Schijf vervangen haakse slijper

Als je meerdere malen van een bepaald gereedschap gebruik maakt, bestaat de kans dat hier slijtage bij op treedt. Bij de verschillende zagen zal je dit voornamelijk terug zien in het zaagblad. Bij een haakse slijper zie je dit echter terug in de schijf. Het is daarom, om deze reden, noodzakelijk om af en toe de schijf van een haakse slijper te vervangen.

Haakse slijper

Dat is overigens niet de enige reden. Nee, voor de verschillende toepassingen bestaan namelijk ook bepaalde schijven. Moet je een bepaalde klus uitvoeren? Zorg er dan voor dat je de juiste schijf tot je beschikking hebt. In dergelijke situaties komt het dan ook geregeld voor dat je de schijf van je haakse slijper moet vervangen. Is dat lastig? Mwa, dat valt alles mee. Het is echter wel van belang dat je weet waar je mee bezig bent.

Mede daarom hebben wij dit artikel geschreven. In dit artikel bekijken we nader hoe je het beste de schijf van een haakse slijper kan vervangen. De eerste tip die we jou mee willen geven, heeft met de voorzichtigheid te maken. Zoals bij alle elektrische gereedschappen is het ook bij een haakse slijper van belang om met beleid met dit apparaat om te gaan. Dat geldt dus ook zeker voor de situatie waarin je de schijf gaat vervangen.

De te nemen stappen

Schijf voor een haakse slijper

Ben je in de situatie gekomen waarin het noodzakelijk is om de schijf van je haakse slijper te vervangen? Lees dan onderstaande stappen aandacht door en volg deze nauwlettend op.

Om te beginnen willen we je allereerst waarschuwen; voer de hieronder beschreven stappen met beleid en enigszins voorzichtig uit. Een gewaarschuwd mens telt voor twee; let dus goed op wat je doet.

De allereerste stap die je moet zetten, is om de haakse slijper te ontkoppelen van de netstroom. Met andere woorden: haal de stekker van de haakse slijper uit het stopcontact. Op die manier loop je niet het risico om een elektrische schok of iets dergelijks te krijgen. In het kader van veiligheid is dit dus ook een belangrijke, eerste stap.

Vervolgens pak je met één hand de haakse slijper vast. Met de andere hand duw je de vergrendel kop in. Let op: per merk verschilt de exacte locatie van deze vergrendelkop. De meeste merken hebben deze vergrendelkop echter aan de bovenkant van de haakse slijper gemonteerd. Het is dus zaak om die vergrendelknop in te drukken. Ondertussen heb je met je andere hand de haakse slijper stevig vast.

Vervolgens kan je de schijf bewegen; dit doe je terwijl je de vergrendelknop nog steeds vasthoudt. Als je de schijf voldoende bewogen hebt, hoor je een klik. Vervolgens dien je de vergrendelknop nog steeds ingedrukt te houden. Pak ondertussen een stuk specialistisch stuk gereedschap erbij; dit lijkt op een moersleutel. Bij nagenoeg alle haakse slijpers wordt deze soort van moersleutel standaard meegeleverd.

Met deze moersleutel kan je vervolgens de spanmoer verwijderen. Dit is de grote moer die in feite de schijf op de juiste plek houdt gedurende de werkzaamheden. Je trekt vervolgens deze moer er uit en op die manier komt je schijf los.

Nieuwe schijf plaatsen

Schijf haakse slijper

Vervolgens is het zaak om een nieuwe schijf op de haakse slijper te plaatsen. Dit doe je op het moment dat de moer losgedraaid is. Je hebt de andere schijf tenslotte reeds losgehaald; vervolgens kan je de nieuwe schijf gaan monteren.

Dit is simpelweg een kwestie van de oude schijf weg te nemen en de nieuwe schijf op dezelfde manier te monteren. Doe óók dit met het benodigde beleid.

Overigens is onderstaande tip handig, indien je met een dikke afbraamschijf gaat werken. Mocht je een (dikke) afbraamschijf gaan monteren, plaats dan de verhoogde kant van de spanmoer op de schijf. Mocht je een normale schijf monteren, kan je de spanmoer op de reguliere manier op de schijf plaatsen.

Nadat je de nieuwe schijf op de haakse slijper geplaatst hebt, kan je de vergrendelknop weer indrukken. Op die manier kan je de as vergrendelen; op dat moment zit de schijf goed op de haakse slijper bevestigd. Vervolgens kan je met speciale gereedschap de moer weer muurvast draaien. Zorg ervoor dat deze écht goed vast zit; het is uitermate gevaarlijk als de moer tijdens je werkzaamheden opeens los komt.

         Gedurende het vastdraaien van de spanmoer, dien je de vergrendelknop nog steeds ingedrukt te houden. Let hier goed op.

Op dit moment heb je de klus volledig geklaard! De moer zit muurvast en de schijf zit perfect op je haakse slijper gemonteerd. Moraal van het verhaal: wees voorzichtig en houd een groot gedeelte van de tijd de vergrendelknop goed ingedrukt. Deze vergrendelknop speelt een belangrijke rol bij het vervangen van de schijf van je haakse slijper.

Voor een duidelijk overzicht van de hierboven beschreven stappen, verwijzen we je graag naar onderstaande video. Daarin wordt alles, inclusief beelden, duidelijk toegelicht:

Haakse slijper kopen?

Gebruik je momenteel een haakse slijper? Maar, is deze aan vervanging toe? Het kan dan lonend zijn om naar een nieuwe haakse slijper uit te kijken. Wij helpen je daar graag een handje bij. Op onze website kan je namelijk veel informatie over de beste haakse slijpers vinden. Hierbij maken we onderscheid tussen de verschillende toepassingen, de verschillende vakgebieden en de verschillende merken; onder andere Makita.

We nodigen je dan ook graag uit om op onze website de reviews door te nemen. Vervolgens kan je, via onze website, gemakkelijk één van de haakse slijpers bij één van onze partners bestellen. Onder onze partners vallen onder andere de welbekende webshops Bol.com en Coolblue. Deze partijen zorgen er vervolgens voor dat de door jou bestelde haakse slijper netjes bij je thuis bezorgd wordt.

Heb je informatie of advies over haakse slijpers nodig? Lees dan ook eens onze website door. Wij hebben namelijk ook meerdere informatieve blogs geschreven. Ook kan je contact opnemen met de klantenservice van Coolblue of Bol.com. De werknemers van onze partners staan graag klaar om je van een passend advies te voorzien óf om antwoord te geven op je vragen.

Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval hoe je de schijf van een haakse slijper moet vervangen. We wensen je veel succes met het vervangen van de schijf en je nadere werkzaamheden!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo