Welke frees voor welke klus?

Bij elk soort klus heb je bepaalde gereedschappen nodig. Dit zijn dikwijls reguliere gereedschappen, maar soms heb je ook specialistische gereedschappen nodig. In dergelijke gevallen is het aan jou om te bepalen of de investering van een dergelijk specialistisch gereedschap noodzakelijk en logisch is. Wellicht is het handiger om dergelijke apparaten dan te huren.

Freesmachine

Als we naar de reguliere gereedschappen kijken, zijn dit veelal gereedschappen die je vaker nodig zal hebben. Een duidelijk voorbeeld hiervan is een frees. Een frees is een machine die, met een snel ronddraaiend stuk gereedschap, een vorm of profiel kan vrezen uit een stuk materiaal. Het snelle ronddraaiende stuk gereedschap wordt de frees genoemd. De gehele machine wordt een freesmachine genoemd.

In de basis is een freesmachine geschikt voor het bewerken/frezen van verschillende materialen. Voorbeelden hiervan zijn aluminium, kunststof, hout en staal. Met een frees ben je dus bijzonder flexibel, aangezien je vele soorten materialen kan bewerken.

Als we naar de verschillende soorten freesmachines kijken, zien we een behoorlijk uitgebreid aanbod. Er bestaan grote verschillen tussen de verschillende freesmachines. Het is dan ook zaak om vooraf duidelijk te bepalen voor welk soort klus je de freesmachine nodig hebt. Op basis van het antwoord daarvan kan je vervolgens op zoek gaan naar de geschikte freesmachine.

Beste freesmachines

Voordat we overgaan tot het bespreken van de verschillende freesmachines, willen we je eerst op onze overige pagina’s verwijzen. Als je namelijk op zoek naar een nieuwe freesmachine bent, kan je onze hulp ongetwijfeld goed gebruiken. Wij hebben daarom de beste freesmachines voor jou op een rijtje gezet. Ook hebben we nog aparte reviews gemaakt over de beste bovenfrees, de beste kantenfrees en de beste lamellenfrees.

Bovenfrees

Bosch POF1400ACE - de beste bovenfrees

Als we naar de totale markt van frezen kijken, is de bovenfrees de meest gebruikte machine. Het gevolg hierbij is dan ook dat het aanbod behoorlijk uitgebreid en divers is. Lees daarom ons artikel ‘beste bovenfrees’ om achter de beste machines te komen.

Hoe dan ook; de bovenfrees is niet zomaar zo populair. Nee, met een bovenfrees kan je vele verschillende soorten klussen aan. Mede daardoor is de bovenfrees populair bij zowel doe-het-zelvers als bij professionals.

Met een bovenfrees ben je in staat om allerlei vormen uit te frezen. Hierbij maak je gebruik van bepaalde sjablonen. Je legt een dergelijk sjabloon op bijvoorbeeld een houten plaat. Vervolgens kan je met de bovenfrees het sjabloon uit de houten plaat zagen. Dit gaat op een veilige, snelle en bovenal precieze manier.

Een andere toepassing van een bovenfrees is namelijk zeer nauwkeurig zaagwerk. Heb je een klus waarbij je zeer nauwkeurig moet zagen? Ook dan komt een bovenfrees uitermate goed van pas.

Tot slot willen we nog aanstippen dat ook nog andere klussen goed mogelijk zijn met een bovenfrees. Wat te denken van het maken van gleuven en profielranden? Ook het maken hiervan gaat relatief makkelijk, snel en op een veilige manier.

Al met al is een bovenfrees een fijne en multifunctionele machine. Je kunt verschillende klussen op een efficiënte manier aanpakken met een bovenfrees.

Lamellenfrees Lamellenfrees DeWalt

Op onze website hebben wij ook een uitgebreid artikel geplaatst over de beste lamellenfrees. In dit artikel hebben we alle beschikbare modellen met elkaar vergelijken en op basis daarvan de beste modellen aangewezen.

Het mag duidelijk zijn dat een lamellenfrees in bepaalde specifieke situaties uitermate goed van pas komt. Dit is bijvoorbeeld het geval indien je een blinde houtverbinding wilt maken. Hierbij kan je denken aan deuvels of een zwaluwstaartverbinding.

Met een lamellenfrees kan je aan de zijkant van een houten werkstuk uitsparingen maken. Deze uitsparingen kan je in een de vorm van een halve cirkel zagen. Dankzij een lamellenfrees ben je dus in staat om een houtverbinding volledig in het werkstuk te verbergen, waarbij het werkstuk wel goed vastgehouden wordt.

Een lamellenfrees is een uiterst prettig en betrouwbaar apparaat. Het is wel verstandig om te bedenken dat deze frees enkel en alleen in specifieke situaties van meerwaarde is.

MuurfreesMuurfrees 2

Een muurfrees, ook wel sleuvenfrees genoemd, is een handig apparaat. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is een muurfrees bestemd om te gebruiken op een muur. Met een muurfrees kan je namelijk gemakkelijk en fraai kabels en leidingen weg werken.

