Rhododendron snoeien

Rhododendrons zijn één van de mooiste planten voor in de tuin. Deze planten staan bekend om de kleurrijke bloemen. Ze zijn in tal van kleuren te verkrijgen, waarmee je je tuin een stuk kleurrijker kunt maken. Over het algemene gaan rhododendrons lang mee, maar je moet ze hiervoor wel op de juiste manier snoeien.

Hoe kun je een rhododendron snoeien? Wat heb je nodig om een rhododendron te snoeien? In welke periode in het jaar kun je het beste een rhododendron snoeien? Waar moet je rekening mee houden bij het snoeien van rhododendrons? Op onder meer deze vragen vind je in dit artikel een passend antwoord.

Rhododendron snoeien

Het is niet heel makkelijk om een rhododendron te snoeien. Je moet namelijk met meerdere aandachtspunten rekening houden. Ook heb je het juiste tuingereedschap nodig, waarover we je ook van alles vertellen.

Al met al is dit een uitgebreide gids voor het snoeien van rhododendron. Maak kennis met het juiste stappenplan, met de juiste hulpmiddelen en met de juiste tips. Als expert delen wij graag onze ervaringen met je, waardoor je op de best mogelijke manier de rhododendrons in je tuin snoeit!

Waarom rhododendron snoeien?

Is het van belang om de rhododendrons in je tuin te snoeien? Ja, zonder enige twijfel. Door deze planten met enige regelmaat te snoeien, geniet je van meerdere voordelen:

 • De plant blijft gezond. Door de rhododendron af en toe te snoeien, hou je de plant in de best mogelijke conditie. De rhododendrons blijft gezond en is hierdoor beter tegen mogelijke ziekten bestand. Dit komt onder meer doordat je de plant verlost van de dode takken. Deze takken zijn mogelijk al beschadigd of ziek geworden. Door juist die takken tijdig te verwijderen, voorkom je dat de rhododendron zelf ook ziek wordt.
 • Je brengt de plant in de gewenste vorm. Een kenmerk van rhododendrons is dat ze nogal snel en vrij grof groeien. Voordat je het doorhebt, krijgt een rhododendron een compleet andere vorm. Om ‘m in de gewenste vorm te brengen, is het belangrijk om ‘m regelmatig te snoeien. Dat is eigenlijk dé manier om de rhododendrons weer in vorm te brengen.
 • De plant blijft fraai om te zien. Een kenmerk van rhododendrons is dat ze er minder fraai uit gaan zien, naarmate ze ouder worden. Dat voorkom je deels door de plant regelmatig te verjongen. Dát doe je door de rhododendron te snoeien. Door de plant drastisch te snoeien, stimuleer je de groei van nieuwe takken. Daarmee roep je eigenlijk het verouderingsproces een halt toe.
 • Je bevordert hiermee de groei. Door een rhododendron te snoeien, bevorder je ook nog de groei van de plant. Door de oude takken en bloemen te verwijderen, heeft de plant meer energie over voor de groei van nieuwe takken en bloemen. Je laat ‘m hiermee dus fraaier ogen en je bevordert hiermee de groei.
 • Je voorkomt dat de rhododendron te groot wordt. De rhododendron is een prachtige plant om te zien, maar hij raakt wel relatief snel uit model. Als je een rhododendron nooit snoeit, merk je dit bijvoorbeeld aan de flinke hoogte en breedte van de plant. Door ‘m regelmatig te snoeien, voorkom je dat de plant té groot wordt. Daarmee hou je dus in je tuin voldoende ruimte vrij/over voor bijvoorbeeld andere planten.

Hoe vaak moet je een rhododendron snoeien?

Het advies is om een rhododendron één keer per jaar te snoeien. Door ‘m één keer per jaar goed te snoeien, geniet je van alle bovenstaande voordelen. De plant blijft in een goede conditie, kan weer vlot aangroeien en heeft dus – na je snoeibeurt – de gewenste vorm.

Kun je een rhododendron ook vaker dan één keer per jaar snoeien. Het is mogelijk, maar het heeft eigenlijk geen zin. Sterker nog: het is niet eens nodig om ‘m per sé één keer per jaar te snoeien.

Vind je de vorm van je huidige rhododendron eigenlijk wel fraai? Dan zou je de snoeibeurt ook voor een jaartje over kunnen slaan. Na dat ene jaartje is de kans wel groot dat de rhododendron lastiger in model te brengen is. Wij raden je daarom aan om de rhododendrons in je tuin ‘gewoon’ elk jaar te snoeien.

Wanneer een rhododendron snoeien?

Wanneer een rhododendron snoeien

Het is dus van belang om de rhododendron regelmatig te snoeien. Maar, maakt het dan ook nog uit wannéér je ‘m precies snoeit? Het advies is om een rhododendron aan het begin van het seizoen te snoeien.

Dit betekent dat je ‘m eigenlijk net na de bloei moet snoeien. Een rhododendron is namelijk een plant die al vroeg in het jaar in de bloei komt. Als je ‘m na de bloei snoeit, geeft de rhododendron in dat jaar jammer genoeg geen bloemen af.

Je kunt er ook voor kiezen om de rhododendron voor de bloei te snoeien. Je geeft de rhododendron dan de mogelijkheid om direct aan te groeien. De ervaring leert echter dat de plant in dat geval niet sterk genoeg is om volledig in bloei te komen.

Moraal van het verhaal: je snoeit een rhododendron het beste net na de bloei. Dit houdt in dat je ‘m het beste in het late voorjaar of in de vroege zomer kunt snoeien.

Wat heb je nodig om een rhododendron te snoeien?

Is de rhododendron in je tuin aan een snoeibeurt toe? Dan is het zaak dat je de juiste hulpmiddelen in huis haalt. De belangrijkste hulpmiddelen bespreken we graag hieronder in het kort.

Bypass snoeischaar

Voor het snoeien van een rhododendron idealiter een bypass snoeischaar. Deze snoeischaar moet scherp zijn en moet dus idealiter over een papegaaienbek beschikken. Dankzij deze bek snoei je de plant op de meest zuivere manier.

De bypass snoeischaar hoeft verder niet al te bijzonder te zijn. Zo hoeft ‘ie niet al te groot te zijn. Met een ‘normale’ snoeischaar kom je dan ook al heel ver.

Takkenschaar

Een rhododendron heeft over het algemeen veel dunne takken. Die takken snoei je moeiteloos met een bypass snoeischaar. Die snoeischaar is waarschijnlijk niet in staat om de dikkere takken te snoeien. Daar heb je dan ook een goede takkenschaar voor nodig.

Met andere woorden: voor een rhododendron snoeien heb je een snoeischaar én takkenschaar nodig. De snoeischaar is voor de dunne takken geschikt en de takkenschaar voor de dikkere takken. Als een tak dikker dan 2 cm is, raden wij je aan om hiervoor de takkenschaar te gebruiken.  

Handschoenen

Ga je een rhododendron snoeien? Trek dan altijd goede tuinhandschoenen aan. Deze handschoenen beschermen je tegen twee mogelijke kwaden:

 • De scherpe takken van een rhododendron. Als je een tak van een rhododendron gesnoeid hebt, is de kans groot dat hier een scherpe punt aan zit.
 • De plantensappen. Bij het snoeien van een rhododendron komen allerlei plantensappen vrij. Deze sappen kunnen op zich weinig kwaad, maar kunnen wel voor irritaties aan je handen zorgen. Dát voorkom je door goede tuinhandschoenen te dragen.

Beschermende kleding

Bij het snoeien van een rhododendron heb je dus altijd tuinhandschoenen nodig. Wat je ook nodig hebt, is beschermende kleding. Draag altijd een lange broek, een trui of shirt met lange mouwen en dus tuinhandschoenen. Deze kleding beschermt je ook tegen de scherpe takken van een rhododendron.

Eventueel een ladder

Is de rhododendron in je tuin jarenlang niet gesnoeid? Dan is het goed mogelijk dat je hier een ladder voor nodig hebt. Met deze ladder kun je eenvoudig bijvoorbeeld de bovenkant van de rhododendron in de gewenste vorm snoeien.

Over het algemeen hoeft de ladder niet al te lang te zijn. In bijna alle gevallen heb je voldoende aan één van onderstaande soorten ladders:

Tuinafvalzak

Bij het snoeien van een rhododendron krijg je uiteraard met veel tuinafval te maken. Om dit afval direct keurig af te voeren, heb je goede tuinafvalzakken nodig. Of je doet de takken rechtstreeks in de kliko.

Wij raden je in ieder geval goede tuinafvalzakken aan. Deze zakken stellen je in staat om al het snoeiafval op een keurige manier te ordenen en af te voeren.

Hoe moet je een rhododendron snoeien? Een stappenplan!

Hoe moet je precies een rhododendron snoeien? Waar moet je zoal rekening mee houden? En welke stappen moet je sowieso doorlopen? Op deze vragen geven wij je hieronder graag een antwoord.

Door onderstaand stappenplan op te volgen, snoei je de rhododendron in de gewenste vorm.

Stap 1: kies het juiste moment uit

De eerste stap is het uitkiezen van het juiste moment. Idealiter snoei je een rhododendron in het voorjaar of vroeg in de zomer. Je zou deze plant direct ná de bloei moeten snoeien voor het beste resultaat.

Wanneer dit moment exact is, hangt uiteraard van de omstandigheden af. Ons advies is om vooral de rhododendron goed in de gaten te houden. Merk je dat de plant uitgebloeid is? Dan is dat het juiste moment om de rhododendron te snoeien.

Stap 2: bereid de snoeibeurt voor

Heb je het juiste moment uitgekozen? Dan moet je de snoeibeurt goed voorbereiden. Dit doe je als volgt:

 • Bereid je gereedschap voor. Ga goed na of je snoeischaar en takkenschaar schoon en scherp zijn. Mochten er nog oudere plantensappen op de scharen zitten, is het belangrijk om de schaar even goed te reinigen.
 • Trek beschermende kleding aan. Het is ook van belang om goede, beschermende kleding te dragen. De takken van een rhododendron kunnen vrij scherp zijn.
 • Trek handschoenen aan. Uiteraard is het ook van belang om goede tuinhandschoenen aan te trekken. Deze handschoenen moeten fijn zitten en je handen uiteraard goed beschermen.

Stap 3: bepaal hoe je de rhododendron gaat snoeien

Het is vervolgens zaak om te bepalen hoe je de rhododendron gaat snoeien. Je hebt hier meerdere mogelijkheden voor:

 • Alleen oude takken verwijderen. Je kunt ervoor kiezen om alleen de oude en dode takken te verwijderen. Hiermee breng je de rhododendron grotendeels weer in de gewenste vorm.
 • Verjongen van de plant. Je kunt er ook voor kiezen om veel takken af te knippen. Hiermee verjong de plant, waardoor ‘ie in het volgende jaar weer prachtig in de bloei komt.
 • Rhododendron met geel blad snoeien. Merk je op dat de rhododendron in je tuin gele bladeren heeft? Dan is het mogelijk om de plant drastisch te snoeien. De plant wordt hiermee weer compact, waardoor alle energie uit kan gaan naar de groei van nieuwe takken en bladeren.

Stap 4: snoei de rhododendron

Het is nu zaak om de rhododendron daadwerkelijk te snoeien. Hoe je dit exact doet, is uiteraard afhankelijk van de uitkomst van stap 3:

 • Alleen oude takken verwijderen. Dit is vrij eenvoudig. Je hoeft alleen maar de dode takken van de rhododendron te verwijderen. Dit doe je eenvoudig met een snoeischaar, waarna je de dode takken weg kunt gooien.
 • Verjongen van de plant. Als je de rhododendron wilt verjongen, sta je voor een leuke klus. Je moet namelijk heel veel takken van de rhododendron snoeien. Je brengt de plant hiermee in een vreemd model, maar dit komt absoluut goed. In het komende jaar geniet je weer van een prachtige bloei van de rhododendron.
 • Rhododendron met geel blad snoeien. Als je rhododendron op dit moment gele bladeren heeft, moet je ‘m zo compact mogelijk snoeien. Dit betekent dat je afscheid van de meeste takken van de plant moet nemen.

Stap 5: opruimen

Het is nu zaak om je tuin netjes op te ruimen. Ruim alle dode takken en bladeren op en gooi ze direct weg.

Bij het opruimen moet je ook goed naar je tuingereedschap kijken. Het advies is om de snoeischaar en takkenschaar direct goed schoon en droog te maken. Hiervoor kun je eventueel desinfectiemiddel gebruiken.

Stap 6: nazorg

Na het snoeien van een rhododendron komt het op nazorg aan. De juiste nazorg voer je op de volgende manier uit:

 • Geef de plant voldoende water. Na het snoeien is het belangrijk om de plant voldoende water te geven. Hiermee ondersteun je het herstel. Tevens heb je ‘m in de vroege zomer gesnoeid, waardoor de rhododendron waarschijnlijk nog met hoge temperaturen te maken krijgt. Ook met het oog daarop is het belangrijk om de plant voldoende water te geven.
 • Voeg eventueel meststof toe aan de grond. Je kunt er ook voor kiezen om nog meststof aan de grond toe te voegen. Een rhododendron heeft namelijk allerlei voedingsstoffen nodig om snel te herstellen en te groeien. Daarvoor komt uitgebalanceerde meststof maar al te goed van pas.

Aandachtspunten bij een rhododendron snoeien

Is een rhododendron snoeien moeilijk? Nee, dat is op zich niet het geval. Het is echter wel erg belangrijk om met bepaalde aandachtspunten rekening te houden. Deze aandachtspunten bespreken we hieronder voor je.

Gebruik alleen scherp en schoon gereedschap

Over het algemeen is een rhododendron een sterke plant. Dit houdt in dat ‘ie relatief goed bestand is tegen ziekten en aandoeningen. Op het moment dat je ‘m gaat snoeien, verandert dit echter direct. Door een rhododendron te snoeien, breng je namelijk als het ware wonden op de plant aan.

Net zoals bij een mensenwond is zo’n wond vrij gevoelig. Je moet daarom alleen scherp en schoon gereedschap gebruiken. Daarmee zorg je voor een zuivere snoeisnede van de rhododendron. De rhododendron blijft hierdoor in een betere conditie en is hierdoor beter bestand tegen de gevaren van een ziekte.

Moraal van het verhaal: gebruik alleen het beste gereedschap. Verderop in dit artikel bespreken we nog wat de beste snoeischaar voor een rhododendron is.

Een jonge rhododendron hoef je niet te snoeien

Rhododendrons snoeien

Heb je nog een jonge rhododendron in je tuin staan? Dan is het niet noodzakelijk om deze rhododendron te snoeien. Wat je bij een jonge rhododendron wel kunt doen, is de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Hiermee zorg je ervoor dat de plant alle energie kan stoppen in de nieuwe bloemknoppen.

Verder heb je weinig omkijken naar een jonge rhododendron. Staat de plant bijvoorbeeld al 2 of 3 jaar in je tuin? Dan is het wel zaak om de rhododendron zo snel mogelijk te snoeien.

Kies bewust voor de juiste snoeimethode

Bij het snoeien van een rhododendron kun je alle kanten op. Je kunt ‘m netjes uitdunnen, je kunt ‘m drastisch bijknippen of je kunt ‘m in de gewenste vorm brengen.

Het is hoe dan ook van belang dat je bewust voor de juiste snoeimethode kiest. Dit is namelijk bepalend voor de manier waarop je de rhododendron moet snoeien. Ook is dit bepalend voor de nazorg en voor het gereedschap dat je moet gebruiken.

Moraal van het verhaal: bepaal goed hóe je de rhododendron wilt snoeien. Vervolgens kun je met bovenstaand stappenplan aan de slag gaan om de rhododendron op de juiste manier te snoeien.

Houd rekening met je eigen veiligheid

Uiteraard is het van belang om met je eigen veiligheid rekening te houden. Dit betekent dat je altijd een broek met lange pijpen en een shirt met lange mouwen moet dragen. Hiermee bescherm je je huid tegen de scherpe takken van de rhododendron.

Daarbij is het dus ook van belang om goede tuinhandschoenen te dragen. Deze handschoenen beschermen je handen tegen de scherpe takken en tegen de plantensappen. Deze sappen lijken onschuldig, maar kunnen voor hevige irritaties zorgen aan je handen.

Kijk even goed naar het soort rhododendron

De naam ‘rhododendron’ is eigenlijk een verzamelnaam voor ontzettend veel bloemen. Er zijn door de jaren heen namelijk onwijs veel soorten rhododendrons gekweekt.

Wij raden je daarom aan om even goed naar het soort rhododendron in je tuin te kijken. Het soort rhododendron is bijvoorbeeld bepalend voor de grootte van de plant. Met die kennis in je achterhoofd kun je de betreffende rhododendron makkelijk(er) in het gewenste model brengen.

De manier van snoeien is niet heel anders. Je hebt hoe dan ook het juiste gereedschap nodig, waarna je met bovenstaand stappenplan aan de slag kunt gaan.

Kijk even goed naar oudere rhododendrons

Heb je al een oudere rhododendron in je tuin staan? Dan heb je, wat ons betreft, twee mogelijkheden:

 • Je kiest voor een verjonging snoei. Bij een verjonging snoei ga je nogal drastisch te werk. Je verwijdert veel oudere takken, waardoor de rhododendron weer volop kan gaan bloeien.
 • Je vervangt de oude rhododendron door een nieuw exemplaar. Is er geen eer meer aan de oudere rhododendron te behalen? Of merk je op dat de kleur van de rhododendron eigenlijk niet meer naar je wens is? Dan is het verstandig om de oude rhododendron door een nieuw exemplaar te vervangen:

Wat is de beste snoeischaar om een rhododendron mee te snoeien?

Wil je een rhododendron snoeien? Dan heb je hier sowieso een goede snoeischaar voor nodig. Wij hebben echter opgemerkt dat niet alle snoeischaren geschikt zijn om een rhododendron mee te snoeien.

Dit heeft ons het voldoende doen besluiten: wij zijn op zoek gegaan naar de beste snoeischaar voor een rhododendron. Uiteindelijk hebben wij een top 3 voor je samengesteld. Neem onderstaande korte reviews door en schaf direct de beste snoeischaar voor een rhododendron aan.

GARDENA Classic B/S-M Bypass Snoeischaar

De GARDENA Classic B/S-M Bypass Snoeischaar is de beste handmatige snoeischaar voor een rhododendron. Met deze snoeischaar breng je de plant eenvoudig in het gewenste model.

Zoals het hoort, is dit een snoeischaar met een papegaaienbek. Dat is de juiste bek voor het in model brengen van een rhododendron. Dankzij deze bek is het mogelijk om takken met een dikte van 2,2 cm te snoeien. Heeft de rhododendron in je tuin nóg dikkere takken nodig? Dan heb je hier een goede takkenschaar voor nodig.

Met deze snoeischaar haal je in ieder geval comfort in huis. Deze snoeischaar ligt heerlijk in de hand en beschikt over een verstelbare messpanning. Je kunt hiermee de snoeischaar opnieuw afstellen, waardoor je van een nóg langere levensduur geniet.

Sowieso is de kwaliteit dik in orde. Dit blijkt alleen al uit de garantieperiode van 25 jaar. Je bent hiermee in staat om de komende 25 jaar je rhododendron perfect in model te brengen. Voor deze beste handmatige snoeischaar voor een rhododendron betaal je bovendien een zacht prijsje!

JACKMEND Elektrische Snoeischaar

Heb je veel rhododendrons in je tuin staan? Of wil je het rhododendron snoeien zo eenvoudig mogelijk voor jezelf maken? In deze beide gevallen raden wij je graag de JACKMEND Elektrische Snoeischaar aan.

Wij vinden dit de beste elektrische snoeischaar voor een rhododendron. Deze snoeischaar werkt op een accu en is voor takken tot 3,5 cm dikte geschikt. De krachtige accu drijft hierdoor de krachtige messen feilloos aan.

Uiteraard is ook dit een snoeischaar met een papegaaienbek. Zoals al meermaals aangegeven, is dit de juiste bek voor het snoeien van een rhododendron. Het snoeien van de rhododendron gaat met de JACKMEND Elektrische Snoeischaar in ieder geval erg makkelijk. Met dank aan de draadloze werking, de krachtige accu en de softgrip handgreep.

Bij aanschaf van de JACKMEND Elektrische Snoeischaar krijg je alle toebehoren meegeleverd. Onder meer 2 accu’s en een opbergkoffer zijn welke accessoires. Al met al zijn wij erg te spreken over deze snoeischaar voor een rhododendron!

Felco 2

Wil je een rhododendron snel en vakkundig snoeien? Dan raden wij je de Felco 2 aan. Wij vinden dit één van de beste handmatige snoeischaren voor rhododendrons.

Dit is onder meer aan de papegaaienbek te danken. De messen vallen perfect in elkaar, waardoor je eenvoudig de takken van de rhododendron snoeit. Het is zelfs mogelijk om takken van 2,5 cm dik te snoeien.

De Felco 2 biedt opvallend veel gebruiksgemak. Dit is onder meer aan het minieme gewicht, het stootrubber en de sapgoot te danken. De sapgoot zorgt ervoor dat de plantensappen zo min mogelijk op de messen terechtkomen.

Voor de Felco 2 betaal je relatief veel geld. Maar, met deze snoeischaar kun je ook allerlei andere planten in je tuin in model brengen. Een absolute aanrader dus voor de fanatieke tuinierder!

50,00
Op voorraad
Felco 2

Rhododendron snoeien: onze conclusie

Het snoeien van een rhododendron is op zich geen hogere wiskunde. Het belangrijkste is dat je bepaalt hóe je de rhododendron gaat snoeien. Je hebt hier meerdere mogelijkheden voor, waarmee je de rhododendron hoe dan ook weer tot volle bloei kunt laten komen.

Het is hierbij ook van belang dat je uitsluitend de juiste gereedschappen gebruikt. Check hiervoor ook nog onze artikelen over de beste snoeischaar en de beste takkenschaar. Veel plezier en succes in ieder geval met het snoeien van de rhododendron(s) in je tuin!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo