Beste stoomreiniger

Een stoomreiniger is een handig werktuig om verschillende soorten oppervlakken en materialen grondig schoon te maken. Met dit toestel lever je geen half werk. Stoom heeft een sterk reinigende werking en doodt bijvoorbeeld ziektekiemen en bacteriën. Het sterke aan dit toestel is bovendien dat je geen chemische schoonmaakproducten hoeft te gebruiken tijdens je klus. Het is enkel de stoom die voor de reinigende werking zorgt.

Stoomreiniger

Er bestaan heel veel verschillende soorten stoomreinigers. De ene stoomreiniger is al groter en krachtiger dan de andere. Je moet dus een beetje je weg in het aanbod zoeken en ontdekken welk toestel je precies nodig hebt. Sommige modellen zijn ideaal voor kleine klusjes in huis, andere toestellen kun je bijvoorbeeld inzetten om een groot vloeroppervlak te reinigen en te desinfecteren.

Door de krachtige werking, is een stoomreiniger een toestel dat ideaal is om een nieuw gekochte woning grondig schoon te maken of om een auto die je wenst te verkopen helemaal netjes te maken. Mooi meegenomen is dat je sommige stoomreinigers ook als behangafstomer kunt gebruiken.

Een stoomreiniger is ook een goed werktuig om natuursteen zoals marmer schoon te maken. Natuursteen maak je best niet schoon met agressieve schoonmaakproducten. Dit is nu net een van de grote voordelen van een stoomreiniger, met name dat het toestel enkel stoom gebruikt als reinigingsmiddel.

Soorten stoomreinigers

Er bestaan verschillende types stoomreinigers, elk met hun voor- en nadelen.

 • Stoomreinigers met een slede. Dit zijn toestellen die uit verschillende onderdelen bestaan. Je kunt ze het best vergelijken met een klassieke stofzuiger. Bij een dergelijke stoomreiniger heb je een slede, die de motor en een watertank bevat. Dan is er een lange stoombuis die de stoom overbrengt naar de steel met de mop. Bij dit soort toestellen krijg je vaak de nodige accessoires om het toestel ook voor andere taken dan vloeren schoonmaken te gebruiken. Deze accessoires kun je dan op de steel zetten als opzetstuk. Een voordeel van dit soort toestellen is dat ze breed inzetbaar zijn en ook lichter zijn om te gebruiken dan een steelstoomreiniger. Een nadeel is dat het toestel meer tijd nodig heeft om op te warmen, aangezien het reservoir altijd vrij groot is.
 • Steelstoomreiniger (ook wel stoommop genoemd). Dit toestel bestaat uit een steel met ingebouwd waterreservoir en een mop die je over de vloer beweegt. Met een stoommop poets je zoals je met een dweil zou schoonmaken, alleen gebruikt het toestel dus ook stoom om extra grondig te reinigen. De meeste stoommoppen hebben een draaibare en scharnierende kop, waardoor je gemakkelijk je weg ermee vindt rond meubels, onder zetels of onder stoelen. Een groot voordeel van een steelstoomreiniger is dat het toestel snel stoom produceert. Bovendien neemt het niet veel plaats in als je het opbergt. Een nadeel is dat het toestel een beetje eenzijdig is in de taken die je ermee kunt doen. Het gebruik ervan is ook vrij lastig en het toestel is het best geschikt om kleine oppervlakken schoon te maken. Ramen poetsen of bijvoorbeeld een oven schoonmaken gaat niet met dit type van stoomreiniger.
 • Handmatige stoomreinigers. Dit zijn draagbare toestellen voor kleine, snelle taken. Ze zijn handig om bijvoorbeeld gordijnen terug fris te maken of om je autozetels schoon te maken. Het voordeel is dus dat ze draagbaar en multi-inzetbaar zijn, een nadeel is dat je de tank snel moet bijvullen.

Karcher SC3 EasyFix – De beste koop voor vloerenKarcher SC3 EasyFix

De Kärcher SC3 EasyFix is de beste koop als je op zoek bent naar een stoomreiniger om vooral vloeren grondig schoon te maken. Deze stoomreiniger met slede is compact en licht en heeft een gewicht van 4,15 kilogram. De slede kun je bovendien gemakkelijk vooruit rollen of trekken en draait ook mooi mee in de richting waarheen je gaat, waardoor je snel werkt.

Een van de grote voordelen van dit toestel is dat je het reservoir tussentijds kunt bijvullen. Zo kun je bijna continu verder werken. Hoewel het toestel compact is, maak je er daardoor grote oppervlakken mee schoon. Dit kan een keramische vloer zijn, maar bijvoorbeeld ook laminaat of parket.

Dankzij het handvat draag je de slede handig overal mee, ook op de trap naar de zolderverdieping om maar iets te noemen. Bovendien is de bediening van het toestel zelf best ook wel handig. Tijdens het gebruik beschik je over een actieradius van 7,5 meter, aangezien de stroomkabel vier meter lang is en de stoombuis ook nog eens een aanzienlijke lengte heeft.

Het toestel mag dan al een goede koop zijn om vloeren schoon te maken, dit wil niet zeggen dat je gebruik moet beperken tot deze taken. Zo heeft de stoomreiniger handige accessoires om kleine oppervlakken zoals een fornuis met stoomkracht te reinigen. Ook kun je met de meegeleverde schuine stoompijp (zie koopgids) heel precies een straal van stoom richten op een sterk vervuilde plaats.

Naast al deze voordelen heeft het toestel ook wel enkele nadelen. Het reservoir is zo ontworpen dat het niet helemaal afgesloten is. Dit is handig omdat je zo continu water kunt bijvullen, maar anderzijds klotst er soms wel wat water uit het toestel als je de slede te bruusk vooruit trekt. Daarnaast mocht het toestel ook wel wat krachtiger reinigen. Het is tenslotte niet zo gemakkelijk om de hardheid van het water in te stellen.

Het toestel is vooral geschikt voor het reinigen van matig bevuilde vloeren, niet om grote oppervlakken grondig te desinfecteren.
Conclusie:
Dit product is vooral geschikt voor wie een stoomreiniger zoekt om vloeren en laminaat kraaknet te houden. Het toestel heeft misschien niet het supergrote vermogen, maar anderzijds krijg je veel accessoires voor je geld.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Compact
 • Handig
 • Grote actieradius
 • Gratis ontkalkingspatroon
Nadelen
 • Niet zo krachtig
 • Reservoir niet afgesloten

Black & Decker 17-in-1 Steam-mop met SteaMitt & SteamBurst – De beste koop voor vloeren én voor tapijt

Black & Decker 17-in-1 Steam-mop met SteaMitt & SteamBurst

De Black & Decker Steam mop is de beste koop als je op zoek bent naar een zogenaamde steelstoomreiniger. Bij dit toestel is alles dus geïntegreerd in de steel. Er is geen slede die je achter je aan trekt tijdens het reinigen. De stoommop van Black & Decker is echter wel stevig en stabiel. Je beschikt over een groot beugelhandvat dat je helpt om het toestel vlot te bewegen.

Handig is dat je dit toestel niet alleen als steelstoomreiniger kunt gebruiken. Het is ook mogelijk om het reservoir uit de steel te nemen en met de bijhorende accessoires als handstoomreiniger te gebruiken. Dat je het reservoir uit het toestel kunt klikken, heeft ook als groot voordeel dat je het gewoon onder de kraan kunt houden om het te vullen.

Welke manier van werken je ook kiest, je stelt steeds gemakkelijk de druk in die het beste past bij de schoonmaakklus. Dit doe je aan de hand van een draaiwiel met pictogrammen. Deze pictogrammen tonen de mogelijke toepassingen en passen de druk en de hoeveelheid stoom dus hieraan aan.

Zonder de steel gebruik je dit toestel dus zoals gezegd als handstoomreiniger. Hiervoor gebruik je een soort geïsoleerde handschoen, waarbij er langs de zijde van je handpalm stoom vrijkomt. Dit vergroot het aantal toepassingsmogelijkheden aanzienlijk. Zo kun je met stoom zetels schoonmaken, maar ook gordijnen of kleding poetsen, noem maar op.

Als nadeel noteren we dat het waterreservoir van 500 ml een beetje aan de kleine kant is. Je kunt niet zo heel lang met deze stoomreiniger doorwerken. Je kunt het water ook niet bijvullen terwijl je aan het werk bent. Met een gewicht van 5 kilogram is het toestel ook wel wat aan de zware kant.

Het kleine reservoir.
Conclusie:
Dit product is vooral geschikt voor wie de beste steelstoomreiniger zoekt voor een interessante prijs. Dankzij de pictogrammen op het draaiwiel kun je heel gemakkelijk de juiste instelling voor het toestel kiezen. Koop je dit toestel, dan krijg je bovendien twee machines voor de prijs van één, want je gebruikt dit toestel als steelstoomreiniger en als handstoomreiniger.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Ook als handstoomreiniger te gebruiken
Nadelen
 • Klein reservoir
 • Zwaar
 • Handschoen lekt soms water

Bestron DWJ5280 – Beste onder de 100 euroBestron DWJ5280

Ben je op zoek naar de beste stoomreiniger onder de 100 euro? Dan moet je de Bestron DWJ5280 hebben. Qua vorm kun je dit toestel een beetje vergelijken met een mini-stofzuiger. Het is dus een compacte stoomreiniger, maar anderzijds heeft het ding wel behoorlijk wat pit.

Bovendien krijg je bij je aankoop een hele set opzetstukken meegeleverd. Daardoor kun je het toestel echt wel voor heel veel verschillende doeleinden gebruiken. Ramen schoonmaken, je fornuis een grondige poetsbeurt geven of kalkplekken aan de kraan verwijderen, je stoomt het allemaal in een mum van tijd weg. En als je klaar bent, dan berg je de opzetstukken gewoon handig in het toestel zelf op.

Het toestel beschikt over een waterreservoir van 1,5 liter, waardoor je lang kunt doorwerken en schoonmaken. Het voordeel hiervan mag duidelijk zijn: je kunt voor een langere periode ongestoord aan de slag gaan.

De borstel zelf is wat aan de smalle kant, zodat je de nodige tijd nodig hebt om een vloer grondig te poetsen. Dat is dan een nadeel van het compacte formaat. Een ander minpuntje is dat de stoomreiniger 12 minuten nodig heeft om op te warmen.

De stroomkabel is met 2,5 meter wat aan de korte kant, daardoor is de actieradius van het toestel niet zo groot.

De stoomkop is niet zo breed.
Conclusie: Dit product is vooral geschikt voor wie de beste stoomreiniger onder de 100 euro zoekt. Je krijgt echt wel waar voor je geld, want je krijgt een behoorlijk pittige stoomreiniger en een hele reeks opzetstukken voor je geld.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Compact
 • Veel accessoires
 • Goedkoop
Nadelen
 • Korte kabel
 • Steel had steviger gekund
 • Geen waterpeilindicator

Rowenta Clean & Steam RY7535 – Beste stoomzuiger

Rowenta Clean & Steam RY7535

Zoek je een toestel dat je als stoomreiniger en als alleszuiger kunt gebruiken? Dat kan met de Rowenta Clean & Steam RY7535. Deze machine is niet goedkoop, maar we vinden het best wel een handige aanwinst in je huishouden. Voor ons is deze Rowenta Clean & Steam RY7535 dan ook de beste koop als je op zoek bent naar een combinatie van een stoomreiniger en een alleszuiger.

De Rowenta is vooral handig als je stevige vloersoorten schoon wil maken. We denken aan keramische tegels, gepolierde beton of aan parket en vinyl. Je kiest voor elke soort vloer de beste instelling. De tank heeft een inhoud van 0,7 liter, waardoor je maar liefst 40 minuten continu kunt doorwerken vooraleer je de watervoorraad terug moet bijvullen.

Het toestel is ook bijzonder ergonomisch, vinden we. De handvatten zijn stevig. Er is niet alleen een stevige handgreep om het toestel vooruit te bewegen, ook aan het reservoir is er een handgreep, die je gebruikt om het reservoir uit het toestel te nemen.

De aan-uitknop vind je dicht bij het handvat bovenaan de steel van het toestel, maar ook op de stoomkop zelf kun je met je voet de stoomsterkte regelen. Deze voetpedaal is echt wel een heel handige en mooie uitvinding.

De stoomkop is met een scharnier aan de steel vastgemaakt, waardoor je hem anders kunt richten. Dit is handig om bijvoorbeeld onder zetels of andere meubelen te stomen. Je merkt dus dat er bij alles aan het comfort van de gebruiker gedacht is. De steel steunt autonoom op de brede stoomkop en kun je zo vrij achterlaten, zonder het toestel tegen een muur te laten rusten. Nog een handigheid is dat er achteraan de steel een haak voorzien is waarrond je het elektrisch snoer kunt wikkelen.

Zijn er ook nadelen aan dit toestel, horen we je al vragen? Wel, we noteren er zeker toch enkele. Zo is dit een vrij duur toestel in aankoop. Alhoewel het handig is in het gebruik, is het toch ook wel een groot en zwaar ding, zeker als het reservoir helemaal gevuld is. Daarnaast kun je de stoomfunctie bijvoorbeeld enkel voor bepaalde vloersoorten gebruiken.

Het is minder geschikt voor laminaat. Ook om textiel of tapijten te reinigen is het niet zo handig. Het poetsresultaat is steeds heel net en hygiënisch, maar toch laat deze stoomreiniger soms strepen achter op de vloer.

Het toestel is duur.
Conclusie:
Dit product is vooral geschikt voor wie de beste combinatie van een stoomreiniger en een stofzuiger zoekt. Het toestel is heel handig in het gebruik. Het is niet goedkoop, maar krijgt wel echt waar voor je geld.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Warmt snel op
 • Handig
 • Steel in de lengte verstelbaar
Nadelen
 • Vrij duur
 • Vormt soms strepen op de vloer
 • Zwaar

Kärcher SC 1 – De beste handstoomreiniger

Kärcher SC 1 - Stoomreiniger

Ben je op zoek naar een stoomreiniger, maar heb je het niet op de grote toestellen begrepen? Dan raden we je dit toestel van Kärcher aan. De Kärcher SC 1 is de ideale stoomreiniger voor kleine klussen, zoals het poetsen van ramen of het opfrissen en hygiënisch maken van sanitair. Stoom is hier echt het geheime wapen om tot in de kleine hoekjes grondig te reinigen. Het enige wat je nodig hebt is een voldoende groot stoomreservoir en een stevige stoomkop, en dit is bij het toestel van Kärcher zeker geen probleem.

Een basisvereiste voor een handstoomreiniger is dat het werktuig voldoende compact is. Dit is hier zeker het geval. Je vult het reservoir een beetje zoals je een thermos zou vullen. Omdat het toestel zo klein is, kun je het gemakkelijk in de kast bij andere schoonmaakproducten of toestellen plaatsen.

Er zijn bij de aankoop verschillende accessoires voorzien. Zo is er een gewone grove borstel als opzetstuk om sterk vervuilde oppervlakken schoon te maken. Je kunt de stoom ook in een fijne straal op een klein hoekje richten met een stoompijp. Een klein borsteltje en een maatbeker om het reservoir te vullen, werken het geheel af.

Het vermogen van 1200 watt is heel krachtig en de stoomdruk van 80g per minuut is behoorlijk krachtig.

Als nadeel noteren we het kleine reservoir van 0,2 liter, waardoor je snel zonder stoom valt. Het toestel is praktisch en veilig, maar we vinden het wel wat duur in aankoop. Het toestel heeft maar één warmtestand, waardoor het niet zo geschikt is om kleding te stomen. Het juiste opzetstuk hiervoor ontbreekt ook.

Klein reservoir van 0,2 liter.
Conclusie:
Dit product is vooral geschikt voor wie een handige en degelijke handstoomreiniger zoekt. Het komt zeker goed van pas om je ramen, keuken en sanitair netjes en hygiënisch te onderhouden. Het toestel is wat zwaar voor een handstoomreiniger en het is niet zo goedkoop, maar het is wel een praktisch toestel in het huishouden.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Handig
 • Compact
 • Veel accessoires
Nadelen
 • Klein reservoir
 • Duur
 • Slechts één vermogensstand

Koopgids

Je merkt het, er bestaan heel wat verschillende soorten stoomreinigers. Hoe kom je nu tot de beste keuze? Het is zeker belangrijk om vooraleer je een toestel koopt goed na te denken over welke schoonmaakklussen je wil opknappen. Wil je de stoomreiniger inzetten om twee keer per jaar een grote schoonmaak in huis te houden? Of heb je bijvoorbeeld last van een allergie en heb je de vloer graag steeds perfect stofvrij? Dit zijn allemaal zaken die je beslissing bepalen.

Hoe werkt een stoomreiniger?

Stoomreinigers zijn best wel pittige toestellen. De stoom creëert een druk die kan oplopen tot 5 bar, terwijl de druk in een hogedrukpan bijvoorbeeld slechts 2 bar is. Daarom lees je steeds ook best de veiligheidsvoorschriften en de handleiding bij het gebruik.

De meeste stoomreinigers hebben een afgesloten waterreservoir of ketel. In dit reservoir wordt water aan de kook gebracht, waardoor het verdampt en er in het reservoir stoom wordt gecreëerd. Deze stoom zorgt op zijn beurt voor een hoge druk die het toestel via een ventiel overbrengt naar de stoomkop. De stoomkop is het onderdeel dat dan in contact komt met het oppervlak dat je wenst te reinigen. Zo kun je bijvoorbeeld een vloer poetsen met een continue aanvoer van stoom.

Stoomreiniger met accessoires

Accessoires

De kwaliteit en de veelzijdigheid van een stoomreiniger wordt onder andere bepaald door de accessoires die je samen met het toestel bij je aankoop geleverd krijgt. We noemen er enkele:

 • Reinigingsdoeken. Kun je ze gemakkelijk op de stoommond plaatsen en van de stoommond wegnemen? Zijn ze van een goede kwaliteit, bijvoorbeeld van microvezeldoek? Kun je ze wassen in de wasmachine? Zijn het doeken zonder verdikte rand, waardoor ze geen strepen achterlaten op de vloer of op de ramen?
 • Een schuine stoompijp als opzetstuk, waardoor je ook zonder mop of spons in kleine hoekjes stoom kunt blazen is ook heel handig, bijvoorbeeld om kalkresten aan de rand van kranen weg te krijgen of hardnekkig vuil of schimmel in hoekjes weg te krijgen.
 • Een stoomschrobber, dit wil zeggen een grove borstel met rubberen tentakels, komt goed van pas om hardnekkig vuil samen met de werking van stoom los te maken
 • Veel toestellen leveren ook speciale schijven of sponsen die specifiek op een bepaalde taak gericht zijn. We denken bijvoorbeeld aan het reinigen van ovens.

Antikalkwerking

De meeste stoomreinigers kun je vullen met kraanwater. Maar wie kraanwater zegt, zegt kalk. Het toestel moet voldoende uitgerust zijn om kalk op te lossen met bijvoorbeeld een kalkfilter. Het is ook handig als je bij de aankoop van je toestel ontkalksticks krijgt. Deze sticks los je op in water, dat je dan in het reservoir giet en een aantal uur laat inwerken.

Misschien denk je dat je gedemineraliseerd of gedestilleerd water moet gebruiken voor een stoomreiniger, maar dit is niet het geval. Producenten zoals Kärcher raden dit zelfs af. Dit toestel verschilt dus van bijvoorbeeld bepaalde stoomstrijkijzers, waarbij je wel gedestilleerd water moet gebruiken.

Welk soort reservoir heeft het toestel?

Het reservoir is heel belangrijk voor een stoomreiniger. Hoe groter het is, hoe meer water je erin kunt gieten en hoe langer je in principe kunt werken. Anderzijds mag de watertank ook niet te groot zijn, omdat het toestel dan niet meer bruikbaar en handig zou zijn.

Als de tank onvoldoende gevuld is, kun je dus niet meer poetsen. Daarom kun je bij sommige toestellen de tank continu bijvullen. Sommige toestellen hebben in dat verband een systeem met een dubbele tank, waarbij water overgeheveld wordt van de ene tank naar de andere en je dus continu stoom kunt gebruiken. Als je een ruimte heel frequent met een stoomreiniger wil schoonmaken of als hygiëne extra belangrijk is kies je best een stoomreiniger met een dubbele watertank.

Een andere belangrijke vraag is of het reservoir afneembaar is. Met andere woorden, kun je het uit het toestel nemen om het bij te vullen? Dit is al zo handig omdat je je dan minder vaak hoeft te bukken en je dus je rug spaart. Ook kun je het dan altijd leeg maken.

Is het toestel handig?

Stoomreiniger 2.0

Volgende zaken bepalen voor ons of een stoomreiniger handig is of niet:

 • Heeft de stoomreiniger een lang elektriciteitssnoer? Dit is belangrijk, want zo kun je bepalen hoe groot de actieradius en het oppervlak is dat je in één keer kunt schoonmaken, zonder dat je de stekker uit het stopcontact hoeft te trekken.
 • Is de slede voldoende wendbaar? Bij toestellen die met een slede werken is het belangrijk dat dit onderdeel mobiel is, maar tegelijk ook voldoende zwaar is. De slede mag bijvoorbeeld niet omkantelen als je hem vooruit trekt aan de hand van de stoommop.
 • Stoomopbrengst. Hoe groter de stoomopbrengst, hoe minder tijd je nodig hebt en hoe sneller je kunt genieten van het resultaat. 100 gram per minuut is een goede stoomopbrengst. Controleer dit zeker vooraleer je een toestel koopt.
 • Indicatielampje of ander signaal als stoom bijna op is. Het is handig dat je erop attent gemaakt wordt als het waterreservoir bijna leeg is. Dan kun je je werk beter plannen en op tijd water bijvullen.
 • Variabele stoomregeling. Een stoomreiniger bewijst zijn diensten het best op een harde vloer, zoals eentje in keramische tegels of gietbeton. Een variabele stoomreiniging is een handige functie als je het toestel ook wil gebruiken op houten vloeren of op laminaatvloeren, die net iets minder bestand zijn tegen hitte en vocht. De toestellen die hiervoor zijn uitgerust, worden meestal ook geleverd met speciale accessoires en opzetstukken. Sommige stoomreinigers kun je zelfs gebruiken op tapijten.
 • Moet je de tank laten afkoelen vooraleer je water bijvult. Dit is informatie die je zeker moet controleren. Het kan verschillen van toestel tot toestel.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je op basis van dit artikel een goede keuze voor een stoomreiniger hebt kunt maken. Zoals steeds vind je de beste prijzen voor stoomreinigers bij onze partners. Gebruik daarom zeker de links op deze website als je een van de toestellen die we besproken hebt wenst aan te kopen.

Heb je nog vragen over een bepaald toestel, neem dan contact op met de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met concrete vragen. Binnen het half uur heb je al een antwoord op je vraag. Veel succes met de aankoop van je stoomreiniger.

Tresna.nl
Logo