een meer geavanceerde filter om het water schoon te houden, dan moet je investeren in een extern filtersysteem. Dit is dan een soort station dat je in de buurt van de vijver plaatst. Dit gebruik je trouwens ook in combinatie met een vijverpomp. De vijverpomp stuwt het water dan naar het filtersysteem. Vanuit het filtersysteem stroomt het schone water terug naar de vijver.

Features van vijverpompen

  • Skimmer. Een skimmer werkt als een soort schuimspaan voor het vijveroppervlak. Een skimmer drijft op het wateroppervlak en zuigt afgevallen bladeren, pollen en ander afval weg van het wateroppervlak.
  • UVC-lamp. Een UVC-lamp combineer je met een vijverpomp of vijverfilter. Het uv-licht van deze lamp doodt bacteriën en virussen en zorgt zo voor een extra zuiverende werking. Vooral de typische groene algen verdwijnen met een UVC-lamp.
  • Venturisysteem. Bij bepaalde vijverpompen wordt het venturi-effect toegepast. Een venturi is een bewust aangebrachte vernauwing in een stromingskanaal voor vloeistof of gas. De passerende vloeistof, in dit geval water uit je vijver, ondergaat een snelheidsverhoging én een drukverlaging ter hoogte van de vernauwing. Dit fenomeen heet het Venturi-effect en verhoogt de pompcapaciteit.

Onderhoud en verbruik

Een vijverpomp moet je onderhouden. Het is nodig om hem minimaal één keer per jaar schoon te maken.

Bovendien moeten vijverpompen continu blijven werken. Het is daarom belangrijk om bij je aankoop te letten op het stroomverbruik van de pomp. Een extra zuinige pomp die iets meer kost verdien je al snel terug via je elektriciteitsrekening.

Het is niet zo moeilijk om het stroomverbruik te berekenen.

Vijverpomp kosten

De berekening gebeurt als volgt:

[aantal uren gebruik] x [aantal dagen gebruik] x ([vermogen toestel uitgedrukt in watt] / 1000) = aantal kWh

Het vermogen moet je door 1000 delen, om het aantal watt om te zetten naar het aantal kilowatt. Zo krijgen we uiteindelijk het aantal kWh (kilowattuur).

Stel dat je een pomp 24 uur gebruikt en dit 365 dagen. Je pomp heeft een vermogen van 45 watt, zoals onze beste koop. Dan kom je tot volgend verbruik: 394,2 kWh per jaar.

24 x 365 x (45/1000) = 394, kWh per jaar.

Als je weet dat een gemiddelde kostprijs per kWh in Nederland € 0.22 is, dan kom je in dit geval aan € 86.68 verbruik op jaarbasis. Dit is dan een verbruik voor een vijver met een volume van 8000 liter water.

Veiligheid

Vijverpompen zijn veilig voor vissen. Meer zelfs, zonder vijverpomp worden vissen sneller ziek en sterven ze sneller. Een natuurlijk aanvoelende watercirculatie is belangrijk voor het welzijn van de vissen. Dit wil niet zeggen dat je zomaar elke vis in je vijver in Nederland kunt houden. Investeer je als hobby in vissen zoals kois of andere dure vissen, dan informeer je je het best over de aankoop van een gespecialiseerd filtersysteem.

Heb je kinderen, dan moet je extra waakzaam zijn als je een vijver hebt. Een ongeluk is snel gebeurd. Een peuter kan zelfs in ondiep water in de problemen komen. Specifiek naar een vijverpomp toe, moet je erop letten dat deze diep genoeg in het water staat, zodat een kind niet per ongeluk aangezogen kan worden door de pomp. Daarnaast moet je er ook op letten dat de stopcontacten in de tuin en in de nabijheid van de vijver goed beveiligd zijn.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je goed hebben kunnen adviseren over vijverpompen. Een goede vijverpomp is een must om een coole vijver in je tuin tot zijn recht te laten komen. Heb je nog vragen over bepaalde vijverpompen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder als je bepaalde specifieke vragen hebt. Veel succes met de aankoop van je vijverpomp!

Tresna.nl
Logo