Je gebruikt deze machine om parallelle gleuven in een muur aan te brengen. De tussenliggende stukken steen kan je vervolgen met een beiteltje verwijderen. Deze gleuven bieden echter een mooie ruimte voor de kabels en leidingen.

Met een muurfrees kan je, in specifieke situaties, een uiterst fraaie oplossing voor kabels en leidingen maken. Voor een doe-het-zelver is een muurfrees een apparaat dat je niet al te vaak nodig zal hebben. Bedenk dus vooraf goed of de investering het waard is.

KantenfreesBosch GKF 12V-8 SOLO – de beste kantenfrees op accu

Op onze website hebben wij ook een uitgebreid artikel over de beste kantenfrees geplaatst. In dit artikel benaderen we deze freesmachine uitgebreid. We kijken naar de verschillende toepassingen en de bijbehorende beste modellen.

Met een kantenfrees ben je in staat om:

  • De randen van een werkstuk helemaal gaaf en glad polijsten
  • Groeven frezen in de zijkant van een werkstuk
  • Een decoratieve, ronde of bolle vorm sculpturen in een werkstuk

Het mag duidelijk zijn dat een kantenfrees met name op detailniveau gebruikt wordt. Als je klusjes op detailniveau hebt, komt een kantenfrees ongelooflijk goed van pas.

MultifreesMultifrees

Ben je op zoek naar een multifunctionele freesmachine? Dan kan je in feite niet om de multifrees heen. Het belangrijkste kenmerk van deze freesmachine zijn de opzetbare opzetstukjes.

Dankzij deze opzetstukjes kan je een multifrees in een paar seconden omtoveren tot een bovenfrees of tot een kantenfrees. Hierdoor ben je multifunctioneel en hoef je bovendien maar één freesmachine te kopen.

Lakfrees

Tot slot willen we de lakfrees nog benoemen. Deze variant van de freesmachine is een beetje de vreemde eend in de bijt. Dit komt omdat deze freesmachine geen groeven of profielen maakt. Nee, met een lakfrees ben je in staat om verflagen te verwijderen.

Het belangrijkste voordeel van een lakfrees is dat dit een stuk prettiger werkt dan een stukje schuurpapier. Het doel van beide is tenslotte hetzelfde: oude verfresten van een egaal oppervlakte verwijderen.

Maak het jezelf dus gemakkelijk en schaf een lakfrees aan. Nadien hoef je nooit meer te stunten met een stukje schuurpapier.

Aandachtspunten

Muurfrees met SJS

Ben je voornemens om één van bovenstaande frezen aan te schaffen. Na het lezen van dit artikel weet je welke frees je het beste voor welke klus kunt gebruiken. Het is dan ook zaak om vooraf duidelijk te bepalen welk soort klussen je uit wilt voeren. Op basis daarvan kan je op zoek gaan naar de meest geschikte freesmachine.

Om je hierbij nog een handje te helpen, hebben we de belangrijkste aandachtspunten van een freesmachine kort aangestipt.

Veiligheidsvoorzieningen

Uiteraard speelt de veiligheid een grote rol bij een freesmachine. Het is namelijk een krachtig apparaat. Daarnaast komt er veel zaagsel los als je gebruik maakt van een freesmachine. Maar, dat is niet het enige. Ook splinters komen los als je aan het werk met een freesmachine bent. Let hier dus goed op en draag altijd handschoenen.

Let bij de aanschaf van een freesmachine goed op eventuele veiligheidsvoorzieningen, zoals een beschermkap en een stofzak.

Toerental

Zoals we al zeiden, is een freesmachine een behoorlijk krachtig apparaat. Dat zie je dan ook terug in het toerental; het toerental kan oplopen tot 30.000 toeren per minuut.

Ben jij op zoek naar een ideale freesmachine? Kijk dan naar een freesmachine met een instelbaar toerental. Je kunt daarmee het toerental afstemmen op de klus die je uit wilt voeren. Uiterst ideaal, veilig en efficiënt.

FreesdiepteMakita M3700 -De handigste kantenfrees op de markt

Als je een freesmachine voor meerdere doeleinden wilt gebruiken, speelt de maximale freesdiepte een rol. De maximale freesdiepte heeft logischerwijs betrekking op de diepte waarmee de freesmachine kan frezen.

Frezen

Een freesmachine gebruik je altijd in combinatie met een frees. Je hebt hierbij de keus uit een groeffrees en een afkantfrees:

  • Groeffrees: geschikt om groeven en sleuven te maken.
  • Afkantfrees: geschikt om randen mee af te werken.

We zijn hiermee aan het einde van dit artikel gekomen. Na het lezen van dit artikel weet je exact welke freesmachine je voor welke klus kan gebruiken. Dan rest ons nu nog één ding: veel succes (en plezier) met je freesklus!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo