Een teentje knoflook maakt elke maaltijd lekkerder. Deel je die mening met ons? Dan sta je mogelijk elke week in de supermarkt om knoflook te kopen. Op zich niks mis mee, maar het is niet echt duurzaam. Ook kunnen de kosten – over een heel jaar gezien – aardig oplopen.
Gelukkig is er een alternatief: zelf knoklook kweken. Hoe kun je zelf knoflook kweken? Wat heb je nodig om zelf knoflook te kweken? Op welke manieren kun je dit zoal doen? Hoe lang duurt het kweken van knoflook? En met welke aandachtspunten moet je rekening houden? Dit zijn stuk voor stuk vragen die wij in dit artikel voor je beantwoorden.
Wij hebben ons volledig in de wereld van knoflook kweken verdiept. Dit heeft ons interessante inzichten en alle benodigde kennis opgeleverd. Deze inzichten en kennis delen wij graag met je in dit artikel. Neem al onze informatie én tips door en ga vervolgens aan de slag om thuis zelf knoflook te kweken.
Waarom zelf knoflook kweken?
Zelf knoflook kweken of kopen in de supermarkt? Dat is de afweging die je moet maken. Dat je naar het zelf kweken van knoflook neigt, is op zich logisch. Zelf knoflook kweken brengt namelijk veel voordelen met zich mee:
- Het is niet super lastig. Het zelf kweken van knoflook is gelukkig geen hogere wiskunde. Zolang je de informatie en het stappenplan uit dit artikel volgt, is het zelfs relatief eenvoudig te noemen.
- Zelf knoflook kweken is leuk. Als je zelf knoflook gaat kweken, brengt dit een bepaalde uitdaging met zich mee. Heb je uiteindelijk deze uitdaging overwonnen? Dan geeft dit een voldaan gevoel. Bijkomend voordeel is dat je echt iets ‘ziet groeien’. Je ziet de knoflook immers steeds groter worden. Ook dat zorgt ervoor dat het zelf kweken van knoflook erg leuk is.
- Je bespaart hier zelf mee. Kies je ervoor om zelf thuis knoflook te kweken? Dan bespaar je hier ook nog geld mee. Je hoeft immers niet meer naar de supermarkt om daar (dure) knoflook te kopen. Zeker als je een fervente liefhebber van knoflook bent, kun je hier op termijn het nodige geld mee besparen.
- Je geniet van echte versheid. Koop je knoflook in de supermarkt? Dan weet je niet wat hier zoal mee gebeurd is. Je weet ook niet hoe lang de knoflook al in de supermarkt ligt. Of hoe lang de knoflook al in het distributiecentrum heeft gelegen. Dit uit zich mogelijk in een minder verse knoflook. Daar hoef je bij het zelf kweken van knoflook gelukkig niet bang voor te zijn. Je geniet in dat geval van echte versheid.
- Je kunt met de smaak variëren. De smaak van knoflook is nogal kenmerkend. Tegelijkertijd is het zo dat niet de smaak van elk teentje knoflook hetzelfde is. Als je op dit gebied smaakvoorkeuren hebt, is het ook verstandig om zelf knoflook te kweken. Je kunt daarmee immers met de smaak van de knoflook variëren. Wat wil je nog meer?
- Het is een milieubewuste keuze. Als je ervoor kiest om zelf thuis knoflook te kweken, ben je ook nog milieubewust bezig. Dit komt onder meer doordat je zelf geen middelen aan de knoflook toevoegt. Bij het verbouwen van knoflook door een teler gebeurt dit mogelijk wel. Dergelijke middelen zijn mogelijk van invloed op ons milieu. Indien je zelf thuis knoflook gaat kweken, lever je dus een positieve bijdrage aan het bijdrage van de aardbol.
- Het is leerzaam. Je kunt thuis allerlei etenswaren en kruiden zelf kweken. Net zoals bij het zelf champignons kweken levert het zelf kweken van knoflook je ook veel kennis op. Je krijgt bijvoorbeeld inzicht in hetgeen dat komt kijken bij het kweken van etenswaren. Ook leer je meer over de natuur en over methoden om de smaak te perfectioneren. Dit maakt het overigens nóg leuker om zelf thuis knoflook te kweken.
Knoflook binnen of buiten kweken?
Bij zelf knoflook kweken heb je twee mogelijkheden: je kunt dit binnen of buiten doen.
Het is in je tuin prima mogelijk om knoflook te kweken. Je zou dit dan in de periode van half september tot half november moeten doen. Zorg er verder voor dat je de grond rondom de knoflookbollen vrij van onkruid is. Vervolgens is het een kwestie van goed kweken en rustig afwachten. Vanaf eind juni, in het volgende jaar dus, kun je de knoflookbollen in je tuin oogsten.
Het is ook goed te doen om binnen in je huis knoflook te kweken. Dit doe je het beste in een ruimte pot met goede potgrond. Daar vertellen we je hieronder graag meer over. Binnen knoflook kweken doe je idealiter vanaf april. In augustus kun je vervolgens de knoflookbollen oogsten. Dat is de ideale periode voor het oogsten van knoflookbollen die je binnen oogst.
Wat heb je nodig om zelf knoflook te kweken?
Wil je graag thuis zelf knoflook kweken? Dan heb je hier een paar benodigdheden voor nodig. De belangrijkste benodigdheden bespreken we graag hieronder.
Knoflookbollen
Als je thuis knoflook wilt kweken, heb je hier knoflookbollen voor nodig. Deze bollen kun je in potgrond stoppen, waarna je deze bollen op de juiste manier kunt verzorgen/behandelen. Op die manier groeien deze bollen uiteindelijk tot teentjes knoflook uit.
Voordat het zover is, moet je een keuze uit de vele soorten knoflookbollen maken. Wij hebben de drie populairste soorten knoflookbollen alvast voor je uitgezocht.
Tuin de Bruijn® Plant knoflook Messidrome
Heb je interesse om zelf thuis knoflook te kweken? Dan raden wij je onder andere de Tuin de Bruijn® Plant knoflook Messidrome aan. Deze knoflook bollen stellen je in staat om tot wel 20 knoflook teentjes zelf thuis te kweken.
De knoflook teentjes die je zelf kweekt, krijgen een unieke smaak. Dit komt onder meer doordat het om de knoflooksoort Messidrome gaat. Deze knoflooksoort kenmerkt zich door een intense en lekkere smaak. Het gaat hierbij overigens om vrij grote en witte knoflookbollen.
Tuin de Bruijn® Plant knoflook Morado
Met de Tuin de Bruijn® Plant knoflook Morado kun je heerlijke winter knoflook telen. Je kweekt hiermee niet de witte knoflook, maar juist een paarse knoflook met rode tenen. De Morado knoflook heeft hierdoor een zeer kenmerkende en bijzondere smaak.
Als je voor deze knoflook bollen kiest, kun je ze vrij eenvoudig kweken. Dit komt onder meer door de bijbehorende handleiding. Tevens is gebleken dat deze bollen relatief eenvoudig te kweken zijn. Het belangrijkste is dat je de bollen niet te dicht bij elkaar in de grond plaatst.
Grond
Voor het kweken van knoflook heb je uiteraard ook grond nodig. Het is hierbij aan te raden om te kiezen voor grond die rijk is aan organisch materiaal. Zo is onder meer een lichte en zanderige leemgrond ideaal voor knoflook.
Kies je toch voor een zwaardere kleigrond? Dan is het gelukkig mogelijk om met organisch materiaal de structuur van deze grond te verbeteren. Je kunt echter het beste direct voor één van de volgende soorten grond kiezen:
Een pot
Ben je van plan om de knoflook binnen te kweken? Dan heb je een goede pot nodig. Idealiter kies je voor een terracotta pot die diep genoeg is. Je moet de knoflook bollen zeker 10 centimeter de grond in kunnen duwen.
Tevens moet je even goed naar de breedte van de pot kijken. Tussen de knoflookbollen moet namelijk 10 á 15 centimeter aanwezig zijn. Je kunt de knoflookbollen dus niet in een (te) kleine pot planten.
Zo kun je bijvoorbeeld voor de volgende terracotta potten kiezen:
Hydrokorrels
Heb je één van bovenstaande potten op het oog? Dan heb je niet alleen goede potgrond nodig, maar ook goede hydrokorrels. Hiermee zorg je ervoor dat het water op de juiste manier in de potgrond opnemen en vasthouden. Tevens zorgen de hydrokorrels voor een goede drainage, waarmee onder meer rot en schimmel in de pot voorkomen wordt.
Wij raden je hiervoor één van de volgende soorten hydrokorrels aan:
Voldoende tijd
Wil je thuis knoflook kweken? Houd dan rekening met een behoorlijke tijdsinvestering. Dit uit zich op twee verschillende vlakken:
- Je hebt regelmatig omkijken naar de knoflookbollen. Je moet de bollen op de juiste manier – vrij arbeidsintensief – kweken.
- Het duurt lang voordat je de bollen kunt oogsten. Het duurt bovendien een aanzienlijke tijd voordat je de bollen kunt oogsten. Je hebt dus niet alleen voldoende tijd nodig, maar ook nog voldoende geduld.
Hoe moet je knoflook buiten kweken? Een stappenplan!
Wil je graag buiten de knoflook gaan kweken? Dan hoef je alleen maar onderstaande stappen te doorlopen:
- Stap 1: kies een geschikte plek in je tuin voor de knoflookbollen uit. Op deze plek moet de zon vaak/veel schijnen, terwijl er geen onkruid in de buurt mag zijn. Ook moet je voldoende ruimte hebben, aangezien er tussen de bollen de nodige ruimte vrij moet zijn.
- Stap 2: bewerk de grond. Het is van belang dat de aanwezige grond goed waterdoorlatend is. Mocht dit nog niet het geval zijn, kun je wat meststoffen aan de grond toevoegen.
- Stap 3: splits de bollen in teentjes. Het is zaak om nu de gekochte knoflookbollen in teentjes te splitsen. Je zou hierbij voor de grootste teentjes moeten kiezen. Waarom? Omdat de grootste teentjes nu eenmaal de kans op een mooie oogst vergroten.
- Stap 4: steek met een stokje gaatjes van 6 centimeter in de grond. Deze gaten moet je op 10 centimeter afstand van elkaar vandaan maken. Daarmee geef je de knoflookbollen voldoende ruimte om te groeien.
- Stap 5: poot de teentjes met de punt omhoog in de gaatjes. De gaatjes die je aangebracht hebt, kun je nu opvullen met de teentje. Je moet dit altijd met de punt naar boven toe doen.
- Stap 6: vul het gat op met grond. De overgebleven ruimte bij het gat moet je nu met grond opvullen. Duw de grond vervolgens voorzichtig aan.
- Stap 7: houd de grond onkruidvrij. Het is vervolgens belangrijk om de grond rondom de knoflook onkruidvrij te houden. Dit is simpelweg noodzakelijk voor een optimale groei en oogst van de knoflook.
- Stap 8: houd de groei in de gaten. Het kan ook geen kwaad om regelmatig bij de knoflookbollen te kijken. Houd de groei goed in de gaten en houd dus de grond rondom de bollen volledig onkruidvrij.
- Stap 9: houd de grond licht vochtig. Valt in de winter of in het voorjaar relatief weinig regen? Dan is het van belang dat je de grond rondom de knoflookbollen voortdurend licht vochtig houdt.
Wil je dit stappenplan graag in beeld terug zien? Check dan deze duidelijke video:
Wanneer moet je knoflook buiten kweken?
Knoflook buiten kweken doe je in de periode van half september tot half november. In die periode moet je dus de stappen 1 tot en met 6 uit bovenstaand stappenplan doorlopen.
Stap 7 en stap 9 voer je in de maanden daarna uit. Gedurende de wintermaanden moet je dus ook de grond rondom de knoflook goed onkruidvrij houden.
Wanneer kun je knoflook buiten oogsten?
Het oogsten van knoflook doe je vervolgens in de periode vanaf eind juni. De belangrijkste eis hierbij is dat twee derde van de loof geel is geworden. Is dat nog niet het geval? Dan moet je de knoflookbollen nog langer in de grond laten zitten.
Bij het oogsten is het van belang dat je de bollen in zijn geheel uit de grond trekt. Nadat je dit hebt gedaan, moet je ze nog een paar dagen goed laten drogen. Pas als ze helemaal droog zijn, kun je de knoflook in je maaltijden verwerken.
Hoe moet je knoflook binnen kweken? Een stappenplan!
Kies je ervoor om knoflook binnen te kweken? Dan heb je niks aan bovenstaand stappenplan. In dat geval moet je dit stappenplan uitvoeren:
- Stap 1: koop een geschikte pot, potgrond en hydrokorrels. Hierbij is het vooral van belang dat de pot groot genoeg is voor de verschillende knoflookbollen.
- Stap 2: vul de pot met een laag hydrokorrels en vervolgens met potgrond. Duw de potgrond goed aan en vul de rest van de pot op met de potgrond.
- Stap 3: zet de pot op een zonnige plek in je woning neer. Het is van belang dat het zonlicht rechtstreeks op de knoflookbollen kan schijnen. Denk hierbij dus aan een plek in de nabijheid van een (groot) raam.
- Stap 4: maak met een stokje gaatjes van 5 centimeter diep. Zorg ervoor dat er tussen de gaatjes zo’n 10 centimeter ruimte zit.
- Stap 5: plant de knoflookbollen nu in de grond. Je moet dit altijd met de punt naar boven toe doen.
- Stap 6: houd de grond in de pot vervolgens licht vochtig. De grond mag niet helemaal droog zijn, maar moet ook weer niet overspoeld worden met water. Geef de knoflookbollen daarom met enige regelmaat voldoende water.
Wil je dit stappenplan graag aan de hand met beelden verduidelijkt hebben? Check dan deze duidelijke video:
Wanneer moet je knoflook binnen kweken?
Het advies is om hiermee te beginnen in april. In april moet je dus met de stappen 1 tot en met 5 aan de slag gaan. Vervolgens kun je, in de maanden daaropvolgend, met stap 6 aan de slag gaan.
Wanneer kun je knoflook binnen oogsten?
Het oogsten van knoflook binnen doe je vervolgens in augustus. Normaal gesproken hebben de knoflookbollen aan deze tijd voldoende om volledig tot bloei te komen.
Het is wel van belang dat de twee derde van de loof geel geworden is. Mocht dit nog niet het geval zijn, moet je de knoflookbollen nog iets langer in de grond laten zitten.
Het oogsten is op zich vrij eenvoudig. Dit doe je door de bol in zijn geheel uit de grond te trekken. Leg de bol vervolgens neer en laat ‘m nog een paar dagen drogen. Vanaf dat moment kun je de knoflook in je gerechten verwerken.
Kun je ook een kweekset voor knoflook gebruiken?
Recent hebben wij ons artikel ‘beste kweekset’ online gezet. In dit artikel bespreken wij wat de beste kweeksets zijn, bijvoorbeeld voor het kweken van bloemen en zaden.
Kun je zo’n kweekset ook voor knoflook gebruiken? Ja, dit is op zich mogelijk. Daarvoor raden wij je met name de onderstaande kweekbak aan. Die kweekbak is volgens ons ideaal voor het kweken van knoflook binnen.
Elho Green Basics Kweektafel XXL
Met de Elho Green Basics Kweektafel XXL geniet je simpelweg van veel voordelen. Ten eerste zijn de afmetingen van deze kweektafel ideaal voor het kweken van knoflook. Zo kun je de knoflookbollen diep genoeg de grond in duwen. Ook ben je in staat om voldoende ruimte tussen de knoflookbollen te laten.
Ten tweede is het ideaal dat dit een vrij hoge kweektafel is. Bij het planten en verzorgen van de knoflookbollen hoef je hierdoor niet met een gebogen rug te staan. Ten derde zijn wij over de veelzijdigheid van de kweektafel te danken. Ook als je naderhand andere soorten bollen wilt kweken, is dat met deze Elho Green Basics Kweektafel XXL goed mogelijk!
Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het kweken van knoflook?
Zo, je weet nu precies hoe je knoflook moet kweken. Met behulp van één van bovenstaande stappenplan is het op zich niet al te lastig om knoflook te kweken. Wel zijn er een paar belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.
Hanteer het principe van de wisselteelt
Ben je van plan om meerdere jaren achter elkaar knoflook te kweken? Dan moet je altijd het principe van wisselteelt hanteren. Dit principe geeft aan dat je de knoflookbollen nooit achter elkaar op dezelfde plek mag poten.
Wil je de knoflookbollen wel op exact dezelfde plaats poten? Dan moet hier minimaal zes jaar tussen zitten. Je kunt dus niet elk jaar op dezelfde plek c.q. manier de knoflookbollen poten.
Zorg voor waterdoorlatende potgrond
Ga je binnen of buiten de knoflookbollen poten? In principe maakt het voor dit aandachtspunt niks uit: het belangrijkste is dat het om waterdoorlatende potgrond gaat.
Dit houdt in dat de potgrond het water perfect weg kan werken. Erg belangrijk, aangezien de grond bij de knoflook niet té vochtig mag worden. Zoals we hierboven al aangegeven hebben, moet de grond altijd licht vochtig zijn.
Ga je binnen de knoflook kweken? Dan is het dus ontzettend belangrijk dat je hydrokorrels in de pot stopt. Deze hydrokorrels zorgen voor de benodigde vochtverwerking en drainage.
Pas op voor luizen
Met name als je de knoflook buiten kweekt, moet je oppassen voor luizen. Dit is al helemaal het geval als de knoflookbollen in de buurt van rozen geplant worden. Rozen zijn immers geliefde plekken voor luizen om te leven.
Ons advies: poot de knoflookbollen niet in de buurt van rozen. Doe je dit wel? Dan zou je goed de rozen in de gaten moeten houden. Mocht je luizen opmerken, moet je hier zo snel mogelijk iets tegen doen. Deze luizen kunnen van grote invloed op de uiteindelijke oogst van de knoflookbollen zijn.
Pas op met bollen uit de supermarkt
Bij meerdere supermarkten is het ook mogelijk om knoflookbollen te kopen. Dit raden wij je echter af. Deze knoflookbollen zijn bijzonder erg bewerkt, waardoor de knoflook nooit de gewenste smaak krijgt.
Waar je dan wel de knoflookbollen kunt kopen? Dit kun je onder meer bij Bol.com, een groentezaak of een biologische supermarkt doen. Ook online vind je meerdere gespecialiseerde aanbieders van knoflookbollen. Bij dergelijke aanbieders weet je zeker dat de knoflookbollen niet al te erg bewerkt zijn.
Houd voldoende ruimte tussen de knoflookbollen
Eén van de belangrijkste aandachtspunten is de ruimte tussen de knoflookbollen. Tussen deze bollen moet minimaal 10 centimeter ruimte aanwezig zijn. Waarom? Omdat na het planten de knoflookbollen direct een blad krijgen. In de winter stopt dit blad met groeien, maar in het voorjaar groeit het blad weer snel aan.
Zet je de knoflookbollen te dicht tegen elkaar aan? Dan komen de bladeren van de knoflookbollen tegen elkaar aan te zitten. Dit belemmert de groei, waardoor de knoflookbollen nooit volledig tot groei komen.
Houd rekening met de geur
Met name als je knoflook binnen kweekt, moet je rekening met de geur houden. Zoals je ongetwijfeld al weet, ruikt knoflook nogal sterk. Dit is vooral het geval als de knoflookbollen binnen volledig tot groei komen.
Hoe je deze geur tegen kunt gaan? Dit doe je onder meer door de pot in een afgesloten ruimte neer te zetten. Denk hierbij aan een ruimte waarin je ook niet al te vaak hoeft te komen.
Ook kan het verstandig zijn om peterselie in de buurt van de knoflookbollen neer te leggen. Peterselie heeft het vermogen om de geur van knoflook deels te maskeren.
Houd rekening met het zonlicht
Wat hebben knoflookbollen nodig om volledig tot groei te komen? Onder meer voldoende zonlicht. Zeker als je de knoflookbollen binnen plant, moet je het nodige zonlicht op de bollen zien te creëren. Zet de pot met daarin de knoflookbollen bijvoorbeeld dicht bij het raam.
Wil je de knoflookbollen in je tuin planten? Kies dan voor een zonrijke plek. Plaats de bollen vooral niet op een schaduwrijke plek.
Kijk goed naar het soort knoflookbollen
Heb je de eerder twee besproken soorten knoflookbollen al bekeken? Dan heb je waarschijnlijk opgemerkt dat deze soorten knoflookbollen aanzienlijk anders zijn. Dat klopt. Tussen de verschillende knoflookbollen bestaan grote verschillen.
Zo moet je onderscheid maken tussen twee hoofdsoorten bollen:
- Knoflook zonder bloemhoofd. Deze knoflook heeft een stam die aan de bovenkant papierachtig en zacht is. Deze knoflook is langer houdbaar, maar produceert wel kleinere teentjes knoflook per bol.
- Knoflook met bloemhoofd. Deze knoflook heeft een dikke en harde steel. De teentjes knoflook zijn hierdoor per bol een stuk groter. Wel zijn deze teentjes knoflook minder lang houdbaar.
Bewaar de gekweekte knoflook goed
Tot slot adviseren wij je om de gekweekte knoflook goed te bewaren. Dit moet je alleen al met het oog op de geur doen. Als je de gekweekte knoflook ‘gewoon’ in je keuken laat liggen, ruik je al snel door je hele huis de kenmerkende geur van knoflook.
Tevens is het verstandig om knoflook luchtdicht te bewaren. Daarmee blijft de knoflook in ieder geval nog langer vers. Mogelijk kun je hiervoor deze voorraadpotten gebruiken:
Veelgestelde vragen over knoflook kweken
Welk soort knoflook moet je planten?
Dit bepaal je volledig zelf. Ga goed na welk soort knoflook je het lekkerste vindt. Verdiep je bovendien even goed in de twee hoofdsoorten knoflook: met of zonder bloemhoofd. Hierboven hebben wij alle relevante informatie daarover al op een rijtje gezet.
Hebben knoflookbollen veel zon nodig?
Ja, knoflookbollen hebben behoorlijk veel zon nodig. Idealiter staan de bollen per dag zo’n 6 á 8 uur in het zonlicht.
Op welke diepte moet je de knoflookbollen planten?
Je moet de knoflookbollen op een diepte van 5 á 6 centimeter planten. Tussen de bollen moet je minimaal 10 centimeter ruimte houden.
Hoe lang duurt het kweken van knoflook?
Dit hangt af van de plek waar je knoflook kweekt. Buiten duurt het minimaal een half jaar, voordat je de knoflookbollen kunt oogsten. Als je de knoflookbollen binnen kweekt, kun je de bollen na pakweg 3 á 4 maanden oogsten.