Beste koolmonoxidemelder

Koolmonoxide, kortweg CO² genoemd, is een gevaarlijke stof. Te veel koolmonoxide inademen, kan je bewusteloos maken of zelfs doden. Zeker als je slaapt is koolmonoxide een stille moordenaar. Het is daarom aangeraden om een of meerdere koolmonoxidemelders in huis te hebben. Zo’n koolmonoxidemeter is een klein toestelletje, dat je kunt vergelijken met de rookmelder. Het geeft een alarm als er een te veel aan koolmonoxide in de lucht is.

Hieronder zie je welke koolmonoxidemelders wij van harte aan kunnen raden.

Onze top 5 koolmonoxidemelders

Afbeelding

Product


Alecto COA 26

Onze beste koop!

99Alecto COA 26

Beste koop basis koolmonoxidemelder

of

KlikAanKlikUit ZCO-900

KlikAanKlikUit ZCO-900

Beste slimme koolmonoxidemelder met app

of

ELRO FV4310 Combi Melder

ELRO FV4310 Combi Melder

Beste koop combi koolmonoxidemelder & rookmelder

of

ELRO Connects FC4801R

9ELRO Connects FC4801R

Beste koppelbare koolmonoxidemelder

of

Google Nest Protect koolmonoxidemelder

Google Nest Protect

Beste luxe koolmonoxidemelder

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Alecto COA 26

Beste koop basis koolmonoxidemelder

Alecto COA 26

of

KlikAanKlikUit ZCO-900

Beste slimme koolmonoxidemelder met app

KlikAanKlikUit ZCO-900

of

ELRO FV4310 Combi Melder

Beste koop combi koolmonoxidemelder & rookmelder

ELRO FV4310 Combi Melder

of

ELRO Connects FC4801R

Beste koppelbare koolmonoxidemelder

ELRO Connects FC4801R

of

Google Nest Protect

Beste luxe koolmonoxidemelder

Google Nest Protect koolmonoxidemelder

of

De gevaren van koolmonoxide

Koolmonoxide komt vrij als bepaalde stoffen, gebaseerd op koolstof, niet optimaal verbranden. De meest voorkomende dergelijke stoffen zijn aardgas, stookolie, steenkool, maar ook hout en pellets. Heb je bijvoorbeeld een verwarmingsketel op aardgas, en het gas verbrandt niet helemaal, dan bestaat de kans dat er koolmonoxide vrij komt. Bij een onvolledige verbranding van stookolie, benzine of hout door een zuurstoftekort krijg je eveneens een verspreiding van koolmonoxide in de lucht.

Ben je wakker en zit je bijvoorbeeld gezellig voor je open haard? Dan kun je een koolmonoxidevergiftiging opmerken als je je plots misselijk begint te voelen of moet braken. Ben je echter al aan het slapen, dan heb je grotere problemen als er koolmonoxide vrijkomt. Je merkt niet dat je vergiftigd wordt in je slaap. Koolstofmonoxide is immers reukloos, kleurloos en smaakloos.

Sommige mensen raken van koolmonoxide in coma en krijgen te maken met blijvende hersenschade. Je kunt er echter ook door overlijden. In Nederland zijn er jaarlijks 12 doden te betreuren door koolmonoxidevergiftiging.

In dit artikel geven we je een overzicht van de vijf beste koolmonoxidemelders op de markt. Daarnaast staan we in de koopgids stil bij zaken waar je bij de aankoop van een CO²-melder op moet letten.

Op deze website vind je trouwens informatie over de gevaren van koolmonoxide en wat deze stof met mens en dier kan doen.

Beste koop basis koolmonoxidemelder – Alecto COA 26

Een koolmonoxidemelder is een handig en mogelijk levensreddend toestelletje om in huis te hebben. Je hangt het bijvoorbeeld bij de verwarmingsketel of gewoon in een ruimte waar je een open haard of pelletkachel hebt. Zo geef je de sluipmoordenaar die CO² is, geen kans je woning. In plaats daarvan geniet je van de warmte van de open haard of de kachel, wat gewoonweg de bedoeling is.

De beste koop als koolmonoxidemelder is voor ons de Alecto COA 26. Dit is een compact en klein toestel dat je kunt vergelijken met een rookmelder. Het meet elke 20 seconden de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht, en geeft hiervan een melding op een display. Het is een toestel op batterijen die 7 jaar werkzaam zijn.

Het toestel is niet alleen handig als koolmonoxidemelder. Wat we ook handig vinden, is dat je er een thermometer bij hebt. Je kunt dus ook regelmatig checken hoe warm het in de kamer is.

De Alecto COA 26 is grondig getest en beschikt over verschillende kwaliteitslabels. Zelf kun je de werking van het alarm controleren met de grote testknop op het toestel. Verder noteren we dat het een gemakkelijk toestel is om te monteren. De koolmonoxidemelder is helemaal niet zo duur en heeft een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Deze koolmonoxidemelder heeft echter wel enkele nadelen. Zo is het toestelletje dat op zichzelf werkt. Je kunt het niet draadloos koppelen aan andere koolmonoxidemelders of rookmelders. Je kunt het ook niet verbinden met je mobieltje via een app. Tenslotte moet je de batterijen of zelfs het volledige toestel zeker na 7 jaar vervangen.

Alecto COA 26 koolmonoxidemelder

Niet draadloos te koppelen met andere melders.

Voordelen
 • Elke 20 seconden melding van hoeveelheid CO².
 • Ook thermometer
 • Met batterijen 7 jaar werkzaam
 • Grondig getest, diverse kwaliteitslabels
Nadelen
 • Niet koppelbaar met andere melders
 • Na 7 jaar vervangen
 • Geen app
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop als koolmonoxidemelder zoekt. Het toestel heeft een prima prijs-kwaliteitsverhouding en doet wat het moet doen, namelijk koolmonoxide detecteren en levens redden. De Alecto COA 26 is betrouwbaar en uitvoerig getest. Jammer dat je niet kunt verbinden met je mobieltje, maar de prijs is daar ook naar.

Beste slimme koolmonoxidemelder met app – KlikAanKlikUit ZCO-900

Ben je op zoek naar een koolmonoxidemelder voor je woning, bijvoorbeeld om bij de open haard of bij de kachel te hangen? En wil je graag meldingen van dit toestel opvolgen op je mobieltje? Dan raden we de KlikAanKlikUit-koolmonoxidemelder ZCO900 aan. Het is een handige en goed werkende koolmonoxidemelder.

Het toestel werkt op batterijen, die zeven jaar werkzaam zijn. Je kunt het desgewenst aan andere melders in huis koppelen. De KlikAanKlikUit ZCO-900 doet wat hij moet doen, namelijk een keihard alarm laten weerklinken als er te veel koolmonoxide in de lucht is. Daarbij staat veiligheid dus voorop. Je krijgt een herhalende geluidsmelding te horen als de batterij bijna leeg is. Hierdoor vermijd je dat het toestel niet meer werkt zonder dat je je er bewust van bent. Zodra je dit hoort, weet je wat gedaan!

De koolmonoxidemelder is uitvoerig getest en heeft diverse kwaliteitslabels. Hoewel je dit niet vaak merkt, en hopelijk nooit hoeft op te merken, doet de koolmonoxidemelder zijn werk prima. De melder van KlikAanKlikUit geeft een alarmsignaal van 85 decibel, dat je zeker hoort en je zelfs uit een diepe slaap wakker schudt. Daarnaast is het een compact toestel dat je gemakkelijk kunt plaatsen of monteren. Er is ook een duidelijke gebruiksaanwijzing, wat wij altijd belangrijk vinden bij een dergelijk toestel. Je weet dus echt welk toestel je in huis haalt.

De KlikAanKlikUit ZCO-900 heeft echter ook wel enkele nadelen. Het toestel is bijvoorbeeld niet goedkoop.

Als je het wil verbinden met de app dan moet je nog een extern station van Zigbee of een ICS kopen. Dit zijn dan weer extra investeringen die je misschien net wat te veel van het goede vindt.

KlikAanKlikUit ZCO-900 koolmonixemelder

Extra bridge nodig om verbinding te maken met je smartphone.

Voordelen
 • Draadloos koppelbaar
 • Push meldingen op mobieltje
 • Getest volgens diverse kwaliteitssystemen
 • Geeft een luid akoestisch alarm van 85 dB
 • Compact
Nadelen
 • Te verbinden met extern station, de Z1 Zigbee Bridge of ICS-2000
 • Niet goedkoop
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een koolmonoxidemelder zoekt die je op een eenvoudige manier kunt verbinden met een app. Ben je van plan om een Zigbee of ICS-200 bridge te kopen, dan kan dit in eerste toepassing zijn voor jouw smart home systeem. De kwaliteit van de koolmonoxidemelder is alvast verzekerd.

Beste koop combi koolmonoxidemelder & rookmelder – ELRO FV4310 Combimelder

Wens je een koolmonoxidemelder en rookmelder in een toestel te combineren? Dan is de ELRO FV4310 Combimelder de beste keuze. Het toestel ziet eruit als een typische rookmelder en neemt niet veel ruimte in. 

Zoals de meeste koolmonoxidemelders maakt het toestel een keihard geluid van maar liefst 85 dB met korte tussenpauzes als het te veel koolmonoxide detecteert. Hoor je een onafgebroken alarm, dan weet je dat de optische rooksensor rook en dus waarschijnlijk vuur detecteert.

De ELRO FV4310 combimelder is handig te monteren aan de muur of het plafond. Hiervoor schroef je de melder op een bodemplaat, die je aan de muur kunt bevestigen met klittenband of met schroeven. Met een pauzeknop kun je het alarm stoppen als je vermoedt dat het om een vals alarm gaat. Deze melder is voorzien van een ingebouwde lithiumbatterij met een levensduur van 10 jaar. Hierdoor ben je dus maar liefst 10 jaar beveiligd, zonder dat je de batterij hoeft te vervangen.

Dit laatste is naast een voordeel ook wel een nadeel. Na 10 jaar moet je het toestel dan ook vervangen, omdat je de batterij er niet uit kunt nemen. In de loop van 10 jaar verandert de technologie wel zoveel dat je daarna misschien wel beslist om een slimme melder te kopen. Een ander nadeel is dat je deze de rook- en koolmonoxidemelder niet kunt koppelen aan andere melders. Het is ook niet mogelijk om de combimelder te verbinden met een app.

Niet draadloos connecteerbaar met andere gelijke combimelders.

Voordelen
 • Compact
 • Werkt accuraat
 • Handig te monteren
 • Verschillende alarmen voor rook en koolmonoxide
Nadelen
 • Niet combineerbaar met andere melders
 • Niet combineerbaar met een app
 • Geen display
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een combinatie van koolmonoxide- en rookmelder zoekt en deze wil combineren in een gebruiksvriendelijk en compact toestel. Dankzij ELRO FV4310 Combimelder heb je maar een melder in plaats van twee nodig. We vinden het jammer dat je verschillende gelijke toestellen niet aan elkaar kunt koppelen.

Beste koppelbare koolmonoxidemelder – ELRO Connects FC4801R

In je woning kun je vaak op verschillende plaatsen koolmonoxidemelders gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een leefruimte waar je een open haard hebt of misschien een kachel. En daarnaast heb je mogelijk nog een andere ruimte met een pelletkachel of een oude kachel op steenkool. Dan is het belangrijk om in beide ruimtes een koolmonoxidemelder te hebben. Verwarming met aardgas lijkt veilig, maar bij je verwarmingsketel is het eveneens goed om te checken of er geen uitstoot van koolmonoxide is.

Wil je op verschillende plaatsen het koolmonoxidegehalte in de lucht controleren, dan heb je een koppelbare rookmelder nodig. De beste koop in dit verband is de ELRO Connects FC4801R. Dit toestelletje van ELRO doet zijn taak prima. Het is dan ook keurig volgens verschillende Europese normen getest en goedgekeurd. Je kunt verschillende exemplaren van deze melder kopen, die je dan onderling koppelt. Zodoende hoor je steeds het alarm als er op een bepaalde plaats te veel koolmonoxide in de lucht is. 

Het is mooi en compact qua ontwerp, en je krijgt een melding als de batterij bijna leeg is. Dit is niet alleen handig, het draagt ook bij tot de veiligheid in huis, want aan een niet werkende koolmonoxidemelder heb je natuurlijk geen zo’n grote hulp. Verder krijg je voldoende montagemateriaal meegeleverd zodat je deze koolmonoxidemelder mooi en netjes op kunt hangen. Er is ook een duidelijke handleiding voorzien, wat echt wel een must is voor het toestel zoals dit.

Zo komen we bij de nadelen van dit toestel. Je kunt dit toestel koppelen met andere koolmonoxidemelders, en ook met rookmelders, maar bij een dergelijk systeem van verschillende melders moet je altijd uitkijken wat de bron van het alarm is.

Bij een alarm van een rookmelder moet je bijvoorbeeld de ramen gesloten houden, terwijl bij de melding van een koolmonoxidemelder de ramen juist helemaal open moeten. Het komt erop aan het toestel goed te leren kennen en de gebruiksaanwijzing goed te lezen. 

Dit toestelletje werkt met twee AA-batterijen. Zorg ervoor dat ze steeds opgeladen zijn. Dit is natuurlijk niet echt een nadeel van het toestel zelf. Het is dan ook een prima koolmonoxidemelder voor zijn prijs.

ELRO Connects FC4801R koolmonoxidemelder

Zeker op tijd de batterijen vervangen.

Voordelen
 • Draadloos koppelbaar
 • Compact, goed ontworpen, duidelijke testknop
 • Luid alarm
 • Lege batterij-indicator
Nadelen
 • Oppassen met diverse signalen in huis als je draadloos koppelt
 • 2 AA-batterijen
 • Geen app
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koppelbare koolmonoxidemelder koopt op de markt. Het is een functioneel een goed werkend toestel, dat je op een gebruiksvriendelijke manier kunt koppelen met andere rookmelders en koolmonoxidemelders van ELRO. Bovendien is de prijs kwaliteitsverhouding zeker goed. Met de aankoop van deze CO²-melder kun je niet missen.

Beste luxe koolmonoxidemelder – Google Nest Protect

Wil je je huis veilig maken met een koolmonoxidemelder? En hou je sowieso al van snufjes zoals smart home systems, slimme thermostaten of slimme sloten? Dan kun je meteen ook gaan voor een slimme koolmonoxidemelder. Ja, slimme koolmonoxidemelders bestaan inderdaad, en ze worden gemaakt door coole bedrijven zoals Google.

De beste koop als luxe koolmonoxidemelder is voor ons de set van drie Google Nest Protect melders, die je gebruikt als koolmonoxidemelder, maar ook als rookmelder en als noodverlichting.

Is er of koolmonoxide of rookontwikkeling in je woning, dan verwittigt een stem je. Je krijgt het alarm ook te zien en te horen op je mobieltje, waar de Google Nest Protect toestellen mee verbonden zijn via de Google Home app. Of je nu thuis bent of aan de andere kant van de wereld, je weet of er koolmonoxide-alarm in je woning is.

Zoals gezegd is de Google Nest Protect een multifunctioneel toestel. Merkt het toestel beweging op, dan gaat er bijvoorbeeld een licht branden. Dit is ideaal als je ’s nachts even wil opstaan en naar de badkamer gaan bijvoorbeeld. Dan moet je niet het felle licht in de gang aandoen. Het is ook belangrijk om in geval van nood een goede noodverlichting te hebben.

De Google Nest Protect is de ideale koolmonoxidemelder voor mensen met een gehoorbeperking. Ze zien een lichtje oplichten en krijgen een melding op de smartphone als er een probleem is.

Toch heeft de Google Nest Protect wel enkele nadelen. Het is bijvoorbeeld best wel prijzig. Natuurlijk, dit is meer dan een eenvoudige koolmonoxidemelder, maar hoeft dit echt meer dan € 100 per stuk te kosten?

Om de koolmonoxidemelder optimaal te laten werken moet je daarnaast ook een goed en betrouwbaar wifinetwerk hebben. Indien nodig moet je al direct in een wifirepeater investeren. Gebruik je netstroom om de toestellen op te laden, dan heb je een probleem als de stroom langere tijd uitvalt.

Google Nest Protect luxe koolmonoxidemelder

De hoge prijs schrikt je misschien wel af. Die ligt veel hoger dan bij een gewone koolmonoxidemelder.

Voordelen
 • Combimelder van rook en koolmonoxide
 • Waarschuwt je met stem, geluid of app
 • Waar je ook bent, je krijgt meldingen als er een probleem is.
 • Je gebruikt het toestel ook als nacht- en veiligheidsverlichting
 • Je gebruikt het toestel ook als nacht- en veiligheidsverlichting
Nadelen
 • Prijzig
 • Goeie wifiverbinding is een must
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie houdt van de modernste snufjes om de woning te beveiligen. De Google Nest Protect koolmonoxidemelders beschermen je woning met de nieuwste technologie. Je krijgt meldingen van problemen gewoon op je mobieltje te zien. Tegenover de vele handige features staat wel de hoge prijs.

Koopgids

Wat is nu de beste plaats om een koolmonoxidemelder op te hangen?

Ideaal hang je een koolmonoxidemelder op in elke kamer met een open haard, een pelletkachel, een verwarmingsketel of een kolenkachel. Daarnaast kan het handig zijn om in elke slaapkamer of gewoon kamers waar je vaak vertoeft een CO²-melder te hebben. Kies dus voor de plaats waar er “branders” zijn en voor de plaatsen waar je het meeste tijd doorbrengt.

Een koolmonoxidemelder is zeker aan te raden in studio’s, studentenkamers of appartementen waar de leefruimte, de keuken en slaapkamer zich in één ruimte bevinden. Vaak is er dan in de keuken een boiler of verwarmingsketel. Er zijn ook nog veel kamers met gaskachels, die een risico met zich meebrengen.

Goed, stel dat je een koolmonoxidemelder wil ophangen op een plaats waar je een brander vindt. Dan hang je de koolmonoxidemelder op een afstand van één tot 3 meter van dit apparaat. Je plaatst de koolmonoxidemelder bovendien dicht bij het plafond, maar liefst op een afstand van 15 cm van dit plafond. Dit hangt wat af van de mogelijkheden in je woning natuurlijk. Een vuistregel is verder dat de CO²-melder hoger moet hangen dan de hoogte van de deur of het hoogste raam.

Voor koolmonoxidemelders in ruimten waar je geen branders hebt, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer, hang je de melder het best dicht bij de plaats waar je het meest ademt.

Plaatsing van koolmonoxidemelder

Europese merken

Koop zeker een koolmonoxidemelder via een erkende en liefst Nederlandse webshop. Zo ben je zeker dat de koolmonoxidemelder aan alle wettelijke vereisten en keurmerken voldoet. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden een korting aan als je een of meerdere koolmonoxidemelders in huis hebt.

De stroombron

In onze reviews hebben we toestellen geselecteerd die op batterijen werken. Er bestaan ook koolmonoxidemelders die rechtstreeks op het elektriciteitsnet koppelt. Je hebt een professionele monteur nodig om deze te plaatsen.

Het voordeel van een toestel op batterijen, is dat het ook bij stroompannes werkt. Bij sommige toestellen moet je dan wel regelmatig de batterijen eens testen. Je hebt vaak ook een melding als de batterijen bijna leeg zijn, maar het kan altijd gebeuren dat deze functie dan ook niet werkt.

Andere toestellen hebben ingebouwde batterijen die je niet kunt vervangen. Deze toestellen verzekeren dan een werkingsduur van 7 of 10 jaar. Daarna moet je het hele toestel vervangen. Het is zeker een veilige keuze om voor een dergelijk toestel te opteren.

Koolmonoxidemelders die je op de netstroom aansluit bestaan ook. Deze zijn vaak minder handig te plaatsen waar je dit wil omdat je afhankelijk bent van de plaats van een stopcontact.

Een slimme koolmonoxidemelder?

Slimme koolmonoxidemelders hebben veel voordelen. Je staat als het ware continu in verbinding met je woning. Zelfs al ben je niet thuis, dan nog krijg je meldingen op je smartphone als er koolmonoxide-ontwikkeling is. Deze slimme melders zijn vaak echter duur.

Een ander voordeel is dat je ze bijvoorbeeld ook op andere systemen zoals een alarmsysteem kunt aansluiten. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak, dan kun je een slimme rook- en koolmonoxidemelder zoals bijvoorbeeld van Google kopen, maar daarnaast ook nog enkele klassieke budget rookmelders kopen.

Slimme koolmonoxidemelder

Draadloos koppelbare melders

Je kunt een aantal rook- en koolmonoxidemelders met elkaar verbinden, zodat alle eenheden in het huis alarm slaan als er een wordt geactiveerd. Sommige nieuwere huizen hebben zelfs speciale bedrading om de melders aan te sluiten. In een huis zonder dergelijke bedrading kan je detectoren kopen die draadloos met elkaar in verbinding staan. Deze onderling verbonden rook- en koolmonoxidemelders zijn belangrijk voor de veiligheid in een huis met meerdere verdiepingen. “Standalone” melders zijn dan vaak ideaal voor kleine woningen, flats, of studio’s.

Hoewel onderling gekoppelde alarmen je woning veiliger kunnen maken, hebben ze wel een aantal beperkingen. In veel gevallen kunnen gekoppelde alarmen alleen verbinding maken met modellen van hetzelfde merk. Om zeker te zijn, moet je altijd bij de fabrikant controleren welke specifieke modellen compatibel zijn. Zelfs binnen hetzelfde merk is dit soms een probleem, omdat de systemen om te connecteren soms veranderen.

Ondanks de beperkingen zijn draadloos koppelbare detectoren zeker aan te raden. Ze maken je huis veiliger door je te waarschuwen voor gevaar voordat de CO² zich al te veel in je huis verspreidt.

Een luid alarm of gesproken meldingen?

Met een volume van 85dB maken koolmonoxidemelders een keihard geluid. Toch zijn er mensen die zo diep slapen dat ze een alarm van dit volume niet horen. Van kinderen is het ook bekend dat ze soms heel diep slapen. Sommige rook- en koolmonoxidemelders gebruiken stemcommando’s die je zelf kunt instellen. Het kan handig en wat minder “beangstigend” zijn om dit te doen als je kinderen hebt.

Koolmonoxidemelder geluid

Compatibiliteit met alarmsystemen

Wens je een nieuw alarmsysteem voor je woning te installeren? Dan kun je hier ook een koolmonoxidemelder aan koppelen. Dergelijke systemen kunnen bijvoorbeeld een bewakingsdienst hebben die de politie of brandweer verwittigt of jou op je mobieltje belt.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. Koolmonoxide is een stille moordenaar die niemand ontziet. Je neemt dus best je voorzorgen in je woning met een of meerdere koolmonoxidemelders. Een CO²-melder is vaak niet duur en gemakkelijk te installeren. Met deze toestelletjes in huis geniet je gewoon dubbel en dik van het comfort van je open haard, pelletkachel, gasbrander of verwarmingsketel. Heb je nog vragen over bepaalde koolmonoxidemelders, aarzel niet en neem contact op met de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder als je bepaalde vragen hebt over een toestel. Veel succes met de aankoop van een koolmonoxidemelder!

Tresna.nl
Logo