Beste luchtsleutel

Een luchtsleutel, ook wel pneumatische slagmoersleutel, werkt volledig op lucht. Je kunt een dergelijke luchtsleutel op een compressor aansluiten, waardoor je een krachtig apparaat tot je beschikking hebt. Recent schreven wij al een artikel over de beste compressoren en de beste slagmoersleutels. In dit artikel richten we onze pijlen specifiek op de luchtsleutel.

Met een luchtsleutel kan je verschillende soorten werkzaamheden uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld moeren en bouten hiermee los- en vast draaien. Daarnaast is het ook mogelijk om zware klussen uit te voeren met een luchtsleutel. Dit heeft te maken met het feit dat de perslucht onwijs veel kracht kan leveren.

Ten opzichte van een elektrische slagmoersleutel heeft een pneumatische slagmoersleutel nog een belangrijk voordeel. Je kunt werken zonder dat je daarbij met een gevaarlijk snoer te maken hebt. Bij een elektrische slagmoersleutel staat er immers veel stroom op dit snoer; dat is bij een pneumatische slagmoersleutel (luchtsleutel) niet het geval. Een dergelijke machine werkt op perslucht. Die perslucht wordt verkregen dankzij een compressor. Voordat je gebruik van een luchtsleutel kunt maken, dien je deze middels een luchtslang aan te sluiten op een compressor.

Binnen de wereld van luchtsleutels bestaan de nodige varianten. Het is dan ook zaak om de verschillende varianten goed met elkaar te vergelijken, zodat je een juiste keuze kunt maken. Gelukkig helpt Tresna je daar een handje bij! Wij zijn namelijk op onderzoek uitgegaan om te achterhalen welke luchtsleutels het beste zijn. In onderstaande tabel kan je onze bevindingen noemen, waarbij je bij elk product ook kunt vinden in welke situatie deze de beste is.

Onze top 5 luchtsleutels

Afbeelding

Product


Einhell Slagmoersleutelset DSS 2602

Onze beste koop!

Einhell Slagmoersleutelset DSS 260/2

Beste koop

of

Airpress Slagmoersleutelset met 10 slagdoppen 12

Airpress Slagmoersleutelset met 10 slagdoppen 1/2

Beste uitgebreide luchtsleutel

of

Airpress Slagmoersleutel 12 600nm

Airpress Slagmoersleutel 1/2" 600 Nm

Beste krachtige luchtsleutel

of

Airpress Slagmoersleutel 12

Airpress Slagmoersleutel 1/2

Beste luchtsleutel voor de professional

of

FERM ATM1043 Slagmoersleutel - lucht - 320 Nm

​FERM ATM1043 Slagmoersleutel - lucht - 320 Nm

Beste voordelige luchtsleutel

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Einhell Slagmoersleutelset DSS 260/2

Beste koop

Einhell Slagmoersleutelset DSS 2602

of

Airpress Slagmoersleutelset met 10 slagdoppen 1/2

Beste uitgebreide luchtsleutel

Airpress Slagmoersleutelset met 10 slagdoppen 12

of

Airpress Slagmoersleutel 1/2" 600 Nm

Beste krachtige luchtsleutel

Airpress Slagmoersleutel 12 600nm

of

Airpress Slagmoersleutel 1/2

Beste luchtsleutel voor de professional

Airpress Slagmoersleutel 12

of

FERM ATM1043 Slagmoersleutel - lucht - 320 Nm

Beste voordelige luchtsleutel

FERM ATM1043 Slagmoersleutel - lucht - 320 Nm

of

Bij het aanschaffen van een luchtsleutel is het van belang om op meerdere facetten te letten. Zo is het handig om te weten dat een luchtsleutel ook een pneumatische slagmoersleutel genoemd wordt. Om je meer informatie over alle ins en outs van een luchtsleutel te geven, hebben wij aan het einde van dit artikel een koopgids samengesteld. Deze koopgids is voor jou een handige leidraad tijdens het uitzoeken van een nieuwe luchtsleutel. Hieronder trappen we in ieder geval af met de review van de allerbeste koop.

Beste koop luchtsleutel – Einhell Slagmoersleutelset DSS 260/2

Ben je op zoek naar een luchtsleutel waar je verschillende werkzaamheden mee uit kunt voeren? Wil je daarbij kunnen vertrouwen op een hoge kwaliteit? Wil je bovendien meerdere doppen tot je beschikking hebben? Dan kan je eigenlijk niet om deze slagmoersleutel van Einhell heen; De Einhell DSS 260/2 is in onze ogen de beste keuze.

Deze luchtsleutel brengt enkele voordelen met zich mee. Zo is het onwijs handig dat je zowel links- als rechtsom kunt werken. Hierdoor heb je eigenlijk nooit met beperkingen te maken.

Tijdens uiteenlopende werkzaamheden kan je gebruik maken van een maximaal koppel van 312 Nm. Daarbij je een luchtdruk van 6 bar tot je beschikking; deze luchtsleutel dien je dus sowieso op een compressor aan te sluiten.

Het aansluiten van deze luchtsleutel op een compressor gaat makkelijk. De luchtslang koppeling betreft een zogeheten 1/4" binnendraad met een Europese snelkoppeling. Deze koppeling zorgt ervoor dat je met een luchtdruk van 6 bar de verschillende werkzaamheden uit kunt voeren.

Bijkomend voordeel is dat je veel doppen meegeleverd krijgt. Sterker nog; je krijgt een 11-delige doppen set meegeleverd. Het gaat hierbij om de volgende doppen: Dop 9/10/11/13/14/17/19/22/24/27. Zie de foto hiernaast voor een impressie van deze doppen.

Tijdens de werkzaamheden kan je ook gebruik maken van een draaimomentregeling. De Einhell DSS 260/2 luchtsleutel heeft namelijk een draaimomentregeling in 3 stappen.

Einhell DSS 260 2

Tot slot willen we nog benoemen dat het onwijs handig is dat je deze luchtsleutel in een handige koffer geleverd krijgt. Je krijgt tevens een flesje olie meegeleverd om de luchtsleutel goed te kunnen onderhouden. Dankzij de koffer ben je in ieder geval in staat om de luchtsleutel netjes op te bergen.

Het luchtverbruik van deze luchtsleutel is overigens 113 liter per minuut. Dit betekent dat je sowieso een grote/krachtige compressor nodig hebt.

Hebben we ook nog nadelen gevonden? Ja, voor het écht zware werk komt deze luchtsleutel net iets te kort. Als je juist zwaar werk uit moet voeren, heb je behoefte aan een luchtsleutel met een hoger maximaal koppel.

Deze luchtsleutel komt helaas kracht tekort voor de zware werkzaamheden.

Voordelen

 • Inclusief 11-delige doppen set
 • Inclusief koffer
 • Draaimomentregeling in 3 stappen

Nadelen

 • Te weinig kracht voor zware werkzaamheden

Conclusie

De Einhell Slagmoersleutel DSS 260/2 is in onze ogen de beste luchtsleutel voor een gemiddelde eindgebruiker. Als je voornamelijk moeren vast- en los wilt draaien, zit je goed met deze luchtsleutel. De luchtsleutel levert een koppel van 312 Nm, heeft een handige draaimomentregeling en wordt met handige accessoires geleverd.

Beste uitgebreide luchtsleutel – Airpress Slagmoersleutelset met 10 slagdoppen ½

Als je met een luchtsleutel aan de slag gaat, heb je daar een zogeheten slagdop voor. Dit kan je zien als het opzetstukje van een luchtsleutel waarmee je bijvoorbeeld een moer vast- of los kunt draaien. Heb je behoefte aan een luchtsleutel die standaard met meerdere slagdoppen geleverd wordt? Dan kunnen wij deze slagmoersleutelset van Airpess  van harte aanraden.

In deze set vind je een hoogwaardige en betrouwbare luchtsleutel. Daarnaast krijg je ook in totaal 10 slagdoppen meegeleverd met een ½ aansluiting. Het gaat hierbij om de volgende slapdoppen: 9, 10, 11, 13, 14, 17, 19, 22, 24 en 27 millimeter. Dankzij deze set kan je behoorlijk veel soorten moeren vast- en los draaien.

Deze luchtsleutel werkt, zoals alle andere luchtsleutels, op een compressor. Je dient dus een compressor te gebruiken die je vervolgens met een ¼” binnendraad met een Europese snelkoppeling vast kunt maken.

Het luchtverbruik van deze luchtsleutel van Airpress is in totaal 240 liter per minuut. Dit betekent dat je een relatief sterke compressor nodig; de compressor moet in ieder geval een dergelijke opbrengst per minuut kunnen produceren.

Bij het werken met deze luchtsleutel kan je gebruik maken van een koppel van maximaal 353 Nm. Je hebt daarbij de beschikking over een werkdruk van 6,5 bar. Deze cijfers zijn dik in orde voor een gemiddelde eindgebruiker.

Om het nog mooier te maken; bij aanschaf krijg je een handige koffer meegeleverd. Zie de foto hiernaast voor een impressie van deze koffer. Met deze koffer kan je jouw luchtsleutel, inclusief alle slagdoppen, op een veilige en prettige manier opbergen.

Als laatste voordeel willen we de ergonomische vormgeving aanstippen. Airpress heeft goed werk geleverd met het fabriceren van onder meer het handvat. Hierdoor ligt de luchtsleutel prima in de hand en kan je moeiteloos de wielenbouten van jouw auto los- en vastdraaien.

Airpress 10 slagdoppen met koffer

Helaas moeten we wel vermelden dat deze luchtsleutel nét wat te weinig kracht heeft voor zware werkzaamheden. Als de bouten/moeren vastgeroest zitten, heb je met deze luchtsleutel onvoldoende kracht tot je beschikking.

Deze luchtsleutel is net iets te licht voor het zware werk.

Voordelen

 • Inclusief 10-delige doppen set
 • Luchtverbruik 240 liter per minuut
 • Handige koffer meegeleverd

Nadelen

 • Te weinig kracht voor zware werkzaamheden
 • Krachtige compressor nodig

Conclusie

Deze luchtsleutel van Airpress is volgens ons de beste luchtsleutel die met meerdere slagdoppen geleverd wordt. Je krijgt in totaal 10 slagdoppen meegeleverd, waarbij alle slagdoppen én de luchtsleutel in een veilige en handige koffer zitten. Al met al een prima apparaat.

Bekijk prijzen van Airpress Slagmoersleutelset met 10 slagdoppen ½ bij verschillende winkels:

Beste krachtige luchtsleutel – Airpress Slagmoersleutel 1/2" 600 Nm

Moet je af en toe met een luchtsleutel aan de slag? Heb je daarbij behoefte aan een behoorlijk krachtige luchtsleutel? In dat geval kunnen wij deze luchtsleutel van het merk Airpress aanraden.

Dit merk ben je al eerder tegengekomen op deze pagina. Dat is niet heel gek, aangezien Airpress één van de pioniers binnen deze markt is. Ook deze luchtsleutel voldoet aan alle verwachtingen, levert veel kwaliteit en levert dus ook veel kracht.

Met deze luchtsleutel heb je een maximaal koppel van 600 Nm tot je beschikking. Hierdoor ben je ook in staat om bijvoorbeeld vastgeroeste moeren en bouten los te draaien. Dit gaat overigens gepaard met een werkdruk van 6,3 bar.

Bij deze luchtsleutel moet je ook een compressor gebruiken. Deze compressor moet de nodige capaciteit kunnen leveren, aangezien het luchtverbruik 240 liter per minuut is. De compressor kan je aansluiten op deze luchtsleutel met behulp van een luchtslang. Deze luchtslang heeft een Europese snelkoppeling.

Bij veel apparaten hecht Airpress veel waarde aan de ergonomische vormgeving. Dat is ook het geval bij de Airpress Slagmoersleutel 1/2” 600 Nm. Het handvat van deze slagmoersleutel is bijzonder prettig vormgegeven. Doordat de luchtsleutel ook niet al te veel weegt, kan je probleemloos langere tijd achtereen doorwerken.  

Is dan alles positief bij deze luchtsleutel? Nee, dat helaas niet. Het is namelijk zo dat je geen slagdoppen meegeleverd krijgt bij deze luchtsleutel. Je dient deze slagdoppen dus nog separaat aan te schaffen. Spijtig, aangezien je bijvoorbeeld bij de hierboven genoemde variant standaard 10 slagdoppen meegeleverd krijgt.

Daarnaast is deze luchtsleutel relatief aan de prijs. Dat komt enerzijds uiteraard door het hoge maximale koppel van 600 Nm. Aan de andere kant krijg je géén koffer en geen slagdoppen meegeleverd. Dat Airpress op z’n minst kunnen doen voor dit bedrag.

Je krijgt bij aanschaf geen slagdoppen meegeleverd.

Voordelen

 • Maximaal koppel van 600 Nm
 • Hoge kwaliteit
 • Ergonomisch vormgegeven

Nadelen

 • Relatief prijzig
 • Geen slagdoppen meegeleverd

Conclusie

De Airpress Slagmoersleutel 1/2" 600 Nm is in onze ogen de beste krachtige luchtsleutel voor de gemiddelde eindgebruiker. Met een maximaal koppel van 600 Nm kan je langdurig werken. Daarbij kan je óók relatief zware werkzaamheden uitvoeren. Sluit deze luchtsleutel op een compressor aan en ga direct van start.

Bekijk prijzen van de Airpress Slagmoersleutel 1/2" 600 Nm bij verschillende winkels:

Beste luchtsleutel voor de professional – Airpress Slagmoersleutel ½

Hierboven heb je de review over een tamelijk krachtige luchtsleutel van Airpress kunnen vinden. Het kan echter altijd nóg krachtiger; dat is dan ook het geval bij de beste luchtsleutel voor de professional. Deze luchtsleutel van Airpress is, om meerdere redenen, uitermate geschikt voor de professional.

Als professional heb je bij bepaalde beroepen regelmatig een luchtsleutel nodig. Je wilt dan ook blindelings kunnen vertrouwen op de luchtsleutel. Bovendien heb je voldoende kracht nodig om de werkzaamheden snel en soepel uit te kunnen voeren. Dat is absoluut zo met deze luchtsleutel van Airpress. Deze luchtsleutel levert namelijk een maximaal koppel van 949 Nm. Het is zodoende verreweg de krachtigste luchtsleutel uit dit artikel. Dit koppel gaat overigens gepaard met een maximale luchtdruk van 6,2 bar.

Bij het los- of vastdraaien van de moeren maakt de luchtsleutel gebruik van maximaal 11.000 toeren per minuut. Bovendien kan je zelf deze draaisnelheid aanpassen. Op de achterkant van de luchtsleutel heb je hier een bedieningspaneel voor.

In de luchtsleutel zit ook een demper ingebouwd. Hiermee wordt het geluidsniveau flink beperkt. Daarnaast draagt dit ook bij aan een soepele werking van de machine. Je kunt langdurig achtereen met deze luchtsleutel aan het werk gaan. Dat is ook te danken aan het lichte gewicht en het ergonomische handvat. Deze luchtsleutel weegt in zijn totaliteit maar 1,3 kilogram!

Om gebruik te kunnen maken van deze luchtsleutel dien je ‘m aan te sluiten op een compressor. Deze compressor moet een capaciteit van minstens 249 liter per minuut hebben. Dat is namelijk het luchtverbruik van de Airpress Slagmoersleutel ½. 

Het aansluiten van de luchtsleutel op de compressor gaat met behulp van een ¼” binnendraad.

Draaisnelheid Airpress luchtsleutel

Het enige nadeel is dat je deze luchtsleutel zonder slagdoppen geleverd krijgt. Deze dien je dus nog separaat aan te schaffen. Als professional zijnde heb je hoogstwaarschijnlijk allerlei slagdoppen nodig; houd daar kostentechnisch goed rekening mee.

Je krijgt bij aanschaf géén slagdoppen meegeleverd.

Voordelen

 • Ergonomisch handvat
 • Koppel van 949 Nm
 • Weegt slechts 1,3 kilogram

Nadelen

 • Geen slagdoppen meegeleverd

Conclusie

De Airpress Slagmoersleutel ½ is in onze ogen de beste luchtsleutel voor een professional. Dankzij het maximale koppel van 949 Nm kan je moeiteloos elke klus uitvoeren. Dankzij het ergonomische handvat en minieme gewicht kan je bovendien langdurig achtereen gesloten met deze luchtsleutel aan de slag.

Bekijk prijzen van de Airpress Slagmoersleutel ½ bij verschillende winkels:

Beste voordelige luchtsleutel – FERM ATM1043 Slagmoersleutel op lucht 320 Nm

Moet je af en toe gebruik maken van een luchtsleutel? Dan is het wellicht ietwat overbodig om veel geld te investeren. Voor een ieder kan het onwijs aantrekkelijk zijn om eens naar deze Ferm ATM1043 Luchtsleutel te kijken. Deze luchtsleutel heeft een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Laten we allereerst maar aftrappen met de aanschafprijs van deze luchtsleutel. Bij onze partner Bol.com dien je een bedrag van € 39,95 voor de Ferm ATM1043 slagmoersleutel te betalen.

Voor dat relatief lage bedrag krijg je een luchtsleutel inclusief allerlei accessoires geleverd.

Zo krijg je standaard een 10-delige doppenset geleverd, een inbussleutel, een snelkoppeling voor de compressor en een handige koffer. Met deze koffer kan je te allen tijde de luchtsleutel veilig en goed opbergen.

Deze luchtsleutel heeft een maximaal koppel van 320 Nm. Dat is voldoende om bouten en moeren mee vast- en los te draaien. Hierbij heeft de luchtsleutel een maximale werkdruk van 6,3 bar en is het luchtverbruik 228 liter per minuut.

Met deze luchtsleutel kan je verschillende (de)montage werkzaamheden uitvoeren, kan je kleine bouten los en vast draaien en kan je autobanden wisselen. Al met al heb je dus een veelzijdige en prettige luchtsleutel tot je beschikking, terwijl je nog geen 4 tientjes hiervoor hoeft te betalen.

Ferm slagmoersleutel

Het is echter wel een feit dat deze luchtsleutel niet geschikt is voor het zware werk. Als de wielbouten van jouw auto heel erg vast zitten, ga je die bouten met deze luchtsleutel niet los krijgen. Houd daar rekening mee.

Deze luchtsleutel is niet geschikt voor het zware werk.

Voordelen

 • Gunstig geprijsd
 • Inclusief 10-delige doppenset
 • Inclusief koffer

Nadelen

 • Niet geschikt voor het zware werk

Conclusie

De FERM ATM1043 Slagmoersleutel - lucht - 320 Nm is de beste voordelige luchtsleutel. Voor een bedrag van nog geen 4 tientjes ben je de trotse eigenaar van deze luchtsleutel. Dankzij de 10-delige doppenset en de meegeleverde koffer kan je met veel plezier gebruik maken van deze luchtsleutel.

Bekijk prijzen van de FERM ATM1043 Slagmoersleutel op lucht 320 Nm bij verschillende winkels:

Koopgids

In bovenstaande reviews heb je verschillende luchtsleutels kunnen vinden die prima functioneren. Deze luchtsleutels voldoen stuk voor stuk aan de verwachtingen en helpen jou met het vast- en losdraaien van moeren en bouten.

Sluit geen één van bovenstaande luchtsleutels op jouw wensen aan? Of wil je graag meer informatie over termen die we in de reviews hebben gebruikt? In deze koopgids bespreken we de belangrijkste factoren/eigenschappen van een luchtsleutel.

Slagdoppen

Om een boer of mout vast- en los te kunnen draaien, heb je een juiste slagdop nodig. Op de foto die hiernaast staat, kan je zien hoe een slagdop er uit ziet. Het is hierbij van belang dat je het juiste formaat gebruikt. Bij sommige van de hierboven genoemde varianten krijg je standaard meerdere slagdoppen mee geleverd. Let hier dan ook altijd op bij het uitkiezen van een nieuwe luchtsleutel.

Tijdens de werkzaamheden is het vervolgens noodzakelijk dat je de juiste slagdop gebruikt. Dit is vaak een kwestie van even uittesten. Na verloop van tijd krijg je hier vanzelf meer inzicht in.

Slagdoppen

Slagdoppen

Maximaal koppel

Het maximale koppel is één van de belangrijkste factoren bij een luchtsleutel. Dit getal laat direct zien voor welke werkzaamheden je het apparaat kunt gebruiken. Des te hoger het getal, des te krachtiger de luchtsleutel is. In één van de reviews heb je een luchtsleutel met een maximaal koppel van maar liefst 949 Nm kunnen vinden. Daarentegen hebben we ook een luchtsleutel met een maximaal koppel van 320 Nm besproken.

Zoals je kunt zien, loopt het maximaal koppel per apparaat nogal uiteen. Bepaal daarom van tevoren goed waar je de luchtsleutel voor wenst te gebruiken. Wil je vastgeroeste moeren of bouten losdraaien? Dan heb je een luchtsleutel met een behoorlijk hoog koppel nodig; dat gaat met een maximaal koppel van 320 Nm simpelweg niet lukken.

Luchtverbruik

Het luchtverbruik geeft aan hoeveel liter lucht de luchtsleutel per minuut verbruikt. Dit gegeven is met name belangrijk voor de compressor die je gebruikt. De lucht die een luchtsleutel gebruikt, wordt namelijk door de compressor ‘vrijgegeven’. De compressor die jij gaat gebruiken, moet dan ook voldoende luchtverbruik aan kunnen leveren.

Bij een luchtsleutel heb je te allen tijde een compressor nodig. Deze compressor vormt in feite de brandstof voor jouw luchtsleutel. Het enige wat je verder nodig hebt, is een luchtslang (zit nagenoeg altijd bij de compressor) en een snelkoppeling op de luchtsleutel.

Budget

Bij de aanschaf van een luchtsleutel is het ook belangrijk om naar het prijskaartje te kijken. De aanschafprijs van een luchtsleutel loopt uiteen van een paar tientjes tot aan honderden euro’s. Uiteraard dient dit wel afgestemd te worden op het gebruik van de luchtsleutel. Ga je als professional zijnde elke dag de luchtsleutel gebruiken? Dan kan je beter iets meer geld investeren, zodat je een luchtsleutel aanschaft die geschikt voor een professional is.

Besluit

Een luchtsleutel is een uitermate handig apparaat waarmee je verschillende werkzaamheden uit kunt voeren. Je hebt hier te allen tijde een compressor voor nodig; houd daar goed rekening mee.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nadere vragen? De klantenservice van Bol.com en Coolblue staat graag voor je klaar. Je kunt hen bereiken voor vragen en advies omtrent het aanschaffen van een nieuwe luchtsleutel. We wensen jou graag veel plezier – en veel gemak – met jouw nieuwe luchtsleutel!

Tresna.nl
Logo