Beste vijverstofzuiger

Heb je thuis in je tuin een vijver? Dan wil je graag dat die er net zoals de rest van je tuin verzorgd en netjes bij ligt. Om dit voor elkaar te krijgen is een vijverstofzuiger een goed idee. Je kent het vast wel, de vijver in je tuin ziet er mooi en netjes uit, maar na verloop van tijd krijgen de decoratieve stenen een groene laag en is er behoorlijk veel slib en ander vuil op de bodem te bespeuren. Verzorg je een vijver niet, dan wordt je idyllisch ogend vijverpareltje al snel een poel van groene smurrie. Met de beste vijverstofzuiger oogt je vijver altijd fraai.

Onze top 5 vijverstofzuigers

Afbeelding

Product


Ubbink 1379118 VacuProCleaner Maxi Vijverstofzuiger

Onze beste koop!

Ubbink 1379118 VacuProCleaner Maxi Vijverstofzuiger

Beste koop vijverstofzuiger

of

Osaga vijverstofzuiger

Osaga vijverstofzuiger

Beste vijverstofzuiger voor visvijvers met koikarpers

of

Dolphin S300i

Dolphin S300i

Beste vijverrobot

of

Heissner Vijverstofzuiger Pro 4000

Heissner Vijverstofzuiger Pro 4000 L/u

Beste vijverstofzuiger voor grote vijvers

of

Heissner Basic Vijver Vacuum Stofzuiger

Heissner Basic Vijver Vacuum Stofzuiger

Beste goedkope vijverstofzuiger

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Ubbink 1379118 VacuProCleaner Maxi Vijverstofzuiger

Beste koop vijverstofzuiger

Ubbink 1379118 VacuProCleaner Maxi Vijverstofzuiger

of

Osaga vijverstofzuiger

Beste vijverstofzuiger voor visvijvers met koikarpers

Osaga vijverstofzuiger

of

Dolphin S300i

Beste vijverrobot

Dolphin S300i

of

Heissner Vijverstofzuiger Pro 4000

Beste vijverstofzuiger voor grote vijvers

Heissner Vijverstofzuiger Pro 4000

of

Heissner Basic Vijver Vacuum Stofzuiger

Beste goedkope vijverstofzuiger

Heissner Basic Vijver Vacuum Stofzuiger

of

Voor- en nadelen van een vijverstofzuiger

Net zoals je je gazon regelmatig maait, moet je een vijver ook regelmatig onderhouden. Gelukkig kan dit snel en efficiënt met een vijverstofzuiger. Heb je je vijver "gestofzuigd"? Dan ziet alles er mooi en netjes uit.

Vijverstofzuiger is natuurlijk een misleidende term. Je gaat je vijver niet letterlijk stofzuigen. Hoe werkt een vijverstofzuiger dan wel?

Een vijverstofzuiger lijkt op een alleszuiger, maar heeft naast een reservoir en een aanzuigslang ook nog eens een afvoerslang. De werking is als volgt:

 • Je schakelt het toestel in.
 • Je brengt de zuigslang van de vijverstofzuiger in de vijver en gaat hiermee over de plaatsen van je vijver waar je wil stofzuigen.
 • Het water wordt opgezogen in het reservoir van de vijverstofzuiger.
 • Is dit reservoir vol, dan stopt de vijverstofzuiger tijdelijk met werken en loopt het reservoir leeg langs de zogenaamde afvoerslang of drainageslang.

Gebruik je een waterstofzuiger? Dan kun je ervoor kiezen om het water af te voeren, bijvoorbeeld naar een plantenborder of rechtstreeks in de riool, maar je kunt het via de afvoerslang ook terug in de vijver laten lopen. Om dan alle vuil te verzamelen, bevestig je dan een opvangzak met fijne mazen op het uiteinde van deze afvoerslang. Het water kan er dan wel door, maar slib en algen blijven hangen in de opvangzak.

Hoe kun je nu al te veel vuil vermijden in een vijver?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, en met deze tips vermijd je dat je vijver te vuil wordt. Zo hoef je een vijverstofzuiger slechts af en toe te gebruiken.

