Brandveiligheid woning

Het is altijd een goed idee om even stil te staan bij de brandveiligheid van je woning. Om je woning brandveilig te maken, kun je zelf de nodige maatregelen nemen. We denken dan bijvoorbeeld aan het aankopen van rookmelders en blusmateriaal. Anderzijds is het eveneens interessant om advies te vragen aan specialisten in brandveiligheid. Zij komen bij je langs en stellen een globaal plan op om je woning brandveilig te maken. Ze geven je advies over wat je het beste doet en laten niets aan het toeval over.

In dit artikel staan we stil bij de belangrijkste eigenschappen van een brandveilige woning. Daarnaast kun je met een eenvoudige klik op de knop diverse offertes aanvragen bij specialisten in brandveiligheid.

Rookmelders

Rookmelders plaatsen

Op onze website hebben we al uitgebreid aandacht besteed aan rookmelders . Een rookmelder is een klein toestelletje dat veel ellende kan verhinderen. De rookmelder slaat alarm als het rookdeeltjes, zogenaamde aerosolen, in je woning waarneemt. Door deze deeltjes te detecteren, wijst het toestel je op een eventuele beginnende brand. Rookmelders kunnen zelfstandig werken, maar kunnen ook onderling verbonden zijn of zelfs in verbinding staan met je wifinetwerk.

Een ding is zeker, een rookmelder is een van de beste manieren om je woning tegen brand te beschermen. Zorg daarom voor verschillende rookmelders in je woning. We denken dan aan een exemplaar voor je inkomhal, maar ook voor de slaapkamers en de woonkamer. In je keuken kun je beter geen rookmelder plaatsen. Terwijl je kookt, kan er al eens wat rook ontsnappen uit een pot of uit de oven, zonder dat dit meteen op een brand wijst. Een rookmelder kan dit ten onrechte als een brand aanzien, met een vals alarm tot gevolg. In de keuken is een hittemelder een goed alternatief. Een hittemelder detecteert enkel en alleen de hitte die bij een brand vrijkomt, wat in de keuken beter en accurater kan zijn.

Het is niet alleen belangrijk om rookmelders te installeren, je moet ze ook regelmatig (laten) testen, bijvoorbeeld twee keer per jaar. Het zou jammer zijn dat je een brand niet tijdig kan detecteren omdat de batterij van de rookmelder leeg is. Het is daarom een goed idee om te kiezen voor rookmelders met een vaste, ingebouwde batterij die dan bijvoorbeeld vijf jaar meegaat. Na die vijf jaar vervang je dan de rookmelder gewoon door een nieuwe. Dit is veiliger dan zelf een nieuwe batterij in het huidige toestel aan te brengen, want dan ben je nooit helemaal zeker van de werkingsduur.

Je kunt onze reviews over rookmelders erop nalezen om de beste keuze te maken.

Woning brandveilig maken
Wil je graag in een brandveilige woning wonen? Dan is het verstandig om hier een specialist voor in te schakelen. Een specialist voorziet je van de juiste adviezen, heeft veel kennis in huis en weet exact wat wel en niet werkt. Vraag via onderstaande knop direct offertes aan, waarna je samen met zo’n specialist je woning brandveilig kunt maken.

Blusmiddelen

Een rookmelder verwittigt je dat er een brand in je woning is uitgebroken, maar als er een brand is moet je die ook efficiënt kunnen bestrijden. Hiervoor zijn brandblussers en blusdekens onmisbaar in huis.

Een brandblusser is in principe niet verplicht in je woning. Dit is alleen het geval als je thuis een kantoor hebt waarin je klanten of medewerkers ontvangt. Toch is het goed idee om een of meerdere brandblussers in huis te halen.

Er bestaan brandblussers met poeder of met schuim. Brandblussers die vuur met schuim doven, kosten meer dan brandblussers met poeder, maar zijn ook een stuk efficiënter in vergelijking met brandblussers die poeder verspreiden. Dit bluspoeder veroorzaakt veel nevenschade, terwijl dit met schuim minder het geval is.

Verder is het belangrijk om een brandblusser op een goed bereikbare plaats te zetten. Over het algemeen kun je zeggen dat een brandblusser het best geplaatst is op een van de vluchtroutes of bij een uitgang van je woning. Hier komen we verder in dit artikel op terug.

Een blusdeken of branddeken is een veiligheidsinstrument dat je kunt gebruiken om kleine branden te doven. Het is een geweven deken dat doorgaans van materialen zoals glasvezel of geïmpregneerd katoen is gemaakt. Bedek je hier een kleine brandhaard mee, dan neem je alle zuurstof weg en dooft de brand. Denk bijvoorbeeld aan een beginnende brand in een frietketel.

Een branddeken juist over het vuurtje aanbrengen is van groot belang. Je moet je eigen onderarmen en handen beschermen zodat ze niet verbrand worden tijdens het aanbrengen van het branddeken. Check de gebruiksaanwijzing, bekijk de nodige filmpjes op YouTube, of nog beter: volg een training in het hanteren van brandblussers en branddekens bij een specialist in brandveiligheid.

Brandveiligheid qua elektrische installatie

Een van de belangrijkste oorzaken van woningbranden is een defect aan een elektrische leiding of aan de zekeringkast. Laat daarom na het renoveren van een woning of na ingrijpende elektriciteitswerken je installatie keuren. Een keuring is sowieso verplicht wanneer je je een nieuwe installatie in gebruik neemt of de bestaande installatie laat verzwaren of uitbreidt. Bovendien moet je de installatie elke 25 jaar laten herkeuren.

Apparaten veilig gebruiken

In huis moet je alle elektrische apparaten veilig gebruiken om de kans op een brand zo klein mogelijk te maken. Neem nu een onschuldig apparaat zoals een koffiezet. Je checkt bij dit toestel best regelmatig eens de stekker om te zien of hij niet beschadigd is. Verder doe je er goed aan om het apparaat schoon te houden en de stekker uit het stopcontact te halen wanneer je het niet gebruikt. Bovendien moet je ervoor zorgen dat het koffiezetapparaat op een stabiele ondergrond staat, zodat je het niet per ongeluk kunt omstoten. Het is ook aan te raden om het toestel niet te dicht bij brandbare gordijnen of materialen zoals papier te plaatsen. Het lijken eenvoudige tips, maar ze zijn wel efficiënt.

Sommige apparaten hebben nog meer veiligheidsvereisten. Een elektrisch fornuis moet je op een aparte kring aansluiten, net zoals een wasmachine of droogkast.

Brandbare materialen? Sla ze veilig op

Brandbare materialen zoals verf of andere chemische producten moet je altijd een veilige en afgesloten plekje geven. Stel dat een van die producten vuur vat, dan is het gemakkelijk om op die ene plaats het vuur te bestrijden. Je houdt hierdoor ook mogelijke vluchtroutes vrij. Sla je brandbare producten veilig en apart op, dan komen ze minder snel in aanraking met brandbare producten. Er bestaan trouwens ook brandbestendige kasten, wat ook een goede oplossing is voor een beperkte hoeveelheid brandbare producten. 

Woning brandveilig maken
Wil je graag in een brandveilige woning wonen? Dan is het verstandig om hier een specialist voor in te schakelen. Een specialist voorziet je van de juiste adviezen, heeft veel kennis in huis en weet exact wat wel en niet werkt. Vraag via onderstaande knop direct offertes aan, waarna je samen met zo’n specialist je woning brandveilig kunt maken.

Vluchtwegen en brandladders

Vluchtladder opbergboos

Met een brandladder (ook wel vluchtladder genoemd) breng je jezelf en je huisgenoten in veiligheid bij een brand in een appartement,studio of woning. Heb je te maken met een woningbrand, en is het onmogelijk om jezelf te evacueren via de trap of de deuren beneden, dan opteer je ervoor om je via een raam met de brandladder in veiligheid te brengen. 

Het gebruik van een brandladder heeft als voordeel dat je een snelle evacuatieroute hebt in het geval van een brand. Het verhoogt ook het gevoel van veiligheid in je woning omdat je weet dat je ook vanuit de bovenverdieping kunt ontsnappen. Het is een vrij eenvoudig ding dat je altijd kunt gebruiken, ook al valt de stroom uit.

Anderzijds moet je er rekening mee houden dat een stevige vensterbank of raamkozijn noodzakelijk is om de vluchtladder aan op te hangen. Als een brand snel uitbreekt, moet je ook voldoende snel de brandladder kunnen uitrollen. Daarom is het goed om ook thuis en keer per jaar een soort oefening te houden en te testen of iedereen in huis de brandladder goed kan hanteren en gebruiken.

Brandwerende deuren en ramen

Brandwerende deuren en ramen zijn speciaal ontworpen om de verspreiding van vuur en rook te vertragen, waardoor je je veiligheid vergroot en de impact van een brand verkleint. Brandwerende deuren zijn gemaakt van materialen zoals staal, glasvezel of hout met een brandvertragende kern. Ze zijn ontworpen om gedurende een bepaalde periode vlammen en rook tegen te houden. Brandwerende ramen zijn voorzien van speciaal glas dat bestand is tegen hoge temperaturen en voorkomt dat vuur en rook zich snel verspreiden.

Het is belangrijk om bij het installeren van brandwerende deuren en ramen te voldoen aan de plaatselijke bouwvoorschriften en normen. Deze voorschriften kunnen specificaties bevatten met betrekking tot de vereiste brandweerstand, afmetingen en installatiemethoden.

Het is ook raadzaam om professionele hulp in te schakelen bij het kiezen en installeren van brandwerende deuren en ramen. Een gekwalificeerde aannemer of een specialist op het gebied van brandveiligheid kan je adviseren over de juiste producten en de installatie ervan volgens de vereiste normen. Via onze website vraag je gratis offertes aan voor het plaatsen van brandveilige deuren!

Rookvrij, veilig omgaan met open haarden en kachels

Veilig omgaan met open haarden en kachels is een must als je het risico op een woningbrand zo klein mogelijk wil houden. Zo moet je de open haard of kachel regelmatig laten onderhouden. Laat de schouw ook regelmatig inspecteren en schoonmaken door een professionele schoorsteenveger. Zo kun je vermijden dat er zich brandbaar materiaal opstapelt in de schouw waardoor er een schouwbrand kan ontstaan. Bovendien verklein je ook het risico op een co-vergiftiging. Want bij een woningbrand moet je niet alleen aan uitslaande vlammen denken, rookontwikkeling is al even gevaarlijk.

In je open haard gebruik je best alleen geschikt brandmateriaal zoals droog kwaliteitshout of speciale briketten. Afval verbranden is helemaal geen goed idee, en gebruik ook geen vochtig hout of papier in je open haard of kachel. Verder laat je de ruimte waarin een open haard of kachel brandt het best regelmatig luchten. Dit helpt bij het afvoeren van rook en giftige gassen.

Installeer rookmelders en koolmonoxidemelders in de buurt van de open haard of kachel en in de aangrenzende kamers.

Woning brandveilig maken
Wil je graag in een brandveilige woning wonen? Dan is het verstandig om hier een specialist voor in te schakelen. Een specialist voorziet je van de juiste adviezen, heeft veel kennis in huis en weet exact wat wel en niet werkt. Vraag via onderstaande knop direct offertes aan, waarna je samen met zo’n specialist je woning brandveilig kunt maken.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je je woning brandveilig maken, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een specialist in brandveiligheid jouw woning op dat vlak wil beveiligen. De aanpak en de visie kan zeker de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is altijd oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk.

Op zoek gaan naar een specialist in brandveiligheid is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt bijvoorbeeld nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het brandveilig maken van je woning!

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je een goed zicht hebt op de mogelijkheden die je kunt nemen qua brandbeveiliging in je woning.

Wens je nog verder te gaan en naast het beveiligen van je woning ook op andere vlakken je woning te verbeteren? Lees dan zeker onze andere artikels over het isoleren van woningen of het inrichten van je woning.

Een beroep doen op een specialist om je woning brandveilig te maken kost wel wat, maar dan ben je meteen zeker dat het werk voldoet aan alle normen en kwaliteitseisen. En dankzij dit vakwerk wordt je woning gewoonweg extra veilig. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het brandveilig maken van je woning aan!

Tresna.nl
Logo