Beste gipsplaatvuller

Heb je je zolder gerenoveerd met gipsplaten? Of heb je een nieuwe wand in je huis geplaatst met gyproc of gipskarton? Goed idee! Gipsplaten zijn een handig en dankbaar materiaal om mee te werken. In no time tover je een ruimte helemaal om. Denk maar bijvoorbeeld hoe je van een zolderruimte een volwaardige kamer kunt maken door het dakgebinte aan de binnenkant te bedekken met gipsplaten.

Nadat je deze platen vastgeschroefd en bevestigd hebt, is er wel nog een probleem. Je wil immers niet dat de schroefgaten en de naden tussen de platen zichtbaar zijn op het moment dat je het nieuwe vlak met gipskarton gaat schilderen of behangen. Precies om deze reden is gipsplaatvuller uitgevonden.

Onze top 3 gipsplaatsvullers

Afbeelding

Product


Den Braven Zwaluw Plasterboard filler

Onze beste koop!

Den Braven Zwaluw Plasterboard filler

Beste koop voor kleine klussen

of

Alabastine gipsplaatvuller

Alabastine gipsplaatvuller

De beste koop voor middelgrote klussen

of

Polyfilla Gipsplaatvuller – 2 kg

Polyfilla Gipsplaatvuller – 2 kg

De beste koop voor grote projecten

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Den Braven Zwaluw Plasterboard filler

Beste koop voor kleine klussen

Den Braven Zwaluw Plasterboard filler

of

Alabastine gipsplaatvuller

De beste koop voor middelgrote klussen

Alabastine gipsplaatvuller

of

Polyfilla Gipsplaatvuller – 2 kg

De beste koop voor grote projecten

Polyfilla Gipsplaatvuller – 2 kg

of

Wat is gipsplaatvuller?

Dit is een soort plamuursel waarmee je alle naden en openingen plamuurt. Hierdoor krijg je een strakke en gave afwerking. Gipsplaatvuller verschilt wel wat met pleister. Het product is iets smeuïger, je strijkt het gemakkelijker uit dan pleister en het is niet zo moeilijk om het egaal en gelijk te krijgen met de gipsplaten.

Maar welke gipsplaatvuller kies je nu het best? In ons productoverzicht stellen we enkele soorten gipsplaatvuller voor. Daarna is het aan jou om te kiezen wat het beste bij jouw project past. In de koopgids gaan we nog even dieper in op het onderscheid tussen de verschillende producten. We geven je ook een stappenplan mee waarmee je een wand met gipsplaten kunt afwerken als een pro.

Beste koop voor kleine klussen – Den Braven Zwaluw Plasterboard filler

Ben je op zoek naar gipsplaatvuller voor een klein project?  Dan doe je een goede deal met deze gebruiksklare vulpasta van het merk Den Braven Zwaluw. Hiermee kun je bijvoorbeeld de naad tussen twee gipsplaten helemaal gaaf en in een keer opvullen. Een ander voordeel is dat het product snel droogt. Je kunt een laagje van deze vulpasta al na een uur overschilderen met een grondverf voor gipsplaten. 

Omdat je de gipsplaatvuller goed kunt doseren met je kitpistool, hoef je niet veel te schuren eens je de kieren gevuld hebt. Inderdaad, deze gipsplaatvuller bevestig je in je kitpistool en je brengt gipspleister aan zoals je kieren of spleten dicht maakt met een kit. Een voordeel van deze manier van werken is dat je geen extra accessoires nodig hebt. Je hoeft bijvoorbeeld geen mengton of een pleistermixer te kopen.

Den Braven Zwaluw Plasterboard vulpasta is ideaal om te gebruiken als je een wand of een plafond met gipsplaten afgedekt hebt. Daarnaast is het ook gewoon een handig product om barsten in pleisterwerk te herstellen of sierpleister zijn oorspronkelijke karakter terug te geven.

De prijs is bovendien echt wel voordelig. Een koker gipspleister van Den Braven Zwaluw kost ongeveer de helft van een gelijkaardige koker van het merk Alabastine.

Heeft dit product ook nadelen? We noteren er toch wel enkele. De koker is snel opgebruikt. Heb je veel gipspleister nodig, dan sla je best verschillende kokers in. Anders kun je ook overwegen om een grote pot gipsvuller te kopen. Met Plasterboard Filler van Den Braven Zwaluw doe je met andere woorden enkel je voordeel voor kleine en beperkte klussen, maar daar is het product dan ook heel goed voor.

Enkel voor kleine projecten.

Voordelen
  • Niet duur
  • Handig aan te brengen
  • Goede kwaliteit
Nadelen
  • Snel leeg
  • Voor kleine projecten
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een compacte hoeveelheid kant-en-klare gipspleister wil kopen. Je vult kieren en gaten handig met een kitpistool, waardoor je achteraf weinig schuurwerk hebt. Het product is ongeveer de helft goedkoper dan gelijkaardige kokers van andere merken.

De beste koop voor middelgrote klussen – Alabastine gipsplaatvuller

Ben je een doe-het-zelver en heb je net enkele gipsplaten tegen het plafond of als nieuwe wand geplaatst? Dan zoek je wellicht altijd de beste deal om de nodige gipsplaatvuller te kopen. Voor een middelgroot project zit je goed met 1 kg kant-en-klare gipsplaatvuller van het merk Alabastine.

Dit product koop je dus kant-en-klaar in een handige pot van 1 kg, waardoor je meteen aan de slag kunt met gipspleister en plamuurmes. De pasta is goed smeerbaar en vult de kleinste poriën. In combinatie met een scherp plamuurmes krijg je snel een egaal en naadloos oppervlak.

De vuller is niet alleen voor een mooi en glad resultaat, de pasta zelf is ook nog eens gevuld met vezels die een vaste structuur geven aan het oppervlak dat je opvult.

We noteren echter ook wel enkele nadelen in vergelijking met andere gelijkaardige producten. De gipsplaatvuller heeft bijvoorbeeld wel wat droogtijd nodig. Pas na twee uur kun je de laag overschilderen. Het product heeft bovendien een vale, lichtgrijze kleur.

Je moet zeker een goede grondverf gebruiken om verschillen in textuur en kleurverschillen met de gipsplaat weg te werken. Bereken goed hoe veel vulpasta je nodig hebt. De pot is niet zo handig om met grote plamuurmessen te werken.

Lange droogtijd.

Voordelen
  • Kant-en-klaar gemaakt
  • Goed smeerbaar
  • Vezels zorgen voor stevigheid
Nadelen
  • Vaalgrijze kleur
  • Lange droogtijd
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een kant-en-klare vulpasta zoekt om de naden en de schroefgaten in gyprocwanden te vullen. Je betaalt een eerlijke prijs en krijgt gewoon een product dat doet wat het moet doen, namelijk zorgen voor een strak en egaal vlak.

De beste koop voor grote projecten – Polyfilla Gipsplaatvuller 2 kg

Schrik je er niet voor terug om je eigen gipsplaatvuller in een mengton te maken? Dan doe je je voordeel met de Polyfilla Gipsplaatvuller in poedervorm. Je betaalt ongeveer 20 euro voor twee kg, waarmee je tot drie kg vulpasta maakt. Dit kan bijvoorbeeld voldoende zijn om de naden en de schroefgaten in je hele zolder te vullen, om maar iets te noemen.

Je moet wel investeren in een goede mengkom en eventueel een beton- of pleistermixer lenen bij de buren om een mooie en egale pasta te maken, want daar staat of valt het resultaat helemaal mee.

Eens je de gipsplaatvuller gemaakt hebt, merk je je een goede en gladde pasta op, waarmee je de scheiding tussen gipsplaten heel egaal kunt afwerken. Het product heeft een goede consistentie en is glad en stevig tegelijkertijd. De gipsplaatvuller is verrijkt met vezels die voor extra stevigheid en structuur zorgen. Hierdoor kun je deze gipsplaatvuller ook in vochtige ruimtes gebruiken.

Toch is Polyfilla Gipsplaatvuller ook niet voor iedereen geschikt. Het nadeel is dat je zelf een goede pasta moet maken. Het is een beetje zoals deeg voor brood maken. Voeg je te veel water toe, dan is het eindresultaat niet zo goed. Je moet de Pollyfilla Gipsplaatvuller verder helemaal opgebruiken in een keer. Eens je het mengsel gemaakt hebt, gebruik je het met andere woorden het beste op.

Je hebt accessoires zoals een mengkom en een gipsmixer nodig om een egale gipsplaatvuller te maken.

Voordelen
  • Niet duur
  • Goede consistentie
  • Verrijkt met vezels
Nadelen
  • Vooral voor grote projecten
  • Mengkom nodig
  • Pleistermixer nodig
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een grote hoeveelheid gipsplaatvuller nodig heeft en deze zelf wil maken. Het product heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding, maar je moet er wel wat werk in stoppen en moet snel kunnen werken.

Koopgids

Doe-het-zelvers en hobbyisten gebruiken vaak gipsplaten om muren en plafonds af te werken. Ze zijn niet duur en gemakkelijk te plaatsen. Eens je ze geplaatst hebt, blijven ze stevig op hun plaats zitten. Gipsplaten hebben echter wel een nadeel. Wanneer je de ene gipsplaat tegen de andere plaatst, zie je een naad. Gelukkig kun je deze naad opvullen met gipsplaatvuller.

Gipsplaten zijn zo gemaakt dat ze aan de zijkanten iets dunner zijn dan in het midden. Deze dunne zone dient als zone waarin je de schroeven kunt vastzetten. Bevestig je twee gipsplaten naast elkaar, dan heb je bovendien als het ware een "trechter" die je helemaal kunt opvullen met gipsplaatvuller. Is deze trechter helemaal opgevuld, dan heb je een naadloze overgang gemaakt van de ene gipsplaat naast de andere.

Hoe kies je gipsplaatsvulmiddel?

Er bestaan verschillende soorten gipsplaatvuller op de markt. De keuze die je maakt hangt daarbij van verschillende factoren af. De grootte van het project en het aantal gipsplaten dat je geplaatst hebt, is bijvoorbeeld een belangrijke factor. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met jezelf en je eigen ervaring. Werk je alles liefst nauwgezet en met de nodige tijd af, of heb je de skills en de ervaring om bijvoorbeeld alle naden in een grote zolder in één namiddag te pleisteren? Het speelt allemaal een rol.

Welk product je ook kiest, zorg er steeds voor dat je ook de nodige accessoires in huis hebt. We denken aan een breed en een smal plamuurmes bijvoorbeeld. Maar ook afdekzeilen of tetrakarton zijn belangrijk om je vloer te beschermen tegen vallend pleister. Daarnaast is een schuurspatel handig om overtollige gipsplaatvuller weg te werken eens het product gedroogd is.

In ons productoverzicht stelden we drie producten voor. Kant-en-klare gipsplaatvuller of gipsplaatvuller in poedervorm koop je in diverse hoeveelheden, je kunt bijvoorbeeld even goed een emmer van 5 liter Alabastine gipsplaatvuller kopen.

Soorten gipsplaatvuller

Er bestaan twee grote categorieën gipsplaatvuller.

  • Een poeder dat je zelf mengt met water.
  • Een kant-en-klare mix die je direct kunt gebruiken.

In theorie zijn beide producten net hetzelfde, maar in de praktijk moet je toch met een aantal verschillen rekening houden. Product dat je zelf maakt, droogt redelijk snel uit. Let er bovendien zeker op dat je koud water, eventueel zelfs opgevangen koud regenwater van buiten gebruikt, anders verkort de droogtijd nog meer. Dit is iets om rekening mee te houden in de zomermaanden. Zet je bijvoorbeeld een emmer water klaar in de zon om gipsplaatvuller mee te maken, dan merk je dat het product heel snel uitdroogt.

Soorten gipsplaatvuller

Voordelen gipsplaatvuller in poedervorm:

  • Is goedkoper dan kant-en-klare pasta.
  • Je kunt meteen een grote hoeveelheid maken, waardoor je lang en snel kunt doorwerken.

Nadelen gipsplaatvuller in poedervorm:

  • Je moet zelf zorgen voor het mixen. Hiervoor heb je een mengvat en een gipsmixer nodig.
  • Je hebt eventueel een overschot of een tekort, het is moeilijk om de juiste hoeveelheid te bepalen.
  • Snelle droogtijd, je kunt zelfgemaakte gipsplaatvuller ook niet bewaren (zelfs niet in een gesloten verfemmer).

Voordelen kant-en-klare gipsplaatvuller:

  • Je kunt direct aan de slag
  • Het product is in de juiste verhoudingen gemaakt
  • Je kunt de pot sluiten en er later verder mee werken

Nadelen kant-en-klare gipsplaatvuller:

  • Het is duur
  • Vooral voor kleine en middelgrote projecten

Hoe breng je gipsplaatvuller aan?

  1. Tussen twee gipsplaten overdek je de naad met zelfklevende voegband.
  2. Je vult de volledige ruimte tussen de afgeschuinde kanten op met gipsplaatvuller. Hiervoor gebruik je een plamuurmes van maximaal 10 centimeter breed.
  3. Je strijkt de gipsplaatvuller zo egaal en mooi mogelijk gelijk met de gipsplaat en laat alles drogen.
  4. Bovenop deze eerste laag gipsplaatvuller breng je nog een tweede laag gipsplaatvuller aan. Gebruik hiervoor een breed plamuurmes van maximaal 20 centimeter. Opnieuw strijk je alles zo mooi mogelijk uit. Laat alles drogen. Het is niet altijd eenvoudig om te zien of je goed te werk gaat. Om je eigen werk te controleren kun je het plamuurmes loodrecht op de gipsplaten zetten en kijken of er nog ruimte tussen de gipsplaatvuller en het plamuurmes is. Hierna vul je dus nog wat gipsplaatvuller aan en ga je opnieuw met het plamuurmes loodrecht ertegenover.
  5. Met een schuurspaan schuur je overtollige gipsplaatvuller weg nadat beide lagen gedroogd zijn. Als resultaat zie je een naadloos afgewerkte wand.
  6. Langs de randen breng je een speciale hoekvoegband aan. Deze bedek je eveneens in twee keren met gipsplaatvuller totdat je een egaal resultaat krijgt.
Plamuurmes Easyfix

Een nadeel van de combinatie van gipsplaten en gipsplaatvuller is dat beide materialen een andere structuur en textuur hebben. Wil je de wand schilderen, breng dan eerst een kwaliteitsvolle grondlaag aan die het structuurverschil tussen het karton van de gipsplaat en de gipsplaatvuller wegwerkt. Je kunt de gipsplaten ook behangen met vliesbehang.

Hoe veel gipsplaatvuller heb je nodig?

De hoeveelheid gipsplaatvuller die je nodig hebt, hangt voor een stuk af van het product zelf. Lees daarom zeker de gebruiksaanwijzing. Over het algemeen kunnen we stellen dat je met één kilo gipsvulmiddel grosso modo de voeg tussen 2 à 3 volledige gipsplaten van 260 centimeter lang kunt pleisteren. Voor een emmer van 5 kilo alabastine bedek je tot 24m² aan voegen, of voeg je 42 lopende meter.

Voor elke ruimte, ook voor badkamer?

Gipsplaten kun je in principe overal gebruiken, van je zolder tot je schuur. Ook in de keuken en badkamer kun je gipsplaten bevestigen. Hiervoor kun je eventueel waterafstotende gipsplaten gebruiken. In de praktijk hebben die meestal een groene kleur, zodat je ze gemakkelijk herkent. Qua gipsplaatvuller maakt dit geen verschil uit Je kunt gipsplaatvuller dus ook in vochtige ruimtes gebruiken. Het is wel de bedoeling dat het product goed kan uitdrogen. Daarna overschilder je het met een verf die waterbestendig is, zoals bijvoorbeeld een vinyllatex.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je op weg hebben geholpen bij de keuze van een geschikte gipsplaatvuller. Twijfel je nog over de hoeveelheid die je nodig hebt of welk product je wil kopen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de klantendienst van onze partners. Zij helpen je graag verder met concrete tips en advies. Veel succes met het afwerken van je gipsplaten!

Tresna.nl
Logo