 • De plaats van de vijver in je tuin is belangrijk. Ligt je vijver op een plaats waar er weinig of geen zon komt, dan krijgt de vijver snel last van een groene aanslag en groen slib. Je kunt dit als het ware vergelijken met de vorming van mos in je gazon.
 • Verder is het eveneens belangrijk dat het water in je vijver niet stil staat. Beweging in het water zorgt voor minder vuil. Dit kun je bereiken door een vijverpomp in je vijver te plaatsen die het water laat circuleren. Eventueel gebruik je een vijverpomp om het effect van bijvoorbeeld een waterval te verkrijgen.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte vijverstofzuigers voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de vijverstofzuigers. Sowieso zijn alleen vijverstofzuigers met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een vijverstofzuiger om snel en met weinig moeite je vijver schoon te maken, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. De grootte van je vijver speelt hier zeker een rol in. Pas dan kies je de juiste vijverstofzuiger voor de juiste vijver.

Beste koop vijverstofzuiger – Ubbink 1379118 VacuProCleaner Maxi Vijverstofzuiger

Ben je gewoonweg op zoek naar een goede allround vijverstofzuiger om je vijver het hele jaar door mooi en netjes te houden? Dan is de UBBINK 1379118 gewoonweg de beste koop.

De voordelen van deze Ubbink vijverzuiger zijn duidelijk. Dankzij de vele accessoires die je kunt inzetten is het een multifunctioneel toestel waarmee je het hele jaar door je vijver schoon houdt.

De behuizing of mantel van de stofzuiger is stevig en is zelfs bestand tegen weer en wind. Je kunt de vijverstofzuiger dus het hele jaar door buiten in je tuinberging of onder een afdakje bewaren. Verder is het ook een bijzonder gebruiksvriendelijk toestel. Wil je manueel de vijver helemaal schoonzuigen, dan kan dit. Er is echter ook een automatische functie. Deze zorgt ervoor dat de vijverstofzuiger je vijver schoonmaakt terwijl jij gewoon vanuit je luie stoel toekijkt.

Hiermee komen we bij de nadelen van Ubbink vijverstofzuiger. Om grof vuil uit je vijver te halen, werkt dit toestel prima, maar we moeten hier vermelden dat de vijverstofzuiger fijn vuil niet zo goed uit het water filtert. Verder is het toestel zwaar. Een gewicht van 9,4 kilometer verhuis je inderdaad niet zomaar. Tegelijk kon de stabiliteit ook wel wat beter. Het toestel lijkt om te vallen als je wat te veel kracht op de aanzuigslang geeft.

Vooral geschikt om grof vuil te filteren.

Voordelen
 • Multifunctioneel
 • Veel accessoires
 • Sterke behuizing
 • Handmatige of automatische bediening
Nadelen
 • Enkel voor grof vuil
 • Zwaar (9,4 kg)
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een multifunctionele vijverstofzuiger zoekt. Het toestel is niet alleen geschikt om je vijver schoon te maken, maar is ook bruikbaar als alleszuiger. De mantel van de stofzuiger is sterk en kan tegen een stootje, maar dat brengt ook met zich mee dat het toestel wat zwaar is.

Bekijk prijzen van de Ubbink 1379118 VacuProCleaner Maxi Vijverstofzuiger bij verschillende winkels:

Beste vijverstofzuiger voor visvijvers met koikarpers – Osaga vijverstofzuiger

Ben je op zoek naar een vijverstofzuiger voor het iets fijnere en delicate werk? Bijvoorbeeld voor een visvijver waarin je kois of koikarpers een thuis gegeven hebt? Dan moet je gaan voor een toestel dat voor het onderhoud van dergelijke vijvers geschikt is zoals deze Osaga vijverstofzuiger.

Deze vijverstofzuiger van Osaga heeft heel wat voordelen. Zo is het om te beginnen een sterk toestel met een stevige metalen mantel. Dit is nodig omdat de machine behoorlijk wat water filtert en zuivert. Er is een drainageslang van 2 meter voorzien bij de aankoop. Lijkt logisch, maar dankzij deze lengte heb je heel wat vrijheid om de vijverstofzuiger te plaatsen waar je maar wil zonder gebonden te zijn aan de lengte van deze drainageslang. Verder valt de hoge zuigkracht van deze Osaga vijverstofzuiger op. Je kunt er bovendien stof, gruis en ander vuil tot op een diepte van 1,80 meter wegzuigen, ideaal dus als je naast je vijver ook nog eens je regenput wil schoonmaken.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Osaga vijverstofzuiger. We vinden dat het opzuigen en filteren van fijn vuil toch wat beter kon. Daarnaast is het een behoorlijk zwaar toestel. Het weegt maar liefst 18,5 kg. Dit maakt het noodzakelijk om het schoonmaken van je vijver goed te organiseren en eventueel is het nodig om een beroep te doen op een sterke persoon om de vijverstofzuiger in je berging op te bergen.

De Osaga vijverzuiger is behoorlijk groot en zwaar.

Voordelen
 • Stevige mantel/behuizing
 • Drainageslang van 2 meter
 • Krachtig
 • Zuigdiepte tot 180 cm
Nadelen
 • Filtering kan iets beter
 • 18 kg zwaar en behoorlijk groot
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een vijverstofzuiger zoekt om een visvijver helemaal gaaf te houden, zodat je je kois of andere vissen het beste verzorgt. Extra handig is de drainageslang van 2 meter en de zuigdiepte van 2 meter. Het filteren van fijn gruis kon iets beter, maar dit is niet altijd een noodzakelijke functie voor een visvijver.

Beste vijverrobot – Dolphin S300i

Hou je van de nieuwste snufjes om je vijver schoon te houden en wil je hier ook het nodige budget aan spenderen? Dan is de Dolphin S300i vijverstofzuiger wellicht een toestel voor jou.

Deze vijverrobot is een hoogtechnologisch toestel met heel wat voordelen. Om te beginnen doet het toestel zijn werk heel goed en filtert en zuivert het efficiënt de bodem van je vijver of zwembad. Hiervoor heb je de keuze uit diverse programma’s, al naargelang de intensiteit van het schoonmaken en de ondergrond waarover de robot rolt.

Mooi meegenomen is bovendien dat je de werking van deze vijverrobot met je smartphone kan instellen. Het is een slim toestel dat thuishoort in je collectie robotwerktuigen zoals een robotmaaier en een smart lock voor je voordeur.

Heeft de vijverrobot van Dolphin ook nadelen horen we je al vragen? Welnu, we noteren er toch wel enkele. Zo is het om te beginnen een duur toestel. Het vermogen is ook wat beperkt om grof vuil maar bijvoorbeeld ook algen uit het water te filteren. Het toestel wordt gepresenteerd als een stofzuiger voor vijvers, maar is in de praktijk vooral geschikt als schoonmaaktoestel voor zwembaden.

De vijverrobot is handig, maar tegelijk ook behoorlijk duur.

Voordelen
 • Te bedienen met je smartphone
 • Goede filtering
 • Diverse programma’s
 • Werkt slim
Nadelen
 • Behoorlijk duur
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie houdt van een kraaknette en schone vijver en tegelijk graag deze klus automatisch laat opknappen. Zoals een robotmaaier je gazon maait, knapt deze robot op een slimme manier de klus op. Hou er rekening mee dat deze vijverrobot niet geschikt is om grof vuil of algen te verwijderen. Het is vooral een tool om zwemvijvers of zwembaden schoon te houden.

Beste vijverstofzuiger voor grote vijvers – Heissner Vijverstofzuiger Pro 4000 L/u

Wie een grote vijver heeft, weet dat je best de keuze van een vijverstofzuiger hierop afstemt. Is je vijver ongeveer 10m² groot, dan is de Heissner Pro vijverstofzuiger met een capaciteit van 4000 liter per uur de beste keuze.

Het vermogen aan water dat deze Heissner vijverstofzuiger kan draineren en filteren is gigantisch. Met 4000 liter per uur is je vijver in no time helemaal schoon. Daarnaast krijg je bij je aankoop ook nog eens verschillende accessoires. Zo zijn er opzetstukken om de vijver tot in de kleinste hoeken schoon te maken. Je kunt tot op een diepte van 180 cm werken, waardoor de vijverstofzuiger ook voor diepere vijvers geschikt is. De metalen behuizing zorgt ervoor dat dit toestel jarenlang dienst blijft doen.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze Heissner vijverstofzuiger. De afvoerslang is wat kort met een lengte van 1,5 meter, waardoor je goed moet nadenken over hoe je het schoonmaakwerk organiseert. Daarnaast maakt deze vijverstofzuiger ook behoorlijk wat lawaai vinden we. Met een gewicht van 13,5 kg is deze stofzuiger ook niet bepaald een lichtgewicht.

De korte afvoerslang van 1,5 meter.

Voordelen
 • Groot vermogen en tankvolume (4000 liter per uur)
 • Voor vijvers tot 10m²
 • Veel accessoires
Nadelen
 • Korte afvoerslang
 • 13,5 kg
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een krachtige vijverstofzuiger zoekt voor een vijver met een oppervlak tot 10m². De vijverstofzuiger doet wat hij moet doen en je krijgt diverse accessoires bij je aankoop. Hou er evenwel rekening mee dat de afvoerslang wat kort is en dat het toestel in volle werking behoorlijk wat lawaai maakt.

Beste goedkope vijverstofzuiger – Heissner Basic Vijver Vacuum Stofzuiger

Ben je gewoonweg op zoek naar een budget vijverstofzuiger om af en toe eens de bodem van je vijver een opknapbeurt te geven? Dan kun je gaan voor een budgettoestel zoals deze basisstofzuiger van het merk Heissner.

Om te beginnen is dit toestel perfect geschikt om vijvers tot een grootte van 5 m² schoon te maken. De drainagecapaciteit van 3000 liter per uur is behoorlijk. Op een uurtje tijd is je vijver helemaal gefilterd. Dankzij goed uitgekiende hulpstukken maak je je vijver tot in de kleinste hoekjes helemaal schoon. Verder is het toestel ergonomisch en kun je de diverse onderdelen gemakkelijk uit elkaar halen om het toestel zelf schoon te maken.

Omdat je tot een diepte van 180 cm kunt werken is het ook nog eens mogelijk om je regenput schoon te maken met deze vijverstofzuiger. Je kunt verder ook op beide oren slapen, dankzij de timer met 30 seconden interval gaat de stofzuiger nooit boven zijn vermogen werken bij een mogelijke verstopping.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze vijverstofzuiger. In vergelijking met onze beste koop en andere toestellen, ligt de prijs wat lager, maar we merken ook een lager vermogen op. Het filteren is ook niet zo fijn. Daarnaast mocht de afvoerslang iets langer zijn. Deze is met 1,5 meter wel wat kort.

De afvoerslang is met 1,5 meter wat kort.

Voordelen
 • Ideaal voor vijvers tot 5m²
 • Diverse accessoires
 • Behoorlijke capaciteit van 3000 liter per uur
 • Zeer gunstig geprijsd
 • Inclusief verstelbare hoofdband
Nadelen
 • Afvoerslang mocht iets langer zijn
 • Lager vermogen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een vijverstofzuiger zoekt die doet wat hij moet doen, en tegelijk graag de knip op de beurs houdt. Is je vijver maximum 5m² groot en wil je vooral grof vuil, modder of algen verwijderen, dan kun je niet missen met de aankoop van de vijverstofzuiger.

Koopgids

Nu we de beste vijverstofzuigers op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een vijverstofzuiger koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een vijverstofzuiger moet voldoen.

Wil je een vijverstofzuiger kopen voor persoonlijk gebruik of voor professionele doeleinden, dan moet je alle aspecten en eigenschappen van het toestel goed bekijken. We zetten hier even de belangrijkste eigenschappen van een vijverstofzuiger op een rij.

Een vijverstofzuiger kiezen is niet onmiddellijk iets wat je elke dag doet. Als je tot de aankoop van een dergelijk werktuig wil overgaan, bekijk je maar best goed alle mogelijkheden. De juiste keuze hangt echter van heel wat factoren af. Heb je een vijver met kostbare kois of geniet je liefst van een natuurlijke vijver zonder poeha? Dit alles kan belangrijk zijn voor de keuze van een vijverstofzuiger.

De lengte van de slang

De lengte van de slang is een belangrijk element bij de keuze van een vijverstofzuiger. De lengte moet om te beginnen aangepast zijn aan de diepte van de vijver, maar niet alleen hieraan. Soms is een vijver niet zo diep, maar kun je moeilijk je vijverstofzuiger stabiel in de omgeving van de vijver plaatsen. Dan is extra lengte van de aanzuigslang wel interessant. 

Kies je ervoor om je vijver leeg te pompen, dan moet de aanzuigslang ook lang genoeg zijn om het water ver genoeg van de vijver te kunnen lozen, bijvoorbeeld in een plantenborder of in de riolering.

De lengte van de slang

De lengte van de kabel

Zowat alle vijverstofzuigers werken op netstroom. Het loont dus zeker de moeite om de lengte van de stroomkabel te checken. Zo veel stopcontacten heb je meestal niet buiten, en het is niet aangeraden om een verlengkabel te gebruiken. Een vijverstofzuiger is immers uitgerust met een stekker en stroomkabel die extra geïsoleerd is.

Capaciteit van de tank

Met een vijverstofzuiger zuig je niet alleen alle vuil, maar in eerste instantie ook alle water uit de vijver. Is de tank of het waterreservoir vol, dan schakelt de stofzuiger zichzelf tijdelijk uit om het water uit de tank te laten lopen. Hoe groter de tank is, hoe sneller je kunt werken.

 • Voor een relatief grote vijver van 10m² met een diepte die varieert tussen 50 en 80 cm is een vijverstofzuiger met een tank van 40 liter aangewezen.
 • Is je vijver bijvoorbeeld 5m² groot met een diepte tussen de 50 en de 80 cm, dan is een tank van 20 à 30 liter voldoende om comfortabel te werken.

Accessoires

Zoals je bij een stofzuiger voor binnenshuis of voor een alleszuiger diverse zuigmonden hebt, zo zijn er voor een vijverstofzuiger eveneens diverse opzetstukken beschikbaar. Met een breed opzetstuk kun je zo de volledige bodem schoonmaken. Een smal en lang opzetstuk is dan weer handig om in kieren of sleuven tussen stenen te stofzuigen.

Krijg je niet alle accessoires meegeleverd bij de aankoop van je stofzuiger? Dan kun je ook nog altijd hulpstukken apart kopen. Bij onze partners vind je hier een groot aanbod in.

Het vermogen van de motor

Een vermogen tussen de 1400W en de 1800W is een must voor een vijverstofzuiger. Het komt er hierbij vooral op aan dat een vijverstofzuiger langdurig en regelmatig kan werken om zodoende een volledige vijver schoon te maken.

Andere factoren die het resultaat van je vijverstofzuiger beïnvloeden

 • Het regelmatig onderhouden en schoonmaken van de filterzak bij de afvoerslang en de filter die de motor beschermt.
 • De hoek waarmee de vijverstofzuiger water opzuigt. Zie bijvoorbeeld in dit filmpje van het merk Ubbink, dat ook onze beste koop levert: 

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over vijverstofzuigers. Een vijverstofzuiger kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een vijverstofzuiger gebruikt en voor welke vijvergrootte het toestel geschikt moet zijn, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak als schoonmaker en wil je meteen een professionele vijverstofzuiger? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over vijverstofzuigers, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste vijverstofzuiger. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een vijverstofzuiger die geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit samen met je kleinkinderen deze vijverstofzuiger om je vijver terug brandschoon te maken. Veel succes met de aankoop van jouw nieuwe vijverstofzuiger!

Tresna.nl
Logo