Popnagels verwijderen

Veel doe-het-zelvers gebruiken tijdens hun kluswerkzaamheden popnagels. Dit is namelijk een prima manier om twee objecten met elkaar te verbinden. Dit wordt ook wel een verbinding met popnagels genoemd. Dergelijke popnagels vind je in allerlei objecten terug, waaronder ook auto’s en boten. Er zijn uiteraard bepaalde redenen waarom men veelvuldig popnagels gebruikt. Daarom kijken we eerst naar de voordelen van popnagels. Nadien kijken we naar de toepassingen én hoe je uiteindelijk de popnagels weer kan verwijderen.

Popnagel

De voordelen van popnagels

Zoals we al aangaven, worden popnagels veelvuldig gebruikt. Dit is allemaal te danken aan onder andere de onderstaande redenen:

  • De popnagels zijn bijzonder licht van gewicht
  • De popnagels zijn makkelijk te plaatsen
  • De popnagels zijn snel te plaatsen
  • Het verwijderen van popnagels gaat ook relatief makkelijk
  • Popnagels zijn verkrijgbaar in verschillende diameters
  • Popnagels zijn multi inzetbaar
  • Popnagels zijn goedkoop
  • Popnagels hebben een relatief lange levensduur

Bekijk ook deze video voor meer informatie omtrent de voordelen van popnagels:

Dankzij deze voordelen vind je popnagels dus veelvuldig in objecten terug. De kans is groot dat jij in objecten in of rondom je huis ook popnagels tegen komt. Het is soms noodzakelijk om deze popnagels te verwijderen. Dit heeft te maken met het feit dat popnagels soms los kunnen komen te zitten. Dit kan door slijtage komen of doordat de popnagels al voor een zéér lange tijd gebruikt worden.

Een popnagel heeft een nagelhuls die voorzien is van een kraag. Deze nagelhuls is hol en daarin zit weer een trekpen met een afgeronde kop. Deze elementen tezamen vormen een popnagel. Popnagels kunnen over het algemeen een behoorlijk gewicht dragen. Toch zie je vaak dat vele popnagels vlak bij elkaar zitten; dit is om het uiteindelijke gewicht te kunnen dragen.

Verwijderen

Een muur vol met popnagels

Een muur vol met popnagels

Na verloop van tijd kunnen de popnagels dus los te komen zitten. Dit kan enerzijds door de slijtage komen, aangezien popnagels dus met een behoorlijk hoog gewicht (= hoge belasting) te maken kunnen krijgen. Anderzijds kunnen de popnagels ook los komen te zitten. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld objecten die draaien of veelvuldig dienen te bewegen. Na verloop van tijd kan de werking van de popnagels dan niet meer optimaal zijn.

Op dat moment is het noodzakelijk om de popnagel te verwijderen. Maar, hoe doe je dat? Hier zijn drie verschillende methodes voor. Methode 1 gaat met een slijptol en een boormachine, methode 2 gaat met een beitel en een hamer en methode 3 gaat met een zogeheten popnagelverwijderaar. Hieronder bespreken we deze drie methodes op een overzichtelijke en gemakkelijke manier. Nadien kan jij, zonder enig probleem, de popnagels verwijderen.

Methode 1: met een slijptol en boormachine

Bij methode 1 heb je dus een slijptol en een boormachine nodig. Niet iedereen zal een slijptol in huis hebben liggen. Mede daarom is methode 1 niet de meest voor de hand liggende. Dat geldt ook voor de werking van deze methode; het is niet optimaal in vergelijking met de hieronder beschreven methodes.

Toch is deze methode ideaal voor bepaalde situaties. Dit is onder andere het geval als de popnagel bijzonder vast zit of op een lastig te bereiken plek zit.

Slijptol

De eerste stap bij deze methode is om de kop van de popnagel af te slijpen. Hier heb je dus de slijptol voor nodig. Het is wel van belang om hier voorzichtig mee om te gaan. De kop van een popnagel is namelijk behoorlijk klein, zeker in vergelijking met een slijptol. We raden je dan ook aan om hier met beleid mee om te gaan.

Vervolgens kan je met een hamer en een drevel een pen in de popnagel slaan. Op die manier kan je een gat in de popnagel maken; dit gat heb je vervolgens weer nodig voor de boormachine.

Het is vervolgens zaak om een klein boortje te kiezen. Met dit kleine boortje kan je het gat in de popnagel verder uitboren.
Vervolgens kan je met behulp van de boormachine de popnagel uit het object boren. Het is daarbij belangrijk om een boortje te gebruiken met dezelfde grootte als het gat in de popnagel.

Methode 2: met een hamer en beitel

De eerste stap bij deze methode is om de kop van popnagel er af te slaan met behulp van de hamer en de beitel. Plaats daarom de beitel onder de rand van de kop van de popnagel. Sla vervolgens met de hamer op het uiteinde van de kop, zodat de kop los komt.Beitels

Nadien kan je een drevel gebruiken om de pen van de popnagel er uit te slaan. Mocht dit niet lukken, kan je ook altijd nog de boormachine pakken, zoals bij methode 1 ook het geval is.

Zoals je kan lezen, is deze methode iets sneller dan de eerder beschreven methode 1. Tevens heb je bij deze methode alleen een hamer, een beitel en een drevel nodig. Het is hierdoor niet al te moeilijk om de popnagels te verwijderen.

Methode 3: met een popnagelverwijderaar

Door de jaren heen zijn er verschillende specifieke gereedschappen op de markt gebracht. De popnagelverwijderaar is daar een tonend voorbeeld van. Dit stuk gereedschap kan je namelijk alleen gebruik als je een popnagel wilt verwijderen.

Het is zaak om eerst naar de maat en het type popnagel te kijken. Vervolgens dien je de geleider en/of het bitje van de popnagelverwijderaar hier op af te stemmen. Als je een popnagelverwijderaar aanschaft, krijg je hier meestal meerdere accessoires en opzetstukjes bij meegeleverd. Deze heb je nodig om de popnagels te kunnen verwijderen.

Je kunt vervolgens de popnagelverwijderaar op een boormachine aansluiten en de boordiepte aanpassen. Zet vervolgens de popnagelverwijderaar op de popnagel en boor deze popnagel simpel uit. Het verwijderen van een popnagel op deze manier is wellicht de meest makkelijke manier. Het is echter wel zaak om de popnagelverwijderaar aan te schaffen.

In deze video kan je zien hoe je een popnagel met een boormachine kunt verwijderen:

Besluit

Zoals je hebt kunnen lezen, komt bij elke methode een boormachine om de hoek kijken. Het is daarbij zaak om de boormachine recht op de popnagel te zetten. Hiermee boor je een recht gat; dit is weer noodzakelijk voor de nieuwe popnagel die je in dit gat dient te plaatsen. Als je een scheef gat boort, kom je voor een lastige uitdaging te staan.

Het verwijderen van één popnagel is niet al te lastig. Het gaat echter meestal om repeterende werkzaamheden, aangezien popnagels meestal in grote getale aanwezig zijn. Bedenk dan dus ook dat je deze methodes keer op keer dient te gebruiken. Elke popnagel heeft separaat dezelfde aandacht nodig.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo