Deze 9 klussen klaar je snel met een multitool

Een doe-het-zelver kan klusjes niet uitvoeren zonder het juiste gereedschap. Dat betekent dat een doe-het-zelver min of meer gedwongen wordt om te investeren in het juiste gereedschap. Hoe fijn zou het dan zijn als er gereedschap is dat je voor meerdere doeleinden kan gebruiken? Een dergelijk stuk gereedschap is een multitool. Maar, wat kan je met een multitool?

Een multitool is een uitermate veelzijdig stuk gereedschap, waarmee je vele klussen uit kan voeren. Moet je een kleine reparatie uitvoeren? Of wil je graag iets in je huis installeren? In beide gevallen biedt een multitool een uitkomst.
Dat wordt mede versterkt door het feit dat je gebruik kan maken van opzetstukken. Dankzij deze opzetstukken kan je een multitool voor nóg meer doeleinden gebruiken.

Wat kan je met een multitool?

In dit artikel nemen we jou mee in de wondere wereld van een multitool. We bekijken welke klussen je allemaal uit kan voeren met een multitool en we bekijken de verschillen tussen twee soorten multitools. We hebben deze klussen opgedeeld in activiteiten, bijvoorbeeld schuren en snijden. Logischerwijs vallen onder deze activiteiten allerlei klussen. De exacte klus is dan afhankelijk van jouw situatie.

Schuren

Een multitool wordt door vele doe-het-zelvers gebruikt om mee te schuren. Je kan namelijk een opzetstuk op de multitool plaatsen, waarmee je in feite een 3 hoekig schuurvlak creëert.
Het voordeel van het schuren met een multitool is dat je snel en efficiënt kan werken. Bovendien hoef je niet separaat nog een schuurmachine te kopen. Nee, je kan simpelweg de multitool gebruiken.

Let hierbij wel op dat je voor grote oppervlakten niet voldoende hebt aan een multitool. Voor grote oppervlakten is het wél aan te raden om een goede schuurmachine te hebben.
Met een multitool kan je echter perfect kleinere oppervlakten en lastige hoekjes schuren.

Snijden Bosch PMF 1900 E Set - beste set voor metaal

Met een multitool ben je ook in staat om in verschillende materialen te snijden. Heb je een kunststof object en wil je daarin snijden? Dat is geen probleem voor een multitool. Je kan in de volgende materialen snijden met een multitool:

  • Metaal
  • Hout
  • Kunststof

Het voordeel van een multitool is in dit geval dat je veel kracht kan zetten. Dat komt door de oscillerende of roterende beweging. Over deze twee soorten bewegingen kan je aan het einde van dit artikel meer lezen.

Schrapen

Ben je bezig met een klus en kom je oude verfresten of oude lijmresten tegen? Met behulp van een multitool kan je dergelijke resten makkelijk weg schrapen.

Ook hierbij dien je een opzetstuk op de multitool te plaatsen. Dankzij de motor van de multitool hoef je weinig kracht te zetten, terwijl de resten vakkundig verwijderd wordt. Ideaal voor als je bijvoorbeeld een kozijn opnieuw wil verven.

Slijpen/reinigen/polijsten

Heb je een klus waarbij je een bepaald object moet slijpen? Maak daarvoor ook gebruik van een multitool, in combinatie met een specifiek opzetstukje. Met een multitool kan je in feite een object reinigen, glad maken en slijpen. Hoe handig is dat? Voor een dergelijke klus heb je dus maar één stuk gereedschap nodig; een multitool.

Frezen

Ben je in de badkamer bezig en wil je aan de tegels/het voegwerk beginnen? Ook daarbij kan je prima gebruik maken van een multitool. Hierbij kan je het beste wel een multitool gebruiken die een roterende beweging maakt. Daarover kan je meer lezen aan het einde van dit artikel!

ZagenBosch GOP 55-36; de beste voor de professional

Als je in bijvoorbeeld een houten plank wil zagen, kan je daarvoor ook gebruik maken van een multitool. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is het juiste opzetstuk op je multitool te monteren.

Let wel op: voor het zagen heb je een multitool met een oscillerende beweging nodig. In feite betekent dit dat de motor een op en neergaande beweging maakt. Hierdoor is dit geschikt voor het zagen in objecten. Overige informatie over de oscillerende beweging, en de roterende beweging, kan je aan het einde van dit artikel lezen.

Graveren

Een klus die wellicht niet zo vaak voor komt als bovenstaande klussen, is het graveren in objecten. Let hierbij wel op dat je een multitool hebt die een roterende beweging maakt. Overige informatie over de roterende beweging kan je aan het einde van dit artikel lezen.

Boren

Wil je een gat in een muur boren? Ook daarvoor is een multitool uitermate geschikt. Je kan namelijk allerlei soorten boren, in de vorm van een opzetstukje, op de multitool plaatsen.

Ook hierbij kan je alleen gebruik maken van een multitool met een roterende beweging. Deze beweging zorgt ervoor dat je voldoende kracht hebt om moeiteloos een gat in het gewenste object of muur te boren.

Roterende of oscillerende multitool Voorbeeld van een oscillerende multitool.

Je hebt hierboven kunnen lezen dat je vele verschillende klusjes uit kan voeren met een multitool. Bij sommige klusjes heb je echter een multitool nodig met een roterende beweging. Dat is bijvoorbeeld het geval bij graveren of boren. Hoe komt dat nou eigenlijk? En wat houdt een roterende beweging exact in?

  • Bij een roterende multitool maakt de motor een draaiende beweging.
  • Bij een oscillerende multitool maakt de motor een op en neergaande beweging.

Doordat de vorm van de beweging anders is, zijn de toepassingen ook deels anders. Wil je een klus uitvoeren en ben je benieuwd welke beweging daarvoor geschikt is? Raadpleeg dan onderstaande tabel:

[table id=39 /]

Wil je een multitool kopen?

Heb je interesse om een multitool te kopen? Bereid je dan goed voor, voordat je overgaat op de daadwerkelijke aankoop hiervan.
Bepaal aan de hand van bovenstaande tabel of je een roterende multitool of een oscillerende multitool wilt hebben. Vervolgens is het aan te raden om op de volgende kenmerken te letten:

Vermogen

Elke multitool heeft een motor in zich die een bepaald vermogen levert. Heb je heftige klussen waarbij de multitool urenlang achter elkaar gebruikt moet worden? Dan is een multitool met veel vermogen wel aan te raden. Als je echter vele huis- tuin en keukenklusjes uit wil voeren, kan je volstaan met een multitool met een iets lager vermogen.

Accu of netstroom

Fein MultiMaster Top FMM350QSL

Je hebt bij een multitool de keuze tussen een multitool op accu of een multitool op het netstroom. Ga jij voor de bewegingsvrijheid? Kies dan voor een multitool op accu.

Wens jij liever geen gedoe te hebben met het opladen van een accu? Kies dan een multitool op netstroom.

Accessoires

Als je eenmaal een multitool tot je beschikking hebt, heb je een veelzijdig gereedschap te pakken. Met behulp van de vele soorten opzetstukjes kan je het stuk gereedschap nóg multifunctioneler maken. Lees je daarom goed in wat betreft de opzetstukjes en schaf enkele opzetstukjes aan. Kijk ook goed of je bij de aankoop al standaard wat opzetstukjes krijgt. Eén en ander is daarbij afhankelijk van de fabrikant van je multitool.

Aanschaf

Bij het aanschaffen van een multitool kom je er al snel achter dat het aanbod gigantisch is. Gelukkig bieden wij jou de helpende hand. Op onze website kan je namelijk meerdere reviews lezen over verschillende multitools. Wat te denken van de multitools van het merk Fein, het merk Bosch of het merk Worx. Alvast veel plezier met je multitool en het uitvoeren van bovenstaande 9 klussen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo