Soorten snoeigereedschappen

Meerdere onderzoeken tonen aan dat tuinieren goed voor lichaam én geest is. Door te tuinieren, ben je lekker in beweging en verbrand je calorieën. Uiteraard is het dan wel wenselijk dat je het juiste gereedschap tot je beschikking hebt. Voor het snoeien van allerlei soorten begroeiingen in de tuin heb je de keus uit meerdere apparaten:

 • Snoeischaar
 • Buxusschaar
 • Takkenschaar
 • Heggenschaar

Deze 4 varianten komen allen 4 in specifieke situaties uitermate goed van pas. Bij Tresna.nl merken we echter dat men soms de verschillen tussen deze apparaten weet. Dat was voor ons genoeg reden om dit artikel te gaan schrijven. Hieronder kan je allerlei informatie over een snoeischaar, een buxusschaar, een takkenschaar en een heggenschaar vinden.

Snoeischaar

Snoeischaar

We trappen dit artikel af met een snoeischaar. Een snoeischaar is een handig, compact en onmisbaar stuk gereedschap voor elke tuinliefhebber. Je kunt een snoeischaar met één hand bedienen; dat is onder andere te danken aan de korte handvatten.

Het is voor jouw snoeiwerkzaamheden wel van belang dat je een juiste snoeischaar uitkiest. Binnen de wereld van schoeischaren bestaan namelijk de nodige varianten. We maken onderscheid tussen een snoeischaar met aambeeld en een snoeischaar met een papegaaienbek:

 • Snoeischaar met aambeeld: bestaat uit twee messen waarvan één liggend stomp vlak is. Het andere mes beweegt wel en klemt als het ware de tak tussen de beide messen. Een snoeischaar met aambeeld is vooral geschikt voor het verwijderen van ‘dood hout’.
 • Snoeischaar met papegaaienbek: bestaat uit twee bewegende messen die langs elkaar heen schuiven. De werking van een snoeischaar met papegaaienbek valt te vergelijken met een knipbeweging. Met een dergelijke snoeischaar kan je gevarieerde lichte snoeiwerkzaamheden uitvoeren.

Bij het uitzoeken van een nieuwe snoeischaar moet je dan ook scherp zijn op de variant. Bedenk dan ook vooraf goed wáár je de snoeischaar exact voor wenst te gaan gebruiken. Met een snoeischaar kan je meerdere snoeiwerkzaamheden moeiteloos uitvoeren:

 • Het bijwerken van een plantenperkje
 • De (dunne) takken van een struik inkorten
 • De (dunne) takken van een boom inkorten
 • Bijwerken van een heg

Hoe kies je nu de juiste snoeischaar? Dat is een vraag waar het antwoord niet al te makkelijk op is. Om je tóch een uitgebreid antwoord te kunnen geven, verwijzen we je graag door naar onderstaande video. Daarin wordt perfect het antwoord gegeven op de vraag ‘Hoe kies je de juiste snoeischaar?’.

Om het optimale snoeiresultaat te kunnen bereiken, moet je altijd een snoeischaar met ontzettend scherpe messen hebben. Alleen met hele scherpe messen ben je in staat om dikkere takken door te snoeien. Bovendien zorgen de scherpe messen er ook voor dat de bomen/struiken niet beschadigd raken.

Daarnaast moet de snoeischaar ook absoluut goed in de hand liggen. Als dat niet het geval is, wordt het snoeien een fysiek zware aangelegenheid. Een snoeischaar die goed in de hand ligt, zorgt bovendien voor optimale controle over de snoeiwerkzaamheden.

Op het gebied van veiligheid heeft een snoeischaar enkele handige opties. Zo beschikken nagenoeg alle snoeischaren over een veiligheidsvergrendeling en/of een ringvormige beugel die de handvatten bij elkaar weet te houden. Hiermee wordt voorkomen dat bijvoorbeeld een kind met een snoeischaar aan de slag gaat.

Wil je meer informatie over de allerbeste snoeischaren hebben? Ben je op zoek naar de snoeischaar? In dat geval verwijzen wij jou graag naar ons artikel ‘Beste snoeischaar’. Bekijk de verschillende varianten en schaf direct je gewenste snoeischaar bij één van onze partners aan.

Buxusschaar

Buxusschaar

In de afgelopen jaren is de buxus redelijk vaak in het nieuws gekomen. Dat had uiteraard alles te maken met de buxusmot; een klein beestje dat alle buxusplanten volledig kaal vrat. Ontzettend zonde, aangezien een buxus een prachtige struik is. Dat is zeker het geval als je de buxus op de juiste manier weet te snoeien.

Voor het snoeien van een buxus is een buxusschaar onmisbaar. Je kunt met een buxusschaar een buxus heg of buxus struik zeer nauwkeurig snoeien. Dat komt onder andere door het compacte formaat van het werktuig en de lange scharen.

Binnen de wereld van een buxusschaar kunnen we onderscheid maken tussen twee varianten:

 • Handmatige buxusscharen: dit is een buxusschaar met twee handvatten, twee metalen bladen en een manuele bediening. Je dient dus zelf de knippende beweging te maken. Een veer in de handmatige buxusschaar maakt dit een stuk comfortabeler; die veer zorgt er continue voor dat de messen weer open gaan na het knippen.
 • Elektrische buxusscharen: voor het serieuzere werk kan je ook voor een buxusschaar op accu of netstroom kiezen. Met een elektrische buxusschaar kan je niet alleen een buxus in model brengen, maar ook andere snoeiwerkzaamheden in de tuin uitvoeren.

Een elektrische buxusschaar is een absoluut prachtig stuk gereedschap. In onderstaande video kan je de werking van een buxusschaar op accu bekijken:

In de basis wordt een buxusschaar relatief vaak met een heggenschaar vergeleken. Het is echter goed om te weten dat dit twee verschillende producten zijn. Met een heggenschaar kan je het beste in één rechte lijn snoeien. Met een buxusschaar ben je daarentegen in staat om mooie, ronde vormen te snoeien. Voor een buxus in de tuin is een buxusschaar dan ook absoluut aan te raden. Mocht je een heg simpelweg in één rechte lijn af willen snoeien, dan werkt een heggenschaar net iets makkelijker en sneller.

Ben je op zoek naar de allerbeste buxusschaar? Of wil je nog iets meer informatie over de verschillende varianten? We verwijzen je graag naar ons artikel ‘Beste buxusschaar’.

Takkenschaar

Takkenschaar

Zoals de naam al doet vermoeden, kan je met een takkenschaar takken doorknippen. Een kenmerk van een dergelijk stuk gereedschap zijn de lange stelen. Dankzij deze lange stelen (en het hefboomsysteem) is het mogelijk om veel kracht over te brengen. Met een takkenschaar ben je dan ook in staat om veel kracht te leveren en dus door dikke takken heen te knippen.

Een takkenschaar is eigenlijk het grote broertje van een snoeischaar. Met een snoeischaar kan je voornamelijk lichte snoeiwerkzaamheden uitvoeren, terwijl je met een takkenschaar ook dikke takken door kunt knippen. Een tak met een diameter van maximaal vijf centimeter is een makkelijke prooi voor een takkenschaar.

Bij het uitzoeken van een takkenschaar moet je tussen verschillende varianten kiezen:

 • Takkenscharen met een aambeeld: hierbij vormt één van de messen een vlak. Het andere mes snijdt vervolgens over dit vlak heen, zodat de tak volledig doormidden geknipt wordt.
 • Takkenscharen met papegaaienbek: hierbij heeft de takkenschaar twee messen die langs elkaar heen glijden. De beweging van een takkenschaar met papegaaienbek is dan ook te vergelijken met een normale schaar.

Wil je graag weten welke van deze varianten het beste op jouw situatie aansluit? Dan verwijzen we je graag naar onze pagina ‘Beste takkenschaar’. Je kunt daarnaast ook onderstaande informatieve video bekijken:

Bij het uitkiezen van een nieuwe takkenschaar kan je nog extra letten op bepaalde functies. We hebben het daarbij met name over telescopische armen en/of een ratel:

 • Telescopische armen: de stelen van een takkenschaar zijn hierbij telescopisch verstelbaar. Dit betekent dat je de armen zowel korter als langer kunt maken.
 • Ratel: als je door een tak heen probeert te knippen, kan het ratelmechanisme je hiermee helpen. Het ratelmechanisme geeft een klik en gaat na die klik door naar de volgende instelling; hierdoor wordt de druk continue verhoogd en gaat het knippen van een tak alleen maar makkelijker.

Heggenschaar

Heggenschaar

Het bijwerken van een heg is over het algemeen niet al te lastig. Er is namelijk meestal geen sprake van lastige, ronde vormen. Nee, een hek is over het algemeen strak en recht. Om een heg netjes bij te werken, kan je niet om een heggenschaar heen.

Met een heggenschaar kan je snel, efficiënt en veilig een heg volledig bijwerken. De heggenscharen zijn motorisch aangedreven en leveren daardoor de gewenste power. Dankzij een lange ‘schaar’ kan je ook een grote heg binnen een kort tijdsbestek volledig bijwerken.

Een heggenschaar is een vrij krachtig apparaat. Het betekent dan ook dat je een heggenschaar te allen tijde met twee handen moet bedienen. Het werken met een heggenschaar wordt dan ook niet door iedereen als even makkelijk en licht ervaren. De kans is aanwezig dat je de volgende dag een klein beetje spierpijn hebt..

Van een heggenschaar bestaan ook meerdere varianten. Je kunt bijvoorbeeld voor een heggenschaar op accu kiezen, maar het is ook mogelijk om een heggenschaar via het netstroom aan te drijven. Ook bestaan er nog varianten op benzine. Van al deze varianten bestaan uiteraard ook weer verschillende modellen. In ons artikel ‘Beste heggenschaar’ hebben wij de beste koop per categorie aangewezen. Neem dus direct een kijkje in dat artikel om je gewenste heggenschaar aan te schaffen!

Onderstaande video geeft je wellicht nog iets meer informatie over het uitkiezen van de juiste heggenschaar:

Besluit

In dit artikel kan je de belangrijkste informatie over verschillende snoeigereedschappen vinden. Het is van belang om vooraf goed na te denken aan welk soort snoeigereedschap je het meeste behoefte hebt. Probeer dan ook vooraf om duidelijk voor jezelf te maken hoe je het snoeigereedschap wenst te gebruiken.

Daarnaast is het bij een snoeigereedschap te allen tijde belangrijk om op de veiligheid te letten. Een snoeiapparaat is krachtig, heeft ongelooflijk scherpe messen en vormt daarmee een gevaar. Let altijd op de veiligheid en laat het snoeigereedschap nooit in huis slingeren. Een kind mag nooit in aanraking (kunnen) komen met een snoeigereedschap.

Al met al zijn de snoeigereedschappen ontzettend handige apparaten. Apparaten waarmee je jouw tuin nóg mooier kunt maken. Des te meer reden dus om heerlijk te gaan tuinieren. Want: zoals we in de inleiding al zeiden, is tuinieren ook nog eens super gezond! We wensen je veel plezier met je (nieuwe) snoeigereedschap. Mocht je nog op zoek gaan naar een nieuw snoeiapparaat, ben je bij Tresna aan het juiste adres. Via de linkjes in dit artikel kan je allerlei informatie over de beste apparaten vinden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo