Beste rookmelder

Een rookmelder is een toestelletje dat alarm slaat als het rookdeeltjes, zogenaamde aerosolen, in je woning waarneemt. Door deze deeltjes te detecteren, wijst een rookmelder je op een eventuele beginnende brand. Rookmelders kunnen zelfstandig werken, maar kunnen ook onderling verbonden zijn of zelfs in verbinding staan met je wifinetwerk. Wij zijn alvast voor jou op zoek gegaan naar de 5 beste rookmelders.

Onze top 5 rookmelders

Afbeelding

Product


Alecto SA 120

Onze beste koop!

Alecto SA 120

Beste koop basis rookmelder

of

Fireangel WST 630T

Fireangel WST 630T

Beste draadloos koppelbare rookmelder

of

Google Nest Protect

Google Nest Protect

Beste luxe rookmelder

of

ELRO FV4310 Combi Melder

ELRO FV4310 Combimelder

Beste koop combi rookmelder & koolmonoxidemelder

of

ELRO Connects SF 400

ELRO Connects SF 400

Beste koop combi rook- en hittemelder

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Alecto SA 120

Beste koop basis rookmelder

Alecto SA 120

of

Fireangel WST 630T

Beste draadloos koppelbare rookmelder

Fireangel WST 630T

of

Google Nest Protect

Beste luxe rookmelder

Google Nest Protect

of

ELRO FV4310 Combimelder

Beste koop combi rookmelder & koolmonoxidemelder

ELRO FV4310 Combi Melder

of

ELRO Connects SF 400

Beste koop combi rook- en hittemelder

ELRO Connects SF 400

of

Voor- en nadelen van rookmelders

Het is belangrijk dat iedereen een of meerdere rookmelders in huis heeft of haalt. Vanaf 1 juli 2022 is het in elke Nederlandse woning gewoonweg verplicht om een rookmelder per verdieping te gebruiken. In dit artikel willen we je helpen om de juiste keuze te maken bij het zoeken naar de gepaste rookmelder.

De bedoeling van een rookmelder? Er moeten minder woningbranden in Nederland komen. Als je de statistieken erop naleest, is het zo dat woningbranden vaak voorkomen en sinds 2015 zelfs nog toenemen. Nochtans zijn er goede hulpmiddelen om dit te voorkomen. Vooral rookmelders zijn heel effectief. Met een rookmelder ontdek je een brand vaak op tijd zonder dat het vuur of de rook al te veel schade aanricht.

We spreken over vuur en vlammen, maar de meeste slachtoffers van woningbranden sterven niet door het vuur zelf. De rookvorming is het meest gevaarlijk. Als het ’s nachts begint te branden, word je meestal niet wakker door de geur van rook. De kans is groot dat je blijft slapen, soms met fatale gevolgen. Een rookmelder, die een keihard geluid van 85 dB of meer produceert, zorgt er dan wel voor dat je gewekt wordt.

Er bestaan talloze goede rookmelders op de markt. Ze zijn bovendien vaak niet duur. Er is dus eigenlijk geen echte reden om niet een paar goede rookmelders in huis te halen. In dit artikel geven we je de beste kooptips voor rookmelders.

Heb je niet veel tijd om te lezen en wil je snel een rookmelder kopen, let dan op zijn minst op volgende zaken:

  • Zoek op de verpakking naar de CE-markering en de norm EN14604. Op die manier ben je er zeker van dat de rookmelder voldoet aan de wettelijke technische bepalingen.
  • Wil je een degelijke rookmelder, koop er dan een met onvervangbare batterijen die 10 jaar meegaan. Na 10 jaar koop je dan gewoon een nieuwe rookmelder. Beter zo dan een rookmelder die niet functioneert omdat de batterij niet meer werkt. Dergelijke rookmelders vind je zeker al vanaf € 20.
  • Controleer of er een testknop is. Je moet nu en dan checken of de rookmelder correct werkt.
  • Wil je een rookmelder aansluiten op het elektriciteitsnet? Dat kan bij sommige modellen. Het is belangrijk dat deze voorzien zijn van een noodbatterij die er in geval van stroomonderbrekingen voor zorgt dat je rookmelder blijft werken.
  • Je kan ook kiezen voor rookmelders die met elkaar in verbinding staan. Brandt het bijvoorbeeld beneden, dan gaan de rookmelders op andere verdiepingen ook af.

Beste koop basis rookmelder – Alecto SA 120

Ben je gewoonweg op zoek naar een degelijke rookmelder voor een scherpe prijs? Dan raden we dit toestel van Alecto (de Alecto SA 120) aan. Het doet zijn werk perfect en laat een oorverdovend geluid horen als het rook detecteert. Dit gebeurt met maar liefst 85 decibel, zodat iedereen het wel moet horen. P

laats je de batterijen in dit toestel, dan weet je dat je maar liefst 10 jaar veilig bent met deze rookmelder. Hopelijk hoor je het in die 10 jaar niet te veel zijn werk doen!

We zeggen rookmelder, maar eigenlijk is dit een set van maar liefst twee rookmelders, zodat je er eentje hebt voor op het gelijkvloers en eentje voor op de eerste verdieping. Je kunt de rookmelder gemakkelijk installeren en bovendien ook meenemen naar je vakantiehuisje of in de caravan of camper. Het heeft diverse certificaten zoals BOSEC en EN14604:2005/AC:2008.

Als nadeel noteren we dat deze rookmelders niet connecteerbaar zijn. Werkt de ene rookmelder, dan is het niet zo dat de andere ook 85 dB produceert. Gelukkig maakt de ene rookmelder op zich al voldoende herrie. Je kunt het toestel niet opvolgen of bedienen met een app.

Behalve het geluid zijn er geen andere signalen zoals lichtflitsen, wat het geen geschikt product maakt voor mensen met een gehoorbeperking.

Alecto SA 120 rookmelder

Niet draadloos connecteerbaar.

Voordelen
  • Batterijen gaan 10 jaar mee
  • Set van 2 apparaten
  • Gemakkelijk te installeren
  • Mee te nemen in caravan op vakantie
  • Diverse certificaten, zoals BOSEC en EN14604:2005/AC:2008
Nadelen
  • Niet draadloos connecteerbaar
  • Niet te besturen met een app
  • Geen visuele signalen bij rook
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie gewoonweg een betrouwbare en goede rookmelder zoekt voor een correcte prijs-kwaliteitsverhouding. De toestellen doen wat ze moeten doen, maar je krijgt geen extra functies zoals onderlinge connectiviteit of een verbinding met je wifinetwerk.

Beste draadloos koppelbare rookmelder – Fireangel WST 630T

Wil je een iets meer geavanceerde rookmelder dan onze beste koop? Dan ga je voor een set rookmelders die je draadloos met elkaar connecteert. 

Met andere woorden, gaat de rookmelder in de ene kamer of op de ene verdieping af, dan gaat een rookmelder die hiermee verbonden is ook in een andere ruimte af. Dit is ideaal voor grotere huizen of woningen. We denken bijvoorbeeld ook aan ruimtes zoals een garage of werkplaats die wat afgelegen is van de rest van de woning. De toestellen mogen op ruim twintig meter van elkaar hangen, toch blijven ze met elkaar verbonden.

Vanaf het moment dat je de batterijen in het toestel plaatst, dan hoef je ze de volgende tien jaar niet te vervangen. Je plaatst de rookmelders op de meegeleverde montageplaat, waardoor ze netjes op de muur opgehangen zijn. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon meenemen in je caravan of naar je vakantieadresje.

Als nadeel noteren we dat je deze rookmelder niet in een pakketvorm koopt. De prijs ligt dan ook wat hoog omdat je verschillende rookmelders apart moet kopen om van het grootste voordeel te genieten.

Je kunt het toestel niet bedienen met een app of verbinden met wifi om van een grote afstand meldingen te krijgen. Het is enkel een rookmelder en geen hittemelder.

Fireangel WST 630T rookmelder

Een verbinding mogelijk met wifinetwerk is niet mogelijk.

Voordelen
  • Onderling connecteerbaar
  • Batterijen gaan 10 jaar mee
  • Montage op meegeleverde montageplaat
  • Geluidssignaal van ruim 85 dB
Nadelen
  • Slechts 1 rookmelder, geen pakket
  • Geen bediening met app
  • Niet geschikt voor slechthorenden
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een rookmelder zoekt die prima zijn werk doet en die je kunt verbinden met andere rookmelders. Ideaal dus voor in grotere plaatsen of om een rookmelder in een bijgebouw te plaatsen. De rookmelder doet zijn werk prima, al is het jammer dat je dit toestel niet als onderdeel van een grotere set koopt.

Beste luxe rookmelder – Google Nest Protect

Wil je je huis veilig maken met een rookdetector? En hou je sowieso al van snufjes zoals smart home systems, slimme thermostaten of slimme sloten? Dan kun je meteen ook gaan voor een slimme rookmelder.

Ja, slimme rookmelders bestaan inderdaad, en ze worden gemaakt door coole bedrijven zoals Google. De beste koop als luxe rookmelder is voor ons de set van drie Google Nest Protect rookmelders.

Als we spreken over een rookmelder, dan is dit niet het volledige plaatje. De Google Nest Protect-toestellen zijn daarnaast eveneens een verlichtingstoestel en een koolmonoxidemeter.

Is er rook (of koolmonoxide) in je woning? Dan verwittigt een stem je. Je krijgt het alarm ook te zien en te horen op je mobieltje, waar de Google Nest Protect toestellen mee verbonden zijn via Google Home app. Of je nu thuis bent of aan de andere kant van de wereld, je weet of er brandalarm in je woning is.

Zoals gezegd is de Google Nest Protect een multifunctioneel toestel. Merkt het toestel beweging op, dan gaat er bijvoorbeeld een licht branden. Dit is ideaal voor als je ’s nachts even wil opstaan en naar de badkamer gaan bijvoorbeeld. Dan moet je niet het felle licht in de gang aandoen.

De Google Nest Protect is de ideale rookmelder voor mensen met een gehoorbeperking. Ze zien een lichtje oplichten en krijgen een melding op de smartphone als er een probleem is.

Google Nest Protect rookmelder

Toch heeft de Google Nest Protect wel enkele nadelen. Het is bijvoorbeeld best wel prijzig. Natuurlijk, dit is meer dan een eenvoudige rookmelder, maar hoeft dit echt meer dan € 100 per stuk te kosten?

Om de rookmelder optimaal te laten werken moet je daarnaast ook een goed en betrouwbaar wifinetwerk hebben. Indien nodig moet je al direct in een wifirepeater investeren. Gebruik je netstroom om de toestellen op te laden, dan heb je een probleem als de stroom langere tijd uitvalt.

De hoge prijs schrikt je misschien wel af. Die ligt veel hoger dan bij een gewone rookmelder.

Voordelen
  • Niet alleen rookmelder, ook koolmonoxidemelder
  • Waarschuwt je met stem, geluid of app
  • Waar je ook bent, je krijgt meldingen als er een probleem is.
  • Je combineert het systeem met andere slimme Google apps, bijvoorbeeld een videocamera
  • Je gebruikt het toestel ook als nacht- en veiligheidsverlichting
Nadelen
  • Prijzig
  • Goeie wifiverbinding is een must
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie houdt van de modernste snufjes om de woning te beveiligen. De Google Nest Protect rook en koolmonoxidemelders beschermen je woning met de nieuwste technologie. Je krijgt meldingen van problemen gewoon op je mobieltje te zien. Tegenover de vele handige features staat wel de hoge prijs.

Beste koop combi rookmelder & koolmonoxidemelder – ELRO FV4310 Combimelder

Wens je een rookmelder en koolmonoxidemelder in een toestel te combineren? Dan is de ELRO FV4310 Combimelder de beste keuze. Het toestel ziet eruit als een gewone rookmelder en neemt niet veel ruimte in. Zoals de meeste rookmelders maakt een keihard geluid van maar liefst 85 dB als het rook of te veel koolmonoxide in de lucht detecteert.

De rook- en koolmonoxide combimelder is handig te monteren aan de muur of het plafond. Hiervoor schroef je de melder op een bodemplaat, die je op zijn beurt aan de muur kunt schroeven of met klittenband op de wand kunt bevestigen

Om rook te detecteren maakt het toestel gebruik van een optische rooksensor; om koolmonoxide op te sporen doet een elektrochemische sensor het werk. Gaat er een alarm af, dan weet je snel of dit voor rook dan wel voor koolmonoxide is. Het alarm voor koolmonoxide is anders dan het brandalarm. Is er een concentratie van koolmonoxide? Dan weerklinkt het alarm met tussenpauzes. Is er brandalarm? Dan hoor je het alarm continu. Met een pauzeknop kun je het alarm stoppen als je vermoedt dat het om een vals alarm gaat.

Als nadeel noteren we dat je deze rook- en koolmonoxidemelder niet kunt koppelen aan andere rookmelders. Het is ook niet mogelijk om de combimelder te verbinden met een app. Het toestel heeft een ingebouwde batterij die 10 jaar werkzaam is. Hierdoor ben je zeker dat het toestel 10 jaar werkt, maar daarna moet je het wel weggooien.

Niet draadloos connecteerbaar met andere rookmelders.

Voordelen
  • Compact
  • Werkt accuraat
  • Handig te monteren
  • Verschillende alarmen voor rook en koolmonoxide
Nadelen
  • Niet combineerbaar met andere rookmelders
  • Niet combineerbaar met een app
  • Geen display
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een combinatie van rook- en koolmonoxidemelder zoekt en deze wil combineren in een gebruiksvriendelijk en compact toestel. Dankzij ELRO FV4310 Combimelder heb je maar een melder in plaats van twee nodig. We vinden het jammer dat je verschillende gelijke toestellen niet aan elkaar kunt koppelen.

Beste koop combi rook- en hittemelder – ELRO Connects SF 400

Ben je op zoek naar een rookmelder die tegelijk een hittemelder is (zie koopgids)? Dan raden we de set ELRO Connects SF 400 aan. Een hittemelder heeft veel voordelen en zorgt ervoor dat je minder snel “vals alarm” hebt. De set bevat twee rook- en hittemelders, een koolmonoxidemelder en een connector, die signalen van de melders opvangt en deze verstuurt naar je mobieltje.

Met het ELRO Connects SF400 pakket creëer je een brandveiligheidssysteem voor je hele huis. De rook- en hittemelders en de koolmonoxidemelder bevestig je handig aan de muur of op het plafond. De connector stop je dan weer gewoon als een stekker in het stopcontact.

De rookmelders zijn onderling met elkaar verbonden en geven dus ook hun signalen door aan de connector, die als een soort basisstation fungeert.

Gaat er ergens een rook- of hittemelder af, dan hoor je een geluid van ruim 85 dB, maar krijg je ook een melding op je smartphone. Je hoeft hiervoor alleen maar de ELRO Connects app op je mobieltje te installeren.

Allemaal handige functies en bovendien vinden we het mooi meegenomen dat je dit systeem eenvoudig kunt uitbreiden met extra rook- of koolmonoxidemelders. De rookmelders werken op vervangbare batterijen die zo'n 2 jaar meegaan.

ELRO Connects SF 400 rookmelder

Hiermee komen we bij de nadelen. Je kunt de rookmelders verbinden met je wifinetwerk, maar moet daarvoor het 2.4GHz wifisignaal gebruiken. Eventueel moet je andere apparaten in je wifinetwerk dan op een andere frequentie laten werken, wat wel jammer is. Het is niet zo gemakkelijk om verbinding met je wifinetwerk te maken.

Het basisstation stop je rechtstreeks met een stekker in het stopcontact. Dit moet een stopcontact centraal in je woning zijn. Twee jaar is wat beperkt als batterijduur. Gebruik daarom regelmatig de testknop om te controleren of de rookmelders nog naar behoren werken, maar bescherm wel eerst je oren want ze gaan keihard.

Verbinding met wifi gaat wat moeilijk, en moet op 2.4 GHz-signaal.

Voordelen
  • Zachte prijs
  • Naast rookmelder ook hittemelder
  • Gemakkelijk te bevestigen.
Nadelen
  • Wifi mogelijk, maar niet gemakkelijk te installeren
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie op zoek is naar een rookmelder die tegelijk een hittemelder is. Je koopt meteen een set met twee rookmelders, een koolmonoxidemelder en een connector, waarmee je meldingen kunt sturen naar je smartphone. Het is goedkoop voor alle functies die het kan, maar het is niet zo gebruiksvriendelijk om alles in te stellen.

Koopgids

In de top vijf bespraken we de meest nuttige rookmelders voor diverse toepassingen. Heb je de reviews gelezen, dan ben je goed geïnformeerd om een keuze te maken. Denk nooit dat een woningbrand jou niet kan overkomen. ’s Nachts je mobieltje opladen terwijl je slaapt, is bijvoorbeeld een veelvoorkomende oorzaak van woningbranden.

In de koopgids staan we nog even stil bij een aantal zaken die je moet weten over rookmelders. We bespreken bijvoorbeeld waar je ze het best hangt en hoe geavanceerde rookmelders werken.

Waar hang je rookmelders?

Voor iedere woning geldt dat één rookmelder soms al voldoende is, bijvoorbeeld als je in een huis, studio of appartement woont met maar een verdieping. Bestaat je woning uit meerdere verdiepingen? Dan moet je op elke verdieping minstens een rookmelder plaatsen. Dit zijn belangrijke plaatsen in huis waar je er best eentje voorziet:

  • Plaats minstens een rookmelder in de hal of het trappenhuis op elke bewoonde verdieping.
  • Verder kan je ook je slaapkamer, living en bureau voorzien van een rookmelder.
  • Hang geen detectoren in de keuken, badkamer of garage. Hier kunnen kookdampen, waterdampen en uitlaatgassen valse alarmen veroorzaken.

Rookmelders plaatsen

Installeer je rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant. Dat is meestal in het midden van het plafond en steeds op minstens 30 cm van de hoek. Zo kan de melder de rook het snelst detecteren. Indien toegelaten door de fabrikant, kan je de rookmelder ook tegen de muur plaatsen. Doe dit dan wel zo hoog mogelijk, maar toch minstens 15 cm van het plafond en 30 cm van de hoek af.

Gaat de rookmelder dan af, zorg dan dat je de weg naar buiten vindt. Leg daarom in elke slaapkamer een zaklamp die niet op batterijen werkt. Zo vind je ‘s nachts makkelijker je weg als er brandalarm is.

Rookmelders plaatsen

Hoe werkt een rookmelder?

De meeste rookmelders werken optisch. Ze hebben als het ware een oogje dat ziet of de lucht minder transparant wordt. Krijg je bijvoorbeeld in de nachthal van je woning te maken met rookvorming, dan is de kans groot dat dit te wijten is aan een brand. Daarom is een rookmelder trouwens niet zo geschikt voor de keuken. Heb je de taart net iets te lang laten bakken en trek je de oven open? Dan is de kans groot dat je rookvorming krijgt en het alarm van de rookmelder begint te werken, wat niet de bedoeling is natuurlijk. Hoef je daarom helemaal geen voorzorgen te nemen in de keuken? Toch wel, maar zorg dan voor een hittemelder, die registreert of er een abnormale temperatuurstijging is.

Bepaalde toestellen detecteren zowel rook, hitte en bijvoorbeeld ook koolmonoxide. Koolmonoxide is een gevaarlijk geurloos gas dat zich verspreidt door bijvoorbeeld slecht onderhouden verwarmingsketels. We komen hier in een ander artikel op terug.

Draadloze rookmelders op batterijen of rookmelders op netstroom?

Rookmelders hang je het best centraal op aan een plafond of hoog op een muur. Daarom is het vaak handig om een draadloze rookmelder te hebben. Het is niet zo handig om een rookmelder op die locatie te verbinden met een stopcontact.

Rookmelders die werken op netstroom bestaan ook. Deze moet je dan wel noodgedwongen dicht bij een stroompunt bevestigen. Daarnaast moet een rookmelder op netstroom ook altijd een batterij als back-up hebben. Want als het brandt in je elektriciteitskast en de stroom valt uit, dan zou je rookmelder niet meer werken.

Draadloze rookmelder of op batterij

Soorten rookmelders

Er bestaan verschillende soorten rookmelders. Hier zetten we nog even de verschillen op een rij.

  • Slimme rookmelders. Een slimme rookmelder kun je vergelijken met een slim slot of een slimme thermostaat. De slimme rookmelder detecteert net zoals alle andere rookmelders de ontwikkeling van rook, maar is daarnaast eveneens draadloos met je mobieltje verbonden. Slaat de rookmelder alarm, dan krijg je meteen ook een melding op je smartphone, zelfs wanneer je niet thuis bent. Bovendien kun je een slimme rookmelder ook in een smart home systeem zoals Amazon Alexa of Google Home integreren. Slaat de rookmelder alarm, dan kun je bijvoorbeeld ook een camera in werking laten treden als je dit wil.
  • Koppelbare rookmelders. Koppelbare rookmelders zijn iets anders dan slimme rookmelders. Je kunt ze onderling koppelen aan andere identieke rookmelders. Dit heeft veel voordelen. Als een van je rookmelders rook detecteert, dan slaat hij alarm en reageren de andere gekoppelde rookmelders ook. Zo ben je echt wel helemaal zeker dat je gealarmeerd wordt als er rook is.
  • Basis rookmelders. Basis rookmelders zijn rookmelders die je gewoon alarmeren als er rookontwikkeling is, niet meer, maar ook niet minder dan dat. Ze geven een keihard geluid af als ze rook detecteren. Omwille van hun beperkte functionaliteit zijn ze goedkoper dan slimme en koppelbare rookmelders. Een goede basis rookmelder doet zijn werk echter prima, dus zoek je een betaalbaar toestel dat toch veilig is, kies dan voor een basis rookmelder.

Speciale features van rookmelders

Sommige rookmelders beschikken naast de basisfuncties ook over andere features. Zo zijn er bijvoorbeeld rookmelders die een extra luid geluid produceren of die een ingebouwde verlichting hebben.

  • Besturing via een app. Slimme rookmelders koppel je via wifi aan je smartphone, zodat je de hele tijd de status van de rookmelder opvolgt. Als je niet thuis bent, krijg je toch een alarm bij rookontwikkeling. Zo kun je direct actie ondernemen en een erge brand voorkomen.
  • Extra luid geluidssignaal. Kies je voor een standaard rookmelder, dan is het geluidssignaal bij rookontwikkeling 85 dB. Dit kun je vergelijken met het geluid van een loeiende kettingzaag. Tegelijk is een geluid van deze sterkte nog niet schadelijk voor het gehoor op voorwaarde dat je er niet te lang aan blootgesteld wordt. Ben je extra diepe slaper of wil je gewoon voor extra veiligheid kiezen, dan kun je een rookmelder kopen met een extra luid geluidssignaal. In een werkplaats waar je sowieso met luide machines werkt is een rookmelder met een extra luid geluidssignaal eveneens een must. Hier spreken we dan over een geluid van 95 dB. Let wel, als je dit in je slaapkamer hangt, dan kun je bij een alarm wel gehoorschade oplopen.
  • Noodlicht. Sommige rookmelders zijn uitgerust met een licht dat inschakelt zodra het alarm afgaat. Dit zorgt ervoor dat je veilig naar buiten kunt of bijvoorbeeld de weg naar de trap vindt. De Google Nest Protect licht op telkens als je er voorbij gaat, wat ook gewoonweg handig is.
  • Rookmelders voor doven en slechthorenden? Er zijn rookmelders op de markt die speciaal ontworpen zijn voor doven en slechthorenden. Deze werken met felle flitslichten, soms in combinatie met een trilplaat die inschakelt in geval van nood. Een slimme rookmelder kun je als slechthorende ook gebruiken in combinatie met een trilfunctie op je smartphone bijvoorbeeld.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je nu goed geïnformeerd een rookmelder gaat kopen. Rookmelders zijn onmisbaar voor de veiligheid in huis. Heb je nog vragen over bepaalde toestellen, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. De medewerkers helpen je graag om de juiste keuze te maken. Veel succes met de aankoop van een rookmelder!

Tresna.nl
Logo